Philodendron micans

Nederlandse naam:

De Philodendron micans is een prachtige en populaire kamerplant die bekend staat om zijn fluweelachtige bladeren en gemakkelijke verzorging. Deze tropische plant komt uit het Caribisch gebied en Zuid-Amerika en is dol op een warme plek met indirect licht. Zorg voor regelmatige, matige watergift. Met zijn unieke textuur en warme uitstraling brengt de Micans een vleugje exotische luxe in je interieur.

Plantnaam: Philodendron micans

Nederlandse naam:

 • Standplaats: Halfschaduw
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Philodendron micans oorsprong

Philodendron micans, met zijn fluweelachtige bladeren en exotische uitstraling, vindt zijn oorsprong in de tropische regio’s van Midden- en Zuid-Amerika. Deze plant behoort tot de Araceae-familie. De naam ‘micans’ betekent glinsterend of glimmend, een verwijzing naar het unieke glanseffect op de bladeren.

In het wild groeit Philodendron micans als een epifyt, dat wil zeggen dat hij niet in grond groeit maar zich vastklampt aan andere bomen en planten om te overleven. Het is een geweldige klimplant die zich gemakkelijk aanpast aan allerlei omgevingen.

De populariteit van Philodendron micans komt voort uit zijn vermogen om in relatief lage lichtomstandigheden te groeien. Dit maakt hem ideaal voor binnenomgevingen waar natuurlijk licht beperkt kan zijn. Ondanks deze flexibiliteit geeft de plant maar nog steeds de voorkeur aan helder, indirect licht voor optimale groei.

Het verzorgen van Philodendron micans is relatief eenvoudig dankzij zijn robuustheid en weerstand tegen veelvoorkomende plantenziekten. Regelmatig water geven tijdens het groeiseizoen gecombineerd met minder frequent water geven tijdens rustperioden helpt de gezondheid en vitaliteit van deze prachtige tropische plant te behouden.

Nu begrijp je waar deze bijzondere plant vandaan komt! Gebruik deze informatie om beter voor je Philodendron micans te zorgen en hem te helpen floreren in zijn nieuwe thuisomgeving.

Philodendron micans eigenschappen

De Philodendron micans is niet alleen een aantrekkelijke kamerplant, maar heeft ook intrigerende eigenschappen. Als je deze plant in uw verzameling wilt opnemen, moet je bekend zijn met de specifieke kenmerken.

 1. Bladtextuur: De bladeren van de Philodendron micans hebben een fluweelachtige textuur die bijdraagt aan hun unieke uitstraling. Deze textuur dient als bescherming tegen extreme weersomstandigheden in hun natuurlijke habitat.
 2. Kleurverandering: Een opvallende eigenschap van de Philodendron micans is dat het de kleur van zijn bladeren verandert naarmate ze ouder worden. Jonge bladeren beginnen meestal lichtgroen en worden donkerder naarmate ze rijpen.
 3. Groeipatroon: Deze plant kan zowel omhoog als omlaag groeien, waardoor hij ideaal is voor hangmanden of hoge planken.
 4. Bloeiwijze: Hoewel het zelden gebeurt, heeft de Philodendron micans bloemen die bestaan uit een spadix en een schutblad – typisch voor Araceae-familieleden.
 5. Luchtzuivering: Volgens NASA’s Clean Air Study helpt deze plant bij het zuiveren van lucht door giftige stoffen zoals formaldehyde te absorberen.
 6. Gevoeligheid voor overbewatering: Het grootste gevaar voor uw Philodendron micans is overbewatering, wat wortelrot kan veroorzaken. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door bijna volledig uitdroogt.

Wist je dat?

Deze plant, ondanks zijn exotische uiterlijk, verrassend eenvoudig te verzorgen is? De Philodendron Micans is flexibel wat betreft lichtomstandigheden en heeft slechts matig water nodig, waardoor hij ideaal is voor zowel beginnende plantenliefhebbers als ervaren groene vingers.

Philodendron micans soorten

Philodendron micans is een unieke plantensoort met allerlei aantrekkelijke soorten. Elke variant heeft z’n eigen specifieke kenmerken wat betreft bladvorm, -textuur en -kleur. We bespreken een paar van de meest populaire soorten.

1. Philodendron micans ‘Velvet Leaf’: Deze variant onderscheidt zich door zijn fluweelachtige bladeren die een donkergroene tot bijna zwarte kleur hebben. De bladeren glanzen prachtig in het licht, iets dat deze soort zeer geliefd maakt bij plantenliefhebbers.

2. Philodendron micans ‘Golden’: Een andere populaire variant is de ‘Golden’. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze plant goudkleurige bladeren die een opvallende aanvulling vormen op elk interieur.

3. Philodendron micans ‘Lemon Lime’: Deze variëteit valt op door zijn heldere limoengroene bladeren die een levendige toets geven aan elke kamer waarin hij geplaatst wordt.

Elk van deze soorten vereist dezelfde basisverzorging als de oorspronkelijke Philodendron micans: indirect licht, regelmatig water geven en vochtige omgevingstemperaturen om te floreren. Maar, let goed op eventuele specifieke behoeften per variëteit; sommigen kunnen meer licht nodig hebben dan anderen of anders reageren op temperatuurveranderingen.

Philodendron micans kopen

Ben je klaar om een Philodendron micans aan je plantencollectie toe te voegen? Goede keuze! Deze exotische schoonheid is niet alleen een blikvanger in elk interieur, maar ook vrij eenvoudig te verzorgen.

Bij het kopen van de Philodendron micans is het belangrijk om eerst de gezondheid van de plant te beoordelen. Zoek naar heldere, levendige bladeren zonder bruine vlekken of gele randen. Controleer ook op eventuele plagen of ziekten door goed naar de onderkant van de bladeren en stengels te kijken.

Het kiezen van de juiste leverancier kan ook een verschil maken. Geef voorkeur aan gerenommeerde tuincentra of gespecialiseerde online winkels. Zij bieden vaak betrouwbare informatie over de herkomst en verzorgingseisen van hun planten.

Let bij aankoop op hoe de Philodendron micans verpakt is. Een goede verpakking beschermt de delicate bladeren tijdens transport en minimaliseert stress voor de plant. Bij aankomst dien je direct uitpakken en inspecteren zodat eventuele problemen snel kunnen worden aangepakt.

Sommige varianten van Philodendron micans, zoals ‘Velvet Leaf’, ‘Golden’ en ‘Lemon Lime’, kunnen allerlei prijspunten hebben afhankelijk van hun beschikbaarheid en populariteit. Het loont om rond te kijken en prijzen te vergelijken voordat je definitieve keuze maakt.

Tenslotte, vergeet niet dat deze tropische plant specifieke zorgvereisten heeft. Hij houdt van indirect licht en regelmatig water geven, maar niet te veel! Een goede kennis van deze behoeften helpt bij het maken van ideale omstandigheden voor je nieuwe Philodendron micans en draagt bij aan zijn groei en welzijn.

Is de Philodendron micans giftig?

De Philodendron micans, hoewel prachtig en opvallend, brengt bepaalde veiligheidsaspecten met zich mee. Dit betreft voornamelijk zijn giftigheid voor zowel mensen als huisdieren.

Is de Philodendron micans giftig voor katten en honden?

Ja, de Philodendron micans is potentieel gevaarlijk voor huisdieren zoals katten en honden. Deze plant bevat calciumoxalaatkristallen die irritatie kunnen veroorzaken bij inname of contact met slijmvliezen. Symptomen van vergiftiging omvatten braken, pijnlijke mondholte, kwijlen en moeilijkheden bij het slikken. Houd je huisdieren dus uit de buurt.

Is de Philodendron micans giftig voor baby’s?

Ook baby’s lopen risico bij blootstelling aan de Philodendron micans. De kleine kristallen kunnen irritatie veroorzaken als ze worden ingeslikt of in contact komen met hun tere huidje. Tekenen van mogelijke vergiftiging zijn onder andere roodheid, zwelling of blaren op de huid na contact; misselijkheid, braken of diarree na inslikken. Het is daarom belangrijk deze plant buiten bereik van kinderen te plaatsen.

Vergeet niet: Veiligheid eerst! Zorg ervoor dat je jouw geliefde Philodendron micans op een plek plaatst waar hij geen onbedoeld letsel kan veroorzaken.

Is de Philodendron micans luchtzuiverend?

Ja, de Philodendron micans heeft inderdaad luchtzuiverende eigenschappen. Het is aangetoond dat hij schadelijke stoffen uit de lucht kan absorberen en omzetten in zuurstof. Deze plant draagt bij aan een gezondere leefomgeving door het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit.

Allerlei studies, waaronder onderzoek van NASA, bevestigen dat philodendrons behoren tot de top huisplanten voor het zuiveren van lucht. Ze hebben het vermogen om formaldehyde, een veelvoorkomende vluchtige organische stof (VOC) die geassocieerd wordt met bepaalde soorten meubilair en bouwmaterialen, te absorberen.

Philodendrons zetten deze VOC’s om in onschadelijke stoffen en geven daarbij zuurstof af, wat uw binnenluchtkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren. Ook verhogen ze ook de algehele luchtvochtigheid binnenshuis wat gunstig is tijdens droge wintermaanden of als je gebruik maakt van airconditioning.

Maar, hoewel ze bijdragen aan schonere luchtkwaliteit binnenshuis, zijn philodendrons geen complete oplossing voor slechte binnenluchtkwaliteit. Het beste is om ze te combineren met andere maatregelen zoals goede ventilatie en reguliere schoonmaak.

Het is belangrijk op te merken dat alle delen van de Philodendron micans giftig zijn als ze worden ingeslikt, dus zorg ervoor dat ze buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven. Hoewel de plant bijdraagt aan een gezondere lucht in uw huis, kan het eten van de bladeren leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

In conclusie, Philodendron micans is een geweldige keuze als je op zoek bent naar een gemakkelijke kamerplant die ook helpt bij het zuiveren van de lucht in uw huis. Voeg deze prachtige plant toe aan uw collectie en geniet niet alleen van zijn schoonheid, maar ook van zijn voordelen voor de binnenluchtkwaliteit.

Bloeit de Philodendron micans?

Ja, de Philodendron micans bloeit, maar het is niet gebruikelijk in huiselijke omstandigheden. Deze tropische plant produceert spathes, structuren die lijken op bloemen en die meestal voorkomen bij leden van de Araceae-familie.

De spathe omsluit een spadix, een kolomvormige structuur bezaaid met kleine bloemen. De kleur varieert van wit tot lichtgroen. Het is belangrijk te weten dat deze ‘bloei’ onregelmatig kan zijn en soms helemaal niet optreedt, afhankelijk van de specifieke groeiomstandigheden.

Om je Philodendron micans te helpen bloeien, probeer hem aan ideale omstandigheden te onderwerpen. Dit betekent voldoende indirect zonlicht, hoge luchtvochtigheid en regelmatige watergift zonder dat hij in het water blijft staan.

Houd er rekening mee dat zelfs als je plant niet bloeit, dit geen indicatie is van slechte gezondheid of verzorging. De prachtige bladeren van de Philodendron micans – met hun fluweelachtige textuur en diepe groene kleur – zijn aantrekkelijk genoeg op zichzelf. Laat je dus niet ontmoedigen als je geen spathe ziet verschijnen; geniet gewoon van het natuurlijke schoonheid dat deze unieke plant biedt.

Het schatten wanneer deze plant zal bloeien kan lastig zijn omdat het afhangt van allerlei factoren zoals leeftijd, grootte en omgevingsomstandigheden. Het is maar mogelijk dat je Philodendron micans bloeit als hij zich in een gezonde, gelukkige toestand bevindt.

Wist je dat?

De Philodendron Micans bekend staat om zijn fluweelachtige bladeren met een unieke, glanzende textuur? Deze bladeren veranderen van kleur afhankelijk van de lichtinval, van diep groen tot bijna chocoladebruin, en geven de plant een luxe en weelderige uitstraling die prachtig staat in elk interieur.

Philodendron micans verzorgen

Zorg dat je Philodendron micans floreren met deze eenvoudige tips.

 1. Water geven: Geef je plant regelmatig water, maar laat de grond tussen de gietbeurten door drogen. Dit voorkomt wortelrot en andere vochtgerelateerde problemen.
 2. Licht: Plaats uw Philodendron micans op een plek met helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, dit kan de bladeren verbranden.
 3. Temperatuur: De ideale temperatuur voor je Philodendron micans ligt tussen 15 en 25 graden Celsius. Bescherm de plant tegen koude tocht en extreme temperaturen.
 4. Bodem: Kies voor goed doorlatende grond om overtollig water te kunnen afvoeren.
 5. Voeding: Voed je Philodendron micans in het groeiseizoen eens per maand met een evenwichtige vloeibare meststof.
 6. Verpotten: Verpot de plant elke paar jaar om verse potgrond toe te voegen en ruimte te maken voor nieuwe groei.
 7. Snoeien: Snoei overgroeide of dode bladeren om gezonde groei te bevorderen en het uiterlijk van de plant netjes te houden.
 8. Veiligheid: Houd er rekening mee dat deze plant giftig kan zijn bij inslikken, dus zorg ervoor dat hij buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen staat.
Lees meer over je Philodendron micans verzorgen

Philodendron micans problemen

Ervaar je problemen met je Philodendron micans? Het is normaal. Deze plant kan soms last hebben van specifieke problemen, ondanks de beste zorginspanningen. Hieronder vind je de meest voorkomende problemen en hoe deze aan te pakken.

 1. Gele bladeren: Dit duidt vaak op overbewatering of een tekort aan licht. Verklein de watergift en zorg voor voldoende indirect licht.
 2. Bruine bladpunten: Dit is meestal een teken van lage luchtvochtigheid of onder-water geven. Probeer meer water te geven en verhoog indien mogelijk de luchtvochtigheid.
 3. Bladeren die krullen of vervormd zijn: Dit kan wijzen op een insectenaanval, zoals trips of spintmijten. Controleer regelmatig op plagen en behandel indien nodig met een milde insecticide zeep.
 4. Zwarte vlekken op bladeren: Meestal veroorzaakt door bacteriële of schimmelziekten, ook wel wortelrot genoemd als het probleem begint in de wortels vanwege overbewatering.

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus let goed op je plant om eventuele symptomen vroeg te herkennen en snel actie te kunnen ondernemen.

Het belangrijkste bij het verzorgen van je Philodendron micans is consistentie: houd vast aan een routine qua bewatering, belichting en temperatuurcontrole.

Houd er maar rekening mee dat elke plant uniek is. Wat voor de ene Philodendron micans werkt, hoeft niet noodzakelijkerwijs voor een ander te werken. Neem de tijd om je plant te leren kennen en pas je zorg aan op basis van zijn specifieke behoeften.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Philodendron micans. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Welke soorten Philodendron micans zijn er?

Er zijn verschillende soorten van de Philodendron micans zoals de ‘Velvet Leaf’, ‘Golden’ en ‘Lemon Lime’. Elk heeft unieke kenmerken en basisverzorgingseisen.

Hoe bloeit de Philodendron micans?

Hoewel de Philodendron micans bloeit met spathes en een spadix, is dit ongebruikelijk in huiselijke omstandigheden. Het hangt af van ideale groeiomstandigheden.

Is de Philodendron micans giftig?

Ja, de plant bevat calciumoxalaatkristallen die giftig kunnen zijn bij inslikken. Veiligheidsmaatregelen zijn essentieel bij het hanteren van de plant, vooral in aanwezigheid van huisdieren of kinderen.

Hoe verzorg ik mijn Philodendron micans?

Verzorging omvat regelmatige watergift, juiste lichtomstandigheden, temperatuurbeheersing, goed doorlatende grond, voeding, verpotten, snoeien en veiligheidsmaatregelen.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij de Philodendron micans?

Veelvoorkomende problemen zijn gele bladeren, bruine bladpunten, krullende of vervormde bladeren en zwarte vlekken. Het is belangrijk om consistent te zijn in de verzorging en alert te zijn op veranderingen in de plant zijn behoeften.


Plaats een reactie