Strelitzia nicolai (Paradijsvogelplant)

De Strelitzia nicolai, ook wel bekend als de witte paradijsvogelbloem, is een prachtige kamerplant die met zijn grote, groene bladeren een echte eyecatcher is in jouw interieur.

Hoe verzorg je deze plant eigenlijk? Hoeveel water heeft hij nodig en op welke plek voelt hij zich het beste? In dit artikel geven we je praktische tips en stapsgewijze instructies om jouw Strelitzia nicolai gezond en gelukkig te houden. Lees snel verder en ontdek alles over de verzorging van deze bijzondere plant!

Strelitzia nicolai eigenschappen

Strelitzia nicolai eigenschappen
Latijnse naamStrelitzia nicolai
Nederlandse naamParadijsvogelplant
Bekendste soorten

Nicolai, Reginae, Mandela’s Gold, Dwarf, Augusta

Behoort tot de familieStrelitziaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Strelitzia nicolai plant komt uit Zuid-Afrika.
Maximale grootte Grote kamerplant (120-180 cm)
BladgrootteJa
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Strelitzia nicolai binnenshuis is afhankelijk van de lichtintensiteit en temperatuur, maar meestal tussen de lente en zomer.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsVeel licht
OnderhoudMoeilijk
Water gevenVeel
GiftigJa

Waar komt de Strelitzia nicolai vandaan?

De Strelitzia Nicolai, ook wel bekend als de witte Paradijsvogelbloem, is een plant die van oorsprong uit Zuid-Afrika komt. Deze exotische plant groeit van nature in de kuststreken van Kwazulu-Natal tot aan het oosten van Kaapstad. De plant wordt gekenmerkt door zijn opvallende grote bladeren en felgekleurde bloemen die lijken op de kop van een paradijsvogel. De Strelitzia Nicolai groeit het beste in warme, zonnige gebieden met een hoge luchtvochtigheid zoals in subtropische regio’s. Daarnaast heeft hij ook voldoende water nodig. De plant wordt tegenwoordig in allerlei tuinen over de hele wereld gebruikt als sierplant.

Strelitzia nicolai soorten

Er zijn verschillende soorten Strelitzia nicolai verkrijgbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken.

Ben je op zoek naar een Strelitzia nicolai voor je interieur? Dan zijn dit op dit moment de 6 meest populaire varianten:

 • Strelitzia nicolai ‘Reginae’: Deze variant heeft prachtige oranje en paarse bloemen en is ideaal voor in de tuin.
 • Strelitzia nicolai ‘Mandela’s Gold’: Een unieke variant met gouden bloemen die een echte eyecatcher is in elke kamer.
 • Strelitzia nicolai ‘Juncea’: Deze variant heeft smalle bladeren en is ideaal voor in een moderne en strakke omgeving.
 • Strelitzia nicolai ‘Giant White’: Zoals de naam al doet vermoeden, heeft deze variant grote witte bloemen die zorgen voor een frisse uitstraling in je interieur.
 • Strelitzia nicolai ‘Alba’: Een variant met witte bloemen die zorgt voor een elegant en sfeervol accent in je huis.
 • Strelitzia nicolai ‘Paradise’: Met zijn exotische uitstraling en vrolijke kleuren brengt deze variant een stukje paradijs in je huis.

Wist je dat de Strelitzia nicolai, ook wel de witte paradijsvogelbloem genoemd, wel 10 meter hoog kan worden?

Paradijsvogelplant kopen, waar let je op?

Als je een Strelitzia nicolai wilt kopen, zijn dit de zes belangrijkste punten waar je op moet letten:

 1. Grootte: Controleer de grootte van de plant voordat je hem koopt. Strelitzia nicolai kan wel 6 meter hoog worden, dus zorg dat de plant past bij de grootte van de ruimte waar je hem wilt neerzetten.
 2. Bladeren: Controleer de bladeren van de plant op beschadigingen, verkleuringen en gaatjes. Een gezonde Strelitzia nicolai heeft bladeren die groen en stevig zijn.
 3. Wortels: Bekijk de wortels van de plant voordat je hem koopt. De wortels moeten stevig en gezond zijn en mogen geen rotte plekken hebben.
 4. Standplaats: Zorg dat je weet op welke plek de Strelitzia nicolai het beste gedijt. Deze plant houdt van veel licht, maar niet van direct zonlicht. Ook heeft hij veel ruimte nodig om te groeien.
 5. Potgrond: Controleer de potgrond van de plant voordat je hem koopt. De potgrond moet vochtig aanvoelen, maar niet te nat. Zorg ook dat de pot waarin de plant staat groot genoeg is.
 6. Prijs: Vergelijk de prijs van de Strelitzia nicolai bij verschillende winkels voordat je hem koopt. De prijs kan namelijk behoorlijk verschillen. Zorg dat je een goede deal sluit, maar ga niet voor de goedkoopste optie als de plant er niet goed uitziet.

Is de Strelitzia nicolai giftig?

Wil jij graag een Strelitzia nicolai in huis halen, maar vraag je je af of deze plant giftig is? Lees hieronder alles wat je moet weten over de giftigheid van de Strelitzia nicolai.

Is de Strelitzia nicolai giftig voor mensen?

De Strelitzia nicolai is niet giftig voor mensen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je in de buurt van deze plant komt. Het is belangrijk om te weten dat dit niet geldt voor huisdieren, dus zorg dat je je huisdieren bij de plant weghoudt. Giftige planten kunnen namelijk maag- en darmproblemen veroorzaken bij dieren. Zorg er daarom altijd voor dat je weet welke planten giftig kunnen zijn voor jouw huisdieren en houd ze goed in de gaten als je nieuwe planten in huis haalt.

Is de Strelitzia nicolai giftig voor katten en honden?

De Strelitzia nicolai is giftig voor zowel honden als katten. De giftigheid kan variƫren van milde irritatie tot ernstige maag- en darmproblemen. Het is belangrijk om huisdieren weg te houden van deze plant en, als je vermoedt dat je huisdier ervan heeft gegeten, onmiddellijk een dierenarts te raadplegen. Mocht je toch deze plant in huis hebben, zorg er dan voor dat het buiten bereik van je huisdieren wordt gehouden en let goed op hun gedrag.

Is de Strelitzia nicolai luchtzuiverend?

De Strelitzia nicolai is een prachtige plant die zeker kan bijdragen aan de luchtkwaliteit in je huis. Deze plant staat erom bekend diverse schadelijke stoffen, zoals formaldehyde en benzeen, uit de lucht te kunnen halen. Daarnaast zorgt de Strelitzia nicolai voor meer zuurstof in de lucht, wat goed is voor je gezondheid en concentratie. Zet deze plant op een lichte plek in huis en houd de grond vochtig, dan kan je optimaal genieten van de luchtzuiverende eigenschappen!

Strelitzia nicolai verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Strelitzia nicolai, ook wel de witte paradijsvogelplant genoemd, op de juiste manier verzorgen? Deze prachtige plant met grote groene bladeren vraagt om specifieke zorg. In dit artikel lees je hoe je jouw Strelitzia het best kunt verzorgen, van water geven tot de ideale temperatuur en standplaats. Ontdek de beste tips voor een gezonde en mooie plant!

Wil je meer weten over hoe je Strelitzia nicolai het best kunt verzorgen? Bekijk onze Strelitzia nicolai Verzorging pagina.

Strelitzia nicolai onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Strelitzia nicolai wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Strelitzia nicolai gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje over de Strelitzia nicolai is dat hij uitstekend geschikt is als kamerplant dankzij het feit dat hij luchtzuiverend is.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Strelitzia nicolai plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de verzorgingstips voor de Strelitzia nicolai?

Geef de Strelitzia nicolai voldoende licht, warmte en ruimte, beperk water geven en bemesting en verwijder dode bladeren regelmatig.

Wat zijn de kenmerken van de Strelitzia nicolai?

Strelitzia nicolai, ook wel “witte paradijsvogelbloem” genoemd, heeft grote bladeren, witte bloemen en kan 10 meter hoog worden.

Hoe groot kan de Strelitzia nicolai worden?

De Strelitzia nicolai kan tot wel 12 meter hoog worden en heeft bladeren tot 3 meter lang.

Hoe vaak moet je de Strelitzia nicolai water geven?

Geef de Strelitzia nicolai eens per 2-3 weken voldoende water. Zorg dat de grond tussen gietbeurten goed kan opdrogen.

Hoe kun je de Strelitzia nicolai vermeerderen?

Stekken is de beste manier om Strelitzia nicolai te vermeerderen. Snijd een stuk stengel met een blaadje eraan af en plaats het in water of stekgrond.

Plaats een reactie