Dracaena (Drakenbloedboom)

De Dracaena, ook wel bekend als de drakenbloedboom, is een prachtige en veelzijdige kamerplant.

Met zijn lange, puntige bladeren in verschillende kleuren en patronen, brengt deze plant een warme sfeer in ieder interieur.

De Dracaena is ook makkelijk te verzorgen en ideaal voor mensen met een drukke levensstijl.

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten om deze groene vriend gelukkig en gezond te houden.

Dracaena eigenschappen

Dracaena eigenschappen
Latijnse naamDracaena
Nederlandse naamDrakenbloedboom
Bekendste soorten

Marginata, Warneckii, Compacta, Janet Craig, Lemon Lime

Behoort tot de familieAsparagaceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Slaapkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Dracaena plant komt uit Afrika, Azië en Midden-Amerika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (60-90 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMakkelijk
Water gevenWeinig
GiftigJa

Waar komt de Dracaena vandaan?

De Dracaena, ook wel bekend als de drakenbloedboom vanwege zijn rode hars, komt oorspronkelijk uit Afrika, Madagaskar en het zuiden van Azië. Je vindt de plant vooral in de tropen, waar de temperaturen hoog zijn en er veel vocht in de lucht zit. Er zijn ruim honderd verschillende soorten dracaena’s, elk met hun eigen kenmerken en groeipatronen. Sommige soorten groeien als bomen en kunnen wel tien meter hoog worden, terwijl andere soorten juist laag blijven en geschikt zijn voor op je bureau of vensterbank. Dracaena’s zijn populaire kamerplanten vanwege de gemakkelijke verzorging en het feit dat ze goed kunnen gedijen in binnenshuis omstandigheden, mits je ze goed verzorgt.

Dracaena soorten

Er zijn veel verschillende soorten Dracaena, die ieder hun eigen unieke eigenschappen en uitstraling hebben. Ben je op zoek naar een mooie kamerplant voor in je huis of kantoor? Dan zijn Dracaena’s zeker een goede keuze. Hieronder vind je een opsomming van de zes meest populaire Dracaena planten van dit moment:

  • Dracaena fragrans ‘Massangeana’: deze plant heeft prachtige, lange bladeren met een geelgroene kleur en is goed bestand tegen verschillende lichtomstandigheden.
  • Dracaena marginata: ook wel bekend als de ‘Drakenbloedboom’, met zijn smalle bladeren met rode strepen. Het is een zeer decoratieve plant die goed gedijt in lichte ruimtes.
  • Dracaena deremensis ‘Janet Craig’: deze plant heeft donkergroene, glanzende bladeren en is zeer geschikt voor plaatsen met weinig licht.
  • Dracaena sanderiana: beter bekend als de ‘Lucky Bamboo’, met zijn lange, slanke stelen. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die vaak als cadeau wordt gegeven.
  • Dracaena reflexa: met zijn smalle, gebogen bladeren en rode nerven, is deze plant een echte blikvanger in elke ruimte.
  • Dracaena compacta: deze plant heeft mooie groene bladeren met een compacte groeiwijze, waardoor hij perfect past in kleinere ruimtes.

Het leuke aan deze Dracaena’s is dat ze niet alleen prachtige planten zijn, maar ook luchtzuiverende eigenschappen hebben. Ze helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis, waardoor je je nog beter kunt voelen in je eigen omgeving. Dus waar wacht je nog op? Voeg een van deze mooie Dracaena’s toe aan je collectie groene planten!

Wist je dat de Dracaena een luchtzuiverende plant is en giftige stoffen uit de lucht kan verwijderen?

Drakenbloedboom kopen, waar let je op?

Wanneer je op zoek bent naar een Dracaena in de winkel, zijn er een paar belangrijke punten waar je op moet letten.

  1. Ten eerste is het belangrijk dat de plant gezond oogt. Controleer de bladeren op verkleuringen, gaten of bruine plekken.
  2. Daarnaast is het goed om te kijken naar de grootte van de plant. Is het formaat geschikt voor de ruimte waar je de plant wilt neerzetten?
  3. Ook is het belangrijk om te weten welke soort Dracaena je koopt. Er bestaan verschillende soorten met elk hun eigen eigenschappen. Daardoor kunnen de verzorgingseisen verschillen.
  4. Controleer tot slot of de pot goed past bij de grootte van de plant. Te grote of te kleine potten kunnen namelijk problemen veroorzaken. Zorg dus dat je een juiste match hebt.

Zorg met deze zes punten in gedachten dat je met een gerust hart je nieuwe Dracaena aanschaft. Geniet van je nieuwe aanwinst en zorg er goed voor!

Is de Dracaena giftig?

Benieuwd of de Dieffenbachia een veilige plant is voor in huis? Lees hier meer over de mogelijke giftigheid van deze exotische kamerplant en hoe je veiligheid kunt waarborgen.

Is de Dracaena giftig voor mensen?

De Dracaena is niet giftig voor mensen. Dit betekent dat je geen enkel risico loopt wanneer je in de buurt bent van deze mooie kamerplant. Wel is het belangrijk om te weten dat sommige varianten van de Dracaena licht giftige bladeren hebben voor huisdieren, zoals katten en honden. Het is dus verstandig om deze plant uit de buurt te houden van jouw geliefde huisdieren om accidentele consumptie te voorkomen. Houd hierbij rekening met de locatie van de plant en zorg dat deze niet binnen het bereik ligt van jouw huisdieren.

Is de Dracaena giftig voor katten en honden?

Dracaena planten zijn giftig voor honden en katten. Bij inname kan dit leiden tot braken, diarree en verlies van eetlust. Bovendien kunnen de sappen van de Dracaena planten huidirritatie veroorzaken bij direct contact met de plant. Houd daarom de Dracaena planten uit de buurt van je huisdieren om ze veilig te houden.

Is de Dracaena luchtzuiverend?

De Dracaena heeft ook luchtzuiverende kwaliteiten. Zo kan deze kamerplant schadelijke stoffen zoals formaldehyde uit de lucht filteren. Ideaal voor in de slaapkamer, waar jij je longen wilt laten rusten. Wil jij ook profiteren van de luchtzuiverende werking van de Dracaena? Zorg dan dat je een exemplaar in huis haalt en geef de plant voldoende licht en water. Daardoor kan jij ook genieten van schone en gezonde lucht in huis!

Dracaena verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een mooie en gezonde Dracaena in huis halen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze kamerplant het best kunt verzorgen. Dracaena’s zijn namelijk niet alleen decoratief, maar ook bekend om hun luchtzuiverende werking. In dit artikel vind je handige tips en praktische instructies die je helpen om jouw Dracaena gezond en mooi te houden. Van water geven tot bemesten en van snoeien tot verpotten: hieronder vind je alles wat je moet weten om jouw Dracaena te laten stralen!

Wil je meer weten over hoe je Dracaena het best kunt verzorgen? Bekijk onze Dracaena Verzorging pagina.

Dracaena onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Dracaena wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Dracaena gezond en mooi te houden.

Een andere interessant weetje over de Dracaena is dat de plant uit Afrika komt en het meest voorkomt in Madagaskar.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Dracaena plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Dracaena?

Dracaena is een plantensoort met meer dan 40 variëteiten. Ze zijn opvallend door hun lange bladeren en worden vaak gebruikt als kamerplanten.

Hoe verzorg je een Dracaena?

Dracaena verzorg je door de plant op een lichte plek te zetten zonder direct zonlicht, regelmatig water te geven en te bemesten, en dode bladeren te verwijderen.

Wat zijn de verschillende soorten Dracaena's?

Er zijn verschillende soorten Dracaena’s, waaronder de Dracaena marginata, Dracaena fragrans en Dracaena deremensis. Elke soort heeft unieke kenmerken en vereisten.

Waar kan ik een Dracaena het beste plaatsen?

Plaats een Dracaena op een lichte plek, zonder direct zonlicht. Een gemiddelde kamertemperatuur en matige watergift zijn ideaal.

Zijn Dracaena's giftig?

Ja, sommige soorten Dracaena’s kunnen giftig zijn voor huisdieren en mensen als ze worden ingeslikt. Houd ze buiten bereik.

Plaats een reactie