euphorbia-ingens (Cowboycactus)

De Euphorbia-ingens, ook bekend als Cowboycactus, is een unieke en robuuste kamerplant met dikke stam en vele takken.

De plant heeft weinig water nodig en gedijt goed in warmere, drogere ruimtes.

Door de opvallende vorm en grootte van de plant, is het de perfecte eyecatcher voor in huis.

In dit artikel lees je alles over de verzorging van de Euphorbia-ingens en leer je hoe je deze bijzondere kamerplant in topconditie houdt.

euphorbia-ingens eigenschappen

euphorbia-ingens eigenschappen
Latijnse naameuphorbia-ingens
Nederlandse naamCowboycactus
Bekendste soorten

Candelabra Tree, Cowboy Cactus, Euphorbia Ammak, Euphorbia Lactea, Euphorbia Trigona

Behoort tot de familieEuphorbiaceae
Type plant Bloeiende kamerplant , Vetplant
Categorie Kamerplant op stam,
Geschikt voor Woonkamer, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Euphorbia ingens plant komt uit Zuid-Afrika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Euphorbia ingens binnenshuis is meestal in het voorjaar en de zomer, afhankelijk van de omstandigheden zoals licht en temperatuur.
LuchtzuiverendNee
StandplaatsVeel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenWeinig
GiftigJa

Waar komt de euphorbia-ingens vandaan?

De Euphorbia-Ingens, ook wel de cactusachtige Euphorbia genoemd, is van oorsprong afkomstig uit Zuidelijk Afrika en Madagaskar. Het groeit voornamelijk in droge, zanderige gebieden en is in staat om te overleven in temperaturen variërend van 5 tot 40 graden Celsius. Het is een populaire plant onder de cactussenverzamelaars vanwege het gemak waarmee het te kweken is. De smalle, groene takken maken het plantje perfect om in een filmische woestijnscène te zetten, maar ook in je woonkamer voelt het zich prima thuis. De Euphorbia Ingens is erg geschikt voor een moderne, minimalistische stijl, als je tenminste tegen de knotsen op de takken opgewassen bent.

euphorbia-ingens soorten

Er zijn vele verschillende soorten euphorbia-ingens die momenteel populair zijn. Je kunt kiezen uit een paar van deze soorten om je tuin of interieur op te fleuren.

De zes meest populaire euphorbia-ingens op dit moment zijn:

 • Euphorbia Ingens ‘Cowboy Cactus’
 • Euphorbia Ingens ‘Elkhorn Fern’
 • Euphorbia Ingens ‘Medusa’s Head’
 • Euphorbia Ingens ‘Indian Corn Cob’
 • Euphorbia Ingens ‘Blue Glow’
 • Euphorbia Ingens ‘Firesticks’

Deze euphorbia-ingens zijn stuk voor stuk prachtige en unieke planten die je huis of tuin direct een boost geven. Verschillend in vorm, kleur en grootte zijn ze perfect voor zowel beginners als ervaren tuiniers. Zorg ervoor dat je ze op een lichte plek plaatst en geef ze regelmatig water, maar let op dat je ze niet te veel water geeft. Geniet van deze trendy en veelzijdige planten!

Wist je dat de Euphorbia ingens, ook wel bekend als de candelabraboom, tot 10 meter hoog kan worden?

Cowboycactus kopen, waar let je op?

Als je van plan bent om een Euphorbia Ingens te kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hier zijn zes belangrijke punten om rekening mee te houden:

 1. Controleer het blad – zorg ervoor dat de bladeren groen en stevig zijn, zonder enige verkleuring of bruine plekken.
 2. Kijk naar de wortels – controleer of er geen wortelrot of rot weg aanwezig is. Een goede Euphorbia Ingens heeft gezonde wortels die strak en stevig zijn.
 3. De grootte – Euphorbia Ingens kunnen groot zijn, dus zorg ervoor dat je de juiste maat kiest die past bij de ruimte waar je het wilt plaatsen.
 4. Standplaats – Zorg dat je plant voldoende licht krijgt, maar ook niet té veel direct zonlicht ontvangt. Ook is het belangrijk dat de plant op een tochtvrije plek staat.
 5. Water – Euphorbia Ingens heeft niet veel water nodig, dus geef alleen water als de grond goed droog is. Overwateren kan leiden tot wortelrot.
 6. Giftig – Wees je ervan bewust dat alle Euphorbia’s giftig zijn. Raadpleeg een dierenarts of arts als je denkt dat je huisdier of jijzelf mogelijk aanraking zijn gekomen met de plant.

Is de euphorbia-ingens giftig?

Wil jij graag een euphorbia-ingens in huis halen, maar vraag je je af of deze plant giftig is? Lees hieronder alles wat je moet weten over de giftigheid van de euphorbia-ingens.

Is de euphorbia-ingens giftig voor mensen?

De euphorbia-ingens is giftig voor mensen en kan irritatie veroorzaken bij contact met de huid of ogen. Inname kan leiden tot misselijkheid, braken en diarree. Raadpleeg direct een arts bij vergiftiging en zorg dat je huid en ogen goed worden schoongespoeld na contact met de plant. Houd de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Is de euphorbia-ingens giftig voor katten en honden?

De euphorbia-ingens is giftig voor honden en katten. Wanneer je huisdier de plant binnenkrijgt, kan dit leiden tot misselijkheid, braken, diarree en in sommige gevallen zelfs tot een hartstilstand. Het is belangrijk om je huisdieren weg te houden bij deze plant en deze bijvoorbeeld niet in je tuin te zetten. Mocht je toch een euphorbia-ingens in huis hebben, zorg dan dat deze hoog genoeg staat zodat je huisdieren er niet bij kunnen. Als je vermoedt dat je huisdier de plant heeft gegeten en symptomen vertoont, neem dan direct contact op met je dierenarts.

Is de euphorbia-ingens luchtzuiverend?

Is jouw huis of kantoor gevuld met vervuilende stoffen? Een Euphorbia ingens zou kunnen helpen de lucht te zuiveren. Deze plant heeft een absorberende werking en verwijdert giftige stoffen zoals ammonia en formaldehyde uit de lucht. Zorg dat je er een paar plaatst in de ruimte waar je het meest tijd doorbrengt. Vergeet niet dat sommige delen van de plant giftig kunnen zijn, dus houd deze plant uit de buurt van kinderen en huisdieren.

euphorbia-ingens verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Euphorbia ingens aan je plantencollectie toevoegen, maar weet je niet zo goed hoe je hem moet verzorgen? Geen paniek, in dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze prachtige cactusachtige plant. Van de ideale standplaats tot de juiste manier van water geven, je leest het hieronder in kort en begrijpelijk formaat. Lees snel verder en ontdek hoe eenvoudig het is om jouw Euphorbia ingens goed te verzorgen!

Wil je meer weten over hoe je euphorbia-ingens het best kunt verzorgen? Bekijk onze euphorbia-ingens Verzorging pagina.

euphorbia-ingens onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je euphorbia-ingens wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je euphorbia-ingens gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje over deze soort is dat de giftigheid van de witte latex bij contact met de huid kan zorgen voor irritatie en brandwonden.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de euphorbia-ingens plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de Euphorbia ingens?

De Euphorbia ingens is een soort cactusachtige plant, afkomstig uit Afrika, die kan groeien tot meer dan 6 meter hoog.

Hoe verzorg je een Euphorbia ingens?

Zet de Euphorbia-ingens op een zonnige plek met goed gedraineerde grond. Geef weinig water en pas op voor giftige melksap.

Is de Euphorbia ingens giftig?

Euphorbia ingens is giftig en kan bij aanraking en inname irritatie veroorzaken, waaronder huiduitslag, misselijkheid en braken.

Kan de Euphorbia ingens binnen en buiten groeien?

Ja, de Euphorbia ingens kan zowel binnen als buiten groeien. Zorg voor voldoende licht, water en voeding. Bescherm tegen vorst.

Hoe groot kan de Euphorbia ingens worden?

De Euphorbia ingens kan uitgroeien tot een hoogte van wel 10 meter.

Plaats een reactie