Monstera albo

Wil je graag een Monstera albo plant in huis halen, maar weet je niet goed hoe je deze moet verzorgen en onderhouden? Geen zorgen, wij helpen je op weg! In dit artikel geven we je tips en adviezen over alles wat je moet weten om jouw Monstera albo in optimale conditie te houden. Van het juiste watergeeftempo tot de ideale standplaats, wij leren je alles wat je moet weten om deze prachtige plant te laten floreren. Dus laten we samen aan de slag gaan en jouw groene vingers aan het werk zetten!

Monstera albo eigenschappen

Monstera albo eigenschappen
Latijnse naamMonstera albo
Bekendste soorten

Deliciosa, Adansonii, Dubia, Karstenianum, Borsigiana

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Monstera albo plant komt uit Midden- en Zuid-Amerika, van Mexico tot Panama.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteJa
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMoeilijk
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Monstera albo vandaan?

De Monstera albo, ook wel bekend als de bonte gatenplant, is van oorsprong afkomstig uit de tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika. Deze plant groeit in de dichte bossen van onder andere Mexico, Panama, Colombia en Ecuador. Je herkent de plant aan de grote, groene bladeren met witte vlekken, die soms lijken op gaten. Omdat deze plant van oorsprong uit een tropisch gebied komt, gedijt hij het beste bij een hoge luchtvochtigheid en indirect zonlicht. Daarnaast heeft de plant baat bij goede potgrond en regelmatig water geven. De Monstera albo wordt steeds populairder als kamerplant in Nederland en is in verschillende varianten verkrijgbaar.

Monstera albo soorten

Er zijn verschillende soorten Monstera albo te vinden, die allemaal een uniek patroon op hun bladeren hebben. Deze populaire plantensoort heeft de laatste tijd veel aan populariteit gewonnen vanwege zijn opvallende verschijning.

Ben je benieuwd naar de meest trendy Monstera albo op dit moment? Hier zijn er een paar:

 • Monstera Albo Variegata: Deze heeft een wit variegatiepatroon op zijn bladeren, wat het een echte eyecatcher maakt.
 • Monstera Albo Borsigiana: Deze variant heeft een subtieler variegatiepatroon met lichtgroen en witte vlekken.
 • Monstera Thai Constellation: Deze heeft een uniek wit patroon dat lijkt op sterren aan de hemel.
 • Monstera Albo Maculata: Deze heeft grote witte vlekken over de hele lengte van de bladeren.
 • Monstera Albo Tri Color: Deze heeft een variatie van groene, witte en gele kleuren op de bladeren, waardoor het een levendige uitstraling heeft.
 • Monstera Albo Aurea: Deze heeft een goudgele variegatie op de bladeren, wat het een warme en luxe uitstraling geeft.

Wist je dat de Monstera albo ook wel de 'Variegated Monstera' wordt genoemd vanwege de opvallende witte strepen op de bladeren?

Monstera albo kopen, waar let je op?

Als je een Monstera albo gaat kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hier zijn de zes belangrijkste punten:

 1. Controleer de bladeren zorgvuldig op gaten en bruine plekken. Als er veel beschadigingen zijn, kan dat erop wijzen dat de plant niet gezond is.
 2. Bekijk de wortels. Als er wortels uit de pot groeien of als de wortels verstrengeld zijn, kan het zijn dat de plant te lang in dezelfde pot heeft gezeten of niet goed onderhouden is.
 3. Zorg ervoor dat de plant niet te groot is voor de pot waar hij in zit. Als de plant te groot is, kan hij niet goed groeien of zelfs uitdrogen.
 4. Let op de kleur van de bladeren. Als de bladeren te licht zijn, kan de plant te veel zonlicht krijgen en als ze te donker zijn, kan de plant te weinig licht krijgen.
 5. Kijk of er nieuwe bladeren groeien. Dit kan erop wijzen dat de plant nog steeds in goede gezondheid verkeert en dat hij naar verwachting zal blijven groeien.
 6. Ten slotte, koop niet alleen op basis van uiterlijk. Het is belangrijk om te weten welke verzorging een Monstera albo nodig heeft. Zorg ervoor dat je genoeg informatie verzamelt voordat je een aankoop doet, zodat je de plant met succes kunt verzorgen.

Is de Monstera albo giftig?

Wil jij weten of de Monstera albo plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Monstera albo giftig voor mensen?

De Monstera albo is giftig voor mensen. Het sap bevat oxalaten, die bij contact met de huid irritatie kunnen veroorzaken en bij inname kunnen leiden tot zwelling van de tong en keel, ademhalingsproblemen en maagdarmklachten. Het is belangrijk om bij het verpotten of snoeien van de plant handschoenen te dragen en na afloop je handen goed te wassen. Houd de Monstera albo ook buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Is de Monstera albo giftig voor katten en honden?

De Monstera albo is giftig voor honden en katten. De plant bevat calciumoxalaat kristallen die irritatie van de mond, keel en maag kunnen veroorzaken bij huisdieren. Als je huisdier een deel van deze plant heeft gegeten, kunnen symptomen zoals kwijlen, braken, ongemak en zwelling optreden. Zorg ervoor dat je huisdieren niet in de buurt komen van de Monstera albo en neem onmiddellijk contact op met een dierenarts als je vermoedt dat ze de plant hebben gegeten.

Is de Monstera albo luchtzuiverend?

Ja! Deze plant is niet alleen een mooie decoratie voor in huis, maar ook erg gezond. De Monstera albo filtert giftige stoffen uit de lucht, zoals formaldehyde en benzeen. Dit zorgt voor een gezonde leefomgeving en kan bijdragen aan een betere nachtrust. Daarnaast is de verzorging van deze plant ook nog eens makkelijk. Zorg dat je de plant licht vochtig houdt en geef hem af en toe wat extra voeding. Zo geniet je niet alleen van een mooie plant, maar ook van schone lucht in huis!

Monstera albo verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Monstera albo gezond en weelderig laten groeien? Dat kan als je weet hoe je deze plant goed verzorgt. Geef deze populaire kamerplant genoeg water, licht en voedingsstoffen, en je zult versteld staan van hoe snel hij groeit. In dit artikel laten we je zien hoe je jouw Monstera albo de optimale verzorging kunt geven. Van licht en temperatuur tot en met verpotten en voeding: wij hebben alle tips en tricks voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw plant als een pro kunt laten groeien.

Wil je meer weten over hoe je Monstera albo het best kunt verzorgen? Bekijk onze Monstera albo Verzorging pagina.

Monstera albo onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Monstera albo wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera albo gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje over deze plant is dat hij van nature voorkomt in delen van Mexico, Midden- en Zuid-Amerika.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Monstera albo plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Monstera albo?

Een Monstera albo is een zeldzame en populaire kamerplant met opvallende witte vlekken op de bladeren.

Hoe verzorg je een Monstera albo?

Zet de Monstera albo op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Geef regelmatig water en voeding, en houd de luchtvochtigheid hoog.

Waarom worden de bladeren van mijn Monstera albo bruin?

De bladeren van je Monstera albo worden bruin vanwege te veel of te weinig water, te veel of te weinig licht, of gebrek aan voedingsstoffen.

Kan een Monstera albo in direct zonlicht staan?

Een Monstera albo kan niet direct in fel zonlicht staan, maar heeft gefilterd of indirect licht nodig. Bescherm tegen verbranding van bladeren.

Moet je de Monstera albo snoeien en hoe?

Ja, je kunt de Monstera albo snoeien door de bladeren en stengels af te knippen tot vlak boven een knop of luchtwortel.

Plaats een reactie