Monstera deliciosa (Gatenplant)

Nederlandse naam: Gatenplant

Ontdek de charme van de Monstera ook wel bekend als de Gatenplant. Ze valt op met haar grote bladeren met karakteristieke gaten. Ze groeit in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Deze groene kamerplant houdt van een lichte plek zonder direct zonlicht en heeft regelmatig water nodig. De Monstera voegt een exotisch tintje toe aan je interieur en is een echte sfeermaker. Gelukkig is ze ook nog eens makkelijk in onderhoud!

Plantnaam: Monstera deliciosa

Nederlandse naam: Gatenplant

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Oorsprong van de Monstera Deliciosa

Wil je meer weten over de Monstera Deliciosa? Deze plant komt uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, vooral in Panama en Mexico.

In deze regenwouden groeit de Monstera Deliciosa op bomen. Zo vangt de plant veel zonlicht op met zijn grote bladeren. In de natuur groeit deze plant soms wel tot 20 meter hoog. Dat is zo hoog als een gebouw van 6 verdiepingen!

Eigenschappen van de Monstera Deliciosa

Ontdek de unieke kenmerken van de Monstera Deliciosa. Deze plant valt op door haar grootte en bijzondere uiterlijk.

Wat meteen opvalt aan de Monstera Deliciosa, is het grote, glanzende blad. Een blad van deze plant bereikt soms wel een meter breedte! De hartvormige, groene bladeren hebben diepe insnijdingen. Hierdoor lijken ze op een ‘Zwitserse kaas’. Deze tropische plant produceert ook bloemen en fruit. Het fruit smaakt zoet, vandaar de bijnaam ‘fruit-saladeplant’.

Deze Monstera heeft minder licht nodig dan veel andere kamerplanten. Zet je haar in indirect zonlicht, dan groeit ze het beste. Ze houdt van warmte, met een ideale temperatuur tussen 20 en 30 graden Celsius.

De Monstera Deliciosa groeit snel als je haar goed verzorgt. Een gezonde plant groeit soms wel een meter per jaar! Hier zijn een paar verzorgingstips:

 • Houd de grond vochtig: Monsteras houden van vochtige grond, niet van natte voeten.
 • Voed de plant regelmatig: Voed haar elke twee weken tijdens het groeiseizoen (lente en zomer).
 • Verpot de plant regelmatig: Door haar snelle groei heeft ze misschien elk jaar een grotere pot nodig.

Naast haar schoonheid, zuivert de Monstera Deliciosa ook de lucht in je huis.

Wist je dat?

De Monstera’s kenmerkende gaten en insnijdingen in haar bladeren zien er niet alleen bijzonder uit? Deze unieke aanpassing helpt de plant om in haar natuurlijke omgeving te overleven door de luchtstroom te verbeteren en meer licht door te laten naar de lagere bladeren.

Soorten van de Monstera Deliciosa

De Monstera Deliciosa bestaat in allerlei soorten, elk met eigen unieke kenmerken. Om de perfecte plant voor jouw huis te kiezen, is het handig om te weten welke soorten er zijn.

De Monstera Deliciosa ‘Variegata’ springt in het oog. Deze soort heeft een mooi patroon van witte en groene kleuren op de bladeren. Hierdoor ziet de plant er extra exotisch uit. Deze soort vraagt iets meer zorg dan de standaard Monstera Deliciosa. Zet je deze plant in de zon? Pas op dat de bladeren niet verbranden.

De Monstera Deliciosa ‘Albo-Variegata’ is ook populair. Deze soort staat bekend om zijn bladeren met spectaculaire witte vlekken. Deze plant maakt elke ruimte elegant. Om de schoonheid van deze plant te behouden, is het belangrijk om goed op het water geven te letten.

De Monstera Deliciosa ‘Borsigiana Aurea’ verdient ook aandacht. Deze variant heeft kleinere, goudkleurige bladeren. Een echte blikvanger voor je woonkamer!

Met deze informatie over de Monstera-soorten kies je gemakkelijker de plant die het beste bij jou past. Alle Monstera’s hebben wel wat liefde en zorg nodig om goed te groeien. Geef ze een beetje aandacht en goede verzorging, en je zult merken dat deze planten een mooie en fijne toevoeging aan je woonruimte zijn.

Waar koop je een Monstera Deliciosa?

Heb je besloten dat de Monstera Deliciosa perfect is voor jouw ruimte? Dan is het tijd voor de volgende stap: de aankoop. Waar ga je naartoe?

Je vindt de Monstera Deliciosa vaak bij een tuincentrum of plantenwinkel in de buurt. Hier vind je allerlei maten en soorten, van jonge plantjes tot grote planten. Controleer de plant voor je hem koopt. Hij moet heldergroene bladeren hebben zonder bruine vlekken, geen schimmel en sterke stelen.

Je vindt de Monstera Deliciosa ook online. Websites zoals Bol.com, Etsy of webshops die zich specialiseren in planten hebben vaak een groot aanbod. Online winkelen is handig, alleen is het lastiger om de gezondheid van de plant te beoordelen. Hier zijn wat tips:

 • Bekijk de beoordelingen en reviews over de verkoper.
 • Lees het verzendbeleid goed door.
 • Als er geen recente foto’s zijn, vraag deze dan op bij de verkoper.

Misschien vind je de Monstera Deliciosa ook op lokale verkoopwebsites, zoals Marktplaats.nl. Hier vind je soms unieke soorten die niet in de winkels liggen, of planten voor een lagere prijs. Let op bij het kopen van een tweedehands plant. Deze kan ziektes of ongedierte hebben.

Is de Monstera Deliciosa giftig?

Ja, de Monstera Deliciosa heeft giftige stoffen in zich. Eet je een stukje van deze plant, dan kan dat een negatief effect hebben. Vooral huisdieren, kinderen en baby’s moeten oppassen. Laten we eens kijken wat er gebeurt als zij van de plant eten.

Is de Monstera Deliciosa giftig voor katten en honden?

Katten en honden kunnen ziek worden van de Monstera Deliciosa. De plant bevat calciumoxalaten. Dit is een stof die niet zo fijn is voor het spijsverteringssysteem van je huisdier. Eet je huisdier een stukje blad of steel, dan kan het gaan braken, veel kwijlen en moeite krijgen met slikken.

Je voorkomt problemen door de plant hoog te plaatsen. Een hoge plank of hangende planter is een goede plek.

Is de Monstera Deliciosa giftig voor baby’s?

Ook baby’s en kleine kinderen moet je weghouden bij de Monstera Deliciosa. Als zij van de plant eten, krijgen ze pijn in hun mond en keel door de calciumoxalaten in de plant.

Houd de plant dus buiten bereik van kinderen. Zo geniet je van deze mooie plant, zonder dat er gevaar dreigt voor nieuwsgierige handjes (of pootjes).

Maakt de Monstera Deliciosa de lucht schoon?

Heb je gehoord dat kamerplanten zoals de Monstera Deliciosa de lucht schoonmaken? Laten we eens kijken wat daarvan waar is.

In 1989 deed NASA een studie. Die studie liet zien dat sommige planten slechte stoffen uit de lucht halen. Toch twijfelen andere studies aan dit idee.

De Monstera Deliciosa is een van die planten. Net zoals alle groene planten, haalt ze CO2 uit de lucht en maakt ze zuurstof. Dat helpt om de lucht in huis beter te maken. Toch is er geen bewijs dat deze plant beter is in het weghalen van giftige stoffen dan andere planten.

Geef je jouw Monstera genoeg water en licht zonder haar aan direct zonlicht bloot te stellen? Dan zal ze haar werk beter doen. Een plant die je goed verzorgt, werkt beter dan een plant die je verwaarloost.

De Monstera Deliciosa is misschien niet de beste luchtzuiveraar. Toch is het een geweldige plant om in huis te hebben. Ze ziet er mooi uit en je hebt er niet veel werk aan.

Heb je een Monstera Deliciosa in huis? Dat helpt om de lucht beter te maken. Vergeet niet dat je ook goed moet ventileren. Planten zijn geen vervanging voor een goed luchtreinigingssysteem.

Gaat de Monstera Deliciosa bloeien?

Je vraagt je misschien af: “Gaat mijn Monstera Deliciosa bloeien?” Het antwoord is ja! Deze tropische plant kan bloeien, al is het een beetje anders dan bij andere kamerplanten. De Monstera Deliciosa heeft warmte en vochtigheid nodig, net als in een regenwoud.

De bloemen van de Monstera Deliciosa zijn wit en lijken op een aronskelk, zoals bij een vredeslelie. Het duurt meestal drie jaar voordat de plant bloeit, dus geduld is belangrijk.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om de bloei te bevorderen. Hier zijn een paar tips:

 • Geef je plant genoeg licht. Hoewel de plant schaduw aankan, stimuleert helder, indirect licht de groei.
 • Geef je Monstera regelmatig water. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten kan drogen.
 • Wil je de bloei stimuleren? Gebruik dan in het groeiseizoen, dat is van lente tot zomer, een meststof met veel fosfor. Fosfor helpt bij de ontwikkeling van bloemen.

Wist je dat?

De Monstera niet alleen indruk maakt met haar bladeren, maar ook kan bloeien en zelfs fruit kan produceren in de juiste omstandigheden? Hoewel het zeldzaam is in huiskamers, kan de Monstera heerlijke vruchten voortbrengen die qua smaak worden vergeleken met een mix van ananas en banaan. Een echte tropische verrassing!

Verzorging van de Monstera Deliciosa

De Monstera Deliciosa is een prachtige plant die je gemakkelijk in bloei krijgt met de juiste informatie en tips.

Water geven

Water geven is belangrijk voor je plant. De Monstera Deliciosa houdt van vochtige grond, niet van natte voeten. Laat de bovenste laag aarde uitdrogen tussen gietbeurten om wortelrot te voorkomen.

Lichtvereisten

Geef je plant voldoende indirect zonlicht. Vermijd te veel direct zonlicht, dit kan de bladeren beschadigen. Aan de andere kant belemmert te weinig licht de groei en kan het gele bladeren veroorzaken.

Voeding

In het groeiseizoen heeft de Monstera Deliciosa extra voeding nodig. Gebruik een meststof met veel fosfor voor optimale groei en bloei.

Snoeien

Je Monstera snoeien helpt om de vorm van je Monstera Deliciosa te behouden en stimuleert nieuwe groei. Snijd gele of dode bladeren af aan de basis om ruimte te maken voor nieuwe scheuten.

Elk huis is uniek in termen van licht- en vochtcondities, dus pas deze tips naar eigen inzicht toe! De verzorging van een Monstera Deliciosa vraagt geduld en aandacht, en het resultaat is het absoluut waard.

Lees meer over je Monstera plant verzorgen

Problemen met Monstera Deliciosa

Heb je een Monstera Deliciosa? Dan weet je dat deze plant niet veel zorg nodig heeft. Toch kunnen problemen opduiken, net als bij elk levend wezen. Hier bespreken we enkele veelvoorkomende problemen en hoe je ze aanpakt.

Bladeren worden geel

Worden de bladeren van je Monstera Deliciosa geel? Je geeft de plant mogelijk te veel water. Kijk hoeveel water je de plant geeft en pas dit aan als het nodig is.

Bruine vlekken op bladeren

Zie je bruine vlekken op de bladeren? Dan krijgt je Monstera waarschijnlijk niet genoeg luchtvochtigheid. Je kunt een luchtbevochtiger in dezelfde ruimte als de plant zetten. Of spuit regelmatig water om de vochtigheidsgraad te verhogen.

Groeiproblemen

Groeit je Monstera Deliciosa niet goed? Misschien krijgt de plant niet genoeg licht. Deze tropische plant heeft veel indirect zonlicht nodig om goed te groeien.

Nieuwe bladeren zonder gat

Hebben de nieuwe bladeren van je plant geen gaten? Geen paniek! Dit betekent alleen dat ze nog jong zijn. Ze moeten nog hun karakteristieke ‘Zwitserse kaas’ uiterlijk ontwikkelen.

Goed zorgen voor een Monstera Deliciosa vraagt geduld en aandacht. Met goede zorg groeit je plant en wordt het een mooie aanvulling op je interieur. Elke plant is uniek. Dus wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Probeer verschillende dingen uit en kijk wat het beste werkt voor je groene vriend.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Monstera Deliciosa. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Is een Monstera Deliciosa plant giftig voor mijn huisdier en kind?

Ja, Monstera Deliciosa planten zijn giftig voor huisdieren en kinderen. Zorg ervoor dat je ze buiten hun bereik plaatst.

Wat betekenen gele bladeren bij de Monstera Deliciosa?

Zie je gele bladeren bij je Monstera Deliciosa? Dat is vaak een teken dat je de plant te veel water geeft. Laat de grond goed uitdrogen tussen het water geven om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.

Waarom heeft mijn Monstera Deliciosa bruine vlekken?

Waarom heeft mijn Monstera Deliciosa bruine vlekken?

Waarom hebben mijn nieuwe Monstera Deliciosa bladeren geen gaten?

Hebben de nieuwe bladeren van je plant geen gaten? Dat kan komen door de jonge leeftijd, te weinig licht of vocht. Geef het wat tijd, de gaten in de bladeren komen vanzelf.

Waarom is geduld belangrijk bij de verzorging van de Monstera Deliciosa?

Elke plant is anders en vraagt om een speciale aanpak. Het is een kwestie van uitproberen om te zien wat jouw plant nodig heeft. Daar heb je wat geduld voor nodig.


Plaats een reactie