Calathea (Pauwenplant)

Nederlandse naam: Pauwenplant

De Calathea, ook wel bekend als Pauwenplant’, valt op door zijn uniek gestreepte en gevlekte bladeren. Deze planten komen uit de tropische bossen van Zuid-Amerika. Ze zijn vrij gemakkelijk te verzorgen, houden van een vochtige omgeving en groeien het best op een plek zonder direct zonlicht. De Calathea voegt een exotisch gevoel toe aan je huis, perfect voor een levendige en natuurlijke uitstraling. Een geweldige keuze als je van planten met karakter houdt!

Plantnaam: Calathea

Nederlandse naam: Pauwenplant

 • Standplaats: Halfschaduw
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Waar komt de Calathea vandaan?

De Calathea komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Zuid-Amerika, vooral Brazilië. In het regenwoud groeit de Calathea onder het bladerdak, beschermd tegen felle zon en omringd door vochtige lucht.

Door zich goed aan te passen, vind je de Calathea nu overal ter wereld, ook in jouw woonkamer! Als je weet waar de plant vandaan komt, snap je beter wat hij nodig heeft. En dat maakt je band met de natuur sterker.

De Calathea hoort bij de Marantaceae-familie. Die bestaat uit ongeveer 30 soorten. Elke soort heeft eigen patronen en kleuren. De gestreepte bladeren van de Calathea Zebrina of de paarse onderkant van de Calathea Roseopicta, elke soort heeft iets speciaals.

Eigenschappen van Calathea

Calathea’s hebben prachtige bladeren. De patronen en kleuren verschillen per soort. Dit varieert van felgroene strepen tot diep paarse vlekken en soms zelfs roze accenten. Dit geeft elke ruimte een exotisch tintje.

Calathea’s, lid van de Marantaceae familie, passen zich makkelijk aan verschillende lichtomstandigheden aan. Ze groeien goed in indirect, zacht licht en helder licht zonder directe zon. Dat maakt ze ideaal voor in huis.

Calathea’s hebben een interessante relatie met licht en duisternis. Heb je ooit opgemerkt dat ze hun bladeren openen bij daglicht en sluiten als het donker wordt? Dit fenomeen heet nyctinastie.

Vochtigheid is belangrijk voor deze planten. Omdat ze uit tropische gebieden komen, houden Calathea’s van veel vocht. In Nederland betekent dit dat je misschien een luchtbevochtiger nodig hebt of de plant in de badkamer zet.

Deze bijzondere eigenschappen maken Calathea’s niet alleen aantrekkelijk voor tuinliefhebbers. Ook als je geïnteresseerd bent in natuur en wetenschap zijn deze planten fascinerend. Ze prikkelen je om meer te leren over deze prachtige soort.

Wist je dat?

Wist je dat de naam ‘Calathea’ uit het Grieks komt? Het betekent ‘mand’. In Zuid-Amerika gebruikten de mensen de grote bladeren vroeger als manden om eten in te verzamelen en te vervoeren. Dat is een leuk weetje over deze plant, toch?

Soorten Calathea’s

Er zijn veel verschillende soorten Calathea’s zijn om uit te kiezen. Elke soort heeft unieke patronen en kleuren op de bladeren, wat ze allemaal op hun eigen manier aantrekkelijk maakt.

Calathea Orbifolia

Heb je de Calathea Orbifolia al gezien? Deze soort valt op door zijn grote, ronde bladeren. De groene kleur wordt afgewisseld met heldere zilverkleurige strepen in een botanisch patroon.

Calathea Medallion

En dan is er de Medallion, een variant uit de Calathea familie die je niet over het hoofd ziet. De bladeren hebben donkergroene tot paarse tinten met lichte nerven en rondingen. Het lijkt wel alsof iemand artistiek met een kwast over elk blad heeft geschilderd.

Calathea Zebrina

Wil je iets echt unieks? Kies dan voor de Zebrina, die zijn naam dankt aan zijn opvallende zebraprint-ontwerp. Het is geen wonder dat deze soort zo geliefd is!

Er zijn nog veel meer soorten te ontdekken in dit plantengeslacht! Zo is er de Calathea Lancifolia, bekend om haar geschulpte randen en prachtig gestippeld patroon, of de Calathea Makoyana, ook wel pauwenplant genoemd vanwege haar elegant gepatternede bladeren.

Calathea kopen

Wil je een Calathea kopen? Hier vind je nuttige tips. Bedenk eerst welke soort Calathea plant je wilt. Kijk naar de plek waar je de plant wilt zetten. Is er veel indirect zonlicht en vochtigheid? Dan past elke soort Calathea in jouw ruimte.

Kies een winkel met goede recensies. Betrouwbare tuincentra of online winkels bieden gezonde planten aan zonder ziekten en plagen.

Let goed op de planten tijdens het kopen. De bladeren voelen stevig aan, hebben geen bruine randjes en zien er fris uit. Koop geen planten met gele of vallende bladeren. Dit duidt op problemen met de verzorging of ziektes. Vraag advies als je twijfelt over de conditie van een plant.

Zorg dat de pot groot genoeg is voor de wortels van de plant. In een kleine pot groeien de wortels minder goed.

Wees geduldig! Calatheas hebben tijd nodig om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving. Blijf ze goed verzorgen.

Is de Calathea giftig?

Nee, de Calathea is niet giftig. Deze planten zijn veilig voor huisdieren en mensen, wat ze een goede keuze maakt voor huishoudens met kinderen of huisdieren.

Is de Calathea giftig voor katten en honden?

Calatheas zijn niet giftig voor katten of honden! Deze planten horen bij de Marantaceae familie, veilig voor huisdieren. Heb je een kat of hond die graag aan planten knabbelt, dan hoef je je geen zorgen te maken over schadelijke gevolgen.

Is de Calathea giftig voor baby’s?

Calatheas zijn veilig voor baby’s! Ze zijn ideaal voor huishoudens met kleine kinderen die rondkruipen en op ontdekkingstocht gaan. Hoewel Calatheas niet giftig zijn, is het aan te raden om te voorkomen dat baby’s en peuters er aan knabbelen of ermee spelen. Het is altijd beter om te voorkomen dan te genezen! Kies een veilige plek waar de jongsten en de huisdieren niet makkelijk bij kunnen komen.

Is de Calathea luchtzuiverend?

Zeker! De Calathea zuivert de lucht. Calatheas staan bekend om hun vermogen om schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht te halen. Ze nemen deze stoffen op en zetten ze om in zuurstof. Zo maken ze de lucht in je huis schoner.

Verwacht nu niet dat je ventilatie of luchtfilters niet meer nodig hebt. Planten dragen bij aan een gezondere luchtkwaliteit, ze kunnen ventilatie- of filtersystemen niet vervangen.

Bloeit de Calathea?

Heb je een Calathea en vraag je je af of deze plant bloeit? Ja, dat doet hij! Het hangt wel af van het specifieke type en hoe je voor de plant zorgt.

Bloeiperiode van de Calathea

Veel soorten Calatheas hebben mooie bloemen. Deze plant staat bekend om haar prachtige bladeren. Als ze goed verzorgd is, bloeit ze ook. Meestal is dit in het late voorjaar of vroege zomer. Het exacte bloeimoment verschilt per soort en klimaat. Zie je knoppen aan je Calathea? Goed bezig! Je plant is gelukkig en gezond.

Wat te doen na de bloei van de Calathea

Is je Calathea uitgebloeid? Volg dan deze stappen om je plant gezond te houden en misschien wel weer te laten bloeien:

 • Haal dode of verwelkte bloemen weg. Dit stimuleert nieuwe groei.
 • Geef je plant niet te veel water. Dit kan wortelrot veroorzaken.
 • Zorg voor genoeg licht. Voorkom wel direct zonlicht, dit kan de bladeren beschadigen.

Wist je dat?

De bladeren van de Calathea reageren op licht. Ze openen zich overdag om licht op te vangen en sluiten zich ’s nachts. Dit unieke ritme geeft het gevoel dat de plant echt ‘leeft’ in je huis!

Calathea verzorgen

Je Calathea verzorgen is makkelijker dan je denkt! Laten we samen kijken naar wat deze plant nodig heeft om te groeien en bloeien.

Licht: Zet je Calathea op een plek met veel indirect licht. Voorkom direct zonlicht om bladverbranding tegen te gaan.

Water: Houd de grond van je Calathea altijd vochtig. Let op: te veel water veroorzaakt wortelrot, dat is niet goed voor de plant.

Temperatuur en vochtigheid: Je Calathea houdt van warmte en vocht. Zorg dat de temperatuur niet onder 18°C komt en probeer de luchtvochtigheid hoog te houden.

Net als andere kamerplanten, heeft de Calathea af en toe wat extra aandacht nodig:

 • Voeding: Geef van de lente tot de zomer eens per maand wat vloeibare kamerplantenvoeding.
 • Verpotten: Is je Calathea te groot voor haar pot? Verpot haar dan. Kies een pot die net iets groter is dan de vorige.
 • Snoeien: Haal regelmatig gele of dode bladeren weg om nieuwe groei te stimuleren.

Volg deze simpele stappen en je Calathea blijft gezond en gelukkig. Vergeet niet dat elke plant uniek is. Leer je plant kennen en zorg voor haar op de manier die zij nodig heeft.

Wil je je Calathea stekken? Snijd een stuk van de wortelstok, met minstens één gezonde blad en een deel van de wortel. Plant dit in vochtige, goed doorlatende aarde. Zorg voor een warme, vochtige omgeving zonder direct zonlicht om de groei te stimuleren.

Lees meer over je Calathea plant verzorgen

Problemen met Calathea

Soms gaat het niet helemaal goed met je Calathea, zelfs als je er goed voor zorgt. Geen zorgen, we helpen je de problemen te herkennen en op te lossen.

Gele bladeren

Zie je gele bladeren aan je plant? Misschien krijgt je plant te veel zon of te veel water. Dit los je zo op:

 • Geef je plant minder licht
 • Geef pas water als de bovenste laag grond droog aanvoelt

Bruine bladpunten

Zitten er bruine punten aan de bladeren van je plant? Je Calathea vindt het fijn als de lucht vochtig is. Probeer dit eens:

 • Zet je plant in een vochtige ruimte, zoals de badkamer
 • Gebruik een luchtbevochtiger

Hangende bladeren

Zien de bladeren van je Calathea er slap uit? Dan heeft je plant waarschijnlijk dorst. Geef meer water en controleer regelmatig of de grond nog vochtig is.

Luister goed naar wat je Calathea je probeert te vertellen. Zo blijft je plant blij en gezond. Elke plant is uniek. Zorg dus goed voor je Calathea op een manier die bij jouw plant past.

Tuinieren is meer dan alleen wetenschap, het is ook een kunst. Het kost tijd, liefde en zorg om planten te laten groeien. Maar elke dag leer je iets nieuws. Zo groei jij samen met je Calathea.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Calathea plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom zijn de bladeren van mijn Calathea geel?

Gele bladeren aan je Calathea betekent meestal te veel zon of te veel water. Geef je plant een plekje met minder licht en geef minder water.

Waarom heeft mijn Calathea bruine plantpunten?

Bruine bladpunten wijzen vaak op te droge lucht. Maak de lucht vochtiger met een plantenspuit, een luchtbevochtiger of een bakje water.

Waarom hangen de bladeren van mijn Calathea?

Hangende bladeren betekent meestal dat je Calathea dorst heeft. Geef vaker water en kijk of het beter gaat.

Hoe zorg je voor je eigen Calathea?

Elke Calathea is anders en heeft andere zorg nodig. Kijk goed naar je plant om te zien wat hij nodig heeft om gezond en mooi te groeien.

Hoe vaak moet ik mijn Calathea water geven?

Geef je Calathea water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, meestal eens per week. Gebruik kamerwarm water en vermijd natte voeten.


Plaats een reactie