Echeveria

Nederlandse naam: Echeveria

Kijk eens naar de Echeveria, met haar rozetvormige bladeren, net een levend kunstwerk! Ze komt uit de halfwoestijnen van Centraal-Amerika, waar ze gewend is aan droge omstandigheden. Makkelijk in onderhoud, dus je hebt geen groene vingers nodig. Gewoon af en toe water en veel zon. Met haar unieke vorm en kleur geeft ze een speelse, natuurlijke twist aan jouw interieur. Echt een plantje om blij van te worden!

Plantnaam: Echeveria

Nederlandse naam: Echeveria

 • Standplaats: Veel licht
 • Water: Weinig
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Nee
 • Giftig: Ja

Waar komt de Echeveria vandaan?

De Echeveria komt uit de droge, bergachtige gebieden van Midden- en Zuid-Amerika. Deze vetplant draagt de naam van Atanasio Echeverría y Godoy, een Mexicaanse botanische kunstenaar uit de 18e eeuw. Atanasio was niet alleen een kunstenaar. Hij ontdekte en tekende veel plantensoorten die nog nooit eerder waren vastgelegd. Daarom draagt deze mooie vetplant zijn naam.

Echeveria’s groeien goed onder extreme weersomstandigheden. In hun natuurlijke omgeving krijgen ze veel zon en weinig regen, net als cactussen en andere vetplanten.

Echeveria eigenschappen

De Echeveria, een geliefde vetplant, heeft diverse eigenschappen die hem ideaal maken als kamerplant:

 • Bladvorm: Rosetvormig, wat een uniek en aantrekkelijk uiterlijk geeft.
 • Kleurvariaties: Komt voor in een scala aan kleuren, van groen tot roze, rood, zilver en paars.
 • Grootte: Blijft meestal compact, wat hem perfect maakt voor kleinere ruimtes of als onderdeel van een vetplantenverzameling.
 • Lichtbehoefte: Heeft veel zonlicht nodig, dus een plek met veel indirect licht is ideaal.
 • Waterbehoefte: Weinig, water geven wanneer de grond volledig droog is, typisch voor vetplanten.
 • Onderhoud: Lage onderhoudsbehoeften, ideaal voor beginners of mensen met een druk schema.
 • Bloei: Kan bloemen produceren, vaak op lange stengels, hoewel dit binnenshuis minder vaak voorkomt.
 • Giftigheid: Over het algemeen niet giftig voor huisdieren en mensen.

Wist je dat?

De Echeveria verrassend onderhoudsvriendelijk is? Deze vetplant slaat water op in haar bladeren, waardoor ze lange periodes zonder water kan overleven. Ideaal voor drukke plantenliefhebbers of degenen die niet gezegend zijn met groene vingers.

Soorten Echeveria

Ontdek allerlei Echeveria’s, elk uniek in vorm, kleur en grootte.

 • Neem bijvoorbeeld de Echeveria Agavoides. Deze staat ook wel bekend als de ‘Lippenstift’ Echeveria. Het is een populaire soort. De bladeren zijn felgroen en krijgen rode puntjes als ze in fel licht staan.
 • Of de Echeveria Perle Von Nürnberg. Deze plant heeft mooie paarse en perzikkleurige tinten. Deze hybride steekt mooi af tegen andere groene planten in je tuin.
 • En dan is er de Echeveria Imbricata. Deze soort zie je vaak in tuinen. De blauwgroene rozetten kunnen tot 30 cm groot worden!

Er zijn meer dan 100 soorten Echeveria’s. Het is lastig om de mooiste te kiezen, ze zijn allemaal zo mooi!

Echeveria kopen

Zoek je een nieuwe plant voor je tuin of vensterbank? De Echeveria is dan een goede keuze. Deze vetplant is er in allerlei soorten en kleuren. Het onderhouden van de Echeveria is heel eenvoudig.

Hoe kies je de juiste Echeveria?

Bij het kopen van een Echeveria, speelt het type Echeveria een rol. Er zijn meer dan 100 soorten. Je vindt er vast een die je mooi vindt. Zo is er de Echeveria Agavoides, ‘Lippenstift’ Echeveria genoemd. Deze heeft heldergroene bladeren die rood worden aan de uiteinden. Of de Echeveria Perle Von Nürnberg met paarse en perzikkleurige tinten.

Denk ook aan de grootte van de plant. Sommige soorten groeien groot, tot wel 30 cm in diameter. Heb je genoeg ruimte voor zo’n grote plant?

Is de Echeveria giftig?

Nee, de Echeveria, een populair soort vetplant, wordt over het algemeen niet als giftig beschouwd. Dit maakt ze veilig voor huishoudens met kinderen en huisdieren.

Let wel altijd op dat kinderen en huisdieren niet van de plant te eten of ermee te spelen. Maar je hoeft je je geen zorgen te maken over ernstige toxiciteit als ze per ongeluk een stukje van een Echeveria binnenkrijgen. Zoals bij elke plant, kan inname mogelijk lichte maagklachten veroorzaken,

Is de Echeveria luchtzuiverend?

Echeveria’s zijn geen luchtzuiverende planten. Onderzoek heeft laten zien dat Echeveria’s geen giftige stoffen uit de lucht halen. Laat dat je niet tegenhouden om zo’n plant in huis te nemen. Ze maken je huis of tuin mooier met hun bijzondere vorm en levendige kleuren.

Zoek je toch een luchtzuiverende plant? Er zijn genoeg andere opties. Bijvoorbeeld de Sansevieria of de Spider Plant. Die planten verbeteren wel de luchtkwaliteit in huis.

Bloemen van de Echeveria

Je vraagt je misschien af of jouw Echeveria bloemen maakt. Goed nieuws, dat doet deze mooie plant zeker! Het bloeiproces is niet zo simpel als bij andere kamerplanten. Dus, wat heb je nodig om jouw Echeveria te laten bloeien?

Echeveria heeft veel licht en gematigde temperaturen nodig om te bloeien. Zet de plant dicht bij een zuid- of westraam voor voldoende licht. In de winter heeft de Echeveria minder licht nodig dan in de zomer.

Heb geduld met je Echeveria. Het duurt meestal drie tot vijf jaar voordat een Echeveria begint te bloeien. Zorg goed voor je plant, dan krijg je uiteindelijk mooie, klokvormige bloemen aan lange stelen.

Wist je dat?

Deze plan een camouflage Kunstenaar is? Ze staat bekend om de opvallende kleurvariaties, variërend van groen tot roze, rood en zelfs zilverachtig. Afhankelijk van de blootstelling aan zonlicht en het seizoen, kan de kleur van de Echeveria veranderen, waardoor deze vetplant telkens weer een nieuwe look heeft!

Verzorging van Echeveria

Je Echeveria mooi houden is makkelijk! Met een beetje liefde en zorg, krijg je een prachtige bloeiende plant die jarenlang meegaat.

Licht is belangrijk voor je Echeveria. Deze plant houdt van veel helder, indirect licht. Zet hem bij een raam waar hij minstens zes uur per dag licht krijgt. Minder licht leidt tot lange, bleke bladeren.

Geef je Echeveria water als de grond droog aanvoelt. Deze vetplant heeft minder water nodig dan andere kamerplanten. Laat de pot niet in water staan, dat veroorzaakt wortelrot.

Let op de temperatuur. Echeveria’s groeien het beste tussen 10 en 25 graden Celsius. Bescherm je plant tegen extreme temperaturen zoals hittegolven of vorst.

Voed je Echeveria een keer per jaar met cactus- of succulentenvoeding. Dat helpt om je plant gezond en gelukkig te houden.

Lees meer over je Echeveria plant verzorgen

Problemen met je Echeveria

Loopt je Echeveria tegen problemen aan? Herken en pak ze op tijd aan. Hier zijn een paar veelvoorkomende problemen en hoe je ze oplost.

Vallende bladeren

Valt het je op dat de onderste bladeren geel worden en vallen? Overbewatering is vaak de boosdoener. Zorg dat je de grond goed laat uitdrogen voordat je weer water geeft.

Zwarte punten

Zie je zwarte puntjes of vlekken? Zonnebrand of bevriezing kan de oorzaak zijn. Verplaats je plant naar een plek met indirect licht of bescherm hem tegen de kou.

Ongedierte

Zie je schildluis, wolluis of spintmijt op je Echeveria? Deze beestjes kunnen veel schade aanrichten. Check je plant regelmatig en gebruik een geschikt insecticide als je ongedierte ziet.

Niet goed groeien

Groeit je Echeveria niet goed? Check dan of hij genoeg licht, water en voeding krijgt. Een tekort aan één van deze kan leiden tot slechte groei.

Vind je het lastig om al deze informatie te onthouden? Gebruik dan deze handige tabel:

ProbleemOorzaakOplossing
Vallende bladerenOverbewateringLaat grond uitdrogen tussen gietbeurten
Zwarte puntenZonnebrand of bevriezingVerplaats naar indirect licht of bescherm tegen kou
OngedierteSchildluis, wolluis, spintmijtGebruik geschikt insecticide
Niet goed groeienTekort aan licht, water en voedingCheck basisbehoeften

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Echeveria plan. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom vallen de bladeren van mijn Echeveria af?

Te veel water zorgt ervoor dat de bladeren van je Echeveria afvallen. Zorg ervoor dat de grond tussen het water geven door goed droog is. Zo voorkom je dit probleem.

Wat betekent het als mijn Echeveria zwarte punten heeft?

Zwarte punten op je Echeveria duiden meestal op zonnebrand of bevriezing. Zet je plant op een plek met indirect licht of bescherm hem tegen kou.

Hoe bestrijd ik ongedierte op mijn Echeveria?

Schildluis, wolluis of spintmijt zijn schadelijk voor je Echeveria. Als je plant is aangetast, dan is het nodig om hem te behandelen met een insectendodend middel.

Waarom groeit mijn Echeveria niet goed?

Licht, water en voeding zijn belangrijk voor een gezonde groei van je Echeveria. Als je plant niet goed groeit, controleer dan of hij deze drie dingen in de juiste hoeveelheden krijgt.

Hoeveel water heeft een Echeveria nodig?

Een Echeveria heeft niet veel water nodig, geef het alleen water als de grond droog aanvoelt en vermijd teveel water geven.


Plaats een reactie