Cyperus alternifolius ‘Zumula’ (Kattengras)

De Cyperus alternifolius ‘Zumula’, ken je misschien beter als Kattengras, is een stijlvolle kamerplant die perfect past in elk interieur.

Deze plant heeft lange, smalle stengels en zachte, parapluvormige bladeren die een fris gevoel aan jouw leefruimte brengen.

Ben jij benieuwd hoe je Kattengras het beste kunt verzorgen zodat hij optimaal groeit in jouw huis? Lees dan verder en ontdek alle tips en tricks voor deze unieke kamerplant.

Cyperus alternifolius 'Zumula' eigenschappen

Latijnse naamCyperus alternifolius 'Zumula'
Nederlandse naamKattengras
Bekendste soorten

Dwarf Umbrella Tree, Umbrella Papyrus, Mini papyrus, Miniature Sedge, Nile grass

Behoort tot de familieCyperaceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Cyperus alternifolius 'Zumula' plant komt uit Madagaskar en andere delen van Afrika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsVeel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigJa

Waar komt de Cyperus alternifolius 'Zumula' vandaan?

Cyperus alternifolius ‘Zumula’ komt oorspronkelijk uit Madagaskar, een eiland ten oosten van Afrika. Madagaskar heeft een uniek ecosysteem dat veel verschillende soorten flora en fauna herbergt, waarvan veel endemisch zijn, wat betekent dat ze alleen in Madagaskar voorkomen. De ‘Zumula’ is een soort rietachtige plant die groeit in vochtige omstandigheden. Op Madagaskar groeit deze plant onder andere langs oevers van rivieren en in moerassen. Doordat de ‘Zumula’ zich heeft aangepast aan groeien in deze natte omstandigheden, is deze plant ook geschikt om in een vijver te planten. In Nederland wordt de ‘Zumula’ veel gebruikt als decoratieve plant in tuinen en op balkons.

Cyperus alternifolius 'Zumula' soorten

Cyperus alternifolius ‘Zumula’ is een populaire plantensoort die in allerlei verschillende varianten verkrijgbaar is. Deze varianten variëren in kleur, grootte en bladstructuur, waardoor er voor ieder wat wils is. De zes meest populaire varianten op dit moment zijn:

 • ‘Zumula Lime’ – met opvallend limegroen blad.
 • ‘Zumula White’ – met witte bloemen die boven het blad uitsteken.
 • ‘Zumula Varigated’ – met bontgekleurd blad dat een speels effect geeft.
 • ‘Zumula Dwarf’ – een compacte variant die perfect is voor kleine ruimtes.
 • ‘Zumula Mini’ – met kleinere bladeren en een dichtere groeiwijze.
 • ‘Zumula Curly’ – met gekruld blad dat zorgt voor een speelse uitstraling.

Met deze verschillende varianten kun je jouw interieur of tuin op een unieke manier opfleuren.

Wist je dat de Cyperus alternifolius 'Zumula' ook wel Umbrella plant wordt genoemd vanwege zijn opvallende vorm?

Kattengras kopen, waar let je op?

Als je op zoek bent naar een Cyperus alternifolius ‘Zumula’, zijn er een aantal punten waar je op moet letten om de beste plant te kiezen.

 1. Ten eerste moet je er zeker van zijn dat de plant gezond is. Controleer of er geen tekenen zijn van ziekte, zoals vergeling, bruine plekken of vlekken op de bladeren.

 2. Ten tweede moet je letten op de grootte van de plant en de pot waarin hij groeit. Zorg dat de grootte van de plant past bij de grootte van de pot.

 3. Ten derde moet je controleren of de plant goed water heeft gekregen. Dit kun je controleren door in de potgrond te knijpen. Als het vochtig aanvoelt, is het goed. Als het droog aanvoelt, is het mogelijk dat de plant niet genoeg water heeft gehad.

 4. Ten vierde moet je nagaan of de plant licht nodig heeft. De Cyperus alternifolius ‘Zumula’ houdt van zonlicht, dus zorg ervoor dat hij op een lichte plek kan staan.

 5. Ten vijfde moet je controleren of de plant geen ongedierte heeft. Controleer de bladeren en de stengels op spinnenwebben of insecten.

 6. Ten slotte moet je nagaan of de plant geschikt is voor de omgeving waar je hem wilt plaatsen. De Cyperus alternifolius ‘Zumula’ houdt van een licht vochtige omgeving, dus zorg dat je hem op een plek zet waar hij voldoende vocht krijgt.

Is de Cyperus alternifolius 'Zumula' giftig?

Wil jij weten of de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Cyperus alternifolius 'Zumula' giftig voor mensen?

De Cyperus alternifolius ‘Zumula’ is niet giftig voor mensen.

Is de Cyperus alternifolius 'Zumula' giftig voor katten en honden?

De Cyperus alternifolius ‘Zumula’ is niet giftig voor honden en katten. Deze plant is veilig te gebruiken in huis of in de tuin waar huisdieren aanwezig zijn. Houd er wel rekening mee dat te veel plantmateriaal kan leiden tot spijsverteringsproblemen bij huisdieren. Zorg er dus voor dat ze niet te veel van de plant eten.

Is de Cyperus alternifolius 'Zumula' luchtzuiverend?

Ja! Deze plant staat namelijk bekend om haar luchtzuiverende eigenschappen. De bladeren nemen schadelijke stoffen op en zetten deze om in voedingsstoffen voor de plant zelf. Bovendien verhoogt de plant de luchtvochtigheid, wat goed is voor onze luchtwegen. Plaats de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht, en geef de plant regelmatig water. Zo zorg je niet alleen voor een mooie plant in huis, maar ook voor een schonere lucht!


Cyperus alternifolius 'Zumula' verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Cyperus alternifolius ‘Zumula’ gezond en gelukkig houden? Deze plant heeft relatief weinig verzorging nodig, maar heeft wel specifieke eisen wat betreft water en standplaats. In deze korte gids leer jij hoe je jouw plant het beste kunt verzorgen, van water geven tot plantenvoeding en meer. Volg deze tips en geniet van een prachtige, groene kamerplant!

Wil je meer weten over hoe je Cyperus alternifolius 'Zumula' het best kunt verzorgen? Bekijk onze Cyperus alternifolius 'Zumula' Verzorging pagina.

Water geven

Geef de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ regelmatig water, een keer per week is meestal voldoende. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Bij warmere temperaturen kan het nodig zijn om vaker water te geven. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond met je vinger voordat je opnieuw water geeft.

Standplaats

Plaats de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ op een lichte plek zonder direct zonlicht. Het beste is om de plant op een andere manier vochtig te houden, bijvoorbeeld door hem in een waterbak te zetten. Een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius is perfect voor deze plant.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor deze plant is tussen de 50% en 60%, maar kan variëren afhankelijk van de soort. Een te droge of te vochtige omgeving kan schade aan de plant veroorzaken.

Plantenvoeding

Je hoeft de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ niet vaak te bemesten, aangezien deze plant van nature weinig voeding nodig heeft. Geef de plant eens in de twee weken wat plantenvoeding opgelost in het water, anders kan het zijn dat de bladeren gaan vergeelen. Zorg ervoor dat je de plant niet overbemest, hierdoor kan de giftigheid toenemen.

Stekken

Wil jij de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ vermeerderen? Dat kan gemakkelijk door middel van stekken! Snijd een verticale snee in de stengel van de plant en leg deze vervolgens in vochtige grond. Zet het geheel op een warme en lichte plek en houd de grond vochtig. Na een paar weken zul je zien dat er nieuwe scheuten groeien uit de stek. Zo kun je binnen no-time meerdere planten creëren.

Snoeien

Om de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ goed te snoeien, kun je het beste de volgende stappen volgen:

 1. Knip alle oude en bruine bladeren tot aan de grond af.
 2. Verwijder de plant tot ongeveer 10 cm boven de grond, waarbij je de gezonde bladeren laat zitten.
 3. Snoei de plant regelmatig bij om nieuwe groei te stimuleren. Zorg dat je hierbij niet te diep snoeit en de plant niet beschadigt.
 4. Geef de plant voldoende water en voeding.

Door de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ op de juiste manier te snoeien, blijft hij mooi groen en gezond.

Verpotten

Om de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ goed te verpotten, heb je enkele handige tips nodig. Zorg allereerst voor een pot die minimaal 20 centimeter diep is. Doe een laagje hydrokorrels onderin en vul de pot daarna met een mix van potgrond en zand. Plaats de plant in het midden en vul de rest van de pot op met hetzelfde mengsel. Geef de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ regelmatig water en zet hem op een lichte plek. Voilà, jouw nieuwe aanwinst staat er weer prachtig bij!


Cyperus alternifolius 'Zumula' onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Cyperus alternifolius ‘Zumula’ wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Cyperus alternifolius ‘Zumula’ gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Cyperus alternifolius 'Zumula' ?

De meest voorkomende ziekten en plagen bij de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ zijn spintmijten, bladluizen en wortelrot. Spintmijten en bladluizen kunnen bestreden worden met een combinatie van insecticiden en natuurlijke vijanden, zoals roofmijten en lieveheersbeestjes. Bij wortelrot is het belangrijk om aangetaste delen te verwijderen en de plant opnieuw te behandelen met fungiciden. Zorg daarnaast voor een goede bodemstructuur en controleer regelmatig op infecties. Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg voor goede hygiëne en voeding om de plant sterker te maken tegen ziekten en plagen.

Mijn Cyperus alternifolius 'Zumula' heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb jij bruine vlekken op jouw Cyperus alternifolius ‘Zumula’? Dit kan worden veroorzaakt door overbewatering of het gebruik van kraanwater met teveel mineralen. Om dit op te lossen, zorg ervoor dat je de plant alleen water geeft wanneer de bovenste laag van de bodem droog aanvoelt en gebruik regenwater of gedistilleerd water om mineralen te vermijden. Verwijder daarnaast de aangetaste bladeren en geef de plant wat plantenvoeding om de gezonde groei te bevorderen!

Mijn Cyperus alternifolius 'Zumula' heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ kunnen worden veroorzaakt door te veel watergeven, te weinig licht of voedingsstoffen. Zorg dat de plant in goed gedraineerde grond staat en geef hem regelmatig voeding. Verplaats de plant naar een zonniger plekje indien nodig.

Bladeren van mijn Cyperus alternifolius 'Zumula' vallen plotseling af, wat is er mis?

De bladeren van je Cyperus alternifolius ‘Zumula’ vallen plotseling af. Dit kan veroorzaakt worden door te veel of te weinig water, te weinig licht of te veel direct zonlicht. Ook kan het de giftigheid zijn van de grond waarin de plant staat. Zorg dat je de plant niet te veel of te weinig water geeft, en dat hij op een plek staat met voldoende licht, maar niet direct in de zon. Verpot de plant als de grond te giftig is.

Een ander interessant weetje is dat deze plant goed gedijt in vochtige omstandigheden en daardoor geschikt is voor paludariums.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de officiële naam van de Cyperus alternifolius 'Zumula'?

De officiële naam van de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ is gewoon ‘Zumula’, zonder extra plantgeslacht of toevoegingen.

Op welke plek in huis kan je de Cyperus alternifolius 'Zumula' het beste neerzetten?

Plaats de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ op een lichte plek, bijvoorbeeld bij het raam, en vermijd direct zonlicht en tocht.

Hoe vaak moet je de Cyperus alternifolius 'Zumula' water geven?

Geef de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ regelmatig water en houd de grond altijd vochtig, maar vermijd dat de plant in natte grond staat.

Welke grondsoort is het meest geschikt voor de Cyperus alternifolius 'Zumula'?

Cyperus alternifolius ‘Zumula’ groeit goed in vochtige grond en gedijt het best in kleigrond met een hoog organisch stofgehalte.

Hoe groot wordt de Cyperus alternifolius 'Zumula'?

Hoe groot de Cyperus alternifolius ‘Zumula’ wordt hangt af van de omstandigheden, maar gemiddeld wordt hij 60 cm hoog.

Plaats een reactie