Calathea (Pauwenplant)

De Calathea is een prachtige kamerplant met zijn grote, sierlijke bladeren in verschillende kleuren en patronen. Deze plant heeft een unieke eigenschap waarbij de bladeren overdag opengaan en ’s avonds sluiten, wat hem ook wel de bijnaam ‘levende plant’ heeft opgeleverd.

De Calathea is niet alleen mooi hij kan ook bijdragen aan een gezonder en schoner binnenklimaat. Benieuwd hoe je deze plant het beste kunt verzorgen en bewonderen zodat hij nog jarenlang kan bloeien bij jou thuis? Lees dan verder!

Calathea eigenschappen

Calathea eigenschappen
Latijnse naamCalathea
Nederlandse naamPauwenplant
Bekendste soorten

Medallion, Rattlesnake, Orbifolia, Zebrina, Beauty Star

Behoort tot de familieMarantaceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Slaapkamer, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Calathea plant is afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika, met name uit landen als Brazilië en Colombia.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteJa
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Calathea vandaan?

De Calathea vindt zijn oorsprong in de tropische wouden van Zuid-Amerika. Deze plant komt voor in landen zoals Brazilië, Colombia, en Peru. In zijn natuurlijke habitat groeit de Calathea op de bosbodem tussen andere planten en bomen. Door zijn grote bladeren vangt hij daar slecht licht op, wat hem een geschikte plant maakt voor de schaduw. Het regenwoud zorgt voor een hoge vochtigheidsgraad, waardoor de Calathea goed gedijt in een vochtige omgeving. In de regenwouden wordt deze plant veelal gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen, zoals het behandelen van huidproblemen of koorts. Door zijn makkelijke onderhoud is de Calathea ook uitgegroeid tot een populaire kamerplant in jouw eigen interieur.

Calathea soorten

Er zijn veel verschillende soorten Calathea, elk met hun eigen unieke kenmerken en uiterlijk.

Hier zijn de 6 populairste Calathea planten van dit moment:

 • Calathea Medaillon
 • Calathea White Fusion
 • Calathea rattlesnake
 • Calathea Lancifolia
 • Calathea Orbifolia
 • Calathea Makoyana

Elke soort heeft zijn eigen patroon, kleuren en bladvorm, wat ze zo speciaal maakt. Sommige hebben gestreepte bladeren, terwijl andere mooie tekeningen hebben. De Calathea is geliefd bij vele plantenliefhebbers omdat ze niet alleen prachtig zijn om naar te kijken, maar ze zuiveren ook de lucht en brengen rust in huis. Dus als je een vleugje natuur wilt toevoegen aan je interieur, overweeg dan zeker een van deze mooie Calathea planten.

Wist je dat de Calathea reageert op licht? Het blad sluit 's nachts en bij weinig licht, en opent weer bij daglicht.

Pauwenplant kopen, waar let je op?

Wil jij een mooie en gezonde Calathea kopen? Let dan op de volgende zes punten:

 1. Standplaats: De Calathea houdt van een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.
 2. Waterbehoefte: Geef de plant regelmatig water, maar voorkom dat de grond te nat wordt.
 3. Luchtvochtigheid: De Calathea doet het goed in een vochtige omgeving, dus zorg voor voldoende luchtvochtigheid.
 4. Bladverkleuring: Let op verkleuring van de bladeren, dit kan namelijk duiden op te veel of juist te weinig water geven.
 5. Potmaat: Kies bij het kopen van een Calathea voor een pot die niet te groot is, omdat te veel ruimte kan leiden tot te weinig vocht in de bodem.
 6. Gezonde stek: Let erop dat de Calathea in goede conditie verkeert en vrij is van ziekten en plagen, zoals spint of bladluizen.

Met deze tips zorg jij ervoor dat je een mooie en gezonde Calathea in huis haalt!

Is de Calathea giftig?

Wil jij graag een Calathea in huis halen, maar vraag je je af of deze plant giftig is? Lees hieronder alles wat je moet weten over de giftigheid van de Calathea.

Is de Calathea giftig voor mensen?

De Calathea is niet giftig voor mensen en kan zelfs licht medisch voordeel bieden. Het sap van de plant kan gebruikt worden tegen huisstofmijt allergieën en huidirritaties. Desondanks kan het nog steeds verstandig zijn om de plant niet in je mond te stoppen of in te ademen, aangezien het menselijk lichaam een negatieve reactie kan geven op allerlei verschillende stoffen. Wees dus voorzichtig en zorg dat je weet wat je doet wanneer je in contact komt met de Calathea.

Is de Calathea giftig voor katten en honden?

Calathea is giftig voor honden en katten. Bij het opeten van de bladeren of andere delen van de plant kunnen je huisdieren last krijgen van braken, diarree en buikpijn. Ook kan het leiden tot moeilijkheden met ademhalen en hartslag. Zorg dat je huisdieren niet bij deze plant kunnen komen en haal hem weg als je vermoedt dat ze er toch aan hebben geknabbeld.

Is de Calathea luchtzuiverend?

De Calathea staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. De plant helpt bij het filteren van giftige stoffen uit de lucht en zorgt voor een gezondere leefomgeving. De Calathea heeft bladeren met een patroon dat kan veranderen afhankelijk van de lichtintensiteit en temperatuur. Naast het luchtzuiverende effect is de Calathea ook een mooie plant voor in huis door zijn decoratieve uitstraling. Zorg er wel voor dat je de plant op de juiste manier verzorgt, niet te nat en niet te droog, om de luchtzuiverende werking te behouden.

Calathea verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij een Calathea plant in huis, maar weet je niet goed hoe je deze moet verzorgen? Geen zorgen! In dit artikel geven we jou stapsgewijze instructies over hoe je een Calathea het beste kunt verzorgen. Van water geven tot licht en standplaats, alles komt aan bod. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw Calathea er altijd gezond en mooi bij staat!

Wil je meer weten over hoe je Calathea het best kunt verzorgen? Bekijk onze Calathea Verzorging pagina.

Calathea onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Calathea wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Calathea gezond en mooi te houden.

Een andere leuke eigenschap van de Calathea is dat hij zichzelf kan 'verplaatsen'. Hij beweegt namelijk zijn bladeren om zichzelf in de richting van het licht te laten groeien.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Calathea plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Calathea?

Hoe verzorg je een Calathea?

Verzorg een Calathea door hem op een lichte, warme plek zetten en regelmatig water te geven. Houd de grond vochtig en besproei de bladeren. Gebruik potgrond voor kamerplanten.

Waarom verkleuren de bladeren van mijn Calathea?

Verkleuring van bladeren bij Calathea’s kan door te veel zonlicht, te weinig water of een te droge lucht ontstaan.

Hoe vaak moet ik mijn Calathea water geven?

Geef je Calathea water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, meestal eens per week. Gebruik kamerwarm water en vermijd natte voeten.

Zijn Calathea's giftig voor huisdieren?

Ja, Calathea’s kunnen giftig zijn voor huisdieren. Het sap kan irritatie aan de huid veroorzaken en het eten van de bladeren kan leiden tot braken en diarree.

Plaats een reactie