Ficus (Rubberboom)

De Ficus is een geliefde kamerplant die bekend staat om zijn stijlvolle uitstraling. Deze populaire plant kent vele variaties, van de bekende Ficus Benjamina tot de exotische Ficus Lyrata.

In dit artikel ontdek je alles over de verzorging van jouw Ficus, van licht- en waterbehoefte tot bemesting en snoeien. Of je nu een ervaren plantenliefhebber bent of net begint aan je groene avontuur, met deze tips en tricks houd jij je Ficus in topconditie.

Ficus eigenschappen

Ficus eigenschappen
Latijnse naamFicus
Nederlandse naamRubberboom
Bekendste soorten

Benjamina, Lyrata, Elastica, Retusa, Microcarpa

Behoort tot de familieMoraceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Ficus plant komt uit Azië, Afrika en Australië.
Maximale grootte Kleine kamerplant (60-90 cm)
BladgrootteJa
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigJa

Waar komt de Ficus vandaan?

De Ficus is een plant die van oorsprong uit Azië komt. Je kunt hem vinden in allerlei landen, zoals China, India en Japan. De Ficus behoort tot de moerbeifamilie en telt meer dan 800 verschillende soorten. De plant groeit voornamelijk in warme en vochtige gebieden, zoals regenwouden. Hier kan hij zich goed ontwikkelen en de gigantische wortels die hij ontwikkelt, kunnen zelfs om rotsen heen groeien. De Ficus heeft door de jaren heen zich verspreid naar andere delen van de wereld en is nu ook populair als kamerplant vanwege zijn unieke uiterlijk.

Ficus soorten

Er zijn veel verschillende soorten Ficus planten die je kunt kiezen voor in huis. Deze planten staan bekend om hun mooie bladeren en het vermogen om vervuilde lucht te zuiveren.

Een aantal populaire Ficus planten op dit moment zijn:

 • Ficus lyrata (Pianoplant)
 • Ficus elastica (Rubberplant)
 • Ficus benjamina (Treurvijgenboom)
 • Ficus microcarpa (Kleine vijgenboom)
 • Ficus pumila (Klimopvijg)
 • Ficus binnendijkii (Amstel King)

Deze planten vereisen allemaal een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Zorg ervoor dat je de Ficus regelmatig water geeft, maar voorkom dat de wortels in een laagje water staan. Met deze Ficus planten breng je niet alleen groen in huis, maar ook een stukje natuurlijke luchtzuivering.

Wist je dat de Ficus overal ter wereld voorkomt, behalve op Antarctica? Deze plant kan zelfs in de woestijn gedijen!

Rubberboom kopen, waar let je op?

Ben je van plan om een Ficus te kopen in de winkel? Dan zijn er een paar belangrijke punten waar je op moet letten.

 1. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de plant er gezond uitziet. Controleer daarom of er geen bruine bladeren zijn en of de takken stevig zijn.
 2. Ten tweede moet je weten hoeveel licht de plant nodig heeft. Een Ficus houdt van indirect zonlicht, dus zet hem niet in de felle zon.
 3. Ten derde moet je de grootte van de plant bepalen. Ficus planten kunnen vrij groot worden, dus bedenk van tevoren hoeveel ruimte je hebt.
 4. Ten vierde moet je de waterbehoefte van de plant kennen. Een Ficus heeft niet veel water nodig, dus zorg ervoor dat je de grond niet te nat maakt.
 5. Ten vijfde moet je rekening houden met de temperatuur. Ficus planten prefereren een warme omgeving, dus houd ze uit de buurt van tochtige plekken.
 6. Ten slotte moet je letten op de potmaat. Als de Ficus te groot is voor de pot waar hij in zit, kan hij slecht groeien. Zorg er dus voor dat de pot groot genoeg is voor de plant.

Is de Ficus giftig?

Ben je een liefhebber van de Fatsia? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.

Is de Ficus giftig voor mensen?

De Ficus plant is giftig voor mensen en kan bij inname leiden tot irritatie van de mond en keel. Het sap van de plant kan ook huidirritatie veroorzaken en bij contact met de ogen zelfs tot blindheid leiden. Je moet daarom oppassen met het plaatsen van de Ficus in huis, vooral als er kinderen aanwezig zijn.

Is de Ficus giftig voor katten en honden?

De Ficus plant is giftig voor zowel honden als katten. De sappen en bladeren van de plant bevatten stoffen die problemen kunnen veroorzaken als ze worden ingenomen. Symptomen van vergiftiging zijn braken, diarree, verlies van eetlust en vermoeidheid. Als je huisdier deze plant heeft gegeten, neem dan zo snel mogelijk contact op met de dierenarts. Zorg dat je deze plant niet in huis haalt als je huisdieren hebt, om zo problemen te voorkomen.

Is de Ficus luchtzuiverend?

De Ficus staat bekend om zijn vermogen om luchtverontreinigende stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht te filteren. Ook kan de plant helpen om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Naast deze voordelen zorgt de Ficus ook voor een fijne groene sfeer in je huis. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de sap van de Ficus giftig kan zijn, dus houd deze plant buiten bereik van kinderen en huisdieren. Zorg ook dat je de plant op de juiste plek zet en hem goed verzorgt, dan heb jij een gezonde en luchtzuiverende Ficus in huis!

Ficus verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij er zeker van zijn dat jouw Ficus een gezonde en mooie plant blijft? Dan moet je hem op de juiste manier verzorgen. Goede luchtvochtigheid, matige tot heldere verlichting en regelmatig water geven zijn enkele belangrijke factoren. In dit artikel geven we praktische tips en instructies zodat jouw Ficus er altijd op zijn best uitziet.

Wil je meer weten over hoe je Ficus het best kunt verzorgen? Bekijk onze Ficus Verzorging pagina.

Ficus onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Ficus wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Ficus gezond en mooi te houden.

Een andere interessante eigenschap van de Ficus is dat sommige soorten gebruikt worden in de traditionele geneeskunde om verschillende gezondheidsproblemen te behandelen.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Ficus plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Ficus?

Een Ficus is een plantgeslacht van bomen en struiken. De plant heeft vaak opvallende bladeren en komt voor in tropische gebieden.

Hoe verzorg je een Ficus?

Zet de Ficus op een lichte plek zonder direct zonlicht, houd de grond licht vochtig en geef eens in de 2 weken plantenvoeding.

Hoe vaak moet je een Ficus water geven?

Geef je Ficus water als de bovenste centimeters van de grond droog aanvoelen. Dit kan variëren van eenmaal per week tot eenmaal per maand.

Kan een Ficus tegen direct zonlicht?

Een Ficus kan niet goed tegen direct zonlicht, dus plaats hem op een plek met indirect zonlicht en vermijd grote temperatuurschommelingen.

Is een Ficus giftig voor dieren en mensen?

Ja, sommige soorten Ficus zijn giftig voor dieren en mensen. Het sap kan huidirritatie en andere symptomen veroorzaken.

Plaats een reactie