Tuinplanten

Wil jij ook graag een prachtige tuin vol kleurrijke planten die er het hele jaar door mooi uitzien? In dit artikel leer je alles over de verschillende soorten tuinplanten en ontdek je welke planten het meest populair zijn onder tuinliefhebbers.

We gaan dieper in op de verzorging van deze planten en geven je handige tips om ervoor te zorgen dat jouw tuin er altijd op zijn best uitziet.

Of je nu een beginnende tuinier bent of al jaren ervaring hebt, er valt altijd wel iets te leren over tuinplanten. Lees dus snel verder en ontdek alles wat je moet weten om een prachtige groene oase te creëren in je eigen tuin.

Soorten tuinplanten

Er zijn talloze soorten tuinplanten die je kunt gebruiken om je tuin mooi en kleurrijk te maken. Je hebt bijvoorbeeld:

 • Winterharde tuinplanten of groenblijvende tuinplanten zijn perfect voor het creëren van een groene basis voor je tuin. Deze planten zijn bestand tegen koude temperaturen en kunnen zelfs in de winter blijven staan.
 • Bloeiende tuinplanten zorgen voor extra kleur en kunnen daarnaast ook nog eens bijdragen aan de biodiversiteit.
 • Nectarplanten, bijvoorbeeld, zijn erg populair onder tuiniers omdat ze insecten en vogels aantrekken.
 • Bodembedekkers kunnen je tuin opfleuren en daarnaast onkruid tegengaan, ideaal dus als je niet veel tijd hebt om je tuin te onderhouden.
 • Borderplanten zijn prachtig borderplanten. Ze geven jouw tuin karakter en leven.
 • Klimplanten zorgen niet alleen voor een mooie aanblik in je tuin, ze bieden ook een hele reeks praktische voordelen. Klimplanten verbergen onaantrekkelijke muren, schuttingen of andere tuinstructuren. Ze bieden ook een thuis aan vogels, insecten en andere nuttige tuindieren.
 • Er zijn ook nog siergrassen, die elk seizoen wel iets te bieden hebben. In de zomer staan ze mooi rechtop en krijgen ze vaak mooie bloeipluimen, terwijl ze in de winter mooi kunnen kleuren of natuurlijke beschutting bieden voor vogels.

De mogelijkheden zijn eindeloos en het kiezen van de juiste combinatie van planten kan een enorme impact hebben op de uitstraling van je tuin. Bedenk daarbij vooraf goed welke soorten tuinplanten jouw voorkeur hebben en zorg voor een goede combinatie van bloeiende planten, bodembedekkers en siergrassen.

Door verschillende soorten te combineren, zorg je ervoor dat er gedurende het hele jaar iets te zien is in je tuin. Eveneens is het belangrijk om voor de juiste verzorging te zorgen, denk aan het controleren van de grond, water geven en eventueel het snoeien en bemesten van de planten. Zo kun je jarenlang genieten van een prachtige en bloeiende tuin die perfect bij jou past!

Tuinplanten, voor elke plek in je tuin

Tuinplanten hebben verschillende behoeften als het gaat om de hoeveelheid licht die ze nodig hebben. Sommige planten gedijen beter in de schaduw, terwijl andere echte zonaanbidders zijn.

Als je in een schaduwrijke tuin of op een plaats met weinig direct zonlicht zit, zijn planten zoals de hosta, varens en de hortensia prachtige opties. Deze bloeien in verschillende kleuren en soorten en voegen textuur en diepte toe aan je schaduwrijke tuin.

Heb je een zonnige tuin dan kunnen tuinplanten zoals de lavendel, dahlia’s en de rozenstruik prachtige toevoegingen zijn. Het is belangrijk om te weten welke planten geschikt zijn voor de specifieke omstandigheden in je tuin, zodat je er optimaal van kunt genieten. Denk hierbij niet alleen aan licht, maar ook aan de bodemkwaliteit en temperatuur.

Wist je dat je veel tuinplanten ook heel goed kunt gebruiken in de keuken? Natuurlijk kruiden, maar ook eetbare planten zoals viooltjes en Oost-Indische kers. Zo kun je je tuin niet alleen gebruiken als mooie plek om te zitten, maar ook om smaakvolle gerechten te bereiden.

Populaire tuinplanten

Er zijn talloze populaire tuinplanten waar je uit kunt kiezen als je gaat tuinieren. Maar er zijn altijd een paar populaire exemplaren die keer op keer terugkomen in tuinen.

 1. De eerste is de hortensia, een struikachtige plant die bekend staat om zijn enorme witte of gekleurde bloemhoofden en zijn vermogen om te groeien in de schaduw.
 2. De tweede keuze is de rozenstruik, een klassieker die altijd een prachtige sfeer creëert in je tuin.
 3. De derde keuze is de lavendel, een plant die bekend staat om zijn heerlijke geur en mooie paarse bloemen.
 4. Op nummer vier staat de vaste plant sedum, die vooral in de nazomer in bloei staat en bekendstaat om zijn lage onderhoudseisen en lange levensduur.
 5. De vijfde keuze is de siergras wuivende lampenpoetser, die een mooie textuur en beweging toevoegt aan elke tuin.
 6. En ‘last but not least’ de ridderspoor, een plantespecie met een rechtopstaande groeiwijze en prachtige kleuren zoals wit, geel, rood en blauw.

Al deze tuinplanten zijn populair vanwege hun schoonheid, weinige onderhoudsbehoeften en hun vermogen om te gedijen in verschillende soorten grond en groeiomstandigheden. Of je nu een beginnende of ervaren tuinier bent, deze populaire planten zijn perfecte opties om op te nemen in je tuinontwerp. Afhankelijk van de grootte en de stijl van je tuin, kun je kiezen voor verschillende combinaties van deze populaire planten. Zo zorg je voor een prachtig en levendig plaatje in je eigen tuin.

Waar kun je tuinplanten online kopen?

Wil je tuinplanten online kopen, dan kun je onder andere terecht bij grotere webshops als Bol.com en FonQ.nl, maar er zijn ook gespecialiseerde webshops als Bakker.com en Plantje.nl.

Bij het kopen van tuinplanten online is het van belang dat je goed let op de grootte van de planten en of deze geschikt zijn voor de grondsoort en standplaats in je tuin. Let ook op de categorieën planten, zoals vaste planten, heesters, bomen en klimplanten, en zoek uit welke planten in welke periode bloeien.

Bekijk ook altijd de beoordelingen van andere kopers en check de verzendkosten en retourmogelijkheden. Zo voorkom je teleurstellingen en haal je het beste uit je online aankoop.

Tuinplanten verzorgen en onderhouden

Tuinplanten zijn prachtige aanvullingen op je buitenruimte, of je nu een kleine patio of een grote tuin hebt. Om er voor te zorgen dat je tuinplanten gedijen en gezond blijven, zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt nemen. Hieronder vind je zeven simpele tips om je tuinplanten optimaal te verzorgen en onderhouden.

 1. Water geven: Zorg ervoor dat je je tuinplanten voldoende water geeft, maar niet teveel. Overbewatering kan leiden tot wortelrot, terwijl te weinig water kan leiden tot uitdroging. Controleer de grond regelmatig om te zien of hij vochtig genoeg is.
 2. Bemesten: Geef je tuinplanten regelmatig voedingsstoffen met behulp van organische bemesting. Dit helpt de planten om te groeien en om beter bestand te zijn tegen ziekten en plagen.
 3. Snoeien: Snoei je tuinplanten regelmatig om ze gezond en goed gevormd te houden. Dit helpt ook om te voorkomen dat de planten te groot worden en teveel ruimte in beslag nemen.
 4. Zonlicht: Controleer welke planten houden van veel zonlicht en welke planten beter gedijen in de schaduw. Zorg ervoor dat je de juiste planten op de juiste plek zet om te voorkomen dat ze ziek worden of zelfs afsterven.
 5. Ongedierte bestrijden: Houd je tuinplanten vrij van ongedierte door ze regelmatig te inspecteren en indien nodig te behandelen met veilige en effectieve bestrijdingsmiddelen.
 6. Bescherming tegen weersinvloeden: Bescherm je tuinplanten tegen extreme weersomstandigheden, zoals harde wind en vorst. Dit kan betekenen dat je ze moet afdekken of verplaatsen naar een veiliger plek als ze in een pot staan.
 7. Regelmatig onderhoud: Zorg ervoor dat je regelmatig je tuinplanten inspecteert en onderhoudt. Dit kan betekenen dat je ze moet verplanten of lelijke en dode bladeren en takken moet verwijderen. Regelmatig onderhoud kan een groot verschil maken voor de gezondheid en schoonheid van je tuinplanten.

Sommige tuinplanten hebben een lange geschiedenis en zijn door de eeuwen heen zelfs symbool gaan staan voor bepaalde zaken. Bijvoorbeeld rozen als symbool van de liefde en zonnebloemen die staan voor hoop en optimisme.

Veelgestelde vragen over tuinplanten

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over tuinplanten. Heb zelf nog andere vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Welke tuinplanten zijn geschikt voor schaduwrijke plekken?

Voor schaduwrijke plekken zijn er verschillende tuinplanten die geschikt zijn, zoals de Helleborus, Hosta en Vinca. Ook varens en mossen doen het goed in de schaduw.

Hoe vaak moet ik mijn tuinplanten water geven?

Dit hangt af van de plantensoort en de weersomstandigheden. Over het algemeen hebben planten in de zomermaanden meer water nodig dan in de winter. Kijk goed naar de grond en geef water als deze droog is.

Wat zijn de beste tuinplanten voor beginners?

Voor beginners zijn er diverse makkelijke planten, zoals de vlinderstruik, lavendel en Hortensia’s. Deze planten zijn niet alleen relatief eenvoudig te onderhouden, maar geven ook een mooie bloemenpracht.

Wanneer is de beste tijd om tuinplanten te snoeien?

Dit verschilt per plantensoort en kun je het beste opzoeken. Als algemene richtlijn kun je echter stellen dat het voorjaar en de nazomer de beste momenten zijn om te snoeien, voordat de groei weer begint.

Hoe kan ik mijn tuinplanten beschermen tegen ziektes en plagen?

Een goede verzorging van je planten is belangrijk om ziektes en plagen te voorkomen. Zorg voor goede bodemkwaliteit, geef de planten voldoende water, licht en voeding en voorkom dat je te maken krijgt met ongedierte of schimmels. Verwijder aangetaste delen van de plant zo snel mogelijk en gebruik indien nodig natuurlijke bestrijdingsmiddelen.