Monstera deliciosa (Gatenplant)

Ontdek de charme van de Monstera deliciosa, ook wel bekend als de Gatenplant.

Het unieke en prachtige bladpatroon maakt het een trendy toevoeging aan elke kamer.

Deze kamerplant houdt van een lichte plek, maar niet direct in het felle zonlicht.

Leer hoe je voor deze groene schoonheid zorgt, zodat de plant kan floreren en jouw huis kan stylen.

Monstera deliciosa eigenschappen

Latijnse naamMonstera deliciosa
Nederlandse naamGatenplant
Bekendste soorten

Deliciosa, Adansonii, Dubia, Karstenianum, Borsigiana

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Monstera deliciosa plant komt uit de tropische regenwouden van Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.
Maximale grootte
BladgrootteJa
BloeitJa
BloeiperiodeDe Monstera deliciosa kan het hele jaar door bloeien, maar binnenshuis is het zeldzaam. Meestal bloeit hij in de natuur tussen mei en juni.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Monstera deliciosa vandaan?

De Monstera deliciosa, ook wel bekend als de gatenplant, is oorspronkelijk afkomstig uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Je vindt deze plantensoort voornamelijk in landen als Panama, Mexico, Colombia en Brazilië. In deze regio’s groeit de plant als een klimplant langs bomen en wordt hij ook wel de ‘jungleplant’ genoemd. De Monstera deliciosa was van oorsprong vooral populair als sierplant, maar tegenwoordig wordt de plant steeds vaker gebruikt in interieurs voor het creëren van een botanische sfeer. Wanneer je een Monstera deliciosa in je huis wilt houden, is het belangrijk om te zorgen voor genoeg licht en voldoende ruimte, zodat de plant goed kan groeien en zijn karakteristieke bladeren kan ontwikkelen.

Monstera deliciosa soorten

Er zijn vele verschillende soorten Monstera deliciosa verkrijgbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en groeipatronen. Hieronder vind je een opsomming van de zes populairste Monstera deliciosa van dit moment:

 • Monstera deliciosa ‘Variegata’: een prachtige variant met witbonte bladeren, waardoor deze plant een echte eyecatcher is in je interieur.
 • Monstera deliciosa ‘Thai Constellation’: deze variëteit heeft opvallende witte vlekken op de bladeren en is erg geliefd onder plantliefhebbers.
 • Monstera deliciosa ‘Sierrana’: met zijn grote, diep ingesneden bladeren heeft deze Monstera een heel eigen karakter en is hij een aanwinst voor elke groene huiskamer.
 • Monstera deliciosa ‘Albo’: een zeldzame variant met prachtige witte strepen over de groene bladeren. Deze plant is erg geliefd, maar lastig te vinden.
 • Monstera deliciosa ‘Borsigiana’: een compactere variant van de Monstera deliciosa, ideaal voor kleinere ruimtes. Deze plant heeft iets kleinere bladeren, maar is nog steeds even indrukwekkend.
 • Monstera deliciosa ‘Adansonii’: met zijn opvallende gaten in de bladeren lijkt deze variëteit op een prachtige kaasplant. Hij voegt een speels element toe aan je interieur.

Wist je dat de Monstera deliciosa ook wel de gatenplant wordt genoemd door de karakteristieke gaten in de bladeren?

Gatenplant kopen, waar let je op?

Als je op zoek bent naar een mooie kamerplant kan de Monstera deliciosa, ook wel bekend als de gatenplant, een goede keuze zijn. Hier zijn zes belangrijke punten om op te letten bij het kopen van deze plant:

 1. Bladeren: Controleer of de bladeren van de plant gezond zijn. Let op tekenen van verkleuring, geelheid of bruine vlekken.
 2. Gaten: Zorg dat de plant gaten heeft in de bladeren. Dit is karakteristiek voor de Monstera deliciosa en geeft de plant zijn unieke uitstraling.
 3. Takken: Controleer of de plant goed ontwikkelde takken heeft en dat er geen bruine sporen op zitten.
 4. Wortels: Bekijk of de wortels van de plant gezond zijn en niet uit de pot steken.
 5. Pot: Controleer of de plant in de juiste maat pot zit en of er genoeg drainagegaten zijn om overtollig water af te voeren.
 6. Verzorging: Vraag het winkelpersoneel om advies over de verzorging van de plant, zodat je zeker weet dat je de plant de juiste verzorging geeft.

Let op deze zes punten bij het kopen van een Monstera deliciosa en je hebt een mooie en gezonde kamerplant voor in je huis!

Is de Monstera deliciosa giftig?

Ben je een liefhebber van de Monstera? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.

Is de Monstera deliciosa giftig voor mensen?

De Monstera deliciosa is giftig voor mensen en kan leiden tot irritatie van de mond en keel, buikpijn, braken en diarree. De plant bevat calciumoxalaatkristallen die bij contact met slijmvlies voor deze reacties zorgen. Het sap van de plant kan ook huidirritatie veroorzaken. Als je deze plant in huis hebt, zorg dan dat hij buiten het bereik van kinderen en huisdieren staat. Was je handen na het aanraken van de plant en vermijd contact met de ogen en mond.

Is de Monstera deliciosa giftig voor katten en honden?

De Monstera deliciosa is giftig voor honden en katten. De plant bevat calciumoxalaat, wat bij opname kan leiden tot irritatie en brandend gevoel in de bek, tong en keel van je huisdier. Bij grote inname kunnen er zelfs problemen met de ademhaling ontstaan. Houd de plant daarom buiten het bereik van je viervoeter en zorg ervoor dat je huisdier niet in de buurt komt van afgevallen bladeren. Bij vermoeden van vergiftiging, raadpleeg direct een dierenarts.

Is de Monstera deliciosa luchtzuiverend?

Deze populaire kamerplant staat bekend om zijn grote, groene bladeren die niet alleen mooi zijn, maar ook een belangrijke functie hebben. De Monstera deliciosa heeft namelijk het vermogen om de lucht in je huis te zuiveren en schadelijke stoffen te verwijderen. En dat is nog niet alles: deze plant zorgt ook voor een betere luchtvochtigheid in huis, waardoor je minder last hebt van droge lucht en bijbehorende klachten zoals droge ogen en keelpijn. Zet dus gerust een Monstera deliciosa in je woonkamer, slaapkamer of kantoor en adem schone, gezonde lucht in!


Monstera deliciosa verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Monstera deliciosa laten floreren? Dan zijn er een paar belangrijke zaken waar je op moet letten. Het is bijvoorbeeld essentieel dat je de plant regelmatig water geeft en op de juiste standplaats zet. Maar hoe vaak en hoeveel water heeft deze plant nodig? Welke potgrond is het beste voor jouw Monstera deliciosa? In dit artikel vind je handige tips en praktische instructies voor een optimale verzorging van jouw Monstera deliciosa. Zo kun jij binnen no-time genieten van een prachtig groeiende en bloeiende plant!

Wil je meer weten over hoe je Monstera deliciosa het best kunt verzorgen? Bekijk onze Monstera deliciosa Verzorging pagina.

Water geven

Je moet de Monstera deliciosa eens per week water geven. Zorg ervoor dat de grond in tussentijd opdroogt. Te veel water kan leiden tot wortelrot. Controleer dus regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je weer water geeft.

Standplaats

De beste standplaats voor de Monstera deliciosa is een lichte plek met indirect zonlicht, waar de plant kan groeien zonder direct beschenen te worden. Hij houdt van een warme omgeving, dus je kunt hem het beste bij een temperatuur tussen de 18 en 26 graden Celsius houden. Zorg ook dat de plant niet in de tocht staat en dat de grond goed vochtig blijft. En als je hem eenmaal een mooie plek in je huis hebt gegeven, zal hij snel groeien en een echte eyecatcher worden!

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de plant hangt af van de soort plant. Over het algemeen prefereert een plant een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Te hoge of te lage luchtvochtigheid kan leiden tot verschillende problemen voor de plant.

Plantenvoeding

Je kunt de Monstera deliciosa plantenvoeding geven, maar dit is niet noodzakelijk. Als je ervoor kiest om voeding te geven, doe dit dan één keer per maand in de lente en zomer. Geef geen voeding in de herfst en winter, omdat de plant dan in rust is. Gebruik een algemene kamerplantenvoeding en verminder de dosering met de helft. Het is belangrijk om de plant daarnaast regelmatig water te geven en de bladeren af en toe af te nemen.

Stekken

Wil jij de Monstera deliciosa stekken? Snijd een blad af met een stuk steel en plaats deze in een pot met vochtige potgrond. Bedek de pot met een plastic zak om het vocht vast te houden en creëer een vochtige omgeving. Zet de pot op een warme, lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Na enkele weken zal er wortelgroei ontstaan en kun je de plant verpotten naar een grotere pot. Zorg dat de grond vochtig blijft en geef regelmatig voeding voor sterke groei.

Snoeien

Wil je jouw Monstera deliciosa snoeien voor een gezonde groei? Begin met het weghalen van beschadigde of dode bladeren. Vervolgens kun je de lange ranken die uit de plant groeien korter maken, net boven een blad waar je wilt dat er nieuwe scheuten ontstaan. Zo krijgt de plant meer licht en lucht, en ontstaat er een mooiere vorm. Vergeet ook niet om de plant goed te ondersteunen met een stok of touw. Zo weet je zeker dat jouw Monstera deliciosa er weer stralend bij staat!

Verpotten

Wil jij jouw Monstera deliciosa graag verpotten? Dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de plant van nature graag wat hoger staat en dat de wortels snel groeien. Daarom is het goed om de plant om de paar jaar te verpotten. Bij het verpotten heb je de keuze uit verschillende soorten potten en potgrond. Hieronder lees je hoe je jouw Monstera deliciosa het beste kunt verpotten en waar je op moet letten.


Monstera deliciosa onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Monstera deliciosa wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera deliciosa gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Monstera deliciosa ?

De Monstera deliciosa kan last hebben van verschillende ziekten en plagen. Hieronder staan een paar veelvoorkomende: 1. Spint: Dit zijn kleine, rode beestjes die zich aan de onderkant van de bladeren verstoppen. Je kunt ze bestrijden door de bladeren regelmatig af te spoelen met water. 2. Bladluizen: Dit zijn kleine, groene insecten die sap uit de plant zuigen. Je kunt ze bestrijden door de plant te besproeien met zeepsop. 3. Meeldauw: Dit is een schimmel die een witte waas op de bladeren veroorzaakt. Je kunt de plant behandelen met een fungicide. 4. Wolluis: Dit zijn kleine, witte beestjes die zich aan de onderkant van de bladeren verstoppen. Je kunt ze bestrijden door de plant te besproeien met water en zeep. Zorg dat je de plant goed inspecteert voordat je hem koopt en houd de plant schoon en gezond. Op die manier kun je voorkomen dat hij last krijgt van ziekten en plagen.

Mijn Monstera deliciosa heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Monstera deliciosa bruine vlekken op de bladeren? Dit kan een teken zijn van te veel direct zonlicht, te weinig water of lage luchtvochtigheid. Zorg voor indirect zonlicht, geef regelmatig water en verhoog de luchtvochtigheid door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger of een schaaltje water naast de plant te zetten. Trim ook eventuele beschadigde bladeren.

Mijn Monstera deliciosa heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van jouw Monstera deliciosa geel worden, kan dat wijzen op te veel water geven of te weinig licht. Zorg dat je de plant niet te veel water geeft en dat hij op een lichte plek staat. Verwijder de gele bladeren en blijf de plant goed verzorgen voor gezonde groei.

Bladeren van mijn Monstera deliciosa vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Monstera deliciosa plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals te veel of te weinig water geven, te veel of te weinig zonlicht, te veel of te weinig voedingsstoffen, blootstelling aan tocht of giftigheid van de plant. Controleer de plant op tekenen van insecten, schade of ziekte en pas de verzorging aan. Zorg voor een goed-drainerende pot, geef regelmatig water en voed de plant een paar keer per jaar met meststof voor kamerplanten.

Een andere interessante weetje over deze plant is dat de vruchten van de Monstera deliciosa eetbaar zijn en een ananasachtige smaak hebben.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Monstera deliciosa plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Monstera deliciosa?

Monstera deliciosa is een tropische kamerplant met grote, hartvormige bladeren en gaten erin. Het is populair vanwege zijn trendy uitstraling en lage onderhoud.

Hoe verzorg je een Monstera deliciosa?

Zet de Monstera deliciosa op een lichte plek, geef regelmatig water en pas op voor tocht. Verpot als de pot te klein wordt.

Hoe kun je een Monstera deliciosa vermeerderen?

Je kunt een Monstera deliciosa vermeerderen door middel van luchtlagen, stekken of zaden. Voor stekken knip je een stengel met minimaal 2 bladeren af en plaats je deze in water of potgrond.

Is de Monstera deliciosa giftig voor huisdieren?

Ja, de Monstera deliciosa is giftig voor huisdieren vanwege de calciumoxalaatkristallen in de bladeren en stengels die irritatie en zwelling kunnen veroorzaken.

Hoe groot kan een Monstera deliciosa worden?

Een Monstera deliciosa kan tot wel 20 meter hoog worden, maar meestal blijft hij tussen de 2 en 4 meter.

Plaats een reactie