Begonia (Stippenplant)

Begonia’s zijn geweldige kamerplanten vanwege hun mooie bloemen en kleurrijke bladeren in verschillende tinten en patronen.

Wist je dat er meer dan 1800 verschillende soorten zijn? Het is dus niet gek dat deze plant erg populair is onder kamerplantenliefhebbers.

Ben jij ook verliefd geworden op deze prachtige plant, maar heb je vragen over de verzorging? Lees dan verder en ontdek alles over de juiste hoeveelheid licht, water en voeding die nodig is om jouw Begonia gezond en gelukkig te houden.

Begonia eigenschappen

Latijnse naamBegonia
Nederlandse naamStippenplant
Bekendste soorten

Angel Wing, Rex, Semperflorens, Tuberous, Dragon Wing

Behoort tot de familieBegoniaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Begonia plant is afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika, voornamelijk uit Brazilië.
Maximale grootte Kleine kamerplant (60-90 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Begonia binnenshuis is meestal tussen de late winter en het vroege voorjaar.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsSchaduw tot halfschaduw
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigJa

Waar komt de Begonia vandaan?

De Begonia is een plant die oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika komt. Hier groeit de plant vooral in vochtige bossen, op vochtige rotsen en in weiden met veel schaduw. De plant is vernoemd naar Michel Bégon, een gouverneur van Haïti die tijdens zijn reizen verschillende planten liet verzamelen en naar Frankrijk bracht. In de 17e eeuw begon de populariteit van de Begonia in Europa te groeien en tegenwoordig is de plant over de hele wereld te vinden. Er zijn meer dan 1.500 verschillende soorten Begonia’s, variërend van kleine kamerplanten tot grote boom Begonia’s die meer dan zes meter hoog kunnen worden.

Begonia soorten

Er zijn veel verschillende soorten Begonia’s die je kunt kweken. Deze prachtige planten komen in allerlei vormen, maten en kleuren, en ze kunnen een opvallend decoratief element toevoegen aan je tuin of huis.

Hier zijn de 6 meest populaire Begonia’s van dit moment:

  • Begonia rex: Deze mooie plant heeft opvallende, kleurrijke bladeren met patronen en tekeningen die lijken op kant. Het is een favoriet onder verzamelaars vanwege zijn unieke uitstraling.
  • Begonia semperflorens: Deze Begonia’s staan bekend om hun continue bloei gedurende het hele seizoen. Ze hebben kleine, delicate bloemen en worden vaak gebruikt om borders of bloempotten op te fleuren.
  • Begonia tuberhybrida: Deze Begonia’s groeien uit bollen en hebben grote dubbele bloemen in verschillende kleuren, zoals roze, rood, wit en oranje. Ze zijn geliefd vanwege hun lange bloeiperiode en zijn perfect voor het toevoegen van een vleugje kleur aan je tuin.
  • Begonia coccinea: Deze Begonia’s hebben felrode bloemen die lijken op kleine rozen. Ze zijn gemakkelijk te kweken en geschikt voor zowel binnen als buiten.
  • Begonia x hiemalis: Deze Begonia’s hebben kleine enkele of dubbele bloemen in verschillende tinten, zoals roze, rood, wit en geel. Ze bloeien vrijwel het hele jaar door en zijn perfect voor het opfleuren van je woonruimtes.
  • Begonia maculata: Deze Begonia heeft opvallende zilverkleurige stippen op zijn bladeren, waardoor hij een echte blikvanger is. Hij gedijt goed op een lichte plek met indirect zonlicht en is een populaire keuze onder liefhebbers van kamerplanten.

Of je nu op zoek bent naar een opvallende bloem, een decoratieve bladplant of gewoon iets om je tuin of huis wat kleur te geven, er is vast wel een Begonia die bij je smaak en behoeften past!

Wist je dat Begonia's in meer dan 1500 verschillende soorten voorkomen?

Stippenplant kopen, waar let je op?

Als je een Begonia wilt kopen in de winkel, zijn er zes belangrijke punten waar je op moet letten.

  1. Ten eerste is het belangrijk om te controleren of de plant gezond is en geen bruine bladeren of gele vlekken heeft.
  2. Verder moet je letten op de grootte van de plant en of deze past bij de ruimte waar je de Begonia wilt plaatsen.
  3. Ten tweede is het nuttig om te weten welke soort Begonia je wilt kopen en of deze geschikt is voor de omgeving waarin je hem gaat plaatsen.
  4. Sommige Begonia’s hebben bijvoorbeeld veel zonlicht nodig en andere juist niet.
  5. Ten derde moet je letten op de pot waarin de Begonia wordt verkocht. Deze moet groot genoeg zijn voor de plant en het is een goed idee om te controleren of er genoeg drainage gaten in de pot zitten.
  6. Ten vierde is het belangrijk om te kijken of de plant in goede grond staat en of deze vochtig maar niet doorweekt is. Je kunt de grond ook ruiken om te controleren of er geen rotte geur uit komt.
  7. Ten vijfde is het raadzaam om te controleren of er geen insecten of ongedierte op de plant aanwezig zijn. Dit kan de gezondheid van de Begonia beïnvloeden en zich verspreiden naar andere planten in de buurt.
  8. Tot slot is het slim om te kijken of er voldoende informatie beschikbaar is over het verzorgen van de Begonia. Zo weet je zeker dat je straks ook goed voor jouw nieuwe plant kunt zorgen.

Is de Begonia giftig?

Wil jij weten of de Begonia plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Begonia giftig voor mensen?

De Begonia is giftig voor mensen. Vooral de wortelknollen bevatten giftige stoffen die bij inname maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Ook kunnen de bladeren en bloemen bij contact huidirritatie veroorzaken. Mocht je onbedoeld toch in aanraking komen met de Begonia, was dan direct je handen. Houd de plant daarom buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

Is de Begonia giftig voor katten en honden?

Begonia’s zijn giftig voor honden en katten. Dit komt door het sap dat in de bladeren en stengels van de plant zit. Dit sap kan bij huisdieren leiden tot maagklachten, braken en diarree. Zorg er dus voor dat je Begonia’s buiten bereik van je huisdieren houdt, of nog beter, helemaal uit je huis of tuin weghaalt. Houd er rekening mee dat andere planten ook giftig kunnen zijn voor huisdieren. Zorg dat je altijd onderzoek doet voordat je nieuwe planten in huis of tuin haalt.

Is de Begonia luchtzuiverend?

De Begonia is een plant die bekend staat om zijn vermogen om giftige stoffen uit de lucht te filteren. Dit komt door de grote bladeren die de plant heeft. De Begonia filtert stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht, waardoor de luchtkwaliteit in je huis verbetert. Daarnaast is de Begonia ook nog eens een mooie plant die in allerlei kleuren en maten verkrijgbaar is. Zet hem dus gerust in je kamer voor een gezonde en mooie omgeving!


Begonia verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Begonia gezond en bloeiend houden? Geef deze prachtige plant dan de juiste verzorging! Begonia’s zijn gemakkelijk te onderhouden, zelfs voor beginnende plantenliefhebbers. In dit artikel geven we jou praktische tips over hoe je jouw Begonia het best kunt verzorgen. Van water geven tot voeding en licht, hieronder vind je alles wat je moet weten om je nieuwe plantenvriend te laten gedijen.

Wil je meer weten over hoe je Begonia het best kunt verzorgen? Bekijk onze Begonia Verzorging pagina.

Water geven

Geef je Begonia één tot twee keer per week water, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Controleer voor het water geven of de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt, maar zorg dat de wortels niet uitdrogen. Vermijd dat er water blijft staan in de schotel onder de pot om wortelrot te voorkomen.

Standplaats

De Begonia staat het liefst op een lichte plek zonder direct zonlicht, zoals bijvoorbeeld naast een raam op het noorden of oosten. Ook kan deze plant goed gedijen onder kunstlicht. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Verpot de Begonia eens in de paar jaar naar een iets grotere pot met verse potgrond.

Luchtvochtigheid

Een ideale luchtvochtigheid voor de Begonia ligt tussen de 50% en 60%. Hierdoor voelt de plant zich comfortabel en kan hij goed groeien. Voorkom uitdroging door de plant af en toe te besproeien met een plantenspuit en plaats de Begonia niet te dichtbij verwarmingsbronnen.

Plantenvoeding

Geef je Begonia plant ongeveer één keer per maand plantenvoeding tijdens het groeiseizoen, vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar. Gebruik een organische meststof en minder dan de aanbevolen dosering om overbemesting te voorkomen. Zorg dat de plant goed bewaterd is voordat je plantenvoeding geeft.

Stekken

Je kunt de Begonia het beste stekken door een stukje stengel met minimaal twee bladeren af te knippen. Verwijder de onderste bladeren en zet de stek in water of in stekgrond. Zorg voor voldoende licht en houd de grond vochtig. Na enkele weken zullen er nieuwe wortels en bladeren groeien. Verpot de stek dan naar een grotere pot.

Snoeien

Om je Begonia gezond en mooi te houden, is het snoeien van deze plant een belangrijk onderdeel van de verzorging. Snoei takken die beschadigd, ziek of dood zijn direct af om verdere verspreiding van problemen tegen te gaan. Daarnaast kun je de plant in vorm houden door regelmatig scheuten en bladeren te snoeien. Gebruik altijd schone, scherpe snoeischaren om beschadigingen aan de plant te voorkomen. Zorg dat je altijd teruggaat naar een bladknoop om de wondjes sneller te laten helen.

Verpotten

Je kunt de Begonia het beste verpotten in het voorjaar. Kies een nieuwe pot die minstens 2 centimeter breder is dan de oorspronkelijke pot en vul de bodem met een laagje verse potgrond. Haal de Begonia met de wortels voorzichtig uit de oude pot en verwijder eventueel dode of rotte wortels. Plaats de Begonia in de nieuwe pot en vul deze verder op met potgrond. Druk de grond voorzichtig aan en geef de plant water. Laat de Begonia enkele dagen rusten op een plek met weinig licht voordat je hem weer op zijn vertrouwde plek neerzet.


Begonia onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Begonia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Begonia gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Begonia ?

Als je een Begonia kweekt, kun je tegen verschillende ziekten en plagen aanlopen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende en hoe je deze kunt bestrijden:

  1. Bladluizen: deze kleine insecten zuigen sap uit de plant en kunnen je Begonia ernstig beschadigen. Bestrijd ze met een insecticide of een oplossing van water en zeep.
  2. Witte vlieg: deze vliegjes vliegen rond je plant en leggen eitjes op het blad. Bestrijd ze door ze weg te vegen met een zachte doek en door het blad regelmatig te besproeien met water.
  3. Meeldauw: dit is een schimmel die een witte poederachtige laag op de bladeren van je plant veroorzaakt. Bestrijd het door de beschadigde delen te verwijderen en de plant te besproeien met een fungicide.
  4. Wolluis: deze kleine insecten zien eruit als witte pluisjes en kunnen je plant ernstig beschadigen. Bestrijd ze met een insecticide en was de plant regelmatig met water en zeep.
  5. Zwarte vlekken: deze ziekte veroorzaakt zwarte vlekken op het blad. Bestrijd het door de plant regelmatig te inspecteren en beschadigde delen te verwijderen. Besproei de plant daarna met een fungicide.

Zorg dat je Begonia gezond blijft door regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende licht en voedingsstoffen. Zo kun je lang genieten van deze prachtige plant!

Mijn Begonia heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Begonia bruine vlekken? Dit kan worden veroorzaakt door overbewatering, te veel direct zonlicht, ongedierte of een voedingstekort. Om dit op te lossen, moet je zorgen dat de plant niet te veel water krijgt en op een plek staat waar het niet te warm is. Daarnaast kun je de plant besproeien met een oplossing van water en zeep om eventueel ongedierte te verwijderen. Geef de plant ook regelmatig vloeibare voeding om het tekort aan voedingsstoffen aan te vullen.

Mijn Begonia heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Begonia kunnen worden veroorzaakt door te veel of te weinig water, te veel zon of een te droge omgeving. Om dit op te lossen, geef je de plant voldoende water en zet je hem op een plek met indirect zonlicht. Je kunt ook de luchtvochtigheid verhogen door regelmatig te sproeien. Verwijder de gele bladeren zodat ze de rest van de plant niet aantasten.

Bladeren van mijn Begonia vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Begonia plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig water, te veel zonlicht of ongedierte. Controleer of de plant voldoende water krijgt en of het niet te warm of te koud is in de ruimte. Inspecteer de plant op tekenen van insecten zoals spintmijten en bladluizen en behandel de plant indien nodig. Verplaats de plant naar een plek met minder direct zonlicht als dit het probleem lijkt te zijn.

Een Begonia kan zowel binnen als buiten worden gehouden. Zorg wel voor voldoende licht en vochtigheid.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Begonia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de verschillende soorten Begonia's?

Er zijn ongeveer 1500 soorten Begonia’s. Ze variëren in grootte, kleur en vorm en kunnen worden onderverdeeld in bladverliezende, groenblijvende en knolbegonia’s.

Hoe moet je de Begonia verzorgen?

Geef de Begonia regelmatig water, maar vermijd dat de grond te nat wordt. Zet de plant op een lichte plek maar niet in de volle zon. Geef af en toe voeding en verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen.

Op welke plekken kan je de Begonia het beste neerzetten?

Zet de Begonia op lichte plekken met indirect zonlicht, vermijd direct zonlicht en tocht. Regelmatig water geven en vochtig houden.

Zijn Begonia's giftig voor huisdieren?

Ja, Begonia’s kunnen giftig zijn voor huisdieren. Het kan leiden tot braken, diarree, en irritatie van de mond en keel.

Hoe kan je Begonia's vermeerderen?

Vermeerder Begonia’s door bladstekken te nemen en deze in potgrond te planten. Bedek met plastic om vocht te behouden en plaats in indirect licht.

Plaats een reactie