Philodendron scandens

Nederlandse naam:

Philodendron Scandens, beter bekend als ‘hartjesplant’, valt op door zijn hartvormige, groene bladeren. Deze klimplant komt uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Ze houdt van een plekje met veel indirect zonlicht en regelmatig water. Door haar luchtzuiverende kwaliteiten en het gemak in verzorging is de Scandens een perfecte groene aanwinst voor elk interieur. Ze geeft je kamer een rustige, natuurlijke uitstraling en is geweldig voor zowel beginners als gevorderde plantenliefhebbers.

Plantnaam: Philodendron scandens

Nederlandse naam:

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Philodendron scandens oorsprong

Philodendron scandens, met zijn hartvormige bladeren, komt uit de tropische regio’s van Midden- en Zuid-Amerika. Precies daar, in het dichtbeboste regenwoud, ontwikkelde deze bijzondere plant zich en verspreidde hij zich over de hele wereld.

Zijn naam is afgeleid van de Griekse woorden ‘philo’ en ‘dendron’, die respectievelijk ‘liefde’ en ‘boom’ betekenen. Zoals jemisschien al geraden heeft, is dit een hint naar zijn natuurlijke klimmende groeigedrag. Deze plant klimt graag omhoog langs bomen om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen.

In zijn natuurlijke habitat kan Philodendron scandens hoogtes bereiken tot 20 meter. Maar, als kamerplant blijft hij meestal tussen 1 en 2 meter hoog. Dit maakt hem ideaal voor in huis!

Philodendron scandens eigenschappen

Philodendron scandens, ook wel bekend als de Hartbladige Philodendron, bezit een aantal opvallende eigenschappen die hem tot een geliefde kamerplant maken.

Deze plant groeit snel en gemakkelijk. Hij kan zich aanpassen aan allerlei lichtomstandigheden, hoewel hij het beste groeit in indirect zonlicht. Vermijd direct zonlicht; dit kan zijn bladeren verbranden.

Een ander kenmerk van de Philodendron scandens is zijn vermogen om te klimmen. In zijn natuurlijke habitat kruipt deze plant langs boomstammen omhoog naar het licht in de luifel van het regenwoud. Binnenhuis kun je deze klimmende neiging nabootsen door hem tegen een mosstok of kokosmat te laten groeien.

De Hartbladige Philodendron houdt van vochtige grond, maar is geen fan van natte voeten. Geef water wanneer de bovenste 2 cm van de potgrond droog aanvoelt en zorg ervoor dat overtollig water weg kan vloeien. Te veel water kan leiden tot wortelrot – een veelvoorkomende plaag voor deze plantensoort.

Wat betreft temperatuur, geeft de plant voorkeur aan warmere omstandigheden tussen 16-24 graden Celsius en hoge luchtvochtigheid vergelijkbaar met zijn oorspronkelijke tropische habitat.

Het hartvormige blad van de Philodendron scandens is misschien wel zijn meest aantrekkelijke eigenschap. Deze glanzende, diepgroene bladeren kunnen tot 10 cm breed worden en geven de plant een sierlijke, elegante uitstraling.

Voor wat betreft voeding, heeft deze plant behoefte aan een evenwichtige meststof die rijk is aan stikstof om het bladgroen te ondersteunen. Geef van lente tot herfst maandelijks voeding om optimale groei te bevorderen.

Gezien deze eigenschappen is het geen wonder dat de Philodendron scandens zo populair is onder zowel beginnende als ervaren tuiniers. Met zijn aanpasbaarheid, aantrekkelijke uiterlijk en gemakkelijke verzorging is deze tropische schoonheid een prachtige toevoeging aan elke binnenruimte.

Wist je dat?

Deze Philodendron een echte klim- en hangkampioen is? In de natuur klimt hij langs bomen omhoog, maar in huis kan hij prachtig langs een mosstok groeien of als hangplant gebruikt worden. Zijn flexibele groeimanier maakt hem veelzijdig en geschikt voor verschillende plaatsen in je huis, van boekenplanken tot hangmanden!

Philodendron scandens soorten

Philodendron scandens, ook wel bekend als de hartbladige Philodendron, heeft allerlei soorten die je in jouw tuin of binnenruimte kunt verkennen. Elke variant belichaamt schoonheid en veelzijdigheid, zoals kenmerkend is voor deze plantensoort.

Eén populaire variant is de Philodendron scandens ‘Micans’. Deze onderscheidt zich door zijn fluweelachtige bladeren met een rijke bronzen tot donkergroene kleur. De onderzijde van het blad heeft vaak een paarse tint, waardoor deze soort opvalt tussen andere kamerplanten.

De Philodendron scandens ‘Brasil’ is een andere aantrekkelijke soort. Het beschikt over opvallende gele strepen langs de groene bladeren. Het voegt leven toe aan elke ruimte met zijn levendige kleurencontrast.

Vervolgens heb je de Philodendron scandens ‘Aurea’. Dit type wordt gekarakteriseerd door zijn goudgele bladeren die bijna fluorescerend lijken onder het juiste licht. Het behoort tot de meest felbegeerde soort vanwege zijn unieke kleuring.

Tot slot hebben we nog de Philodendron scandens ‘Variegata’, beroemd om zijn witbonte patronen tegen een heldergroene achtergrond.

Het kiezen van een Philodendron-soort hangt af van persoonlijke esthetische voorkeuren en beschikbare groeiomstandigheden (licht, vochtigheid en temperatuur). Elk van deze soorten is een uitstekende keuze voor het opfleuren van jouw huis of tuin met hun unieke kenmerken. Het maakt niet uit welk type je kiest, alle Philodendron scandens-soorten zijn gemakkelijk te verzorgen en aan te passen aan allerlei omstandigheden. Daarmee vormen ze de perfecte plant voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

Philodendron scandens kopen

Bij het aanschaffen van een Philodendron scandens zijn er een paar belangrijke aspecten waar je op moet letten. Hieronder volgen een paar tips om de beste keuze te maken.

 1. Kies jouw variant: Zoals eerder besproken, zijn er allerlei soorten Philodendron scandens, zoals ‘Micans’, ‘Brasil’, ‘Aurea’ en ‘Variegata’. Elk heeft unieke bladpatronen en kleuren die kunnen variëren van fluweelachtig groen tot goudgeel met strepen. Bepaal welk type het beste past bij jouw esthetische voorkeur en de lichtomstandigheden in jouw ruimte.
 2. Controleer de plantgezondheid: Kijk naar levendige, glanzende bladeren zonder bruine vlekken of geelverkleuring – beide kunnen tekenen zijn van ongedierte of ziekte. De stengels moeten stevig aanvoelen, niet slap of zwak.
 3. Inspecteer de potgrond: De grond moet vochtig maar niet doorweekt zijn – te veel water kan wortelrot veroorzaken, wat schadelijk is voor de plant.
 4. Beoordeel het formaat van de pot: Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is om het wortelsysteem van de plant te ondersteunen, maar niet zo groot dat het water zich ophoopt aan de bodem.
 5. Vraag advies in het tuincentrum: Medewerkers in gespecialiseerde tuincentra hebben vaak uitgebreide kennis van allerlei plantensoorten en kunnen je adviseren over de beste Philodendron scandens voor jouw situatie.
 6. Overweeg online aankopen: Er zijn tal van betrouwbare online kwekerijen die een breed scala aan Philodendron scandens soorten verkopen, vaak met gedetailleerde zorginstructies.

Onthoud dat het verzorgen van een Philodendron scandens eenvoudig is, maakt niet uit welke variant je ook kiest. Deze plant past zich goed aan allerlei omstandigheden aan en kan zelfs in minder dan ideale omstandigheden bloeien, waardoor het een geweldige keuze is voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

Is de Philodendron scandens giftig?

Nu je meer weet over de kenmerken en verzorging van de Philodendron scandens, is het belangrijk om ook te begrijpen of deze plant veilig is voor alle leden van jouw huishouden. Hoewel het een prachtige toevoeging is aan jouw binnenplantencollectie, kan de Philodendron scandens in bepaalde situaties giftig zijn.

Is de Philodendron scandens giftig voor katten en honden?

Ja, de Philodendron scandens is giftig voor zowel katten als honden. De plant bevat calciumoxalaatkristallen die irritatie kunnen veroorzaken bij inslikken. Daardoor kunnen huisdieren last krijgen van symptomen zoals kwijlen, braken, slikproblemen en mond- of keelzwellingen als ze op delen van deze plant kauwen of inslikken. Als je een kat of hond hebt en toch graag een Philodendron scandens wilt hebben, zorg er dan voor dat je deze op een plek plaatst waar jouw huisdier niet bij kan komen.

Is de Philodendron scandens giftig voor baby’s?

Ook hier luidt het antwoord ja. Voor baby’s kan het inslikken van stukjes blad of stengel leiden tot dezelfde symptomen als bij huisdieren – mond- en keelirritatie, moeite met slikken, kwijlen en zelfs braken. Zorg ervoor dat jouw plant buiten bereik staat als je kleine kinderen in huis hebt om ongewenste incidenten te voorkomen.

Hoewel de gifstoffen in de Philodendron scandens niet dodelijk zijn, kunnen ze toch ongemak veroorzaken. Het is dus altijd het beste om voorzorgsmaatregelen te nemen als je huisdieren of jonge kinderen hebt. Als je vermoedt dat jouw huisdier of kind delen van de plant heeft ingeslikt, neem dan direct contact op met een medisch professional.

Is de Philodendron scandens luchtzuiverend?

Ja, de Philodendron scandens draagt bij aan een schonere binnenlucht. In feite staat deze plant bekend om zijn vermogen om bepaalde soorten schadelijke stoffen uit de lucht te filteren. Het bestrijdt vooral formaldehyde, een stof die vaak voorkomt in huishoudelijke producten zoals schoonmaakmiddelen en cosmetica.

Onderzoekers van NASA hebben vastgesteld dat Philodendrons tot de top behoren als het gaat om het verwijderen van luchtpolluenten binnenshuis. Deze bevinding is gepubliceerd in hun Clean Air Study uit 1989. De studie identificeerde meerdere indoorplantensoorten die bijdragen aan een beter binnenklimaat door het verminderen van diverse vluchtige organische stoffen (VOS).

Maar hoe werkt dit precies? Planten nemen via hun bladeren koolstofdioxide op en geven zuurstof af – een proces dat bekend staat als fotosynthese. Tegelijkertijd absorberen ze ook andere gassen, waaronder VOS zoals formaldehyde, via kleine openingetjes in hun bladeren genaamd stomata.

Maar, alleen op plantkracht vertrouwen voor zuivere lucht is niet voldoende. Hoewel planten zoals de Philodendron scandens kunnen helpen met een gezonder binnenklimaat, vervangen ze geen goede ventilatie of reguliere schoonmaakbeurten.

Bovendien is het belangrijk te begrijpen dat terwijl deze plant helpt om de luchtkwaliteit te verbeteren, het ook potentieel giftig is voor huisdieren en kinderen. Zoals eerder besproken bevat de Philodendron scandens calciumoxalaatkristallen die irritatie kunnen veroorzaken bij inslikken.

Dus, terwijl je geniet van de voordelen van een schonere lucht met een Philodendron scandens in jouw ruimte, zorg ervoor dat deze veilig is geplaatst buiten bereik van nieuwsgierige huisdieren of kleine handjes.

Bloeit de Philodendron scandens?

In tegenstelling tot veel andere planten, bloeit de Philodendron scandens zelden. Deze tropische klimplant richt zijn energie voornamelijk op de groei en ontwikkeling van zijn sierlijke, hartvormige bladeren. Binnenhuisomstandigheden zijn vaak niet ideaal voor de productie van bloemen bij deze soort.

Het komt maar soms voor dat een Philodendron scandens bloeit, mits hij onder optimale omstandigheden wordt gehouden. De ideale omstandigheden omvatten hoge luchtvochtigheid (60-80%), temperaturen rond 25°C en helder, indirect licht.

Wist je dat?

De Philodendron Scandens zo genoemd wordt vanwege zijn charmante hartvormige bladeren? Deze sierlijke bladeren zijn niet alleen aantrekkelijk, maar maken de plant ook een symbool van liefde en welkom, wat het een populaire keuze maakt voor geschenken en huisdecoratie.

Philodendron scandens verzorgen

Verzorging van de Philodendron scandens lijkt misschien ontmoedigend, maar het is verrassend eenvoudig als je eenmaal de basis begrijpt. Hier zijn een paar tips om je te helpen.

Water geven

Giet regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door licht uitdroogt. Te veel water kan wortelrot veroorzaken, een aandoening die fataal kan zijn voor uw plant. Een goed bewateringsritme is meestal eens per week, maar dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals lichtintensiteit en temperatuur.

Lichtomstandigheden

Philodendron scandens groeit in helder indirect licht. Vermijd direct zonlicht omdat dit de bladeren kan verbranden. Als je merkt dat je plant langbenige of ‘beenachtige’ groei vertoont met lange ruimtes tussen bladknopen, krijgt hij mogelijk niet genoeg licht.

Voeding

Voed uw Philodendron scandens tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) maandelijks met een evenwichtig vloeibaar meststofproduct. In het najaar en winter kun je stoppen met voeden omdat de plant dan minder actief groeit.

Temperatuur- en vochtigheidsvoorwaarden

Deze tropische klimplant houdt van warme temperaturen (18-24°C) en hoge luchtvochtigheid. Plaats hem dus niet in tochtige gebieden of in de buurt van koude ramen. Als je huis droog is, overweeg dan om een luchtbevochtiger te gebruiken of plaats de plant op een schotel met vochtige kiezels.

Snoeien

Snoei uw Philodendron scandens om zijn vorm te behouden en nieuwe groei aan te moedigen. Dit kan op elk moment worden gedaan door ongezonde, gele of bruine bladeren te verwijderen.

Verpotten

Eens in de 1-2 jaar zal het waarschijnlijk nodig zijn uw Philodendron scandens te verpotten naar een grotere pot als hij groter wordt en meer ruimte nodig heeft om te groeien.

Stekken

Om een Philodendron scandens te stekken, snijd je een stengel met twee bladknopen af. Laat het snijvlak drogen en plaats de stek in water of vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de bladknopen ondergedompeld zijn. Wacht tot er wortels ontstaan, meestal binnen enkele weken, en plant de stek dan in potgrond. Zet hem op een plek met indirect zonlicht en geef regelmatig water zonder de grond te doorweken. Zo groei je eenvoudig een nieuwe Philodendron scandens.

Lees meer over je Philodendron scandens verzorgen

Philodendron scandens problemen

Ondanks dat de Philodendron scandens een makkelijke plant is, krijgt deze soms te maken met problemen. Leer hoe je ze herkent en oplost.

Verkleurde bladeren

Verkleuring van bladeren is meestal een teken van licht- of waterproblemen. Te veel direct zonlicht veroorzaakt vaak geelverkleuring, terwijl bruine vlekken duiden op verbranding. Plaats de plant in helder, indirect licht om dit probleem te voorkomen. Aan de andere kant duidt vergeling samen met slappe bladeren meestal op overbewatering. Verminder het water geven totdat de grond tussen gietbeurten door droogt.

Traag groeien

Als je Philodendron scandens langzaam groeit of stopt met groeien, kan het zijn dat hij meer licht nodig heeft. Een andere mogelijke oorzaak is onvoldoende voeding. Geef tijdens het groeiseizoen maandelijks evenwichtige meststoffen.

Ziektes en plagen

Net als elke plant kan de Philodendron scandens last hebben van schimmelziekten en insectenplagen zoals spintmijten en schaal- en wolluizen. Controleer regelmatig op symptomen en behandel indien nodig met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel.

Wortelrot

Wortelrot ontstaat door te veel water of slechte afwatering waardoor wortels in natte grond staan. Tekenen zijn slappe, vergelende bladeren en een onaangename geur. Als je wortelrot vermoedt, controleer dan de wortels en verwijder indien nodig aangetaste delen. Verbeter de afwatering en verminder het water geven.

Vergeling van nieuwe bladeren

Als nieuwe bladeren doorgaans geel worden, kan dit duiden op een tekort aan voedingsstoffen. Geef evenwichtige meststof om dit probleem te verhelpen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Philodendron Scandens. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waar komt de Philodendron scandens oorspronkelijk vandaan?

De Philodendron scandens komt oorspronkelijk uit de tropische regio’s van Midden- en Zuid-Amerika en is bekend om zijn sierlijke, hartvormige bladeren.

Is de Philodendron scandens giftig voor kinderen en huisdieren?

Ja, de Philodendron scandens is giftig als hij wordt gegeten. Houd de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Heeft de Philodendron scandens luchtzuiverende eigenschappen?

Ja, de Philodendron scandens staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Hij kan bepaalde vervuilende stoffen uit de lucht verwijderen.

Hoe vaak bloeit een Philodendron scandens?

Het is zeldzaam, maar een Philodendron scandens kan bloeien wanneer het de juiste verzorging en omstandigheden krijgt.

Hoe kan ik wortelrot bij een Philodendron scandens voorkomen?

Wortelrot kan worden voorkomen door de plant in goed doorlatende grond te planten en voorzichtig te zijn met watergeven. Overmatige vochtigheid kan leiden tot deze ziekte.


Plaats een reactie