Tradescantia (Vaderplant)

De Tradescantia is een prachtige kamerplant die niet alleen je interieur opvrolijkt, maar ook nog eens makkelijk te verzorgen is.

Wil je weten hoe je deze plant het beste kunt verzorgen en welke soorten er zijn? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In dit artikel geven we je praktische tips en stapsgewijze instructies, zodat jij optimaal kunt genieten van deze bijzondere plant.

Tradescantia eigenschappen

Tradescantia eigenschappen
Latijnse naamTradescantia
Nederlandse naamVaderplant
Bekendste soorten

Zebrina, Pallida, Nanouk, Fluminensis, Blossfeldiana

Behoort tot de familieCommelinaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Tradescantia plant komt uit de tropische regio's van Noord- en Zuid-Amerika, maar wordt nu wereldwijd gekweekt als kamerplant.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Tradescantia binnenshuis is meestal in de lente en zomer, met kleine paarse, roze of witte bloemen die slechts enkele dagen bloeien.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigJa

Waar komt de Tradescantia vandaan?

Wist je dat de Tradescantia oorspronkelijk uit de warmere delen van de Amerika’s komt? Deze plantensoort werd voor het eerst ontdekt in Mexico en werd daarna naar andere delen van de wereld gebracht. Tegenwoordig zijn er allerlei soorten en variaties van de Tradescantia beschikbaar en wordt de plant veel gekweekt als kamerplant. Deze robuuste plant is een aanwinst voor je interieur en heeft weinig verzorging nodig. De Tradescantia is te herkennen aan de lange, puntige bladeren en de opvallende witte, paarse, roze of zilveren strepen op de bladeren. Door de gemakkelijke verzorging en het opvallende uiterlijk is de Tradescantia een ideale plant om in huis te hebben.

Tradescantia soorten

Tradescantia is een plantengeslacht dat bekend staat om zijn grote variatie aan soorten. Er zijn verschillende soorten Tradescantia beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en kenmerken.

Hieronder vind je een opsomming van de zes meest populaire Tradescantia op dit moment:

 • Tradescantia zebrina – Ook wel bekend als de ‘wortelstokklimmer’, heeft deze Tradescantia paarse bladeren met zilveren strepen die lijken op de huid van een zebra. Het is een mooie en opvallende plant die goed gedijt in zowel lichte als schaduwrijke omgevingen.
 • Tradescantia fluminensis – Deze donkergroene plant wordt ook wel ‘Vaderplant’ genoemd vanwege zijn sterke wortelstelsel. Het heeft glanzende bladeren en groeit snel, waardoor het perfect is voor het vullen van grote ruimtes.
 • Tradescantia pallida – Ook wel bekend als de ‘paarse koningin’, heeft deze Tradescantia diep paarse bladeren die een contrasterend effect creëren in je ruimte. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant en gedijt goed in zowel zonlicht als halfschaduw.
 • Tradescantia sillamontana – Deze Tradescantia, ook wel ‘bontbladige Tradescantia’ genoemd, heeft zilverwitte bladeren bedekt met zachte haartjes. Het voegt een vleugje textuur toe aan je interieur en gedijt goed in helder licht.
 • Tradescantia spathacea – Ook bekend als de ‘bootlelie’, heeft deze Tradescantia brede, groene bladeren met opvallende paarse onderkanten. Het is een prachtige plant die goed groeit in vochtige omstandigheden en een tropisch gevoel geeft aan je ruimte.
 • Tradescantia nanouk – Deze nieuwe cultivar van Tradescantia heeft wit met roze bladeren en zorgt voor een vrolijke en kleurrijke toevoeging aan je interieur. Het is een gemakkelijk te verzorgen plant die goed gedijt bij helder indirect licht.

Deze zes populaire tradescantia planten zijn allemaal prachtige keuzes voor zowel beginners als ervaren plantenliefhebbers. Voeg een van deze planten toe aan je collectie en geniet van hun unieke schoonheid en levendigheid.

Wist je dat de Tradescantia ook wel de 'vaderplant' wordt genoemd vanwege de vele kleine plantjes (baby's) die eraan groeien?

Vaderplant kopen, waar let je op?

Ben jij van plan om een Tradescantia te kopen in de winkel? Let dan op de volgende zes punten:

 1. Kijk naar de standplaats: deze plant houdt van licht, maar vermijd direct zonlicht op het middaguur.
 2. Controleer de potgrond: deze moet vochtig zijn, maar niet té nat.
 3. Check de bladeren: deze moeten stevig en groen zijn, zonder gele of bruine plekken.
 4. Besteed aandacht aan de grootte van de pot: deze moet niet te klein zijn in verhouding tot de plant om wortelproblemen te voorkomen.
 5. Zorg dat de plant vrij is van ongedierte of insecten: dit kun je zien aan bijvoorbeeld spinnewebben of vlekken op de bladeren.
 6. Vraag het personeel om advies: zij kunnen je helpen bij het kiezen van de juiste plant en informatie geven over de verzorging ervan.

Onthoud dat een gezonde plant de basis is voor een mooie aanwinst in jouw interieur en dat deze gemakkelijk te onderhouden is. Houd hem regelmatig water en zet hem op een zonnige plek, dan kun je nog lang genieten van zijn groene blad en kleurrijke bloemen!

Is de Tradescantia giftig?

Wil jij graag een Tradescantia in huis halen, maar vraag je je af of deze plant giftig is? Lees hieronder alles wat je moet weten over de giftigheid van de Tradescantia.

Is de Tradescantia giftig voor mensen?

De Tradescantia is niet giftig voor mensen en kan veilig worden geconsumeerd, aangeraakt en geplant zonder enige zorg voor mogelijke toxiciteit.

Is de Tradescantia giftig voor katten en honden?

De Tradescantia is giftig voor honden en katten. Bij het eten van deze plant kunnen ze last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Zorg ervoor dat deze plant niet binnen het bereik van huisdieren staat.

Is de Tradescantia luchtzuiverend?

Deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende werking. Door zijn bladeren absorbeert hij giftige stoffen in de lucht, zoals formaldehyde, benzeen en trichlooretheen. Zo zorgt de Tradescantia niet alleen voor een mooi groen accent in je huis, maar ook voor schonere lucht. Plaats een paar van deze planten bij jou thuis en adem gemakkelijker!

Tradescantia verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Tradescantia plant gezond en vitaal houden? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo heeft deze populaire plant voldoende licht en water nodig, maar is tegelijkertijd gevoelig voor overbewatering en vochtige grond. Gelukkig zijn er een paar handige tips die je kunt gebruiken om jouw Tradescantia gezond te houden. Lees hieronder hoe je deze plant het best kunt verzorgen en welke problemen je kunt voorkomen.

Wil je meer weten over hoe je Tradescantia het best kunt verzorgen? Bekijk onze Tradescantia Verzorging pagina.

Tradescantia onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Tradescantia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Tradescantia gezond en mooi te houden.

Een andere interessant weetje is dat sommige soorten van de Tradescantia plant giftig kunnen zijn voor huisdieren zoals katten en honden.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Tradescantia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Tradescantia?

Tradescantia is een plant die bekendstaat om zijn kleurrijke bladeren en eenvoudige onderhoud. Het is een populaire kamerplant.

Hoe verzorg je een Tradescantia?

Verzorg een Tradescantia door hem op een lichte plek te plaatsen, de grond vochtig te houden en elke twee weken voeding te geven. Snoei beschadigde bladeren regelmatig.

Kan een Tradescantia buiten groeien?

Ja, een Tradescantia kan buiten groeien, maar het is afhankelijk van het klimaat en de specifieke soort. Bescherm de plant tegen vorst.

Hoe vaak moet je een Tradescantia water geven?

Geef de Tradescantia 1 keer per week water en laat de grond tussen de gietbeurten door licht opdrogen.

Is een Tradescantia giftig voor huisdieren?

Is Tradescantia giftig voor huisdieren? Ja, deze mooie kamerplant kan bij inname braken, diarree en maagklachten veroorzaken bij honden en katten.

Plaats een reactie