Nephrolepis (Krulvaren)

Ben je op zoek naar een mooie, groene toevoeging aan je interieur? Dan is de Nephrolepis misschien wel de perfecte kamerplant voor jou! Deze plant, ook wel bekend als de krulvaren, heeft prachtige bladeren die zorgen voor een frisse uitstraling in elke kamer.

Maar hoe zorg je ervoor dat deze plant gezond blijft en goed groeit? In dit artikel lees je alles over de verzorging van de Nephrolepis, zodat je optimaal kunt genieten van deze mooie plant.

Nephrolepis eigenschappen

Latijnse naamNephrolepis
Nederlandse naamKrulvaren
Bekendste soorten

Exaltata, Cordifolia, Green Lady, Kimberly Queen, Boston

Behoort tot de familieNephrolepidaceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Hangplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Slaapkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Nephrolepis plant komt uit de tropische regio's van Amerika, Afrika en Azië.
Maximale grootte Grote kamerplant (180-240 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Nephrolepis vandaan?

De Nephrolepis, ook wel bekend als de krulvaren, komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van de wereld. Dit betekent dat je in landen zoals Thailand, Maleisië, Indonesië en de Filippijnen allerlei soorten Nephrolepis kunt vinden. De plant gedijt goed in vochtige omstandigheden, waardoor je hem ook veel zult vinden in regenwouden en vochtige bossen. Het is zelfs de meest voorkomende kamerplant ter wereld, vanwege de lange levensduur en de mooie sierlijke bladeren. Als jij op zoek bent naar een plant met veel groen en die weinig verzorging nodig heeft, dan is de Nephrolepis zeker een goede optie.

Nephrolepis soorten

Er zijn veel verschillende soorten Nephrolepis die je kan vinden, elk met hun eigen unieke kenmerken en eigenschappen. Ben je op zoek naar een mooie kamerplant? Dan zijn deze 6 populaire Nephrolepis zeker het overwegen waard:

 • Nephrolepis exaltata ‘Bostoniensis’: Deze variëteit heeft prachtige lange, sierlijke bladeren die mooi over de potrand hangen. Het is een sterke en gemakkelijk te verzorgen plant die goed gedijt op een plek met indirect licht.
 • Nephrolepis exaltata ‘Emerald Queen’: Deze Nephrolepis heeft mooie donkergroene bladeren met een weelderige uitstraling. Het is een populaire keuze vanwege zijn sterke groei en goed bestand tegen verschillende lichtomstandigheden.
 • Nephrolepis exaltata ‘Fluffy Ruffles’: Deze variëteit heeft prachtige, fijn verdeelde bladeren die opvallen door hun ruches. Het voegt textuur en elegantie toe aan elke ruimte.
 • Nephrolepis exaltata ‘Verona Lace’: Met zijn delicate, kantachtige bladeren is deze Nephrolepis een lust voor het oog. Het is een perfecte keuze voor mensen die een vleugje subtiliteit willen toevoegen aan hun interieur.
 • Nephrolepis exaltata ‘Sword Fern’: Deze variëteit kenmerkt zich door zijn rechtopstaande, zwaardvormige bladeren. Het is een stevige plant die goed bestand is tegen verschillende omstandigheden.
 • Nephrolepis exaltata ‘Fuzzy Ruffles’: Met zijn gekrulde, harige bladeren, is deze Nephrolepis een echte blikvanger. Het voegt textuur en een speels element toe aan elke ruimte.

Dit zijn slechts een paar van de vele Nephrolepis-variëteiten die er zijn. Of je nu op zoek bent naar een traditionele Boston Fern look of iets meer unieks, er is zeker een Nephrolepis die bij jouw smaak en behoeften past.

Wist je dat de Nephrolepis kan helpen bij het zuiveren van de lucht? Deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en kan zelfs formaldehyde uit de lucht halen.

Krulvaren kopen, waar let je op?

Als je een Nephrolepis wilt kopen, zijn er een aantal belangrijke punten om op te letten. Hieronder vind je de zes belangrijkste punten:

 1. Zorg dat de plant er gezond uitziet. Controleer de bladeren op tekenen van ziekte of insecten.
 2. Let op de grootte van de plant. Een te grote plant kan lastig zijn om thuis kwijt te kunnen en een te kleine plant heeft misschien nog wat tijd nodig om te groeien.
 3. Controleer de potmaat van de plant. Zorg dat de pot groot genoeg is voor de plant en dat er voldoende drainage is.
 4. Kijk naar de standplaats van de plant in de winkel. Als de plant op een donkere plek staat, kan dat betekenen dat hij niet goed is voorbereid op veel licht thuis.
 5. Controleer de grond van de plant. De grond moet vochtig zijn, maar niet te nat.
 6. Zorg dat de plant past bij de omstandigheden thuis. Nephrolepis houdt van een lichte standplaats, maar niet direct in de zon. Zorg ook dat de luchtvochtigheid voldoende is, bijvoorbeeld door waterbakjes aan de verwarming te hangen.

Is de Nephrolepis giftig?

Ben je een liefhebber van de Musa? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.

Is de Nephrolepis giftig voor mensen?

De Nephrolepis is niet giftig voor mensen en kan daarom veilig in huis worden geplaatst. Wees echter wel voorzichtig als je huisdieren hebt, want voor hen kan de plant wel toxisch zijn. Symptomen van vergiftiging bij dieren zijn onder andere braken, diarree en lethargie. Houd daarom de plant buiten bereik van je huisdieren om hun veiligheid te waarborgen.

Is de Nephrolepis giftig voor katten en honden?

De Nephrolepis, beter bekend als de varen, is niet giftig voor honden en katten. Dit betekent dus dat je deze plant zonder zorgen in huis kan halen wanneer je huisdieren hebt. Wel moet je opletten wanneer je andere planten hebt staan die wel giftig zijn voor je huisdieren, als zij hier bijvoorbeeld aan gaan knagen. Zorg daarom dat je je planten zo neerzet dat je huisdieren er niet makkelijk bij kunnen en dat ze voldoende andere dingen hebben om zich mee bezig te houden.

Is de Nephrolepis luchtzuiverend?

De Nephrolepis is een mooie groene plant die luchtzuiverende eigenschappen heeft. Met name in de herfst- en wintermaanden, wanneer huizen vaak gesloten zijn, helpt deze plant om de luchtkwaliteit te verbeteren. De Nephrolepis filtert schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht en produceert zuurstof. Daarom is het hebben van een Nephrolepis in je woning een goede manier om je leefomgeving gezond te houden. Om optimaal te profiteren van de luchtzuiverende eigenschappen van de Nephrolepis, is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven en op een lichte plek te zetten. Vergeet niet om af en toe de bladeren af te stoffen, zodat de plant goed kan blijven ademen!


Nephrolepis verzorgen, hoe doe je dat?

Ben jij een trotse eigenaar van een Nephrolepis of ben je van plan er een aan te schaffen? Het verzorgen van deze mooie hangplant is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. In dit artikel vertellen we je precies hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw Nephrolepis groeit en bloeit als nooit tevoren. Van de juiste plek in huis tot aan het bewateren en bemesten: we geven je praktische tips en instructies om ervoor te zorgen dat jouw Nephrolepis een echte eyecatcher wordt in jouw interieur.

Wil je meer weten over hoe je Nephrolepis het best kunt verzorgen? Bekijk onze Nephrolepis Verzorging pagina.

Water geven

Geef de Nephrolepis eenmaal per week water. Controleer regelmatig of de grond vochtig genoeg blijft door je vinger erin te steken. Als de grond droog aanvoelt, geef de plant dan opnieuw water. Zorg dat de plant niet te nat staat, anders kan dit wortelrot veroorzaken.

Standplaats

Zet de Nephrolepis op een lichte plek zonder direct zonlicht. De plant verdraagt ook wat schaduw, maar zorg dat er voldoende licht binnenkomt. Plaats de Nephrolepis niet in de buurt van een verwarming of luchtstroom en houd de temperatuur stabiel tussen de 15 en 25 graden Celsius. Zorg voor regelmatige bewatering en voorkom uitdroging.

Luchtvochtigheid

Een luchtvochtigheid tussen de 50% en 70% is ideaal voor de Nephrolepis. Zorg dat de grond altijd licht vochtig is en vermijd tocht en droge lucht.

Plantenvoeding

Je hoeft de Nephrolepis niet vaak te voeden, eens per maand is genoeg. Gebruik een standaard kamerplantenvoeding en volg de instructies op de verpakking, maar geef liever iets te weinig dan te veel. Overvoeding kan de plant beschadigen.

Stekken

Wil je meer Nephrolepis planten creëren? Stekken is eenvoudig! Zoek een gezonde en volgroeide frond, met een ondergronds wortelstelsel. Snijd de frond af met een schoon en scherp mes. Plaats de stelen in een pot met vochtige potgrond. Bedek met een transparante plastic zak om de luchtvochtigheid hoog te houden. Zet de pot op een warme plek met indirect licht. Na enkele weken zou je nieuwe scheuten moeten zien!

Snoeien

Wil je je Nephrolepis plant snoeien, zodat hij mooi vol blijft en gezond blijft? Dan kun je de volgende stappen volgen:

 1. Knip de bruine en gele bladeren weg.
 2. Verwijder oudere bladeren vanaf de basis van de stengel om ruimte te maken voor nieuwere bladeren.
 3. Knip eventueel lange bladeren af om de plant kleiner te houden.
 4. Gebruik een schone, scherpe snoeischaar om te voorkomen dat je de bladeren beschadigt.

Door regelmatig te snoeien, blijft de Nephrolepis gezond en vol, en kun je er nog jarenlang van genieten.

Verpotten

Wil jij je Nephrolepis verpotten? Kies dan een ruimere pot uit, zodat de wortels meer ruimte hebben om te groeien. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en schud de wortels schoon. Plaats een laagje potgrond in de nieuwe pot en plaats de plant erop. Vul de pot verder op met potgrond en maak het geheel goed nat. Zet de Nephrolepis niet in direct zonlicht en geef hem regelmatig water. Zo geef jij je Nephrolepis de beste start in zijn nieuwe pot!


Nephrolepis onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Nephrolepis wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Nephrolepis gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Nephrolepis ?

De meest voorkomende ziekten en plagen bij Nephrolepis zijn spintmijten, wolluizen en schildluizen. Deze plagen kunnen de groei en gezondheid van de plant belemmeren, maar gelukkig kun je deze eenvoudig bestrijden. Spintmijten kunnen worden bestreden door ze te besproeien met een mengsel van water en zeep. Wolluizen en schildluizen kunnen worden verwijderd door ze af te vegen met een vochtige doek. Zorg er daarnaast voor dat Nephrolepis niet te veel water krijgt en dat de luchtvochtigheid niet te laag is. Zo blijven de bladeren gezond en voorkom je verdere problemen.

Mijn Nephrolepis heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Nephrolepis last van bruine vlekken op het blad? Dit kan worden veroorzaakt door teveel direct zonlicht, te weinig water of een hoog zoutgehalte in de grond. Zorg dat de plant in indirect zonlicht staat, geef regelmatig water en voeg eventueel extra voeding toe aan de grond om het zoutgehalte te verlagen.

Mijn Nephrolepis heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

Heb jij last van gele bladeren bij jouw Nephrolepis? Dit kan komen door te veel of te weinig water, te veel zonlicht of een tekort aan voedingstoffen. Zorg dat je de plant op de juiste plek zet en geef hem regelmatig water en voeding. Verwijder de gele bladeren en jouw plant zal snel weer gezond worden.

Bladeren van mijn Nephrolepis vallen plotseling af, wat is er mis?

Wanneer de bladeren van je Nephrolepis plotseling afvallen, kan het verschillende oorzaken hebben. Overmatig water geven, te weinig licht, tocht of droge lucht kunnen bijvoorbeeld allemaal bijdragen aan het probleem. Zorg voor een optimale omgeving voor je plant door regelmatig te controleren of hij voldoende vochtig is en niet te veel of te weinig zonlicht krijgt. Ook kan het helpen om de plant weg te halen van tochtige plekken en hem af en toe te besproeien met water.

Een ander interessant weetje is dat de Nephrolepis een van de oudste plantensoorten ter wereld is en al meer dan 400 miljoen jaar bestaat. Daarnaast is deze plant ook nog eens heel makkelijk te verzorgen.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Nephrolepis plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Nephrolepis?

Nephrolepis is een geslacht van varens met ongeveer 30 soorten, waaronder de populaire Boston-varen. Ze gedijen goed binnenshuis als kamerplant.

Hoe verzorg ik mijn Nephrolepis?

Geef je Nephrolepis regelmatig water en plaats hem op een lichte plek, uit de zon. Geef af en toe meststoffen en verwijder uitgedroogde bladeren.

Waar moet ik mijn Nephrolepis plaatsen?

Plaats de Nephrolepis in een lichte ruimte, uit de buurt van direct zonlicht en tocht. Zorg voor vochtige grond en regelmatig water geven.

Hoe kan ik mijn Nephrolepis vermeerderen?

Je kunt je Nephrolepis vermeerderen door de plant te scheuren of door de wortelstokken te delen. Doe dit in het voorjaar en pot de nieuwe delen op in verse potgrond.

Is de Nephrolepis giftig voor huisdieren?

Is de Nephrolepis giftig voor huisdieren? Ja, het sap kan maagproblemen en braken veroorzaken bij katten en honden. Zet het buiten bereik.

Plaats een reactie