Monstera albo

Wil je graag een Monstera albo plant in huis halen, maar weet je niet goed hoe je deze moet verzorgen en onderhouden? Geen zorgen, wij helpen je op weg! In dit artikel geven we je tips en adviezen over alles wat je moet weten om jouw Monstera albo in optimale conditie te houden. Van het juiste watergeeftempo tot de ideale standplaats, wij leren je alles wat je moet weten om deze prachtige plant te laten floreren. Dus laten we samen aan de slag gaan en jouw groene vingers aan het werk zetten!

Monstera albo eigenschappen

Latijnse naamMonstera albo
Bekendste soorten

Deliciosa, Adansonii, Dubia, Karstenianum, Borsigiana

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Monstera albo plant komt uit Midden- en Zuid-Amerika, van Mexico tot Panama.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteJa
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMoeilijk
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Monstera albo vandaan?

De Monstera albo, ook wel bekend als de bonte gatenplant, is van oorsprong afkomstig uit de tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika. Deze plant groeit in de dichte bossen van onder andere Mexico, Panama, Colombia en Ecuador. Je herkent de plant aan de grote, groene bladeren met witte vlekken, die soms lijken op gaten. Omdat deze plant van oorsprong uit een tropisch gebied komt, gedijt hij het beste bij een hoge luchtvochtigheid en indirect zonlicht. Daarnaast heeft de plant baat bij goede potgrond en regelmatig water geven. De Monstera albo wordt steeds populairder als kamerplant in Nederland en is in verschillende varianten verkrijgbaar.

Monstera albo soorten

Er zijn verschillende soorten Monstera albo te vinden, die allemaal een uniek patroon op hun bladeren hebben. Deze populaire plantensoort heeft de laatste tijd veel aan populariteit gewonnen vanwege zijn opvallende verschijning.

Ben je benieuwd naar de meest trendy Monstera albo op dit moment? Hier zijn er een paar:

 • Monstera Albo Variegata: Deze heeft een wit variegatiepatroon op zijn bladeren, wat het een echte eyecatcher maakt.
 • Monstera Albo Borsigiana: Deze variant heeft een subtieler variegatiepatroon met lichtgroen en witte vlekken.
 • Monstera Thai Constellation: Deze heeft een uniek wit patroon dat lijkt op sterren aan de hemel.
 • Monstera Albo Maculata: Deze heeft grote witte vlekken over de hele lengte van de bladeren.
 • Monstera Albo Tri Color: Deze heeft een variatie van groene, witte en gele kleuren op de bladeren, waardoor het een levendige uitstraling heeft.
 • Monstera Albo Aurea: Deze heeft een goudgele variegatie op de bladeren, wat het een warme en luxe uitstraling geeft.

Wist je dat de Monstera albo ook wel de 'Variegated Monstera' wordt genoemd vanwege de opvallende witte strepen op de bladeren?

Monstera albo kopen, waar let je op?

Als je een Monstera albo gaat kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hier zijn de zes belangrijkste punten:

 1. Controleer de bladeren zorgvuldig op gaten en bruine plekken. Als er veel beschadigingen zijn, kan dat erop wijzen dat de plant niet gezond is.
 2. Bekijk de wortels. Als er wortels uit de pot groeien of als de wortels verstrengeld zijn, kan het zijn dat de plant te lang in dezelfde pot heeft gezeten of niet goed onderhouden is.
 3. Zorg ervoor dat de plant niet te groot is voor de pot waar hij in zit. Als de plant te groot is, kan hij niet goed groeien of zelfs uitdrogen.
 4. Let op de kleur van de bladeren. Als de bladeren te licht zijn, kan de plant te veel zonlicht krijgen en als ze te donker zijn, kan de plant te weinig licht krijgen.
 5. Kijk of er nieuwe bladeren groeien. Dit kan erop wijzen dat de plant nog steeds in goede gezondheid verkeert en dat hij naar verwachting zal blijven groeien.
 6. Ten slotte, koop niet alleen op basis van uiterlijk. Het is belangrijk om te weten welke verzorging een Monstera albo nodig heeft. Zorg ervoor dat je genoeg informatie verzamelt voordat je een aankoop doet, zodat je de plant met succes kunt verzorgen.

Is de Monstera albo giftig?

Wil jij weten of de Monstera albo plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Monstera albo giftig voor mensen?

De Monstera albo is giftig voor mensen. Het sap bevat oxalaten, die bij contact met de huid irritatie kunnen veroorzaken en bij inname kunnen leiden tot zwelling van de tong en keel, ademhalingsproblemen en maagdarmklachten. Het is belangrijk om bij het verpotten of snoeien van de plant handschoenen te dragen en na afloop je handen goed te wassen. Houd de Monstera albo ook buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Is de Monstera albo giftig voor katten en honden?

De Monstera albo is giftig voor honden en katten. De plant bevat calciumoxalaat kristallen die irritatie van de mond, keel en maag kunnen veroorzaken bij huisdieren. Als je huisdier een deel van deze plant heeft gegeten, kunnen symptomen zoals kwijlen, braken, ongemak en zwelling optreden. Zorg ervoor dat je huisdieren niet in de buurt komen van de Monstera albo en neem onmiddellijk contact op met een dierenarts als je vermoedt dat ze de plant hebben gegeten.

Is de Monstera albo luchtzuiverend?

Ja! Deze plant is niet alleen een mooie decoratie voor in huis, maar ook erg gezond. De Monstera albo filtert giftige stoffen uit de lucht, zoals formaldehyde en benzeen. Dit zorgt voor een gezonde leefomgeving en kan bijdragen aan een betere nachtrust. Daarnaast is de verzorging van deze plant ook nog eens makkelijk. Zorg dat je de plant licht vochtig houdt en geef hem af en toe wat extra voeding. Zo geniet je niet alleen van een mooie plant, maar ook van schone lucht in huis!


Monstera albo verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Monstera albo gezond en weelderig laten groeien? Dat kan als je weet hoe je deze plant goed verzorgt. Geef deze populaire kamerplant genoeg water, licht en voedingsstoffen, en je zult versteld staan van hoe snel hij groeit. In dit artikel laten we je zien hoe je jouw Monstera albo de optimale verzorging kunt geven. Van licht en temperatuur tot en met verpotten en voeding: wij hebben alle tips en tricks voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw plant als een pro kunt laten groeien.

Wil je meer weten over hoe je Monstera albo het best kunt verzorgen? Bekijk onze Monstera albo Verzorging pagina.

Water geven

Je moet de Monstera albo ongeveer een keer per week water geven in de zomer en eens per twee weken in de winter. Laat de grond tussen het water geven door goed drogen, zodat de wortels niet gaan rotten. Controleer de grond regelmatig door een vinger in de aarde te steken.

Standplaats

De Monstera albo gedijt het beste op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg dat er geen tocht op de plek staat en dat de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius komt. Een plek dichtbij het raam of in een lichte hoek van de kamer is ideaal.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Monstera albo ligt tussen de 40% en 60%. Een te droge lucht kan leiden tot gele bladeren en bruine randen, terwijl teveel vocht kan zorgen voor schimmels en rot. Zorg dus voor een constante en gematigde luchtvochtigheid, bijvoorbeeld door regelmatig te sproeien en de plant niet naast droge radiatoren te plaatsen.

Plantenvoeding

Je hoeft de Monstera albo. niet noodzakelijk plantenvoeding te geven, maar het kan de bladeren wel voller en gezonder maken. Geef om de 2 maanden een kleine dosis plantenvoeding tijdens de lente en de zomer. Zorg ervoor dat de plant niet gevoed wordt tijdens de winterperiode, omdat het dan veel minder actief is.

Stekken

Wil jij jouw Monstera albo vermeerderen? Dit kan heel makkelijk door te stekken! Snijd een tak met minstens één blad van de plant af en plaats deze in water of direct in de grond. Zorg dat de plant genoeg licht krijgt en houd de grond vochtig. Na een paar weken zullen er nieuwe wortels groeien en kun jij genieten van een nieuwe plant.

Snoeien

Wil jij je Monstera albo snoeien zodat hij gezond blijft en zijn mooie bladeren behoudt? Om dit goed te doen moet je allereerst weten dat het snoeien van een Monstera niet zo ingewikkeld is als het lijkt. Er zijn echter wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je op de juiste plek snoeit en dat je de snoeischaar goed schoonmaakt. Hieronder vind je een aantal praktische en stapsgewijze instructies die jou helpen om je Monstera op de juiste manier te snoeien:

 1. Gebruik altijd een schone snoeischaar om te voorkomen dat je de plant beschadigt of ziektes overbrengt.
 2. Snoei de Monstera in het voorjaar of de zomer, dit is de groeiperiode van de plant.
 3. Snoei niet meer dan een derde van de plant in één keer weg. Dit kan tot bladverlies leiden en de plant beschadigen.
 4. Snoei alleen de aangetaste, beschadigde of dode bladeren weg.
 5. Als je de plant wilt verjongen, snoei dan de oude, lange stengels weg tot vlak boven de grond. Hierdoor stimuleer je nieuwe groei.
 6. Snoei de plant op een plek waar er minstens twee bladeren aan de stengel blijven zitten. Hierdoor blijft de plant gezond en stimuleer je nieuwe groei.
 7. Als je de plant in model wilt houden, snoei dan de lange stengels weg die niet in het gewenste patroon vallen.
 8. Na het snoeien kun je de plant af en toe bemesten om de groei te stimuleren.

Verpotten

Het verpotten van een Monstera albo is makkelijk en vereist niet veel moeite. Je dient eerst een nieuwe pot te kiezen die net iets groter is dan de huidige, om voldoende ruimte te bieden voor de groei van de plant. Haal de plant vervolgens uit de oude pot en maak de wortels voorzichtig los. Plaats wat nieuwe potgrond onderin de nieuwe pot en plaats de plant erin. Vul de rest van de pot met meer potgrond en geef de plant wat water. Je Monstera albo is nu klaar om weer verder te groeien!


Monstera albo onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Monstera albo wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera albo gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Monstera albo ?

Als je een Monstera albo hebt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van veelvoorkomende ziekten en plagen. Hieronder staan enkele van deze problemen en hoe je ze kunt bestrijden:

 1. Spint: Deze kleine insecten zijn moeilijk te zien, maar je kunt hun webben op de plant zien. Gebruik een specifieke spint bestrijder om ze te doden.
 2. Schimmelziekten: Als je plant te veel water krijgt, kan dit leiden tot schimmel. Zorg dat je de Monstera albo niet te veel water geeft en pas indien nodig je wateringschema aan. Verwijder aangetaste bladeren (als ze geïsoleerd zijn) om de schimmeluitbraak te stoppen.
 3. Bladluizen: Deze kleine insecten kunnen aan de uiteinden van de bladeren voorkomen. Gebruik een specifieke bladluis bestrijder om ze te doden.
 4. Wolluis: Deze insecten kunnen witte vlokken achterlaten op je plant. Gebruik een specifieke wolluis bestrijder om ze te doden.
 5. Roest: De plant kan lijden aan roestige plekken, vooral op oudere bladeren. Indien mogelijk, zorg voor een betere luchtcirculatie. Indien nodig, trimming van aangetaste bladeren.

Als je merkt dat je Monstera albo problemen heeft, zorg er dan voor dat je ze snel aanpakt om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft. Een preventieve aanpak kan ook helpen bij het voorkomen van dit soort problemen. Controleer regelmatig je plant op tekenen van ziekten of plagen, en pas je wateringschema indien nodig aan. Met de juiste zorg, kan je Monstera albo jarenlang gezond blijven!

Mijn Monstera albo heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Monstera albo last van bruine vlekken op de bladeren? Dit wordt meestal veroorzaakt door te veel direct zonlicht of te weinig water. Zorg dat de plant naar een plek verhuist met minder direct zonlicht en geef regelmatig water (maar niet te veel). Verwijder ook de aangetaste bladeren en voorkom verdere verspreiding van bruine vlekken.

Mijn Monstera albo heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij je Monstera albo kunnen ontstaan door te veel zonlicht, slechte waterhuishouding of voedingsgebrek. Om dit op te lossen, geef je de plant minder zonlicht en zorg je voor voldoende vochtigheid. Ook kun je voedingsstoffen toevoegen aan de grond en dode bladeren weghalen.

Bladeren van mijn Monstera albo vallen plotseling af, wat is er mis?

Wanneer de bladeren van jouw Monstera albo plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Mogelijk krijgt de plant te weinig water, te weinig of juist te veel zonlicht, of staat hij op een te winderige plek. Controleer ook of er geen beestjes op de plant zitten die hem beschadigen. Zorg dat de plant op de juiste plek staat, geef hem voldoende water en controleer regelmatig op plagen.

Een ander interessant weetje over deze plant is dat hij van nature voorkomt in delen van Mexico, Midden- en Zuid-Amerika.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Monstera albo plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Monstera albo?

Een Monstera albo is een zeldzame en populaire kamerplant met opvallende witte vlekken op de bladeren.

Hoe verzorg je een Monstera albo?

Zet de Monstera albo op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Geef regelmatig water en voeding, en houd de luchtvochtigheid hoog.

Waarom worden de bladeren van mijn Monstera albo bruin?

De bladeren van je Monstera albo worden bruin vanwege te veel of te weinig water, te veel of te weinig licht, of gebrek aan voedingsstoffen.

Kan een Monstera albo in direct zonlicht staan?

Een Monstera albo kan niet direct in fel zonlicht staan, maar heeft gefilterd of indirect licht nodig. Bescherm tegen verbranding van bladeren.

Moet je de Monstera albo snoeien en hoe?

Ja, je kunt de Monstera albo snoeien door de bladeren en stengels af te knippen tot vlak boven een knop of luchtwortel.

Plaats een reactie