Tillandsia (Luchtplantje)

Ben je op zoek naar een kamerplant die weinig onderhoud nodig heeft en er ook nog eens uniek uitziet? Maak kennis met Tillandsia, ook wel bekend als luchtplant. Deze bijzondere plant heeft geen aarde nodig om te groeien en kan op allerlei plekken in huis worden geplaatst.

Benieuwd hoe je de Tillandsia het best verzorgt? In dit artikel ontdek je alles over de verzorging van deze trendy en luchtzuiverende kamerplant.

Tillandsia eigenschappen

Tillandsia eigenschappen
Latijnse naamTillandsia
Nederlandse naamLuchtplantje
Bekendste soorten

Ionantha, Bulbosa, Caput Medusae, Xerographica, Brachycaulos

Behoort tot de familieBromeliaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Hangplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Tillandsia plant komt uit de tropische regio's van Midden- en Zuid-Amerika. Ze groeien voornamelijk in bossen, bergen en woestijnen.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Tillandsia binnenshuis kan variëren, maar meestal vindt dit plaats in de lente of zomer.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsVeel licht
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigNee

Waar komt de Tillandsia vandaan?

De Tillandsia, ook wel bekend als de luchtplant, komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Deze plant groeit daar in allerlei klimaattypes, van de regenwouden tot aan de woestijngebieden. Doordat de Tillandsia geen wortels heeft, groeit hij op bomen en rotsen vast met zijn bladeren. Deze eigenschap maakt de Tillandsia een van de meest veelzijdige plantensoorten ter wereld. In het wild worden Tillandsia’s ook wel gebruikt als decoratie op feesten en bij religieuze ceremonies. Bij het verzorgen van een Tillandsia is het belangrijk deze twee keer per week te besproeien met water. Je kunt hem ook in een bak met water laten weken, maar zorg er wel voor dat hij daarna volledig kan opdrogen om wortelrot te voorkomen.

Tillandsia soorten

Er zijn veel verschillende soorten Tillandsia, ook wel bekend als luchtplanten. Deze bijzondere planten hebben geen grond nodig om te overleven, maar halen hun voedingsstoffen uit de lucht.

De meest populaire Tillandsia van dit moment zijn:

 • Tillandsia ionantha: Deze kleine, compacte plant heeft mooie rood-groene bladeren en bloeit met felgekleurde bloemen.
 • Tillandsia xerographica: Met zijn dikke, zilvergrijze bladeren is deze plant een echte eyecatcher.
 • Tillandsia stricta: Deze plant heeft zachte, groene bladeren en bloeit met grote, paarse bloemen.
 • Tillandsia brachycaulos: Met zijn heldere groene bladeren en rode bladtoppen is deze plant erg populair.
 • Tillandsia capitata: Deze plant heeft dikke, donkergroene bladeren en bloeit met lilakleurige bloemen.
 • Tillandsia bulbosa: Met zijn gekrulde bladeren en lange, dradige wortels heeft deze plant een unieke uitstraling.

Of je nu houdt van kleine of grote planten, felgekleurde bloemen of subtiele groentinten, er is altijd wel een Tillandsia die bij jouw interieur past.

Wist je dat de Tillandsia geen wortels heeft en voedingsstoffen via de bladeren opneemt uit de lucht?

Luchtplantje kopen, waar let je op?

Als je een Tillandsia wilt kopen in de winkel, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Hier zijn zes belangrijke tips voor het kiezen van een gezonde Tillandsia:

 1. Controleer de blaadjes van de plant: ze moeten groen en vlak zijn. Bruine vlekken of krullen wijzen op een probleem.
 2. Let op de wortels: Tillandsia’s hebben van nature kleine wortels, maar als er geen wortels meer aan de plant zitten, kan het betekenen dat de plant niet gezond is.
 3. Check de geur: de plant mag niet beschimmeld of bedorven ruiken. Het moet fris en natuurlijk ruiken.
 4. Kijk naar de grootte: Tillandsia’s variëren in grootte afhankelijk van hun soort, maar koop geen plant die veel kleiner is dan de anderen in dezelfde groep.
 5. Zoek naar levendige kleuren: de plant moet felle en levendige kleuren hebben zoals rood, paars en oranje, afhankelijk van de soort.
 6. Koop bij een betrouwbare verkoper: zoek naar een winkel of kwekerij die gespecialiseerd is in Tillandsia’s en die goede zorginstructies en garanties biedt. Zorg dat je de beste kwaliteit koopt, anders kan de plant snel sterven.

Is de Tillandsia giftig?

Wil jij weten of de Tillandsia plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Tillandsia giftig voor mensen?

Tillandsia, ook wel bekend als luchtplantjes, zijn niet giftig voor mensen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je in contact komt met deze plantensoort. Dit maakt Tillandsia een veilige optie als decoratie in huis. Houd er wel rekening mee dat sommige soorten Tillandsia wel giftig kunnen zijn voor huisdieren, dus zorg dat je deze buiten hun bereik plaatst.

Is de Tillandsia giftig voor katten en honden?

Tillandsia is niet giftig voor honden en katten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je besluit deze plant in je huis te nemen en je hebt huisdieren. Zorg er wel voor dat de plant buiten het bereik van je huisdieren staat, zodat ze er niet per ongeluk van kunnen eten.

Is de Tillandsia luchtzuiverend?

De Tillandsia is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Maar wat betekent dat eigenlijk? Nou, jij kunt ervan uitgaan dat de Tillandsia in staat is om een paar schadelijke stoffen uit de lucht te filteren en zo de luchtkwaliteit in jouw huis te verbeteren. Denk aan stoffen zoals formaldehyde en benzeen. Hoewel de luchtplant geen wondermiddel is, is het een mooie toevoeging aan jouw collectie planten en zal het zeker bijdragen aan het creëren van een gezonder binnenklimaat. En het beste van alles? De Tillandsia heeft geen aarde nodig, dus je kunt het plantje gewoon oppakken en neerzetten waar jij wilt!

Tillandsia verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Tillandsia in huis halen, maar heb je geen idee hoe je deze plant het beste kunt verzorgen? Geen zorgen! In deze tekst geven we jou praktische, stapsgewijze instructies voor het verzorgen van jouw Tillandsia. Leer hoe je jouw plant van voldoende licht en water voorziet en ontdek waarom deze plant zo gemakkelijk te onderhouden is. Lees snel verder!

Wil je meer weten over hoe je Tillandsia het best kunt verzorgen? Bekijk onze Tillandsia Verzorging pagina.

Tillandsia onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Tillandsia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Tillandsia gezond en mooi te houden.

De Tillandsia kan overleven in verschillende omgevingen en wordt daarom ook wel de 'Air Plant' genoemd.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Tillandsia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Tillandsia?

Een Tillandsia is een epifytische plant zonder wortels die groeit op bomen en rotsen en water en voedingsstoffen uit de lucht haalt.

Hoe moet je een Tillandsia verzorgen?

Spray de Tillandsia wekelijks met water of dompel hem onder in water voor 10-15 minuten, vermijd direct zonlicht en voed de plant maandelijks met speciale voeding.

Hoe kan je een Tillandsia vermeerderen?

Tillandsia vermeerderen kan door zaad te planten, of door de uitlopers die aan de moederplant groeien af te snijden en te herplanten.

Welke soorten Tillandsia zijn er?

Er zijn meer dan 650 soorten van het Tillandsia geslacht, waaronder airplants, kroonluchterplanten en zilverbladplanten.

Kan een Tillandsia binnen en buiten worden gehouden?

Tillandsia kan binnen en buiten worden gehouden. Ze hebben geen grond nodig maar hebben wel voldoende licht, water en voeding nodig.

Plaats een reactie