Begonia (Stippenplant)

Nederlandse naam: Stippenplant

De Begonia is een populaire kamerplant, bekend om zijn opvallende bloemen en decoratieve bladeren. Deze plant heeft een tropische afkomst, voornamelijk uit de vochtige, warme gebieden van Zuid-Amerika. Licht en regelmatige watergift zijn belangrijk, maar vermijd te veel water. De Begonia brengt kleur en levendigheid in huis en is perfect voor een vrolijke en frisse touch in je interieur. Een leuke plant voor iedereen die van een beetje kleur houdt!

Plantnaam: Begonia

Nederlandse naam: Stippenplant

  • Standplaats: Schaduw tot halfschaduw
  • Water: Veel
  • Onderhoud: Middelmatig
  • Bloeit: Ja
  • Luchtzuiverend: Ja
  • Giftig: Ja

Waar komen begonia’s vandaan?

Begonia’s komen uit natte, tropische gebieden. Denk aan Zuid-Amerika, Centraal-Amerika en Zuidoost-Azië. Ze houden van schaduwrijke plekken zoals bosranden en hellingen. De eerste persoon die ze vond, was Michel Bégon. Hij was een Franse plantenkenner en vond de begonia’s in Haïti in de 17e eeuw.

Tegen het einde van de 19e eeuw begonnen tuinliefhebbers begonia’s te waarderen. Omdat begonia’s bloeien bij bijna elk soort licht. Dat maakt ze geliefd bij zowel beginners als ervaren tuinders.

Begonia kenmerken

Begonia’s hebben een enorme variatie in vormen en kleuren. Denk aan bladeren in de vorm van hartjes of met rimpels, in kleuren van felrood tot zacht perzikkleurig. Voor elke smaak en stijl is er wel een begonia.

De grootte van de begonia hangt erg af van het soort dat je kiest. Er zijn kleine Begonia’s die als kamerplant 30 cm hoog kunnen worden, maar ook echte reuzen die wel 3 meter kunnen worden! Houd rekening met de groeiomstandigheden bij het kiezen van jouw perfecte begonia.

Een fijne eigenschap van begonia’s is dat ze in allerlei lichtomstandigheden kunnen bloeien. De meeste soorten houden van halfschaduw of gefilterd zonlicht. Er zijn ook soorten die het goed doen in volle zon of schaduw.

Voelt de bovenste laag grond droog aan? Dan is het tijd om je begonia water te geven. Begonia’s houden niet van natte voeten, dus zorg ervoor dat overtollig water goed weg kan lopen. Dat voorkomt wortelrot.

Begonia’s houden van een goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal.

Wist je dat?

de Begonia een van de meest gevarieerde plantengeslachten is? Met meer dan 1.800 soorten biedt de Begonia een verbazingwekkende variëteit aan vormen, kleuren en maten. Van glanzende bladeren tot kleurrijke bloemen, er is een Begonia voor elke smaak en stijl!

Begonia soorten

Wist je dat er meer dan 1.800 soorten begonia’s zijn? Dat maakt ze een van de meest diverse soorten planten ter wereld. Elke soort heeft unieke kenmerken.

  • Knolbegonia’s: Knolbegonia’s zijn heel populair. Ze hebben prachtige bloemen in kleuren als rood, roze, oranje en wit. Je ziet ze vaak in tuinen en bloempotten, vooral in de zomer.
  • Bladbegonia’s: Bladbegonia’s vallen op door hun mooie bladeren. De kleuren variëren van groene tot paarse tinten. Mensen kiezen deze soort vaak voor de bladeren, niet voor de bloemen.
  • Hangende begonia’s: Hangende begonia’s zijn prachtig in hangmanden of als kamerplant. Met hun stengels vol bloemen maak je een kleurrijke waterval.

Elke soort heeft unieke behoeften op het gebied van water, grond en licht. Let daar goed op als je een begonia kiest voor jouw tuin of huis. Sommige soorten groeien beter op schaduwrijke plekken en andere houden juist van volle zon.

De perfecte Begonia kiezen

Als jij de perfecte begonia voor jouw huis wilt kiezen, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden.

Denk eerst na over de plek waar je de begonia’s wilt zetten. Sommige soorten houden van schaduw, terwijl andere in volle zon groeien. Zo zijn er knolbegonia’s met felgekleurde bloemen en bladbegonia’s met mooie patronen en kleuren. En zoek je iets bijzonders? Dan zijn hangende begonia’s misschien wel iets voor jou.

Verzorging is ook belangrijk. Elke begonia heeft verschillende behoeften op het gebied van water, grond en licht. Leer hierover voordat je een keus maakt.

Het aanbod van begonia’s is groot. Laat je hierdoor niet afschrikken! Neem je tijd, kijk rustig rond en vraag advies bij een kwekerij of tuincentrum. Zij hebben veel ervaring en helpen je graag de juiste keuze te maken.

Je kunt ook online kijken. Er zijn veel websites die planten verkopen, ook begonia’s. Je vindt er foto’s, beschrijvingen en recensies die je kunnen helpen bij je keuze. Koop altijd bij betrouwbare bronnen om gezonde planten te krijgen, zowel online als in de winkel!

Heb je zin in een uitdaging? Probeer dan eens zelf begonia’s uit zaden te kweken. Dit kost wat tijd en geduld, maar het resultaat is vaak de moeite waard.

Is de Begonia giftig?

Begonia’s zijn inderdaad giftig. Lees hieronder waarom ze gevaarlijk zijn voor huisdieren en kleine kinderen.

Zijn Begonia’s gevaarlijk voor katten en honden?

Ja, Begonia’s zijn giftig voor katten en honden. De oorzaak hiervan is calciumoxalaat. Deze stof irriteert de mond, tong en lippen van je huisdier als ze van de plant eten. Symptomen zijn veel kwijlen, overgeven, slikproblemen en geen trek in eten.

Het beste is om Begonia’s buiten bereik van je huisdieren te zetten. Zet ze op hoge planken of in hangende manden waar je kat of hond er niet bij kan.

Zijn Begonia’s gevaarlijk voor baby’s?

Begonia’s zijn ook gevaarlijk voor kinderen. Hoewel een kind niet snel veel van de plant zal eten, kan een kleine hoeveelheid al vervelend zijn.

Net als bij huisdieren kan het aanraken of inslikken van stukjes Begonia de lippen, tong en mond van een kind irriteren. Dit leidt tot veel kwijlen, overgeven en slikproblemen.

Om te zorgen voor een veilige omgeving, zet Begonia’s weg van kleine kinderen. Zet je planten op plekken waar je kleintjes er niet bij kunnen.

Reinigt een Begonia de lucht?

Begonia’s staan niet bekend als luchtzuiverende planten. Wetenschappelijke studies, zoals de NASA Clean Air Study, bevestigen dit. Deze studie maakte een lijst van de beste luchtzuiverende planten. Begonia’s stonden niet op die lijst.

Je denkt nu misschien dat begonia’s niets doen voor je leefomgeving. Dat is niet waar! Net als alle planten, maken begonia’s zuurstof. Ze nemen kooldioxide op en maken er zuurstof van. Dit proces heet fotosynthese. Hierdoor krijg je meer verse lucht in je huis.

Vind je je leefruimte fijner met meer groene planten zoals begonia’s? Hoewel dit gevoel niet wetenschappelijk bewezen is, hebben groene ruimtes een positieve invloed op hoe we ons voelen!

Bloeien Begonia’s?

Je begonia begint meestal te bloeien in mei of juni. Dat is laat in het voorjaar of vroeg in de zomer. Ze bloeien niet maar één seizoen. Met goede zorg bloeien ze tot ver in de herfst. Zo geniet je maanden van hun kleur.

Je ziet vaak dat als een bloem van de begonia verwelkt, er al nieuwe knoppen klaarstaan. Dit zorgt voor een bijna constante stroom van nieuwe bloemen.

Wist je dat?

Sommige Begonia’s bladeren hebben die bijna kunstwerken zijn? Veel soorten, zoals de Begonia rex, staan bekend om hun opvallende bladpatronen en -texturen, variërend van fluweelachtige bladeren met sprankelende patronen tot bladeren met een metallic glans.

Zorg voor een uitgebloeide begonia

Is je begonia uitgebloeid? Dan heeft deze wat extra zorg nodig. Je begint met het wegknippen van dode of verwelkte bloemen. Dat noemen we ‘doodknippen’. Zo gaat de energie naar de gezonde delen van de plant.

Na het doodknippen, geef je je begonia misschien wat extra voeding. Een meststof met veel fosfor helpt bij het maken van nieuwe bloemen.

Een uitgebloeide begonia is niet het einde van de wereld. Met de juiste zorg bloeit je plant opnieuw. Let op: sommige soorten begonia’s hebben een rustperiode nodig voordat ze opnieuw bloeien.

Begonia verzorgen

Begonia’s zijn mooie planten die een beetje extra liefde nodig hebben. Hier lees je hoe je je begonia het beste verzorgt.

Geef je begonia water

Begin bij het begin: geef je begonia water. Begonia’s hebben een hekel aan te veel water. Geef je ze te veel, dan krijgen ze natte voeten. Hoe weet je wanneer het tijd is om water te geven? Voel aan de bovenste laag aarde. Is die droog? Dan heeft je begonia dorst.

Licht en warmte voor je begonia

Je begonia heeft licht en warmte nodig. Maar niet te veel. Ze houden van helder, indirect licht. En ze vinden het fijn als het lekker warm is, tussen de 16 en 24 graden Celsius. Zet je begonia niet in de volle zon, want dan verbranden de bladeren.

Voeden van je begonia

Je begonia heeft voeding nodig. Kies voor een meststof die speciaal voor bloeiende planten is. Lees goed op de verpakking hoe je die gebruikt.

Snoeien van je begonia

Snoei je begonia regelmatig. Haal dode of verwelkte bladeren en bloemen weg. Dat ziet er niet alleen netjes uit, het stimuleert ook nieuwe groei.

Stekken van je begonia


Om een Begonia te stekken, knip je een stengel van ongeveer 5 cm met een paar blaadjes, verwijder de onderste blaadjes, en zet de stengel in water op een lichte plek tot wortels vormen​

Met deze tips is het verzorgen van je begonia een makkie! Vergeet niet: elke plant is anders en heeft zijn eigen zorg nodig. Kijk goed naar je begonia, dan zie je precies wat hij nodig heeft om te groeien en bloeien.

Lees meer over je Begonia verzorgen

Problemen bij Begonia’s

Als je begonia’s verzorgt, loop je soms tegen problemen aan. Herken je deze op tijd? Dan los je ze ook snel weer op.

Wortelrot komt vaak voor bij begonia’s. De oorzaak is meestal te veel water. Zie je gele bladeren die uitvallen? Dat wijst op wortelrot. Wat doe je dan? Knip de zieke delen weg en geef minder water.

Heb je last van bladluizen? Deze kleine groene beestjes zuigen je plant leeg. De plant wordt zwak en kan doodgaan. Bestrijd bladluizen met een biologisch insecticide. Of nodig lieveheersbeestjes uit in je tuin of huis. Die eten bladluizen.

Zie je een wit poeder op je begonia’s? Dat duidt op schimmelziekten, zoals botrytis of meeldauw. Zorg voor frisse lucht rond je plant en vermijd natte bladeren. Zo hou je infecties beperkt.

Vind je bruine of zwarte vlekken op de bladeren? Dit is bladvlekziekte. Knip de zieke delen weg. Zo voorkom je dat de ziekte zich verspreidt.

Zet je begonia’s op een lichte plek, niet in de volle zon. Controleer je planten regelmatig. Zie je tekenen van ziekte of ongedierte? Onderneem dan actie.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Begonia. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Maken Begonia’s de lucht schoon?

Begonia’s zijn niet officieel bekend als planten die de lucht schoonmaken. Ze helpen wel bij het maken van zuurstof en houden de lucht fris. Of ze echt de luchtkwaliteit verbeteren, is nog niet met zekerheid te zeggen.

Voel ik me beter bij het zien van Begonia’s?

Sommige mensen merken op dat ze zich beter voelen bij het zien van meer groene planten zoals begonia’s. Dit is niet bij iedereen het geval en is niet bewezen door de wetenschap.

Hoe verzorg ik mijn Begonia goed?

Zorg goed voor je begonia door goed te letten op water, licht, temperatuur, voeding en snoeien. Geef de plant niet te veel water, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Begonia’s hebben veel licht nodig, niet direct zonlicht.

Met welke problemen krijg ik te maken bij het verzorgen van mijn Begonia?

Problemen die vaak voorkomen zijn rotte wortels door te veel water, bladluizen, schimmelziektes en vlekken op de bladeren. Let goed op deze tekenen om je begonia gezond te houden.

Zijn alle Begonia’s hetzelfde?

Nee, elke begonia is uniek en heeft een specifieke verzorging nodig om goed te groeien en bloeien. Het is belangrijk dat je weet wat jouw plant nodig heeft en dat je deze verzorging ook geeft.


Plaats een reactie