Dracaena (Drakenbloedboom)

Nederlandse naam: Drakenbloedboom

De Dracaena, soms ‘Drakenbloedboom’ genoemd, is een populaire keuze vanwege zijn opvallende, lange bladeren en luchtzuiverende eigenschappen. Deze plant heeft zijn wortels in Afrika, Azië en Midden-Amerika. Hij is niet moeilijk te verzorgen; hij houdt van licht, maar niet van direct zonlicht, en heeft pas water nodig als de aarde droog aanvoelt. De Dracaena brengt een stijlvolle, tropische sfeer in huis, ideaal voor een moderne en natuurlijke look in je interieur. Perfect voor wie een makkelijke, maar sierlijke plant zoekt!

Plantnaam: Dracaena

Nederlandse naam: Drakenbloedboom

  • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
  • Water: Weinig
  • Onderhoud: Makkelijk
  • Bloeit: Nee
  • Luchtzuiverend: Ja
  • Giftig: Ja

Waar komt de Dracaena vandaan?

De Dracaena komt uit Afrika, Zuid-Azië en Midden-Amerika. De naam ‘Dracaena’ komt uit het Grieks en betekent ‘vrouwelijke draak’. Dit heeft te maken met de drakenbloedboom. Dit is een soort Dracaena die rood sap maakt, net als bloed.

Eigenschappen van de Dracaena

Heb je al gehoord van de Dracaena? Deze kamerplant heeft een tropische look en is uniek in zijn soort. Laten we samen ontdekken waarom.

  • De Dracaena neemt verschillende vormen en maten aan. Je vindt kleine plantjes die ideaal zijn voor je vensterbank. Er zijn ook indrukwekkende bomen die tot 15 meter hoog groeien. Hierdoor past de Dracaena in elke ruimte, of het nu in je huis of tuin is.
  • Zie je een Dracaena, dan valt het mooie bladwerk je meteen op. De bladeren zijn bij elke soort anders. Sommige soorten hebben smalle, lange bladeren, terwijl andere soorten brede, platte bladeren hebben. Ook de kleuren zijn divers. Je ziet tinten groen, geel, rood en zelfs paars!
  • Wist je dat de Dracaena ook nuttig is? Veel soorten zijn luchtzuiverend. Ze nemen schadelijke stoffen uit de lucht op en geven verse zuurstof af. Zo draagt de Dracaena bij aan een gezondere leefomgeving.
  • De Dracaena heeft wel wat aandacht nodig. De plant houdt van een goede hoeveelheid water en veel indirect zonlicht. Let op, geef je te veel water, dan krijgt de plant last van wortelrot!

Wist je dat?

Dracaena planten bekend staan om hun luchtzuiverende eigenschappen? Ze helpen schadelijke stoffen uit de lucht te filteren, waardoor ze niet alleen een mooie aantrekkelijke toevoeging aan je huis zijn, maar ook zorgen voor een schonere en gezondere leefomgeving!

Soorten Dracaena

Er zijn allerlei soorten Dracaena planten. Elke soort heeft unieke eigenschappen en behoeften. We kijken naar een paar populaire soorten.

Dracaena Marginata

Zoek je een plant die niet veel zorg nodig heeft? Kies dan voor de Dracaena Marginata. Deze plant heeft dunne, gebogen stengels en lange, donkergroene bladeren met rode randen. Hij houdt van veel indirect licht, maar groeit ook goed in halfschaduw.

Dracaena Fragrans

De Dracaena Fragrans, ook wel de ‘Corn Plant’ genoemd, is geliefd om zijn dikke stam en brede, glanzende groene bladeren. Je zou denken dat deze plant veel licht nodig heeft. Verrassend genoeg groeit hij goed in halfschaduw of zelfs onder kunstlicht.

Dracaena Reflexa

Wil je iets anders? Kies dan voor de Dracaena Reflexa. Deze plant heeft glanzende donkergroene blaadjes die lijken te groeien vanuit allerlei punten langs de stam. Hij geeft een exotisch gevoel aan elke ruimte waarin hij staat.

Dracaena kopen

Wil je een Dracaena toevoegen aan je plantencollectie? Dan merk je snel dat er veel keuzes zijn. Je vindt deze planten in tuincentra of online. Hoe kies je nu de beste? Hier zijn een paar tips.

Denk eerst na over welk type Dracaena het beste bij jou en je huis past. Ben je vaak thuis en heb je tijd om voor je plant te zorgen? Dan is de Dracaena Marginata misschien wel iets voor jou. Ben je vaak weg en zoek je een plant die weinig onderhoud nodig heeft? Kies dan voor de Dracaena Fragrans.

Kijk ook naar de grootte van de plant. Dracaenas worden nogal groot! Zorg dat je genoeg plek in huis hebt voor de plant die je kiest. Een gezonde Dracaena heeft sterke stelen en heldergroene bladeren zonder bruine randen of vlekken. Zie je ongedierte zoals bladluizen of spintmijten? Koop deze plant dan niet.

Is de Dracaena giftig?

Ja, de Dracaena is licht tot matig giftig voor zowel huisdieren als mensen wanneer de bladeren worden ingeslikt.

Is de Dracaena giftig voor katten en honden?

Ja. Voor huisdieren zoals katten en honden kan inname van Dracaena-bladeren symptomen veroorzaken zoals braken (soms met bloed), overmatig kwijlen, zwakte, verlies van eetlust, en in sommige gevallen depressie. De reacties variëren afhankelijk van de hoeveelheid ingenomen plantmateriaal en de gevoeligheid van het dier.

Is de Dracaena giftig voor baby’s?

Ja. De Dracaena is licht giftig. Vooral voor kleine kinderen en baby’s. Kinderen die op de bladeren kauwen of delen van de plant inslikken, kunnen last krijgen van maag- en darmirritatie, wat kan leiden tot symptomen zoals braken of diarree.

Het is dus het beste om Dracaena buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen te houden. Als je vermoedt dat je huisdier of kind een deel van een Dracaena-plant heeft gegeten en tekenen van ongemak vertoont, is het verstandig om medisch advies in te winnen.

Is de Dracaena de luchtzuiverend?

Ja, de Dracaena is inderdaad bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Deze populaire kamerplant is niet alleen aantrekkelijk en relatief eenvoudig te verzorgen, maar kan ook helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. Dracaena-soorten zijn bekend om hun vermogen om bepaalde gifstoffen uit de lucht te verwijderen, zoals benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, en xyleen.

De luchtzuiverende capaciteiten van de Dracaena werden zelfs genoemd in een studie door de NASA, bekend als het Clean Air Study, waarin de effectiviteit van verschillende kamerplanten in het filteren van luchtverontreinigende stoffen in een gesloten omgeving werd onderzocht. Dracaena-soorten kunnen helpen bij het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit, wat vooral nuttig kan zijn in stedelijke gebieden of in ruimtes met beperkte ventilatie.

Bloeit een Dracaena?

Heb je een Dracaena en vraag je je af of deze bloeit? Ja, dat doet hij, alleen is het zeldzaam. Dracaena’s groeien langzaam, ze hebben veel tijd nodig om te bloeien. Ze bloeien meestal alleen onder ideale omstandigheden.

De kans dat een Dracaena binnenshuis bloeit, is klein. Dat ligt niet aan jou of hoe je voor de plant zorgt. Het komt omdat deze planten vaak veel ouder zijn voordat ze bloeien. Wanneer ze bloeien, geven ze prachtige witte of lila bloemen die heerlijk ruiken. Wil je dat jouw Dracaena bloeit? Verbeter dan de groeiomstandigheden.

Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht. Hou de temperatuur stabiel en geef regelmatig water zonder de grond te verzadigen. Geef in het groeiseizoen een gebalanceerde meststof. Dat helpt de gezondheid en vitaliteit van de plant.

Wist je dat?

De Dracaena een rijke symboliek heeft in verschillende culturen? In sommige Aziatische tradities wordt deze plant beschouwd als een teken van geluk en welvaart, terwijl in het oude Egypte de Dracaena werd geassocieerd met de godin van de liefde. Dus naast het decoreren van je huis, brengt de Dracaena ook een vleugje cultuur en betekenis met zich mee!

Dracaena verzorgen

Je wil natuurlijk dat je Dracaena plant goed groeit. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je deze plant het beste kunt verzorgen. We starten bij het begin.

Licht en temperatuur

Jouw Dracaena houdt van helder en indirect licht. Zet de plant dus niet in direct zonlicht, want dan verbranden de bladeren. Een goed verlichte ruimte is perfect. Wat betreft de temperatuur, de Dracaena houdt van een stabiele omgeving. Probeer een constante temperatuur tussen 18 en 24 graden Celsius te behouden.

Water geven en bemesten

Vraag je je af hoe vaak je je Dracaena water moet geven? Het is beter om een beetje te weinig dan te veel water te geven. Laat de grond drogen voordat je opnieuw water geeft. Zo voorkom je dat de wortels gaan rotten. Dat is namelijk niet goed voor je plant. En hoe zit het met bemesten? Een beetje vloeibare meststof eens per maand tijdens het groeiseizoen, dat is lente en zomer, is voldoende.

Snoeien, stekken en verpotten

Je Dracaena heeft niet veel snoeiwerk nodig. Zie je oude of dode bladeren? Verwijder die dan. Dat is beter voor de energie van je plant.

Wil jij je Dracaena stekken? Kies een gezonde stengel en snijd een stuk van ongeveer 10-20 cm lang. Zorg ervoor dat er een paar bladeren aan de top zitten en verwijder de onderste bladeren. Je kunt het stekje ofwel direct in de aarde zetten of eerst in water laten wortelen. Als je kiest voor water, plaats het stekje dan in een glas of vaas met genoeg water om de onderkant te bedekken en wacht tot er wortels verschijnen.

En hoe vaak moet je de plant verpotten? Ongeveer eens in de twee jaar of als je ziet dat je plant uit zijn pot groeit.

Lees meer over je Dracaena plant verzorgen

Wat kan er misgaan met je Dracaena

Je Dracaena is meestal makkelijk in onderhoud. Toch loop je soms tegen problemen aan. We zetten ze voor je op een rijtje, zodat je weet wat je moet doen.

Verliest je Dracaena bladeren? Dit kan komen door te veel of te weinig water. Let dus goed op hoeveel water je de plant geeft en stel dat bij als dat nodig is.

Zie je gele bladeren aan je Dracaena? Dit kan betekenen dat de plant te veel licht krijgt. Hoewel de Dracaena wat indirect zonlicht nodig heeft, kan direct zonlicht de bladeren laten vergelen.

Heeft je Dracaena bruine bladpunten? Dit gebeurt vaak als de lucht te droog is of er te weinig vocht in de grond zit. Probeer de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen en geef regelmatig, maar niet te veel water.

Zie je rotte wortels bij je Dracaena? Dit komt door te veel water. Zorg ervoor dat overtollig water altijd weg kan lopen uit de pot.

Heeft je Dracaena last van spintmijten of schildluizen? Deze beestjes kunnen je plant beschadigen. Gebruik natuurlijke pesticiden of insectenzeep om deze plagen te bestrijden.

Het is belangrijk om je Dracaena goed in de gaten te houden. Zie je vroege tekenen van problemen, grijp dan in voordat de schade groot is. Zo zorg je dat je Dracaena gezond blijft groeien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Dracaena plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste temperatuur voor een Dracaena plant?

Je Dracaena plant groeit het fijnst bij een stabiele temperatuur tussen 18 en 24 graden Celsius.

Hoe vaak geef je een Dracaena plant water?

Geef je plant niet te veel water, een beetje is genoeg. Zorg dat de grond vochtig is, niet kletsnat.

Hoe vaak snoei je een Dracaena plant?

Snoei je Dracaena plant alleen als hij te groot wordt en uit balans raakt.

Wanneer is het tijd om een Dracaena plant te verpotten?

Verpot je Dracaena plant als hij te groot wordt voor zijn pot, of eens in de paar jaar.

Welke ziektes komen vaak voor bij een Dracaena plant?

Wortelrot is een veelvoorkomende ziekte bij Dracaena planten, meestal door te veel water.


Plaats een reactie