Dieffenbachia (Dief van Bagdad)

De Dieffenbachia, ook wel bekend als de ‘lepelplant’, is een opvallende kamerplant die zijn oorsprong vindt in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. Met zijn prachtige bladeren vol kleurschakeringen is deze plant een lust voor het oog.

De Dieffenbachia vraagt echter wel om de nodige aandacht en zorg om te gedijen in onze huizen. Benieuwd naar de beste tips en tricks om deze plant gezond te houden? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je moet weten over de verzorging van de Dieffenbachia.

Dieffenbachia eigenschappen

Latijnse naamDieffenbachia
Nederlandse naamDief van Bagdad
Bekendste soorten

Tropic Snow, Camille, Delilah, Compacta, Exotica

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Dieffenbachia plant komt uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteJa
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenGemiddeld
GiftigJa

Waar komt de Dieffenbachia vandaan?

De Dieffenbachia, ook wel bekend als de Dumbcane, komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Je kan deze plantensoort vinden in landen zoals Brazilië, Costa Rica en Colombia. Het is een populaire kamerplant vanwege de gemakkelijke verzorging en de decoratieve uitstraling. De Dieffenbachia kan in het wild wel 2 meter hoog worden, maar als kamerplant blijft deze vaak rond de 1 meter. De bladeren zijn groot en hartvormig met een groene kleur en soms gestreept met wit of geel. De plant heeft ook een unieke eigenschap; het sap kan zorgen voor tijdelijke spraakverlamming wanneer het op de tong terechtkomt. Zet deze plant dus buiten het bereik van (huis)dieren en kinderen!

Dieffenbachia soorten

Er zijn veel verschillende soorten Dieffenbachia, met elk hun eigen kenmerken en uitstraling. Ben je benieuwd welke Dieffenbachia momenteel populair zijn? Hier zijn de 6 meest geliefde Dieffenbachia van dit moment:

 • Dieffenbachia ‘Tropic Snow’ – heeft grote, ovaalvormige bladeren met witte en groene vlekken.
 • Dieffenbachia ‘Camille’ – heeft donkergroene bladeren met lichte en donkere vlekken en randen.
 • Dieffenbachia ‘Mary’ – heeft groene bladeren met witte stippen en strepen.
 • Dieffenbachia ‘Sparkles’ – heeft opvallende zilverkleurige bladeren met donkere groene tekeningen.
 • Dieffenbachia ‘Exotica Compacta’ – heeft compacte groei en donkergroene bladeren met lichte vlekken.
 • Dieffenbachia ‘Perfection’ – heeft grote groene bladeren met witte en crèmekleurige vlekken en randen.

Deze Dieffenbachia planten voegen allemaal een vleugje groen en kleur toe aan je interieur en zijn ook nog eens makkelijk te verzorgen. Geniet van hun prachtige bladpatronen en zorg ervoor dat ze genoeg licht en water krijgen!

Wist je dat de Dieffenbachia bekend staat als een giftige plant voor huisdieren en mensen? Vooral de bladeren bevatten giftige kristallen.

Dief van Bagdad kopen, waar let je op?

Ben jij van plan om een Dieffenbachia te kopen? Let dan goed op de volgende punten:

 1. Controleer de bladeren op scheuren, gaatjes en verkleuringen. Dit kan wijzen op ziektes of plagen.

 2. Zorg dat de plant genoeg ruimte heeft in de pot. Als de wortels over de rand groeien, is het tijd om te verpotten.

 3. Let op de standplaats. De Dieffenbachia houdt van licht, maar niet van direct zonlicht. Ook kan de plant niet tegen tocht.

 4. Bekijk de grond. Het moet licht vochtig aanvoelen, maar niet te nat. Te veel water kan de wortels beschadigen.

 5. Controleer op beestjes. Vooral spint en wolluis kunnen de plant aantasten.

 6. Kijk naar de hoogte. De Dieffenbachia kan uitgroeien tot een flinke plant en heeft daarom genoeg groeiruimte nodig.

Je hebt nu alle belangrijke punten op een rijtje om een gezonde en mooie Dieffenbachia te kopen. Succes!

Is de Dieffenbachia giftig?

Wil jij graag een Dieffenbachia in huis halen, maar vraag je je af of deze plant giftig is? Lees hieronder alles wat je moet weten over de giftigheid van de Dieffenbachia.

Is de Dieffenbachia giftig voor mensen?

Dieffenbachia is een tropische kamerplant die giftig is voor mensen. De plant bevat kristallen van calciumoxalaat die bij aanraking of inname branderige, pijnlijke en jeukende reacties op de huid en in de mond veroorzaken. Hierdoor ontstaat er zwelling van de zachte weefsels, zoals de tong en keel, wat tot ademhalingsproblemen kan leiden. Bij inname van grote hoeveelheden kan het zelfs leiden tot ademhalingsfalen en zelfs de dood. Het is daarom belangrijk om deze plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden.

Is de Dieffenbachia giftig voor katten en honden?

De Dieffenbachia is giftig voor honden en katten. Het sap van deze plant bevat calciumoxalaat-kristallen, wat bij het inslikken kan leiden tot irritatie van de mond en keel. Dit kan op zijn beurt leiden tot zwelling van de mond, ademhalingsproblemen en braken. Het is belangrijk om deze planten buiten het bereik van huisdieren te houden en te zorgen dat ze niet op de plant kauwen. Als je het vermoeden hebt dat je huisdier deze plant heeft gegeten, breng het dan onmiddellijk naar de dierenarts voor behandeling.

Is de Dieffenbachia luchtzuiverend?

Je vraagt je misschien af of de Dieffenbachia plant luchtzuiverend is. Het antwoord is ja, deze plant staat bekend om zijn capaciteit om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. De bladeren van de Dieffenbachia nemen giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen en xyleen op. Dit zorgt voor een schoner en gezonder binnenklimaat. Om het beste uit deze eigenschap te halen, is het van belang om de Dieffenbachia op de juiste plaats te zetten en regelmatig te verzorgen.


Dieffenbachia verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Dieffenbachia in huis halen? Dat is een goede keuze, want deze plant is niet alleen mooi, maar ook makkelijk te verzorgen. Wil jij weten hoe je deze plant het best kunt onderhouden? In dit artikel geven wij jou praktische tips om jouw Dieffenbachia gezond en gelukkig te houden. Ontdek hoeveel water hij nodig heeft, waar je hem het best kunt plaatsen en hoe je hem het best kunt verpotten. Je zult zien dat het helemaal niet zo moeilijk is!

Wil je meer weten over hoe je Dieffenbachia het best kunt verzorgen? Bekijk onze Dieffenbachia Verzorging pagina.

Water geven

De Dieffenbachia heeft regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om te zorgen dat de grond niet te vochtig wordt. Je kunt het beste eens per week water geven, en bij warm weer mag je dit een keer extra doen. Controleer altijd eerst of de bovenste laag van de grond al droog is voordat je opnieuw water geeft. Houd er rekening mee dat te veel water kan leiden tot rotte wortels en daardoor de dood van de plant.

Standplaats

De Dieffenbachia groeit het beste op een plek met helder, indirect licht. Zorg daarom dat je hem niet direct voor een raam plaatst waar de zon op staat. Ook moet je rekening houden met tocht en temperatuursveranderingen, dus een plekje naast de deur is geen aanrader.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor je plant ligt tussen de 50% en 60%. Dit zorgt ervoor dat water efficiënt wordt opgenomen en voedingsstoffen beter worden opgenomen. Te hoge of te lage luchtvochtigheid kan leiden tot bladproblemen.

Plantenvoeding

Om de Dieffenbachia in optimale conditie te houden, geef je haar eens per twee weken plantenvoeding. Zorg dat de voeding goed gemengd is met water en geef niet te veel, want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Laat de grond tussen gietbeurten door goed drogen, dit voorkomt dat de wortels gaan rotten. Gebruik bij voorkeur een algemene plantenvoeding die geschikt is voor kamerplanten.

Stekken

Wil jij jouw Dieffenbachia plant vermeerderen? Stekken is de makkelijkste manier om dit voor elkaar te krijgen. Kies een stengel zonder bloemen en blad, en snijd deze schuin af onder een knoop. Verwijder de onderste bladeren en plaats de stek in water. Na zo’n vier tot zes weken ontstaan er wortels. Verplaats de stek naar aarde en geef het water. Houd de grond vochtig en voilà, jij hebt drie nieuwe planten!

Snoeien

Wil je je Dieffenbachia plant mooi en gezond houden? Dan is snoeien een belangrijke stap. Met een paar simpele stappen kun je de plant goed snoeien. Begin bijvoorbeeld met het verwijderen van gele of dode bladeren. Snijd daarna voorzichtig de bovenste delen van de stengels af om de plant voller te maken. Zorg ervoor dat je de bloemen van de plant niet beschadigt tijdens het snoeien, dat kan namelijk leiden tot infecties. Gebruik altijd schone en scherpe snoeischaar om de plant te snoeien voor de beste resultaten.

Verpotten

Verpotten van een Dieffenbachia is een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat de plant gezond blijft en goed groeit. Kies een pot die iets groter is dan de vorige en vul deze met verse potgrond. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en verwijder zoveel mogelijk oude grond. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul het gat op met nieuwe potgrond. Zorg ervoor dat de plant stevig vaststaat en geef het daarna voldoende water.


Dieffenbachia onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Dieffenbachia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Dieffenbachia gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Dieffenbachia ?

De Dieffenbachia, ook wel bekend als tongblad, kan last krijgen van allerlei ziekten en plagen. Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende problemen en hoe je deze kunt bestrijden:

 1. Bladluizen – spuit de plant af met water en zeepwater en herhaal dit om de paar dagen
 2. Mijten – bestrijd met neemolie of spuit de plant af met water en zeepwater, herhaal ook om de paar dagen
 3. Schimmels – zorg dat de plant niet te nat staat en geef water direct op de grond in plaats van over de bladeren
 4. Bacteriële infecties – zorg voor een goede luchtcirculatie en voorkom teveel vochtigheid
 5. Bladvlekkenziekte – verwijder de aangetaste bladeren en vermijd teveel water op de bladeren
 6. Teveel water geven – zorg dat de grond tussen het water geven droog kan worden
 7. Giftigheid – wees voorzichtig met kinderen en huisdieren, houdt de plant buiten hun bereik en was handen na het aanraken van de plant

Zorg dat je de Dieffenbachia goed in de gaten houdt en bij problemen meteen ingrijpt, zo kan je de plant lang en gezond houden.

Mijn Dieffenbachia heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

De bruine vlekken op jouw Dieffenbachia zijn mogelijk veroorzaakt door te veel water, gebrek aan water of zonlicht, of door een schimmel- of bacteriële infectie. Verwijder de beschadigde bladeren en zorg voor een goede balans van water en licht. Voorkom te veel vocht in de grond en gebruik indien nodig een fungicide. Houd er rekening mee dat de Dieffenbachia giftig is voor huisdieren en mensen.

Mijn Dieffenbachia heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Heeft jouw Dieffenbachia gele bladeren? Dit kan worden veroorzaakt door te veel water, te weinig licht of voedingsstoffen. Zorg dat je de plant niet te veel water geeft en dat hij in een lichte ruimte staat. Geef hem ook regelmatig voedingsstoffen. Weg met die gele bladeren en geniet van een gezonde plant!

Bladeren van mijn Dieffenbachia vallen plotseling af, wat is er mis?

Wanneer de bladeren van jouw Dieffenbachia plotseling afvallen, kan dit een teken zijn van te veel of te weinig water, te weinig licht of van een te lage luchtvochtigheid. Het kan ook worden veroorzaakt door een gebrek aan voedingsstoffen of door een plaag. Controleer daarom regelmatig de grondvochtigheid en geef regelmatig voeding. Plaats de plant op een lichte, maar niet zonnige plek en verhoog de luchtvochtigheid door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger te gebruiken. Bij een plaag kun je speciale bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Een Dieffenbachia kan gemakkelijk groeien tot een hoogte van twee meter en kan een opvallende toevoeging zijn aan jouw huis of kantoor.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Dieffenbachia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de officiële naam van de Dieffenbachia?

De officiële naam van de Dieffenbachia is gewoon ‘Dieffenbachia’, zonder extra plantgeslacht of toevoegingen.

Welke verzorging heeft de Dieffenbachia nodig?

Zorg dat de Dieffenbachia op kamertemperatuur staat en geef hem regelmatig water. Verwijder gele bladeren en plaats hem niet in direct zonlicht.

Zijn alle soorten van de Dieffenbachia giftig voor huisdieren?

Niet alle soorten van de Dieffenbachia zijn giftig voor huisdieren, maar sommige bladeren kunnen wel huidirritatie veroorzaken. Raadpleeg een dierenarts bij twijfel.

Hoe vaak moet je de Dieffenbachia besproeien?

Besproei de Dieffenbachia één keer per week met water om de luchtvochtigheid te verhogen en stof te verwijderen.

Hoe kun je de Dieffenbachia vermeerderen?

Je kunt Dieffenbachia vermeerderen door stekken te nemen van de bovenkant van de plant en deze in water te plaatsen. Wanneer er wortels groeien, plant je ze in potgrond.

Plaats een reactie