Fatsia (Vingerplant)

Nederlandse naam: Vingerplant

De Fatsia, ook wel bekend als ‘Vingerplant’, maakt indruk met zijn grote, handvormige bladeren. Deze plant komt oorspronkelijk uit Japan en Zuid-Korea, waar hij in de schaduwrijke bossen groeit. Hij houdt van een plekje in de halfschaduw en heeft regelmatig water nodig, maar pas op voor te veel vocht. Fatsia is een prachtige aanwinst voor je huis, perfect voor het creëren van een weelderige, groene sfeer. Ideaal als je van grote, opvallende bladeren houdt!

Plantnaam: Fatsia

Nederlandse naam: Vingerplant

 • Standplaats: Halfschaduw
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Waar komt de Fatsia vandaan?

Wist je dat deze unieke plant uit Oost-Azië komt? De Fatsia komt specifiek uit landen als Japan en Zuid-Korea. In deze landen vind je een grote variatie aan planten en dieren. Dankzij deze diversiteit groeit de Fatsia hier goed. Hierdoor groeit de Fatsia ook goed in allerlei andere klimaten.

‘Fatsi’ is een woord uit een oud Japans dialect en betekent ‘acht’. Dit verwijst naar het aantal lobben op elk blad van de plant. Meestal zijn dit er acht of meer.

Eigenschappen van de Fatsia

Ken je de Fatsia, ook wel vingerplant genoemd? Deze plant is een echte blikvanger. De bladeren vallen het meest op. Ze zijn groen, glanzend en kunnen wel 40 cm breed worden. Elk blad heeft acht of meer lobben. Daarom heet de plant ‘Fatsi’, dat is Japans voor acht.

Fatsia heeft veel licht nodig. Zet hem niet in de volle zon, liever op een plek met gefilterd licht.

Een bijzondere eigenschap van de Fatsia is dat hij tegen kou kan. Hij komt uit Oost-Azië, toch groeit hij goed in koude winters.

Wist je dat?

De Fatsia opvallende, grote bladeren heeft die een exotisch tintje aan je interieur geven? De bladeren zijn handvormig, soms wel tot 40 cm breed, en voegen een dramatische, bijna tropische sfeer toe aan elke kamer. Het is een echte blikvanger!

Soorten Fatsia

Wil je meer weten over de Fatsia familie? Er zijn allerlei soorten die je tuin interessanter kunnen maken. Elk soort heeft unieke kenmerken.

 • Fatsia Japonica is een bekend lid van deze familie. Je herkent hem aan zijn grote, glanzende bladeren die tot 16 lobben hebben. Deze plant komt uit Japan en Zuid-Korea en is goed bestand tegen kou.
 • Ontdek ook de Fatsia Polycarpa. Deze soort is groter dan de Fatsia Japonica. Hij heeft donkergroene bladeren met lichte nerven. Hij groeit het best in halfschaduw en heeft goed doorlatende grond nodig.
 • Kijk eens naar de Fatsia Spidersweb. Deze soort valt op door zijn wit gevlekte bladeren. Net zoals de andere Fatsia soorten, heeft hij voldoende indirect licht nodig en moet je hem beschermen tegen strenge winters.
 • De Fatsia ‘Green Fingers’ heeft smalle, langwerpige bladeren en groeit goed in potten of kleinere ruimtes.

Elk soort Fatsia voegt iets unieks toe aan je tuin. Door verschillende soorten te combineren, maak je een mooie mix van groentinten en texturen. Deze planten groeien goed in halfschaduw en hebben goed doorlatende grond nodig. Ze zijn bestand tegen kou, bescherm ze in strenge winters om ze gezond te houden.

Fatsia aanschaffen

Wil je een Fatsia plant toevoegen aan je tuin of huis? Houd dan rekening met een paar dingen.

Kies eerst welk type Fatsia plant bij je behoeften past. Wil je grote glanzende bladeren die echt opvallen? Kies dan voor de Fatsia Japonica. Vind je een donkergroen blad met lichte nerven mooier? Overweeg dan de Fatsia Polycarpa. De keuze hangt af van de plek waar je de plant wilt zetten en de sfeer die je wilt creëren.

Let bij de aankoop van een Fatsia op de gezondheid van de plant. Zie je bruine vlekken, verkleurde bladeren of ongewone groei? Dat zijn waarschuwingssignalen voor ziekte of plaag.

Denk ook na over waar en wanneer je je Fatsia koopt. Tuincentra hebben meestal een goede selectie, hoewel ze duurder zijn dan online winkels. In een tuincenter krijg je wel deskundig advies en kun je de gezondheid van de plant zelf beoordelen.

Giftigheid van de Fatsia

kan als licht giftig worden beschouwd. De bladeren en bessen van de plant bevatten saponinen bevatten, wat irritatie kan veroorzaken bij inname. Lees verder wat dit betekent voor huisdieren, baby’s en kleine kinderen.

Is de Fatsia veilig voor katten en honden?

De Fatsia plant is licht giftig voor honden en katten. De plant bevat saponinen, die irritatie kunnen veroorzaken in het maagdarmkanaal van je huisdiere als ze worden ingeslikt. De symptomen van zijn: braken, diarree, kwijlen en soms zelfs meer ernstige reacties.

Houd je Fatsia daarom buiten bereik van katten en honden. Als je huisdier toch een deel van de plant heeft gegeten en je ziet tekenen van ongemak of ziekte, is het raadzaam om direct contact op te nemen met je dierenarts.

Is de Fatsia giftig voor baby’s?

Ja, de Fatsia kan giftig zijn voor baby’s. De plant bevat saponinen, een stof die irritatie kan veroorzaken bij inname. Als een baby blaadjes of delen van de Fatsia japonica inslikt, kan dit leiden tot symptomen zoals maagirritatie, braken, of diarree. Ook kan het sap van de plant huidirritatie veroorzaken.

Is de Fatsia luchtzuiverend?

Ja, de Fatsia is luchtzuiverend. Hoewel de Fatsia niet de meest krachtige luchtzuiveraar is in vergelijking met sommige andere kamerplanten, draagt hij toch bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in je huis. Hij helpt bij het opvangen van luchtvervuilende stoffen en het produceren van schone zuurstof, wat zorgt voor een frissere en gezondere woon- of werkruimte.

Bloeit de Fatsia?

Ja, de Fatsia bloeit! Zowel de Japonica als de Polycarpa Fatsia maakt mooie bloemen. Deze bloemen geven de plant een unieke uitstraling.

De bloeiperiode van de Fatsia start meestal in het late najaar en eindigt in het vroege voorjaar. Dit hangt af van waar je woont en hoe je de plant verzorgt. Bloei jouw Fatsia niet zoals je had gehoopt? Geen zorgen, hij heeft misschien gewoon wat extra liefde nodig!

Bloei-omstandigheden

Wil je dat jouw Fatsia bloeit? Houd dan rekening met het volgende:

 • Licht: Fatsias groeien goed in schaduw, om te bloeien hebben ze direct zonlicht nodig.
 • Water: Geef jouw Fatsia regelmatig water, zorg er alleen voor dat hij niet in water blijft staan.
 • Voeding: Overweeg in de lente en zomer om een langzaam werkende meststof te gebruiken.

Wist je dat?

De Fatsia opvallende, grote bladeren heeft die een exotisch tintje aan je interieur geven? De bladeren zijn handvormig, soms wel tot 40 cm breed, en voegen een dramatische, bijna tropische sfeer toe aan elke kamer. Het is een echte blikvanger!

Fatsia verzorgen

Je Fatsia plant verzorgen is simpel. Met wat zorg en aandacht groeit je Fatsia plant uit tot een mooie, bloeiende plant in huis of tuin.

Water geven is heel belangrijk voor je Fatsia. De plant houdt van vochtige, goed doorlatende grond. Geef de plant regelmatig water. Laat de wortels niet in water staan, dit veroorzaakt wortelrot. Is de bovenste laag grond droog? Dan is het weer tijd om water te geven.

Zet je Fatsia op een plek met veel indirect licht. Op donkere plekken overleeft de plant ook. In helder, indirect licht groeit de Fatsia het best.

In het groeiseizoen heeft je Fatsia voeding nodig. Dit is meestal tussen het late voorjaar en de vroege herfst. Gebruik dan een algemene kamerplant meststof.

Let op de temperatuur waar je de Fatsia houdt. De plant houdt niet van extreme temperaturen. Een stabiele omgeving tussen 16-24 graden Celsius is het beste.

Lees meer over je Fatsia plant verzorgen

Problemen met de Fatsia

Elke plant heeft zijn eigen uitdagingen, zo ook de Fatsia. Ik ga je vertellen welke problemen je kan tegenkomen en hoe je die oplost.

Zie je dat de bladeren van je Fatsia geel worden? Dat betekent vaak dat je de plant te veel water geeft. De Fatsia houdt van vocht, maar te veel water laat de wortels verdrinken. Ze krijgen dan geen lucht meer, waardoor de bladeren geel worden en afvallen.

Bruine of droge bladeren zijn een teken dat je Fatsia te weinig water krijgt, of dat er niet genoeg vocht in de lucht zit. In beide gevallen is het belangrijk dat je snel iets doet om je plant te redden.

Spintmijten kunnen ook een probleem zijn voor de Fatsia. Je ziet ze als kleine witte puntjes op de bladeren. Later veranderen ze in spinrag tussen je plant en de potgrond.

Wil je deze problemen voor zijn? Hier zijn een paar dingen die je kan doen:

 • Kijk regelmatig naar je plant. Let op de kleur en textuur van de bladeren.
 • Pas je water geven aan als dat nodig is. Geef meer water in de zomer, en minder in de winter.
 • Gebruik een luchtbevochtiger als de lucht in je huis of tuin te droog is.
 • Gebruik biologische insecticiden om spintmijten weg te houden.

Zorg goed voor je Fatsia! Met de juiste zorg en aandacht groeit hij uit tot een prachtige plant met weelderige groene bladeren en unieke bloemen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen de Fatsia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat doet een Fatsia plant voor de lucht in huis?

Fatsia planten helpen om de lucht schoon te houden. Ze halen schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzene uit de lucht. Dit zorgt voor een gezondere lucht in huis.

Hoe krijg ik bloemen aan mijn Fatsia plant?

Wil je dat je Fatsia plant bloeit? Zorg dan voor voldoende licht, geef de plant regelmatig water en voeg voeding toe tijdens het groeiseizoen. Ken de behoeften van je plant en pas de verzorging aan voor de beste groei en bloei.

Wat heeft een Fatsia plant nodig om goed te groeien?

Je Fatsia plant groeit het beste met regelmatig water, genoeg licht, voeding in het groeiseizoen en een temperatuur tussen de 16 en 24 graden Celsius.

Wat als mijn Fatsia plant problemen heeft?

Als de blaadjes van kleur veranderen kan dat komen door te veel of te weinig water, droge lucht of kleine beestjes zoals spint. Check je plant regelmatig, pas zo nodig het water geven aan, gebruik een luchtbevochtiger of biologische insecticide om deze problemen op te lossen.

Hoe groot wordt een Fatsia?

Een Fatsia kan tot wel 2 meter hoog worden en heeft een brede, ronde vorm. Het is een populaire sierplant.


Plaats een reactie