Tuin aanleggen

Wil je een prachtige tuin? Begin dan met jouw droomplek! Ontdek hoe je stap voor stap je tuin aanlegt. Geen groene vingers? Geen probleem, wij maken het simpel. Creëer je eigen paradijs en geniet het hele jaar door.

Het aanleggen van een tuin plannen

We gaan starten met het proces van het plannen van je droomtuin. Een goede voorbereiding is de basis van alles. Zo is het ook met tuinaanleg. Je begint altijd met het bepalen van je doelen en maakt op basis daarvan een tuinontwerp.

Je doelen bepalen

Allereerst, vorm een duidelijk beeld van wat je wilt bereiken met je tuin. Is het een plaats om te ontspannen of een speeltuin voor je kinderen?

 • Schets eerst je ideale tuin.
 • Schrijf op wat je in je tuin wilt; een vijver, een tuinhuisje, een moestuin, of misschien zelfs een boomhut?
 • Noem de kleuren die je in de bloemen en planten wilt zien.

Je huidige tuin analyseren

Tuinen zijn niet zoals kamers in je huis, hun groei wordt beïnvloed door het weer. Daarom is het analyseren van de locatie belangrijk. Hier volgen wat nuttige stappen om te volgen:

Zonlicht analyse

Zon maakt je tuin levendig. Kom te weten:

 • Hoeveel zonlicht je tuin krijgt en waar dit vooral is.
 • Vergeet niet dat sommige planten veel zonlicht nodig hebben, terwijl andere dat niet nodig hebben.

Bodem test

De grond in je tuin bepaalt welke planten het best groeien.

 • Test de pH-waarde van je grond. Hiervoor koop je een simpele bodemtestkit bij het tuincentrum.
 • Bepaal vervolgens welke bodemverbeteraars je nodig hebt.

Ruimteanalyse

Of je tuin nu groot of klein is, elke tuin heeft zijn eigen unieke charme.

 • Meet de beschikbare ruimte in je tuin op.
 • Denk na over hoe groot de planten kunnen worden als ze volgroeid zijn.

Budgetteren voor tuinaanleg

Hoewel we allemaal groot dromen, moeten we realistisch blijven over wat we willen uitgeven.

 • Bereken de kosten van planten, bestrating, gereedschap en eventueel hovenierswerk.
 • Vergeet de onderhoudskosten niet.

Locaties plannen voor planten, paden, structuren, en eventuele speelplekken

Teken je plannen uit. Waar wil je bloemen? Waar wil je het pad?

 • Teken eerst de vorm van je tuin.
 • Voeg daarna de elementen toe: planten, paden, tuinhuis, trampoline etc.

Veiligheids- en onderhoudsoverwegingen

Vergeet niet om veiligheid voorop te stellen, vooral als er kinderen in de tuin spelen.

 • Plan een veilige plaats voor de speelplek.
 • Kies veilige, duurzame materialen.
 • Overweeg planten en structuren die weinig onderhoud vergen als je niet elke week in de tuin wilt werken.

Een goede planning is de sleutel tot succes. Volg deze stappen en leg een solide basis voor je tuin.

Kosten voor het aanleggen van je tuin

Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen is het belangrijk om een realistisch beeld te hebben van de kosten die hiermee gepaard gaan. De kosten voor het aanleggen van een tuin kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de tuin, het gekozen ontwerp, de materialen en de complexiteit van het werk.

Basisbegroting

 1. Ontwerpkosten: Indien je gebruikmaakt van een professionele tuinontwerper, kunnen deze kosten variëren van een paar honderd tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en de reputatie van de ontwerper.
 2. Grondwerk: Dit is vaak de eerste stap in het aanleggen van een tuin. Het omvat het egaliseren van de grond, het verwijderen van oud groen en puin, en kan ook grondbewerking voor betere drainage omvatten. Kosten hiervoor beginnen meestal rond de €10 per vierkante meter.
 3. Beplanting: De kosten voor planten kunnen sterk variëren. Eenvoudige, kleine planten kunnen enkele euro’s kosten, terwijl grote, volwassen planten of speciale soorten veel duurder kunnen zijn. Denk aan een budget van €10 tot €30 per vierkante meter voor een gemiddeld beplante tuin.
 4. Bestrating en terrassen: Dit is vaak een van de duurste onderdelen. De kosten zijn afhankelijk van het gekozen materiaal (zoals tegels, hout, grind) en de grootte van het te bestraten gebied. Prijsindicaties variëren van €50 tot €150 per vierkante meter, afhankelijk van de materiaalkeuze en complexiteit van het ontwerp.
 5. Gazon: De aanleg van een gazon kan relatief goedkoop zijn als je kiest voor graszaad, beginnend bij ongeveer €5 per vierkante meter. Kies je echter voor grasmatten, dan kan dit oplopen tot €10 per vierkante meter of meer.
 6. Extra’s: Denk aan elementen zoals een vijver, schutting, verlichting, een tuinhuisje of speeltoestellen. Deze extra’s kunnen de kosten aanzienlijk verhogen, afhankelijk van de gekozen materialen en ontwerpen.

Overige Overwegingen

 • Arbeidskosten: De arbeidskosten voor het aanleggen van een tuin kunnen aanzienlijk zijn. Deze kosten hangen af van de complexiteit van het project en de ervaring van de hovenier. Over het algemeen kun je rekenen op €30 tot €50 per uur voor een gekwalificeerde hovenier.
 • Onderhoudskosten: Denk aan de toekomstige onderhoudskosten. Een tuin met veel beplanting en gazon vereist meer onderhoud dan een tuin met voornamelijk bestrating.
 • Duurzaamheid en Milieu: Overweeg duurzame en milieuvriendelijke opties, zoals inheemse planten die minder water nodig hebben, of gerecyclede materialen. Dit kan op lange termijn kosten besparen en is beter voor het milieu.

De kosten voor het aanleggen van een tuin kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van vele factoren. Een goed doordacht plan en budget zijn essentieel. Overweeg om offertes van verschillende hoveniers te vergelijken en sta open voor hun professionele advies om een tuin te creëren die aan jouw wensen voldoet binnen het beschikbare budget.

Het aanleggen van de tuin voorbereiden

Wat leuk dat je een tuin wilt aanleggen! Weet je, een mooie tuin komt niet in één dag. Vandaar dat zorgvuldige voorbereiding heel belangrijk is. Hieronder zal je eenvoudige stappen vinden die je helpen om de tuin van je dromen te realiseren.

Materialen en gereedschappen voor tuinaanleg

Om te beginnen, voordat je aan de slag gaat met je tuin, heb je enkele specifieke gereedschappen nodig. De volgende zaken komen altijd van pas:

 • Een schop helpt je om te graven, een hark om de grond vlak te maken en een tuinslang of gieter om te zorgen voor genoeg water. Ook een tuinschaar en tuinhandschoenen zijn handig.
 • Kies bij het kopen van planten voor soorten die het goed doen op de grond en in het klimaat van je tuin. Kies verschillende soorten planten om vlinders, bijen en vogels naar je tuin te lokken. Ook heb je materialen nodig om paden en terrassen aan te leggen, zorg dat deze bij de stijl van je huis en tuin passen.
 • Als het op grond en meststoffen aankomt, zorg dan dat deze passen bij de planten die je wilt laten groeien.

Voorbereiden van de grond voor de tuin

Je hebt het wellicht al gehoord, maar een goede bodem is de basis van elke succesvolle tuin. En dit is hoe je de grond klaar kunt maken:

 • Begin met onkruid en rommel, zoals stenen, uit de grond te halen. Ploeg daarna de grond om met een tuinfrees of een spade. Dit heet ook wel ‘roteren’, het maakt de grond los zodat water goed kan wegzakken en lucht kan doordringen.
 • Afhankelijk van de kwaliteit van je grond, lukt het misschien beter als je de grond een beetje helpt. Hoe doe je dat? Voeg compost, mest of speciale bodemverbeterende middelen toe. Dit maakt de grond rijker en helpt je planten beter groeien.
 • Heb je een tuin op kleigrond of op een plek waar water moeilijk weg kan? Overweeg dan een drainagesysteem. Dit voorkomt dat je grond te veel water krijgt en te nat wordt.

Met goed voorbereide grond en de juiste gereedschappen en materialen, heb je alles dat je nodig hebt om je tuin aan te leggen. Veel plezier!

Tuin aanleggen

Ben je klaar voor een groene tuin vol leven? Hier zijn de tips voor het aanplanten van je tuin.

Planten in de tuin

Planten, het belangrijkste onderdeel van je tuin, vragen om aandacht. Niet alleen waar je ze plaatst, maar ook hoe diep en ver uit elkaar is belangrijk. Elke plant heeft zijn eigen voorkeuren, dus kijk op het etiket hoe je ze moet planten.

 • Diepte: Plant de wortels op de juiste diepte. Te diep of te ondiep werkt niet goed. Over het algemeen zet je planten net zo diep als ze in de pot stonden.
 • Afstand: Geef planten genoeg ruimte. Als planten te dicht op elkaar staan, vechten ze om licht en voedsel en krijgen ze sneller ziektes.

Na het planten zorg je voor de planten. Water geven is belangrijk. Verse planten hebben goed water nodig om de wortels te laten groeien. Je helpt ze zo om zich thuis te voelen in hun nieuwe omgeving. Vergeet niet ze voeding te geven. Een beetje compost of organische mest helpt veel.

Aanleg van paden en structuren in de tuin

Met de aanleg van paden en structuren in je tuin, geef je je tuin een bijzondere vorm. Volg deze tips om dat goed te doen.

 • Materialen voor tuinaanleg: Zoek de materialen die goed in je tuin passen. Je vindt misschien bakstenen mooi voor een rustieke look, of strak beton voor een modern gevoel. Het is jouw tuin, dus maak hem zo uniek als je zelf wilt.
 • Installatieproces: Heb je het materiaal gekozen? Tijd voor het aanleggen. Vraag hulp als je die nodig hebt. Een beetje hulp van ervaren handen bespaart jou veel tijd en zorgen. Houd in je achterhoofd dat een goed aangelegd pad bijdraagt aan structuur, veiligheid en duurzaamheid van je tuin.

Installatie van een irrigatiesysteem in de tuin

Wil je een groene oase in je tuin? Dan heb je een goed irrigatiesysteem nodig.

 • Overzicht van allerlei irrigatiesystemen: Er zijn allerlei soorten irrigatiesystemen. Een eenvoudige sproeier, of een uitgebreid druppelirrigatiesysteem: wat past bij je planten, de grootte van je tuin en je budget?
 • Proces voor het installeren van een irrigatiesysteem: Je zet een irrigatiesysteem op met hulp van een professional of je doet het zelf. Veel systemen hebben een duidelijke handleiding. Denk wel aan de waterverdeling. Die moet gelijk zijn over de tuin. Je wilt niet dat sommige plekken te veel water krijgen, en andere te weinig. Een goed irrigatiesysteem bespaart water, tijd en moeite.

Kort samengevat: plant met aandacht, leg je paden goed aan en zorg voor voldoende water. Zo geniet je jarenlang van een prachtige groene tuin.

Een nieuw aangelegde tuin onderhouden

Tuinen hebben zorg en aandacht nodig, ook als ze nieuw zijn. Hieronder enkele handige tips en informatieve instructies om je tuin goed te onderhouden.

 • Water geven: Is je tuin dorstig? Water is belangrijk voor je tuin. Geef ’s ochtends vroeg water en check altijd eerst de grond. Voelt die droog? Geef dan water. Is de grond vochtig? Dan heeft je tuin voor nu genoeg water.
 • Snoeien: Wil je een nette tuin? Snoei dode takken en bladeren weg. Snoei met scherp gereedschap om je planten gezond te houden.
 • Onkruid wieden: Zie je onkruid? Wied het dan meteen. Hoe langer je wacht, hoe sneller het onkruid zich verspreidt. Vergeet niet om het onkruid met de wortel eruit te trekken zodat het niet weer aangroeit.
 • Beheersing van schimmel en ongedierte: Zie je tekenen van schimmel of ongedierte in je tuin? Inspecteer je tuin regelmatig en gebruik, als je het nodig hebt, milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen.

Seizoensgebonden tuinonderhoud

Elk seizoen brengt nieuwe taken voor je tuin. In het voorjaar plant je nieuwe planten, in de herfst ruim je bladeren op, in de zomer geef je genoeg water en in de winter bescherm je jouw planten tegen de kou.

Probleemoplossing voor veelvoorkomende tuinproblemen

Heb je problemen in je tuin? Geef niet op, dat is normaal. Meestal ontstaan problemen door te veel of te weinig van iets, of niet op tijd actie ondernemen. Te veel water, te weinig zon, niet op tijd gesnoeid – je tuin geeft je signalen. Leer deze signalen te begrijpen en reageer erop. Goed onderhoud voorkomt de meeste problemen. En vergeet niet, ook de beste tuiniers lopen wel eens tegen een probleem aan.

Duurzaam tuinieren

Veel mensen willen meehelpen om de wereld een beetje groener te maken. Met duurzaam tuinieren ook wel ecologisch tuinieren genoemd, doe je dat, en het is nog makkelijk ook!

Voordelen van duurzaam tuinieren

Stel je eens voor dat je een prachtige tuin hebt, en dat die ook goed is voor de wereld om je heen. Dat is duurzaam tuinieren! Je kiest slimme planten die vanzelf goed groeien in Nederland. Ze hebben weinig zorg nodig en gebruiken niet veel water en energie. En alles wat je snoeit of uit je tuin haalt, gebruik je opnieuw. Zo maak je compost, dat helpt om je grond beter te maken. Je ontdekt de kringloop van de natuur in je eigen tuin. Daar heb je zelf voordeel van, want je tuin is gezonder, groeit beter en ziet er mooier uit. En je helpt de wereld ook nog een stukje vooruit.

Technieken voor duurzaam tuinieren

Er zijn veel manieren om duurzaam te tuinieren. Ik ga je er een paar laten zien.

Compost maken en gebruiken

Heb je veel snoeiafval, oude bladeren of resten van planten in je tuin? Dan maak je daarvan een composthoop. Zo doe je dat:

 • Zoek een rustig plekje in je tuin, uit de wind en uit de zon.
 • Maak een stapel met bruin materiaal (bijvoorbeeld bladeren) en groen materiaal (bijvoorbeeld grassnippers).
 • Draai de stapel eens in de twee weken om met een tuinvork.

Na een paar maanden heb je je eigen compost, dat lekker veel voeding heeft. Daarmee maak je de grond voor je planten beter.

Waterbesparende technieken

Drinken je planten veel in een droge zomer? Dat hoeft niet allemaal kraanwater te zijn. Met deze technieken help je om water te besparen in je tuin:

 • Gebruik een regenton om regenwater op te vangen.
 • Geef ’s ochtends of ’s avonds water, als het koeler is en het water minder snel verdampt.
 • Leg een laagje mulch rond je planten. Daardoor blijft er vocht in de grond en drogen je planten niet uit.

Gebruik van inheemse en sterke planten

Waarom moeilijk doen met planten die het hier niet goed doen, als er ook veel planten zijn die van nature in Nederland voorkomen? Die groeien goed, zonder extra water of voeding. En ze zijn ook nog eens goed voor onze dieren en insecten. Dat is leuk voor de dieren in je tuin. Kies daarom voor planten die vanzelf groeien in Nederland! Vraag bij een kwekerij welke planten dat zijn. Met de juiste planten is je tuin een plaatje, zonder dat het veel werk kost.

Specifieke tuinstijlen en thema’s

Een tuin weerspiegelt altijd een deel van wie jij bent. Er zijn allerlei tuinstijlen en het kiezen van de stijl die bij jou past is onderdeel van het tuinierproces. Houd je van strak en modern? Een moderne of minimalistische tuin is dan perfect voor jou. Ben jij meer een vrije geest met een liefde voor kleur, seizoensveranderingen en een beetje chaos? Kies dan voor een cottage tuin.

Overzicht van verschillende tuinstijlen

Natuurlijk zijn er nog veel meer stijlen om uit te kiezen:

 • Mediterrane tuinen: Denk hierbij aan olijfbomen, kruiden, terracotta potten, grindpaden en pergola’s die in de hete zomer schaduw geven.
 • Japanse en Aziatische tuinen: Deze tuinen staan bekend om hun rustige uitstraling en harmonie tussen alle elementen. Water, stenen en planten spelen een grote rol.
 • Bee-friendly tuinen: Deze tuinen trekken bijen en andere bestuivers aan. Het is een prachtige manier om natuur en schoonheid samen te brengen.

Hoe jij een specifieke stijl of thema in je tuin aanbrengt

Eenmaal de tuinstijl gekozen, begint het echte werk. Elk thema vraagt om specifieke elementen. Laat je inspireren voor je tuinstijl online, in boeken of door het bezoeken van showtuinen en botanische tuinen bij jou in de buurt.

Volg deze stappen om dat thema in je tuin aan te brengen:

 • Leer de kenmerkende eigenschappen van de gekozen tuinstijl.
 • Kies planten en materialen die passen bij die stijl.
 • Maak een grondplan waarop je de elementen van de tuinstijl aanduidt.
 • Begin met het grootste element en voeg de kleinere details toe.
 • Houd in gedachten dat een thematuin meer onderhoud vraagt dan een gewone tuin.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het aanleggen van je tuin. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat kost het om een tuin aan te leggen?

Hoeveel je betaalt voor het aanleggen van een tuin, ligt aan allerlei dingen. Zo is een grote tuin duurder om aan te leggen dan een kleine. Ook als je kiest voor hele bijzondere planten of dure materialen gebruikt, betaal je meer. Belangrijk is dan ook om vooraf goed na te denken over wat je wilt uitgeven.

Hoe lang duurt het om een tuin aan te leggen?

Het hangt van allerlei dingen af hoeveel tijd het kost om een tuin aan te leggen. Denk hierbij aan de grootte van je tuin, hoe ingewikkeld het ontwerp is en welke planten je kiest. Een simpele tuin heb je in een paar dagen aangelegd, maar voor een ingewikkelde tuin heb je een paar weken nodig.

Wat is de beste tijd om een tuin aan te leggen?

Je legt een tuin het beste aan in het late voorjaar of vroege najaar. De grond is dan niet te nat of te droog, daardoor graaf je makkelijker en is planten makkelijker. Bovendien, de planten groeien in deze tijd van het jaar het beste.

Hoe vind ik de juiste planten voor mijn tuin?

Kijk goed naar je tuin. Welke planten groeien goed bij hoeveel zon en vocht er is? Is de grond zandig, kleiig of iets tussenin? De antwoorden op deze vragen helpen je de juiste planten voor je tuin te kiezen.

Hoe schakel ik een hovenier in om mijn tuin aan te leggen?

Kies een hovenier met ervaring en kennis van tuinaanleg. Je vindt een hovenier door te luisteren naar wat anderen zeggen, te zoeken op internet of het vragen aan medewerkers van tuincentra.

Plaats een reactie