Phalaenopsis (Orchidee)

Nederlandse naam: Orchidee

De Phalaenopsis misschien nog wel bekender onder de naam Orchidee is een prachtige kamerplant die je vast wel kent. Ze komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Azië en Australië, waar ze groeit in bomen. Deze orchidee houdt van helder, maar indirect licht en heeft maar weinig water nodig. Met haar sierlijke bloemen brengt ze een vleugje elegantie in elke kamer. Ze is niet alleen een prachtige toevoeging aan je interieur, maar ook verrassend makkelijk te verzorgen!

Plantnaam: Phalaenopsis

Nederlandse naam: Orchidee

 • Standplaats: Halfschaduw
 • Water: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Phalaenopsis oorsprong

Verdiep je in de afkomst van de Phalaenopsis, beter bekend als de ‘vlinderorchidee’. Deze prachtige plant vindt zijn oorsprong in het verre Oosten. De natuurlijke habitat strekt zich uit over gebieden zoals India, Indonesië, de Filipijnen en Noord-Australië.

In deze regio’s groeit de Phalaenopsis op boomstammen en rotsen. Ze hebben een voorkeur voor vochtige omgevingen met hoge luchtvochtigheid. Daarbij komt dat ze niet direct in zonlicht staan maar wel veel indirect licht ontvangen.

Tijdens de 19e eeuw werden deze fascinerende bloemen geïntroduceerd in Europa door handelaren en botanici die ze ontdekten tijdens hun reizen naar het Verre Oosten. Hun exotische schoonheid maakte al snel indruk op Europese tuinliefhebbers.

De naam ‘Phalaenopsis’ komt van het Griekse woord ‘Phalaina’, wat nachtvlinder betekent, en ‘opsis’, wat verschijning of gelijkenis betekent. Dit verwijst naar de vorm van de bloem die lijkt op een vlinder in volle vlucht.

Vandaag worden er wereldwijd meer dan zestig soorten Phalaenopsis erkend. Bovendien bestaan er talloze hybriden gecreëerd door professionele kwekers om unieke kleuren en patronen te produceren.

Phalaenopsis eigenschappen

Phalaenopsis, oftewel ‘vlinderorchidee’, onderscheidt zich door haar unieke eigenschappen. De plant heeft een compact formaat en groeit langzaam. Daarbij is haar blad breed, vlezig en glanzend groen. Deze brede bladeren slaan water op, daardoor kan de plant droge periodes goed overleven.

De bloemen van de Phalaenopsis zijn het meest opvallend. Ze hebben een exotisch uiterlijk met fijne details en allerlei kleurencombinaties, variërend van wit tot paars tot gevlekt roze. Bovendien geven ze vaak een aangename geur af waardoor je kamer heerlijk ruikt.

Eén van de belangrijkste eigenschappen die deze orchidee zo geliefd maakt, is haar lange bloeiperiode. Met optimale verzorging kun je genieten van prachtige bloemen gedurende drie tot zes maanden per jaar.

Vergeet maar niet dat deze sierlijke verschijning specifieke eisen stelt aan haar omgeving om optimaal te kunnen floreren. Zo verkiest ze een lichte plek zonder direct zonlicht en heeft ze behoefte aan hoge luchtvochtigheid. In tegenstelling tot veel andere plantensoorten, voedt Phalaenopsis zich via haar luchtwortels in plaats van grondwortels.

Wist je dat?

Ondanks hun exotische en delicate uiterlijk, Phalaenopsis orchideeën verrassend eenvoudig te verzorgen zijn? Ze hebben een voorkeur voor helder, indirect licht en een wekelijkse watergift, waardoor ze perfect zijn voor binnenshuis. Hun gemakkelijke verzorging en lange bloeitijd maken ze tot een ideale keuze voor beginnende orchideeënliefhebbers!

Phalaenopsis soorten

Phalaenopsis-orchideeën kennen een breed scala aan soorten. Elk van deze soorten heeft unieke kenmerken en vereist specifieke verzorgingsmethodes. Hieronder vind je de drie populairste Phalaenopsis-soorten.

 1. Phalaenopsis amabilis – Deze soort is bekend als de ‘Maan Orchidee’. Ze vormt grote, rond gevormde bloemen die wit zijn met een geel centrum. Als je haar goed verzorgt, kan ze tot wel 12 weken lang bloeien.
 2. Phalaenopsis schilleriana – Deze orchidee valt op door haar zilverachtige bladeren en roze bloemen. Het bijzondere aan deze soort is dat ze na het bloeien nieuwe plantjes produceert aan de uiteinden van haar stengels.
 3. Phalaenopsis aphrodite – Vaak aangeduid als ‘Aphrodite’s Orchid’, onderscheidt zich door haar puur witte bloemen die een lichte geur afgeven tijdens nachtelijke uren.

Elk van deze soorten zal prachtig staan in jouw huis en extra kleur toevoegen aan jouw interieur. Vergeet niet dat elke orchideesoort uniek is en andere verzorgingseisen heeft dan de rest.

Als je besluit om een Phalaenopsis te kopen, onderzoek dan eerst welke soort het beste past bij jouw levensstijl en omgeving. Hoewel sommige soorten misschien meer aandacht nodig hebben dan anderen, herinnert het eindresultaat je eraan waarom je ervoor koos om deze betoverende planten te verzorgen en te cultiveren.

Phalaenopsis kopen

Het kiezen van een Phalaenopsis orchidee kan een uitdaging zijn, gezien de diversiteit en beschikbaarheid van soorten. Bij het selecteren van uw orchidee, houd rekening met deze factoren:

 1. Soort: Zoals eerder vermeld in dit artikel, verschillen Phalaenopsis-soorten zoals amabilis, schilleriana en aphrodite in kenmerken en verzorgingsbehoeften. Kies een soort die past bij uw levensstijl en omgeving.
 2. Gezondheid: Zorg ervoor dat de plant er gezond uitziet. Controleer op tekenen van ziekte of plagen, zoals vergelende bladeren of zwarte vlekken.
 3. Bloei: Hoewel bloemen prachtig zijn om te zien, is het beter om planten te kopen die nog niet volledig in bloei staan. Op deze manier kun je langer genieten van de bloeiperiode.

Bij aanschaf overweeg ook waar je jouw Phalaenopsis wilt plaatsen. Deze orchideeën hebben veel licht nodig maar geen direct zonlicht.

Als laatste tip: vergeet niet om gedegen onderzoek te doen voordat je een aankoop doet! Er zijn veel bronnen beschikbaar voor informatie over specifieke Phalaenopsis-soorten en hun behoeften.

Klaar om je eigen vlinderorchidee aan te schaffen? Ga naar jouw lokale tuincentrum of check online verkopers die gespecialiseerd zijn in orchideeën voor de beste keuzes!

Onthoud altijd dat het kopen van een Phalaenopsis meer is dan alleen een aankoop. Het is het begin van een prachtige, langdurige relatie met deze indrukwekkende plant. Met de juiste zorg en aandacht, kan je Phalaenopsis je jarenlang belonen met haar prachtige, vlinderachtige bloemen.

Is de Phalaenopsis giftig?

Na een grondige introductie en uitleg over de schoonheid van de Phalaenopsis, is het belangrijk om te weten of deze prachtige plant veilig is voor uw huisdieren en baby’s. Veiligheid staat immers altijd voorop, vooral in uw eigen huis.

Is de Phalaenopsis giftig voor katten en honden?

Gelukkig kunnen we bevestigen dat de Phalaenopsis niet giftig is voor zowel katten als honden. Diverse bronnen, waaronder de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA), geven aan dat deze specifieke orchidee geen risico vormt. Maar, hoewel ze niet giftig zijn, worden orchideeën over het algemeen niet beschouwd als eetbaar. Het eten van delen van deze plant kan bij sommige dieren leiden tot maagklachten zoals braken of diarree.

Is de Phalaenopsis giftig voor baby’s?

Ook goed nieuws op dit gebied. De Phalaenopsis wordt doorgaans als veilig beschouwd voor mensen, inclusief baby’s. Maar let wel op: hoewel ze niet schadelijk zijn bij aanraking of indien ingeslikt, hebben orchideeën vaak puntige bladeren die een kind kunnen krassen of prikken. Bovendien bestaat er ook een risico op verstikking, aangezien kleine onderdelen zoals bloembladen los kunnen komen.

Het is dus belangrijk om steeds waakzaam te blijven wanneer je kleintjes hebt rondlopen in huis! Hoewel de Phalaenopsis veilig is voor de meeste huisdieren en kinderen, betekent het niet dat je ze zonder toezicht moet achterlaten in de buurt van deze plant. Zorg er altijd voor dat je orchidee op een veilige plek staat waar kinderen of huisdieren er niet gemakkelijk bij kunnen.

Is de Phalaenopsis luchtzuiverend?

Ja, de Phalaenopsis, of vlinderorchidee, bezit luchtzuiverende eigenschappen. Het is een van de vele orchideesoorten die bijdragen aan het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit. Deze plant absorbeert schadelijke stoffen uit de omgeving via haar bladeren en zet ze om in zuurstof.

Hoe werkt dit proces?

De Phalaenopsis maakt gebruik van haar bladeren om koolstofdioxide te absorberen en zuurstof terug te geven aan de omgeving – een natuurlijk proces dat bekend staat als fotosynthese. In deze context fungeren haar vlezige bladeren ook als biofilters door potentieel schadelijke chemische stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen op te nemen.

Bijvoorbeeld, Formaldehyde is een veelvoorkomende huiselijke luchtverontreiniger die afkomstig kan zijn van allerlei bronnen zoals bouwmaterialen, meubels en zelfs sommige huishoudelijke schoonmaakproducten. De Phalaenenopsis helpt bij het verminderden van dergelijke ongewilde toxische elementair in uw woonruimte.

Maakt dit mijn huis veiliger?

Hoewel het hebben van Phalaanopsisen of andere luchtzuiverende plantsoort zal bijdragen aan het verbetering van uw binnenluchtkwaliteit, mag men niet alleen hierop vertrouwen voor volledige zuivering. Plant-gebaseerde luchtfiltering is slechts één aspect in het maken van een gezondere leefomgeving. Andere maatregelen, zoals regelmatige ventilatie en het gebruik van luchtreinigers, kunnen aanzienlijk bijdragen aan het bereiken van optimale binnenluchtkwaliteit.

Waar moet ik mijn Phalaenopsis plaatsen voor maximale luchtzuivering?

Plaats uw Phalaenopsis op een plek waar ze voldoende licht krijgt, maar geen direct zonlicht – dat kan haar bladeren verbranden. Een vensterbank op het oosten of westen is ideaal. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie om de plant in staat te stellen efficiënt schadelijke stoffen uit de lucht te filteren.

Onthoud maar dat ondanks haar vele voordelen en schoonheid, u met respect en zorg met de Phalaanopsis om dient te gaan. Net als andere levende wezens heeft zij verzorging nodig om te groeien en bloeien, terwijl zij tegelijkertijd bijdraagt aan uw gezondheid door de kwaliteit van uw binnenlucht te verbeteren.

Bloeit de Phalaenopsis?

Ja, de Phalaenopsis bloeit! Deze prachtige plant staat bekend om zijn lange en spectaculaire bloeiperiode. Met de juiste zorg en aandacht kan de phalaenopsis tot wel drie maanden aan een stuk bloeien. De meeste soorten komen in het voorjaar in bloei, maar sommige kunnen op elk moment van het jaar bloemen geven.

Bij optimale omstandigheden produceert de Phalaenopsis nieuwe bloemtakken uit reeds bestaande stelen. Het is dus mogelijk dat uw plant na een rustperiode van ongeveer twee maanden weer begint te bloeien. Dit hangt maar af van factoren zoals temperatuur, lichtniveau en vochtigheid.

Het is belangrijk om te weten dat elke Phalaenopsis verschillend is. Sommige soorten hebben specifieke vereisten voor hun groei- en bloeiomstandigheden. Zo heeft bijvoorbeeld de Phalaenopsis amabilis een koelere nachttemperatuur nodig om te beginnen met bloeien, terwijl de Phalaenopsis aphrodite voldoende licht nodig heeft.

Als je wilt dat jouw Phalaenopsis blijft bloeien, moet je ervoor zorgen dat hij goed verzorgd wordt:

 1. Zorg voor voldoende licht: Een heldere plek zonder direct zonlicht is ideaal.
 2. Houd hem warm: De ideale temperatuur ligt tussen 20-25 graden Celsius.
 3. Geef regelmatig water: Wacht tot het substraat droog is voordat je opnieuw water geeft.
 4. Bemest regelmatig: Gebruik een speciale orchideeënvoeding voor de beste resultaten.

Verwijder uitgebloeide bloemen en snijd de stengel af tot vlak boven het tweede ‘oog’. Dit kan nieuwe bloei stimuleren. Als je deze tips volgt, kun je genieten van jouw prachtige Phalaenopsis gedurende vele maanden.

Wist je dat?

Phalaenopsis orchideeën hun wortels gebruiken voor meer dan alleen voedingsopname? Hun dikke, groenige wortels voeren ook fotosynthese uit, wat vrij ongebruikelijk is voor plantenwortels. Daarom is het belangrijk om ze in doorzichtige potten te planten, zodat ze voldoende licht kunnen krijgen.

Phalaenopsis verzorgen

Het verzorgen van je Phalaenopsis orchidee hoeft niet lastig te zijn. Hier volgen een paar eenvoudige richtlijnen om jouw plant gezond en bloeiend te houden.

Water geven

Ondanks haar tropische afkomst, heeft de Phalaenopsis geen dagelijkse watergift nodig. Een keer per week is genoeg voor deze orchidee. Geef hem water door de pot tien minuten in een bak met lauw water te zetten. Laat het daarna goed uitlekken, want wortels die in het water blijven staan kunnen rotten.

Licht en Temperatuur

Deze soort groeit het beste bij gematigde lichtomstandigheden – niet direct in de zon, maar ook niet in volledige schaduw. Een vensterbank op het oosten of westen voldoet vaak aan deze vereiste. De ideale kweektemperatuur ligt tussen 18-25°C.

Bemesting

Voed je Phalaenopsis maandelijks met speciale orchideeënmeststof tijdens de groei- en bloeiperiode (meestal van lente tot herfst). In de wintermaanden mag dit minder zijn omdat de plant dan een rustperiode kent.

Snoeien

Snoei uitgebloeide bloemtakken boven het derde ‘oog’. Dit bevordert dat er nieuwe scheuten ontstaan waaruit weer nieuwe bloemen kunnen groeien.

Lees meer over je Phalaenopsis verzorgen

Phalaenopsis problemen

Het kweken van Phalaenopsis orchideeën kan een paar uitdagingen met zich meebrengen. Laten we de meest voorkomende problemen bekijken, en hoe deze te verhelpen.

 1. Bladerproblemen: Als je merkt dat de bladeren van je Phalaenopsis geel worden of bruine vlekken krijgen, is er mogelijk een probleem. Gele bladeren kunnen wijzen op te veel licht, terwijl bruine vlekken vaak een teken zijn van zonnebrand. Verplaats je plant naar een plek met minder direct zonlicht om dit probleem te verhelpen.
 2. Wortelrot: Wortelrot is een ander veelvoorkomend probleem bij Phalaenopsis orchideeën. Het wordt veroorzaakt door overbewatering en kan worden herkend aan zwarte, slijmerige wortels. Verminder de watergift als je dit merkt; het is beter om minder dan meer water te geven.
 3. Bloei problematiek: Als je Phalaenopsis niet bloeit, krijgt ze misschien niet genoeg licht of heeft ze geen temperatuurverandering ervaren die nodig is om bloei te stimuleren. Probeer haar in helderder licht te plaatsen (maar geen direct zonlicht) en laat haar ’s nachts iets koeler worden dan overdag.
 4. Ziekten en plagen: Net als andere plantensoorten kunnen ook Phalaensopsis last hebben van ziekten en plagen zoals spintmijten, schimmelinfecties of bacteriële rot. Gebruik een insecticide-zeep voor spintmijten en verwijder geïnfecteerde delen van de plant bij schimmel- of bacterie-infecties.
 5. Slechte groei: Als je Phalaenopsis niet goed groeit, kan het zijn dat ze niet genoeg voedingsstoffen krijgt. Een speciale orchideeënmeststof kan helpen om haar de voeding te geven die ze nodig heeft.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Phalaenopsis. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de populairste soorten van de Phalaenopsis orchidee?

De drie populairste soorten van de Phalaenopsis orchidee zijn de Phalaenopsis amabilis, Phalaenopsis schilleriana en Phalaenopsis aphrodite. Elke soort heeft zijn eigen unieke kenmerken en verzorgingsbehoeften.

Is de Phalaenopsis goede voor de luchtkwaliteit?

Ja, de Phalaenopsis helpt bij het verbeteren van de luchtkwaliteit door schadelijke stoffen te absorberen en om te zetten in zuurstof via fotosynthese. Maar andere maatregelen zoals ventilatie en luchtreinigers zijn ook belangrijk.

Hoe plaats ik de Phalaenopsis voor maximale luchtzuivering?

Zorg voor voldoende licht en goede luchtcirculatie. Vermijd direct zonlicht, dit kan namelijk schadelijk zijn voor de Phalaenopsis.

Wat zijn enkele veel voorkomende problemen bij het kweken van Phalaenopsis orchideeën?

Veel voorkomende problemen zijn bladerproblemen, wortelrot, bloeiproblemen, ziekten, plagen en slechte groei. Het observeren en experimenteren met verschillende verzorgingstechnieken kan helpen om deze problemen te verhelpen.

Hoe pak ik bladerproblemen aan bij een Phalaenopsis?

Bij bladerproblemen, verplaats de plant naar een locatie met minder direct zonlicht. Zorg er ook voor dat de plant niet te nat blijft om rot en schimmel te voorkomen.


Plaats een reactie