Monstera deliciosa (Gatenplant)

Ontdek de charme van de Monstera deliciosa, ook wel bekend als de Gatenplant.

Het unieke en prachtige bladpatroon maakt het een trendy toevoeging aan elke kamer.

Deze kamerplant houdt van een lichte plek, maar niet direct in het felle zonlicht.

Leer hoe je voor deze groene schoonheid zorgt, zodat de plant kan floreren en jouw huis kan stylen.

Monstera deliciosa eigenschappen

Monstera deliciosa eigenschappen
Latijnse naamMonstera deliciosa
Nederlandse naamGatenplant
Bekendste soorten

Deliciosa, Adansonii, Dubia, Karstenianum, Borsigiana

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Monstera deliciosa plant komt uit de tropische regenwouden van Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.
Maximale grootte
BladgrootteJa
BloeitJa
BloeiperiodeDe Monstera deliciosa kan het hele jaar door bloeien, maar binnenshuis is het zeldzaam. Meestal bloeit hij in de natuur tussen mei en juni.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Monstera deliciosa vandaan?

De Monstera deliciosa, ook wel bekend als de gatenplant, is oorspronkelijk afkomstig uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Je vindt deze plantensoort voornamelijk in landen als Panama, Mexico, Colombia en Brazilië. In deze regio’s groeit de plant als een klimplant langs bomen en wordt hij ook wel de ‘jungleplant’ genoemd. De Monstera deliciosa was van oorsprong vooral populair als sierplant, maar tegenwoordig wordt de plant steeds vaker gebruikt in interieurs voor het creëren van een botanische sfeer. Wanneer je een Monstera deliciosa in je huis wilt houden, is het belangrijk om te zorgen voor genoeg licht en voldoende ruimte, zodat de plant goed kan groeien en zijn karakteristieke bladeren kan ontwikkelen.

Monstera deliciosa soorten

Er zijn vele verschillende soorten Monstera deliciosa verkrijgbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en groeipatronen. Hieronder vind je een opsomming van de zes populairste Monstera deliciosa van dit moment:

 • Monstera deliciosa ‘Variegata’: een prachtige variant met witbonte bladeren, waardoor deze plant een echte eyecatcher is in je interieur.
 • Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’: deze variëteit heeft opvallende witte vlekken op de bladeren en is erg geliefd onder plantliefhebbers.
 • Monstera deliciosa ‘Sierrana’: met zijn grote, diep ingesneden bladeren heeft deze Monstera een heel eigen karakter en is hij een aanwinst voor elke groene huiskamer.
 • Monstera deliciosa ‘Albo’: een zeldzame variant met prachtige witte strepen over de groene bladeren. Deze plant is erg geliefd, maar lastig te vinden.
 • Monstera deliciosa ‘Borsigiana’: een compactere variant van de Monstera deliciosa, ideaal voor kleinere ruimtes. Deze plant heeft iets kleinere bladeren, maar is nog steeds even indrukwekkend.
 • Monstera deliciosa ‘Adansonii’: met zijn opvallende gaten in de bladeren lijkt deze variëteit op een prachtige kaasplant. Hij voegt een speels element toe aan je interieur.

Wist je dat de Monstera deliciosa ook wel de gatenplant wordt genoemd door de karakteristieke gaten in de bladeren?

Gatenplant kopen, waar let je op?

Als je op zoek bent naar een mooie kamerplant kan de Monstera deliciosa, ook wel bekend als de gatenplant, een goede keuze zijn. Hier zijn zes belangrijke punten om op te letten bij het kopen van deze plant:

 1. Bladeren: Controleer of de bladeren van de plant gezond zijn. Let op tekenen van verkleuring, geelheid of bruine vlekken.
 2. Gaten: Zorg dat de plant gaten heeft in de bladeren. Dit is karakteristiek voor de Monstera deliciosa en geeft de plant zijn unieke uitstraling.
 3. Takken: Controleer of de plant goed ontwikkelde takken heeft en dat er geen bruine sporen op zitten.
 4. Wortels: Bekijk of de wortels van de plant gezond zijn en niet uit de pot steken.
 5. Pot: Controleer of de plant in de juiste maat pot zit en of er genoeg drainagegaten zijn om overtollig water af te voeren.
 6. Verzorging: Vraag het winkelpersoneel om advies over de verzorging van de plant, zodat je zeker weet dat je de plant de juiste verzorging geeft.

Let op deze zes punten bij het kopen van een Monstera deliciosa en je hebt een mooie en gezonde kamerplant voor in je huis!

Monstera Deliciosa Eigenschappen

Is de Monstera deliciosa giftig?

Ben je een liefhebber van de Monstera? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.

Is de Monstera deliciosa giftig voor mensen?

De Monstera deliciosa is giftig voor mensen en kan leiden tot irritatie van de mond en keel, buikpijn, braken en diarree. De plant bevat calciumoxalaatkristallen die bij contact met slijmvlies voor deze reacties zorgen. Het sap van de plant kan ook huidirritatie veroorzaken. Als je deze plant in huis hebt, zorg dan dat hij buiten het bereik van kinderen en huisdieren staat. Was je handen na het aanraken van de plant en vermijd contact met de ogen en mond.

Is de Monstera deliciosa giftig voor katten en honden?

De Monstera deliciosa is giftig voor honden en katten. De plant bevat calciumoxalaat, wat bij opname kan leiden tot irritatie en brandend gevoel in de bek, tong en keel van je huisdier. Bij grote inname kunnen er zelfs problemen met de ademhaling ontstaan. Houd de plant daarom buiten het bereik van je viervoeter en zorg ervoor dat je huisdier niet in de buurt komt van afgevallen bladeren. Bij vermoeden van vergiftiging, raadpleeg direct een dierenarts.

Is de Monstera deliciosa luchtzuiverend?

Deze populaire kamerplant staat bekend om zijn grote, groene bladeren die niet alleen mooi zijn, maar ook een belangrijke functie hebben. De Monstera deliciosa heeft namelijk het vermogen om de lucht in je huis te zuiveren en schadelijke stoffen te verwijderen. En dat is nog niet alles: deze plant zorgt ook voor een betere luchtvochtigheid in huis, waardoor je minder last hebt van droge lucht en bijbehorende klachten zoals droge ogen en keelpijn. Zet dus gerust een Monstera deliciosa in je woonkamer, slaapkamer of kantoor en adem schone, gezonde lucht in!

Monstera deliciosa verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Monstera deliciosa laten floreren? Dan zijn er een paar belangrijke zaken waar je op moet letten. Het is bijvoorbeeld essentieel dat je de plant regelmatig water geeft en op de juiste standplaats zet. Maar hoe vaak en hoeveel water heeft deze plant nodig? Welke potgrond is het beste voor jouw Monstera deliciosa? In dit artikel vind je handige tips en praktische instructies voor een optimale verzorging van jouw Monstera deliciosa. Zo kun jij binnen no-time genieten van een prachtig groeiende en bloeiende plant!

Wil je meer weten over hoe je Monstera deliciosa het best kunt verzorgen? Bekijk onze Monstera deliciosa Verzorging pagina.

Monstera deliciosa onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Monstera deliciosa wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera deliciosa gezond en mooi te houden.

Een andere interessante weetje over deze plant is dat de vruchten van de Monstera deliciosa eetbaar zijn en een ananasachtige smaak hebben.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Monstera deliciosa plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Monstera deliciosa?

Monstera deliciosa is een tropische kamerplant met grote, hartvormige bladeren en gaten erin. Het is populair vanwege zijn trendy uitstraling en lage onderhoud.

Hoe verzorg je een Monstera deliciosa?

Zet de Monstera deliciosa op een lichte plek, geef regelmatig water en pas op voor tocht. Verpot als de pot te klein wordt.

Hoe kun je een Monstera deliciosa vermeerderen?

Je kunt een Monstera deliciosa vermeerderen door middel van luchtlagen, stekken of zaden. Voor stekken knip je een stengel met minimaal 2 bladeren af en plaats je deze in water of potgrond.

Is de Monstera deliciosa giftig voor huisdieren?

Ja, de Monstera deliciosa is giftig voor huisdieren vanwege de calciumoxalaatkristallen in de bladeren en stengels die irritatie en zwelling kunnen veroorzaken.

Hoe groot kan een Monstera deliciosa worden?

Een Monstera deliciosa kan tot wel 20 meter hoog worden, maar meestal blijft hij tussen de 2 en 4 meter.

Plaats een reactie