Licuala Grandis (Waaierpalm)

Nederlandse naam: Waaierpalm

Op zoek naar een kamerplant die een weelderige en exotische uitstraling aan jouw interieur kan geven? De Licuala Grandis, ook wel bekend als de waaierpalm. Met zijn prachtige waaiervormige bladeren is deze plant een ware blikvanger. Ze komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Australië en Zuidoost-Azië. Zorg voor een warme plek met indirect zonlicht en houd de grond licht vochtig. Deze palm voegt een exotisch en elegant element toe aan je interieur. Ze vraagt een beetje aandacht, maar het resultaat is een prachtig stukje natuur in je huis.

Plantnaam: Licuala Grandis

Nederlandse naam: Waaierpalm

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Moeilijk
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Oorsprong van de Licuala Grandis

De Licuala Grandis, een wonderlijke plant, komt uit het noordoosten van Australië. In het vochtige en warme regenwoud van Queensland voelt deze palm zich helemaal thuis.

Wat maakt de Licuala Grandis nu zo bijzonder? Zijn grote, ronde bladeren vallen meteen op. Daar dankt hij ook zijn bijnaam ‘Ruffled Fan Palm’ aan. Deze plant is geliefd in tuinontwerp door zijn exotische en elegante uitstraling.

De Licuala Grandis groeit tot wel 3 meter hoog! En zijn bladeren? Die bereiken een doorsnee van 50 cm als ze helemaal zijn uitgegroeid.

Wil je weten hoe je je eigen Licuala Grandis laat groeien? Lees dan snel verder.

Tip: Ook al komt deze plant uit tropische gebieden, met de juiste zorg past hij zich aan andere klimaten aan.

Eigenschappen van de Licuala Grandis

Ontmoet de Licuala Grandis, beter bekend als de Ruffled Fan Palm. Deze prachtige plant zet jouw tuin om in een tropisch paradijs. Laten we samen ontdekken wat deze palm zo speciaal maakt.

De Licuala Grandis valt meteen op door zijn bladeren. Groot, rond en glanzend, ze zijn een feest voor het oog. Deze waaiervormige bladeren bereiken een diameter van wel 50 cm. Hierdoor krijgt de palm zijn beroemde uitstraling.

De palm zelf is ook niet klein. Met een hoogte van wel 3 meter, steelt hij de show in elke tuin of binnenruimte.

De Licuala Grandis heeft ook interessante groei-eigenschappen. Ze houdt van warmte en vochtigheid, net als in haar thuis, het regenwoud van Queensland. Ondanks haar tropische oorsprong, past ze zich goed aan andere klimaten aan als je haar goed verzorgt.

De zorg voor je Licuala Grandis vraagt aandacht en zorgvuldigheid. Ze heeft veel water nodig, maar niet te veel! Te veel water kan zorgen voor wortelrot. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

Soorten Licuala Grandis

Ben je gek op planten? Dan heb je misschien al gehoord van de Licuala Grandis. Dit is de Ruffled Fan Palm. Wist je dat er veel soorten van deze palm zijn? Elke soort heeft unieke kenmerken die je tuin mooier maken.

Neem bijvoorbeeld de Licuala Cordata. Deze palm is soms wel 2 meter hoog. Het bijzondere aan deze soort zijn de hartvormige bladeren. Deze geven je tuin een romantische sfeer.

Er is ook de Licuala Spinosa, beter bekend als de Mangrove Fan Palm. Deze palm is groter dan de andere soorten en wordt wel 6 meter hoog! Door zijn grote formaat is hij perfect voor grote tuinen of parken.

Wat alle soorten gemeen hebben, is dat ze houden van warmte. Of je nu kiest voor een kleinere Cordata of een grotere Spinosa, ze hebben allemaal veel zonlicht nodig.

Goede verzorging van deze palmen is belangrijk. Zo blijven ze gezond en groeien ze mooi.

 • Geef ze genoeg water
 • Let op dat overtollig water weg kan lopen
 • Geef ze regelmatig voeding

Doe je dit, dan bloeit en straalt je Licuala Grandis in je tuin.

Waar koop je een Licuala Grandis?

Wil je de bijzondere Licuala Grandis in je tuin hebben? Dan vraag je je vast af: waar koop je deze mooie palm?

Veel tuincentra en webshops verkopen allerlei soorten palmbomen, ook de Licuala Grandis. Let bij het kiezen goed op de betrouwbaarheid en reputatie van de verkoper. Bekijk klantbeoordelingen. Zo weet je of andere mensen blij zijn met hun aankoop.

Hoe zie je of een plant gezond is? Let op de bladeren. Die moeten mooi groen zijn zonder bruine vlekken of randen. Ook de stam moet stevig zijn. Zie je parasieten of ziektesymptomen? Koop de plant dan niet.

Bestel je online? Let er dan op dat de plant goed verpakt is. Zo voorkom je schade tijdens het vervoer. Na levering is het slim om een lokale expert te vragen om advies. Die kan je tips geven over hoe je de palm moet planten en verzorgen.

Wat kost een Licuala Grandis? De prijs hangt af van de grootte en leeftijd van de boom. Voor jonge bomen betaal je meestal tussen de 50 en 100 euro. Oudere bomen zijn vaak duurder.

Met deze tips maak je een goede keuze bij het kopen van je Licuala Grandis palmboom. Verzorg je palm goed. Dan groeit en bloeit hij nog jaren in jouw tuin.

Is de Licuala grandis giftig?

Wil jij een Licuala grandis in huis halen? Dan vraag je je vast af of deze palmsoort giftig is. Niemand wil dat een huisdier ziek wordt door een plant. Daarom gaan we dit onderwerp goed behandelen.

Is de Licuala grandis giftig voor katten en honden?

Je hoeft je geen zorgen te maken. De Licuala grandis is niet giftig voor huisdieren zoals katten en honden. Dat maakt deze plant een goede keuze als je zoekt naar groen dat veilig is voor je harige vrienden. Let op: hoewel de plant zelf geen gif bevat, leidt te veel eten van elke plant tot maagklachten bij dieren. Laat jouw huisdier dus niet te enthousiast worden met zijn nieuwe groene vriend!

Is de Licuala grandis giftig voor baby’s?

De Licuala grandis is niet gevaarlijk voor baby’s of jonge kinderen. Toch is het belangrijk dat kleine kinderen niet aan plantbladeren knabbelen. Zelfs niet-giftige bladeren kunnen verstikkingsgevaar opleveren. Scherpe bladranden of stelen kunnen verwondingen veroorzaken. Daarom raden we aan om potplanten buiten bereik van kleine kinderen te houden. Veiligheid gaat voor alles!

Maakt de Licuala Grandis de lucht schoon?

Wil je een Licuala Grandis in je tuin planten? Goed idee! Je vraagt je misschien af of deze mooie plant ook de lucht zuivert. Alle planten nemen koolstofdioxide op en geven zuurstof af. Dat is een feit. Maar sommige planten zijn beter in het uit de lucht halen van schadelijke stoffen. We noemen dat fytoremediatie.

Voor de Licuala Grandis hebben we geen bewijs dat deze palmsoort beter de lucht zuivert dan andere planten. We weten wel dat palmbomen goed zijn in het schoonmaken van de lucht in huis. Dat komt doordat ze veel water verdampen.

Een Licuala Grandis in huis zorgt voor een gezondere omgeving. Verwacht niet dat één palmboom net zo goed werkt als een professionele luchtzuiveraar!

Wat palmen doen voor luchtzuivering

Palmbomen hebben grote bladeren. Daardoor nemen ze meer gassen op dan planten met kleine bladeren. Ze werken als natuurlijke filters. Ze halen stof en andere vuile deeltjes uit de lucht.

Palmbomen verbeteren ook de luchtvochtigheid in je huis of op kantoor. Dat is fijn in de droge wintermaanden. Ze geven vocht af aan de lucht en helpen zo de luchtvochtigheid op peil te houden.

Licuala Grandis: bloeit die?

Wil je weten of de Licuala Grandis bloeit? Ja, dat doet hij zeker! Deze palm maakt kleine, niet zo opvallende bloemen. De indrukwekkende waaiervormige bladeren trekken echter de meeste aandacht.

De bloei van de Licuala Grandis komt meestal voor in de warmere maanden. De bloemen zijn lichtgeel en na de bloei verschijnen er rode vruchten. Hoewel ze niet erg opvallend zijn, geven ze toch een extra charme aan deze mooie palm.

Zie je jouw palm bloeien? Goed gedaan! Dat betekent dat jouw Licuala Grandis gezond is en dat je goed voor hem zorgt. Een bloeiende palm laat zien dat hij alles krijgt wat hij nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen.

Let op, de Licuala Grandis heeft tijd nodig. Hij groeit graag langzaam en het kan jaren duren voordat hij begint te bloeien. Wees bereid om zijn tempo te respecteren.

Enkele tips om voor je palm te zorgen tijdens de bloeiperiode:

 • Zorg voor voldoende water, maar voorkom dat de grond te nat wordt.
 • Zorg voor veel indirect licht.
 • Verplaats je plant niet te vaak naar verschillende klimaatomstandigheden.

Verzorging van de Licuala Grandis

Wil je jouw Licuala Grandis, een speciale kamerplant, in topvorm houden? Volg dan deze eenvoudige stappen.

Begin met water geven. De grond moet een beetje nat zijn, niet helemaal nat. Geef je te veel water? Dan krijgt je plant wortelrot. Voel altijd even hoe nat de grond is voordat je water geeft.

Je Licuala Grandis heeft licht nodig, maar niet rechtstreeks. Zet de plant bij een raam waar veel, maar zacht licht binnenkomt. Te fel zonlicht zorgt voor beschadigde bladeren.

De Licuala Grandis heeft warmte en vocht nodig. Zorg voor een temperatuur van 20-28 graden Celsius. Houd de luchtvochtigheid hoog. Sproei een beetje water of zet een kleine luchtbevochtiger in je kamer.

Kijk ook vaak naar je plant. Zie je beestjes of ziektes? Dan ontdek je die snel door naar de bladeren te kijken.

Lees meer over je Licuala Grandis plant verzorgen

Problemen met de Licuala Grandis

Net als andere planten, kan de Licuala Grandis problemen krijgen. Het is belangrijk deze problemen snel te zien en op te lossen.

Verlichting is vaak een uitdaging. De Licuala Grandis houdt van indirect licht. Krijgt de plant te weinig licht, dan verkleuren de bladeren naar geel. Verbranden de bladeren? Dan krijgt de plant te veel direct zonlicht.

Ook ongedierte zoals schildluizen en spintmijten vinden de Licuala Grandis een fijne plek. Kijk je plant regelmatig na om deze beestjes op tijd te vinden en aan te pakken.

Daarnaast zijn er ziekten die je plant kunnen aantasten. Een voorbeeld hiervan is wortelrot, vaak veroorzaakt doordat de plant te veel water krijgt. Zie je gele of bruine bladeren bij je palm? Controleer dan eerst hoe vochtig de grond is voordat je meer water geeft.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Licuala Grandis. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de Licuala Grandis?

De Licuala Grandis, ook bekend als de Ruffled Fan Palm, valt op door zijn grote, ronde, glanzende bladeren. Deze palmsoort is niet alleen mooi om te zien, maar zuivert ook de lucht.

Hoe verzorg je de Licuala Grandis palm?

Je verzorgt de Licuala Grandis door te letten op details. Controleer de vochtigheid van de aarde, zorg voor indirect licht, houd de temperatuur en vochtigheid ideaal en let op ongedierte en ziektes.

Welke problemen komen vaak voor bij de verzorging van de Licuala Grandis?

Bij de Licuala Grandis zie je vaak problemen zoals bladverkleuring door te weinig of te veel licht, beestjes zoals schildluizen en spintmijten, en ziekten zoals wortelrot door te veel water. Het is belangrijk deze problemen snel te zien en de juiste acties te nemen.

Is Zuivert de Licuala Grandis de lucht?

Ja, de Licuala Grandis zuivert de lucht. Het verwijderen van giftige stoffen uit de lucht is een van de vele voordelen van deze mooie plant.

Wat gebeurt er als de Licuala Grandis te veel of te weinig licht krijgt?

Te veel of te weinig licht zorgt voor verkleuring van de bladeren van de Licuala Grandis. Het is belangrijk de plant in indirect licht te zetten om de bladeren gezond en mooi van kleur te houden.


Plaats een reactie