Croton (Wonderstruik)

Nederlandse naam: Wonderstruik

Heb je behoefte aan een opvallende toevoeging aan jouw interieur? Dan is de Croton, ook bekend als ‘Wonderstruik’ iets voor jou. Hij is opvallend met zijn felgekleurde bladeren in diverse tinten en patronen. Deze plant komt oorspronkelijk de tropische bossen van Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan. Hij houdt van veel licht om zijn kleur te behouden en heeft regelmatig water nodig, maar zorg dat de aarde niet te nat wordt. De Croton voegt een kleurrijk en levendig element toe aan je interieur, perfect voor wie van een exotische sfeer houdt.

Plantnaam: Croton

Nederlandse naam: Wonderstruik

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Moeilijk
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Waar komt de Croton vandaan?

De Croton komt uit de tropen. Het is een plant uit Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan eilanden. In de natuur groeit de Croton onder grotere bomen. Hij houdt van het zachte licht dat door de bladeren valt.

De Croton is in de loop der tijd naar andere delen van de wereld gereisd. Je vindt hem nu in warme gebieden zoals Florida en Hawaii. Door nieuwe technieken groeit de Croton nu ook in ons koude Nederland. Je houdt de plant het best binnen. Met goede zorg groeit hij ook hier goed.

Eigenschappen van de Crotonfkame

Deze plant heeft een paar bijzondere kenmerken die hem aantrekkelijk maken voor plantenliefhebbers.

 • De Croton is beroemd om zijn felgekleurde bladeren. Kleuren variëren van geel, rood, oranje tot paars. Deze kleurrijke plant geeft elke kamer of tuin een vrolijke sfeer. Wist je dat de kleur van de Croton afhangt van de hoeveelheid zonlicht die hij krijgt? Hoe meer zon, hoe feller de kleuren van de plant zijn!
 • Crotons groeien in verschillende groottes. Sommige soorten groeien tot 3 meter hoog. Binnen in huis blijven ze meestal rond de 1 meter. Crotons groeien naar het licht, draai ze daarom regelmatig voor een gelijkmatige groei.
 • Crotons houden van een vochtige omgeving. Ze groeien goed in ons Nederlandse klimaat met centrale verwarming. Ze vinden het ook fijn als je ze af en toe met water besproeit.
 • Crotons zijn verrassend sterk ondanks hun tropische afkomst. Ze doorstaan temperaturen tot ongeveer 10 graden Celsius. Sommige mensen vinden ze lastig te verzorgen, omdat ze wat meer aandacht nodig hebben. Met de juiste kennis en zorg, zijn Crotons een prachtige aanvulling op je huis of tuin.

Wist je dat?

De Croton beroemd is om zijn ongelooflijke kleurenpalet? De bladeren van deze plant kunnen een regenboog van kleuren bevatten, waaronder geel, rood, oranje, groen en zelfs paars. Deze levendige kleuren veranderen en worden intenser afhankelijk van de hoeveelheid licht die de plant krijgt, waardoor elke Croton uniek is!

Soorten Croton

Ontdek de kleurrijke wereld van de Croton planten. We bespreken enkele populaire Croton soorten.

Gold Dust Croton

De Gold Dust Croton, ook bekend als Codiaeum Variegatum Punctatum Aureum, heeft mooie diepgroene bladeren met gouden stippen. Deze plant blijft laag en is perfect voor kleine ruimtes of hangmanden.

Mammy Croton

Maak kennis met de Mammy Croton. Deze compacte plant heeft smalle, gekrulde bladeren die rood, geel en oranje kleuren. Zo voegt deze plant meteen warmte toe aan elke kamer.

Petra Croton

De Petra Croton staat bekend om zijn levendige kleuren. Deze plant heeft brede ovale bladeren vol met heldere tinten rood, oranje, geel en groene aders.

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten, zoals de Zanzibar met zijn lange dunne bladeren of de Eleanor Roosevelt met haar smalle lichtgroene blaadjes. Elke soort heeft unieke verzorging nodig. Doe dus goed onderzoek voordat je een nieuwe plant koopt.

Elke soort heeft zijn eigen unieke charme en schoonheid. Welke soort je ook kiest, de Croton voegt altijd een exotische flair toe aan je huis of tuin.

Een Croton kopen

Het lijkt misschien lastig om de perfecte Croton uit te kiezen. Geen nood, we helpen je graag op weg met een paar handige tips:

 • Bepaal eerst waar je de plant wilt neerzetten. De plek bepaalt welke soort Croton het beste is.
 • Onderzoek hoeveel natuurlijk licht de plek krijgt. Sommige Crotons houden van veel licht, anderen groeien prima in halfschaduw.
 • Denk goed na over de grootte van de Croton. Er zijn kleine soorten voor op de vensterbank en grote soorten die de show stelen in je woonkamer.

Let bij het kopen op de gezondheid van de plant: mooie kleuren, stevige stelen en geen sporen van ongedierte of ziekte. Een gezonde plant groeit het beste bij jou thuis.

Is de Croton giftig?

Ja, de Croton kan giftig zijn. De plant bevat sap dat irriterend kan zijn voor de huid en slijmvliezen. Als het sap in contact komt met de huid, kan het huidirritatie of dermatitis veroorzaken. Lees verder wat dit betekent voor huisdieren, baby’s en kleine kinderen.

Is de Croton giftig voor katten en honden?

Ja, de Croton (Codiaeum variegatum) is giftig voor zowel katten als honden. Als huisdieren aan de bladeren kauwen of de plant inslikken, kan het sap van de Croton irritatie veroorzaken in de mond, keel en maag, wat kan leiden tot symptomen zoals overmatig kwijlen, braken, en diarree. In sommige gevallen kan het contact met het sap ook huidirritatie veroorzaken.

Als je huisdier symptomen vertoont na contact met of inname van de plant, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts voor advies.

Is de Croton giftig voor baby’s?

Ook bij baby’s en jonge kinderen moet je oppassen met deze planten. Het sap van de Croton irriteert de ogen, mond en keel. Als kinderen het inslikken, krijgen ze last van misselijkheid, braken of diarree. Heb je kleine kinderen in huis? Zorg dan dat ze niet bij de plant kunnen komen.

Is de Croton een luchtzuiverende plant?

De Croton staat niet specifiek bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen.

Hoewel alle planten door fotosynthese bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in zekere mate. Door het opnemen van koolstofdioxide en het produceren van zuurstof. Zijn er andere kamerplanten, zoals de Vrouwentong (Sansevieria) of de Lepelplant (Spathiphyllum), die meer erkenning hebben gekregen voor hun vermogen om de lucht te zuiveren van schadelijke stoffen.

Bloeit een Croton?

De Croton kan inderdaad bloeien, maar het is vrij zeldzaam dat dit gebeurt wanneer hij als kamerplant wordt gehouden. In zijn natuurlijke omgeving produceert de Croton kleine, onopvallende bloemen. Deze bloemen worden vaak overschaduwd door de felgekleurde bladeren, die het meest opvallende kenmerk van de plant zijn.

Binnenshuis bloeit een Croton zelden omdat de omstandigheden meestal niet ideaal zijn voor bloemproductie. De plant heeft specifieke licht-, temperatuur- en vochtigheidsniveaus nodig om te bloeien, die moeilijk nauwkeurig te repliceren zijn in een doorsnee huisomgeving.

Wist je dat?

Het sap van de Croton irriterend kan zijn voor de huid en giftig is bij inname? Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het snoeien of verpotten en de plant buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen te houden. Ondanks deze voorzichtigheid, blijft de Croton een prachtige en populaire keuze voor het toevoegen van kleur aan het interieur.

Verzorging van je Croton

Heb je een Croton? Dan wil je dat deze er mooi uitziet. Hier zijn een paar tips voor goede verzorging.

Hoe geef je water?

Jouw Croton houdt van vocht. Let op, geef niet te veel water. Laat de grond licht uitdrogen tussen de waterbeurten. Zo voorkom je wortelrot, dat is slecht voor je plant.

Hoe zit het met licht en temperatuur?

Zet je Croton op een plek met indirect zonlicht. Te veel zon beschadigt de bladeren en te weinig zon laat de kleuren vervagen. Deze tropische plant groeit het beste bij temperaturen tussen 16 en 27 graden Celsius.

Welke voeding heeft je plant nodig?

In het groeiseizoen (lente-zomer), geef je je Croton elke twee weken standaard kamerplantenvoeding. In de herfst en winter heeft de plant minder voedingsstoffen nodig. Geef dan eens per maand voeding.

Knip dode of verkleurde bladeren weg. Dit stimuleert nieuwe groei en houdt je plant gezond. Gebruik altijd scherpe, schone snijgereedschappen om infecties te voorkomen.

Lees meer over je Croton plant verzorgen

Problemen met je Croton

Heb je problemen met je Croton plant? Geen paniek! We helpen je graag.

Leer eerst de signalen van de plant kennen. Zie je vervagende bladeren? Misschien krijgt je plant te veel licht. Zie je gele en vallende bladeren? Dan geef je misschien te veel water.

Lichtproblemen

Te weinig licht zorgt voor groene bladeren in plaats van levendige kleuren. Felle zonnestralen zorgen voor vervagende of verbrande plekken op het blad. Hoe los je dit op?

 • Plaats de plant bij een raam op het oosten of westen.
 • Zorg voor gefilterd licht in plaats van direct zonlicht.

Waterproblemen

Overbewatering is een veelvoorkomend probleem. Dit zorgt voor geel wordende en afvallende bladeren. Laat de grond drogen tussen twee gietbeurten voordat je meer water geeft. Hoe voorkom je overbewatering?

 • Voel eerst hoe droog of nat de grond is.
 • Geef minder water tijdens koelere maanden.
 • Laat overtollig water uit de pot lopen om wortelrot te voorkomen.

Heeft je Croton plant last van plagen, zoals spintmijten of schildluizen? Gebruik insectendodende zeep of neemolie om ze te bestrijden. Verzorgen van planten vraagt geduld en oefening. Met deze tips los je de meeste problemen op.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Croton plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom worden de bladeren van mijn Croton plant lichter?

Is de kleur van je Croton plant aan het vervagen? Dan krijgt je plant misschien te veel licht. Zet je plant bij een raam dat op het oosten of westen uitkijkt en zorg ervoor dat hij niet in direct zonlicht staat.

Waarom worden de bladeren van mijn Croton plant geel en vallen ze af?

Als de bladeren van je Croton plant geel worden en afvallen, geef je de plant waarschijnlijk te veel water. Laat de grond goed drogen tussen twee gietbeurten in en laat overtollig water weglopen. Zo voorkom je dat de wortels van je plant rotten.

Hoe veranderen lichtniveaus de kleur van mijn Croton plant?

Heb je je ooit afgevraagd waarom de kleur van de bladeren van je Croton plant verandert? Licht heeft hier een grote invloed op. Veel licht zorgt voor felle kleuren, terwijl minder licht de kleuren doet vervagen.

Hoe moet ik mijn Croton plant beschermen tegen beestjes zoals spintmijten en schildluizen?

Heb je last van spintmijten of schildluizen op je Croton plant? Gebruik dan zeep die insecten doodt of neemolie. Volg goed de instructies en hou je plant in de gaten, zo voorkom je dat de beestjes terugkomen.

Hoe kun je een Croton stekken?

Om een Croton te stekken, knip je een stukje van ongeveer 10 cm van de top en zet je deze in water. Zorg voor voldoende licht en houd de grond vochtig.


Plaats een reactie