Fatsia (Vingerplant)

De Fatsia is een prachtige, groene kamerplant met een indrukwekkende verschijning.

De grote, glanzende bladeren geven de plant een tropische uitstraling die zorgt voor een ontspannen sfeer in huis.

Deze plant is erg makkelijk te verzorgen en zeer geschikt voor mensen zonder groene vingers.

In dit artikel leer je alles over deze veelzijdige kamerplant en ontdek je hoe je hem in topconditie houdt.

Ontdek snel de tips en tricks voor de verzorging van jouw Fatsia!

Fatsia eigenschappen

Fatsia eigenschappen
Latijnse naamFatsia
Nederlandse naamVingerplant
Bekendste soorten

Japonica, Spider’s Web, Variegata, Moseri, Annelise

Behoort tot de familieAraliaceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Fatsia plant komt uit Japan en Korea.
Maximale grootte Grote kamerplant (90-120 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigNee

Waar komt de Fatsia vandaan?

Wist je dat de Fatsia van oorsprong uit Japan komt? Deze plant, ook wel bekend als de Japanse Aralia, groeit daar in het wild in bossen en berggebieden. Fatsia’s houden van warmte en vochtigheid, wat verklaart waarom ze in Japan zo goed floreren. Vanwege hun mooie grote bladeren zijn ze een populaire sierplant geworden in veel landen over de hele wereld. Ben jij een fan van grote planten die goed gedijen in warme en vochtige omstandigheden? Misschien is een Fatsia dan wel de perfecte plant voor jou!

Fatsia soorten

Er bestaan verschillende soorten Fatsia planten die je kunt kiezen om je tuin of huis op te fleuren.

 • Fatsia japonica, met zijn grote, glanzende bladeren en decoratieve witte bloemen.
 • Fatsia polycarpa, ook wel bekend als Japans els. Deze plant heeft grotere bladeren en bloeit met grote schermen van witte bloemen.
 • Fatsia oligocarpella, met zijn opvallende bladeren en delicate bloemen.
 • Fatsia papyrifera, een unieke variëteit met papierachtige schors en prachtige witte bloemen.
 • Fatsia grandifolia, de perfecte keuze voor liefhebbers van grote bladeren en een tropische uitstraling.
 • Fatsia polycarpa ‘Variegata’, een variëteit met bont gekleurde bladeren die je tuin een vrolijke uitstraling geeft.

Deze Fatsia planten zijn stuk voor stuk mooie toevoegingen aan je interieur of tuin. Waar wacht je nog op? Voeg een vleugje groen toe aan je leven met een van deze prachtige soorten Fatsia!

Wist je dat Fatsia een populaire kamerplant is vanwege zijn grote, groene bladeren en decoratieve uitstraling?

Vingerplant kopen, waar let je op?

Wil je graag een mooie en gezonde Fatsia kopen in de winkel? Let dan op de volgende zes punten:

 1. Bladeren: Controleer of de bladeren van de plant frisgroen zijn en geen bruine vlekken of gele randen hebben. Dit kan wijzen op een probleem met de watergift of lichtinval.
 2. Wortels: Kijk of er geen wortels uit de pot groeien en of de wortels gezond zijn. Zie je gele of bruine wortels? Dan is de kans groot dat de plant te nat staat.
 3. Plaats: Zorg dat je plant niet op een tochtige plek staat, maar op een plek met voldoende licht (geen direct zonlicht).
 4. Water: Fatsia houdt van vocht, maar heeft geen behoefte aan veel water. Geef de plant water wanneer de grond droog aanvoelt.
 5. Potmaat: Kies een pot die groot genoeg is voor de plant om te groeien, maar niet te groot. Een te grote pot kan de groei remmen.
 6. Temperatuur: Fatsia houdt van warmte, maar kan daarbij niet tegen droge lucht. Zet de plant dus niet bij kachels of andere warmtebronnen.

Met deze zes tips ben jij helemaal klaar om de perfecte Fatsia te kiezen!

Is de Fatsia giftig?

Benieuwd of de euphorbia-ingens een veilige plant is voor in huis? Lees hier meer over de mogelijke giftigheid van deze exotische kamerplant en hoe je veiligheid kunt waarborgen.

Is de Fatsia giftig voor mensen?

Fatsia japonica, ook wel de Japanse aralia genoemd, is over het algemeen niet giftig voor mensen. Er zijn geen gevallen bekend waarbij het eten van Fatsia tot ernstige ziektes of vergiftiging heeft geleid. Het is echter wel belangrijk om te weten dat sommige mensen allergische reacties kunnen ervaren bij het aanraken van Fatsia of bij het inademen van de pollen. Als je geïnteresseerd bent in het kweken van Fatsia, zorg er dan voor dat je het op een plek zet waar het niet de kans krijgt om in contact te komen met huisdieren of kinderen.

Is de Fatsia giftig voor katten en honden?

De Fatsia, ook wel bekend als de Aralia, is giftig voor honden en katten. Symptomen van vergiftiging zijn braken, diarree, overmatige speekselproductie en gebrek aan eetlust. In ernstige gevallen kan het leiden tot afbraak van rode bloedcellen en nierfalen. Als je vermoedt dat je huisdier Fatsia heeft gegeten en symptomen vertoont, ga dan direct naar de dierenarts. Zorg ervoor dat je huisdieren niet bij deze plant kunnen komen om vergiftiging te voorkomen.

Is de Fatsia luchtzuiverend?

Ben je op zoek naar planten die de lucht in je huis kunnen zuiveren? Dan is de Fatsia een goede optie! Deze plant heeft grote bladeren die stof en schadelijke stoffen uit de lucht kunnen filteren. Bovendien produceert de Fatsia veel zuurstof, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Zorg wel voor een goede verzorging van de plant, anders kan de giftigheid van de bladeren problemen opleveren. Plaats de Fatsia op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Geef de plant regelmatig water, maar voorkom dat de wortels in een laag water staan. Kortom, met de Fatsia haal je een mooie en functionele plant in huis!

Fatsia verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij een gezonde en groeiende Fatsia in jouw interieur? Het verzorgen van deze plant is niet moeilijk, maar vraagt wel wat aandacht. In deze tekst vind je praktische en stapsgewijze instructies om je Fatsia optimaal te verzorgen. Leer hoe je de juiste locatie kiest, hoe vaak je water moet geven en hoe je de plant het best kunt bemesten. Volg deze tips en geniet van een prachtige Fatsia die jarenlang meegaat!

Wil je meer weten over hoe je Fatsia het best kunt verzorgen? Bekijk onze Fatsia Verzorging pagina.

Fatsia onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Fatsia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Fatsia gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje over Fatsia is dat het een giftige plant is voor huisdieren en mensen bij inname.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Fatsia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de Fatsia?

Fatsia is een groenblijvende plant met grote bladeren en witte bloemen, ideaal voor decoratie zowel binnen als buiten het huis.

Hoe verzorg ik een Fatsia?

Zet de Fatsia op een lichte plek maar niet in de felle zon. Geef regelmatig water en houd de grond vochtig, maar voorkom dat de wortels in het water staan. Geef af en toe voeding en snoei indien nodig.

Kan ik een Fatsia binnenshuis houden?

Ja, een Fatsia kan binnenshuis gehouden worden mits er genoeg licht en vochtigheid is en de temperatuur niet te laag is.

Hoe groot wordt een Fatsia?

Een Fatsia kan tot wel 2 meter hoog worden en heeft een brede, ronde vorm. Het is een populaire sierplant.

Zijn Fatsia's giftig?

Ja, de Fatsia is giftig en kan bij consumptie leiden tot symptomen zoals buikpijn, misselijkheid en braken.

Plaats een reactie