Philodendron xanadu

De Philodendron xanadu is een geliefde kamerplant die zich kenmerkt door zijn grote, glanzende bladeren en compacte groeivorm.

Hoe zorg je ervoor dat deze plant er op zijn best uitziet? In dit artikel delen we praktische tips voor het verzorgen van de Philodendron xanadu, zodat jij kunt genieten van een gezonde en groene plant in huis. Van water geven tot snoeien, wij geven je alle informatie die je nodig hebt. Lees verder en ontdek hoe je jouw Philodendron xanadu kunt laten stralen!

Philodendron xanadu eigenschappen

Philodendron xanadu eigenschappen
Latijnse naamPhilodendron xanadu
Bekendste soorten

Brasil, Birkin, Black Cardinal, Heartleaf, Moonlight

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Philodendron xanadu plant komt uit de tropische regio's van Brazilië.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteJa
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigJa

Waar komt de Philodendron xanadu vandaan?

De Philodendron xanadu is oorspronkelijk afkomstig uit de tropische bossen van Brazilië en Paraguay. Deze plant groeit daar in de schaduw van grote bomen en wordt beschouwd als een epifytische plant, wat betekent dat hij zich met behulp van andere bomen omhoog klimt en zich voedt met schimmels en voedingsstoffen uit de lucht. De Philodendron xanadu staat bekend om zijn glanzende groene bladeren die sterk zijn ingesneden, waardoor hij een pluizige uitstraling heeft. Hoewel deze plant oorspronkelijk uit tropische gebieden komt, is hij makkelijk te verzorgen en kan hij in verschillende omgevingen goed gedijen. Zorg dat de grond altijd vochtig is en geef de plant regelmatig wat voedingsstoffen, dan heb je een mooie groene blikvanger voor in huis.

Philodendron xanadu soorten

Er bestaan verschillende soorten Philodendron xanadu, elk met hun eigen unieke kenmerken en uitstraling. Ben je op zoek naar een toffe toevoeging aan je plantencollectie? Dan is deze plant zeker een aanrader! Hieronder vind je de zes meest populaire Philodendron xanadu van dit moment:

 • Philodendron xanadu ‘Winterbourn’: Deze variant heeft prachtige groene bladeren die dik en glanzend zijn. Het is een ideale plant voor binnen en kan goed groeien in zowel lichte als minder lichte ruimtes.
 • Philodendron xanadu ‘Golden Goddess’: De ‘Golden Goddess’ heeft bladeren met een prachtige goudgele kleur. Deze plant voegt een vleugje warmte en kleur toe aan elke kamer.
 • Philodendron xanadu ‘Variegata’: De ‘Variegata’ heeft bladeren met een uniek patroon van groen en wit. Het is de perfecte keuze als je op zoek bent naar een opvallende en speelse plant.
 • Philodendron xanadu ‘Trinidad’: Deze variant heeft bladeren met een mooi gesneden rand. Het geeft de plant een elegante uitstraling en past perfect in elke interieurstijl.
 • Philodendron xanadu ‘Pixie’: Met zijn kleine en compacte formaat is de ‘Pixie’ perfect voor mensen met minder ruimte. Deze plant is ideaal voor op een bureau of plank.
 • Philodendron xanadu ‘Lemon Lime’: Deze variant heeft bladeren die variëren van felgroen tot citroengeel. Het voegt een vrolijke en levendige sfeer toe aan elke kamer. Genoeg keuze dus! Welke Philodendron xanadu past het beste bij jou?

Wist je dat de Philodendron xanadu een luchtzuiverende plant is die formaldehyde uit de lucht filtert?

Philodendron xanadu kopen, waar let je op?

Als je op zoek bent naar een Philodendron xanadu in de winkel, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een gezonde en gelukkige plant koopt. De zes belangrijkste punten zijn:

 1. Licht en temperatuur: Philodendrons houden van helder, indirect licht en mogen niet worden blootgesteld aan direct zonlicht. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 15 °C komt.
 2. Water geven: Philodendrons houden niet van teveel water, maar ook niet van te weinig. Houd de grond licht vochtig en controleer regelmatig de vochtigheid van de grond.
 3. Grondsoort: Zorg dat de grond waarin je Philodendron xanadu is geplant luchtig is en goed water kan vasthouden.
 4. Voeding: Philodendrons hebben niet veel voeding nodig, maar je kunt ze af en toe een meststof geven om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.
 5. Gezondheid: Controleer de plant op zichtbare tekenen van ziekte, zoals bruine vlekken op de bladeren, en op insecten zoals spint en trips.
 6. Grootte: Zorg dat je een plant kiest die past bij de ruimte waarin je hem wilt plaatsen en houd er rekening mee dat de Philodendron xanadu kan groeien tot een hoogte van 2 meter.

Als je op deze zes punten let, ben je verzekerd van een gezonde Philodendron xanadu die nog jaren mee kan gaan.

Is de Philodendron xanadu giftig?

Benieuwd of de Philodendron pink-princess een veilige plant is voor in huis? Lees hier meer over de mogelijke giftigheid van deze exotische kamerplant en hoe je veiligheid kunt waarborgen.

Is de Philodendron xanadu giftig voor mensen?

De Philodendron xanadu is giftig voor mensen. De plant bevat oxalaten, wat ervoor kan zorgen dat je mond, tong en keel snel geïrriteerd raken wanneer je het binnenkrijgt. Je kunt hierdoor last krijgen van zwellingen, jeuk en een branderig gevoel. Let daarom goed op bij het hanteren en snoeien van de plant en zorg dat je deze niet inademt. Ook wordt aangeraden om je handen te wassen na het aanraken van de Philodendron xanadu.

Is de Philodendron xanadu giftig voor katten en honden?

De Philodendron xanadu is giftig voor honden en katten. Het sap van de plant bevat calciumoxalaatkristallen, die bij contact voor irritatie kunnen zorgen. Wanneer je huisdier de plant binnenkrijgt, kan het leiden tot symptomen zoals braken, diarree en moeite met slikken. Het is belangrijk om de plant buiten bereik van je huisdieren te houden en ze goed in de gaten te houden wanneer ze in de buurt zijn. Als je vermoedt dat je huisdier de plant heeft binnengekregen en symptomen vertoont, neem dan direct contact op met een dierenarts.

Is de Philodendron xanadu luchtzuiverend?

Ja, dat is hij zeker! De bladeren van deze plant bevatten kleine gaatjes, waardoor ze luchtdeeltjes kunnen opnemen en zuurstof kunnen afgeven. Hierdoor wordt de lucht in je huis of kantoor gereinigd van giftige stoffen, zoals formaldehyde en benzene. Wil je profiteren van de luchtzuiverende eigenschappen van de Philodendron xanadu? Zorg dan dat je er een paar in huis haalt en plaats ze op strategische plekken, zoals in de buurt van je bureau of in de woonkamer.

Philodendron xanadu verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij een Philodendron xanadu in huis halen en ben je benieuwd hoe je deze plant het best kunt verzorgen? Geen zorgen, het is geen hogere wiskunde! Met een paar simpele tips zorg je ervoor dat jouw Philodendron xanadu er prachtig bijstaat. In dit artikel geven we je praktische instructies en antwoorden op veelvoorkomende vragen over de verzorging van deze plant. Zo kun jij optimaal genieten van deze bijzondere aanwinst voor jouw interieur.

Wil je meer weten over hoe je Philodendron xanadu het best kunt verzorgen? Bekijk onze Philodendron xanadu Verzorging pagina.

Philodendron xanadu onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Philodendron xanadu wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Philodendron xanadu gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje is dat de Philodendron xanadu gekweekt kan worden tot een bonsai-boom met behulp van snoeien en bedrading.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Philodendron xanadu plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de lichtvereisten voor de Philodendron xanadu?

De Philodendron xanadu heeft veel indirect zonlicht nodig, maar moet worden beschermd tegen direct zonlicht.

Hoe verzorg je de Philodendron xanadu in de winter?

Houd de Philodendron xanadu in de winter uit de buurt van tocht, geef hem af en toe water en laat de grond tussen de bewateringen door lichtjes uitdrogen.

Hoe vaak moet je de Philodendron xanadu water geven?

De Philodendron xanadu heeft matig water nodig, afhankelijk van de licht- en temperatuuromstandigheden, geef het water wanneer de bovenste laag aarde droog aanvoelt.

Kan de Philodendron xanadu giftig zijn voor huisdieren?

Ja, de Philodendron xanadu kan giftig zijn voor huisdieren door de aanwezigheid van calciumoxalaat kristallen in de bladeren.

Hoe groot wordt de Philodendron xanadu en wanneer moet je hem verpotten?

De Philodendron xanadu kan tot anderhalve meter groot worden en moet eens in de twee jaar verpot worden.

Plaats een reactie