Caryota (Vissenstaartpalm)

Nederlandse naam: Vissenstaartpalm

De Caryota, beter bekend als ‘Vissenstaartpalm’, heeft opvallende bladeren die doen denken aan een vissenstaart. Deze palmsoort komt oorspronkelijk uit de tropische regio’s van Azië. Hij houdt van een lichte plek, maar liever geen direct zonlicht, en heeft regelmatig water nodig. De Caryota brengt een tropische en stijlvolle sfeer in je huis. Ideaal als je op zoek bent naar een groene blikvanger die net even anders is dan de rest!

Plantnaam: Caryota

Nederlandse naam: Vissenstaartpalm

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Moeilijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Waar komt de Caryota vandaan?

De Caryota komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en het Indisch subcontinent. Je vindt hem ook op eilanden zoals Java, Sumatra en Borneo. Deze plant speelt al duizenden jaren een belangrijke rol voor de mensen die daar leven.

De naam “Caryota” is Grieks voor “noot”. Dat verwijst naar de vruchten van deze palm, die lijken op noten. Let op: de vruchten bevatten oxalaat-zuurresten, die irritatie kunnen veroorzaken. Draag dus handschoenen als je ze aanraakt!

Kenmerken van Caryota

De Caryota heeft een bijzondere bladvorm. De grote bladeren lijken op een vissenstaart en geven de plant een exotisch uiterlijk. Dat maakt haar een blikvanger in elke kamer of tuin.

De Caryota groeit snel als de omstandigheden goed zijn. Ze houdt van warmte en vochtigheid. Zet je haar op een plek met veel licht zonder direct zonlicht, dan groeit ze het beste.

Pas op: Eet de vruchten van deze palm niet rauw! Ze bevatten oxalaatkristallen die voor irritatie zorgen. Heb je de vruchten goed klaargemaakt dan zijn ze veilig en zelfs eetbaar!

Leuk om te weten is dat Caryota’s monocarpische planten zijn. Dit betekent dat na de bloei elke stengel sterft en plaatsmaakt voor nieuwe scheuten. Zo blijft je vissenstaartpalm vitaal en fris.

Wil je goed voor deze tropische schoonheid zorgen? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

 • Geef de plant regelmatig water
 • Zet de plant niet in direct zonlicht
 • Zorg dat de temperatuur altijd tussen de 18 en 25 graden Celsius is.

Wist je dat?

Deze palm een beetje een drama queen is als het gaat om bloeien? De Caryota sterft na haar bloeiperiode, maar geen zorgen – ze produceert eerst meerdere bloemaren, en het hele proces kan enkele jaren duren. Dit bijzondere fenomeen maakt elke bloei van de Caryota een spectaculair en zeldzaam moment!

Soorten Caryota

Kijk je uit naar een Caryota voor je tuin of binnenruimte? Er zijn allerlei soorten om uit te kiezen. Hieronder staan drie populaire soorten en hun unieke kenmerken.

Caryota Mitis

Je kent deze soort misschien als de clustered fishtail palm. Deze palm heeft een bosachtige groeiwijze. Meerdere stengels komen uit dezelfde wortel. De grote, heldergroene bladeren vallen op. Dit maakt de Caryota Mitis een mooie toevoeging aan elke ruimte.

Caryota Urens

De Caryota Urens is ook bekend als de jaggery palm. Wat deze soort bijzonder maakt, is het zoete sap. Dit sap wordt gebruikt om jaggery te maken, een traditionele Aziatische suiker. Pas op voor de vruchten van deze palm! Ze bevatten schadelijke oxalaatkristallen.

Caryota Maxima

De Caryota Maxima, of mountain fishtail palm, is een reus onder de palmen. Deze palm groeit tot wel 30 meter hoog. Heb je een grote tuin? Dan is deze palmsoort een prachtige keuze. Hij domineert het landschap en trekt alle aandacht naar zich toe.

Een Caryota kopen

Wil je een Caryota, een exotische palm kopen? Houd bij de aankoop van een Caryota rekening met een paar belangrijke punten:

 • Plantgezondheid: Kijk goed naar de bladeren. Deze moeten heldergroen zijn zonder bruine vlekken of randen. Zie je kleine witte stipjes of plakkerige substanties? Dat zijn tekenen van ongedierte.
 • Grootte: De grootte hangt af van de soort die je wilt. Een Caryota Mitis blijft vaak klein, terwijl een Caryota Maxima tot 30 meter hoog groeit! Denk goed na over de ruimte die je hebt.
 • Prijs: Palmen zijn soms duur, vooral de grotere. Vergelijk prijzen bij allerlei leveranciers zodat je niet te veel betaalt.

Je vindt Caryotas niet alleen in fysieke winkels, ook online zijn ze te koop. Er zijn webshops die gespecialiseerd zijn in tropische en exotische planten. Kies voor een webshop die er betrouwbaar uitziet en goede recensies heeft.

Is de Caryota giftig?

Ja, de Caryota kan giftig zijn. Het sap van deze plant kan huidirritatie veroorzaken, en de vruchten zijn giftig als ze gegeten worden. Het is daarom aan te raden om voorzichtig te zijn met deze plant, vooral rond huisdieren en kleine kinderen.

Is de Caryota gevaarlijk voor katten en honden?

De Caryota is giftig voor zowel katten als honden. De plant bevat calciumoxalaatkristallen. Kauwt je kat of hond op een blad? Dan irriteren deze kristallen hun mond, keel en maag. Zet de Caryota buiten bereik van je huisdieren. Zie je dat ze toch bij de plant komen en beginnen te kwijlen, braken of moeite hebben met slikken? Bel dan je dierenarts.

Is de Caryota gevaarlijk voor baby’s?

De Caryota is ook giftig voor baby’s en kleine kinderen. Baby’s kauwen misschien niet snel op plantbladeren, toch vinden ze de vorm en textuur van een Caryota-blad interessant. Houdt baby’s en jonge kinderen uit de buurt van de plant. Als je denkt dat je kind een stukje van de plant heeft gegeten, bel dan meteen een dokter.

Is de Caryota luchtzuiverend?

Er zijn geen specifieke wetenschappelijke onderzoeken die laten zien dat de Caryota de lucht erg goed zuivert. Toch gelden er algemene regels voor alle planten. Planten nemen kooldioxide op en geven zuurstof af. Hierdoor maken ze de omgeving gezonder.

Ben je op zoek naar planten die de lucht beter zuiveren? Kijk dan eens naar exotische planten zoals de Dracaena of Spider Plants. Deze planten zijn beter in het opnemen van allerlei stoffen die de binnenlucht vervuilen.

Wist je dat?

Deze palm ook wel de naam ‘vissenstaart’ heeft. Waar komt deze naam vandaan komt? Het zit hem in de bladeren. Ze lijken veel op de staart van een vis. Dit unieke kenmerk geeft de palm niet alleen zijn naam, het maakt hem ook tot een echte blikvanger in elk interieur.

Bloeit de Caryota?

De Caryota bloeit op een unieke manier. Het duurt zelfs tot 15 jaar voordat je deze palm voor het eerst ziet bloeien! Als de Caryota bloeit, produceert hij prachtige lange pluimen met kleine roomwitte of geelgroene bloemen. Een spectaculair gezicht!

Belangrijk om te onthouden: elke stam van de Caryota bloeit maar één keer in zijn leven. Na het produceren van duizenden vruchten sterft die stam. Bij soorten als de Caryota Mitis, die meerdere stammen heeft, betekent dit niet het einde van de hele plant.

Caryota verzorgen

Wil je jouw Caryota-plant goed verzorgen? Met wat basiskennis en oog voor detail houd je jouw plant tevreden en gezond.

Wist je dat een Caryota niet veel licht nodig heeft? Een plek met indirect licht is perfect. Zet de plant niet in de volle zon, dat kan de bladeren verbranden.

En hoe zit het met water geven? De Caryota houdt van vocht, laat de plant niet in het water staan! Geef liever regelmatig kleine beetjes water dan één keer per week veel. Hoe warmer de omgeving, hoe meer water je geeft.

Kies je de juiste potgrond? Dat is belangrijk bij de verzorging van deze uitheemse plant. Ga voor grond die water goed doorlaat en genoeg voedingstoffen bevat voor de beste groei.

De Caryota houdt van warmte en vocht. Streef naar temperaturen tussen 18-24 graden Celsius en hoge luchtvochtigheid. Je kunt een mist spray gebruiken om de lucht rondom je plant vochtiger te maken.

Hier zijn enkele tips voor jou:

 • Zet de plant op een plek met indirect zonlicht
 • Geef regelmatig water, zonder de plant te laten overstromen
 • Gebruik potgrond die water goed doorlaat en rijk is aan voedingstoffen
 • Houd de temperatuur tussen 18-24 graden Celsius
 • Zorg voor hoge luchtvochtigheid
Lees meer over je Caryota plant verzorgen

Problemen met Caryota

De Caryota plant kan een boeiende toevoeging zijn aan je groene ruimte. Toch kan deze plant soms problemen geven. Geen paniek! Met de juiste informatie en verzorging, los je deze problemen goed op.

Bladverkleuring en bladverlies zijn problemen die vaak voorkomen bij Caryota planten. De bladeren worden geel of bruin. Dit komt door te veel of te weinig water, te weinig licht, of een combinatie van deze factoren.

 • Geef je je Caryota plant te veel water? Caryota’s houden niet van natte voeten. Als de bladeren van je plant geel kleuren, kijk dan hoeveel water je geeft. Water geven doe je minder vaak, maar wel grondig.
 • Heeft je Caryota plant te weinig licht? Deze plantensoort heeft geen fel direct zonlicht nodig. Ze hebben wel indirect licht nodig om te groeien. Zonder genoeg licht verliezen de bladeren hun mooie groene kleur en vallen ze uiteindelijk af.

Ongedierte kan ook een probleem zijn. Vaak voorkomend ongedierte op binnenplanten zoals spintmijten of wolluizen infecteren ook jouw Caryota.

 • Spintmijten zijn kleine beestjes die het sap uit de bladeren zuigen. Hierdoor krijgen de bladeren gele stippen en vallen ze uiteindelijk af.
 • Wolluizen laten een kleverig residu achter op de bladeren. Dit kan schimmel veroorzaken.

Bestrijd deze plagen met een biologisch insecticide of maak zelf een mengsel van water en zeep. Besproei je plant hiermee regelmatig tot het ongedierte verdwenen is. Het verzorgen van Caryota’s is niet moeilijk als je de basisprincipes kent. Met wat aandacht en zorg geniet jij van een gezonde, weelderige Caryota in jouw thuisomgeving.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Caryota plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoeveel licht heeft een Caryota plant nodig?

Je Caryota plant houdt niet van te veel licht. Zet hem op een plek met indirect zonlicht. Veel direct zonlicht verbrandt de bladeren.

Hoe vaak geef ik mijn Caryota plant water?

Geef je Caryota plant regelmatig water, maar niet te veel. Zorg dat de grond vochtig blijft, zonder dat het water zich ophoopt. Te veel water veroorzaakt wortelrot.

Welke potgrond is goed voor Caryota planten?

Je Caryota plant heeft goed doorlatende grond nodig. Combineer standaard potgrond met perlite of zand. Dat zorgt voor een goede drainage en houdt de wortels van je plant gezond.

Wat zijn de beste temperatuur en luchtvochtigheid voor Caryota planten?

Je Caryota plant houdt van warmte en hoge luchtvochtigheid. Zorg dat de temperatuur altijd boven de 15°C is en verhoog de luchtvochtigheid door bijvoorbeeld regelmatig te vernevelen.

Welke problemen krijgen Caryota planten vaak?

Caryota planten hebben soms last van bladverkleuring, bladverlies en plagen zoals spintmijten en wolluizen. Heb je problemen met je Caryota plant? Kijk eerst naar het water en licht dat je plant krijgt. Bestrijd ongedierte met biologische insecticiden of zelfgemaakte mengsels.


Plaats een reactie