Chamaedorea (Dwergpalm)

Nederlandse naam: Dwergpalm

De Chamaedorea, beter bekend als de ‘Dwergpalm’, is een compacte palm die ideaal is voor binnen. Deze palm komt uit de regenwouden van Midden-Amerika. Met zijn fijne, gevederde bladeren brengt hij een tropisch gevoel in je huis. Deze plant houdt van indirect zonlicht en heeft regelmatig water nodig, maar let op dat je niet te veel geeft. De Chamaedorea is perfect voor het toevoegen van een rustgevende, groene touch aan je kamer, vooral als je een beperkte ruimte hebt.

Plantnaam: Chamaedorea

Nederlandse naam: Dwergpalm

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Oorsprong van de Chamaedorea

Deze plant komt uit de subtropische en tropische regio’s van Amerika. Vooral in Midden-Amerika en Zuid-Mexico zie je deze palmen veel. Ze groeien meestal onder het bladerdak van bossen waar het warm, schaduwrijk en vochtig is.

De populariteit van de Chamaedorea verspreidde zich snel over de wereld. Ook in Europa zien we deze palm steeds meer, dankzij botanisten die de plant ontdekten en mooi vonden. Je ziet de palm nu overal, van huizen en kantoren tot openbare ruimtes zoals winkelcentra en restaurants.

Eigenschappen van de Chamaedorea

De Chamaedorea valt op met zijn sierlijke stelen en glanzende groene bladeren. Deze palm is kleiner dan andere soorten en wordt meestal niet hoger dan 2 meter. Dit maakt hem perfect voor binnen in je huis. Hij neemt niet veel ruimte in en geeft een tropisch tintje aan je interieur.

Naast het mooie uiterlijk, helpt de plant ook om de lucht in huis schoon te houden. Ze staat bekend om haar luchtreinigende eigenschappen. Ze haalt giftige stoffen uit de lucht en zorgt ervoor dat je huis fris en schoon blijft.

Een groot voordeel van de Chamaedorea is dat ze tegen allerlei lichtomstandigheden kan. Ze groeit het best in indirect zonlicht, maar doet het ook prima in de schaduw of in fel licht. Dit maakt haar een makkelijke plant die zich goed aanpast aan jouw huis.

De Chamaedorea is populair als kamerplant vanwege zijn unieke eigenschappen. De plant groeit goed in indirect zonlicht en past daardoor goed in huis. Ook ziet de plant er mooi uit en maakt je interieur aantrekkelijk.

Wist je dat?

De naam Chamaedorea uit het Grieks komt. ‘Chamai’ betekent ‘op de grond’ en ‘dorea’ betekent ‘geschenk’. Door hun lage hoogte in vergelijking met andere palmbomen zijn deze palmen makkelijk te bereiken. Vandaar deze naam.

Soorten Chamaedorea

Er is een Chamaedorea voor iedereen: er zijn meer dan 100 soorten! Elke soort heeft unieke kenmerken en behoeften.

Chamaedorea elegans

De Chamaedorea elegans kennen veel mensen. Je noemt deze plant ook wel parlor palm of neanta bella. De plant heeft een mooie uitstraling en zuivert de lucht. Dat maakt deze plant perfect voor binnen.

Chamaedorea metallica

De Chamaedorea metallica heeft een unieke metallic glans op het blad. Dat maakt elke plek extra mooi. Ze groeit goed in de schaduw en heeft weinig water nodig. Ze is anders dan andere palmen.

Chamaedorea seifrizii

De Chamaedorea seifrizii heet ook wel bamboepalm. Ze heeft dunne stengels die lijken op bamboe. De plant groeit goed in minder licht en is makkelijk te verzorgen.

Elk van deze soorten heeft iets unieks. Ze hebben wel dezelfde basisbehoeften: indirect licht, goed doorlatende grond en niet te veel water. Ze groeien in allerlei omstandigheden. Dat maakt ze ideaal voor beginners en mensen met meer ervaring.

Chamaedorea kopen

Bij veel bloemisten en tuincentra vind je de Chamaedorea. Er zijn allerlei soorten, zoals de Chamaedorea Elegans, Chamaedorea Metallica en Chamaedorea Seifrizii. Elke soort heeft unieke eigenschappen en zorgbehoeften.

Shop je liever online? Ook dat is geen probleem! Veel webshops verkopen kamerplanten en ook de Chamaedorea. Deze online winkels leveren in heel Nederland. Dus, waar je ook woont, je krijgt je nieuwe bergpalm gewoon thuisbezorgd.

Houd je bij de aankoop van een Chamaedorea rekening met een paar factoren. Deze palm houdt van indirect zonlicht en groeit niet goed bij extreme temperaturen. Kies je voor een plek die aan deze voorwaarden voldoet? Dan heb je het langste plezier van je nieuwe groene vriend.

Is de Chamaedorea giftig?

Wil je een Chamaedorea in huis halen? Dan vraag je je misschien af of deze mooie plant giftig is. Dat is belangrijk om te weten voor de veiligheid van je gezin en huisdieren. Laten we dat eens onderzoeken.

Is de Chamaedorea giftig voor katten en honden?

De Chamaedorea is niet giftig voor katten of honden. Dat zegt de ASPCA, de Amerikaanse organisatie voor dierenbescherming. Toch is het beter dat je huisdier er niet op kauwt. De plant bevat geen gif, maar als je huisdier grote stukken blad inslikt, kan dat maagklachten geven.

Is de Chamaedorea giftig voor baby’s?

Ook voor baby’s en peuters is de Chamaedorea palm veilig. Dat betekent niet dat ze de plant kunnen eten! Vooral kleine kinderen stoppen vaak alles in hun mond, ook planten. Houd de plant uit de buurt van kinderhandjes. Zo voorkom je dat ze stukjes blad of stengel inslikken. Dat kan gevaarlijk zijn of maagklachten geven.

Is de Chamaedorea de luchtzuiverend?

De Chamaedorea staat bekend als een plant die de lucht zuivert. Hij behoort tot de topkeuzes als je de luchtkwaliteit in je huis wilt verbeteren. Hoe doet deze mooie palm dat precies?

Planten ruimen koolstofdioxide op en geven zuurstof vrij. Dat heet fotosynthese. De Chamaedorea doet nog iets extra. Hij verwijdert ook giftige stoffen die vaak in de lucht zweven. Deze palm helpt je niet alleen aan frisse lucht. Hij maakt je huis ook gezonder. Hij ruimt namelijk vluchtige organische stoffen op. Dat zijn stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen. Je vindt ze vaak terug in spullen die je in huis gebruikt.

Bloeit de Chamaedorea?

Ja, de Chamaedorea kan bloeien, hoewel het bloeien in een in huis minder vaak voorkomt dan in haar natuurlijke omgeving. De bloemen zijn meestal klein en onopvallend, verschijnend aan de basis van de bladeren.

Wist je dat?

Ondanks haar exotische uitstraling, de Chamaedorea verrassend gemakkelijk te verzorgen is? Ze groeit goed in indirect zonlicht en heeft niet zoveel water nodig. Daarom is het een perfecte plant voor zowel beginnende plantenliefhebbers als voor drukbezette mensen die toch een vleugje groen in hun leven willen.

Verzorging van Chamaedorea

Verzorg je Chamaedorea goed. Dat is niet moeilijk. Je hebt alleen wat kennis en inzet nodig. Begin met de basis: licht en water.

Licht: Chamaedorea’s zijn dol op helder, indirect licht. Zet ze bij een raam op het noorden. Ook verder weg van een raam op het oosten of westen is een goede plek. Daar krijgen ze geen direct zonlicht. Dat is belangrijk, want direct zonlicht verbrandt hun bladeren.

Water: Houd de grond altijd vochtig. Niet te nat, want te veel water veroorzaakt wortelrot. Dat is slecht voor de gezondheid van je plant.

Nu gaan we verder met andere belangrijke zaken zoals temperatuur, grond en voeding.

Temperatuur: Chamaedorea’s groeien goed bij kamertemperaturen tussen 18 en 24 graden. Houd ze warm in de winter. Ze hebben het niet graag kouder dan 10 graden.

Bodem: Gebruik een potgrond die goed water doorlaat en rijk is aan organisch materiaal. Dat is het beste voor je Chamaedorea. Voeg wat grof zand toe. Dat helpt bij de waterafvoer.

Voeding: In de lente en zomer groeit je plant. Geef hem dan elke maand meststof voor kamerplanten. In de herfst en winter rust hij uit. Dan heeft hij geen extra voeding nodig.

Verwijder bruine of dode bladeren. Dat bevordert nieuwe groei. Deze eenvoudige stappen houden je Chamaedorea gezond en blij. En een gezonde plant zorgt voor schone lucht in je huis. Vergeet niet: goede verzorging is de sleutel tot de luchtzuiverende eigenschappen van deze mooie palm.

Lees meer over je Chamaedorea plant verzorgen

Problemen met je Chamaedorea

Je Chamaedorea groeit misschien niet altijd zoals je wilt. Geen zorgen, we pakken deze uitdagingen samen aan.

Bladverbranding

Bladverbranding komt vaak voor. Dit gebeurt als je Chamaedorea veel direct zonlicht krijgt. Deze plant houdt meer van helder, indirect licht.

 • Geef je plant een plek met gefilterd licht.
 • Bescherm je plant tegen de middagzon.
 • Verplaats je plant naar binnen tijdens hete zomerdagen.

Gele bladeren

Worden de bladeren van je plant geel? Dan geef je misschien te veel water. Deze palm houdt van een grond die altijd een beetje vochtig is, niet te nat!

 • Voel in de grond voor je water geeft.
 • Geef pas water als de eerste 2 cm grond droog zijn.

Bruine bladpunten

Zie je bruine punten op de bladeren? Dan is de lucht in huis misschien te droog. De Chamaedorea houdt van vochtige lucht.

 • Gebruik een luchtbevochtiger in de kamer.
 • Of zet je plant in de badkamer voor natuurlijke vochtigheid.

Ook insecten zoals spintmijten of schildluizen houden van Chamaedorea’s, vooral als de plant het moeilijk heeft. Inspecteer je plant regelmatig en zorg goed voor hem. Dan voorkom je dit soort problemen.

Elke plant is uniek en heeft zijn eigen behoeften en uitdagingen. Als je deze kent, zorg je op de beste manier voor je Chamaedorea.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Chamaedorea plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom moet je de specifieke behoeften van de Chamaedorea kennen?

Als je weet wat je Chamaedorea nodig heeft, zorg je er het beste voor. Dan blijft je plant gezond en zuivert hij de lucht zo goed mogelijk.

Zorgt de Chamaedorea voor een gezondere lucht in huis?

De Chamaedorea haalt schadelijke stoffen uit de lucht. Dit zorgt voor een gezondere lucht in huis. Als je goed voor je plant zorgt, bijvoorbeeld door dode bladeren weg te halen, werkt dit nog beter.

Hoe zorg je voor een Chamaedorea?

Voor je Chamaedorea zorgen betekent dat je let op de juiste hoeveelheid licht, water, temperatuur, grond en voeding. Voorkom problemen zoals bladverbranding, gele bladeren door te veel water en bruine bladpunten door te droge lucht.

Met welke problemen krijg je te maken als je voor een Chamaedorea zorgt?

Je moet misschien dealen met bladverbranding door te veel direct zonlicht, gele bladeren door te veel water en bruine bladpunten door te droge lucht. Ook kunnen insecten zoals spintmijten en schildluizen je plant lastigvallen.

Is de Chamaedorea giftig voor huisdieren?

Nee de Calathea staat niet bekend als giftig voor huisdieren.


Plaats een reactie