Ficus (Rubberboom)

Nederlandse naam: Rubberboom

Met zijn mooie bladeren is Ficus, ook wel bekend als de Rubberboom, een blikvanger in elke kamer. Oorspronkelijk komt de ficus uit Azië en Australië, past deze groene vriend zich goed aan de huiskamer aan. Qua verzorging is hij niet al te veeleisend; een lichte plek en regelmatig water volstaan. Ficus brengt een tropisch tintje in je interieur en zorgt voor een natuurlijke, rustgevende sfeer. Ideaal voor wie groen in huis wil zonder te veel gedoe!

Plantnaam: Ficus

Nederlandse naam: Rubberboom

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Ficus, waar komt hij vandaan

De ficus, bekend als kamerplant, komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Azië en Afrika. Er zijn veel verschillende soorten ficussen, en ze variëren in grootte, vorm en leefomgeving. Sommige komen uit regenwouden, terwijl andere uit drogere gebieden stammen. Door hun veelzijdigheid en aanpassingsvermogen zijn ze populaire kamerplanten geworden in veel delen van de wereld.

Ficus eigenschappen

De Ficus bezit verschillende eigenschappen die hem aantrekkelijk maken voor als kamerplant.

 • Blad: Afhankelijk van de soort, kan de Ficus breed, glanzend, en leerachtig blad hebben, of juist fijn en delicaat.
 • Groeiwijze: Variërend van kleine struiken tot grote bomen, afhankelijk van de specifieke soort en de groeiomstandigheden.
 • Lichtbehoefte: Heeft een voorkeur voor helder, indirect zonlicht, maar sommige soorten kunnen ook in minder licht gedijen.
 • Waterbehoefte: Regelmatig water geven, maar laat de grond tussen de gietbeurten door uitdrogen.
 • Luchtvochtigheid: Prefereert een gematigde tot hoge luchtvochtigheid.
 • Onderhoud: Vereist enige aandacht, vooral in termen van water en licht, maar kan variëren afhankelijk van de soort.
 • Luchtzuiverende eigenschappen: Staat bekend om zijn vermogen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.
 • Giftigheid: Sommige Ficus-soorten kunnen giftig zijn bij inname, vooral voor huisdieren.

Deze kenmerken maken de Ficus een veelgekozen en geliefde plant in veel huishoudens, geschikt voor diverse interieurstijlen en ruimtes.

Soorten Ficussen

Er bestaan heel veel soorten Ficussen. Het kan lastig zijn om te kiezen welke het beste past in jouw huis of tuin. We bespreken een paar van de meest populaire soorten.

 • Ficus Benjamina, ook de Weeping Fig genoemd, is een mooie kamerplant met glanzende, groene bladeren. Deze plant zuivert ook de lucht, wat helpt om de luchtkwaliteit in jouw huis te verbeteren.
 • Ben je op zoek naar iets unieks? Denk dan aan de Ficus Lyrata, bekend als de Vioolbladplant. Deze plant heeft grote, glanzende bladeren die op violen lijken en trekt zeker de aandacht in elke ruimte.
 • Liefhebbers van rubberachtige texturen en donkergroene tinten raden we de Ficus Elastica aan, beter bekend als Rubber Plant. Deze plant groeit hoog en vult perfect lege hoeken in jouw huis.
 • De Ficus Microcarpa, ook de Indische Laurier genoemd, heeft een bonsai-achtige verschijning met dichte bladerdak en verdraaide stam.
 • Tenslotte is er de Ficus Pumila, of Klimmende Vijg. Deze plant groeit snel en is ideaal als bodembedekker buitenshuis of als hangplant binnenshuis.

Elke Ficus heeft specifieke verzorgingsbehoeften. Doe wat onderzoek voordat je een keuze maakt. Met de juiste zorg heb je een prachtige, levende decoratie in jouw huis die ook de lucht schoon houdt.

Een Ficus kopen

Wil je een mooie Ficus in huis halen? Geen zorgen, we helpen je graag op weg. Met deze simpele tips vind je de Ficus die bij jouw levensstijl past.

Begin met het bedenken waar je de Ficus wilt neerzetten. Sommige soorten groeien beter in direct zonlicht, terwijl andere liever in indirect licht staan. De plek waar je de Ficus neerzet, bepaalt welke soort het beste bij jou past.

Zoek daarna uit welke zorg elke Ficus nodig heeft. De meeste Ficussen houden van water, terwijl anderen droge grond tussen de gietbeurten door fijn vinden. Vergeet niet dat te veel water deze planten kan beschadigen. Zorg voor een pot die groot genoeg is om jouw nieuwe Ficus te laten groeien. Ficussen kunnen flink groeien, dus zorg voor genoeg ruimte voor de wortels om zich te ontwikkelen.

Heb je eenmaal besloten welke soort en potgrootte geschikt zijn? Ga dan naar een bekend tuincentrum om je Ficus te kopen. Daar kunnen de medewerkers je advies geven over de zorg en het onderhoud van je plant.

Is de Ficus giftig?

Veel mensen stellen de vraag: “Is de Ficus giftig?” Het antwoord is ja, vooral voor wie of wat ermee in aanraking komt. Laten we dit nader onderzoeken.

Giftigheid van de Ficus voor katten en honden

De Ficus is niet goed voor katten en honden. Alle delen van de plant bevatten een latexachtige stof die irritatie kan veroorzaken als deze ingeslikt wordt of in contact komt met de huid. De symptomen bij huisdieren lopen uiteen van braken tot huidirritaties zoals roodheid, zwelling en jeuk.

Heb je gemerkt dat je huisdier zich raar gedraagt na contact met een Ficus? Bel dan direct een dierenarts. Voorkomen is beter dan genezen! Wil je graag een Ficus in huis en heb je ook huisdieren? Zorg dan dat ze niet bij de plant kunnen.

Giftigheid van de Ficus voor baby’s

Ook voor baby’s is de Ficus gevaarlijk. Kinderen stoppen vaak alles wat ze vinden in hun mond en dat is problematisch bij deze plantensoort. Zoals bij huisdieren leidt het inslikken van delen van deze plant tot irritatie in de maag en darmen.

Bladeren en stelen veroorzaken huidirritatie bij jonge kinderen. Houd daarom jonge kinderen weg van Ficusplanten, vooral als ze nog in de fase zijn waarin ze alles aanraken en proeven.

Heb je kleintjes of huisdieren rondlopen? Overweeg dan een ander type plant. Er zijn veel mooie, niet-giftige alternatieven die jouw leefruimte net zo aantrekkelijk maken.

Is een Ficus luchtzuiverend?

Heb je ooit gehoord dat kamerplanten de lucht zuiveren? De Ficus doet dat zeker! Het is goed nieuws dat Ficussen helpen de lucht in je huis te zuiveren.

Ficussen nemen schadelijke stoffen uit de lucht op via hun bladeren. Ze veranderen deze stoffen in ongevaarlijke materialen die ze vervolgens als zuurstof afgeven.

Uit een onderzoek blijkt dat Ficussen formaldehyde, xyleen en tolueen uit de binnenluchtkwaliteit halen. Deze stoffen vind je vaak in huizen door het gebruik van schoonmaakmiddelen, verf en meubels.

Denk je nu dat je niet meer hoeft te ventileren of schoon te maken? Nee hoor, planten zijn niet genoeg om alle vervuilende stoffen te verwijderen. Zie ze als een hulpmiddel om de kwaliteit van de lucht in je huis te verbeteren.

Elke soort Ficus heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo staat de Ficus Benjamina bekend als een van de beste planten voor het filteren van formaldehyde uit de lucht.

Denk je erover om een Ficus te kopen? Vergeet dan niet hoe mooi ze zijn en houd ook rekening met de voordelen voor je gezondheid. Ze helpen namelijk de lucht in je huis te zuiveren.

Bloeit de Ficus?

Je Ficus bloeit! De bloemen zijn klein en onopvallend, dus je ziet ze misschien niet meteen. Ze verstoppen zich vaak onder de bladeren.

Niet elke Ficus bloeit thuis. Dit hangt af van verschillende dingen: licht, temperatuur, vochtigheid en hoe jij voor de plant zorgt.

Laten we beginnen met licht. Je Ficus houdt van indirect zonlicht. Te veel direct zonlicht zorgt voor verbrande bladeren. Vraag je je af waarom je Ficus geen bloemen geeft? Misschien krijgt je plant niet genoeg licht.

Wat temperatuur betreft, voelt de Ficus zich fijn bij temperaturen tussen de 16 en 24 graden. Te koud of te warm? Dat is niet goed voor de groei of bloei van je plant.

De vochtigheidsgraad speelt ook een rol. Een luchtvochtigheid rond 50% is ideaal. Is de lucht in je huis droger? Geef je Ficus dan een douche met de plantenspuit.

En dan is er nog jouw zorg voor de plant. Geef je Ficus regelmatig water, voed hem met plantenvoeding en houd hem stofvrij. Zo maak je je Ficus blij en laat je hem bloeien.

Verzorging van de Ficus

Wil je dat je Ficus lang en gezond blijft groeien? Volg dan deze handige tips voor de verzorging van je Ficus.

Lichtomstandigheden

Je Ficus houdt van licht. Zet je plant dus op een plek met veel indirect licht. Ramen op het zuiden of het oosten vangen vaak het meeste licht.

Temperatuur

Je Ficus groeit het beste bij temperaturen tussen 16°C en 24°C. Kies een plek in huis waar het niet te koud of te warm wordt. Vermijd grote temperatuurschommelingen.

Vochtigheid

Je Ficus houdt van vocht. Is het droog in huis, bijvoorbeeld in de winter? Gebruik dan een sprayfles om het blad van je Ficus vochtig te houden.

Water geven

Geef je Ficus in de zomer ongeveer eens per week water, en in de winter eens per twee weken. Let op: laat geen water in het schoteltje staan om wortelrot te voorkomen.

Onderhoud van de Ficus

Maak de bladeren van je Ficus regelmatig schoon met een vochtige doek. Zo verwijder je stof en voorkom je dat insecten je plant beschadigen.

Verwijder ook dode of verkleurde bladeren. Zo blijft je plant gezond en is er ruimte voor nieuwe groei.

Ficus stekken

Om je Ficus te stekken, selecteer je eerst een gezonde, jonge tak met een lengte van ongeveer 10-15 cm. Snijd de tak net onder een bladknoop af met een scherpe, schone snoeischaar. Plant de stek in een pot met vochtige, goed doorlatende aarde en zet deze op een warme plek met indirect zonlicht. Geef regelmatig water.

Lees meer over je Ficus plant verzorgen

Ficus problemen

Als je een Ficus hebt, weet je dat deze soms wat extra zorg nodig heeft. Hier bespreken we de meest voorkomende problemen en geven we tips om ze op te lossen.

Gele bladeren

Worden de bladeren van je Ficus geel? Dat betekent vaak dat je te veel water geeft. Laat de grond tussen elke waterbeurt uitdrogen.

 • Kijk regelmatig naar de grond.
 • Geef pas water als de grond droog aanvoelt.

Bladval

Valt het blad van je Ficus? Dat komt door factoren als temperatuurverandering, slecht licht of stress door verplaatsing.

 • Zet je Ficus op een plek met steeds dezelfde temperatuur en licht.
 • Verplaats je Ficus niet te vaak.

Ziekten en plagen

Je Ficus heeft soms last van ziekten en plagen zoals schildluizen of spintmijten. Deze beestjes brengen schade aan als je ze niet snel aanpakt.

 • Kijk regelmatig naar de bladeren van je plant.
 • Zie je ongedierte? Gebruik dan een biologisch insecticide.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Ficus. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Ficus?

Een Ficus is een plantgeslacht van bomen en struiken. De plant heeft vaak opvallende bladeren en komt voor in tropische gebieden.

Hoe verzorg je een Ficus?

Zet de Ficus op een lichte plek zonder direct zonlicht, houd de grond licht vochtig en geef eens in de 2 weken plantenvoeding.

Hoe vaak moet je een Ficus water geven?

Geef je Ficus water als de bovenste centimeters van de grond droog aanvoelen. Dit kan variëren van eenmaal per week tot eenmaal per maand.

Kan een Ficus tegen direct zonlicht?

Een Ficus kan niet goed tegen direct zonlicht, dus plaats hem op een plek met indirect zonlicht en vermijd grote temperatuurschommelingen.

Is een Ficus giftig voor dieren en mensen?

Ja, sommige soorten Ficus zijn giftig voor dieren en mensen. Het sap kan huidirritatie en andere symptomen veroorzaken.


Plaats een reactie