euphorbia-ingens (Cowboycactus)

De Euphorbia-ingens, ook bekend als Cowboycactus, is een unieke en robuuste kamerplant met dikke stam en vele takken.

De plant heeft weinig water nodig en gedijt goed in warmere, drogere ruimtes.

Door de opvallende vorm en grootte van de plant, is het de perfecte eyecatcher voor in huis.

In dit artikel lees je alles over de verzorging van de Euphorbia-ingens en leer je hoe je deze bijzondere kamerplant in topconditie houdt.

euphorbia-ingens eigenschappen

Latijnse naameuphorbia-ingens
Nederlandse naamCowboycactus
Bekendste soorten

Candelabra Tree, Cowboy Cactus, Euphorbia Ammak, Euphorbia Lactea, Euphorbia Trigona

Behoort tot de familieEuphorbiaceae
Type plant Bloeiende kamerplant , Vetplant
Categorie Kamerplant op stam,
Geschikt voor Woonkamer, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Euphorbia ingens plant komt uit Zuid-Afrika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Euphorbia ingens binnenshuis is meestal in het voorjaar en de zomer, afhankelijk van de omstandigheden zoals licht en temperatuur.
LuchtzuiverendNee
StandplaatsVeel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenWeinig
GiftigJa

Waar komt de euphorbia-ingens vandaan?

De Euphorbia-Ingens, ook wel de cactusachtige Euphorbia genoemd, is van oorsprong afkomstig uit Zuidelijk Afrika en Madagaskar. Het groeit voornamelijk in droge, zanderige gebieden en is in staat om te overleven in temperaturen variërend van 5 tot 40 graden Celsius. Het is een populaire plant onder de cactussenverzamelaars vanwege het gemak waarmee het te kweken is. De smalle, groene takken maken het plantje perfect om in een filmische woestijnscène te zetten, maar ook in je woonkamer voelt het zich prima thuis. De Euphorbia Ingens is erg geschikt voor een moderne, minimalistische stijl, als je tenminste tegen de knotsen op de takken opgewassen bent.

euphorbia-ingens soorten

Er zijn vele verschillende soorten euphorbia-ingens die momenteel populair zijn. Je kunt kiezen uit een paar van deze soorten om je tuin of interieur op te fleuren.

De zes meest populaire euphorbia-ingens op dit moment zijn:

 • Euphorbia Ingens ‘Cowboy Cactus’
 • Euphorbia Ingens ‘Elkhorn Fern’
 • Euphorbia Ingens ‘Medusa’s Head’
 • Euphorbia Ingens ‘Indian Corn Cob’
 • Euphorbia Ingens ‘Blue Glow’
 • Euphorbia Ingens ‘Firesticks’

Deze euphorbia-ingens zijn stuk voor stuk prachtige en unieke planten die je huis of tuin direct een boost geven. Verschillend in vorm, kleur en grootte zijn ze perfect voor zowel beginners als ervaren tuiniers. Zorg ervoor dat je ze op een lichte plek plaatst en geef ze regelmatig water, maar let op dat je ze niet te veel water geeft. Geniet van deze trendy en veelzijdige planten!

Wist je dat de Euphorbia ingens, ook wel bekend als de candelabraboom, tot 10 meter hoog kan worden?

Cowboycactus kopen, waar let je op?

Als je van plan bent om een Euphorbia Ingens te kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hier zijn zes belangrijke punten om rekening mee te houden:

 1. Controleer het blad – zorg ervoor dat de bladeren groen en stevig zijn, zonder enige verkleuring of bruine plekken.
 2. Kijk naar de wortels – controleer of er geen wortelrot of rot weg aanwezig is. Een goede Euphorbia Ingens heeft gezonde wortels die strak en stevig zijn.
 3. De grootte – Euphorbia Ingens kunnen groot zijn, dus zorg ervoor dat je de juiste maat kiest die past bij de ruimte waar je het wilt plaatsen.
 4. Standplaats – Zorg dat je plant voldoende licht krijgt, maar ook niet té veel direct zonlicht ontvangt. Ook is het belangrijk dat de plant op een tochtvrije plek staat.
 5. Water – Euphorbia Ingens heeft niet veel water nodig, dus geef alleen water als de grond goed droog is. Overwateren kan leiden tot wortelrot.
 6. Giftig – Wees je ervan bewust dat alle Euphorbia’s giftig zijn. Raadpleeg een dierenarts of arts als je denkt dat je huisdier of jijzelf mogelijk aanraking zijn gekomen met de plant.

Is de euphorbia-ingens giftig?

Wil jij graag een euphorbia-ingens in huis halen, maar vraag je je af of deze plant giftig is? Lees hieronder alles wat je moet weten over de giftigheid van de euphorbia-ingens.

Is de euphorbia-ingens giftig voor mensen?

De euphorbia-ingens is giftig voor mensen en kan irritatie veroorzaken bij contact met de huid of ogen. Inname kan leiden tot misselijkheid, braken en diarree. Raadpleeg direct een arts bij vergiftiging en zorg dat je huid en ogen goed worden schoongespoeld na contact met de plant. Houd de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Is de euphorbia-ingens giftig voor katten en honden?

De euphorbia-ingens is giftig voor honden en katten. Wanneer je huisdier de plant binnenkrijgt, kan dit leiden tot misselijkheid, braken, diarree en in sommige gevallen zelfs tot een hartstilstand. Het is belangrijk om je huisdieren weg te houden bij deze plant en deze bijvoorbeeld niet in je tuin te zetten. Mocht je toch een euphorbia-ingens in huis hebben, zorg dan dat deze hoog genoeg staat zodat je huisdieren er niet bij kunnen. Als je vermoedt dat je huisdier de plant heeft gegeten en symptomen vertoont, neem dan direct contact op met je dierenarts.

Is de euphorbia-ingens luchtzuiverend?

Is jouw huis of kantoor gevuld met vervuilende stoffen? Een Euphorbia ingens zou kunnen helpen de lucht te zuiveren. Deze plant heeft een absorberende werking en verwijdert giftige stoffen zoals ammonia en formaldehyde uit de lucht. Zorg dat je er een paar plaatst in de ruimte waar je het meest tijd doorbrengt. Vergeet niet dat sommige delen van de plant giftig kunnen zijn, dus houd deze plant uit de buurt van kinderen en huisdieren.


euphorbia-ingens verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Euphorbia ingens aan je plantencollectie toevoegen, maar weet je niet zo goed hoe je hem moet verzorgen? Geen paniek, in dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze prachtige cactusachtige plant. Van de ideale standplaats tot de juiste manier van water geven, je leest het hieronder in kort en begrijpelijk formaat. Lees snel verder en ontdek hoe eenvoudig het is om jouw Euphorbia ingens goed te verzorgen!

Wil je meer weten over hoe je euphorbia-ingens het best kunt verzorgen? Bekijk onze euphorbia-ingens Verzorging pagina.

Water geven

Je kunt de euphorbia ingens het best eens in de twee weken water geven. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door opdroogt, anders kan de plant wortelrot ontwikkelen. Vergeet ook niet om de plant op een lichte plek te zetten en regelmatig te bemesten tijdens de groeiperiode.

Standplaats

De euphorbia-ingens gedijt het beste op een zonnige, warme en droge plek. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te veel vochtigheid. Bescherm de plant tegen sterke wind en vorst. Geef de plant in de zomer regelmatig water en bemest deze eens per maand met een cactusmeststof.

Luchtvochtigheid

De euphorbia-ingens gedijt het beste bij een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Te veel vocht kan leiden tot schimmel en rotting, terwijl te weinig vocht de plant kan uitdrogen en doen verwelken. Let daarom goed op de vochtigheid van de omgeving waarin je de plant plaatst.

Plantenvoeding

Je moet de euphorbia-ingens plantenvoeding geven tijdens het groeiseizoen, gemiddeld eens per twee weken. Gebruik een universele meststof en verdun deze zoals aangegeven op de verpakking. Vermijd overbemesting en geef minder frequent in de wintermaanden. Let op: Draag handschoenen bij het omgaan met deze plant, want hij is giftig.

Stekken

Wil je zelf euphorbia-ingens stekken? Dit kun je het beste doen tijdens de lente- of zomermaanden. Knip een stengel af en laat de snijwond enkele dagen drogen. Plaats deze stengel daarna in een pot met licht vochtige grond en zet deze op een lichte plek zonder direct zonlicht. Houd de grond vochtig en na een paar weken zou de stek moeten gaan wortelen. Tip: Draag altijd handschoenen bij het hanteren van deze plant vanwege de giftigheid.

Snoeien

Om de euphorbia-ingens goed te snoeien, is het belangrijk om eerst te weten dat deze plant sap bevat dat giftig kan zijn voor mens en dier. Zorg dus altijd voor handschoenen en vermijd contact met het sap. Knip de takken terug tot net boven de plaats waar de bladeren groeien. Verwijder alle dode, beschadigde of zieke takken en snoei indien nodig ook de bovenkant van de plant om een mooie vorm te behouden. Zorg dat je scherpe, schone snoeischaar gebruikt om beschadigingen aan de plant te voorkomen.

Verpotten

Wil jij jouw euphorbia ingens verpotten? Kies dan een nieuwe pot die ongeveer één maat groter is dan de oude. Voordat je begint, zorg dat de potgrond goed vochtig is. Haal vervolgens voorzichtig de euphorbia uit de oude pot en verwijder zoveel mogelijk oude potgrond van de wortels. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul aan met verse potgrond. Druk de grond voorzichtig aan en geef daarna voldoende water. Let wel op de giftigheid van de euphorbia ingens, dus draag handschoenen en ga voorzichtig te werk.


euphorbia-ingens onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je euphorbia-ingens wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je euphorbia-ingens gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de euphorbia-ingens ?

Euphorbia ingens kan gevoelig zijn voor verschillende ziekten en plagen. Om deze te bestrijden is het belangrijk om de volgende tips in acht te nemen:

 1. Schimmel: Wanneer je plant last heeft van schimmel kun je deze behandelen met een anti-schimmel middel. Zorg ook voor voldoende luchtcirculatie en vermijd dat de bladeren nat worden.
 2. Bladluizen: Verwijder bladluizen handmatig of gebruik een insecticide. Zorg voor een goede hygiëne.
 3. Spintmijten: Bestrijd spintmijten met insecticide. Houd de planten goed vochtig en zorg voor een hoge luchtvochtigheid.
 4. Wolluis: Gebruik een insecticide en verwijder de wolluis handmatig. Ook hier is een goede hygiëne belangrijk.
 5. Giftigheid: Raak de plant niet aan met blote handen, omdat het giftig kan zijn. Gebruik handschoenen en was je handen na het werken met de plant.

Zorg dat je regelmatig controleert op ziekten en plagen en indien nodig snel handelt om de schade te beperken.

Mijn euphorbia-ingens heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw euphorbia-ingens last van bruine vlekken? Dit kan veroorzaakt worden door te veel direct zonlicht of te weinig water. Zorg dat je de plant voldoende water geeft en dat hij niet te lang in de zon staat. Let op, deze plant is giftig voor mensen en dieren, dus was je handen na het verzorgen ervan.

Mijn euphorbia-ingens heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Heeft jouw Euphorbia-ingens last van gele bladeren? Dit kan komen door te veel water, te weinig licht of te droge lucht. Controleer de grond voordat je water geeft en zorg voor voldoende licht en vochtigheid. Verwijder ook de gele bladeren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bladeren van mijn euphorbia-ingens vallen plotseling af, wat is er mis?

Wanneer de bladeren van jouw euphorbia-ingens er plotseling af vallen kan dit te maken hebben met te veel of te weinig water. Controleer de grond en pas de watergift aan als dat nodig is. Ook kan het zijn dat de plant niet genoeg licht krijgt, verplaats hem in dat geval naar een lichtere plek. Let op: de melkachtige sap van de plant kan irritatie veroorzaken, vermijd contact met de huid en ogen.

Een ander interessant weetje over deze soort is dat de giftigheid van de witte latex bij contact met de huid kan zorgen voor irritatie en brandwonden.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de euphorbia-ingens plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de Euphorbia ingens?

De Euphorbia ingens is een soort cactusachtige plant, afkomstig uit Afrika, die kan groeien tot meer dan 6 meter hoog.

Hoe verzorg je een Euphorbia ingens?

Zet de Euphorbia-ingens op een zonnige plek met goed gedraineerde grond. Geef weinig water en pas op voor giftige melksap.

Is de Euphorbia ingens giftig?

Euphorbia ingens is giftig en kan bij aanraking en inname irritatie veroorzaken, waaronder huiduitslag, misselijkheid en braken.

Kan de Euphorbia ingens binnen en buiten groeien?

Ja, de Euphorbia ingens kan zowel binnen als buiten groeien. Zorg voor voldoende licht, water en voeding. Bescherm tegen vorst.

Hoe groot kan de Euphorbia ingens worden?

De Euphorbia ingens kan uitgroeien tot een hoogte van wel 10 meter.

Plaats een reactie