Alocasia (Olifantsoor)

Nederlandse naam: Olifantsoor

De Alocasia, ook wel ‘Olifantsoor’ genoemd, heeft grote, pijlvormige bladeren. Hij komt uit de tropische regenwouden van Azië en heeft graag een lichte plek in huis, maar niet in direct zonlicht. Geef hem regelmatig water, maar let op dat de grond niet te nat wordt. Deze plant zorgt voor een exotisch gevoel in je interieur en is perfect voor een opvallend groen accent in je kamer. Een echte blikvanger!

Plantnaam: Alocasia

Nederlandse naam: Olifantsoor

  • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
  • Water: Veel
  • Onderhoud: Moeilijk
  • Bloeit: Ja
  • Luchtzuiverend: Ja
  • Giftig: Ja

Waar komt de Alocasia vandaan?

De Alocasia vind je in het wild vooral in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. Denk hierbij aan het eiland Borneo dat Indonesië, Maleisië en Brunei delen. Deze plant hoort bij de Araceae-familie en kent meer dan 70 soorten.

De grote variatie aan soorten komt omdat de Alocasia zich makkelijk aanpast aan nieuwe omstandigheden. Zo vind je ze zowel in vlakke gebieden als op bergen. Dat laat zien hoe sterk deze plant is!

In de natuur groeit de Alocasia onder het dichte bladerdak van het regenwoud. Daarom houdt de plant van weinig licht en hoge luchtvochtigheid. Dat zijn belangrijke punten om rekening mee te houden als je een Alocasia in huis hebt.

Vroeger waardeerden mensen de Alocasia vooral voor de eetbare knollen. In allerlei Aziatische culturen koken ze nog steeds met deze knollen. Let wel op: je moet ze goed bereiden om giftige stoffen te verwijderen.

Eigenschappen van de Alocasia

Heb je al gehoord over de Alocasia, beter bekend als de olifantsoor? Deze plant is bijzonder populair vanwege zijn unieke eigenschappen. De bladeren zijn echt een spektakel. Ze lijken op olifantenoren, vandaar de naam, en ze kunnen enorm groot worden. Soms worden ze zelfs groter dan een meter!

Kijk ook eens naar het hart van de Alocasia. De stam is vaak verborgen onder al dat prachtige groen. Hij is kort en stevig en zorgt ervoor dat de plant stabiel blijft. De echte sterren zijn de knollen van de Alocasia. Ze zijn eetbaar en lagen vroeger op het bord van inheemse bevolkingen.

Het verzorgen van Alocasia’s vraagt wel wat aandacht. Deze tropische schoonheden hebben specifieke behoeften op het gebied van licht, water, temperatuur en voeding.

  • Plaats je Alocasia op een plek waar hij veel natuurlijk licht krijgt zonder direct in de zon te staan. Hij houdt namelijk van helder indirect licht.
  • Geef je Alocasia water, maar niet te veel. Houd de grond licht vochtig. Hierdoor voorkom je dat de wortels gaan rotten. En de temperatuur? Je Alocasia voelt zich het beste bij warme temperaturen tussen 16°C en 25°C.
  • Voeding is belangrijk voor je Alocasia. Tijdens het groeiseizoen geef je hem elke twee weken voedingsrijke plantenvoeding.

Wist je dat?

De Alocasia bekend staat als de ‘Olifantsoorplant’ vanwege haar gigantische, hartvormige bladeren? Deze prachtige bladeren maken de Alocasia een ware eyecatcher in jouw interieur!

Soorten Alocasia

We hebben het al eerder over Alocasia gehad, weet je nog? Er bestaan meer dan 70 soorten van deze plant. Dat betekent dat er voor iedere smaak en elke omgeving wel een Alocasia te vinden is. We lichten een paar populaire soorten uit die je misschien wil toevoegen aan je plantencollectie.

Alocasia zebrina

Ken je de Alocasia zebrina al? Deze plant heeft een uniek zebra-patroon op de stengels, vandaar ook de naam. De bladeren lijken op olifantenoren, leuk hè? Let op, deze plant heeft specifiek licht en water nodig om goed te groeien.

Alocasia amazonica

De naam doet je misschien denken aan het Amazonegebied, toch komt deze soort daar niet vandaan. De Alocasia amazonica is namelijk het resultaat van menselijk ingrijpen. Met zijn donkergroene bladeren en witte nerven trekt deze plant de aandacht in elke kamer.

Alocasia macrorrhizos

De Alocasia macrorrhizos staat ook wel bekend als de Reuzentarowortel. Deze plant staat bekend om zijn enorme bladeren die tot wel 1 meter lang worden! Ideaal voor grote ruimtes waar de plant echt de show kan stelen.

Alocasia kopen

Wil je graag een Alocasia plant kopen? Laten we dan eerst de basis van deze bijzondere plant doornemen. De juiste keuze maakt een groot verschil voor je interieur en hoe je de plant verzorgt.

Start met het kiezen van het juiste type Alocasia. Wist je dat er meer dan 70 soorten zijn? Ze verschillen in grootte, vorm van het blad en kleur. Kijk eens naar de Alocasia Zebrina met zijn mooie zebra patronen. Of misschien spreekt de donkergroene kleur en witte nerven van de Alocasia Amazonica je wel aan.

Denk goed na over de plek waar je de Alocasia wilt neerzetten. Deze plant houdt van licht, maar niet van direct zonlicht. Een plaatsje dichtbij een raam dat naar het noorden gericht is of onder indirect licht is ideaal.

Heb je wel genoeg ruimte thuis voor de Alocasia? Sommige soorten zoals de Alocasia Macrorrhizos, ook bekend als Reuzentarowortel, krijgen reusachtige bladeren die wel 1 meter lang zijn!

Zorg je makkelijk voor planten? Elke Alocasia heeft bepaalde behoeften aan water en temperatuur voor de beste groei.

Met deze kennis kun je nu naar een betrouwbare plantenwinkel of online kwekerij. Let goed op de plant voordat je hem koopt. Zien de bladeren er gezond uit en zijn ze vrij van vlekken? Is de pot groot genoeg voor de wortels?

En dan, hoe neem je jouw nieuwe Alocasia mee naar huis? Zorg dat de plant tijdens het vervoer niet beschadigt.

Is de Alocasia giftig?

De Alocasia bevat helaas giftige stoffen. Dat betekent dat deze plant schade kan toebrengen aan mens en dier als je ze opeet of als ze je huid aanraakt. Laten we dit eens nader bekijken.

Is de Alocasia giftig voor katten en honden?

Heb je huisdieren, zoals nieuwsgierige katten of honden die graag planten eten? Wees dan extra voorzichtig met de Alocasia. Deze plant bevat calciumoxalaatkristallen. Die kristallen veroorzaken irritatie als je ze opeet. Zie je dat je huisdier overgeeft, kwijlt of last heeft van een gezwollen mond en keel? Dat zijn symptomen van vergiftiging.

Zet je Alocasia op een plek waar je huisdieren er niet bij kunnen. Heeft jouw kat of hond toch een hapje genomen van je Alocasia? Neem dan meteen contact op met de dierenarts.

Is de Alocasia giftig voor baby’s?

Voor baby’s geldt dezelfde waarschuwing: het eten of aanraken van een Alocasia is gevaarlijk. Baby’s hebben een gevoelige huid en maag-darmstelsel. Het eten van de bladeren of het sap kan zorgen voor maag- en darmklachten zoals diarree en overgeven. Ook kunnen ogen en huid geïrriteerd raken.

Zorg ervoor dat je Alocasia buiten bereik van kleine kinderen staat. Denk je dat je kind in aanraking is gekomen met deze plant? Neem dan meteen contact op met een arts.

Wist je dat?

De Alocasia soms ‘huilt’? Dit doet ze door overtollig water af te voeren van de bladpunten. Dit proces, bekend als guttatie, helpt de plant zich te ontdoen van extra vocht en voedingsstoffen, en is fascinerend om te zien!

Is de Alocasia luchtzuiverend?

Veel kamerplanten hebben ook het vermogen om de lucht in onze woonruimtes schoon te maken, en de Alocasia is daar één van.

We weten allemaal dat planten kooldioxide opnemen en zuurstof vrijgeven. Dat doen ze tijdens het fotosynthese proces. Heb je er ooit aan gedacht dat sommige planten ook giftige stoffen uit de lucht halen? Onderzoek laat zien dat soorten zoals de Alocasia dit ook doen.

Onze groene vriend helpt bij het filteren en verwijderen van vervuilende stoffen zoals formaldehyde, benzeem, trichloorethyleeen, xyleeen en tolueeen. Dat doen ze in jouw huis of kantoor. Je geniet niet alleen van de prachtige uitstraling van de Alocasia, je profiteert ook van een schonere en gezondere omgeving.

De Alocasia staat bekend om zijn vermogen om de lucht schoon te maken. Toch is het goed om te weten dat een plant maar een beetje giftige stoffen kan opnemen. Het is niet realistisch om te verwachten dat ze voor een grondige luchtzuivering zorgen. Het is altijd belangrijk om ook andere methoden te overwegen, zoals luchtreinigers of het regelmatig ventileren van jouw ruimtes.

Bloeit een Alocasia?

Het antwoord is ja! Veel soorten Alocasia-planten bloeien. Ze bloeien niet erg vaak en het hangt af van de plek waar ze staan. Een Alocasia die goed verzorgd is, heeft een grotere kans om te bloeien dan een plant die niet zo goed verzorgd is.

Elke Alocasia soort heeft zijn eigen bloeitijd. Sommige soorten beginnen al na een jaar met bloeien. Andere soorten beginnen pas na twee jaar of zelfs nog later.

Wat doe je als je Alocasia uitgebloeid is?

Is je Alocasia uitgebloeid? Dan zie je misschien zaaddozen aan de plant. Je wacht tot ze droog zijn en haalt ze er dan voorzichtig af. Zo bespaart je plant energie voor nieuwe groei in plaats van voor het maken van zaden.

Naast het afhalen van uitgebloeide delen, blijft goede verzorging belangrijk voor de gezondheid en schoonheid van je Alocasia. Dat betekent dat je je plant op een plek met genoeg licht moet zetten, de grond vochtig moet houden zonder dat hij te nat wordt en regelmatig voeding moet geven.

Verzorging van je Alocasia

Wil jij je Alocasia plant mooi en gezond houden? Dan is water geven erg belangrijk. De Alocasia houdt van vocht, maar te veel water is niet goed. De grond mag niet te nat zijn, een beetje vochtig is genoeg. Voelt de bovenste 2-3 cm van de grond droog aan? Dan is het tijd om water te geven.

Licht is ook belangrijk voor de Alocasia. Deze plant houdt van helder, indirect licht en kan ook groeien op plekken met halfschaduw. Let op, direct zonlicht is niet goed voor de bladeren van de Alocasia.

Wist je dat de Alocasia uit de tropen komt? Daarom houdt deze plant van vochtige lucht. Dit bootst je na door te sproeien met een plantenspuit of door de Alocasia naast andere planten te zetten. Zo maak je een mini-jungle in je woonkamer!

De Alocasia voelt zich het beste bij een temperatuur tussen de 16-27°C. Vermijd plekken met veel tocht of waar de temperatuur snel verandert. Dit vindt de Alocasia niet fijn.

Geef je Alocasia ook voeding. In de lente tot de herfst doe je dit elke twee weken bij het water geven. In de winter heeft de Alocasia minder voeding nodig.

Houd de bladeren van je Alocasia goed in de gaten. Zie je tekenen van ziekte of insecten zoals spintmijten en schildluizen? Dan is het tijd om actie te ondernemen.

Lees meer over je Alocasia verzorgen

Problemen met de Alocasia

De Alocasia maakt je plantencollectie helemaal af. Toch heeft ook deze plant zijn eigen uitdagingen. Verkeerde verzorging kan leiden tot allerlei ziektes en insectenplagen. Laten we samen een paar van deze problemen onder de loep nemen.

Ziektes

Heb je wel eens gehoord van wortelrot? Dit is een probleem dat vaak ontstaat door te veel water. Te veel water zorgt ervoor dat de wortels verdrinken en rotten. Je Alocasia kan hier zelfs aan sterven. Zorg dat je Alocasia in grond staat waar het water goed doorheen kan lopen. Houd de grond vochtig, maar niet te nat.

Zie je dat de bladeren van je Alocasia geel of bruin worden? Dit kan een teken zijn van teveel water geven, te weinig licht of een tekort aan voedingsstoffen. Let hier goed op!

Insectenplagen

Je Alocasia kan ook last krijgen van vervelende insecten zoals spintmijten en schildluizen. Spintmijten zuigen het sap uit de bladeren. Hierdoor ontstaan kleine gele of bruine vlekjes. Je bestrijdt ze met speciale insecticiden of natuurlijke middelen zoals neemolie.

Schildluizen zijn kleine insecten met een hard, schildvormig hoesje om hun lichaam. Ze voeden zich met het sap van de plant. Het is een uitdaging om deze insecten te verwijderen, maar het is belangrijk voor de gezondheid van je plant.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Alocasia. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat voor soorten Aglaonema zijn er?

Er zijn allerlei soorten Aglaonema, zoals de ‘Silver Bay’, ‘Red Gold’ en ‘Rainbow’.

Is een Aglaonema giftig?

Ja, een Aglaonema is giftig. Wees voorzichtig als je kinderen of huisdieren hebt.

Wat doet de Aglaonema voor de lucht in je huis?

De Aglaonema zuivert de lucht. Dat helpt om de luchtkwaliteit te verbeteren en kan stress en angst verminderen.

Hoe zorg je voor een Aglaonema?

Voor een Aglaonema zorgen betekent: op tijd water geven, de juiste temperatuur en licht geven, voeding geven en de plant op tijd verpotten.

Welke problemen kunnen er bij een Aglaonema voorkomen?

Je Aglaonema kan problemen hebben zoals: gele bladeren door te veel water, bladverbranding door de zon, stilstaande groei door een gebrek aan voeding en ongedierte zoals spintmijten en wolluizen. Herken en los deze problemen snel op.


Plaats een reactie