Monstera variegata

Heb je ooit gehoord van de Monstera variegata? Deze bijzondere kamerplant met zijn unieke bladpatronen is de droom van elke plantenliefhebber.

De Monstera variegata heeft prachtige, gevlekte bladeren die zorgen voor een instant wow-factor in elke ruimte in je huis.

Benieuwd naar hoe je deze schoonheid het beste kunt verzorgen? Dit artikel geeft je waardevolle inzichten over de standplaats, waterbehoefte en andere essentiële tips om jouw Monstera variegata gezond en gelukkig te houden.

Monstera variegata eigenschappen

Latijnse naamMonstera variegata
Bekendste soorten

Deliciosa, Adansonii, Dubia, Karstenianum, Borsigiana

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Monstera variegata plant is afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, van Mexico tot Panama.
Maximale grootte Grote kamerplant (180-240 cm)
BladgrootteJa
BloeitJa
BloeiperiodeDe Monstera variegata bloeit zelden binnen, maar kan in de zomer kleine witte bloemen produceren die gevolgd worden door vruchten.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Monstera variegata vandaan?

De Monstera Variegata komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De plant groeit daar als klimplant tegen bomen en kan in het wild wel 20 meter hoog worden. De opvallende bladeren van de plant hebben gaten en zijn groen met witte vlekken. Dit maakt de Monstera Variegata een populaire plant onder fans van trendy interieur. Naast dat de plant goed staat in moderne interieurs, heeft deze ook nog eens goede eigenschappen. Zo staat de plant bekend om het zuiveren van de lucht in een ruimte en kan deze gemakkelijk worden verzorgd. Met een goede dosis licht, water en voeding kun jij je Monstera Variegata in no-time van een babyplantje laten uitgroeien tot een indrukwekkend exemplaar.

Monstera variegata soorten

Er zijn veel verschillende soorten Monstera variegata. Deze planten hebben allemaal een uniek uiterlijk door hun prachtige groene bladeren met witte vlekken of strepen. Ze zijn erg populair vanwege hun decoratieve uitstraling en worden vaak gebruikt als kamerplant.

Er zijn enorm veel soorten verkrijgbaar, maar de zes meest populaire op dit moment zijn:

 • Monstera deliciosa ‘Albo Variegata’: Deze variant heeft grote bladeren met witte strepen en is erg geliefd vanwege zijn bijzondere patroon.
 • Monstera adansonii ‘Variegata’: Deze plant heeft kleinere bladeren met witte vlekken en is ideaal voor mensen die wat minder ruimte hebben.
 • Monstera standleyana ‘Variegata’: Deze soort heeft hartvormige bladeren met witte strepen en is perfect voor het creëren van een tropische sfeer in huis.
 • Monstera karstenianum ‘Variegata’: Deze plant heeft kleine, ronde bladeren met witte vlekken en is een echte eyecatcher in elk interieur.
 • Monstera obliqua ‘Variegata’: Deze zeldzame soort heeft kleine bladeren met witte strepen en is geliefd bij liefhebbers van unieke planten.
 • Monstera borsigiana ‘Variegata’: Deze variant lijkt sterk op de populaire Monstera deliciosa, maar heeft witte vlekken op de bladeren die zorgen voor een speels effect.

Met al deze verschillende soorten Monstera variegata is er voor iedereen wel een plant te vinden die past bij zijn of haar smaak en interieur.

Wist je dat de Monstera Variegata een van de meest populaire kamerplanten van dit moment is? De plant valt op door zijn opvallende groene bladeren met witte strepen.

Monstera variegata kopen, waar let je op?

Als je een Monstera variegata koopt in de winkel, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Hieronder hebben we er zes voor je op een rijtje gezet:

 1. De juiste standplaats: Een Monstera variegata houdt van licht, maar niet van direct zonlicht.
 2. De grootte van de plant: Kies een plant die past bij de ruimte waar je hem wilt neerzetten.
 3. De kwaliteit van de bladeren: Let op beschadigingen of verkleuringen.
 4. De prijs: Een Monstera variegata is een populaire plant en kan daarom duur zijn. Vergelijk de prijzen in verschillende winkels.
 5. De pot en potgrond: Zorg dat de pot groot genoeg is voor de plant en dat er goede potgrond in zit.
 6. De verkoper: Koop de plant bij een betrouwbare verkoper, bijvoorbeeld een gespecialiseerde plantenwinkel. Zo weet je zeker dat je een gezonde plant koopt.

Met deze zes punten in je achterhoofd, kun je de perfecte Monstera variegata kopen voor jouw huis of kantoor. Succes!

Is de Monstera variegata giftig?

Wil jij weten of de Monstera variegata plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Monstera variegata giftig voor mensen?

De Monstera variegata is giftig voor mensen. Het eten van delen van de plant, zoals bladeren en stengels, kan leiden tot irritatie van de mond en keel, braken en diarree. Vooral de onrijpe vruchten van de plant bevatten een hoog gehalte aan oxalaten, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk om uit de buurt van de plant te blijven en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren er niet aan kunnen knagen.

Is de Monstera variegata giftig voor katten en honden?

De Monstera variegata is giftig voor honden en katten. Het sap van de plant bevat calciumoxalaatkristallen die bij contact met de huid en bij inname irritatie veroorzaken. Verschijnselen die je bij je huisdier kunt zien, zijn braken, diarree, en zwellingen in en rond de bek. Zorg dat je huisdier niet in de buurt van deze plant kan komen en raadpleeg een dierenarts als je vermoedt dat je huisdier de plant heeft gegeten.

Is de Monstera variegata luchtzuiverend?

Ja, de Monstera variegata is een luchtzuiverende plant. Dit betekent dat hij in staat is om schadelijke stoffen uit de lucht te filteren, waardoor de lucht in je woning of kantoor gezonder wordt. De plant doet dit door middel van zijn bladeren, die grote oppervlakten hebben en dus veel lucht kunnen zuiveren. Daarnaast draagt de Monstera variegata ook bij aan een ontspannen sfeer en een gezonder klimaat in huis. Plaats de plant op een zonnige plek en geef hem regelmatig water en voeding om optimaal te profiteren van zijn luchtzuiverende eigenschappen.


Monstera variegata verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Monstera variegata in huis halen, maar weet je niet goed hoe je deze prachtige plant moet verzorgen? Geen zorgen, in dit artikel geven we je praktische tips en stapsgewijze instructies zodat jij je Monstera variegata goed kunt verzorgen en lang kunt genieten van zijn groene bladeren met witte strepen. Leer meer over de ideale locatie, watergift, bemesting en potgrond voor deze plant en ontdek hoe je problemen zoals bladverlies en ongedierte kunt voorkomen.

Wil je meer weten over hoe je Monstera variegata het best kunt verzorgen? Bekijk onze Monstera variegata Verzorging pagina.

Water geven

Je moet de Monstera variegata ongeveer eens per week water geven. Zorg ervoor dat de aarde tussen het watergeven door iets kan opdrogen, maar laat de plant niet volledig uitdrogen. Houd de luchtvochtigheid ook hoog door regelmatig te sproeien.

Standplaats

Zet de Monstera variegata op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. De plant groeit het beste bij kamertemperatuur tussen 18 en 26 graden Celsius. Zorg verder voor een vochtige, maar goed gedraineerde grond en geef regelmatig water.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Monstera variegata ligt tussen de 60 en 70%. Een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden. Zorg daarnaast voor voldoende afstand tussen de plant en koude tocht of hittebronnen.

Plantenvoeding

De Monstera variegata plant heeft niet veel voeding nodig, dus je hoeft niet vaak te voeden. Je kunt het beste één keer per maand tijdens de lente en zomer voeden met een vloeibare kamerplantenvoeding en in de herfst en winter de voeding verminderen en eens in de twee maanden voeden. Zorg ervoor dat je de voeding oplost in water voordat je het geeft en volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid voeding.

Stekken

Wil jij je eigen Monstera variegata stekken? Dat kan! Begin met het selecteren van een gezonde en volwassen plant. Knip een stuk van de stengel af met minstens twee bladeren en twee ‘ogen’. Verwijder de onderste bladeren en zet de stek in water. Ververs het water wekelijks en wacht tot er wortels groeien. Plant vervolgens de stek in potgrond en geef regelmatig water. Voilà, jouw eigen Monstera variegata!

Snoeien

Wil je de Monstera variegata snoeien? Dan is het belangrijk om te weten dat je dit het beste kunt doen in het voorjaar of de zomer. Begin met het verwijderen van alle gele en bruine bladeren, evenals eventuele beschadigde takken. Vervolgens kun je de takken die te lang zijn inkorten (tot net boven een blad) om de plant mooier te laten groeien. Gebruik schone en scherpe snoeischaar om de snoeiwonden te maken. Zorg ervoor dat je niet te veel bladeren weghaalt en dat je de plant niet te vaak snoeit, want dit kan de groei belemmeren. Happy pruning!

Verpotten

Wil jij de Monstera variegata verpotten? Dat is goed voor de groei en gezondheid van de plant. Kies een pot die ongeveer 20% groter is dan de huidige en vul de bodem met een laagje hydrokorrels voor goede drainage. Meng daarna de potgrond met wat perliet of vermiculiet, wat zorgt voor luchtige en waterdoorlatende bodem. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de ruimte op met het potgrond-mengsel. Druk het voorzichtig aan en geef de plant water. Zet hem daarna op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Voilà, jouw Monstera variegata zal weer stralen!


Monstera variegata onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Monstera variegata wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera variegata gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Monstera variegata ?

De Monstera variegata is een populaire kamerplant, maar kan helaas ook last krijgen van ziekten en plagen. Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende problemen en hoe je deze kan bestrijden:

 1. Spint: kleine beestjes die witte webben achterlaten. Bestrijd met een insecticiden spray.
 2. Bladluis: kleine groene of gele insecten, verwijder met een spons of spray ook hierbij met een insecticiden spray.
 3. Wortelrot: als je plant te veel water heeft gehad kan wortelrot ontstaan. Verwijder aangetaste wortels en zorg de plant minder water krijgt.
 4. Bladverbranding: als de plant te veel direct zonlicht krijgt, kunnen de bladeren verbranden. Zet de plant op een meer schaduwrijke plek.
 5. Schimmel: wanneer je plant te veel vocht heeft kan er schimmel ontstaan. Zorg dat de plant op een goed geventileerde plaats staat en geef de plant minder water.

Houd je plant goed in de gaten en zorg dat de temperatuur, lichttoevoer en watergift in balans zijn. Op deze manier kun je het meeste voorkomen.

Mijn Monstera variegata heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Bruine vlekken op de Monstera variegata worden vaak veroorzaakt door te veel direct zonlicht of te veel water. Zorg voor goede afwatering van de grond en vermijd direct zonlicht. Verwijder de aangetaste bladeren om verdere verspreiding te voorkomen.

Mijn Monstera variegata heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van je Monstera variegata geel worden, kan dit een teken zijn van te weinig licht of te veel water. Zorg dat de plant niet in direct zonlicht staat en geef hem alleen water als de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt. Verwijder verkleurde bladeren en geef de plant wat extra liefde met wat voedingsstoffen. Binnen de kortste keren zal je plant weer stralen.

Bladeren van mijn Monstera variegata vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Monstera Variegata plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Controleer of de plant genoeg water en licht krijgt, of er geen schimmelinfectie is en of er geen sprake is van ongedierte zoals spintmijten. Ook een teveel aan voeding kan bladval veroorzaken. Als je deze problemen uitsluit en er nog steeds bladeren afvallen, kan het zijn dat de plant te veel stress ervaart, bijvoorbeeld door een verandering in omgevingsfactoren.

Een ander interessant weetje over deze plant is dat de Monstera Variegata giftig is voor huisdieren zoals katten en honden. Zorg dus dat je je dieren uit de buurt van de plant houdt!


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Monstera variegata plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de Monstera variegata?

De Monstera variegata is een zeldzame plant met variërende bladkleuren, witte en groene patronen en gaten in het blad.

Hoe verzorg je de Monstera variegata?

Geef Monstera variegata regelmatig water en plaats haar op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Verpot indien nodig en verwijder oude bladeren.

Waar kan je de Monstera variegata kopen?

De Monstera variegata kan worden gekocht bij verschillende online plantenwinkels, bloemenmarkten en plantenbeurzen.

Is de Monstera variegata giftig?

Ja, de Monstera variegata is giftig en kan bij inname leiden tot irritatie van de mond en keelholte, misselijkheid en braken.

Hoe kan je de Monstera variegata stekken?

Je kunt een Monstera variegata stekken door een stuk van de plant af te snijden met minimaal 1 luchtwortel. Zet de stek in water of potgrond en zorg voor genoeg licht en vochtigheid.

Plaats een reactie