Cyperus alternifolius ‘Zumula’ (Kattengras)

De Cyperus alternifolius ‘Zumula’, ken je misschien beter als Kattengras, is een stijlvolle kamerplant die perfect past in elk interieur.

Deze plant heeft lange, smalle stengels en zachte, parapluvormige bladeren die een fris gevoel aan jouw leefruimte brengen.

Ben jij benieuwd hoe je Kattengras het beste kunt verzorgen zodat hij optimaal groeit in jouw huis? Lees dan verder en ontdek alle tips en tricks voor deze unieke kamerplant.

Cyperus alternifolius 'Zumula' eigenschappen

Cyperus alternifolius 'Zumula' eigenschappen
Latijnse naamCyperus alternifolius 'Zumula'
Nederlandse naamKattengras
Bekendste soorten

Dwarf Umbrella Tree, Umbrella Papyrus, Mini papyrus, Miniature Sedge, Nile grass

Behoort tot de familieCyperaceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Cyperus alternifolius 'Zumula' plant komt uit Madagaskar en andere delen van Afrika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsVeel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigJa

Waar komt de Cyperus alternifolius 'Zumula' vandaan?

Cyperus alternifolius ‘Zumula’ komt oorspronkelijk uit Madagaskar, een eiland ten oosten van Afrika. Madagaskar heeft een uniek ecosysteem dat veel verschillende soorten flora en fauna herbergt, waarvan veel endemisch zijn, wat betekent dat ze alleen in Madagaskar voorkomen. De ‘Zumula’ is een soort rietachtige plant die groeit in vochtige omstandigheden. Op Madagaskar groeit deze plant onder andere langs oevers van rivieren en in moerassen. Doordat de ‘Zumula’ zich heeft aangepast aan groeien in deze natte omstandigheden, is deze plant ook geschikt om in een vijver te planten. In Nederland wordt de ‘Zumula’ veel gebruikt als decoratieve plant in tuinen en op balkons.

Cyperus alternifolius 'Zumula' soorten

Cyperus alternifolius ‘Zumula’ is een populaire plantensoort die in allerlei verschillende varianten verkrijgbaar is. Deze varianten variëren in kleur, grootte en bladstructuur, waardoor er voor ieder wat wils is. De zes meest populaire varianten op dit moment zijn:

 • ‘Zumula Lime’ – met opvallend limegroen blad.
 • ‘Zumula White’ – met witte bloemen die boven het blad uitsteken.
 • ‘Zumula Varigated’ – met bontgekleurd blad dat een speels effect geeft.
 • ‘Zumula Dwarf’ – een compacte variant die perfect is voor kleine ruimtes.
 • ‘Zumula Mini’ – met kleinere bladeren en een dichtere groeiwijze.
 • ‘Zumula Curly’ – met gekruld blad dat zorgt voor een speelse uitstraling.

Met deze verschillende varianten kun je jouw interieur of tuin op een unieke manier opfleuren.

Wist je dat de Cyperus alternifolius 'Zumula' ook wel Umbrella plant wordt genoemd vanwege zijn opvallende vorm?

Kattengras kopen, waar let je op?

Als je op zoek bent naar een Cyperus alternifolius ‘Zumula’, zijn er een aantal punten waar je op moet letten om de beste plant te kiezen.

 1. Ten eerste moet je er zeker van zijn dat de plant gezond is. Controleer of er geen tekenen zijn van ziekte, zoals vergeling, bruine plekken of vlekken op de bladeren.

 2. Ten tweede moet je letten op de grootte van de plant en de pot waarin hij groeit. Zorg dat de grootte van de plant past bij de grootte van de pot.

 3. Ten derde moet je controleren of de plant goed water heeft gekregen. Dit kun je controleren door in de potgrond te knijpen. Als het vochtig aanvoelt, is het goed. Als het droog aanvoelt, is het mogelijk dat de plant niet genoeg water heeft gehad.

 4. Ten vierde moet je nagaan of de plant licht nodig heeft. De Cyperus alternifolius ‘Zumula’ houdt van zonlicht, dus zorg ervoor dat hij op een lichte plek kan staan.

 5. Ten vijfde moet je controleren of de plant geen ongedierte heeft. Controleer de bladeren en de stengels op spinnenwebben of insecten.

 6. Ten slotte moet je nagaan of de plant geschikt is voor de omgeving waar je hem wilt plaatsen. De Cyperus alternifolius ‘Zumula’ houdt van een licht vochtige omgeving, dus zorg dat je hem op een plek zet waar hij voldoende vocht krijgt.

Is de Cyperus alternifolius 'Zumula' giftig?

Wil jij weten of de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Cyperus alternifolius 'Zumula' giftig voor mensen?

De Cyperus alternifolius ‘Zumula’ is niet giftig voor mensen.

Is de Cyperus alternifolius 'Zumula' giftig voor katten en honden?

De Cyperus alternifolius ‘Zumula’ is niet giftig voor honden en katten. Deze plant is veilig te gebruiken in huis of in de tuin waar huisdieren aanwezig zijn. Houd er wel rekening mee dat te veel plantmateriaal kan leiden tot spijsverteringsproblemen bij huisdieren. Zorg er dus voor dat ze niet te veel van de plant eten.

Is de Cyperus alternifolius 'Zumula' luchtzuiverend?

Ja! Deze plant staat namelijk bekend om haar luchtzuiverende eigenschappen. De bladeren nemen schadelijke stoffen op en zetten deze om in voedingsstoffen voor de plant zelf. Bovendien verhoogt de plant de luchtvochtigheid, wat goed is voor onze luchtwegen. Plaats de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht, en geef de plant regelmatig water. Zo zorg je niet alleen voor een mooie plant in huis, maar ook voor een schonere lucht!

Cyperus alternifolius 'Zumula' verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Cyperus alternifolius ‘Zumula’ gezond en gelukkig houden? Deze plant heeft relatief weinig verzorging nodig, maar heeft wel specifieke eisen wat betreft water en standplaats. In deze korte gids leer jij hoe je jouw plant het beste kunt verzorgen, van water geven tot plantenvoeding en meer. Volg deze tips en geniet van een prachtige, groene kamerplant!

Wil je meer weten over hoe je Cyperus alternifolius 'Zumula' het best kunt verzorgen? Bekijk onze Cyperus alternifolius 'Zumula' Verzorging pagina.

Cyperus alternifolius 'Zumula' onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Cyperus alternifolius ‘Zumula’ wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Cyperus alternifolius ‘Zumula’ gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje is dat deze plant goed gedijt in vochtige omstandigheden en daardoor geschikt is voor paludariums.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de officiële naam van de Cyperus alternifolius 'Zumula'?

De officiële naam van de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ is gewoon ‘Zumula’, zonder extra plantgeslacht of toevoegingen.

Op welke plek in huis kan je de Cyperus alternifolius 'Zumula' het beste neerzetten?

Plaats de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ op een lichte plek, bijvoorbeeld bij het raam, en vermijd direct zonlicht en tocht.

Hoe vaak moet je de Cyperus alternifolius 'Zumula' water geven?

Geef de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ regelmatig water en houd de grond altijd vochtig, maar vermijd dat de plant in natte grond staat.

Welke grondsoort is het meest geschikt voor de Cyperus alternifolius 'Zumula'?

Cyperus alternifolius ‘Zumula’ groeit goed in vochtige grond en gedijt het best in kleigrond met een hoog organisch stofgehalte.

Hoe groot wordt de Cyperus alternifolius 'Zumula'?

Hoe groot de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ wordt hangt af van de omstandigheden, maar gemiddeld wordt hij 60 cm hoog.

Plaats een reactie