Kamerplanten

Welkom in de groene wereld van kamerplanten! Kamerplanten zijn de perfecte keuze als je je interieur wilt opfleuren, meer groen aan je leven wilt toevoegen of gewoon op zoek bent naar een nieuwe hobby.

Er zijn veel soorten planten en het kiezen van de juiste is een uitdaging. Hier vind je de meest voorkomende soorten kamerplanten, hoe je ze het beste kunt verzorgen en waar je ze kunt kopen. Ook vind je de populairste kamerplanten die je direct kunt toevoegen aan je groene collectie.

Hier leer je hoe je kamerplanten mooi in je huis kunt zetten!

Kamerplanten soorten

Je kunt allerlei soorten kamerplanten in huis halen om de boel op te fleuren. Je kunt kiezen voor grote kamerplanten die meteen de aandacht trekken, of juist gaan voor groene kamerplanten die je rustig op de achtergrond plaatst.

Wanneer je veel zonlicht in huis hebt, zijn er verschillende kamerplanten die daarvan houden zoals de Rubberplant en de Bananenplant. Maar niet iedereen houdt van veel zonlicht. Heb je een plek in huis waar weinig licht komt, kies dan voor kamerplanten die weinig licht nodig hebben, zoals de Lepelplant en de Varen.

Zorg er ook voor dat je kamerplanten kiest die je makkelijk kunt verzorgen. Sommige kamerplanten hebben meer water nodig dan anderen, en sommigen hebben juist weer meer voeding nodig. Met de juiste kamerplanten maak je je huis niet alleen levendiger, maar ook gezonder.

Hieronder hebben we alle soorten kamerplanten overzichtelijk voor je op een rij gezet:

 

Wist je dat Kamerplanten niet alleen mooi zijn, maar ook gezond? Ze kunnen de luchtkwaliteit verbeteren in je huis en stress verlagen.

Binnenplanten voor elke ruimte in je huis

De keuze voor de beste kamerplanten is afhankelijk van de grootte van je huis. De Sansevieria en de Lavendel zijn goede slaapkamer planten omdat ze je helpen ontspannen en een luchtzuiverende werking hebben. In de woonkamer zie je vaak wat grotere kamerplanten zoals de Fiddle-leaf Fig en de Monstera Deliciosa. Deze planten geven je woonkamer een stijlvolle uitstraling.

In de keuken kun je het beste kruiden gebruiken zoals basilicum en oregano, zodat je altijd verse kruiden bij de hand hebt voor tijdens het koken. Vetplanten zijn geschikt voor de badkamer omdat ze goed groeien bij veel vocht in de lucht.

Als je de juiste kamerplanten kiest voor elke ruimte in je huis, heb je niet alleen een beter binnenklimaat, maar ook mooie groene omgeving.

Populaire kamerplanten

Er zijn heel veel soorten kamerplanten, maar de volgende vijf zijn heel populair.

  1. De Monstera Deliciosa, ook bekend als de gatenplant, is een echte eyecatcher door zijn unieke bladpatroon.
  2. De populaire Calathea, ook bekend als de schaduwplant, en brengt een tropische sfeer in je huis.
  3. Ook de Strelitzia, oftewel paradijsvogelbloem, is populair vanwege de opvallende bloemen die lijken op de kop van een paradijsvogel.
  4. De Philodendron Scandens is een luchtzuiverende plant en ook nog eens heel makkelijk te verzorgen, waardoor hij bij veel mensen in de smaak valt.
  5. Last but not least, de Musa, oftewel de Bananenplant, is een mooie tropische plant met grote groene bladeren.

Op zoek naar meer populaire kamerplanten? Bekijk ons overzicht met de meest populaire kamerplanten van dit moment.

Waar kun je kamerplanten online kopen?

Er zijn verschillende online winkels waar je kamerplanten kunt kopen. Wist je bijvoorbeeld dat Bol.com ook veel soorten kamerplanten, van kleine miniplantjes tot grote tropische kamerplanten verkoopt? Andere online winkels voor planten zijn Plantje.nl, Plantenbak.nl en Green Lifestyle Store.

De meeste van deze webshops hebben een breed assortiment aan kamerplanten. Daarnaast bieden sommige winkels de mogelijkheid om advies te krijgen, bijvoorbeeld over welke plant het beste past bij je thuisomgeving. Door online kamerplanten te kopen, haal je eenvoudig en snel natuur en groen in huis.

Sommige binnenplanten hebben bijzondere eigenschappen. Zo kan de Aloe Vera plant gebruikt worden om wondjes of brandplekken te genezen, en staat de Peperomia Chinese Money Tree bekend als hét symbool van financieel geluk.

Hoe verzorg je kamerplanten het beste?

Om je kamerplanten zo lang mogelijk te laten leven moet je ze goed verzorgen. Dit kan variëren van de juiste hoeveelheid water geven tot de juiste plaatsing in elk kamer. hieronder leggen we je uit hoe je het beste voor je kamerplanten kunt zorgen.

Hoe vaak moet je kamerplanten water geven?

Een kamerplant heeft regelmatig water nodig, maar de hoeveelheid hangt af van de plantensoort, temperatuur, luchtvochtigheid, grootte van de pot en het soort potgrond. Planten hebben in de herfst- en wintermaanden minder water nodig, omdat ze dan minder groeien. Gemiddeld moet een kamerplant een keer per week water krijgen.

Controleer voor je water geeft eerst de grond op vochtigheid. Dit doe je door een vinger tot je tweede knokkel in de grond te steken. Als de grond nog vochtig is, wacht dan nog een paar dagen voordat je weer water geeft. Geef alleen water wanneer de plant er om vraagt en zorg dat je niet te veel, maar ook niet te weinig water geeft.

Wanneer moet je kamerplanten verpotten?

Kamerplanten moeten worden verpot als ze te groot worden voor hun huidige pot, als de plant uitgedroogd blijft ondanks regelmatig water geven of als de grond te compact wordt. Het beste moment om je kamerplant te verpotten is in het voorjaar, als planten in hun actieve groeifase zijn. Zo hebben ze tijd om zich te settelen en nieuwe wortels te laten groeien.

Als je merkt dat er wortels uit de drainagegaten van de pot komen of als er weinig ruimte over is tussen de wortels en de pot, dan is het tijd om te verpotten. Kies een nieuwe pot die iets groter is dan de oude, vul deze met verse potgrond en plaats je plant erin. Knip eventueel beschadigde wortels af voordat je de plant in de nieuwe pot zet.

Wanneer moet je binnenplanten voeding geven?

Kamerplanten hebben regelmatig voeding nodig om gezond en groen te blijven. Het is belangrijk om de planten in de actieve groeifase (meestal in de lente en zomer) te voeden. Kamerplanten mogen niet te vaak worden gevoed, want overmatige bemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, blokkering van de opname van andere voedingsstoffen en de dood van de plant. Een keer in de twee tot vier weken is meestal voldoende.

Kies een plantvoeding die speciaal is ontworpen voor kamerplanten en volg de instructies op de verpakking. Gebruik nooit meer voeding dan aanbevolen en geef je planten alleen voeding als de grond vochtig is. Overweeg te stoppen met het gebruiken van voeding in de herfst en winter omdat veel planten in die periode minder voeding nodig hebben.

Hoe moet je kamerplanten stekken?

Wist je dat kamerplanten stekken is een veel voorkomende methode is voor het vermeerderen van je kamerplanten? Stekken doe je door een stukje van de plant af te snijden en het te plaatsen in water of vochtige potgrond om nieuwe wortels te laten groeien.

Het is het beste om de stekken te nemen van gezonde en sterke planten in de actieve groeiperiode. Snijd de stek af met een scherp mes of een snoeischaar en verwijder enkele bladeren aan de onderkant van de stek om de kans op wortelvorming te vergroten. Plaats vervolgens de stek in een kleine pot met potgrond of in een glas met voldoende water en zorg voor vochtige grond of water en regelmatig zonlicht.

Veelgestelde vragen over kamerplanten

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen overkamerplanten. Heb zelf nog andere vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn kamerplant water geven?

De frequentie van water geven hangt af van de plantensoort, temperatuur, luchtvochtigheid, grootte van de pot en het soort potgrond. Over het algemeen hebben kamerplanten gemiddeld een keer per week water nodig.

Wat moet ik doen als mijn kamerplant niet goed groeit?

Er zijn verschillende redenen waarom een kamerplant niet goed kan groeien, zoals te veel of te weinig water, te weinig licht, een ongeschikte pot, of plagen. Het verplaatsen van je plant naar een lichtere locatie, het aanpassen van de watergift of het verpotten van de plant kan helpen.

Hoe kan ik mijn katten veilig houden rondom mijn kamerplanten?

Sommige kamerplanten zijn giftig voor katten. Het is belangrijk om kamerplanten te kiezen die veilig zijn voor huisdieren en de planten te plaatsen buiten het bereik van katten. Ook kun je gebruikmaken van een afweermiddel of barrière om te voorkomen dat katten bij de planten komen.

Welke ziekten kunnen mijn kamerplanten treffen?

Er zijn verschillende ziekten die kamerplanten kunnen aantasten, zoals wortelrot, schimmelinfecties en bladluizen. Regelmatig controleren op tekenen van ziekte en het bewateren van de planten op de juiste manier kan helpen om ziektes te voorkomen.

Hoe kan ik mijn kamerplanten het beste verzorgen wanneer ik op vakantie ben?

Het is het beste om je kamerplanten voldoende water te geven voordat je op vakantie gaat. Ook kun je iemand vragen om op je planten te letten terwijl je weg bent. Het gebruiken van een zelfwaterend systeem kan ook handig zijn voor langere periodes waarin je afwezig bent.