Dieffenbachia (Dief van Bagdad)

Nederlandse naam: Dief van Bagdad

Dieffenbachia, ook wel bekend als ‘Dief van Bagdad’, maakt indruk met zijn grote, gevlekte bladeren. Deze plant komt uit het tropische regenwoud van Zuid-Amerika. Hij houdt van een lichte plek, maar kan niet goed tegen direct zonlicht. Regelmatig water geven, maar zorg dat de aarde niet te nat blijft. De Dieffenbachia is een prachtige toevoeging aan je interieur en zorgt voor een levendige, tropische sfeer in huis. Perfect voor wie houdt van een opvallende, groene plant!

Plantnaam: Dieffenbachia

Nederlandse naam: Dief van Bagdad

 • Standplaats: Halfschaduw
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Oorsprong van de Dieffenbachia

Deze plant komt uit Midden- en Zuid-Amerika. De naam Dieffenbachia komt van Ernst Dieffenbach. Hij was een Duitse botanicus uit de 19e eeuw.

De Dieffenbachia heeft naast de Dief van Bagdad nog een andere bijnaam, ‘Dumb Cane’. Deze naam heeft de plant te danken aan een stof in het sap. Als je dit binnenkrijgt, kan het je irriteren en tijdelijk je spraak beïnvloeden.

In de natuur groeit de Dieffenbachia in de schaduw van het regenwoud. De plant houdt van warmte en vochtigheid. Toch groeit de plant ook goed in een woonkamer. Daarom zie je deze plant vaak als kamerplant.

Eigenschappen van Dieffenbachia

De Dieffenbachia heeft boeiende eigenschappen die je vast geweldig vindt.

 • Wat meteen opvalt aan de Dieffenbachia zijn de gevlekte bladeren. Elk blad heeft een uniek patroon met groene, witte en gele tinten. Dit geeft de plant een levendig uiterlijk.
 • De Dieffenbachia is niet alleen prachtig, de plant zuivert ook de lucht. Giftige stoffen in de lucht? De Dieffenbachia neemt ze op en zuivert je binnenomgeving.
 • Let op, de Dieffenbachia is een beetje giftig. Bij inname veroorzaakt het sap van de plant irritatie. Heb je kinderen of huisdieren? Wees dan extra voorzichtig.
 • Wist je dat de Dieffenbachia een schaduwminnende plant is? De plant groeit goed onder weinig licht, ideaal voor binnenshuis. Ondanks dat de plant van schaduw houdt, heeft hij wel een beetje indirect zonlicht nodig om te groeien.

De Dieffenbachia heeft dus allerlei interessante eigenschappen. Of je nu valt voor de prachtige bladeren of de luchtzuiverende werking, de Dieffenbachia is een echte tropische topper.

Wist je dat?

Deze plant bekend staat om haar opvallende bladeren, die zowel groot als prachtig gevlekt zijn? Dieffenbachia’s voegen een exotisch en decoratief element toe aan je huis met hun unieke patronen van groen, wit en soms geel.

Soorten Dieffenbachia

Dieffenbachia is een populaire kamerplant met veel unieke soorten. Laten we een paar van de populairste soorten bekijken die je aan je collectie wilt toevoegen.

 • De Dieffenbachia Seguine, ook wel ‘Tropic Snow’ genoemd, is een favoriet van velen. De grote, ovale bladeren hebben witte of crème vlekken en strepen. Deze plant groeit tot ongeveer 2 meter hoog. Zet hem op een plek met indirect zonlicht en hij zal blij zijn.
 • Dan heb je de Dieffenbachia Maculata of ‘Leopard Lily’. Deze soort heeft kleinere bladeren die opvallen door hun dramatische uiterlijk. De donkergroene bladeren hebben helderwitte vlekken. Dit maakt hem zeer geliefd bij kamerplantenfans.
 • De Dieffenbachia Amoena ‘Tropic Marianne’ mag je ook niet vergeten. Deze soort heeft lange groene bladeren met lichtgroene randen. Zet hem in een ruimte en hij voegt meteen een tropische sfeer toe.
 • Tenslotte is er de Dieffenbachia Oerstedii. Wat deze soort bijzonder maakt, zijn de brede, glanzende groene bladeren die langzaam verkleuren naar geel naarmate ze ouder worden.

Ben je benieuwd naar de grootte van de Dieffenbachia? Afhankelijk van het soort en hoe je de plant verzorgt, groeit de Dieffenbachia flink. Ze worden gemiddeld tussen de 60 cm en 2 meter hoog. Hieronder zie je de gemiddelde grootte van een paar soorten:

SoortGemiddelde grootte
Dieffenbachia Camille60-90 cm
Dieffenbachia Tropic Snow120-150 cm
Dieffenbachia Amoena (Leopard Lily)150-200 cm

Er zijn veel Dieffenbachia soorten om uit te kiezen. Elke soort heeft unieke kenmerken en vormt een mooie aanvulling op je collectie kamerplanten.

Dieffenbachia kopen

Wil je een Dieffenbachia aan je plantencollectie toevoegen? Lees deze tips goed door voor je aankoop.

Kies de juiste soort

Er zijn allerlei soorten Dieffenbachia. Elk heeft zijn eigen unieke kenmerken. Denk goed na welke het beste in jouw ruimte past. Ga je voor de ‘Tropic Snow’ met grote ovale bladeren of voor de ‘Leopard Lily’ met donkergroene bladeren met helderwitte vlekken?

Controleer op gezondheid

Heeft de Dieffenbachia stevige stelen en glanzende groene bladeren zonder bruine of gele plekjes? Dat is goed! Zie je gaten in de bladeren of webben rondom de plant? Koop deze dan niet. Dat zijn tekenen van ziekte of plagen.

Let op groeiomstandigheden

Dieffenbachia’s groeien goed in schaduwrijke omgevingen met wat indirect zonlicht. Heb je zo’n plekje? Dat is belangrijk om te weten voordat je een Dieffenbachia koopt. Ze houden ook niet van koude tocht. Houd ze weg van open ramen en airconditioning units.

Is de Dieffenbachia giftig?

Ja, de Dieffenbachia is giftig. De mate van giftigheid hangt af van wie of wat de plant aanraakt. Hieronder lees je wat dit betekent voor huisdieren, baby’s en kleine kinderen.

Giftigheid van de Dieffenbachia voor katten en honden

Heb je een huisdier? Dan moet je dit weten. De Dieffenbachia is giftig voor zowel katten als honden. Het sap van deze plant bevat calciumoxalaatkristallen. Deze kristallen veroorzaken irritatie in de mond, keel en maag van je huisdier. Dit leidt tot symptomen zoals kwijlen, braken en slikproblemen.

Hoe zorg je ervoor dat je huisdier veilig is? Een eenvoudige oplossing is om de Dieffenbachia buiten bereik van je huisdier te plaatsen. Je zou ook kunnen kiezen voor een niet-giftige kamerplant.

Giftigheid van de Dieffenbachia voor baby’s

Ook voor baby’s is de Dieffenbachia gevaarlijk. Als een kind per ongeluk aan het blad knabbelt of het sap inslikt, leidt dit tot pijnlijke symptomen. Deze symptomen zijn branderige lippen en mond, overmatig kwijlen en ademhalingsproblemen. Zorg dat de plant buiten bereik van je kind staat! Onthoud dat voorkomen beter is dan genezen.

Is de Dieffenbachia luchtzuiverend?

Ja, de Dieffenbachia helpt om de lucht schoon te maken. Deze tropische kamerplant filtert en zuivert vervuilende stoffen uit de lucht.

Wat betekent dit precies en hoe werkt het? De Dieffenbachia neemt schadelijke stoffen op uit de lucht. Denk aan formaldehyde, xyleen en tolueen. Deze stoffen komen bijvoorbeeld vrij uit plastic en verf. De plant zet deze stoffen om in onschadelijke verbindingen. Die voert de plant af via de wortels.

Bloeit Dieffenbachia?

Ja, de Dieffenbachia kan bloeien, hoewel dit in als kamerplant relatief zeldzaam is. De bloei lijkt op die van andere leden van de aronskelkfamilie, waarbij een roomwitte of groenachtige schutblad, de spathe genaamd, een spadix omhult die de eigenlijke bloemen draagt. Deze bloemen zijn klein en niet erg opvallend.

In de natuurlijke omgeving van de Dieffenbachia, zoals in tropische regenwouden, is de kans op bloei groter. In huisomstandigheden bloeit de plant zelden vanwege minder ideale groeiomstandigheden zoals licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Voor de meeste kamerplantliefhebbers is de Dieffenbachia vooral gewaardeerd om zijn aantrekkelijke, bonte bladeren, en niet zozeer om zijn bloemen.

Wist je dat?

De Dieffenbachia in het Engels de bijnaam “Dumb Cane” krijgt door de eigenschap van haar sap? Als het sap in contact komt met de mond of keel, kan het tijdelijke heesheid of een gevoel van verdoofdheid veroorzaken.

Verzorging van de Dieffenbachia

De Dieffenbachia is een prachtige plant, ook wel bekend als Dumb Cane. Ze heeft wat extra zorg nodig, maar dat is makkelijker dan je denkt.

De juiste plek voor je Dieffenbachia

Vind de perfecte plek voor je Dieffenbachia. Ze houdt van indirect zonlicht en groeit goed in schaduwrijke gebieden. Zet haar niet in de volle zon, dat kan de bladeren verbranden. Zorg ervoor dat ze genoeg licht krijgt zonder te worden blootgesteld aan direct zonlicht.

Hoe vaak water geven?

Water is net zo belangrijk voor je Dieffenbachia als licht. Geef haar genoeg water, maar zorg ervoor dat je niet teveel geeft. Te veel water kan wortelrot veroorzaken. Is de bovengrond droog? Dan is het tijd om water te geven.

Temperatuur en vochtigheid

Denk ook aan temperatuur en vochtigheid. Je Dieffenbachia houdt van een temperatuur tussen 16 en 24 graden Celsius en een vochtigheid tussen 60% en 80%. Ze groeit goed bij normale kamertemperaturen. Voorkom plotselinge temperatuurveranderingen.

Stekken

Je Dieffenbachia stekken is niet moeilijk. Kies een gezonde stengel en snijd een stuk van ongeveer 10-15 cm lang, met minstens één blad en één oog (knop). Gebruik een scherp mes om de snede schoon te maken. Laat het snijvlak enige tijd uitdrogen om het risico op rotting te verminderen. Vervolgens kun je de stek in water of direct in vochtige potgrond plaatsen. Zorg voor een warme omgeving en indirect zonlicht om de groei te bevorderen.

Lees meer over je Dieffenbachia plant verzorgen

Problemen met je Dieffenbachia

Herken jij problemen bij je Dieffenbachia? Het is belangrijk voor de groei en gezondheid van je plant. Hieronder staan een paar gewone problemen die je tegen kunt komen.

Gele bladeren zijn een signaal. Dit betekent meestal dat je teveel water geeft. Je Dieffenbachia groeit het beste in vochtige grond, niet in grond die doordrenkt is met water. Pas je watergeefschema aan om dit probleem op te lossen.

Heb je ooit bruine bladpunten opgemerkt? Dit gebeurt vaak door te lage luchtvochtigheid of overbewatering. Verhoog de luchtvochtigheid rond je plant en geef minder water. Zo los je dit probleem op.

Zie je kleverige druppels op de bladeren? Dat is een teken van luizen. Deze kleine insecten zuigen sap uit de plant en laten daardoor kleverige sporen achter. Behandel je plant met een milde insecticide zeep om van de luizen af te komen.

Verwelkte of vervormde bladeren zijn een teken van temperatuurschommelingen of tocht in huis. Zorg dat je Dieffenbachia altijd in een omgeving staat met een stabiele temperatuur en zonder tocht.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Dieffenbachia. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste plek voor een Dieffenbachia?

Je Dieffenbachia houdt van een plek met wat zon en ook schaduw. Te veel zon verbrandt de bladeren, te weinig licht zorgt voor minder groei.

Hoeveel water heeft een Dieffenbachia nodig?

Geef je Dieffenbachia water als de bovenste laag van de grond droog voelt. Te veel water zorgt voor rotte wortels, dat wil je niet.

Wat doe je als de bladeren van je Dieffenbachia geel worden?

Zie je gele bladeren? Dan geef je misschien te veel water. Laat de grond eerst opdrogen voordat je weer water geeft.

Wat doe je als de bladpunten van je Dieffenbachia bruin worden?

Bruine bladpunten ontstaan door te droge lucht of te veel water. Verhoog de luchtvochtigheid of geef minder water.

Is een Dieffenbachia giftig?

Let op, een Dieffenbachia is giftig! Zorg dat je veilig werkt als je de plant verzorgt, zeker als er kinderen of huisdieren in de buurt zijn.


Plaats een reactie