Echeveria

De Echeveria, ook wel bekend als Mexicaanse roos, is een exotensoort die vaak te zien is in verschillende interieurstijlen. Met zijn weelderige rozetten in prachtige pasteltinten wordt deze kamerplant vaak geprezen om zijn sierlijke uitstraling.

Echter, om deze plant gezond en groen te houden is het van belang om de juiste zorg en aandacht te bieden.

Ben jij benieuwd naar de beste tips en tricks om de Echeveria in topconditie te houden? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Lees snel verder voor alles wat je moet weten over de verzorging van deze prachtige kamerplant.

Echeveria eigenschappen

Latijnse naamEcheveria
Bekendste soorten

Elegans, Perle Von Nurnberg, Lola, Black Prince, Afterglow

Behoort tot de familieCrassulaceae
Type plant Bloeiende kamerplant , Vetplant
Categorie
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Echeveria plant komt uit Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.
Maximale grootte
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Echeveria binnenshuis is meestal in de lente en de zomer, wanneer er voldoende licht en warmte is.
LuchtzuiverendNee
StandplaatsVeel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenWeinig
GiftigJa

Waar komt de Echeveria vandaan?

De Echeveria plant is afkomstig uit Mexico en Midden-Amerika, waar het groeit in rotsachtige gebieden en woestijnen. Deze plant kreeg zijn naam van de Mexicaanse botanicus Atanasio Echeverria y Godoy. Er zijn meer dan 150 soorten Echeveria’s, die variëren in grootte, vorm en kleur. Sommige Echeveria’s groeien als kleine rozetten terwijl andere grote, uitgestrekte clusters vormen. De bladeren van Echeveria planten zijn dik en vlezig en kunnen variëren in kleur van blauwgroen tot paarsrood. De bloemen bloeien meestal in de zomer en kunnen roze, oranje, geel of rood zijn. De Echeveria plant is populair geworden als kamerplant vanwege zijn gemakkelijke verzorging, levendige kleuren en lange bloeiperiode.

Echeveria soorten

Er zijn veel verschillende soorten Echeveria die je kunt vinden, elk met hun eigen unieke kenmerken en schoonheid. Ben je benieuwd naar de populairste soorten op dit moment? Hier zijn de zes Echeveria’s die momenteel veel geliefd zijn:

 • Echeveria ‘Lola’: Deze prachtige succulent heeft een rozet van paarse bladeren met een zilverachtige glans. De randen van de bladeren zijn getand en de plant produceert mooie klokvormige bloemen.
 • Echeveria ‘Dusty Rose’: Een andere favoriet is de ‘Dusty Rose’, met blauwviolet gekleurde bladeren. Deze Echeveria heeft een compacte vorm en vormt prachtige rozetten.
 • Echeveria ‘Black Prince’: Met zijn diepe, donkere bladeren lijkt deze Echeveria bijna zwart. De rozetten hebben een mooie symmetrische vorm en zijn perfect voor het toevoegen van een vleugje drama aan je tuin of kamer.
 • Echeveria ‘Perle von Nurnberg’: Deze variëteit heeft zachtroze tot paarsachtige bladeren met een zilverkleurige glans. De rozetten zijn compact en de plant is een echte blikvanger.
 • Echeveria ‘Autumn Glow’: Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze Echeveria mooie herfstkleuren. De bladeren variëren van levendig geel tot oranje en roze, wat zorgt voor een prachtig kleurenpalet.
 • Echeveria ‘Blue Curls’: Deze variëteit heeft unieke, gekrulde bladeren in een mooie blauwgroene kleur. De plant groeit in compacte rozetten en kan zowel binnen als buiten worden gekweekt.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele prachtige Echeveria-soorten die er zijn. Met hun diverse kleuren en vormen kun je zeker een Echeveria vinden die bij je smaak en stijl past.

Wist je dat Echeveria's van oorsprong uit Midden- en Zuid-Amerika komen? Ze zijn vooral te vinden in Mexico.

Echeveria kopen, waar let je op?

Als je op zoek bent naar een mooie Echeveria voor in huis, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je de plant in de winkel bekijkt. Hieronder vind je de zes belangrijkste punten:

 1. Check of de plant stevig aanvoelt en niet wiebelt of loszit in de pot. Dat kan erop wijzen dat de wortels beschadigd zijn.
 2. Kijk naar de kleur van de bladeren: gezonde Echeveria’s hebben vaak heldergroene tot zilverkleurige bladeren en geen gele of bruine randjes.
 3. Controleer de bladeren ook op beschadigingen, krassen of plekjes. Hoewel dit niet per se betekent dat de plant niet gezond is, wil je natuurlijk wel een zo mooi mogelijke variant aanschaffen.
 4. Kijk of de plant niet te hoog of te breed is ten opzichte van de pot. Je wil niet dat de plant omvalt of te weinig ruimte krijgt om te groeien.
 5. Check of de pot een goede afwatering heeft en niet te groot is, anders kan de aarde te nat blijven en dat is slecht voor de wortels.
 6. Tot slot is het belangrijk om te weten dat Echeveria’s niet van direct zonlicht houden. Let dus op dat je de plant niet op een te zonnige plek zet.

Is de Echeveria giftig?

Ben je een liefhebber van de Dracaena? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.

Is de Echeveria giftig voor mensen?

De Echeveria is niet giftig voor mensen en kan zelfs gebruikt worden in salades en als decoratie op taarten.

Is de Echeveria giftig voor katten en honden?

De Echeveria is giftig voor honden en katten. Bij het innemen van de plant kan je huisdier maag- en darmproblemen krijgen. Ook kunnen er ademhalings- en hartproblemen ontstaan. Houd deze plant dus op een hoogte waar je huisdier niet bij kan en zorg ervoor dat je hond of kat er niet van kan eten. Als je vermoedt dat je huisdier toch in contact is gekomen met deze plant, raadpleeg dan direct een dierenarts.

Is de Echeveria luchtzuiverend?

De Echeveria is een luchtzuiverende plant die giftigheid kan verminderen en de luchtkwaliteit in je huis kan verbeteren. Door het vermogen om schadelijke chemicaliën op te nemen, kan deze plant helpen om je huis te ontgiften en de zuurstof in de lucht te verhogen. Daarnaast vereist de Echeveria weinig onderhoud en kan het jarenlang meegaan. Wil jij de luchtkwaliteit in huis verbeteren? Overweeg dan om een Echeveria in huis te halen!


Echeveria verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Echeveria in huis halen en ben je benieuwd hoe je deze mooie vetplant het best kunt verzorgen? Lees dan snel verder! In dit artikel geven wij jou praktische tips en stapsgewijze instructies om jouw Echeveria stralend en gezond te houden. Ontdek onder andere hoe vaak je de plant water moet geven, hoe je hem kunt verpotten en welke standplaats het meest geschikt is.

Wil je meer weten over hoe je Echeveria het best kunt verzorgen? Bekijk onze Echeveria Verzorging pagina.

Water geven

Geef de Echeveria plant eens per week water door de aarde volledig te laten drogen voordat je opnieuw water geeft. Te veel water geven kan schadelijk zijn en wortelrot veroorzaken. Let op: in de winter kan de frequentie van het water geven omlaag worden gebracht omdat de plant inactiever is.

Standplaats

De Echeveria doet het het beste op een zonnige plek met minimaal 6 uur direct zonlicht per dag. Een vensterbank op het zuiden is perfect. Zorg dat de plant niet in de tocht staat en geef hem af en toe de kans om uit te rusten van de zon door hem tijdelijk op een schaduwrijke plek te zetten.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor je plant is tussen de 40% en 60%. Een te droge lucht kan leiden tot uitdroging van de plant, terwijl teveel vocht de groei van schimmels en bacteriën kan bevorderen.

Plantenvoeding

Je hoeft de Echeveria niet vaak plantenvoeding te geven. Een keer per maand is voldoende. Je kunt hiervoor speciale cactussen- of vetplantenvoeding gebruiken, maar je kunt ook voor biologische voeding kiezen. Geef niet te veel voeding, dit kan schadelijk zijn voor de plant.

Stekken

Wil je je Echeveria stekken? Het beste moment hiervoor is in het voorjaar of de zomer. Neem een schone, scherpe snoeischaar en snijd een gezonde stengel af van de moederplant. Laat deze 2 tot 3 dagen drogen zodat er een wondje ontstaat. Plant de stengel vervolgens in vochtige, goed gedraineerde potgrond en geef de plant genoeg licht, maar vermijd direct zonlicht. Na een paar weken zouden er wortels moeten groeien en kan de plant verplaatst worden in een grotere pot.

Snoeien

Om de Echeveria te snoeien, begin je met het verwijderen van droge en dode bladeren. Pak vervolgens een schone, scherpe snoeischaar en knip de stelen van de Echeveria terug tot de gewenste lengte. Zorg ervoor dat je niet te ver terugsnoeit, anders kan de plant beschadigd raken. Als je van plan bent om de Echeveria te vermeerderen, kun je de stengels ook afknippen en ze in vochtige potgrond planten. Zet ze op een lichte plek en houd de grond vochtig, maar niet te nat.

Verpotten

Als je jouw Echeveria plant wilt verpotten, zorg dan dat je een pot kiest die ongeveer 2 cm groter is dan de huidige. Leg wat potgrond onderin de nieuwe pot en plaats de plant erop. Vul de pot daarna aan met verse potgrond en druk deze goed aan rond de plant. Geef de plant na het verpotten meteen water en zet hem op een lichte plek zonder direct zonlicht. Verpot 1 keer per jaar in de lente.


Echeveria onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Echeveria wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Echeveria gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Echeveria ?

Echeveria’s zijn gevoelig voor verschillende ziekten en plagen. Om jouw planten te beschermen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je ze goed verzorgt en regelmatig controleert op tekenen van problemen. Hieronder vind je de meest voorkomende ziekten en plagen en hoe je ze kunt bestrijden:

 1. Bladluizen – Je herkent bladluizen aan de kleine, gele, groene of zwarte insecten die op je plant zitten. Verwijder ze met een sterke straal water of gebruik een insecticide.
 2. Spint – Spintmijten kunnen wilskrachtige spinnenwebben weven op de echeveria. Verwijder de spinnenwebben en spray de plant met water om ze te verwijderen.
 3. Wortelrot – Wortelrot is een veelvoorkomend probleem bij echeveria’s. Je kunt verminderen door de plant niet te overwateren en te controleren op de wortels. Als de wortels bruin zijn, haal de plant dan uit de bodem en inspecteer de wortels. Verwijder de rotte wortels en verpot de plant in frisse grond.
 4. Zwarte vlekken op de bladeren – Een veelvoorkomend probleem met echeveria’s is zwarte vlekken. Dit wordt vaak veroorzaakt door te warm of te vochtig weer. Zorg er daarom voor dat de plant wordt geplant op een goed geventileerde plaats met voldoende zonlicht.

Bescherm jouw echeveria’s tegen deze ziekten en plagen om ervoor te zorgen dat ze er gezond en mooi bij staan!

Mijn Echeveria heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Echeveria bruine vlekken? Dit kan veroorzaakt worden door te veel direct zonlicht of water op de bladeren. Verwijder de aangetaste bladeren, zorg dat de plant niet in de felle zon staat en verminder de watergift. Geef alleen water wanneer de grond droog aanvoelt en voeg een paar druppels voedingsstoffen toe aan het water om de plant te helpen herstellen.

Mijn Echeveria heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van je Echeveria geel worden, kan het zijn dat je hem te veel water geeft of dat hij niet genoeg zonlicht krijgt. Zorg dat je de plant pas water geeft als de grond droog aanvoelt en plaats hem op een zonnige plek. Als de bladeren al geel zijn, kun je ze voorzichtig verwijderen om de groei van nieuwe bladeren te bevorderen.

Bladeren van mijn Echeveria vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Echeveria plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de plant te veel of te weinig water krijgt, te weinig licht heeft of dat er sprake is van een insectenplaag. Zorg daarom voor een juiste watergift, voldoende licht en inspecteer de plant op insecten. Verwijder eventuele aangetaste bladeren en behandel de plant met een natuurlijke insecticide.

Een ander interessant weetje over Echeveria's is dat sommige soorten een bijzonder bladpatroon hebben, bijvoorbeeld met rozetten en gevouwen bladeren.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Echeveria plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Echeveria?

Een Echeveria is een vetplant met rozetbladeren die populair is als kamerplant en in veel kleuren en vormen verkrijgbaar is.

Hoe verzorg je een Echeveria plant?

Geef je Echeveria plant ongeveer 1 keer per week water en zorg voor voldoende zonlicht. Gebruik een goed doorlatende grond en vermijd directe tocht.

Hoeveel water heeft een Echeveria nodig?

Een Echeveria heeft niet veel water nodig, geef het alleen water als de grond droog aanvoelt en vermijd over-watering.

Hoe vaak moet je een Echeveria verpotten?

Echeveria’s hebben om de twee jaar een nieuwe pot nodig. Kies een pot die iets groter is dan de huidige.

Zijn Echeveria's giftig voor huisdieren?

Echeveria’s zijn giftig voor huisdieren vanwege de saponinen in de bladeren en stengels. Symptomen zijn braken en diarree.

Plaats een reactie