Tuingereedschap

Tuingereedschap is een breed begrip dat allerlei soorten gereedschap omvat die je kunt gebruiken om je tuin te onderhouden, te verbeteren of te verfraaien. Of je nu een grote of een kleine tuin hebt, een moestuin of een bloemenperk, een gazon of een terras, er is altijd wel een tuingereedschap dat bij je past. Maar welk tuingereedschap heb je eigenlijk nodig en waarom? Hoe kies je het beste tuingereedschap voor jouw tuin? En hoe gebruik en bewaar je je tuingereedschap op een veilige en duurzame manier? In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste aspecten van tuingereedschap, zodat je je tuin optimaal kunt verzorgen.

Soorten tuingereedschap

Tuingereedschap kun je onderverdelen in verschillende categorieën, afhankelijk van de functie, de vorm en de grootte. De meest voorkomende categorieën zijn:

 • Snoeigereedschap: gereedschap waarmee je je planten, struiken en bomen in vorm kunt houden, dode of beschadigde takken kunt verwijderen, de groei kunt stimuleren en de bloei kunt bevorderen. Voorbeelden zijn snoeischaren, takkenscharen, tuinzagen en heggenscharen.
 • Schoppen en spades: gereedschap waarmee je de grond kunt omspitten, egaliseren, verplaatsen of afvoeren. Voorbeelden zijn spades, schoppen, batsen, grondboren en sneeuwschuivers.
 • Klein gereedschap: gereedschap waarmee je kleine en fijne klusjes in je tuin kunt doen, zoals planten, wieden, harken, schoffelen, spuiten en binden. Voorbeelden zijn tuinschepjes, harken, schoffels, onkruidstekers, plantenstekers, plantenspuiten, snoeimesjes, binddraad en etiketten.
 • Tuinmachines: gereedschap waarmee je grotere en zwaardere klussen in je tuin kunt doen, zoals maaien, snoeien, blazen, zuigen, boren en slijpen. Voorbeelden zijn grasmaaiers, heggenscharen, bladblazers, verticuteermachines, boormachines en slijpmachines.

tuingereedschap kiezen

Tuingereedschap kiezen is niet altijd eenvoudig. Er zijn veel factoren die je in overweging moet nemen, zoals de grootte en de vorm van je tuin, het soort planten dat je hebt, je budget, je voorkeur en je ervaring. Hier zijn enkele tips om je te helpen het beste tuingereedschap voor jouw tuin te kiezen:

 • Bepaal je behoefte: bedenk eerst wat je precies wilt doen in je tuin en welk gereedschap je daarvoor nodig hebt. Maak een lijst van de klussen die je regelmatig of af en toe moet uitvoeren, zoals snoeien, graven, planten, wieden, maaien, etc. Kies vervolgens het gereedschap dat het meest geschikt is voor elke klus, rekening houdend met de dikte, de hardheid en de hoogte van de takken, de grond en de planten die je wilt bewerken.
 • Vergelijk de opties: vergelijk de verschillende soorten, merken, modellen en prijzen van het gereedschap dat je nodig hebt. Lees de productbeschrijvingen, de specificaties, de reviews en de garanties van het gereedschap dat je overweegt. Let op de kwaliteit, de duurzaamheid, de veiligheid, de ergonomie, de functionaliteit en het onderhoud van het gereedschap. Kies het gereedschap dat het beste past bij je wensen, je eisen en je budget.
 • Probeer het uit: indien mogelijk, probeer het gereedschap uit voordat je het koopt. Ga naar een winkel, een tuincentrum of een vriend die het gereedschap heeft dat je wilt. Test het gereedschap op verschillende materialen, onder verschillende omstandigheden en in verschillende houdingen. Voel hoe het gereedschap in je hand ligt, hoe zwaar het is, hoe gemakkelijk het te bedienen is, hoe goed het presteert en hoe comfortabel het is. Kies het gereedschap dat het beste aanvoelt en het beste werkt voor jou.

tuingereedschap gebruiken en onderhouden

Tuingereedschap gebruiken en onderhouden is net zo belangrijk als het kiezen ervan. Door je tuingereedschap goed te gebruiken en te onderhouden, kun je je tuin beter verzorgen, je gereedschap langer laten meegaan, je veiligheid verhogen en je kosten verlagen. Hier zijn enkele tips om je tuingereedschap goed te gebruiken en te onderhouden:

 • Lees de handleiding: lees altijd de handleiding van je gereedschap voordat je het gebruikt. Volg de instructies, de tips en de waarschuwingen die in de handleiding staan. Leer hoe je je gereedschap correct moet monteren, instellen, bedienen, opbergen en repareren. Raadpleeg de handleiding als je problemen of vragen hebt over je gereedschap.
 • Draag beschermende kleding: draag altijd beschermende kleding als je je gereedschap gebruikt. Denk aan tuinhandschoenen, werkschoenen, een veiligheidsbril, een gehoorbeschermer, een helm, een masker, een schort, etc. Bescherm jezelf tegen verwondingen, snijwonden, schrammen, splinters, stof, lawaai, hitte, kou, etc. die je kunt oplopen door je gereedschap.
 • Reinig je gereedschap: reinig je gereedschap na elk gebruik. Verwijder het vuil, het stof, het gras, de modder, het sap, het hars, etc. die zich op je gereedschap kunnen ophopen. Gebruik een doek, een borstel, een spons, een mes, een schuurpapier, een zeep, een water, een olie, een alcohol, etc. die geschikt zijn voor je gereedschap. Droog je gereedschap goed af voordat je het opbergt.
 • Slijp je gereedschap: slijp je gereedschap regelmatig. Houd de messen, de tanden, de randen, de punten, etc. van je gereedschap scherp en glad. Gebruik een slijpsteen, een vijl, een slijpmachine, etc. die geschikt zijn voor je gereedschap. Volg de juiste hoek, de richting en de druk bij het slijpen. Slijp je gereedschap niet te veel of te weinig.
 • Smeer je gereedschap: smeer je gereedschap regelmatig. Houd de scharnieren, de veren, de schroeven, de bouten, de moeren, etc. van je gereedschap soepel en roestvrij. Gebruik een smeermiddel, een olie, een vet, een was, etc. die geschikt zijn voor je gereedschap. Breng een kleine hoeveelheid aan op de juiste plaatsen. Veeg het overtollige smeermiddel af met een doek.
 • Bewaar je gereedschap: bewaar je gereedschap op een droge, schone, veilige en toegankelijke plaats. Gebruik een kist, een kast, een rek, een haak, een tas, een doos, etc. die geschikt zijn voor je gereedschap. Orden je gereedschap op een logische en praktische manier. Houd je gereedschap uit de buurt van kinderen, huisdieren, vocht, hitte, kou, etc. die je gereedschap kunnen beschadigen of verliezen.

Tuingereedschap merken

Er zijn veel merken die tuingereedschap van hoge kwaliteit aanbieden, die je kunnen helpen om je tuin te verzorgen. Sommige van deze merken zijn gespecialiseerd in bepaalde soorten gereedschap, zoals snoeigereedschap, schoppen en spades, klein gereedschap of tuinmachines. Andere merken hebben een breed assortiment van verschillende soorten gereedschap, die geschikt zijn voor allerlei tuinklussen. Hier zijn enkele voorbeelden van bekende en betrouwbare merken voor tuingereedschap:

 • Fiskars: een Fins merk dat al meer dan 360 jaar bestaat en bekend staat om zijn innovatieve en veelzijdige snoeigereedschap, zoals snoeischaren, takkenscharen, tuinzagen en heggenscharen
 • Husqvarna: een Zweeds merk dat al meer dan 330 jaar bestaat en bekend staat om zijn krachtige en betrouwbare tuinmachines, zoals grasmaaiers, heggenscharen, bladblazers en kettingzagen.
 • Gardena: een Duits merk dat al meer dan 50 jaar bestaat en bekend staat om zijn uitgebreide en handige klein gereedschap, zoals tuinschepjes, harken, schoffels, onkruidstekers en plantenspuiten
 • Bosch: een Duits merk dat al meer dan 130 jaar bestaat en bekend staat om zijn kwalitatieve en duurzame tuinmachines, zoals grasmaaiers, heggenscharen, bladblazers en verticuteermachines.
 • Makita: een Japans merk dat al meer dan 100 jaar bestaat en bekend staat om zijn sterke en efficiënte tuinmachines, zoals grasmaaiers, heggenscharen, bladblazers en boormachines.
 • Hendrik Jan: een Nederlands merk dat al meer dan 70 jaar bestaat en bekend staat om zijn traditionele en functionele schoppen en spades, zoals spades, schoppen, batsen en grondboren.