Strelitzia (Paradijsvogelbloem)

Nederlandse naam: Paradijsvogelbloem

Met haar paradijsvogel-achtige bloemen is deze exotische blikvanger niet te missen in elk interieur. De Strelitzia, vaak ‘Paradijsvogelbloem’ genoemd, komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, waar ze in het wild een ware schoonheid is. Het mooie van deze plant is dat je niet per se groene vingers nodig hebt. Ze vraagt niet veel meer dan een licht plekje en regelmatig water. Een Strelitzia in je huis voegt echt iets toe; het is net alsof je een stukje tropisch paradijs binnenhaalt! Ideaal dus om je woonkamer of kantoor een exotische en levendige uitstraling te geven.

Plantnaam: Strelitzia

Nederlandse naam: Paradijsvogelbloem

 • Standplaats: Veel licht
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Strelitzia oorsprong

Strelitzia komt uit Zuid-Afrika. Deze plant, met zijn levendige kleuren en unieke vorm, komt specifiek uit de kustgebieden van de Oost-Kaap tot KwaZulu-Natal.

De naam Strelitzia is een eerbetoon aan koningin Charlotte van het Verenigd Koninkrijk, een prinses van Mecklenburg-Strelitz. Sir Joseph Banks, destijds adviseur voor koning George III en hoofdtuinier van de Royal Botanic Gardens in Kew, koos deze naam om haar te eren.

In Zuid-Afrika groeit Strelitzia wild langs rivieroevers waar ze geniet van veel water en zonlicht. Met andere woorden: het is een sterk groeiende plant die zich makkelijk aanpast. Dat maakt haar populair bij tuinliefhebbers wereldwijd.

Hoewel ze nu overal ter wereld voorkomt, blijft Zuid-Afrika haar thuisbasis. Hier wordt ze ook wel eens ‘Crane Flower’ genoemd als knipoog naar de opvallende vorm die doet denken aan kleurrijke kraanvogels.

Aangezien je al weet hoe je ideale groeiomstandigheden creëert voor Strelitzia kun je nu deze exotische schoonheid met vertrouwen verwelkomen in jouw tuin of woonruimte. Onthoud dat hoewel ze afkomstig is uit warmere klimaten, ze zich goed aanpast en zelfs in koelere klimaten kan overleven, mits je haar de juiste zorg biedt.

Strelitzia eigenschappen

De exotische en opvallende Strelitzia kent een aantal specifieke kenmerken die haar onderscheiden van andere planten. Met haar levendige kleuren, grote bladeren en unieke bloemvorm is ze een ware blikvanger in elke omgeving.

 • Grootte en groei: De Strelitzia kan uitgroeien tot een flinke plant. Afhankelijk van de soort, bereikt ze hoogtes tussen 2 en 10 meter bij volwassenheid. Haar groeisnelheid varieert ook per soort, maar over het algemeen kun je verwachten dat jouw Strelitzia jaarlijks met ongeveer 30 tot 90 centimeter groeit.
 • Bladeren: De bladeren van de Strelitzia zijn groot, glanzend en hebben een ovale vorm. Ze kunnen wel tot anderhalve meter lang worden! Deze weelderige bladeren geven de plant haar tropische uitstraling.
 • Bloemen: De bloemen zijn misschien wel het meest opmerkelijke kenmerk van deze plant. Ze hebben felle oranje en paarse kleuren die doen denken aan tropische vogels – vandaar de bijnaam ‘Paradijsvogelbloem’.
 • Lichtbehoefte: Als Zuid-Afrikaanse plant heeft Strelitzia veel licht nodig om te gedijen. Maar maak je geen zorgen als je niet in een zonnig gebied woont; deze plant is verrassend veerkrachtig en kan zich goed aanpassen aan minder ideale omstandigheden.
 • Bodem en water: Strelitzia houdt van goed doorlatende grond en regelmatig water geven, maar is ook behoorlijk droogtetolerant. Dat betekent dat ze vergevingsgezind is als je eens vergeet te wateren!

Wist je dat?

De Strelitzia haar opvallende naam ‘Paradijsvogelplant’ dankt aan haar spectaculaire bloemen? Deze bloemen lijken verbazingwekkend veel op kleurrijke, exotische vogels in vlucht, vooral met hun levendige oranje en blauwe kleuren. Deze unieke en opvallende bloemen maken de Strelitzia een echte showstopper in elk interieur.

Strelitzia soorten

Er bestaan vijf soorten Strelitzia. Elk van deze soorten heeft unieke kenmerken die hen onderscheiden.

 1. Strelitzia Reginae: Dit is de meest voorkomende soort, gekend door zijn levendige oranje en blauwe bloemen die lijken op een paradijsvogel. Deze plant groeit tot 2 meter hoog.
 2. Strelitzia Nicolai: Ook wel de reusachtige witte vogel van het paradijs genoemd, bereikt deze soort een hoogte van 10 meter in optimale omstandigheden. De bloemen zijn wit met een blauwachtig hart.
 3. Strelitzia Juncea: Deze variant onderscheidt zich door de afwezigheid van grote bladeren, waardoor de focus ligt op de levendige kleuren van de bloem zelf.
 4. Strelitzia Caudata: Een minder bekende soort, maar desalniettemin indrukwekkend met zijn lange stengels en grote groene bladeren.
 5. Strelitzia Alba: Net als S.Nicolai produceert deze plant grote witte bloemen, maar kenmerkt zich door kleinere en compactere groei.

Strelitzia kopen

Ben je gefascineerd door de exotische Strelitzia, ook wel Paradijsvogelbloem genoemd? Hier zijn een paar tips om deze indrukwekkende plant aan te schaffen.

Waar te kopen

Strelitzia’s zijn verkrijgbaar bij diverse locaties. Tuincentra, kwekerijen en online winkels bieden een scala aan opties. Zoek naar betrouwbare leveranciers met goede beoordelingen voor het beste resultaat.

Kiezen van de juiste plant

Let op de gezondheid van de plant voordat je een aankoop doet, want een zieke of zwakke plant kan problemen geven. Gezonde Strelitzia’s hebben stevige stelen, levendige bladeren en geen zichtbare plagen of ziekten.

Prijsbepaling

De prijs varieert afhankelijk van allerlei factoren zoals grootte, leeftijd en soort van de Strelitzia. Over het algemeen kost een kleine jonge Strelitzia rond €20 terwijl grotere exemplaren tot €100 kunnen kosten.

Verzorging na aankoop

Zodra je je nieuwe Strelitzia thuis hebt, is het belangrijk om haar goed te verzorgen. Plaats haar op een plek met veel licht maar uit direct zonlicht. Houd de grond vochtig maar niet doorweekt; overmatig water kan wortelrot veroorzaken.

Herinner dat elke soort unieke kenmerken heeft: Strelitzia Reginae met oranje en blauwe bloemen, Strelitzia Nicolai die tot 10 meter hoog kan groeien, Strelitzia Juncea zonder grote bladeren, Strelitzia Caudata met lange stengels en grote bladeren, en Strelitzia Alba met compacte groei en grote witte bloemen. Dus kies de plant die het beste bij je tuin of interieur past.

Is de Strelitzia giftig?

Na het leren over de oorsprong, kenmerken en verzorging van deze prachtige plant, vraag je je misschien af of Strelitzia veilig is voor jouw huisdieren of kinderen. Laten we eens kijken naar de mogelijke risico’s.

Is de Strelitzia giftig voor katten en honden?

Ondanks haar schoonheid kan Strelitzia schadelijk zijn voor je huisdieren. Ja, deze plant is inderdaad giftig voor zowel katten als honden. Het bevat een alkaloïde genaamd Trigonelline dat bij inslikken braken, speekselvloed en diarree kan veroorzaken bij je huisdier. Ook kunnen ze ook last krijgen van irritatie rond hun mond of keel na het knagen aan de bladeren of bloemen van deze plant.

Zorg er dus altijd voor dat je jouw huisdieren uit de buurt van Strelitzia houdt. Als je merkt dat je kat of hond symptomen vertoont na contact met een Strelitzia, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Is de Strelitzia giftig voor baby’s?

Net als bij huisdieren, moet je ook oppassen met baby’s en kleine kinderen in de buurt van een Strelitzia plant. Hoewel niet zo gevaarlijk als sommige andere huishoudelijke planten, kunnen baby’s nog steeds negatieve reacties ervaren als ze delen van deze plant inslikken – variërend van buikpijn tot diarree.

Houd daarom altijd toezicht op jonge kinderen als ze in de buurt van deze plant zijn. Mocht je merken dat jouw kind per ongeluk een blad of bloem heeft ingeslikt, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

Het is dus duidelijk dat, hoewel de Strelitzia een visueel aantrekkelijke toevoeging aan je huis of tuin kan zijn, het noodzakelijk is om voorzorgsmaatregelen te nemen als er huisdieren of jonge kinderen in de buurt zijn.

Is de Strelitzia luchtzuiverend?

De vraag of de Strelitzia luchtzuiverende eigenschappen heeft, is van belang voor veel plantenliefhebbers. Gelukkig, uit onderzoek blijkt dat de Strelitzia helpt bij het zuiveren van de lucht in je huis. Deze tropische schoonheid absorbeert namelijk schadelijke stoffen zoals formaldehyde, xyleen en ammonia uit de omgeving.

Het feit dat de Strelitzia luchtzuiverende eigenschappen heeft, kan een extra reden zijn om deze plant aan je collectie toe te voegen. Niet alleen zorgt ze voor een exotische sfeer in je huis, maar draagt ze ook bij aan een gezondere leefomgeving.

Maar, vergeet niet dat hoewel het vermogen van de Strelitzia om lucht te zuiveren gunstig is, dit niet betekent dat je geen andere maatregelen moet nemen om de kwaliteit van je binnenlucht te verbeteren. Goede ventilatie blijft noodzakelijk en het is raadzaam om meerdere soorten luchtreinigende planten in huis te hebben voor het beste resultaat.

Dus ja, naast haar opvallende uiterlijk en unieke vorm, helpt de Strelitzia ook om de lucht in je huis te zuiveren. Het is weliswaar geen wondermiddel voor alle luchtkwaliteitsproblemen, maar het is zeker een waardevolle toevoeging aan ieder interieur.

Zorg er maar voor dat je rekening houdt met de eerder genoemde toxiciteit van de Strelitzia voor huisdieren en kleine kinderen. Hoewel deze plant je binnenlucht kan verbeteren, kan ze bij inslikken gezondheidsproblemen veroorzaken.

Bloeit de Strelitzia?

Ja, de Strelitzia bloeit! De unieke en exotische bloeiwijze van deze plant maakt haar een waardevolle toevoeging aan elke tuin of interieur. De tijd tot bloei varieert maar afhankelijk van bepaalde factoren.

Factoren die de bloei beïnvloeden

Allereerst speelt leeftijd een grote rol. Jonge Strelitzia-planten, meestal jonger dan 3 jaar, brengen meestal geen bloemen voort. Ze gebruiken hun energie om te groeien en sterk te worden. Eens ze volwassen zijn, rond de 4 à 5 jaar, beginnen ze met het produceren van prachtige oranje en blauwe bloemen.

Ook heeft ook je zorg voor de plant invloed op het wel of niet bloeien. Een optimale verzorging betekent voldoende licht, water en voedingstoffen geven maar ook rekening houden met temperatuur en luchtvochtigheid.

Eindelijk speelt seizoen ook een belangrijk rol in het succesvol laten bloeien van je Strelitzia. In Nederland kan je verwachten dat je plant gaat bloeien tussen eind januari en augustus.

Zorgen voor een goede groeiomgeving

Zorg ervoor dat je Strelitzia op een plaats staat waar ze minimaal vijf uur direct zonlicht per dag krijgt. Dit is belangrijk voor haar groei én haar vermogen om te bloeien.

Geef genoeg water, maar pas op voor overbewatering. De grond mag tussen de gietbeurten in licht uitdrogen.

Vergeet ook niet om je Strelitzia te bemesten tijdens het groeiseizoen, dat wil zeggen van het voorjaar tot de herfst.

Door deze stappen te volgen, verhoog je de kans dat jouw Strelitzia prachtige bloemen zal produceren! Het is een proces dat geduld vereist, maar het eindresultaat is absoluut de moeite waard.

Wist je dat?

Ondanks haar tropische uiterlijk, de Strelitzia verrassend robuust is en goed kan groeien in een binnenomgeving? Ze houdt van veel licht en een beetje vochtigheid, maar is verder redelijk onderhoudsvriendelijk. Deze combinatie van schoonheid en veerkracht maakt haar een populaire keuze als je een bijzondere plant in je huis wilt halen.

Strelitzia verzorgen

Het verzorgen van een Strelitzia vraagt enige aandacht, maar met de juiste kennis wordt het een fluitje van een cent. Hieronder ontdek je hoe je jouw Strelitzia gezond houdt en tot bloei brengt.

 1. Licht: Zorg voor voldoende licht, want Strelitzia’s houden van zonlicht. Plaats ze bijvoorbeeld in de buurt van een raam op het zuiden, maar voorkom direct zonlicht tijdens de heetste uren om bladverbranding te vermijden.
 2. Water: Geef je plant regelmatig water, ongeveer twee keer per week in de zomer en één keer per week in de winter. De grond moet tussen gietbeurten door iets uitdrogen.
 3. Temperatuur: Houd de temperatuur constant tussen 18-24 graden Celsius. Vermijd plotselinge temperatuurschommelingen; die kunnen leiden tot bladval.
 4. Voeding: Bemest je plant eens per maand met speciale voeding voor bloeiende planten. Dit stimuleert niet alleen groei, maar bevordert ook bloei.
 5. Verpotten: Verpot elke twee jaar naar een grotere pot om ruimte te geven aan nieuwe wortels en groei te stimuleren.
 6. Snoeien: Snoei oud of geel geworden blad weg om energie vrij te maken voor nieuwe groei en bloei.
 7. Ziektes en plagen bestrijden: Controleer regelmatig op ongedierte zoals spint en schildluis. Behandel eventuele aantasting snel met een biologisch bestrijdingsmiddel.
 8. Luchtvochtigheid: Strelitzia’s houden van een hoge luchtvochtigheid, dus besproei de bladeren regelmatig met water uit een plantenspuit.
Lees meer over je Strelitzia verzorgen

Strelitzia problemen

Hoewel Strelitzia een sterke en veerkrachtige plant is, kan deze soms problemen ondervinden. Hieronder worden drie veelvoorkomende problemen uiteengezet die je mogelijk bij jouw Paradijsvogelbloem kunt tegenkomen: bladverkleuring, het niet bloeien van de plant en insectenplagen.

 1. Bladverkleuring: Als je merkt dat de bladeren van je Strelitzia verkleuren of bruine randen krijgen, zou dit kunnen wijzen op een gebrek aan vocht. Dit komt vaak voor als de lucht in huis te droog is, vooral tijdens de wintermaanden. Probeer de luchtvochtigheid rond je plant te verhogen door regelmatig water over de bladeren te spuiten of plaats een bakje water naast je verwarming.
 2. Niet bloeiend: Het kan soms gebeuren dat een Strelitzia niet wil bloeien, ondanks goede verzorging. Dit komt meestal doordat ze nog niet volwassen genoeg is; Strelitzias beginnen pas te bloeien wanneer ze minimaal 3 tot 5 jaar oud zijn en voldoende ruimte hebben om hun wortels uit te spreiden.
 3. Insectenplagen: Net als andere kamerplanten kan ook Strelitzia last hebben van insecten zoals spintmijten en schildluizen. Deze kleine beestjes zuigen sap uit de bladeren wat leidt tot vlekken en verkleuring van het bladoppervlak. Behandel besmettingen zo snel mogelijk met een insectendodende zeepoplossing of neemolie.

Het identificeren en tijdig aanpakken van deze problemen helpt om jouw Strelitzia gezond en levendig te houden. Herinner jezelf eraan dat elke plant uniek is, dus experimenteer en ontdek wat het beste werkt voor jouw Strelitzia.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Strelitzia. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoeveel licht heeft een Strelitzia nodig?

De Strelitzia heeft veel licht nodig om goed te groeien en te bloeien. Plaats het bij voorkeur op een plek met veel indirect zonlicht.

Hoe vaak moet ik mijn Strelitzia water geven?

Geef de Strelitzia regelmatig water, waarbij je laat de grond tussen de gietbeurten licht uitdrogen. In de wintermaanden kun je minder water geven.

Wanneer bloeit een Strelitzia en hoe stimuleer ik de bloei?

De Strelitzia bloeit vaak in de late winter of het vroege voorjaar. Bloei kan worden gestimuleerd door de plant voldoende licht te geven en door in het groeiseizoen regelmatig te bemesten.

Hoe bemest ik een Strelitzia?

Bemest de Strelitzia in het groeiseizoen elke maand met een evenwichtige, vloeibare meststof.

Is de Strelitzia giftig?

Ja, de Strelitzia is licht giftig bij inname. Het is raadzaam om deze buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen te houden.


Plaats een reactie