Euphorbia Ingens (Cowboycactus)

Nederlandse naam: Cowboycactus

De Euphorbia-ingens, ook bekend als Cowboycactus, is een unieke en robuuste kamerplant met dikke stam en vele takken. Wist je dat deze plant eigenlijk geen cactus is, maar een succulent uit Afrika. Hij valt op door zijn grote, vertakte stam die cactusachtig oogt. Zet hem op een zonnige plek en geef af en toe water; deze plant is bestand tegen droogte. De Euphorbia Ingens is een stoere toevoeging aan je interieur en geeft een woestijnachtige sfeer. Perfect voor wie een makkelijke, maar opvallende plant zoekt!

Plantnaam: euphorbia-ingens

Nederlandse naam: Cowboycactus

 • Standplaats: Veel licht
 • Water: Weinig
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Nee
 • Giftig: Ja

Oorsprong van de Euphorbia Ingens

De Euphorbia Ingens komt uit het droge en rotsige Zuid-Afrika. In miljoenen jaren evolueerde ze daar om in deze extreme omstandigheden te groeien. Zo heeft ze een dikke stam om water op te slaan en kleine bladeren om minder water te laten verdampen.

Je kent deze plant misschien als kamerplant. In Zuid-Afrika is de Euphorbia Ingens een opvallende plant in het landschap. Je ziet haar daar nog steeds in het wild groeien. Bijvoorbeeld langs wegen, op hellingen of als deel van bushveld vegetatie.

Hoewel we haar ‘cowboy cactus’ noemen, is ze geen echte cactus. Ze hoort bij de familie van euphorbiaceae. Dat is ook de reden voor haar naam. Ze hoort niet bij de familie van cactussen (cactaceae).

Eigenschappen van Euphorbia Ingens

Ontdek de unieke eigenschappen van de Euphorbia Ingens, oftewel de cowboy cactus. Met zijn bijzondere uiterlijk valt hij zeker op.

 • Grootte: De Euphorbia Ingens kan behoorlijk groot worden. In de vrije natuur bereikt hij wel een hoogte van 12 meter. Binnen, in je woonkamer, groeit hij meestal tot een hoogte van 2 meter.
 • Vorm: De Euphorbia Ingens lijkt veel op een cactus. Hij heeft een dikke stam met veel takken die in stukken groeien. De takken hebben ribben met kleine blaadjes die vallen als ze uitdrogen.
 • Bloeiwijze: Verwacht je bloemen aan deze stoere plant? Ja, die krijg je! De bloemen zijn klein, geelgroen en komen meestal tevoorschijn aan het einde van de winter of begin van de lente.
 • Let op: de Euphorbia Ingens heeft melksap dat latex bevat. Dit is irriterend voor je huid en ogen. Draag daarom altijd handschoenen bij het snoeien of verpotten.
 • Lichtbehoefte: De Euphorbia Ingens houdt van veel licht. Zet hem bij een raam waar hij een paar uur per dag direct zonlicht krijgt.

Wist je dat?

Deze plant in het wild kan uitgroeien tot een enorme boom? In zijn natuurlijke habitat, voornamelijk in droge gebieden van Afrika, kan de Euphorbia Ingens wel 12 meter hoog worden. Thuis zal hij echter een stuk kleiner blijven, maar toch een indrukwekkende en stijlvolle aanwezigheid zijn.

Soorten Euphorbia Ingens

De Euphorbia Ingens heeft een paar interessante varianten. Elk van hen heeft subtiele verschillen in uiterlijk en grootte, dat maakt ze uniek.

Een daarvan is de Euphorbia Ingens Monstrose. Deze soort heeft een aparte groeiwijze. De takken groeien in allerlei vormen en maten. Elke plant krijgt daardoor een eigen karakter. De verzorging is net zo makkelijk als de standaard Euphorbia Ingens. De licht- en watervereisten zijn hetzelfde.

Je hebt ook de Euphorbia Ingens Variegata met prachtig gestreepte bladeren. De bladeren hebben strepen van crèmewit tot geel tegenover het diepe groene loof. Deze variëteit heeft een sterk contrast en valt zeker op in jouw collectie kamerplanten.

De laatste die ik wil noemen is de Dwarf Euphorbia Ingens. Deze soort bereikt niet dezelfde indrukwekkende hoogtes als de grotere varianten. Het heeft wel nog steeds die iconische cactusachtige vorm waar de Euphorbia Ingens bekend om staat.

Euphorbia Ingens kopen

Wil je een Euphorbia Ingens kopen? Let dan op een paar belangrijke zaken. Koop de plant bij een betrouwbare kweker of tuincentrum. Zo weet je zeker dat de plant goed verzorgd is en in topconditie is.

De grootte van de Euphorbia Ingens is ook belangrijk. Heb je genoeg ruimte, dan past een grote plant goed. Heb je minder ruimte, kies dan voor de kleinere Dwarf variant.

Kijk ook goed naar hoe de plant eruit ziet. Elke variant heeft zijn eigen bladkleur, patroon en groeiwijze. De Monstrose groeit bijvoorbeeld grilliger dan andere soorten en de Variegata heeft gestreepte bladeren.

De prijs van een Euphorbia Ingens hangt af van de grootte, leeftijd en soort. Meestal kost deze indrukwekkende woestijnplant tussen de €20,- en €100,-.

Is de Euphorbia Ingens giftig?

Wist je dat de Euphorbia Ingens een giftige plant is? Het sap, dat de plant loslaat bij een snede of breuk, irriteert de huid door de sterke gifstoffen. Dit geldt ook voor kinderen en huisdieren.

Is de Euphorbia Ingens schadelijk voor katten en honden?

Ja, de Euphorbia Ingens is gevaarlijk voor zowel katten als honden. De toxines in het sap van de plant irriteren bij contact met hun huid. Eet je huisdier per ongeluk een stukje van de plant of likt hij eraan? Dan kunnen er klachten als braken, diarree en andere spijsverteringsproblemen optreden. Houd de plant uit de buurt van je huisdieren.

Is de Euphorbia Ingens gevaarlijk voor baby’s?

Baby’s lopen ook risico bij contact met de Euphorbia Ingens. Het sap irriteert de gevoelige babyhuid. Krijgt je kleintje per ongeluk wat van het sap binnen? Dan kunnen er maagklachten optreden. Houd de plant uit de buurt van kinderen en was je handen zorgvuldig na het aanraken van de Euphorbia Ingens. Zo geniet je veilig van de unieke schoonheid van deze plant.

Is de Euphorbia Ingens luchtzuiverend?

De Euphorbia Ingens is niet luchtzuiverend. Dat betekent niet dat deze plant geen voordelen heeft.

De Euphorbia Ingens wordt niet vaak genoemd in studies over luchtzuiverende planten. Toch heeft deze plant voordelen voor je huis. Het helpt de lucht in je huis zuurstofrijk te maken. Dat gebeurt gewoon door er te zijn en fotosynthese uit te voeren.

Bloeit de Euphorbia Ingens?

De Euphorbia ingens kan inderdaad bloeien, maar het is vrij zeldzaam als kamerplant. Dit komt doordat deze plant in zijn natuurlijke omgeving, specifieke omstandigheden nodig heeft om te bloeien, zoals bepaalde lichtomstandigheden en temperatuurschommelingen die moeilijk na te bootsen zijn in een huiselijke omgeving.

Als de Euphorbia ingens bloeit, produceert hij kleine, onopvallende bloemen die zich vormen in clusters nabij de toppen van de takken. Het is belangrijk om te weten dat, zoals bij veel Euphorbia-soorten, het sap van deze plant giftig is en irritatie kan veroorzaken, dus voorzichtigheid is geboden bij het hanteren ervan.

Als je wilt dat je Euphorbia ingens bloeit, kun je proberen de omstandigheden van zijn natuurlijke habitat na te bootsen, met voldoende licht en een periode van droogte, maar succes is niet gegarandeerd. Het is vaak een kwestie van de juiste omstandigheden en een beetje geluk.

Wist je dat?

Ondanks zijn cactusachtige uiterlijk, de Euphorbia Ingens eigenlijk geen echte cactus is? Het is een lid van de Euphorbia-familie, bekend om zijn melkachtige, soms irriterende sap. Deze opvallende plant heeft een robuust, vertakt uiterlijk dat geweldig staat in een moderne of minimalistische inrichting.

Verzorging van de Euphorbia Ingens

Wil je weten hoe je een Euphorbia Ingens of Cowboy Cactus verzorgt? Volg deze eenvoudige stappen en hou je plant gezond en blij.

Je Euphorbia Ingens houdt van veel licht. Plaats je plant op een plek met minstens vijf uur direct zonlicht per dag. Zie je de kleur van je plant vervagen? Geef hem dan meer licht.

Geef je plant water, niet te veel. Overbewatering is slechter voor de plant dan onderbewatering. De Cowboy Cactus komt uit de woestijn en houdt van droge omstandigheden. Laat de grond volledig uitdrogen tussen de gietbeurten door.

Over de bodem van de Euphorbia Ingens. Deze plant heeft goed doorlatende grond nodig om wortelrot te voorkomen. Meng potgrond met perliet of zand. Dit is perfect voor deze cactus.

Wat betreft voeding voor je plant: minder is meer! Geef hem tijdens het groeiseizoen één keer per maand wat verdunde cactus- of vetplantenmeststof.

De Euphorbia Ingens is gevoelig voor kou. Hou je plant weg van tochtige ramen en plaats hem niet buiten als het kouder is dan 10 graden Celsius.

Lees meer over je Euphorbia Ingens plant verzorgen

Problemen met Euphorbia Ingens

De Euphorbia Ingens is een sterke plant die soms problemen heeft. Laten we die problemen eens bekijken.

Heb je wel eens gezien dat je plant bladeren verliest? Dat is normaal in de winter. Gebeurt het in de groeitijd, dan heeft je plant misschien meer licht of water nodig.

Bladverkleuring komt ook voor bij Euphorbia Ingens. Worden de bladeren geel? Misschien geef je te veel water of zit de plant in natte grond. Bruine vlekken op de bladeren zijn een teken van zonnebrand.

Ook insecten zoals wolluis en spintmijten houden van deze cactussoort. Ze verspreiden zich snel en beschadigen je plant.

Met deze tips los je problemen met je Euphorbia Ingens op:

 • Geef je plant veel licht, maar geen middagzon.
 • Geef weinig water en laat de grond tussen de gietbeurten door drogen.
 • Houd je plant in de gaten voor insecten en gebruik zo nodig een biologisch insecticide.

Elke plant is uniek en heeft eigen behoeften. Problemen zijn vaak een teken dat niet aan deze behoeften voldaan wordt. Let dus goed op de gezondheid van je Euphorbia Ingens en pas de verzorging aan als dat nodig is.

Goede zorg en aandacht zorgen ervoor dat jouw Euphorbia Ingens er op zijn best uitziet en gezond blijft.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Euphorbia Ingens. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Zuivert de Euphorbia Ingens de lucht?

De Euphorbia Ingens is een geweldige plant. Toch staat hij niet bekend om luchtzuivering. Wat deze plant echt bijzonder maakt, is zijn gemakkelijke verzorging en unieke uitstraling.

Waarom verliest de Euphorbia Ingens bladeren?

Laat jouw Euphorbia Ingens bladeren vallen? Dat komt meestal door te weinig licht. Geef de plant meer licht en niet te veel water. Dat helpt.

Houd ik ongedierte weg bij mijn Euphorbia Ingens?

Wil je ongedierte bij jouw Euphorbia Ingens voorkomen? Inspecteer de plant regelmatig. Goede zorgtechnieken helpen ook. Zo blijft jouw plant onaantrekkelijk voor ongedierte.

Hoe laat ik mijn Euphorbia Ingens snel groeien?

Wil je dat jouw Euphorbia Ingens snel groeit? Zorg voor genoeg licht en geef niet te veel water. Controleer de plant ook regelmatig op ongedierte. Zo groeit de plant het beste.

Kan ik de Euphorbia Ingens overal in huis zetten?

Je kan jouw Euphorbia Ingens in elke kamer zetten. Zorg wel voor genoeg licht. De plant heeft veel licht nodig om goed te groeien en er mooi uit te zien. Dus, is jouw kamer goed verlicht? Dan voelt de Euphorbia Ingens zich er thuis!


Plaats een reactie