Philodendron micans

De Philodendron micans is een prachtige en populaire kamerplant die bekend staat om zijn fluweelachtige bladeren en gemakkelijke verzorging.

Of je nu een beginnende plantenliefhebber bent of al jarenlang ervaring hebt, deze plant past perfect in elk interieur.

In dit artikel vind je praktische tips en stapsgewijze instructies voor het verzorgen van deze mooie plant, zodat je er jarenlang van kunt genieten.

Benieuwd naar hoe je jouw Philodendron micans het beste kunt verzorgen? Lees dan snel verder!

Philodendron micans eigenschappen

Philodendron micans eigenschappen
Latijnse naamPhilodendron micans
Bekendste soorten

Brasil, Birkin, Black Cardinal, Heartleaf, Moonlight

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Hangplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Philodendron micans plant komt uit de regenwouden van Centraal- en Zuid-Amerika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (60-90 cm)
BladgrootteJa
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenGemiddeld
GiftigJa

Waar komt de Philodendron micans vandaan?

De Philodendron micans, ook wel ‘fluweelplant’ genoemd, is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika. De plant groeit van nature in de regenwouden van Mexico, Panama en Brazilië, waar hij zich vasthecht aan bomen en rotsen. De Philodendron micans is dan ook te vinden op diverse hoogtes, van de bodem tot wel 1200 meter hoogte. Het is een kruipende plant die zichzelf door middel van luchtwortels omhoog trekt en zich verspreidt over de grond. Bij goede verzorging groeit de Philodendron micans snel en kan hij zelfs bloeien met witte bloemen. Deze plant staat bekend om zijn mooie, fluweelachtige bladeren die in diverse kleurschakeringen kunnen voorkomen.

Philodendron micans soorten

Er zijn verschillende soorten Philodendron micans, elk met hun eigen unieke kenmerken. Hieronder vind je een opsomming van de zes meest populaire soorten van dit moment:

 • De Philodendron micans ‘Brasil’: Deze variant heeft prachtige groen-goudkleurige bladeren met een donkerdere aderenstructuur, wat zorgt voor een opvallend en levendig patroon.
 • De Philodendron micans ‘Lemon Lime’: Deze plant heeft bladeren die variëren van een lichte citroenkleur tot een diepere limoentint. Het is een verrassende en frisse variatie op de klassieke micans.
 • De Philodendron micans ‘Black Velvet’: Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze variant fluweelachtige, diepgroene bladeren die een luxueuze uitstraling hebben.
 • De Philodendron micans ‘Silver Leaf’: Deze mooie plant onderscheidt zich door de zilverkleurige bladeren die bedekt zijn met een subtiel patroon van groene aderen. Het is een echte eyecatcher.
 • De Philodendron micans ‘Splash’: Deze variant heeft bladeren met een uniek gespikkeld patroon in verschillende groentinten. Het zorgt voor een speelse en levendige uitstraling.
 • De Philodendron micans ‘Burgundy’: Deze soort valt op door zijn diepe, paarsrode bladeren. Het geeft een warme en intense kleur aan je interieur.

Elk van deze plantaardige schoonheden heeft zijn eigen charme en kan een waardevolle toevoeging zijn aan jouw collectie kamerplanten.

Wist je dat de Philodendron micans van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika komt?

Philodendron micans kopen, waar let je op?

Als je een Philodendron micans wilt kopen, zijn er een paar belangrijke punten waar je op moet letten. Hier zijn zes dingen om in gedachten te houden:

 1. Zorg dat de plant er gezond uitziet. Bladeren moeten stevig en groen zijn, zonder tekenen van verwelking of geel worden.
 2. Controleer of de pot groot genoeg is voor de plant. Philodendron micans hebben ruimte nodig om te groeien, dus zorg dat de pot minstens 2-3 cm groter is dan de wortelkluit van de plant.
 3. Check of er geen beestjes op de plant zitten. Spintmijten en wittevlieg zijn veelvoorkomende plagen bij Philodendron micans.
 4. Zorg dat de plant voldoende licht krijgt. Philodendron micans houden van helder, indirect licht, dus plaats de plant in de buurt van een raam maar niet in de volle zon.
 5. Geef de plant regelmatig water. Philodendron micans hebben behoefte aan vochtige maar niet drassige grond, dus geef de plant water zodra de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.
 6. Voeg regelmatig meststoffen toe. Philodendron micans hebben voedingsstoffen nodig om te groeien, dus voeg elke 4-6 weken een beetje meststof toe aan de grond.

Is de Philodendron micans giftig?

Ben je een liefhebber van de Philodendron xanadu? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.

Is de Philodendron micans giftig voor mensen?

De Philodendron micans is giftig voor mensen en kan irritatie aan de huid, ogen en slijmvliezen veroorzaken bij aanraking of inname. Zorg ervoor dat je deze plant niet te dicht bij kinderen of huisdieren plaatst en was je handen na het aanraken van de plant. Bij inname van de plant moet je direct medische hulp zoeken.

Is de Philodendron micans giftig voor katten en honden?

De Philodendron micans is giftig voor honden en katten. Het bevat calcium oxalaat kristallen die bij het kauwen op de plant leiden tot irritaties en zwellingen in de mond, keel en lippen. Dit kan bij ernstige gevallen leiden tot problemen met ademhalen en slikken. Zorg er daarom voor dat je huisdieren niet bij de plant kunnen komen. Als je vermoedt dat je huisdier toch iets heeft gegeten van de plant en symptomen vertoont, ga dan direct naar de dierenarts.

Is de Philodendron micans luchtzuiverend?

Ja, de Philodendron micans is luchtzuiverend en kan een positief effect hebben op de luchtkwaliteit in jouw huis of kantoor. De plant heeft het vermogen om schadelijke stoffen op te nemen en om te zetten in voedingsstoffen voor zichzelf. De Philodendron micans staat bekend om zijn efficiëntie in het zuiveren van formaldehyde en benzeen uit de lucht. Plaats de plant op een lichte plek, geef hem regelmatig water en geniet van de voordelen van luchtzuivering!

Philodendron micans verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Philodendron micans op zijn mooist laten stralen? Dan is het belangrijk om deze plant op de juiste manier te verzorgen. In deze tekst geven we jou praktische tips en stapsgewijze instructies om ervoor te zorgen dat jouw plant gezond blijft, mooie bladeren groeit en blijft groeien. Ontdek hieronder hoe je jouw Philodendron micans het beste verzorgt.

Wil je meer weten over hoe je Philodendron micans het best kunt verzorgen? Bekijk onze Philodendron micans Verzorging pagina.

Philodendron micans onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Philodendron micans wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Philodendron micans gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje is dat de Philodendron micans een luchtzuiverende werking heeft in huis!


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Philodendron micans plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste plek voor je Philodendron micans?

Plaats je Philodendron micans op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Houd de grond vochtig, maar niet te nat.

Hoe vaak moet je je plant water geven?

Hoe vaak je je plant water moet geven hangt af van de plantsoort, grootte van de pot en licht- en temperatuurcondities. Controleer regelmatig de grond en geef alleen water als het droog aanvoelt.

Hoe groot kan je Philodendron micans worden?

Philodendron micans kan tot maximaal 2 meter hoog worden, als je zorgt voor de juiste groeiomstandigheden.

Hoe vaak moet je je plant bemesten?

Hoe vaak moet je je plant bemesten? Dat hangt af van de plant en het type mest. Overbemesting kan schade veroorzaken. Houd de instructies op de verpakking aan.

Zijn Philodendron micans giftig?

Ja, Philodendron micans is giftig voor huisdieren en mensen. Het sap kan huidirritatie veroorzaken en bij inname misselijkheid en braken.

Plaats een reactie