Yucca elephantipes (Palmlelie)

De Yucca elephantipes, ook wel bekend als de palmlelie, is een prachtige kamerplant die in elke woonkamer past.

Hoe zorg je ervoor dat deze plant goed blijft groeien? Welke standplaats is het beste en hoe vaak moet je hem water geven? In dit artikel leer je alles over de verzorging van deze mooie plant.

Ontdek de beste tips en tricks voor het laten bloeien van jouw Yucca elephantipes en geniet van deze groene aanwinst in huis!

Yucca elephantipes eigenschappen

Yucca elephantipes eigenschappen
Latijnse naamYucca elephantipes
Nederlandse naamPalmlelie
Bekendste soorten

Giant Yucca, Spineless Yucca, Spanish Dagger, Adam’s Needle, Joshua Tree

Behoort tot de familieAsparagaceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Yucca elephantipes plant, ook wel bekend als de reuzenyucca, is afkomstig uit Midden-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten. Het groeit in droge gebieden zoals woestijnen en scrublands.
Maximale grootte Grote kamerplant (150-210 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsVeel licht
OnderhoudMakkelijk
Water gevenWeinig
GiftigNee

Waar komt de Yucca elephantipes vandaan?

De Yucca elephantipes, ook wel bekend als de olifantspoot of de voet van de olifant, komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika. Je vindt ze in landen als Mexico, Guatemala en Honduras. In deze gebieden groeien ze in droge woestijn- en bergachtige gebieden, waar ze worden blootgesteld aan extreme temperaturen en weinig regenval. Yucca elephantipes zijn aangepast aan deze omstandigheden en hebben dikke, vlezige stengels en bladeren die vocht opslaan om droogte te kunnen overleven. In het wild kunnen ze tot wel negen meter hoog worden en bloeien ze met witte bloemen in de zomer. Door hun aanpassingsvermogen gedijen ze echter ook goed in kantoren en woonkamers, waar ze een populaire kamerplant zijn geworden.

Yucca elephantipes soorten

Er zijn veel verschillende soorten Yucca elephantipes die je kunt kiezen om je huis of tuin op te fleuren. Hieronder vind je 6 van de meest populaire Yucca elephantipes op dit moment:

 • Yucca elephantipes ‘Jewel’: Deze variëteit heeft mooie groene bladeren met subtiele witte strepen, wat zorgt voor een stijlvolle en elegante uitstraling.
 • Yucca elephantipes ‘Silver Star’: Deze Yucca heeft zilverachtig blad dat een vleugje glans toevoegt aan elke ruimte. Het is de perfecte plant voor decoratie in een modern interieur.
 • Yucca elephantipes ‘Golden Sword’: Met zijn opvallende gele bladeren is deze Yucca een echte blikvanger. Het voegt een vleugje vrolijkheid toe aan elke omgeving.
 • Yucca elephantipes ‘Giant Sword’: Deze variëteit heeft extra lange en brede bladeren, waardoor het een imposante en statige uitstraling heeft. Het is een perfecte aanvulling op een grote ruimte.
 • Yucca elephantipes ‘Variegata’: Met zijn bont gekleurde bladeren is deze Yucca een echte eyecatcher. De variërende tinten groen en wit zorgen voor een prachtig contrast.
 • Yucca elephantipes ‘Ripple Jade’: Deze Yucca heeft gekrulde bladeren die zorgen voor een uniek en speels effect. Het voegt een interessant element toe aan elke ruimte.

Of je nu houdt van subtiele strepen, zilverachtig blad of felgekleurde tinten, er is zeker een Yucca elephantipes die bij jouw smaak en stijl past. Dus waar wacht je nog op? Kies een mooie Yucca uit en geniet van de schoonheid van deze prachtige planten!

Wist je dat de Yucca elephantipes ook wel de olifantspoot wordt genoemd vanwege zijn dikke stam van onder naar boven? Dit maakt hem uniek onder de andere Yucca-planten.

Palmlelie kopen, waar let je op?

Als je een Yucca elephantipes wilt kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder hebben we de zes belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet:

 1. Standplaats: De Yucca elephantipes groeit het best op een lichte plek, maar vermijdt het directe zonlicht. Zorg dat de plant niet op de tocht staat.
 2. Grond: De plant heeft een goed doorlatende grond nodig, bijvoorbeeld cactusgrond. Geef niet te veel water, anders kan de plant gaan rotten.
 3. Grootte: De Yucca elephantipes kan een flinke plant worden en daarom heb je er genoeg ruimte voor nodig.
 4. Leeftijd: Het is beter om een plant te kopen die al een aantal jaren oud is, omdat jonge planten vaak gevoeliger zijn voor ziektes en plagen.
 5. Bladeren: Let erop dat de bladeren stevig en mooi groen zijn. Bruine of geelachtige plekken kunnen duiden op ziektes of plagen.
 6. Prijs: De Yucca is een relatief dure plant, dus zorg dat je niet te veel betaalt. Informeer bij verschillende winkels naar de prijs.

Is de Yucca elephantipes giftig?

Ben je een liefhebber van de Veitchia? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.

Is de Yucca elephantipes giftig voor mensen?

De Yucca elephantipes is niet giftig voor mensen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken wanneer je deze plant in huis hebt staan. Echter, het sap van de bladeren kan wel wat huidirritatie veroorzaken, dus wees voorzichtig wanneer je de plant snoeit of verpot. Andere delen van de plant, zoals de wortels, zijn wel giftig voor huisdieren, dus houd hier rekening mee als je huisdieren hebt.

Is de Yucca elephantipes giftig voor katten en honden?

De Yucca elephantipes is giftig voor zowel honden als katten. Wanneer ze de plant eten, kan dit leiden tot braken, diarree en neurologische symptomen zoals trillen en incoördinatie. Het is belangrijk om je huisdieren uit de buurt van deze plant te houden en ervoor te zorgen dat ze geen toegang hebben tot de bladeren of stengels. Als je vermoedt dat je huisdier de plant heeft gegeten, zorg dan dat je zo snel mogelijk contact opneemt met een dierenarts.

Is de Yucca elephantipes luchtzuiverend?

Jazeker! Naast zijn prachtige uiterlijk heeft deze plant ook de eigenschap om schadelijke stoffen te filteren uit de lucht. Hoe doet hij dat? Door zijn bladeren absorbeert hij gifstoffen zoals benzeen, formaldehyde en tolueen. Daarnaast afgestoten waterdamp die bacteriën en schimmels uit de lucht verwijdert. Het beste zet je deze Yucca elephantipes in de slaapkamer, want hij zorgt niet alleen voor een mooie, maar ook gezonde omgeving. Wil je meer tips over het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis? Zorg dan voor een goede ventilatie en plaats nog een paar andere luchtzuiverende planten, zoals de Sansevieria trifasciata of de Epipremnum aureum.

Yucca elephantipes verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Yucca elephantipes, ook wel palmlelie genoemd, zo goed mogelijk verzorgen? Deze tropische plant is een mooie toevoeging aan jouw interieur, maar heeft wel de juiste verzorging nodig. In dit artikel geven we jou praktische en duidelijke tips voor het verzorgen van deze stoere plant. Van de juiste standplaats tot de beste watergift en van voeding tot verpotten, alles komt aan bod. Zo geniet jij straks van een gezonde en mooie Yucca elephantipes!

Wil je meer weten over hoe je Yucca elephantipes het best kunt verzorgen? Bekijk onze Yucca elephantipes Verzorging pagina.

Yucca elephantipes onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Yucca elephantipes wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Yucca elephantipes gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje is dat de Yucca elephantipes oorspronkelijk uit Centraal-Amerika komt en dat sommige dieren zoals eekhoorns en vogels de zaden van deze plant eten als voedsel.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Yucca elephantipes plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de Yucca elephantipes?

De Yucca elephantipes is een sierlijke en makkelijk te onderhouden plant die vaak in huizen en kantoren wordt gebruikt.

Hoe verzorg je een Yucca elephantipes?

Verzorg een Yucca elephantipes door hem op een zonnige plek te zetten, spaarzaam water te geven en af en toe stof te verwijderen.

Kan de Yucca elephantipes in de volle zon staan?

Yucca elephantipes kan in de volle zon staan.

Wordt de Yucca elephantipes groot?

Ja, de Yucca elephantipes kan groot worden tot wel 2,5 meter hoog en 1 meter breed. Zorg voor voldoende ruimte en goede verzorging.

Is de Yucca elephantipes giftig voor huisdieren?

Is Yucca elephantipes giftig voor huisdieren? Ja, de hele plant is giftig en kan braken, diarree en spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Plaats een reactie