Tradescantia (Vaderplant)

Nederlandse naam: Vaderplant

De Tradescantia, ook wel bekend als ‘vaderplant’, is een charmante plant met lange, slanke bladeren die vaak een mooie mix van groen, wit en soms paars tonen. Deze gemakkelijke kamerplant komt oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Ze houdt van helder, indirect licht en heeft regelmatig wat water nodig. Tradescantia is perfect voor het toevoegen van een kleurrijk en levendig accent aan je huis. Bovendien is ze heel makkelijk te stekken, dus je kunt eenvoudig je plantenfamilie uitbreiden of delen met vrienden!

Plantnaam: Tradescantia

Nederlandse naam: Vaderplant

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Tradescantia oorsprong

De oorsprong van de Tradescantia plant ligt in Amerika. Deze plantensoort komt hoofdzakelijk voor in Noord- en Zuid-Amerika, met soorten die variëren van het zuiden van Canada tot aan Argentinië. Dus, als je je ooit hebt afgevraagd waar deze prachtige weelderige plant vandaan komt, is dat het antwoord.

Tradescantia kreeg zijn naam ter ere van John Tradescant en zijn zoon, Britse tuinmannen uit de 17e eeuw die vele nieuwe soorten naar Engeland brachten. Ze waren verantwoordelijk voor de introductie van allerlei nieuwe plantensoorten in Europa.

Tijdens hun reizen ontdekten ze de veelzijdigheid en schoonheid van deze plantensoort en besloten ze deze mee te nemen om in hun eigen tuinen te groeien. De rest, zoals men zegt, is geschiedenis.

Tradescantia eigenschappen

Tradescantia vertoont een rijke variëteit aan eigenschappen die het tot een favoriete keuze voor plantenliefhebbers maken. In dit gedeelte krijg je inzicht in de unieke kenmerken van deze plant.

 • Groei: Deze plant groeit snel en gemakkelijk, waardoor hij ideaal is voor beginners. Zijn snelle groei maakt hem ook geschikt voor hangende manden, want hij ontwikkelt zich tot een prachtige, overhangende massa van bladeren.
 • Bladeren: De bladeren van de Tradescantia zijn lang en slank. Ze kunnen allerlei kleuren hebben, zoals groen, paars of zelfs zilverachtig grijs, afhankelijk van de specifieke soort.
 • Bloemen: Tradescantias pronken met kleine bloemen die meestal wit, roze of paars zijn. Hoewel ze niet zo opvallend zijn als andere kamerplantensoorten, voegen ze toch een charmante kleurlaag toe aan je binnen- of buitentuin.
 • Verzorging: Deze plant is makkelijk te verzorgen. Hij houdt van helder indirect licht en regelmatig water geven tijdens de groeiperiode helpt hem gezond te blijven. Maar let op: overwatering kan wortelrot veroorzaken!
 • Luchtzuiverend vermogen: Onderzoek toont aan dat Tradescantias geweldig werk leveren bij het zuiveren van de lucht in uw huis door schadelijke chemicaliën zoals formaldehyde uit de lucht te filteren.

Wist je dat?

De Tradescantia opvalt door zijn snelgroeiende, kleurrijke bladeren? Deze planten zijn bekend om hun levendige strepen en vlekken in tinten van paars, roze, groen en zilver. Ze groeien snel en creëren een weelderige, kleurrijke hangende massa, wat ze ideaal maakt voor hangmanden of als een kleurrijk accent op een plank.

Tradescantia soorten

Dompel jezelf onder in de diversiteit van de Tradescantia familie. Er bestaan namelijk veel allerlei soorten die perfect voor jouw groene ruimte kunnen zijn.

Allereerst, ontdek de Tradescantia zebrina. Met haar paars-groene bladeren, gesierd door zilverachtige strepen, straalt deze plant unieke schoonheid uit. Ze is vaak te vinden hangend aan mandjes of als bodembedekker.

Dan is er de Tradescantia pallida, beter bekend als ‘Purple Heart’. Deze soort heeft prachtige donkerpaarse bladeren en lichtroze bloemen. Het’s een ideale keuze voor diegenen die kleur in hun tuin of woning willen brengen.

Niet te vergeten, de Tradescantia fluminensis. Deze variant staat bekend om zijn glanzende groene bladeren en witte bloemenbloesem. Je kunt hem gebruiken om wat frisheid toe te voegen aan jouw leefruimte.

Als laatste maar niet minste, maak kennis met Tradescantia spathacea, ook wel ‘Bootsman’ genoemd. Deze soort heeft opvallende rood-paarse onderkanten en heldergroene bovenbladen waarmee het elke ruimte kan opfleuren.

Elke Tradescantia-soort heeft eigen verzorgingsbehoeften en groei-eigenschappen. Neem bijvoorbeeld de hoeveelheid licht die nodig is; sommigen geven de voorkeur aan felle zon, terwijl anderen zich beter voelen in halfschaduw.

Het is belangrijk om te weten dat alle soorten van Tradescantia snel groeien en gemakkelijk te vermeerderen zijn. Daardoor vormen ze een uitstekende keuze voor zowel beginnende als ervaren tuiniers. Dus, of je nu van levendige kleuren houdt of meer geïnteresseerd bent in subtiele tinten, er is een Tradescantia-soort die aan jouw wensen voldoet.

Herinner dat deze plantensoort niet alleen visueel aantrekkelijk is maar ook luchtzuiverende eigenschappen bezit. Dus, het toevoegen van een Tradescantia aan jouw collectie heeft het dubbele voordeel van schoonheid en gezondheid. Kies de soort die het beste bij jou past en geniet van de fascinerende wereld van de Tradescantia.

Tradescantia kopen

Als je geïnteresseerd bent om Tradescantia te kopen, zijn er een paar belangrijke punten om in gedachten te houden.

Allereerst, bepaal welk type Tradescantia je wilt. Elk soort heeft unieke kenmerken qua uiterlijk en zorgbehoeften. Bijvoorbeeld, de Tradescantia zebrina blinkt uit met paars-groene bladeren, terwijl de ‘Purple Heart’ opvalt met donkerpaarse bladeren en lichtroze bloemen.

Zodra je hebt besloten welk type je wilt, zoek dan naar een betrouwbare plantenwinkel of tuincentrum. Controleer de gezondheid van de plant voordat je hem koopt. Let op heldere kleuren en stevige stelen. Vermijd planten met verwelkte of bruine bladeren.

Bij het kopen van een Tradescantia is het ook belangrijk rekening te houden met het verzorgingsniveau dat elke specifieke soort vereist. Overweeg hoeveel tijd en aandacht jij aan jouw nieuwe plant kunt besteden.

Tradescantias hebben over het algemeen veel licht nodig maar kunnen verbrand worden bij direct zonlicht, dus zoek een plek in huis waar ze voldoende indirect licht krijgen.

Ten slotte loont het om advies te vragen van deskundigen of meer ervaren tuiniers als je niet zeker weet welk type Tradescantia geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Is de Tradescantia giftig?

Het is belangrijk om te weten of jouw geliefde planten veilig zijn voor alle leden van het gezin, inclusief huisdieren en kinderen. Laten we daarom eens kijken naar de vraag: is de Tradescantia giftig?

Is de Tradescantia giftig voor katten en honden?

Je zult blij zijn te horen dat de meeste soorten Tradescantia niet als giftige planten worden beschouwd. Maar, bij inname kan het irriterende effecten op uw huisdieren hebben, zoals overgeven of diarree. Dit komt door kleine kristallen genaamd calciumoxalaten die zich in de bladeren van deze plant bevinden. Hoewel ze niet dodelijk zijn, kunnen ze ongemak veroorzaken bij jouw huisdier.

Is de Tradescantia giftig voor baby’s?

Wat betreft baby’s en kleine kinderen, hetzelfde principe geldt hier ook. De kristallen in de bladeren kunnen irritatie veroorzaken aan mond en keel als ze worden ingeslikt. Ook kunnen er problemen ontstaan als een kind met gevoelige handjes aan de bladeren trekt – dit kan huidirritaties veroorzaken.

Hoewel het risico klein is, raden we je toch aan om je plant buiten bereik van kinderen te houden totdat ze oud genoeg zijn om te begrijpen dat ze geen plantmateriaal moeten eten of trekken.

Onthoud altijd: veiligheid eerst! Het is altijd het beste om advies in te winnen bij een medische professional of dierenarts als je vermoedt dat je kind of huisdier een plant heeft ingeslikt.

Is de Tradescantia luchtzuiverend?

Ja, de Tradescantia plant heeft inderdaad luchtzuiverende eigenschappen. Volgens een studie van NASA uit 1989 behoort deze plant tot de groep binnenshuisplanten die bijdragen aan het zuiveren van de lucht in uw huis of kantoor. De Tradescantia helpt schadelijke chemicaliën zoals formaldehyde en benzeen uit de omgeving te verwijderen.

Deze plant is niet alleen prachtig om naar te kijken, maar draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving. Door zijn vermogen om bepaalde giftige stoffen te absorberen, verbetert hij de kwaliteit van de binnenlucht aanzienlijk. Maar, ondanks dat ze effectief zijn in het filteren en neutraliseren van sommige soorten verontreinigingen, mogen deze planten niet worden beschouwd als een alles-in-één oplossing voor het handhaven van gezonde binnenluchtkwaliteit.

U kunt meerdere maatregelen nemen om uw binnenluchtkwaliteit te verbeteren en zo bijdragen aan uw algehele welzijn. Deze maatregelen kunnen bestaan uit regelmatig ventileren door ramen open te zetten, gebruik maken van luchtreinigers met HEPA-filters en natuurlijk het bezit hebben van luchtzuiverende plantensoort zoals de Tradescantia.

Onthoud maar dat hoewel ze nuttig zijn, geen een paar plant al het werk kan doen. Het is belangrijk dat u ook andere methodes toepast om uw luchtkwaliteit te verbeteren. Ondanks dat, zijn de Tradescantia’s een prachtige aanvulling op elk interieur, met het bijkomende voordeel dat ze helpen om uw leefruimte een beetje gezonder te maken.

Bloeit de Tradescantia?

Ja, de Tradescantia bloeit! Deze prachtige plant produceert kleine, opvallende bloemen die je interieur of tuin extra kleur geven. De bloemen variëren van wit tot roze en paars, afhankelijk van het specifieke type Tradescantia dat je hebt.

Bloeiseizoen

Traditioneel begint de bloeiperiode van de Tradescantia in het late voorjaar en kan doorgaan tot aan de vroege herfst. Hou er rekening mee dat dit kan variëren gebaseerd op klimaatomstandigheden en verzorgingspraktijken.

Stimuleer Bloei

Wil je meer bloemen? Verhoog dan regelmatig het lichtniveau. Plaats jouw Tradescantia bij een raam op het oosten of westen waar hij helder maar indirect licht ontvangt. Een teveel aan direct zonlicht veroorzaakt, maar bladverbranding.

Snoeien Bevordert Groei

Snoei jouw plant na haar eerste volle groeiseizoen om nieuwe groei te bevorderen. Dit helpt ook om uw plant gezond te houden door dode of stervende delen te verwijderen.

Wist je dat?

De Tradescantia een van de gemakkelijkste planten is om te vermeerderen? Door slechts een klein stukje van de stengel af te knippen en in water of aarde te plaatsen, kun je gemakkelijk nieuwe plantjes laten groeien. Dit maakt ze niet alleen leuk voor jezelf, maar ook perfect om te delen met vrienden en familie!

Tradescantia verzorgen

Tradescantia’s behoeften zijn relatief eenvoudig te vervullen. Zo pluk je de vruchten van een gezonde, bloeiende plant.

Watering Routine
Geef uw Tradescantia regelmatig water, bij voorkeur eens per week. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt is. Overbewatering kan wortelrot veroorzaken, dus laat overtollig water altijd weglopen.

Lichtvereisten
Plaats uw plant op een plek met helder indirect licht. Vermijd direct zonlicht; het kan de bladeren verbranden en hun levendige kleur aantasten.

Temperatuurbereik
Tradescantia groeit goed in kamertemperatuur (18-24 °C). Bescherm tegen koude tocht of extreme hitte om stress voor uw plant te verminderen.

Bemesting
Voed uw Tradescantia tijdens het groeiseizoen één keer per maand met een evenwichtig meststof. In de wintermaanden kunt u dit beperken tot eens in de twee maanden.

Snoeien
Houd uw Tradescantia strak en vol door regelmatig te snoeien. Het bevordert nieuwe groei en houdt de plant er fris uitziend.

Ongedierte Controle
Controleer regelmatig op ongedierte zoals spintmijten of bladluizen. Gebruik insecticide zeep of neemolie ter bestrijding indien nodig.

Lees meer over je Tradescantia verzorgen

Tradescantia problemen

Elke plant heeft aandacht nodig om te bloeien, en Tradescantia is geen uitzondering. Ondanks zijn aanpassingsvermogen kunnen er problemen optreden die de gezondheid van deze plant beïnvloeden. Hier bespreken we een paar veel voorkomende problemen bij het verzorgen van een Tradescantia.

 1. Verkleurde bladeren: Als je merkt dat de bladeren van je Tradescantia verkleuren, ligt dit vaak aan onvoldoende licht. Plaats de plant op een plek waar hij voldoende indirect zonlicht krijgt.
 2. Droge of bruine punten: Dit kan duiden op te weinig water of een te droge omgeving. Zorg ervoor dat je regelmatig water geeft, maar laat de grond tussen gietbeurten door uitdrogen om wortelrot te voorkomen.
 3. Zwarte vlekken op bladeren: Dit wordt meestal veroorzaakt door overbewatering of slechte afwatering in de pot. Controleer de drainagegaten van uw pot en pas uw waterregime aan indien nodig.
 4. Slechte groei of geen bloemen: Onvoldoende voeding kan hiervan de oorzaak zijn. Voed je Tradescantia tijdens het groeiseizoen met een evenwichtige meststof.

Het herkennen van deze problemen is belangrijk voor het succesvol kweken van een gezonde en bloeiende Tradescantia-plant in jouw huis of tuin.

Bovendien kan Tradescantia gevoelig zijn voor bepaalde soorten ongedierte zoals spintmijten en bladluizen. Regelmatig controleren op deze plagen helpt om ze vroegtijdig te ontdekken en gepaste maatregelen te nemen.

Het komt erop neer dat een goede verzorging cruciaal is om problemen met je Tradescantia te voorkomen en op te lossen. Zorg ervoor dat de plant het juiste licht, water en voeding krijgt, controleer regelmatig op ongedierte en zorg voor een geschikte pot met goede drainage. Met deze stappen kun je genieten van een gezonde, bloeiende Tradescantia die elke ruimte verrijkt met haar prachtige bladeren en bloemen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Tradescantia. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoeveel licht heeft een Tradescantia nodig?

De Tradescantia doet het goed in helder, indirect licht. Te veel direct zonlicht kan de bladeren verbleken of verbranden.

Hoe vaak moet ik mijn Tradescantia water geven?

Water geven wanneer de bovenste laag van de grond begint uit te drogen. Laat de grond niet volledig uitdrogen, maar vermijd ook overwatering.

Hoe bemest ik een Tradescantia?

Bemest met een evenwichtige vloeibare meststof ongeveer eens per maand tijdens het groeiseizoen.

Hoe snoei ik een Tradescantia?

Regelmatig snoeien bevordert een vollere groei. Knip de langere stengels af en je kunt deze stekjes eventueel weer in de grond plaatsen voor extra planten.

Is de Tradescantia giftig?

Ja, de Tradescantia kan licht giftig zijn bij inname. Houd de plant buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen.


Plaats een reactie