Strelitzia (Paradijsvogelbloem)

De Strelitzia, ook wel bekend als de paradijsvogelbloem, is een bijzondere kamerplant met prachtige bloemen.

Hoe zorg je ervoor dat deze plant goed blijft groeien en bloeien? In dit artikel geven we je praktische tips en instructies voor de verzorging van de Strelitzia. Ontdek hoe je ervoor zorgt dat deze plant een echte eyecatcher wordt in jouw interieur!

Strelitzia eigenschappen

Strelitzia eigenschappen
Latijnse naamStrelitzia
Nederlandse naamParadijsvogelbloem
Bekendste soorten

Nicolai, Reginae, Mandela’s Gold, Dwarf, Augusta

Behoort tot de familieStrelitziaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Strelitzia plant komt uit Zuid-Afrika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (60-90 cm)
BladgrootteJa
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Strelitzia binnenshuis is afhankelijk van verschillende factoren, maar meestal bloeit de plant in de lente of zomer.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsVeel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigJa

Waar komt de Strelitzia vandaan?

De Strelitzia, ook wel de paradijsvogelbloem genoemd, vindt zijn oorsprong in Zuid-Afrika. Deze plant groeit daar in de vrije natuur en is daarom gewend aan een warm klimaat. De Strelitzia is vooral bekend vanwege zijn exotische uiterlijk en kleurrijke bloemen, die lijken op de staartveren van een paradijsvogel. De plant kan tot wel twee meter hoog worden en heeft grote bladeren die lijken op die van een bananenplant. De bloemen van de Strelitzia zijn erg populair als snijbloemen omdat ze lang mooi blijven. Je kunt de Strelitzia zowel binnen als buiten in de tuin planten, maar hij heeft wel veel zonlicht en water nodig om goed te groeien.

Strelitzia soorten

Er bestaan veel verschillende soorten Strelitzia, ook wel bekend als paradijsvogelbloemen. Deze planten zijn geliefd vanwege hun opvallende bloemen en exotische uitstraling. Als je op zoek bent naar een Strelitzia voor in je tuin of als kamerplant, zijn er verschillende populaire opties waaruit je kunt kiezen. De zes meest geliefde Strelitzia van dit moment zijn:

 • Strelitzia reginae: Deze bekende variant heeft prachtige oranje bloemen en komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika.
 • Strelitzia nicolai: Ook wel witte paradijsvogelbloem genoemd, heeft grote witte bloemen en is afkomstig uit Zuid-Afrika.
 • Strelitzia juncea: Deze soort heeft smalle bladeren en oranje bloemen, en wordt vaak gekozen vanwege zijn unieke verschijning.
 • Strelitzia alba: Deze variant heeft witte bloemen en komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika.
 • Strelitzia caudata: Een zeer zeldzame soort met bijna zwartgekleurde bloemen en afkomstig uit Madagascar.
 • Strelitzia parvifolia: Deze soort heeft smalle bladeren en ongebruikelijke groene bloemen en is afkomstig uit Zuid-Afrika.

Met deze verschillende Strelitzia-soorten kun je een prachtige en exotische touch toevoegen aan je tuin of interieur. Welke Strelitzia spreekt jou het meeste aan?

Wist je dat de Strelitzia ook wel bekend staat als de paradijsvogelplant door zijn opvallende bloemen? Deze bloemen hebben de vorm van de kop van een paradijsvogel en zijn erg kleurrijk.

Paradijsvogelbloem kopen, waar let je op?

Wil je graag een Strelitzia kopen? Deze exotische plant, ook wel paradijsvogelbloem genoemd, heeft prachtige bloemen en staat bekend om zijn lange levensduur. Maar waar moet je op letten als je er een in de winkel koopt? Hier zijn zes belangrijke punten:

 1. Controleer de grootte van de plant. Een volgroeide Strelitzia kan tot wel twee meter hoog zijn! Bedenk van tevoren dus goed hoe groot jouw plant mag zijn.
 2. Kijk naar de gezondheid van de plant. Je wilt natuurlijk geen plant met verwelkte of gele bladeren. Zorg dat de bladeren groen zijn en de bloem(en) in goede conditie verkeren.
 3. Controleer de wortels. Zijn ze niet te lang of juist te kort? Zijn ze gezond, stevig en hebben ze genoeg ruimte in de pot?
 4. Check de pot. Is deze groot genoeg voor de plant? Is de pot in goede staat en past hij bij de stijl van jouw huis?
 5. Let op de standplaats. Strelitzia’s hebben veel licht nodig en verdragen geen tocht. Zorg dus dat je jouw plant op de juiste plek kunt neerzetten.
 6. Kijk naar de prijs. Strelitzia’s zijn geen goedkope planten, dus check de prijs en vergelijk deze eventueel met andere aanbieders.

Als je deze zes punten in acht neemt, ben je goed op weg om een mooie en gezonde Strelitzia in huis te halen!

Is de Strelitzia giftig?

Wil jij weten of de Strelitzia plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Strelitzia giftig voor mensen?

De Strelitzia, ook wel paradijsvogelplant genoemd, is niet giftig voor mensen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken wanneer je in aanraking komt met de plant of het sap ervan zou binnenkrijgen. Het is echter wel belangrijk om te weten dat het sap van de plant irriterend kan zijn voor de huid, dus wanneer je de plant gaat snoeien of verpotten, is het verstandig om handschoenen te dragen.

Is de Strelitzia giftig voor katten en honden?

De Strelitzia, ook wel de paradijsvogelbloem genoemd, is giftig voor honden en katten. De plant bevat namelijk calciumoxalaatkristallen die irritatie en pijn kunnen veroorzaken in de mond, tong en keel van je huisdier. Symptomen van vergiftiging zijn onder andere braken, kwijlen en moeite met slikken. Bij vermoeden van vergiftiging is het belangrijk om direct contact op te nemen met de dierenarts. Zorg dat je huisdieren niet in aanraking komen met deze plant en houd deze buiten hun bereik.

Is de Strelitzia luchtzuiverend?

Is de Strelitzia een luchtzuiverende plant? Ja, zeker weten! De Strelitzia, ook wel bekend als Paradijsvogelbloem, is niet alleen mooi om naar te kijken, maar heeft ook een nuttige eigenschap. Deze plant zuivert namelijk de lucht en dat is goed nieuws voor jou. De Strelitzia verwijdert schadelijke stoffen zoals benzeen, formaldehyde en trichloorethyleen uit de lucht en geeft daarvoor zuurstof terug. Zorg dat je een paar Strelitzia’s in huis hebt staan voor gezonde, schone lucht.

Strelitzia verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Strelitzia plant in huis halen? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze plant het best kunt verzorgen. In dit artikel lees je praktische tips en stapsgewijze instructies voor het verzorgen van jouw Strelitzia. Ontdek onder andere hoe vaak je de plant water moet geven, op welke plek de plant het best kan staan en hoe je de bladeren het best kunt schoonmaken. Zo zorg jij ervoor dat jouw Strelitzia lang en gezond blijft!

Wil je meer weten over hoe je Strelitzia het best kunt verzorgen? Bekijk onze Strelitzia Verzorging pagina.

Strelitzia onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Strelitzia wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Strelitzia gezond en mooi te houden.

Daarnaast heeft de Strelitzia een giftigheid die vergelijkbaar is met die van poinsettia's en oleanders. Hou deze plant uit de buurt van kinderen en huisdieren.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Strelitzia plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Strelitzia?

Strelitzia is een plantensoort met grote, kleurrijke bloemen die lijken op de kop van een vogel en vaak worden gebruikt als decoratie.

Hoe verzorg je een Strelitzia?

Strelitzia’s hebben veel licht nodig en moeten regelmatig water krijgen. Geef eens per maand mest, knip verkleurde bladeren weg en besproei de bladeren af en toe.

Hoe vaak moet je een Strelitzia water geven?

Geef een Strelitzia elke week water, maar wacht totdat de bovenste laag van de grond droog is voordat je weer water geeft.

Hoe groot kan een Strelitzia worden?

Een Strelitzia kan in ideale omstandigheden tot 2 meter hoog en breed worden. In normale omstandigheden blijft hij vaak kleiner.

Kan een Strelitzia in de volle zon staan?

Ja, een Strelitzia kan in de volle zon staan, maar vermijd de middagzon en zorg voor voldoende water en bescherming tegen wind.

Plaats een reactie