Caladium

Nederlandse naam: Caladium

Caladiums, bekend om hun spectaculaire, kleurrijke bladeren, komen uit de tropische gebieden van Zuid-Amerika. Elke plant heeft een uniek patroon, waardoor geen twee hetzelfde zijn. Ze houden van een warme, vochtige omgeving en hebben regelmatig water nodig, maar niet te veel. Met een Caladium in huis haal je een opvallend stukje natuur binnen. Ze zijn perfect voor het toevoegen van een kleurrijk accent aan je interieur, ideaal voor wie van een beetje levendigheid houdt!

Plantnaam: Caladium

Nederlandse naam: Caladium

 • Standplaats: Schaduw tot halfschaduw
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Waar komen Caladiums vandaan?

Caladiums vinden hun oorsprong in Zuid- en Midden-Amerika. Vooral in Brazilië en Guyana. Ze houden van vochtige, warme plekken en groeien graag in open delen van het regenwoud of langs rivieren.

In de 19e eeuw begon men in Europa met het verzamelen en vastleggen van allerlei soorten Caladiums. Hun mooie uiterlijk maakte ze populair bij plantkenners en tuinliefhebbers over de hele wereld.

Tegenwoordig experimenteren kwekers volop met deze plantensoort. Dat levert een indrukwekkend aantal soorten op. Groot of klein blad, er is veel keuze. En dan hebben we het nog niet over de vele kleuren!

Eigenschappen van Caladium

Kenmerkend voor de Caladium is het grote hart- of pijlvormige blad. De bladeren hebben allerlei kleurencombinaties. Je vindt er witte, roze, rode en groene tinten in allerlei patronen. Geen enkele Caladium is hetzelfde!

De grootte van een volwassen Caladium hangt af van de soort. Sommigen groeien tot slechts 30 centimeter hoogte anderen groeien uit tot wel 75 centimeter!

Caladiums bloeien met kleine, onopvallende bloemen. De echte schoonheid van de Caladium zit in de bladeren.

Wil je weten hoe je voor een Caladium zorgt? Caladiums houden van specifieke zorg om goed te groeien. Ze houden van warme temperaturen tussen 21-29 graden Celsius en een hoge luchtvochtigheid. Tijdens het groeiseizoen moet je ze regelmatig water geven. Pas wel op voor te veel water, dit veroorzaakt wortelrot. Caladiums hebben ook een rustperiode nodig waarin je minder water geeft.

Wist je dat?

De Caladium van oorsprong uit de Zuid-Amerikaanse regenwouden komt? Deze oorsprong verklaart haar voorliefde voor een warme, vochtige omgeving, wat haar ideaal maakt voor een binnenklimaat dat deze omstandigheden nabootst.

Soorten Caladium

Het is verbazingwekkend hoeveel soorten er zijn! Er zijn nog honderden andere soorten om te ontdekken. We kijken naar een paar populaire soorten die je in Nederland kunt kopen.

 • De Caladium bicolor. De bladeren van deze plant hebben een mix van groene, witte en rode kleuren. Door dit unieke patroon geeft deze plant een levendige touch aan je tuin.
 • De Caladium humboldtii – genoemd naar de Duitse ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt – is kleiner dan andere soorten. Dat maakt deze soort juist ideaal als je weinig ruimte hebt. En het bladpatroon? Dat is gewoon opvallend!
 • De ‘Frieda Hemple’ Caladium. Deze plant heeft grote, hartvormige bladeren met een felrode kleur en donkergroene rand. Deze plant trekt meteen de aandacht in je tuin!

Een Caladium kopen

Koop je een Caladium? Let dan op een paar belangrijke punten. Kijk naar een plant die er gezond uit ziet. De bladeren hebben levendige kleuren zonder tekenen van verwelting of bruine vlekken, toch?

Kies een Caladium met dichte en volle bladeren. Zo weet je dat de plant goed verzorgd is en groeit hij waarschijnlijk beter in jouw huis.

Hoe groot is de pot? Grotere potten hebben meer ruimte voor wortelgroei. Dat is goed voor de groei van jouw Caladium.

PotmaatPlantgrootte
Klein30-40 cm
Middel60-80 cm
GrootBoven 100cm

Je kiest uit allerlei soorten Caladiums. Dat hangt af van wat jij mooi vindt. Je kent misschien al de populaire soorten Caladium bicolorCaladium humboldtii en ‘Frieda Hemple’ Caladium met hun unieke kenmerken en kleuren?

Koop altijd bij bekende tuincentra of online winkels. Dan weet je zeker dat je een gezonde plant krijgt. Weet je hoe je voor deze specifieke soort moet zorgen voordat je ze meeneemt?

Wist je dat Caladiums een rustperiode nodig hebben? Tijdens deze periode verdrogen de bladeren en geef je geen water tot er nieuwe groei verschijnt.

Is de Caladium giftig?

Wil je een Caladium kopen? Goed om te weten: deze plant is giftig. Niet alleen voor jou, maar ook voor je huisdieren. Dat komt door de stof calciumoxalaat. Deze kan irritatie geven als je de plant aanraakt of inslikt.

Is de Caladium giftig voor katten en honden?

Je kat of hond knabbelt graag aan planten? Pas dan op met de Caladium. De stof calciumoxalaat in deze plant kan vervelende klachten geven. Denk aan:

 • Veel speeksel
 • Overgeven
 • Moeite met slikken

Zie je deze klachten bij je huisdier na het knagen aan een Caladium? Bel dan meteen de dierenarts. Het is zelden levensbedreigend, maar snelle hulp vermindert het ongemak en voorkomt ernstigere klachten.

Is de Caladium voor baby’s?

Ook voor baby’s en kleine kinderen is de Caladium gevaarlijk. Ze hoeven de plant niet eens in te slikken. Alleen al aanraken of ermee spelen kan genoeg zijn voor huidirritatie, oogirritatie en mondirritatie.

Heb je een jong gezin? Zet de Caladium dan buiten bereik of kies voor een andere, veiligere plant. Is je kind toch in contact gekomen met de plant en zie je tekenen van irritatie? Bel dan meteen de dokter.

Is de Caladium luchtzuiverend?

Ja, Caladiums vangen schadelijke stoffen uit de lucht. Ze nemen giftige stoffen op zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen. Deze stoffen vind je vaak in je huis. Ze komen uit allerlei dingen, bijvoorbeeld schoonmaakspullen en elektronica.

Zet je Caladium op een plek met frisse lucht. Let op dat de plant niet in de volle zon staat. De bladeren kunnen dan verbranden. Hoe groter de bladeren van een plant zijn, hoe beter de plant de lucht schoonmaakt.

Bloeit de Caladium?

De bloeitijd van de Caladium hangt af van het soort en de verzorging die je aan je plant geeft. Meestal maakt je Caladium bloemen aan het eind van de lente tot midden in de zomer. Vergeet niet dat niet alle Caladiums bloeien. Soms steken ze al hun energie in het maken van grote, levendige bladeren.

Zie je kleine knoppen aan de basis van de stengels? Dan staat je een prachtig schouwspel te wachten! De bloemen hebben vaak een sierlijke spadix, omringd door een felgekleurd schutblad. Dat lijkt op dat van haar naaste familielid, de anthurium.

Wat doe je als de Caladium is uitgebloeid?

Is je Caladium uitgebloeid? Geen zorgen! Je plant richt zich dan op andere groeiactiviteiten. Hier zijn een paar tips over wat je nu kunt doen:

 • Verwijder dode bloemen: Zo leid je de energie naar nieuwe groei.
 • Geef water: Ook al is het minder vaak dan tijdens het bloeiseizoen, je plant heeft nog steeds water nodig.
 • Overweeg verpotten: Is de plant te groot voor de pot? Dit is een goed moment om te verpotten.

Wist je dat?

Caladiums giftig kunnen zijn voor huisdieren en mensen als ze worden ingeslikt? Het is belangrijk om ze buiten bereik van nieuwsgierige huisdieren en kinderen te houden. Hun schoonheid is dus het veiligst op een hoog plankje of in een hangende pot!

Caladium verzorgen

Wil je graag weten hoe je je Caladium het beste kunt verzorgen? Volg deze simpele stappen. We beginnen met de waterbehoefte van deze unieke plant.

Water geven aan de Caladium

Je Caladium houdt van vochtige grond, niet van ‘natte voeten’. Dat betekent dat de grond zowel goed gedraineerd als in staat om vocht vast te houden moet zijn. Gebruik een gieter met een lange tuit. Zo kom je makkelijk bij de basis van de plant zonder water op het blad te krijgen. Doe je dit goed? Dan zie je de groei en bloei van je Caladium verbeteren.

Licht en temperatuur

Naast water, is ook licht- en temperatuurregulatie belangrijk voor de gezondheid van je plant. Je Caladium houdt van warme temperaturen, tussen 18-24 graden Celsius. Ook heeft de plant behoefte aan gefilterd licht. Zet je plant daarom op een plek met indirect licht. Direct zonlicht kan de bladeren namelijk verbranden.

Voeden en bemesten

Je Caladium heeft net als andere kamerplanten voeding nodig om goed te groeien. Gebruik elke maand tijdens het groeiseizoen een evenwichtige vloeibare meststof. Dit helpt je plant enorm. Geef je te veel meststof? Dan kan dit wortelverbranding veroorzaken. Lees daarom altijd de instructies op de verpakking van je meststof. Twijfel je? Geef dan liever minder dan meer.

Lees meer over je Caladium plant verzorgen

Caladium problemen?

Je houdt van je Caladium plant en zorgt er goed voor. Toch duiken er soms problemen op. Die kunnen de groei van je plant in de weg staan. Het is belangrijk dat je die problemen snel herkent en aanpakt.

Heb je gemerkt dat de bladeren van je Caladium eruitzien alsof ze verbrand zijn? Dat komt door direct zonlicht, dat het gevoelige blad beschadigt. Verplaats de plant naar een plek met indirect licht als je dit ziet gebeuren.

Komt het voor dat de grond rond de wortels van de plant lang nat blijft? Dan krijgt je plant misschien te veel water of de afwatering is niet goed. Dit kan leiden tot knolrot. Je merkt dat aan het onderste gedeelte van de stelen dat bruin en papperig wordt.

Heeft je Caladium last van bruine vlekjes of een wit poederachtige substantie op het blad? Dan heeft je plant waarschijnlijk last van schimmelziektes zoals roest en meeldauw.

Wat doe je bij deze problemen?

Voel je niet ontmoedigd als je plant ziek is. Elk probleem is op te lossen met geduld en goede zorg:

 • Zie je verbrande bladeren? Zet je plant dan op een plek met indirect licht.
 • Is de grond rond de wortels lang nat? Geef dan minder water en let op de afwatering. Zo voorkom je knolrot.
 • Zie je bruine vlekjes of wit poeder op de bladeren? Dan zit er schimmel op je plant. Behandel dat met een spray tegen schimmel. Verlaag ook de luchtvochtigheid rond de plant.

Voorkom problemen met je Caladium plant

Betere dan problemen op te lossen, is problemen voorkomen. Controleer je plant regelmatig en zorg ervoor dat je de plant goed verzorgt. Zo houd je de Caladium gezond en blij.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Caladium. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Welke problemen krijgt een Caladium plant vaak?

Caladium planten krijgen vaak last van bladverbranding door direct zonlicht, knolrot door te veel water en schimmelziektes zoals roest en meeldauw.

Wat doe je tegen bladverbranding door direct zonlicht?

Verplaats de plant naar een plek met indirect licht als de bladeren verbrand zijn. Zet de plant niet direct in de zon.

Hoe voorkom je knolrot?

Geef minder water en let op de afwatering om knolrot te voorkomen. Te veel water of slechte afwatering laat de knollen van de Caladium plant rotten.

Hoe ga je om met schimmelziektes bij je Caladium?

Schimmelziektes, zoals roest en meeldauw, behandel je met een spray tegen schimmel. Lees goed de instructies op de verpakking voor het juiste gebruik.

Hoe houd je een Caladium plant gezond?

Controleer je plant regelmatig op schimmels of ongedierte. Geef de plant niet te veel water. Zet de plant op de juiste plek. Dat zijn belangrijke dingen om de Caladium plant gezond te houden.


Plaats een reactie