Caladium

Met zijn opvallende, hartvormige bladeren in schitterende kleurschakeringen van wit, roze en groen is de caladium een ware eyecatcher in jouw interieur.

Deze kamerplant, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, brengt instant sfeer en karakter in huis.

Wil jij deze prachtige plant ook in jouw woonkamer, slaapkamer of werkkamer? Lees dan verder en ontdek de beste tips en tricks om jouw caladium te verzorgen en hem te laten stralen in jouw interieur.

Caladium eigenschappen

Latijnse naamCaladium
Bekendste soorten

Red Flash, White Queen, Rosebud, Aaron, Florida Sweetheart

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Caladium-plant is afkomstig uit Zuid-Amerika, met name uit de regenwouden van Brazilië en Colombia.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsSchaduw tot halfschaduw
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenGemiddeld
GiftigJa

Waar komt de Caladium vandaan?

De Caladium is een plantensoort die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij graag op vochtige plekken groeit, zoals in het regenwoud. De plant wordt ook wel olifantsoor genoemd, vanwege de grote bladeren die soms wel een halve meter lang kunnen worden. Er bestaan allerlei verschillende soorten Caladium, van kleine plantjes tot grote bomen. De kleuren van de bladeren variëren van groen tot rood en paars en er zijn ook gestreepte en gevlekte varianten. De Caladium wordt tegenwoordig over de hele wereld gekweekt als sierplant, zowel binnen als buiten. Wil je zelf een Caladium kweken? Zorg dan voor een vochtige bodem en houd de temperatuur rond de 20 graden Celsius.

Caladium soorten

Caladium is een plantensoort die bekend staat om zijn prachtige en kleurrijke bladeren. Er zijn veel verschillende soorten Caladium beschikbaar, dus je hebt genoeg keuze om je tuin of interieur op te fleuren. Hieronder vind je de zes meest populaire Caladium van dit moment:

 • ‘White Queen’: Een prachtige Caladium met witte bladeren en groene aderen. Perfect voor een lichte en luchtige uitstraling.
 • ‘Miss Muffet’: Deze Caladium heeft roze bladeren met donkere spikkels. Het geeft een speelse en vrolijke touch aan je ruimte.
 • ‘Red Flash’: Met zijn helderrode bladeren en groene nerven is deze Caladium een opvallende verschijning. Perfect om wat kleur toe te voegen aan je interieur.
 • ‘Candidum Junior’: Deze Caladium heeft groene bladeren met witte strepen en is ideaal voor een elegante en stijlvolle look in je tuin.
 • ‘Fiesta’: Met zijn roze, groene en witte bladeren is deze Caladium een levendige toevoeging aan je plantencollectie.
 • ‘Pink Symphony’: De naam zegt het al, deze Caladium heeft prachtige roze bladeren die voor een harmonieus effect zorgen. Een echte eyecatcher waar je blij van wordt.

Kortom, Caladium biedt allerlei verschillende opties om je interieur en tuin te verfraaien.

Wist je dat Caladium ook wel bekend staat als 'olifantsoor' vanwege de grote, hartvormige bladeren?

Caladium kopen, waar let je op?

Als je een Caladium wil kopen in de winkel, zijn er zes belangrijke dingen waar je op moet letten.

 1. Inspecteer de plant op het gebied van gezondheid. Kijk naar de bladeren: zijn ze groen en vol? Zijn er tekenen van insecten of ziektes?
 2. Let op de grootte van de plant: past hij in de pot die je thuis hebt staan?
 3. Weet welke soort Caladium je koopt. Dit bepaalt namelijk welke hoeveelheid zonlicht en water de plant nodig heeft.
 4. Zorg dat de Caladium in een geschikte pot staat met goede drainage.
 5. Weet of de Caladium giftig is voor huisdieren, zodat je eventueel maatregelen kunt nemen.
 6. Weet hoe je de Caladium thuis het beste kunt verzorgen. Welke temperatuur is het beste? Hoeveel water heeft de plant nodig?

Door deze punten in je achterhoofd te houden, kan je met een goede Caladium thuis komen.

Is de Caladium giftig?

Wil jij weten of de Caladium plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Caladium giftig voor mensen?

De Caladium bevat giftige stoffen voor mensen, namelijk calciumoxalaat kristallen. Als je deze kristallen binnenkrijgt, kun je last krijgen van branderige en pijnlijke gevoelens in je mond, keel en maag. Ook kan het zorgen voor zwellingen en problemen met ademhalen. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je de plant aanraakt of de bladeren in je mond stopt. Zorg dat de plant buiten bereik staat van kinderen of huisdieren en was je handen nadat je in contact bent gekomen met de plant.

Is de Caladium giftig voor katten en honden?

Caladiums zijn giftig voor honden en katten. Dit komt doordat de plant calciumoxalaatkristallen bevat. Als je huisdier op de bladeren kauwt, kan dit leiden tot irritatie van de mond, keel en spijsverteringssysteem. Symptomen zijn onder meer braken, diarree en kwijlen. In ernstige gevallen kan de ademhaling worden aangetast. Als je vermoedt dat je huisdier Caladium heeft gegeten, neem dan zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

Is de Caladium luchtzuiverend?

Caladium helpt bij het verwijderen van schadelijke stoffen zoals formaldehyde en koolmonoxide uit de lucht, waardoor de luchtkwaliteit in jouw huis wordt verbeterd. Zet een Caladium in je woonkamer, slaapkamer of kantoor en je zult merken dat je je gezonder en energieker gaat voelen. En het beste van alles is dat deze plant gemakkelijk te onderhouden is, dus zelfs als je geen groene vingers hebt, kun je toch genieten van de voordelen van deze luchtzuiverende plant.


Caladium verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij goed voor je Caladium zorgen, maar weet je niet hoe? Geen zorgen, wij hebben alle tips en tricks voor je op een rijtje gezet. Ontdek hoe je deze prachtige plant het best kunt verzorgen, van de ideale standplaats en lichtinval tot de juiste hoeveelheid water en voeding. Lees snel verder voor alle praktische instructies en houd jouw Caladium gezond en mooi!

Wil je meer weten over hoe je Caladium het best kunt verzorgen? Bekijk onze Caladium Verzorging pagina.

Water geven

Geef de Caladium regelmatig water, maar voorkom dat de grond te nat wordt. Een keer per week water geven in de zomer en een keer per twee weken in de winter is meestal voldoende. Houd er rekening mee dat de plant droge lucht niet goed verdraagt en zorg ook voor een hoge luchtvochtigheid rondom de plant.

Standplaats

Plant de Caladium in een schaduwrijke of halfschaduwrijke plaats met goed doorlatende grond. Vermijd direct zonlicht en plaats de plant niet in de buurt van koude tocht. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Caladium ligt tussen de 50-80%. Bij te droge lucht kunnen de bladeren uitdrogen en bij te vochtige lucht kan er schimmelvorming ontstaan. Het is dus belangrijk om de juiste balans te vinden en regelmatig de luchtvochtigheid te controleren.

Plantenvoeding

Geef de Caladium plantenvoeding om de groei te stimuleren en de bladeren gezond te houden. Gebruik een evenwichtige meststof, zoals 10-10-10 en breng deze één keer per maand aan tijdens het groeiseizoen. Houd het mengsel vochtig, maar niet te nat.

Stekken

Caladiums kun je stekken door de knollen in het voorjaar te scheiden. Elke knol moet minstens één gezonde, volgroeide knop hebben. Plant de knollen in vochtige grond en houd de grond vochtig. Bescherm de stekjes tegen teveel direct zonlicht en sterke wind. Na een paar weken zul je nieuwe bladeren zien verschijnen.

Snoeien

Om je Caladium goed te snoeien, is het belangrijk om te weten dat je dit het beste kunt doen wanneer de plant in rust is. Dit betekent dat je het snoeien het beste kunt uitvoeren in de herfst- of winterperiode. Je kunt de plant terugsnoeien tot net boven de grond, zodat er nieuwe scheuten kunnen groeien in het voorjaar. Bij het snoeien kun je het beste gebruik maken van een scherp gereedschap om beschadigingen te voorkomen. Verwijder ook eventuele dode of beschadigde bladeren en stengels.

Verpotten

Wil je jouw Caladium verpotten voor optimale groei? Kies dan een pot die 2-3 cm breder is dan de huidige pot en zorg dat deze gaten in de bodem heeft. Plaats een laagje potgrond op de bodem en leg de plant hierop. Vul daarna de pot aan met potgrond tot ongeveer 2 cm onder de rand. Druk de aarde stevig aan en geef de plant voldoende water. Zet de Caladium op een lichte, maar niet te zonnige plek. Verpot de plant om de 2-3 jaar.


Caladium onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Caladium wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Caladium gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Caladium ?

De Caladium kan last hebben van allerlei ziekten en plagen, waaronder:

 1. Schimmels. Deze kunnen leiden tot bladvlekkenziekte, verwelkingsziekte en wortelrot. Voorkom schimmels door te zorgen voor goede drainage en geen vochtige omgeving. Gebruik fungiciden wanneer nodig.
 2. Insecten, zoals spintmijten, trips en bladluizen. Verwijder ze mechanisch of gebruik biologische bestrijdingsmiddelen.
 3. Bacteriën. Caladium kunnen last hebben van bacteriële bladvlekkenziekte en verwelkingsziekte. Voorkom verspreiding door geïnfecteerde planten te verwijderen en de omgeving schoon te houden. Gebruik antibiotica wanneer nodig.
 4. Verbranding. Caladium houden van warmte, maar te veel direct zonlicht kan leiden tot bladverbranding. Plaats ze in indirect zonlicht.
 5. Chemische schade. Vermijd het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de buurt van Caladium. Dit kan leiden tot bladschade en giftigheid voor de plant.

Zorg ervoor dat je de plant regelmatig inspecteert op tekenen van ziekte of plagen. En als je iets verdachts ziet, probeer dan de oorzaak vast te stellen en te bestrijden voordat het zich verspreidt.

Mijn Caladium heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Caladium last van bruine vlekken op de bladeren? Dit kan komen door te veel direct zonlicht, te weinig water of te veel voeding. Zet je plant op een wat koelere plek en geef hem regelmatig water zonder dat de grond te nat wordt. Geef daarnaast eens in de 2 weken wat voeding. Zo blijft je Caladium weer gezond en groen!

Mijn Caladium heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Caladium-bladeren kunnen geel worden door te veel water, te weinig zonlicht, of koude temperaturen. Zorg dat je de plant in vochtige, goed-drainerende grond zet en geef hem regelmatig water. Probeer ook een standplaats te vinden waar de plant veel indirect zonlicht krijgt. Verplaats je Caladium naar een warmere plek als hij zijn bladeren verliest door kou.

Bladeren van mijn Caladium vallen plotseling af, wat is er mis?

Wanneer de bladeren van jouw Caladium plotseling afvallen, is dit waarschijnlijk te wijten aan stress, zoals een gebrek aan water of voedingsstoffen, te veel of te weinig licht, te lage temperaturen of een gebrek aan vochtigheid. Controleer of de plant op de juiste plek staat en zorg ervoor dat je hem regelmatig water geeft en voedingsstoffen geeft. Je kunt ook proberen de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen door een luchtbevochtiger te gebruiken of de plant op een schoteltje met water te plaatsen.

Een interessant weetje over de giftigheid van deze plant: alle delen van de Caladium zijn giftig voor huisdieren én mensen!


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Caladium plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de ideale omstandigheden om Caladium te laten groeien?

Caladium groeit het beste in vochtige, goed gedraineerde grond en halfschaduw. Temperaturen tussen 18-27°C zijn geschikt.

Hoe kan ik mijn Caladium het beste water geven?

Geef Caladium regelmatig water, maar voorkom dat de grond constant nat is. Laat de aarde tussen de gietbeurten in licht opdrogen.

Welke soorten Caladium zijn het meest geschikt voor in huis?

Caladium-soorten met zachte bladeren en weinig zonlicht zijn ideaal voor binnenshuis, zoals de Caladium bicolor en de Caladium ‘White Queen’.

Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Caladium verdorren?

Geef de Caladium voldoende water en vermijd direct zonlicht. Geef hem een warme, vochtige omgeving en snoei dode bladeren af.

Zijn Caladiums giftig en zo ja, hoe ga ik daar het beste mee om?

Ja, Caladiums zijn giftig voor mens en dier. Zorg dat je ze buiten bereik plaatst en was je handen na aanraking.

Plaats een reactie