Alocasia (Olifantsoor)

Ben je op zoek naar een statement plant met grote, weelderige bladeren?

Ontmoet de Alocasia, ook wel bekend als de Olifantsoor. Deze exotische kamerplant gedijt het beste bij helder, indirect licht en regelmatige bewatering. Ontdek hoe je deze indrukwekkende plant kunt verzorgen en creëer een groene oase in je huis.

Alocasia eigenschappen

Alocasia eigenschappen
Latijnse naamAlocasia
Nederlandse naamOlifantsoor
Bekendste soorten

Amazonica, Frydek, Polly, Portodora, Zebrina

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Alocasia plant is afkomstig uit de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië en Australië.
Maximale grootte Kleine kamerplant (60-90 cm)
BladgrootteJa
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Alocasia binnenshuis is afhankelijk van de specifieke soort en omstandigheden. In het algemeen bloeit de plant niet vaak en is het vooral de bladgroei die opvalt.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMoeilijk
Water gevenVeel
GiftigJa

Waar komt de Alocasia vandaan?

De Alocasia is een plant die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Hier groeit hij in de regenwouden van landen zoals Thailand, Maleisië, en Indonesië. De plant groeit daar voornamelijk op de bosbodem en langs beekjes. Door zijn mooie bladeren werd hij al snel populair als sierplant en werd hij in de 19e eeuw geïntroduceerd in Europa. Sindsdien heeft de plant ook zijn weg gevonden naar andere delen van de wereld. De Alocasia is een echte tropische plant die van warmte en luchtvochtigheid houdt. Je kunt hem dus het beste binnen in een lichte, warme ruimte plaatsen met af en toe een sproeibeurt om hem gezond te houden.

Alocasia soorten

Er zijn veel verschillende soorten Alocasia verkrijgbaar, elk met hun eigen unieke uiterlijk en eigenschappen. Ben je op zoek naar een nieuwe aanwinst voor je plantencollectie en wil je weten welke Alocasia momenteel populair zijn? Hier zijn de 6 meest geliefde soorten op dit moment:

 • Alocasia Amazonica: Deze plant heeft grote, groene, pijlvormige bladeren met opvallende witte nerven. Het is een echte eyecatcher in je interieur.
 • Alocasia Zebrina: Deze plant heeft bladeren met een kenmerkend zebra-achtig patroon. Het geeft een speels en exotisch tintje aan je ruimte.
 • Alocasia Polly: Met zijn glanzende, groene bladeren en stelen is de Alocasia Polly een elegante toevoeging aan je plantenverzameling.
 • Alocasia Regal Shields: Deze Alocasia heeft grote, glanzende, donkergroene bladeren met zilverachtige aders. Het is een prachtige plant die een luxe uitstraling geeft.
 • Alocasia Stingray: Deze Alocasia dankt zijn naam aan de vorm van zijn bladeren, die lijken op de staartvin van een pijlstaartrog. Een unieke en opvallende keuze.
 • Alocasia Frydek: Met zijn fluweelzachte, donkergroene bladeren met zilverachtige aders is deze Alocasia een bijzondere verschijning. Het geeft een vleugje luxe aan je interieur.

Met de vele verschillende soorten Alocasia is er voor ieder wat wils. Kies de Alocasia die het beste past bij jouw stijl en zorg ervoor dat je deze prachtige kamerplanten op de juiste manier verzorgt, zodat ze lang en gezond blijven.

Wist je dat de Alocasia een geweldige luchtzuiveraar is? Hij kan schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen uit de lucht filteren.

Olifantsoor kopen, waar let je op?

Als je een Alocasia wilt kopen in de winkel, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten.

 1. Ten eerste moet je kijken naar de grootte en de gezondheid van de plant. Zorg dat je voor een gezonde plant kiest met stevige bladeren die niet geel zijn of vlekken hebben.
 2. Ten tweede is het belangrijk om te weten welke Alocasia-soort je wilt hebben en welke verzorging deze nodig heeft. Vaak staan deze details op het kaartje bij de plant.
 3. Ook moet je letten op de standplaats van de plant in de winkel en of deze overeenkomt met de plek waar je de plant thuis wilt neerzetten.
 4. Vraag aan het personeel in de winkel welk substraat geschikt is voor jouw Alocasia en koop bijvoorbeeld ook direct een geschikte pot voor de plant.
 5. Tot slot is het goed om te weten hoe je de plant het beste kunt verzorgen en welke stappen je kunt nemen om de plant gezond te houden, zoals het geven van voldoende water, zonlicht en voeding.

Zorg dus dat je je goed inleest voordat je een Alocasia koopt en vraag gerust het personeel in de winkel om advies.

Is de Alocasia giftig?

Ben je een liefhebber van de Aglaonema? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.

Is de Alocasia giftig voor mensen?

De Alocasia is giftig voor mensen. Als je de plant per ongeluk inslikt, kan dit zorgen voor irritaties in de mond en keel, braken, buikpijn en diarree. Daarom is het belangrijk om de plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden en de handen grondig te wassen na het aanraken van de plant. Wees je bewust van de giftigheid en geniet van deze mooie plant met de nodige voorzichtigheid.

Is de Alocasia giftig voor katten en honden?

De Alocasia is giftig voor honden en katten. Het eten van de plant kan leiden tot misselijkheid, braken, diarree en in ernstige gevallen zelfs tot nierfalen en de dood. Het sap van de plant kan ook huidirritatie veroorzaken. Zorg dat je huisdieren niet in de buurt komen van deze plant en zet hem op een veilige plek waar ze niet bij kunnen komen. Als je vermoedt dat je huisdier de plant heeft gegeten, zoek dan direct medische hulp bij een dierenarts.

Is de Alocasia luchtzuiverend?

Wist jij dat de Alocasia niet alleen mooi is, maar ook luchtzuiverend kan werken? Door de grote bladeren kan de plant allerlei schadelijke stoffen uit de lucht filteren. Zo kan de Alocasia zorgen voor een gezondere omgeving in huis. Wil jij ook een Alocasia in huis halen? Zorg dan wel dat je de plant buiten het bereik van kinderen en huisdieren houdt, omdat de giftigheid van de plant niet te onderschatten is. Door regelmatig water te geven en de plant op een lichte plek te zetten, kan de Alocasia nog jarenlang bijdragen aan een schone en gezonde lucht in huis!

Alocasia verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij volop kunnen genieten van jouw prachtige Alocasia plant? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze het best kunt verzorgen. Een Alocasia heeft namelijk wat specifieke eigenschappen wat betreft water geven, licht en bemesting. In deze tekst geven we jou de beste tips voor de verzorging van deze plant. Zo kan jij ervoor zorgen dat jouw Alocasia er stralend bij staat en je er langer van kan genieten.

Wil je meer weten over hoe je Alocasia het best kunt verzorgen? Bekijk onze Alocasia Verzorging pagina.

Alocasia onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Alocasia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Alocasia gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje is dat de bladeren van de Alocasia grote oren worden genoemd vanwege hun vorm en grootte.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Alocasia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat voor plant is de Alocasia?

De Alocasia is een plant met grote, decoratieve bladeren die afkomstig is uit Zuidoost-Azië en bekend staat om zijn giftigheid.

Wat zijn de ideale groeiomstandigheden voor de Alocasia?

Alocasia heeft warmte nodig en veel water. Ze verkiest vochtige lucht en een goed doorlatende bodem. Bescherm tegen harde wind.

Hoe moet je de Alocasia verzorgen?

Zorg voor een Alocasia door hem in vochtige, goed gedraineerde grond te plaatsen met voldoende zonlicht en temperatuur tussen 15-30 graden Celsius. Vermijd tocht en droge grond.

Is de Alocasia giftig?

Alocasia planten zijn giftig voor mens en dier bij inname. Houd ze buiten bereik van kinderen en huisdieren.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn Alocasia niet gaat hangen?

Zorg ervoor dat de Alocasia niet te nat staat en geef regelmatig water. Plaats ook de plant niet in direct zonlicht en houd de luchtvochtigheid hoog.

Plaats een reactie