Philodendron scandens

Ben je op zoek naar een mooie en makkelijk te verzorgen kamerplant? Dan is de Philodendron scandens misschien wel iets voor jou!

Deze plant heeft prachtige groene bladeren die een tropische sfeer in huis brengen. En de Philodendron scandens is ook nog eens makkelijk te verzorgen. In dit artikel geven we je praktische tips en instructies om ervoor te zorgen dat jouw Philodendron scandens er altijd gezond en groen bij staat. Lees snel verder!

Philodendron scandens eigenschappen

Latijnse naamPhilodendron scandens
Bekendste soorten

Brasil, Birkin, Black Cardinal, Heartleaf, Moonlight

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Hangplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Philodendron scandens plant komt uit Midden- en Zuid-Amerika, waaronder Mexico, Guatemala, en Brazilië.
Maximale grootte Kleine kamerplant (60-90 cm)
BladgrootteJa
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigJa

Waar komt de Philodendron scandens vandaan?

De Philodendron scandens komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, maar groeit ook in het Caribisch gebied en delen van Arizona. Het is een klimplant die in het wild langs bomen omhoog groeit, waarbij de luchtwortels zich aan de schors vasthechten en zo in de hoogte groeien. De plant gedijt het beste in vochtige, warme omstandigheden en heeft veel licht nodig. Het is een populaire kamerplant die gemakkelijk te verzorgen is en weinig eisen stelt aan de standplaats. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende om de plant gezond te houden. Door zijn luchtzuiverende eigenschappen is de Philodendron scandens ook een populaire keuze voor in kantoren en werkruimtes.

Philodendron scandens soorten

Er zijn veel verschillende soorten Philodendron scandens die je kunt kiezen om je huis of tuin op te fleuren. Hier zijn de 6 meest populaire op dit moment:

 • Philodendron scandens ‘Brasil’ – Met zijn prachtige groene bladeren en geel gemarmerde vlakken, is deze variant een echte eyecatcher in elke kamer.
 • Philodendron scandens ‘Micans’ – Deze variant heeft fluweelachtige, donkergroene bladeren met bronzen accenten, waardoor het een elegante uitstraling heeft.
 • Philodendron scandens ‘Brazil’ – Met zijn groene bladeren en gele strepen is deze variant perfect voor jij die op zoek is naar een subtiele tint in je interieur.
 • Philodendron scandens ‘Golden’ – Deze soort heeft mooie, felgele bladeren die elke ruimte opvrolijken. Het is de perfecte keuze als je op zoek bent naar wat kleur in je kamer.
 • Philodendron scandens ‘Silver’ – Met zijn zilveren bladeren is deze variant een echte blikvanger. Het voegt een vleugje elegantie en moderniteit toe aan je interieur.
 • Philodendron scandens ‘California’ – Deze variant heeft grote, glanzende bladeren met een mooie mix van groene en gele tinten, waardoor het een vrolijke en levendige uitstraling heeft.

Kortom, er zijn allerlei verschillende soorten Philodendron scandens om uit te kiezen, dus je vindt zeker een variant die bij je smaak en stijl past.

Wist je dat de Philodendron scandens een plant is die heel goed in de schaduw kan groeien?

Philodendron scandens kopen, waar let je op?

Als je op zoek bent naar een Philodendron scandens om te kopen in de winkel, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. De Philodendron scandens is namelijk een populaire plant, die steeds vaker in de huiskamer te vinden is. Deze plant is daarom ook verkrijgbaar bij veel verschillende winkels, zoals tuincentra, bouwmarkten en speciaalzaken. Om ervoor te zorgen dat je de juiste Philodendron scandens koopt, moet je letten op de volgende zes punten:

 1. Controleer of de plant gezond oogt. Let hierbij bijvoorbeeld op de kleur van de bladeren en het wortelgestel.
 2. Kies een plant die past bij de grootte van de ruimte waar je hem wilt plaatsen. Zo voorkom je dat de plant te groot wordt.
 3. Let op de lichtbehoefte van de Philodendron scandens. Deze plant houdt van lichte, maar niet directe zon. Kies daarom een plek waar de plant voldoende licht krijgt, maar niet in direct zonlicht staat.
 4. Controleer of de pot waar de plant in staat groot genoeg is. De Philodendron scandens heeft voldoende ruimte nodig om te groeien.
 5. Controleer of de grond vochtig is. De grond moet niet droog zijn, maar ook niet te nat. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de plant.
 6. Kijk goed naar de prijs van de plant. Een Philodendron scandens is een populaire plant, maar dat betekent niet dat hij duur hoeft te zijn. Zorg ervoor dat je een goede prijs-kwaliteitverhouding hebt.

Is de Philodendron scandens giftig?

Wil jij weten of de Philodendron scandens plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Philodendron scandens giftig voor mensen?

De Philodendron scandens is giftig voor mensen. Zorg dat je de plant niet in je mond stopt en was je handen na het aanraken van de bladeren. Mocht je toch per ongeluk de plant hebben geconsumeerd, neem dan onmiddellijk contact op met een arts of bel het vergiftigingeninformatiecentrum. Symptomen van vergiftiging zijn onder andere brandende gevoelens in de mond, zwelling van de keel, misselijkheid en braken. Vooral kleine kinderen en huisdieren moeten uit de buurt van deze plant worden gehouden.

Is de Philodendron scandens giftig voor katten en honden?

De Philodendron scandens is giftig voor honden en katten. Zij kunnen spijsverteringsproblemen, braken, diarree en ademhalingsproblemen krijgen wanneer zij deze plant eten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier niet bij deze plant kan komen. Zet hem hoog neer of in een aparte kamer waar je dier niet bij kan. Mocht je hond of kat toch van de plant hebben gegeten en tekenen van vergiftiging vertonen, neem dan direct contact op met een dierenarts.

Is de Philodendron scandens luchtzuiverend?

De Philodendron scandens is een plant die in staat is om de lucht in jouw huis te zuiveren. Dit komt doordat de plant schadelijke stoffen zoals formaldehyde uit de lucht kan filteren. Dit maakt de Philodendron scandens een populaire keuze als luchtzuiverende plant in huis. Dit effect wordt versterkt wanneer je de plant regelmatig besproeit en af en toe de bladeren afstoft. Ook is het belangrijk om de plant op een lichte plek te zetten en de potgrond licht vochtig te houden. Met deze tips kan jij optimaal genieten van de luchtzuiverende werking van deze groene kamerplant.


Philodendron scandens verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je jouw Philodendron scandens gezond houden en laten groeien? Zorg dan voor een lichte standplaats, geef regelmatig water en voeding, en geef de plant voldoende ruimte om uit te groeien. In dit artikel lees je hoe je jouw Philodendron scandens het best kunt verzorgen, inclusief handige tips en instructies.

Wil je meer weten over hoe je Philodendron scandens het best kunt verzorgen? Bekijk onze Philodendron scandens Verzorging pagina.

Water geven

Geef de Philodendron scandens een keer per week water, zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt maar ook niet te nat is. Controleer regelmatig de grondvochtigheid en pas de frequentie van het water geven daarop aan.

Standplaats

De Philodendron scandens doet het goed op een plek met indirect zonlicht en halfschaduw. Plaats de plant niet in de directe zon om verbranding te voorkomen. Kies een warme en vochtige plek in huis, bijvoorbeeld in de buurt van een raam in de keuken of badkamer. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is en dat de luchtvochtigheid hoog genoeg blijft.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Philodendron scandens is rond de 50% tot 60%. Dit zorgt ervoor dat de bladeren niet uitdrogen of gaan hangen. Maak de luchtvochtigheid hoger door regelmatig te sproeien of door de plant op een schoteltje met water te plaatsen.

Plantenvoeding

Geef jouw Philodendron scandens plant eens in de twee weken plantenvoeding. Je kunt kiezen voor een vloeibare meststof of kruimelige meststof volgens de instructies op de verpakking. Zorg dat je de plantenvoeding niet direct op de bladeren giet en spoel de plant grondig af na het voeden om ophoping te voorkomen.

Stekken

Wil jij de Philodendron scandens, ook wel bekend als de hartjesplant, vermeerderen door middel van stekken? Dan is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Snijd een paar gezonde stengels af en verwijder de onderste bladeren. Plaats de stengels in een glas water en laat ze wortels groeien. Vervolgens kun je de stekjes planten in een pot met vochtige potgrond. Daardoor zul je binnen no-time genieten van een weelderige en gezonde Philodendron scandens!

Snoeien

Wil jij je Philodendron scandens snoeien? Dat kan je het beste doen in de lente of zomer, wanneer de plant harder groeit. Je kunt de plant snoeien om de grootte en vorm te controleren, of om het dode of beschadigde blad weg te halen. Snijd de bladeren net boven de knoop af, waarbij je een scherp, schoon mes gebruikt. Zorg dat je niet te veel bladeren in één keer weghaalt en houd de plant vochtig tijdens het snoeien om schade te voorkomen.

Verpotten

Verpot de Philodendron scandens in de lente of zomer als hij te groot wordt voor zijn huidige pot. Zorg voor een pot die iets groter is dan de vorige en vul de bodem met verse potgrond. Haal voorzichtig de plant uit de oude pot en schud eventueel overtollige potgrond eraf. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul aan met potgrond. Druk de potgrond goed aan en geef water. Plaats de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.


Philodendron scandens onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Philodendron scandens wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Philodendron scandens gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Philodendron scandens ?

De Philodendron scandens kan last hebben van verschillende ziekten en plagen. Een aantal veelvoorkomende zijn:

 1. Spint: deze kleine beestjes zuigen sap uit de plant en zorgen voor gele bladeren en spinnenwebben. Bestrijd ze met een speciale spuitbus of door de plant af te spoelen onder de douche.
 2. Bladluizen: deze beestjes laten vaak plakkerige honingdauw achter en kunnen zorgen voor misvormde bladeren. Gebruik een neemolie-spray of lieveheersbeestjes om ze te bestrijden.
 3. Schimmels: vooral wanneer de plant te nat staat of te weinig lucht circuleert, kunnen schimmels ontstaan. Verplaats de plant naar een plek met meer lucht en behandel de schimmelplekken met een speciale spray.
 4. Worstenplant: deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en zorgt voor verdikkingen op de stengels en bladeren. Helaas is er geen bestrijdingsmiddel beschikbaar. Verwijder de aangetaste delen zo snel mogelijk en zorg voor goede hygiëne om verdere verspreiding te voorkomen.
 5. Varenrouwmug: de larven van deze mug eten de wortels van de plant op, waardoor de plant kan verzwakken. Gebruik gele plakstrips om de volwassen muggen te vangen en probeer de bovenste laag van de grond droog te houden om de larven te bestrijden.

Het is belangrijk om je Philodendron scandens goed in de gaten te houden en snel actie te ondernemen wanneer er iets mis is. Zorg voor goede hygiëne en controleer regelmatig op ziekten en plagen. Op die manier kun je lang genieten van een gezonde plant.

Mijn Philodendron scandens heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb je bruine vlekken op je Philodendron scandens bladeren? Dit kan komen door te veel water of onvoldoende licht. Zorg voor voldoende licht en controleer of de grond niet te nat is. Verwijder beschadigde bladeren en geef alleen water wanneer de bovenste centimeter van de grond droog aanvoelt.

Mijn Philodendron scandens heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Als de bladeren van je Philodendron scandens geel worden, kan dat duiden op zowel te veel als te weinig water. Controleer of de grond vochtig maar niet doorweekt is en of de plant niet in direct zonlicht staat. Verwijder de gele bladeren en geef de plant bij twijfel geen water totdat de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

Bladeren van mijn Philodendron scandens vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Philodendron scandens plotseling afvallen, kan dit worden veroorzaakt door over- of onderbewatering, gebrek aan voedingsstoffen of overmatig zonlicht. Controleer of de grond niet te nat of te droog is en zorg voor voldoende licht, maar vermijd directe zon. Geef de plant indien nodig extra voeding. Verwijder dode bladeren en zorg voor een goede luchtcirculatie.

Een ander interessant weetje is dat deze plant niet giftig is voor huisdieren zoals katten en honden.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Philodendron scandens plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de ideale standplaats voor een Philodendron scandens?

De ideale standplaats voor een Philodendron scandens is een lichte, maar niet te zonnige plek met goed gedraineerde grond.

Hoe vaak moet je de Philodendron scandens water geven?

Geef de Philodendron scandens water wanneer de bovenste 2-3 cm van de grond droog aanvoelt, ongeveer eens per week.

Hoe kun je de Philodendron scandens stekken?

Stek de Philodendron scandens door een stengel met minstens één blad af te snijden en in water te zetten of in potgrond te steken.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij de Philodendron scandens?

Veelvoorkomende problemen bij de Philodendron scandens zijn te veel of te weinig water, te weinig licht, droge lucht en luizen.

Is de Philodendron scandens giftig voor huisdieren?

Is Philodendron scandens giftig voor huisdieren? Ja, de plant bevat calciumoxalaatkristallen die voor irritaties aan de tong en keel kunnen zorgen.

Plaats een reactie