Rhipsalis (Koraalcactus)

Nederlandse naam: Koraalcactus

De Rhipsalis vaak ‘Koraalcactus’ is een opvallende kamerplant die je niet snel over het hoofd ziet. Hij valt op met zijn unieke, hangende takjes die lijken op onderwaterkoraal. Deze plant vindt zijn oorsprong in de regenwouden van Zuid-Amerika en Afrika. Zet hem in de halfschaduw en geef hem af en toe water. Rhipsalis is perfect voor een trendy, groene touch in je huis. Deze plant brengt een speels en ontspannen gevoel in elke ruimte en is nog gemakkelijk te verzorgen ook. Ideaal voor een beetje natuurlijke flair aan je plafond of schap!

Plantnaam: Rhipsalis

Nederlandse naam: Koraalcactus

 • Standplaats: Halfschaduw
 • Water: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Rhipsalis oorsprong

Rhipsalis, jouw favoriete hangende cactus, heeft een fascinerende oorsprong. Deze plantenfamilie komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Zuid-Amerika. Daar groeien ze als epifyten in bomen, wat betekent dat ze op andere planten leven zonder deze te schaden.

In Latijns-Amerika worden Rhipsalis vaak gebruikt als decoratieve elementen in huizen en kerken tijdens feestelijke seizoenen zoals Kerstmis of Pasen. In Nederland zie je ze steeds vaker terug in trendy interieurs dankzij hun bijzondere uiterlijk en gemakkelijke verzorging.

Rhipsalis eigenschappen

Rhipsalis, ook wel bekend als de hangende cactus, bezit meerdere unieke eigenschappen. Het is deze diversiteit die ze zo geliefd maakt bij plantenliefhebbers. Hieronder vind je een gedetailleerde beschrijving van een paar opvallende kenmerken.

 1. Lichtvoorkeur: Rhipsalis geeft de voorkeur aan indirect zonlicht. In hun natuurlijke habitat groeien ze in de schaduw van bomen, beschermd tegen fel zonlicht.
 2. Watervoorziening: In tegenstelling tot andere cactussen, heeft Rhipsalis regelmatig water nodig. Maar pas op: te veel water kan wortelrot veroorzaken.
 3. Temperatuurbehoeften: Deze planten verdragen geen extreme temperaturen; ze presteren het best bij gematigde temperaturen tussen 15-25 graden Celsius.
 4. Groeiwijze: De lange hangende stengels geven Rhipsalis zijn karakteristieke uiterlijk en maken ze ideaal voor hangmanden of hoge planken.
 5. Bloeiwijze: Rhipsalis produceert kleine witte of gele bloemen langs haar stelen tijdens het groeiseizoen.
 6. Bodemvereisten: Ze hebben goed doorlatende grond nodig om overtollig vocht te vermijden en een gezonde wortelgroei te bevorderen.

Het kweken van deze intrigerende plant vraagt misschien wat aandacht in termen van licht, water en temperatuurregeling maar met de juiste zorg, bloeit Rhipsalis uit tot een prachtige toevoeging aan jouw plantencollectie. Vergeet niet dat elke soort binnen de Rhipsalis familie uniek is en specifieke verzorgingsbehoeften kan hebben. Het is dus belangrijk om je goed te informeren over de specifieke behoeften van je gekozen soort voor het beste resultaat.

Wist je dat?

Ondanks zijn naam en uiterlijk, de Rhipsalis eigenlijk geen cactus is zoals we die kennen uit droge woestijnen? Het is een epifytische cactus, wat betekent dat hij in de natuur groeit op bomen of rotsen in tropische regenwouden. Dit maakt hem perfect voor binnenshuis, waar hij kan gedijen in indirect licht en een hoge luchtvochtigheid.

Rhipsalis soorten

Groei je plantencollectie met een variëteit aan Rhipsalis soorten. Begrijp dat elke soort uniek is, zowel qua uiterlijk als verzorgingsvereisten. Hieronder staan een paar van de meest populaire typen.

 1. Rhipsalis baccifera: Dit type, ook bekend als mistletoe cactus, kenmerkt zich door draadvormige, watervallen van groene stengels en heeft kleine witte bloemen die in de lente verschijnen. Het verdraagt weinig licht beter dan andere soorten.
 2. Rhipsalis pilocarpa: Deze soort staat bekend om zijn wollige vruchten en sierlijke hangende takken. De pilocarpa produceert prachtige witte bloemen die tegen het einde van de winter verschijnen.
 3. Rhipsalis cereuscula: Met haar cilindrische stengels lijkt deze Rhipsalis op een koraalrif. De cereuscula heeft kleine gele bloemen die in de late winter of het vroege voorjaar ontstaan.
 4. Rhipsalis cassutha: Een veel voorkomende huisplant waarvan de lange, dunne takken overhangen met kleine witte bloemetjes tijdens het bloeiseizoen.
 5. Rhipsalis ewaldiana: Deze onderscheidt zich door zijn platte bladstelen versierd met ronde lobben aan de randen – een echt kunstwerk van Moeder Natuur!

Onthoud bij het selecteren van je Rhipsalis dat hoewel ze allemaal vergelijkbare verzorgingsbehoeften hebben, sommige soorten meer licht of water nodig kunnen hebben dan anderen. Verdiep je in de specifieke behoeften van jouw gekozen Rhipsalis voor een succesvolle teelt.

Rhipsalis kopen

Zoek je een unieke plant voor je interieur? Dan is de aanschaf van een Rhipsalis misschien iets voor jou. Deze tropische cactussoort, met meer dan 35 soorten, brengt een vleugje exotisme naar elke ruimte. Maar waar vind je deze bijzondere plant en hoe kies je de juiste?

Waar te koop

Rhipsalis is verkrijgbaar bij vele tuincentra en online winkels in Nederland. Het assortiment varieert van kleine hangplanten tot grotere exemplaren die geschikt zijn als opvallende blikvanger in huis.

 1. Tuincentra: Regelmatig hebben tuincentra zoals Intratuin en Groenrijk een selectie van Rhipsalis soorten in hun assortiment.
 2. Online: Websites zoals Bol.com en Plantje.nl bieden ook allerlei soorten Rhipsalis aan.

Het kan nuttig zijn om prijzen te vergelijken voordat je tot aankoop overgaat, want de kosten kunnen variëren afhankelijk van de grootte en het type Rhipsalis.

Kies je Soort

Bij het kiezen van een Rhipsalis, let op bepaalde kenmerken die passen bij je esthetische smaak en verzorgingscapaciteiten.

 1. Vorm: Sommige rassen hebben langere stelen die ideaal zijn om op te hangen (bijvoorbeeld de Rhipsalis baccifera), terwijl anderen bossiger zijn (zoals de cereuscula).
 2. Verzorging: Elke Rhipsalis-soort heeft zijn eigen specifieke verzorgingsvereisten, maar over het algemeen hebben ze allemaal indirect licht en regelmatig water nodig.

Kies de Juiste Pot

Rhipsalis doen het goed in ondiepe potten met een goede afwatering. De pot moet groot genoeg zijn om de plant te ondersteunen, maar niet zo groot dat de grond te nat blijft.

Het kiezen van een Rhipsalis kan een spannend avontuur zijn, vooral met zoveel soorten om uit te kiezen. Vergeet niet je nieuwe aanwinst op een plek met indirect licht te plaatsen en hem regelmatig water te geven voor optimale groei.

Is de Rhipsalis giftig?

Na een blik op de allerlei soorten en verzorging van Rhipsalis, komt er nog een belangrijke vraag naar voren. Is de Rhipsalis eigenlijk giftig? Het is belangrijk om dit te weten, vooral als je huisdieren of jonge kinderen hebt die mogelijk in contact kunnen komen met deze hangende cactus.

Is de Rhipsalis giftig voor katten en honden?

Het goede nieuws is dat Rhipsalis veilig is voor zowel katten als honden. Volgens het ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals), behoort de Rhipsalis niet tot de lijst van giftige planten voor huisdieren. Dus, als je een dierenvriend bent en bezorgd bent over hun welzijn, hoef je je geen zorgen te maken over het introduceren van een Rhipsalis in jouw woonruimte.

Toch adviseer ik altijd waakzaamheid bij het introduceren van nieuwe plantensoorten in jouw huis, omdat individuele reacties kunnen variëren afhankelijk van talloze factoren zoals leeftijd, grootte en gezondheidstoestand van jouw huisdier.

Is de Rhipsalis giftig voor baby’s?

Wat betreft baby’s is er ook goed nieuws. De meeste cactussen zijn niet toxisch en dit geldt ook voor de Rhipsalis. Maar, onthoud dat hoewel ze niet giftig zijn, ze nog steeds ongemak kunnen veroorzaken als ze worden ingeslikt of gekauwd door kleine kinderen.

Het wordt daarom aanbevolen om planten buiten het bereik van jonge kinderen te houden, niet alleen voor de veiligheid van de kinderen, maar ook voor de gezondheid en levensduur van jouw planten.

Dus, of je nu huisdieren hebt rondlopen of een nieuwsgierige peuter die graag op ontdekking gaat, Rhipsalis kan een veilige keuze zijn voor jouw interieur. Zoals altijd is het belangrijk om alert te blijven en proactieve maatregelen te nemen om problemen te voorkomen.

Is de Rhipsalis luchtzuiverend?

Ja, net als veel andere kamerplanten draagt ook de Rhipsalis bij aan de luchtkwaliteit in huis. Deze hangende cactus heeft het vermogen om bepaalde onzuiverheden uit de lucht te filteren. NASA’s Clean Air Study, een onderzoek dat zich richt op manieren om luchtverontreiniging in afgesloten ruimtes tegen te gaan, toont aan dat bepaalde planten, waaronder diverse cactussen en succulenten zoals Rhipsalis, effectief kunnen zijn bij het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit.

Rhipsalis absorbeert via zijn bladeren schadelijke stoffen uit de lucht en zet deze vervolgens om in zuurstof. Dit proces heet fotosynthese. De plant neemt kooldioxide op uit de atmosfeer en geeft zuurstof terug voor ons om in te ademen. Ook verhoogt hij ook nog eens de vochtigheidsgraad door waterdamp af te geven tijdens transpiratie.

Deze unieke eigenschappen maken Rhipsalis niet alleen een esthetisch aantrekkelijke toevoeging aan je interieur maar ook een gezonde keuze! Dus zoek je naar een manier om je leefomgeving thuis te verbeteren? Denk dan zeker eens na over het introduceren van deze prachtige hangende cactus!

Zoals altijd met kamerplanten geldt: één plant maakt nog geen zomer – of beter gezegd – zuivert nog geen volledige huiskamerlucht. Het is belangrijk om meerdere luchtzuiverende planten te hebben voor een merkbaar verschil. Maar elke beetje helpt, en Rhipsalis is een geweldige plek om te beginnen!

Herinner je dat de gezondheid van je Rhipsalis – en dus ook zijn vermogen tot luchtzuivering – afhangt van goede verzorging. Zorg voor voldoende indirect zonlicht, laat de grond tussen het water geven door drogen en geef hem een voedzame cactusmix om in te groeien. Met deze basisregels kan jouw Rhipsalis floreren en ten volle bijdragen aan een gezonder binnenklimaat.

Onthoud dat geen een paar plant alle verontreinigingen kan filteren. Het is nog steeds cruciaal om goed te ventileren, rookvrij te blijven, en gebruik te maken van natuurlijke producten in huis waar mogelijk.

Bloeit de Rhipsalis?

Ja, bloeien is een natuurlijk proces voor de Rhipsalis. Deze hangende cactus vertoont kleine, subtiele bloemen wanneer hij goed wordt verzorgd. De bloei van de Rhipsalis komt maar niet altijd voor, en hangt af van allerlei factoren.

In het algemeen heeft de plant een consistente temperatuur nodig om te bloeien, bij voorkeur tussen 18 en 24 graden Celsius. Terwijl veel planten zonlicht nodig hebben om te groeien en te bloeien, houdt Rhipsalis meer van schaduwrijke of halfschaduwrijke omgevingen. Direct zonlicht kan eigenlijk schadelijk zijn en verbranding veroorzaken.

Wist je dat?

de Rhipsalis uniek is vanwege zijn lange, hangende stengels die soms wel meterslang kunnen worden? Deze stengels groeien in een grillige, vertakte vorm en kunnen mooie, witte of roze bloemen produceren. Met zijn sierlijke hangende groeiwijze is de Rhipsalis ideaal voor hangpotten of hoge planken, waar zijn stengels sierlijk naar beneden kunnen draperen.

Rhipsalis verzorgen

Rhipsalis, ook wel bekend als de hangende cactus, vraagt een specifieke zorg. Het speelt een sleutelrol in het behoud van zijn esthetische waarde en luchtzuiverende eigenschappen. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen om je Rhipsalis te verzorgen:

 • Geef regelmatig water maar niet te veel: Rhipsalis heeft net als andere cactussen relatief weinig water nodig. Geef pas weer water wanneer de bovenste laag aarde droog aanvoelt. Overbewatering kan leiden tot wortelrot.
 • Zorg voor voldoende indirect zonlicht: De hangende cactus houdt van helder, indirect licht. Direct zonlicht kan brandwonden veroorzaken op de bladeren.
 • Hanteer de juiste temperatuur: Rhipsalis groeit het beste bij temperaturen tussen 16°C en 24°C. Vermijd plotselinge temperatuurschommelingen.
 • Bemest tijdens groeiseizoenen: Eenmaal per maand bemesten met een cactusmeststof stimuleert gezonde groei tijdens lente en zomer.
 • Snoei indien nodig: Snoeien helpt bij het behouden van vorm en bevorderd nieuwe uitlopers. Gebruik een scherp en schoon gereedschap om infecties te voorkomen.

Het is belangrijk om elk individueel plantje in de gaten te houden – ze kunnen allemaal iets anders nodig hebben afhankelijk van hun conditie of plaats binnen jouw huis. Door je plant te observeren en zijn behoeften te begrijpen, kun je een gezonde groei en bloei van jouw Rhipsalis garanderen.

Rhipsalis problemen

Ondanks de veerkracht van Rhipsalis, ontstaan er soms problemen die de groei en bloei van deze hangende cactus kunnen belemmeren. Zoals met elke plant, zijn er allerlei factoren die hier een rol in spelen.

Verkleuring en Bladval

Eén veelvoorkomend probleem is verkleuring of bladval. Bijvoorbeeld, gele bladeren duiden vaak op overbewatering. Anderzijds kan onder water geven leiden tot bruine punten aan de uiteinden van de takken. Teveel direct zonlicht veroorzaakt ook verbrande plekken op het oppervlak van je plant.

Plagen en Ziekten

Plagen zoals wolluis, schimmelvliegjes of spintmijt kunnen ook problemen veroorzaken voor je Rhipsalis. Deze plagen voeden zich met het sap in de stengels en bladeren, wat resulteert in zwakke of zelfs dode planten.

Verder kunnen ziekten zoals wortelrot optreden als gevolg van te veel water geven of slechte drainage in je potgrondmix. Wortelrot leidt tot verschrompelde bladeren en uiteindelijk het afsterven van je plant als het niet tijdig wordt behandeld.

Groeiproblemen

Soms groeit jouw Rhipsalis mogelijk niet zo snel als je zou willen. Dit kan te maken hebben met onvoldoende licht, voeding of juiste temperatuurcondities.

Om deze problemen te vermijden, zorg ervoor dat je de juiste verzorging biedt. Geef jouw Rhipsalis het juiste bedrag van water, plaats ze op een locatie met helder indirect licht en hou de temperatuur stabiel.

Als je deze problemen tegenkomt, wees dan niet ontmoedigd. Je plant laten groeien is een leerproces, en elk probleem dat je tegenkomt helpt je om beter te begrijpen hoe je voor jouw Rhipsalis moet zorgen. Met geduld en aandacht kan jouw hangende cactus weer gezond worden en volop bloeien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Nephrolepis. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe verzorg je een Rhipsalis?

Geef Rhipsalis een lichte plek, vermijd direct zonlicht en geef regelmatig water (niet te veel). Spuit af en toe de bladeren met water.

Is Rhipsalis giftig voor huisdieren of kinderen?

Rhipsalis staan bekend als niet giftig voor katten, honden en zelfs baby’s. Ondanks dat, is het aanbevolen voorzichtig te zijn bij het introduceren van nieuwe planten thuis, met name bij huisdieren en jonge kinderen.

Wat zijn de luchtzuiverende eigenschappen van Rhipsalis?

Rhipsalis draagt bij aan een betere luchtkwaliteit door schadelijke stoffen uit de lucht te filteren, de vochtigheidsgraad te verhogen en kooldioxide om te zetten in zuurstof via fotosynthese. Goede verzorging en gezonde omstandigheden zijn essentieel voor het behoud van deze luchtzuiverende kwaliteiten.

Bloeien de Rhipsalis planten?

Ja, Rhipsalis kan bloeien mits goed verzorgd. De bloei is een natuurlijk proces dat afhangt van factoren als temperatuur, licht en verzorging. Stressvolle situaties kunnen soms leiden tot bloei als overlevingsreactie.

Hoeveel water heeft een Rhipsalis nodig?

Geef regelmatig water, maar voorkom dat de grond te nat wordt. Een keer per week matig water geven is voldoende.


Plaats een reactie