Monstera variegata

Nederlandse naam:

Deze bijzondere kamerplant met zijn unieke bladpatronen is de droom van elke plantenliefhebber. De Monstera Variegata heeft prachtige, gevlekte bladeren die zorgen voor een instant wow-factor in elke ruimte in je huis. Benieuwd naar hoe je deze schoonheid het beste kunt verzorgen? Dit artikel geeft je waardevolle inzichten over de standplaats, waterbehoefte en andere essentiële tips om jouw Monstera Variegata gezond en gelukkig te houden.

Plantnaam: Monstera variegata

Nederlandse naam:

  • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
  • Water: Veel
  • Onderhoud: Middelmatig
  • Bloeit: Ja
  • Luchtzuiverend: Ja
  • Giftig: Nee

Waar komt de Monstera Variegata vandaan?

Heb je al eens een Monstera Variegata gezien? Deze opvallende plant komt uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Ze groeit daar hoog in de bomen en houdt van warmte, vocht en licht dat niet direct is.

Monstera Variegata betekent letterlijk ‘veranderlijk monster’. Dat komt door haar grote bladeren en het kleurrijke patroon erop.

De Monstera Variegata, een zeldzame schoonheid

De Monstera Variegata is een echte blikvanger met haar unieke bladeren en witte of crème vlekken. Daarom noemen mensen haar vaak ‘groen goud’. Ze is bijzonder populair onder interieurontwerpers en plantenliefhebbers over de hele wereld.

Dit maakt haar helaas ook kwetsbaar. In sommige delen van Midden- en Zuid-Amerika wordt ze te veel gekweekt. Daar proberen mensen nu iets aan te doen met duurzame kweekmethoden. Zo willen we ervoor zorgen dat we van deze prachtige plant kunnen blijven genieten zonder haar thuis te schaden.

Haal het regenwoud in huis met de Monstera Variegata

Wil je een stukje tropisch regenwoud in huis halen? Zorg dan voor een Monstera Variegata! Of je nu veel of weinig ervaring hebt met planten, deze plant maakt altijd indruk. Vergeet niet dat ze net als alle levende wezens de juiste verzorging nodig heeft. Denk aan de warmte, vocht en lichte schaduw waar ze in het wild zo van houdt.

Eigenschappen van de Monstera Variegata

Zoek je een nieuwe plant voor je interieur? De Monstera Variegata valt op door zijn uiterlijk en is gemakkelijk te verzorgen. Laten we de bijzondere kenmerken van deze groene schoonheid bekijken.

De bladeren van deze Monstera vallen direct op. Ze zijn tot 90 cm groot en hebben een mix van groen, wit, crème en soms zelfs roze in een onregelmatig patroon, ook wel “variegatie” genoemd.

Bijzonder aan deze plant zijn ook de luchtwortels. Vergeten water te geven? Geen probleem, de luchtwortels halen vocht uit de lucht.

Hou je plant gezond door hem op een plek met voldoende natuurlijk licht te zetten, uit de directe zon. De Monstera Variegata groeit goed bij een temperatuur tussen 18 en 27 graden Celsius.

De Monstera Variegata heeft bonte bladeren, luchtwortels die helpen bij de hydratatie en houdt van indirect zonlicht. Deze kenmerken maken de Monstera Variegata niet alleen een opvallende toevoeging aan je interieur, maar ook een gemakkelijk te verzorgen plant.

Wil je de grond kiezen voor je Monstera Variegata? Kies dan voor goed doorlatende grond. Zorg dat je plantenbak drainagegaten heeft. Zo voorkom je dat water zich ophoopt en wortelrot veroorzaakt.

Wist je dat?

De Monstera Variegata beroemd is om haar prachtige, gestreepte bladeren? Deze kamerplant heeft een unieke variëgatie, wat betekent dat haar bladeren een mix zijn van groen en wit. Deze patronen zijn niet alleen opvallend, maar ook uniek voor elke plant, waardoor elke Monstera Variegata haar eigen persoonlijke touch heeft!

Soorten Monstera Variegata

Ken je de Monstera Variegata? Dat is een plant met grote, glimmende bladeren vol groene en witte vlekken. Er zijn verschillende soorten van deze opvallende kamerplant. Elke soort heeft iets bijzonders. Laten we eens kijken naar een paar populaire soorten.

De bekendste soort is de Monstera deliciosa ‘Albo-variegata’. Deze plant heeft grote, hartvormige bladeren met opvallende spleten. De mix van heldergroene en witte kleuren maakt deze plant heel aantrekkelijk.

Heb je al gehoord van de Monstera borsigiana ‘Aurea-variegata’? Deze wordt ook wel “Golden Monstera” genoemd. De bladeren zijn kleiner dan die van de deliciosa. Wat deze plant speciaal maakt, zijn de levendige gouden vlekken. Die springen echt in het oog tegen het donkergroene blad.

Wil je iets heel anders? Kies dan voor de Monstera epipremnoides ‘Esqueleto’. Deze soort is niet zo bekend. De lange, dunne bladeren hebben een patroon dat lijkt op een skeletstructuur.

Elke soort heeft zijn eigen speciale verzorging nodig. Ze houden allemaal van indirect licht, warmte en grond die goed water doorlaat. Als je meer weet over de soort die je hebt, kun je jouw Monstera Variegata beter verzorgen.

Monstera Variegata aanschaffen

Wil je een Monstera Variegata kopen? Let dan op een paar dingen. Het kiezen van een gezonde plant is de eerste stap. Hier volgen wat tips.

Kijk eerst naar de bladeren. Ze zijn stevig, helder en zonder vlekken. De Monstera Variegata heeft allerlei kleuren. Dat maakt deze plant uniek. Kies er een met bonte bladeren die jij mooi vindt.

Check ook de wortels. Ze zijn wit of lichtbruin, niet zwart of stinkend. Dat betekent wortelrot. Dat komt vaak voor bij deze plant door te veel water.

Let op waar je woont en hoeveel daglicht je huis krijgt. De Monstera Variegata heeft indirect zonlicht nodig. Heb je weinig licht in huis, kies dan een andere kamerplant.

De prijs hangt af van de grootte en de soort Monstera Variegata die je koopt. Een kleine ‘Esqueleto’ vind je al voor €25,-. Grotere planten zoals de ‘Albo-variegata’ kosten meer. Hier is een tabel om de prijzen te vergelijken:

SoortPrijs
Esqueleto€25,-
Albo-variegata€100,-

Giftigheid van de Monstera Variegata

Je moet weten dat de Monstera Variegata giftig is, laten we dit samen onderzoeken.

Giftigheid voor katten en honden

Heb je huisdieren? Ja? Dan moet je voorzichtig zijn met de Monstera Variegata. De bladeren van deze plant bevatten giftige calciumoxalaatkristallen. Als je kat of hond deze inslikt, krijgt hij last van zijn mond, keel en maag. Dit merk je aan veel kwijlen, overgeven of problemen met slikken.

Het is het beste om je Monstera Variegata buiten het bereik van je huisdieren te zetten. Merk je dat je huisdier ziek wordt na het eten van een plant, laat dan direct een dierenarts kijken.

Giftigheid voor baby’s

Heb je kleine kinderen? Ook zij zijn gevoelig voor de giftige stoffen in de Monstera Variegata. Ze krijgen dezelfde klachten als huisdieren als ze de plant inslikken: last van de mond en keel, dikke lippen of tong, en misschien zelfs overgeven.

Plaats deze plant buiten het bereik van kinderen die nog alles in hun mond stoppen. En onthoud: veiligheid eerst! Zoek direct medische hulp als je kind een stukje plant inslikt.

De Monstera Variegata is een mooie plant voor in huis, denk wel aan deze veiligheidstips. De gezondheid en veiligheid van jou en je geliefden staat altijd op de eerste plaats.

Reinigt de Monstera Variegata de lucht?

Vraag je je af of de Monstera Variegata de lucht zuivert? Het antwoord is ja en nee.

Net als veel kamerplanten haalt de Monstera Variegata sommige vieze stoffen uit de lucht. De plant helpt de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren door nare stoffen zoals formaldehyde en benzeen te filteren. Dat maakt de plant niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor je gezondheid!

Let op: Deze plant is geen wondermiddel voor vieze lucht binnenshuis. Hoe goed de Monstera Variegata de lucht zuivert hangt af van veel factoren. Bijvoorbeeld: hoeveel planten er zijn in vergelijking met de grootte van de kamer en hoe goed de kamer geventileerd is.

Hoewel de Monstera Variegata sommige giftige stoffen uit de lucht haalt, moet je niet alleen op deze plant vertrouwen voor schone lucht in huis. Zorg dat je huis goed geventileerd is en denk erover na om meer dan één luchtzuiverende plant in huis te nemen.

Bloeit je Monstera Variegata?

Als plantenliefhebber vraag je je misschien af: bloeit mijn Monstera Variegata? Ja, bloeien is mogelijk, hoewel het zeldzaam is in huiselijke omgevingen. Deze exotische plant heeft specifieke groeiomstandigheden nodig om tot bloei te komen.

Jouw Monstera Variegata bloeit als ze gelukkig en gezond is. De bloemen lijken op die van haar naaste familie, de Arum-lelie, met een groot wit schutblad dat het bloemhart bedekt. Houd er rekening mee dat dit binnenshuis niet vaak gebeurt.

Je plant bloeit als ze minimaal 3-5 jaar oud is. Ook speelt de hoeveelheid licht een rol. Je Monstera Variegata heeft veel indirect licht nodig en houdt niet van veranderingen in temperatuur of watergift.

Is het mogelijk om deze omstandigheden na te bootsen in je huis? Vaak is dat moeilijk. Toch is het verzorgen van je Monstera Variegata een fijne bezigheid. Je plant groeit en bloeit, zelfs al komen er geen bloemen.

Zie je jouw Monstera Variegata graag in bloei? Dat is zeker spectaculair. Laat het ontbreken van bloemen je echter niet ontmoedigen. Deze plant heeft meer te bieden dan alleen bloemen. Denk aan haar opvallende bladeren en luchtzuiverende eigenschappen. Zelfs zonder bloesem is de Monstera Variegata een mooie toevoeging aan je interieur.

Wist je dat?

Vanwege haar schoonheid en zeldzaamheid, de Monstera Variegata een echte collector’s item is onder plantenliefhebbers? Ze is vaak duurder dan de standaard Monstera vanwege haar opvallende uiterlijk en de extra zorg die ze nodig heeft. Deze plant is niet alleen een natuurlijk kunstwerk, maar ook een investering voor echte plantenverzamelaars!

Verzorging van Monstera Variegata

Wil jij je Monstera Variegata zien groeien tot een prachtige kamerplant? Wij helpen je erbij! Volg deze eenvoudige stappen om je plant gelukkig en gezond te houden.

Water is belangrijk voor je Monstera Variegata. Deze plant houdt van vochtige grond. Toch is te veel water niet goed. Voelt de grond 2 cm diep droog aan? Dan is het tijd om water te geven.

Je Monstera Variegata houdt ook van licht, veel indirect licht om precies te zijn. Zet haar bij een raam waar veel daglicht binnenkomt. Let op: niet direct in de zon, dat veroorzaakt brandplekken op de kleurrijke bladeren.

Is je plant uit haar pot gegroeid? Verpot haar dan in het voorjaar. Gebruik verse potgrond. Zo heeft je plant genoeg ruimte om te groeien.

Zorg je voor goede luchtcirculatie rond je plant? Dit helpt om schimmel of andere problemen te voorkomen. Onthoud: hoe groter de plant, hoe meer luchtverplaatsing nodig is.

Lees meer over je Monstera Variegata verzorgen

Problemen met de Monstera Variegata

Net als alle planten, heeft de Monstera Variegata soms problemen. Wil je de plant gezond en gelukkig houden? Dan is het belangrijk om deze problemen te herkennen en te weten hoe je ze oplost.

Komt bladverkleuring bij je plant voor? Dit gebeurt vaak door te veel direct zonlicht, dat de bladeren van je Monstera Variegata verbrandt. Deze plant heeft indirect licht nodig. Zie je bruine bladeren of vlekken? Pas dan de belichting in je huis aan.

Heb je last van verwelkte of slappe bladeren bij je Monstera Variegata? Dit wijst vaak op problemen met water. Deze plant houdt niet van natte voeten! Geef je te veel water, dan krijgt de plant wortelrot en verwelken de bladeren. Zorg dat de grond goed droogt tussen de gietbeurten door.

Vind je gele stipjes of strepen op de onderkant van het blad en laat het fijn spinrag achter? Dan heeft je plant waarschijnlijk last van spintmijten. Probeer deze plaag onder controle te krijgen door je planten regelmatig met water te besproeien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Monstera Variegata. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe groot worden de bladeren van de Monstera Variegata?

De bladeren van de Monstera Variegata groeien tot wel 90 cm groot. Dat maakt de plant een opvallende toevoeging in elk interieur.

Is de Monstera Variegata giftig?

Ja, de Monstera Variegata is giftig. De plant bevat calciumoxalaatkristallen, die irritatie veroorzaken als ze door katten, honden en zelfs baby’s worden ingeslikt.

Heeft de Monstera Variegata luchtzuiverende eigenschappen?

De Monstera Variegata zuivert de lucht een beetje. De plant helpt schadelijke chemische stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht te filteren. Het is geen wondermiddel en hoe goed het werkt, hangt af van allerlei factoren.

Kan de Monstera Variegata bloeien?

De Monstera Variegata bloeit soms onder specifieke groeiomstandigheden. Meestal gebeurt dit niet in huis omdat de plant bepaalde leeftijd en lichtvereisten heeft.

Is de Monstera variegata giftig?

Ja, de Monstera variegata is giftig en kan bij inname leiden tot irritatie van de mond en keelholte, misselijkheid en braken.


Plaats een reactie