Philodendron xanadu

Nederlandse naam:

De Philodendron Xanadu is uniek met zijn compacte vorm en diep ingesneden bladeren. Deze sierlijke plant komt oorspronkelijk uit Brazilië en houdt van een warm, vochtig klimaat. Zet haar op een plek met veel indirect licht en geef matig water. De Xanadu brengt een tropische sfeer in huis en is ideaal voor als je een vleugje natuur wilt zonder veel onderhoud. Leuk voor een groen accent in je woon- of werkruimte!

Plantnaam: Philodendron xanadu

Nederlandse naam:

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Philodendron xanadu oorsprong

Philodendron xanadu, met zijn diep ingesneden, glanzende bladeren, komt van origine uit Brazilië. Dit tropische paradijs vormt de perfecte omgeving voor deze plant. Daar geniet hij van het warme klimaat en de vochtige grond.

Zijn naam ‘xanadu’ lijkt sprookjesachtig en roept beelden op van een exotisch land. Maar in feite verwijst het naar een cultivar, een plantensoort gekweekt door mensen voor specifieke kenmerken. Het is niet gebaseerd op geografische locatie of natuurlijke omstandigheden.

Deze prachtige plant wordt vaak gebruikt als decoratieve binnenplant in huizen en kantoren over de hele wereld. Hij staat bekend om zijn vermogen om te overleven in minder dan ideale lichtomstandigheden en kan zelfs gedijen onder kunstlicht.

Hoewel hij uit Brazilië komt, is de Philodendron xanadu behoorlijk veerkrachtig en kan zich aanpassen aan allerlei omgevingsomstandigheden. Met de juiste verzorging groeit hij uit tot een weelderige, bossige plant die je leefruimte vult met een tropisch gevoel.

Philodendron xanadu eigenschappen

De Philodendron xanadu, een groene reus met een exotische uitstraling, heeft kenmerken die hem uniek maken. Deze plant is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook opmerkelijk flexibel en veerkrachtig. Hier zijn de belangrijkste eigenschappen van de Philodendron xanadu.

 1. Diep ingesneden bladeren: De glanzende, donkergroene bladeren van de Philodendron xanadu zijn diep gesneden en hebben een fijn getextureerd oppervlak. Ze geven deze kamerplant zijn weelderige uiterlijk en maken hem tot het middelpunt van elke ruimte.
 2. Compacte groei: In tegenstelling tot sommige andere soorten philodendrons, blijft de xanadu relatief compact in grootte. Dat maakt deze plant ideaal voor kleinere ruimtes waar je toch een vleugje natuur wilt toevoegen.
 3. Adaptieve aard: Ondanks dat hij afkomstig is uit het warme Brazilië, kan de Philodendron xanadu zich aanpassen aan allerlei omgevingsomstandigheden – van lichte schaduw tot vol zonlicht.
 4. Weinig onderhoud nodig: Deze plant vergt minimaal onderhoud en is daarmee perfect als je geen groene vingers hebt of gewoonweg niet veel tijd kunt besteden aan tuinieren.
 5. Luchtzuiverende eigenschappen: Volgens onderzoek door NASA kunnen philodendrons zoals de xanadu helpen om binnenlucht te zuiveren, waardoor ze een gezonde en aantrekkelijke aanvulling zijn op elk interieur.

Wist je dat?

Ondanks zijn tropische look, de Xanadu verrassend goed bestand is tegen lagere temperaturen? Hoewel hij de voorkeur geeft aan een warme omgeving, kan hij beter dan veel andere Philodendron-soorten omgaan met koelere temperaturen, wat hem een praktische keuze maakt voor huizen in gematigde klimaten.

Bij het verzorgen van je Philodendron xanadu, houd er rekening mee dat hij niet van overmatig water houdt. Zorg voor goed doorlatende grond en laat de bovenste laag uitdrogen voordat je weer water geeft. Dit helpt wortelrot te voorkomen, wat fataal kan zijn voor deze plant.

Philodendron xanadu soorten

Diversiteit kenmerkt de Philodendron xanadu. Deze plant, afkomstig uit Brazilië, kent allerlei soorten die zich onderscheiden door hun unieke eigenschappen. Laten we eens kijken naar een paar van deze varianten.

 1. De Philodendron Xanadu Gold valt op met zijn levendige bladeren. Ze hebben een goudgele kleur die je interieur een exotische touch geeft.
 2. Onderscheid je met de Philodendron Xanadu Winterbourn. Deze variëteit heeft donkergroene, glanzende bladeren die doen denken aan het tropisch regenwoud.
 3. De Philodendron Xanadu Compacta leeft op tot zijn naam met compacte groei, ideaal voor kleinere ruimtes waar je toch wat groen wilt toevoegen.

Elke variant brengt iets unieks aan tafel qua esthetiek en verzorgingseisen. Zo houden alle Philodendrons van indirect zonlicht, maar sommigen kunnen beter tegen direct zonlicht dan anderen.

Bijvoorbeeld, de Philodendron Xanadu Gold kan in helderder licht staan zonder dat dit ten koste gaat van de gezondheid of kleur van de plant. Anderzijds prefereert de Winterbourn meer schaduwrijke plekken en minder direct zonlicht om zijn rijke donkergroene tint te behouden.

Of je nu kiest voor een Philodendron xanadu-soort die past bij je persoonlijke smaak, of een die beter past bij je specifieke licht- en ruimteomstandigheden, één ding is zeker: deze planten brengen een vleugje tropische schoonheid in elk interieur.

Onthoud dat de Philodendron xanadu, ongeacht de soort, goede drainage nodig heeft om wortelrot te voorkomen. Deze plant houdt niet van overmatig water geven. Zorg er dus voor dat je de grond laat uitdrogen tussen gietbeurten door.

Uiteindelijk draait het allemaal om de juiste balans vinden tussen licht, water en liefde om je Philodendron xanadu te laten bloeien – ongeacht welke variant je kiest.

Philodendron xanadu kopen

Interesse in het toevoegen van een Philodendron xanadu aan je plantencollectie? Hieronder vind je een paar tips om de juiste keuze te maken.

Kies de juiste winkel

Zorg ervoor dat je koopt bij een gerenommeerde kwekerij of tuincentrum. Bij deze locaties is vaak meer deskundigheid aanwezig over de verzorging en gezondheid van de planten.

Let op de gezondheid van de plant

Inspecteer zorgvuldig elke Philodendron xanadu die je overweegt te kopen. Gezonde exemplaren vertonen geen bruine vlekken of vergeling op hun bladeren, wat tekenen kunnen zijn van ongepaste verzorging of ziekte.

Controleer op ongedierte

Kijk onder en rondom de bladeren voor eventuele kleine insecten of spinnenwebben, indicatoren voor schadelijke plagen. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Inspecteer het wortelsysteem

Als mogelijk, bekijk dan ook het wortelsysteem van de Philodendron xanadu. Ze moeten stevig aanvoelen en er gezond uitzien zonder tekenen van rotting.

Vergelijk prijzen

Het kan lonend zijn om prijzen te vergelijken tussen allerlei leveranciers voordat je een definitieve aankoop doet. Hoewel prijs niet altijd gelijk staat aan kwaliteit, wil je toch niet meer betalen dan nodig is.

Is de Philodendron xanadu giftig?

Na het duiken in de boeiende wereld van de Philodendron xanadu, is het nu tijd om een belangrijke vraag aan te pakken. Namelijk, is deze plant giftig? Dit is een cruciale vraag voor diegenen onder ons met nieuwsgierige huisdieren of kleine kinderen. Laten we dit samen ontdekken.

Is de Philodendron xanadu giftig voor katten en honden?

Ja, de Philodendron xanadu kan schadelijk zijn voor je huisdieren. De plant bevat calciumoxalaatkristallen die irritatie kunnen veroorzaken wanneer ze worden gegeten of gekauwd door je geliefde viervoeters. Symptomen van blootstelling kunnen zijn: overmatig kwijlen, braken, moeite met slikken en irritatie rond de mond.

Bijvoorbeeld, als je ziet dat je kat of hond symptomen vertoont na contact met een Philodendron xanadu, neem dan direct contact op met een dierenarts.

Is de Philodendron xanadu giftig voor baby’s?

Net als bij huisdieren kan ook bij kinderen blootstelling aan deze plant gezondheidsproblemen veroorzaken. Baby’s hebben natuurlijk alles graag in hun mond en kunnen zo gemakkelijk in contact komen met eventuele gifstoffen in de plant.

Als je kleintje per ongeluk wat bladeren heeft ingeslikt, raak dan niet in paniek, maar neem onmiddellijk contact op met medische hulpverleners om veilige en snelle zorg te garanderen. Zoals altijd, voorkomen is beter dan genezen, dus plaats je Philodendron xanadu buiten bereik van nieuwsgierige handjes en snuitjes.

Dus ja, de Philodendron xanadu kan giftig zijn voor zowel huisdieren als kinderen. Wees voorzichtig waar je deze plant plaatst om ongelukken te voorkomen. Maar laat dit je niet afschrikken van het genieten van de exotische schoonheid die deze plant biedt! Met een beetje zorgvuldige planning en waakzaamheid kun je nog steeds genieten van de allure van de Philodendron xanadu terwijl je geliefden veilig houdt.

Is de Philodendron xanadu luchtzuiverend?

Absoluut, de Philodendron xanadu bevordert inderdaad de luchtkwaliteit. Deze plant staat bekend om zijn vermogen om bepaalde chemicaliën uit de binnenlucht te filteren. Studies hebben aangetoond dat het formaldehyde, een veelvoorkomende chemische stof in huishoudelijke producten zoals schoonmaakmiddelen en cosmetica, kan absorberen.

Het proces van luchtzuivering door planten wordt ook wel fytoremediatie genoemd. Planten nemen schadelijke stoffen op via hun bladeren en zetten deze stoffen vervolgens om in onschadelijke elementen. Dit unieke vermogen betekent niet alleen dat je een mooie plant in huis haalt, maar ook eentje die bijdraagt aan een gezonder leefklimaat.

Nu vraag je je misschien af hoeveel philodendrons nodig zijn voor effectieve luchtzuivering? Het antwoord varieert afhankelijk van allerlei factoren zoals de grootte van je kamer en het aantal andere bronnen van vervuiling erin. Een algemene regel is één grote plant per 9 vierkante meter ruimte.

Houd er maar rekening mee dat hoewel philodendrons voordelig kunnen zijn voor de luchtkwaliteit binnenshuis, ze niet alle soorten verontreinigingen kunnen verwijderen. Ze vormen dus slechts één onderdeel van een algehele strategie voor goede binnenluchtkwaliteit. Ventilatie, minder gebruik van chemische producten en regelmatig schoonmaken zijn ook cruciaal.

Ook is het belangrijk om te weten dat de Philodendron xanadu, hoewel nuttig voor luchtzuivering, giftig kan zijn als hij wordt ingeslikt. Zorg ervoor dat hij buiten bereik blijft van kinderen en huisdieren om ongelukken te voorkomen.

In conclusie, ja, de Philodendron xanadu heeft luchtzuiverende eigenschappen. Het toevoegen van deze plant aan je interieur zorgt niet alleen voor een esthetisch element maar draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving.

Bloeit de Philodendron xanadu?

Ja, de Philodendron xanadu bloeit. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat deze plant niet zo vaak bloeit als andere soorten. Het bijzondere aan deze kamerplant is dat hij doorgaans in zijn natuurlijke omgeving bloeit, wat betekent dat je hem niet altijd zult zien bloeien in je huiskamer.

De bloemen van de Philodendron xanadu zijn vrij klein en meestal minder opvallend dan zijn prachtige bladeren. Ze lijken op kleine spathes (denk aan een leliebloem), die groen of crèmekleurig kunnen zijn. De meeste mensen houden maar van de Philodendron xanadu voor zijn mooie, rijke bladeren en compacte groeiwijze, en niet per se voor zijn onopvallende bloemen.

Hoewel het mogelijk is dat je Philodendron Xanadu gaat bloeien als hij zich gelukkig voelt in jouw huisomgeving, zou je er rekening mee moeten houden dat dit niet gegarandeerd gebeurt. Een aantal factoren beïnvloedt dit proces: genoeg licht (maar geen direct zonlicht), een hoge luchtvochtigheid – denk hierbij aan 60-70% – en constante temperaturen rond 20-22 graden Celsius.

Wist je dat?

De Philodendron Xanadu bekend staat om zijn unieke, diep ingesneden bladeren? Deze bladeren zijn groot, glanzend, en hebben een golvende rand, wat een exotische en weelderige uitstraling geeft. Dit maakt de Xanadu een opvallende verschijning en een echte blikvanger in elke kamer.

Philodendron xanadu verzorgen

Het onderhouden van je Philodendron xanadu is niet ingewikkeld. Volg deze eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat jouw plant gezond en gelukkig blijft.

 1. Licht: Plaats de plant op een plek waar hij veel indirect licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht, dit kan de bladeren verbranden.
 2. Water geven: Jouw Philodendron geeft de voorkeur aan vochtige grond, maar niet doorweekt. Overbewatering kan leiden tot wortelrot, dus voorkom plassen water in de pot of schotel.
 3. Temperatuur en Vochtigheid: Deze tropische plant houdt van warmte en hoge luchtvochtigheid. Een temperatuur rond 20-28 graden Celsius is ideaal. Probeer droge lucht te vermijden – een pebble tray of luchtbevochtiger kan hierbij helpen.
 4. Voeding: Voed je Philodendron elke maand tijdens het groeiseizoen met een gebalanceerde kamerplantenmeststof.

Het snoeien van jouw Philodendron xanadu helpt om zijn compacte vorm te behouden en bevordert nieuwe groei. Verwijder dode of vergelende bladeren bij de basis met een schoon, scherp instrument.

Lees meer over je Philodendron xanadu verzorgen

Philodendron xanadu problemen

Zoals elke plant, kan je Philodendron xanadu ook een paar problemen tegenkomen. Het is belangrijk deze vroeg te herkennen en aan te pakken.

 1. Geelverkleuring van bladeren: Dit kan duiden op overbewatering. Verminder de watergift als je merkt dat de grond lang nat blijft.
 2. Verwelkte bladeren: Een te droge lucht of bodem veroorzaakt vaak verwelkte bladeren. Verhoog de luchtvochtigheid rondom je plant en controleer of de grond niet uitdroogt.
 3. Vergeling en vallende onderste bladeren: Onderste bladeren kunnen geel worden en afvallen door ouderdom, maar ook door onvoldoende voedingsstoffen in de bodem.
 4. Bruine vlekken op het blad: Dit kan wijzen op een schimmel- of bacterie-infectie, vaak veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid gecombineerd met koude temperaturen.

Hoe omgaan met ziekten en plagen

Bij het waarnemen van ziekten of plagen bij je Philodendron xanadu, grijp dan snel in.

Schimmelziekten zijn meestal te herkennen aan bruine of zwarte vlekken op het blad die vaak beginnen bij de rand van het blad. Behandel deze aandoening onmiddellijk met een fungicide spray.

Als je bladluizen ontdekt – kleine groene, gele, zwarte of rode insecten – verwijder deze dan met een zachte doek en water. Voor een ernstige infectie kan je gebruik maken van neemolie of een insecticidale zeep.

Spintmijten, kleine rode of gele beestjes die vaak aan de onderkant van het blad leven, kunnen worden bestreden met neemolie.

Blijf alert op tekenen van problemen bij jouw Philodendron xanadu. Met snelle actie kan je ervoor zorgen dat je plant gezond blijft en floreert.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Philodendron xanadu. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoeveel licht heeft een Philodendron Xanadu nodig?

Prefereert helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, dat kan de bladeren beschadigen.

Hoe vaak moet ik mijn Philodendron Xanadu water geven?

Water geven als de bovenste 2-3 cm van de grond droog aanvoelen. Over het algemeen ongeveer eens per week, afhankelijk van de luchtvochtigheid en temperatuur.

Hoe bemest ik een Philodendron Xanadu?

Gebruik eens per maand een evenwichtige, vloeibare kamerplantenmest tijdens de groeiperiode (lente en zomer).

Is de Philodendron Xanadu giftig?

Ja, deze plant is giftig bij inname, vooral voor huisdieren en kinderen. Contact met het sap kan ook huidirritatie veroorzaken.

Hoe groot kan een Philodendron Xanadu worden binnenshuis?

Deze kamerplant kan tot ongeveer 1-1,2 meter hoog en breed worden binnenshuis, afhankelijk van de groeiomstandigheden.


Plaats een reactie