Caryota (Vissenstaartpalm)

De Caryota, ook wel de vissenstaartpalm genoemd, is een bijzondere kamerplant die rechtstreeks uit de tropen komt. Met zijn lange, elegante bladeren die lijken op vissenstaarten en groene, bladerrijke kroon is deze plant een indrukwekkende aanvulling op elk interieur.

Hoe zorg je ervoor dat deze exotische plant in topconditie blijft in je eigen huis? Ontdek alles wat je moet weten over de verzorging van de Caryota en hoe je deze plant laat bloeien in je eigen woonkamer.

Caryota eigenschappen

Caryota eigenschappen
Latijnse naamCaryota
Nederlandse naamVissenstaartpalm
Bekendste soorten

Mitis, Urens, Gigas, Sobolifera, Ophiopellis

Behoort tot de familieArecaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer,
Oorspronkelijk gebiedDe Caryota plant is afkomstig uit Zuidoost-Azië en delen van India.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Caryota binnenshuis is afhankelijk van de omstandigheden, maar meestal bloeit deze palmboom niet binnen.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMoeilijk
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Caryota vandaan?

De Caryota is een palmboom die oorspronkelijk uit Azië komt. Je vindt deze boom vooral in landen als Thailand, Indonesië en Maleisië. De Caryota groeit het best in tropische gebieden waar het altijd warm en vochtig is. De boom kan wel 20 meter hoog worden en heeft een karakteristiek uiterlijk met lange, dunne bladeren en een slanke stam. Mensen gebruiken de bladeren van de Caryota voor allerlei doeleinden, bijvoorbeeld om daken van huizen mee te bedekken, of om manden en hoeden van te maken. Maar ook het sap van de Caryota is bruikbaar voor verschillende toepassingen, zoals de productie van suiker en alcohol.

Caryota soorten

Er zijn allerlei verschillende soorten Caryota verkrijgbaar, stuk voor stuk prachtige planten die jouw interieur een tropische sfeer kunnen geven. Ben je benieuwd naar de meest populaire Caryota van dit moment? Hieronder vind je een opsomming van de top 6:

 • Caryota mitis – Deze plant staat ook bekend als de vissenstaartpalm vanwege zijn unieke bladvorm. Het is een relatief kleine palm die perfect is voor in een kleinere ruimte.
 • Caryota urens – Deze palm, ook wel bekend als de kentiapalm, heeft lange sierlijke bladeren en kan een flinke hoogte bereiken. Het is een populaire keuze voor grotere ruimtes.
 • Caryota gigas – Met zijn grote, waaiervormige bladeren is de Caryota gigas een echte eyecatcher. Hij kan een indrukwekkende hoogte bereiken en is perfect voor liefhebbers van grotere planten.
 • Caryota obtusa – Deze Caryota heeft mooie gekartelde bladeren en staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Een ideale keuze voor in huis dus!
 • Caryota alba – Deze Caryota heeft mooie, witte bladeren en wordt daarom ook wel de witte vissenstaartpalm genoemd. Een bijzondere en elegante toevoeging aan je interieur.
 • Caryota maxima – Met zijn grote, waaierachtige bladeren en imposante formaat is de Caryota maxima een echte blikvanger. Deze palm kan een flinke hoogte bereiken en is daarom perfect voor ruime interieurs.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele verschillende soorten Caryota die er zijn. Kies de Caryota die het beste bij jou en je interieur past en geniet van de prachtige tropische uitstraling die deze planten kunnen bieden.

Wist je dat de Caryota Maxima wel 25 meter hoog kan worden? Dit maakt het een van de grootste soorten palmbomen ter wereld!

Vissenstaartpalm kopen, waar let je op?

Wil je een mooie Caryota kopen voor bij jou in huis? Dat is een goede keuze! Hieronder vind je de zes belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een Caryota:

 1. Check of de plant gezond is. Kijk naar de bladeren en stam voor tekenen van ziekte of beschadiging.
 2. Stem de grootte van de plant af op de ruimte waar je hem wilt plaatsen. Caryota’s kunnen hoog worden, dus zorg dat je genoeg ruimte hebt.
 3. Kies een plek waar de plant genoeg licht krijgt. Caryota’s houden van indirect zonlicht, dus een plek bij het raam is ideaal.
 4. Geef de plant regelmatig water. Caryota’s houden van vochtige grond, maar zorg dat de grond niet te nat wordt.
 5. Check of de grond waarin de plant staat geschikt is. Caryota’s hebben goede drainage nodig, dus zorg dat de grond niet te zwaar is.
 6. Houd de plant vrij van droge lucht. Caryota’s houden van een hoge luchtvochtigheid, dus een schaal met water in de buurt kan helpen.

Als je deze punten in gedachten houdt, geniet je straks van een mooie, gezonde Caryota in jouw huis. Veel plezier met kiezen en kopen!

Is de Caryota giftig?

Benieuwd of de Calathea een veilige plant is voor in huis? Lees hier meer over de mogelijke giftigheid van deze exotische kamerplant en hoe je veiligheid kunt waarborgen.

Is de Caryota giftig voor mensen?

Caryota is een plant die giftig kan zijn voor mensen. Het sap van de plant kan huidirritatie veroorzaken en bij inname kan het leiden tot braken, buikpijn en diarree. Het is daarom belangrijk om jezelf te beschermen bij het hanteren van de plant en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen komen. Houdt Caryota buiten bereik van kinderen, draag handschoenen bij het snoeien en was je handen goed na aanraking met de plant om irritatie te voorkomen.

Is de Caryota giftig voor katten en honden?

De Caryota is giftig voor honden en katten. Het eten van de bladeren kan leiden tot maagproblemen, braken en diarree bij huisdieren. Het is daarom belangrijk om deze plant buiten bereik van je huisdieren te houden. Als je vermoedt dat je huisdier de plant heeft gegeten, zorg dan dat je zo snel mogelijk een dierenarts raadpleegt.

Is de Caryota luchtzuiverend?

Caryota is een van de vele planten die luchtzuiverende eigenschappen hebben. Het is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een plant die in staat is om dat schadelijke formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht te halen en de luchtvochtigheid in je huis te verhogen. In tegenstelling tot veel andere kamerplanten kan Caryota echter giftig zijn voor huisdieren en zelfs voor mensen in sommige gevallen. Om hiervan te profiteren zonder risico’s te nemen, zorg je ervoor dat Caryota buiten het bereik van kinderen en huisdieren staat.

Caryota verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Caryota in huis halen, maar ben je nog niet bekend met de verzorging hiervan? Geen zorgen, wij helpen je op weg! Een Caryota, ook wel de vissenstaartpalm genoemd, is een mooie en exotische plant die wel wat aandacht nodig heeft. In dit artikel ontdek je hoe je deze plant het beste kunt verzorgen, zodat jij er lang van kunt blijven genieten. Denk hierbij aan de juiste standplaats, bewatering en bemesting. Ook geven we praktische tips en handige stapsgewijze instructies, zodat jij precies weet wat je moet doen om jouw plant gezond te houden. Lees snel verder!

Wil je meer weten over hoe je Caryota het best kunt verzorgen? Bekijk onze Caryota Verzorging pagina.

Caryota onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Caryota wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Caryota gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje over de Caryota Maxima is dat alle delen van de plant giftig zijn voor mens en dier. Zorg dus dat je er niet mee in aanraking komt.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Caryota plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de Caryota?

Caryota is een geslacht van palmbomen met ongeveer 13 soorten, die voornamelijk voorkomen in Zuidoost-Azië en de Indische Oceaan.

Hoe moet ik zorgen voor mijn Caryota?

Zet de Caryota op een lichte plek zonder direct zonlicht, geef regelmatig water en sproei de bladeren voor een hoge luchtvochtigheid.

Zijn Caryota's giftig?

Ja, sommige Caryota-soorten zijn giftig voor mensen en dieren. Vooral de zaden en vruchten kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken.

Hoeveel water hebben Caryota's nodig?

Caryota’s hebben veel water nodig, vooral tijdens het groeiseizoen. De grond moet altijd vochtig zijn en nooit uitdrogen.

Hoeveel licht heeft de Caryota nodig?

De Caryota heeft veel licht nodig, bij voorkeur indirect zonlicht. Zorg dat de plant niet in de felle middagzon staat.

Plaats een reactie