Philodendron xanadu

De Philodendron xanadu is een geliefde kamerplant die zich kenmerkt door zijn grote, glanzende bladeren en compacte groeivorm.

Hoe zorg je ervoor dat deze plant er op zijn best uitziet? In dit artikel delen we praktische tips voor het verzorgen van de Philodendron xanadu, zodat jij kunt genieten van een gezonde en groene plant in huis. Van water geven tot snoeien, wij geven je alle informatie die je nodig hebt. Lees verder en ontdek hoe je jouw Philodendron xanadu kunt laten stralen!

Philodendron xanadu eigenschappen

Latijnse naamPhilodendron xanadu
Bekendste soorten

Brasil, Birkin, Black Cardinal, Heartleaf, Moonlight

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Philodendron xanadu plant komt uit de tropische regio's van Brazilië.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteJa
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigJa

Waar komt de Philodendron xanadu vandaan?

De Philodendron xanadu is oorspronkelijk afkomstig uit de tropische bossen van Brazilië en Paraguay. Deze plant groeit daar in de schaduw van grote bomen en wordt beschouwd als een epifytische plant, wat betekent dat hij zich met behulp van andere bomen omhoog klimt en zich voedt met schimmels en voedingsstoffen uit de lucht. De Philodendron xanadu staat bekend om zijn glanzende groene bladeren die sterk zijn ingesneden, waardoor hij een pluizige uitstraling heeft. Hoewel deze plant oorspronkelijk uit tropische gebieden komt, is hij makkelijk te verzorgen en kan hij in verschillende omgevingen goed gedijen. Zorg dat de grond altijd vochtig is en geef de plant regelmatig wat voedingsstoffen, dan heb je een mooie groene blikvanger voor in huis.

Philodendron xanadu soorten

Er bestaan verschillende soorten Philodendron xanadu, elk met hun eigen unieke kenmerken en uitstraling. Ben je op zoek naar een toffe toevoeging aan je plantencollectie? Dan is deze plant zeker een aanrader! Hieronder vind je de zes meest populaire Philodendron xanadu van dit moment:

 • Philodendron xanadu ‘Winterbourn’: Deze variant heeft prachtige groene bladeren die dik en glanzend zijn. Het is een ideale plant voor binnen en kan goed groeien in zowel lichte als minder lichte ruimtes.
 • Philodendron xanadu ‘Golden Goddess’: De ‘Golden Goddess’ heeft bladeren met een prachtige goudgele kleur. Deze plant voegt een vleugje warmte en kleur toe aan elke kamer.
 • Philodendron xanadu ‘Variegata’: De ‘Variegata’ heeft bladeren met een uniek patroon van groen en wit. Het is de perfecte keuze als je op zoek bent naar een opvallende en speelse plant.
 • Philodendron xanadu ‘Trinidad’: Deze variant heeft bladeren met een mooi gesneden rand. Het geeft de plant een elegante uitstraling en past perfect in elke interieurstijl.
 • Philodendron xanadu ‘Pixie’: Met zijn kleine en compacte formaat is de ‘Pixie’ perfect voor mensen met minder ruimte. Deze plant is ideaal voor op een bureau of plank.
 • Philodendron xanadu ‘Lemon Lime’: Deze variant heeft bladeren die variëren van felgroen tot citroengeel. Het voegt een vrolijke en levendige sfeer toe aan elke kamer. Genoeg keuze dus! Welke Philodendron xanadu past het beste bij jou?

Wist je dat de Philodendron xanadu een luchtzuiverende plant is die formaldehyde uit de lucht filtert?

Philodendron xanadu kopen, waar let je op?

Als je op zoek bent naar een Philodendron xanadu in de winkel, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een gezonde en gelukkige plant koopt. De zes belangrijkste punten zijn:

 1. Licht en temperatuur: Philodendrons houden van helder, indirect licht en mogen niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 15 °C komt.
 2. Water geven: Philodendrons houden niet van teveel water, maar ook niet van te weinig. Houd de grond licht vochtig en controleer regelmatig de vochtigheid van de grond.
 3. Grondsoort: Zorg dat de grond waarin je Philodendron xanadu is geplant luchtig is en goed water kan vasthouden.
 4. Voeding: Philodendrons hebben niet veel voeding nodig, maar je kunt ze af en toe een meststof geven om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.
 5. Gezondheid: Controleer de plant op zichtbare tekenen van ziekte, zoals bruine vlekken op de bladeren, en op insecten zoals spint en trips.
 6. Grootte: Zorg dat je een plant kiest die past bij de ruimte waarin je hem wilt plaatsen en houd er rekening mee dat de Philodendron xanadu kan groeien tot een hoogte van 2 meter.

Als je op deze zes punten let, ben je verzekerd van een gezonde Philodendron xanadu die nog jaren mee kan gaan.

Is de Philodendron xanadu giftig?

Benieuwd of de Philodendron pink-princess een veilige plant is voor in huis? Lees hier meer over de mogelijke giftigheid van deze exotische kamerplant en hoe je veiligheid kunt waarborgen.

Is de Philodendron xanadu giftig voor mensen?

De Philodendron xanadu is giftig voor mensen. De plant bevat oxalaten, wat ervoor kan zorgen dat je mond, tong en keel snel geïrriteerd raken wanneer je het binnenkrijgt. Je kunt hierdoor last krijgen van zwellingen, jeuk en een branderig gevoel. Let daarom goed op bij het hanteren en snoeien van de plant en zorg dat je deze niet inademt. Ook wordt aangeraden om je handen te wassen na het aanraken van de Philodendron xanadu.

Is de Philodendron xanadu giftig voor katten en honden?

De Philodendron xanadu is giftig voor honden en katten. Het sap van de plant bevat calciumoxalaatkristallen, die bij contact voor irritatie kunnen zorgen. Wanneer je huisdier de plant binnenkrijgt, kan het leiden tot symptomen zoals braken, diarree en moeite met slikken. Het is belangrijk om de plant buiten bereik van je huisdieren te houden en ze goed in de gaten te houden wanneer ze in de buurt zijn. Als je vermoedt dat je huisdier de plant heeft binnengekregen en symptomen vertoont, neem dan direct contact op met een dierenarts.

Is de Philodendron xanadu luchtzuiverend?

Ja, dat is hij zeker! De bladeren van deze plant bevatten kleine gaatjes, waardoor ze luchtdeeltjes kunnen opnemen en zuurstof kunnen afgeven. Hierdoor wordt de lucht in je huis of kantoor gereinigd van giftige stoffen, zoals formaldehyde en benzene. Wil je profiteren van de luchtzuiverende eigenschappen van de Philodendron xanadu? Zorg dan dat je er een paar in huis haalt en plaats ze op strategische plekken, zoals in de buurt van je bureau of in de woonkamer.


Philodendron xanadu verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij een Philodendron xanadu in huis halen en ben je benieuwd hoe je deze plant het best kunt verzorgen? Geen zorgen, het is geen hogere wiskunde! Met een paar simpele tips zorg je ervoor dat jouw Philodendron xanadu er prachtig bijstaat. In dit artikel geven we je praktische instructies en antwoorden op veelvoorkomende vragen over de verzorging van deze plant. Zo kun jij optimaal genieten van deze bijzondere aanwinst voor jouw interieur.

Wil je meer weten over hoe je Philodendron xanadu het best kunt verzorgen? Bekijk onze Philodendron xanadu Verzorging pagina.

Water geven

Geef de Philodendron xanadu water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt (ongeveer eenmaal per week). Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig wordt, want dit kan wortelrot veroorzaken. Geef in de wintermaanden minder water dan in de zomermaanden.

Standplaats

De Philodendron xanadu groeit het beste op een plek met helder, indirect licht. Plaats de plant niet in direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan verbranden. Ook kan de plant goed gedijen in halfschaduw. Zorg voor een warme en vochtige omgeving en vermijd koude tocht. Probeer daarnaast de grond altijd licht vochtig te houden, maar geef niet te veel water om wortelrot te voorkomen.

Luchtvochtigheid

Voor een gezonde Philodendron xanadu is een luchtvochtigheid tussen 40% en 60% ideaal. Je kunt dit bereiken door regelmatig te sproeien en eventueel een luchtbevochtiger te gebruiken.

Plantenvoeding

Geef de Philodendron xanadu elke 2 tot 3 weken wat plantenvoeding tijdens het groeiseizoen (lente en zomer). Gebruik een evenwichtige, op water oplosbare meststof en volg de instructies op de verpakking. Overvoed de plant niet, dit kan leiden tot verbrande wortels en bladeren.

Stekken

Wil jij graag jouw Philodendron xanadu stekken? Het beste moment hiervoor is in het voorjaar of begin van de zomer. Knip een stengel van ongeveer 10 centimeter onder een bladknoop af en verwijder de onderste bladeren. Stop de stengel in een potje met vochtige potgrond en bedek het met een plastic zak. Zet het op een warme, lichte plek en zorg dat de grond vochtig blijft. Na een paar weken zie je al nieuwe groei. En voor je het weet heb jij jouw eigen Philodendron xanadu!

Snoeien

Wil jij jouw Philodendron xanadu snoeien? Dit doe je het beste door de oude, bruine bladeren te verwijderen en de plant te knippen tot de gewenste vorm. Let erop dat je het mes of de snoeischaar goed schoonmaakt om ziektes te voorkomen. Zorg dat je snoeit vlak boven het bladkussen, dit bevordert namelijk de groei van nieuwe takjes. Verder is het belangrijk dat je niet te veel bladeren tegelijkertijd verwijdert en dat je de plant niet te vaak snoeit, hierdoor kan de groei namelijk stoppen.

Verpotten

Als je jouw Philodendron xanadu wilt verpotten, is het belangrijk om een pot te kiezen die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Zorg dat de nieuwe pot voldoende drainagegaten heeft en vul de bodem met een laagje hydrokorrels. Haal voorzichtig de plant uit de oude pot en maak de wortels los. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul deze aan met verse potgrond. Druk de grond lichtjes aan en geef de plant voldoende water. Laat overtollig water goed weglopen voor je de pot terugplaatst op zijn plek.


Philodendron xanadu onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Philodendron xanadu wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Philodendron xanadu gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Philodendron xanadu ?

Heb jij een Philodendron xanadu en merk je dat de plant niet helemaal gezond is? Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende ziekten en plagen en hoe je deze kunt bestrijden:

 1. Spint: deze kleine, roodbruine beestjes zuigen sap uit de plant en veroorzaken een gele verkleuring van het blad. Bestrijden met een insecticide of door de plant af te spoelen met water.
 2. Schimmelziekten: te herkennen aan een wollige, witte aanslag op het blad. Oorzaak is vaak een te hoge luchtvochtigheid. Behandel met een fungicide en zorg voor een goede luchtstroom rondom de plant.
 3. Bladluizen: kleine, groene beestjes die zich voeden met het sap van de plant. Verwijder met de hand of bestrijd met een insecticide.
 4. Wolluis: kleine, witte insecten die zich voeden met het sap van de plant. Verwijder met een wattenstaafje gedrenkt in alcohol of bestrijd met een insecticide.
 5. Giftigheid: de Philodendron xanadu is giftig voor huisdieren en kinderen. Zet de plant op een veilige plek of kies een niet-giftige plant.

Zorg dat de plant op een lichte plek staat, maar vermijd direct zonlicht. Geef de plant regelmatig water, maar voorkom overbewatering. Zo houd je jouw Philodendron xanadu gezond en mooi!

Mijn Philodendron xanadu heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Philodendron xanadu last van bruine vlekken? Dit komt vaak door teveel water, te weinig licht of te droge lucht. Zorg voor een goede drainage en laat de grond tussen gietbeurten opdrogen. Geef ook regelmatig wat voeding. Besproei de bladeren dagelijks en zet de plant op een locatie met indirect zonlicht.

Mijn Philodendron xanadu heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De Philodendron xanadu is een prachtige kamerplant, maar de gele bladeren kunnen wel eens voor problemen zorgen. Dit duidt meestal op teveel water geven of gebrek aan voedingsstoffen. Zorg dus dat je de plant niet teveel water geeft en bemest hem regelmatig. Verder kunnen gele bladeren ook het gevolg zijn van teveel direct zonlicht of tocht, dus let daar ook op.

Bladeren van mijn Philodendron xanadu vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Philodendron xanadu plotseling afvallen, kan het zijn dat de plant te veel water krijgt. Controleer of de grond te nat is en pas de watergift aan. Een gebrek aan licht kan ook de oorzaak zijn. Zorg dat de plant voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Ook de temperatuur kan een rol spelen, zorg dat de plant niet op een te koude plek staat.

Een ander interessant weetje is dat de Philodendron xanadu gekweekt kan worden tot een bonsai-boom met behulp van snoeien en bedrading.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Philodendron xanadu plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de lichtvereisten voor de Philodendron xanadu?

De Philodendron xanadu heeft veel indirect zonlicht nodig, maar moet worden beschermd tegen direct zonlicht.

Hoe verzorg je de Philodendron xanadu in de winter?

Houd de Philodendron xanadu in de winter uit de buurt van tocht, geef hem af en toe water en laat de grond tussen de bewateringen door lichtjes uitdrogen.

Hoe vaak moet je de Philodendron xanadu water geven?

De Philodendron xanadu heeft matig water nodig, afhankelijk van de licht- en temperatuuromstandigheden, geef het water wanneer de bovenste laag aarde droog aanvoelt.

Kan de Philodendron xanadu giftig zijn voor huisdieren?

Ja, de Philodendron xanadu kan giftig zijn voor huisdieren door de aanwezigheid van calciumoxalaat kristallen in de bladeren.

Hoe groot wordt de Philodendron xanadu en wanneer moet je hem verpotten?

De Philodendron xanadu kan tot anderhalve meter groot worden en moet eens in de twee jaar verpot worden.

Plaats een reactie