Zamioculcas (ZZ-plant)

Nederlandse naam: ZZ-plant

Zamioculcas, vaak ‘ZZ plant’ genoemd, staat bekend om zijn glanzende, donkergroene bladeren die bijna van plastic lijken. Deze sterke plant komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en kan goed tegen droogte. Hij is perfect voor als je niet zulke groene vingers hebt; hij heeft weinig water en licht nodig. De Zamioculcas brengt een strakke, moderne uitstraling in je huis en is ideaal voor het toevoegen van wat groen zonder veel gedoe. Een makkelijke en stijlvolle keuze voor elke ruimte!

Plantnaam: Zamioculcas

Nederlandse naam: ZZ-plant

 • Standplaats: Schaduw tot halfschaduw
 • Water: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Zamioculcas oorsprong

Duik dieper in de wortels van de Zamioculcas, een plant die zijn oorsprong vindt in het oostelijke deel van Afrika. Deze regio strekt zich uit van Kenia naar het zuiden tot aan Noordoost-Zuid-Afrika en omvat ook Zimbabwe en Oost-Zanzibar.

Zijn bestaan is voor het eerst gedocumenteerd in 1892, toen twee botanici genaamd Adolf Engler en Karl von Prantl hem opnamen in hun boek ‘Die Natürlichen Pflanzenfamilien’. De naam ‘Zamioculcas’ komt voort uit een combinatie van andere geslachten – ‘Zamia’, wat betrekking heeft op varens of palmachtige planten, en ‘Caladium’, dat verwijst naar tropische Amerikaanse planten met grote bladeren.

Zamioculcas eigenschappen

Verdiep jezelf in de unieke eigenschappen van de Zamioculcas, die het een geliefde keuze maken onder plantenliefhebbers en beginners.

 1. Weerstandsvermogen: De Zamioculcas is een stevige plant die goed bestand is tegen moeilijke omstandigheden. Het kan overleven in omgevingen met weinig licht, droge lucht of wanneer je vergeet water te geven.
 2. Bladstructuur: De glanzende, veerachtige bladeren vormen een aantrekkelijk kenmerk van deze plant. Ze zijn dik en wasachtig, waardoor ze vocht kunnen opslaan voor langere perioden.
 3. Groeiwijze: Deze plant groeit langzaam maar gestaag en bereikt uiteindelijk een gemiddelde hoogte van 60-90 cm binnenshuis.
 4. Onderhoudseisen: Het vereist minimale verzorging, wat betekent dat je het alleen af en toe hoeft te bewateren en niet veel nodig hebt om het gezond te houden.
 5. Luchtkwaliteit: Een ander pluspunt van de Zamioculcas is dat het helpt bij het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis door giftige stoffen uit de lucht te filteren.
 6. Bloeiwijze: Hoewel zeldzaam in kweekomstandigheden, produceert de Zamioculcas bloemen die lijken op kleine gele kegels verborgen onder zijn bladeren.
 7. Veerkracht tegen plagen: Deze planten zijn niet vatbaar voor veel voorkomende kamerplantplagen, wat betekent dat je je minder zorgen hoeft te maken over ongedierte.

Wist je dat?

De ZZ-plant bijna onverwoestbaar is en bekend staat om zijn uitzonderlijke vermogen om onder bijna elke binnenomgeving te overleven? Deze plant is zeer tolerant voor droge lucht en schaarse watergift. Dit maakt de Zamioculcas de ultieme plant voor mensen die vaak vergeten hun planten water te geven of die in donkere ruimtes wonen.

Zamioculcas soorten

De Zamioculcas plant heeft allerlei soorten die deel uitmaken van haar familie. Deze variëren in kleur, grootte en groeipatronen. Hieronder staan een aantal populaire soorten die je misschien wilt overwegen voor je huis of kantoor.

 1. Zamioculcas Zamiifolia: Dit is de meest voorkomende en bekende soort van de Zamioculcas familie. Ze heeft glanzende, donkergroene bladeren en kan tot 90 cm hoog worden.
 2. Zamioculcas Raven: Deze soort staat bekend om haar opvallend donkere, bijna zwarte bladeren. Als ze jong is, zijn de bladeren felgroen maar verdonkeren naarmate ze ouder wordt.
 3. Zamioculcas Zamicro: Dit is een kleinere variant van de gewone ZZ-plant. Ze blijft relatief laag en compact, waardoor ze ideaal is voor kleinere ruimtes.
 4. Zamioculcas ‘Lucky Classic’: Kenmerkt zich door lichtgroene bladeren met witachtige stelen, wat zorgt voor een mooi contrast tegen andere plantensoorten.
 5. Zamioculcas ‘Zenzi’: Een compacte versie van de traditionele ZZ-plant met krullerige bladeren die dicht bij elkaar groeien.

Deze diversiteit aan soorten maakt het mogelijk om te kiezen tussen allerlei looks en maten op basis van jouw persoonlijke smaak en beschikbare ruimte thuis of op kantoor. Het kiezen van de juiste soort hangt af van je voorkeur qua uiterlijk, maar ook van de lichtomstandigheden in jouw ruimte.

Bijvoorbeeld, als je een donkerdere plek hebt, dan is de Zamioculcas Raven een goede optie door haar weerstand tegen weinig licht. Voor kleinere ruimtes is de Zamioculcas Zamicro of ‘Zenzi’ meer geschikt omdat deze soorten compacter zijn.

Elke soort heeft haar eigen specifieke zorgbehoeften, hoewel ze over het algemeen gemakkelijk te verzorgen zijn en weinig onderhoud vergen. Het water geven moet bijvoorbeeld worden verminderd tijdens de wintermaanden en verhoogd gedurende het groeiseizoen.

Zamioculcas kopen

Ben je van plan een Zamioculcas aan te schaffen? Hier zijn een paar overwegingen die je in gedachten moet houden.

 1. Keuze van de winkel: Bezoek allerlei tuincentra of online plantenwinkels om een idee te krijgen van de variëteit en prijzen. Let op de gezondheid van de planten, kijk uit voor bladeren die bruin of geel worden, dit kan wijzen op ongezonde plantverzorging.
 2. Type Zamioculcas: Kies het type Zamioculcas dat past bij jouw smaak en leefomstandigheden. De ‘Zamicro’ is kleiner en ideaal voor beperkte ruimtes, terwijl de ‘Raven’ donkere bladeren heeft voor een unieke esthetiek.
 3. Potselectie: Koop een pot met voldoende drainagegaten om wortelrot door overmatig water te voorkomen. Een keramische of terracottapot is ademend, wat helpt om overtollig vocht af te voeren.
 4. Aankoop in het juiste seizoen: Omdat ze langzaam groeien, is het beste moment om een Zamioculcas te kopen tijdens het groeiseizoen (lente of zomer). Dan kun je direct genieten van nieuwe groei.
 5. Budgetoverweging: Houd rekening met je budget; hoewel deze plant over het algemeen betaalbaar is, kunnen prijzen variëren afhankelijk van grootte en soort.
 6. Verzorging na aankoop: Na de aankoop, zet je jouw Zamioculcas op een plek met indirect licht en geef hem spaarzaam water. Onthoud dat deze plant beter groeit bij onderwatering dan bij overbewatering.

Door deze richtlijnen te volgen, ben je goed voorbereid om een gezonde en mooie Zamioculcas te kopen die jarenlang zal floreren in jouw leefruimte.

Is de Zamioculcas giftig?

Na het leren over de vele voordelen van de Zamioculcas, vraag je je misschien af of deze plant wel veilig is voor jouw huisdieren en kinderen. Het antwoord hangt af van allerlei factoren. Laten we dieper ingaan op dit onderwerp.

Is de Zamioculcas giftig voor katten en honden?

Ja, de Zamioculcas bevat saponinen, een natuurlijk gif dat irriterend kan zijn voor huisdieren zoals katten en honden bij inname. Hoewel deze plant niet dodelijk is, kunnen symptomen zoals braken, diarree en verlies van eetlust optreden na consumptie. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw huisdier geen toegang heeft tot deze plant.

Is de Zamioculcas giftig voor baby’s?

Ook hier geldt dat de Zamioculcas mogelijk gevaarlijk kan zijn. Voor baby’s die geneigd zijn alles in hun mond te stoppen, vormt deze plant een risico. Bij inname kan het leiden tot irritatie van mond en keel, wat resulteert in pijn of zwelling. Maar, ernstige vergiftigingsgevallen zijn zeldzaam.

Vergeet niet dat elke situatie uniek is; wat veilig is voor één persoon of dier hoeft niet noodzakelijk veilig te zijn voor een ander. Jouw verantwoordelijkheid als eigenaar van een prachtige maar potentieel giftige plant als de Zamioculcas betekent dat je maatregelen moet nemen om te voorkomen dat jouw geliefden er mogelijk door worden geschaad.

Is de Zamioculcas luchtzuiverend?

Ja, de Zamioculcas is inderdaad een luchtzuiverende plant. Onderzoek toont aan dat deze plant schadelijke stoffen zoals benzeen en xyleen uit de lucht kan halen. De ZZ-plant slaat water op in zijn vlezige bladeren, waardoor hij weinig verzorging nodig heeft en toch bijdraagt aan een gezonde leefomgeving.

De manier waarop de Zamioculcas werkt om je binnenlucht te zuiveren, komt door het proces van fotosynthese. Tijdens dit proces neemt de plant koolstofdioxide op uit de lucht die je uitademt en zet deze om in zuurstof die je weer kunt inademen. Daarbij absorbeert hij ook een aantal giftige stoffen uit de lucht en breekt deze af.

Eén voorbeeld hiervan is formaldehyde, een kleurloos gas dat vrijkomt uit vele huishoudelijke producten zoals meubels, vloerbedekking of verf. Te veel formaldehyde kan irritatie van ogen, neus en keel veroorzaken; hoofdpijn; allergische huidreacties; en astma-aanvallen.

Het hebben van allerlei soorten kamerplanten zoals Zamioculcas helpt dus niet alleen om je huis er mooi uit te laten zien maar draagt ook bij aan een betere gezondheid door schonere lucht.

Het is belangrijk te onthouden dat hoewel ze goed zijn voor onze ademhalingssystemen, Zamioculcas kunnen giftig zijn als ze worden ingeslikt, vooral voor huisdieren en kleine kinderen. Daarom is het altijd een goed idee om ze buiten bereik te houden van nieuwsgierige handjes en poten.

Tot slot, hoewel planten zoals de Zamioculcas nuttig zijn voor het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis, kunnen zij alleen niet alle verontreinigende stoffen uit de lucht halen. Het is dus ook belangrijk om goed te ventileren en andere maatregelen te nemen om je binnenlucht zo schoon mogelijk te houden.

Bloeit de Zamioculcas?

Ja, de Zamioculcas kan bloeien! Maar, het gebeurt niet vaak en vereist specifieke omstandigheden. De bloemen ontstaan uit de basis van volwassen bladstelen en zijn meestal bedekt met een beschermende schede. Opvallend is dat deze bloeiwijze meer lijkt op een paddenstoel dan op een traditionele bloem.

Het fenomeen van Zamioculcas-bloei kan verrassend zijn voor velen omdat het zelden voorkomt, vooral binnenshuis. Ondanks deze zeldzaamheid, als je geluk hebt en je plant genoeg tijd geeft, kun je misschien getuige zijn van dit unieke spektakel.

Bij optimale groeiomstandigheden – die bestaan uit helder indirect licht, matig watergeven en temperaturen tussen 18-24 graden Celsius – heeft de Zamioculcas meer kans om te bloeien.

Wist je dat?

De glanzende, wasachtige bladeren van de ZZ-plant niet alleen mooi zijn, maar ook helpen om stof af te weren? Dit betekent dat de plant er langer schoon en fris uitziet, met minimaal onderhoud. De ZZ-plant combineert dus zowel esthetische schoonheid als praktisch gemak, ideaal voor het moderne, drukke leven.

Zamioculcas verzorgen

Het verzorgen van je Zamioculcas is relatief eenvoudig, dankzij zijn sterke en veerkrachtige aard. In deze sectie vind je richtlijnen om je plant gezond en gelukkig te houden.

 1. Water geven: De Zamioculcas slaat water op in zijn bladeren en wortels. Geef de plant pas water als de grond volledig droog aanvoelt, meestal eens per maand. Overbewatering kan leiden tot wortelrot, dus wees spaarzaam met water.
 2. Lichtbehoeften: Hoewel de ZZ-plant tolerant is tegenover weinig licht, groeit hij het beste bij indirect, helder licht. Plaats hem niet direct onder zonlicht; dat kan zijn bladeren verbranden.
 3. Temperatuur en vochtigheid: Deze tropische plant houdt van warmte en gemiddelde luchtvochtigheid. Houd hem uit de buurt van tocht of koude ramen in de winter.
 4. Voeding: Voed je Zamioculcas tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) om de twee maanden met een evenwichtige vloeibare meststof voor kamerplanten.
 5. Snoeien: Snoei gele of bruine bladeren weg om energie te besparen voor nieuwe groei.
 6. Verpotten: Verpot elke 2-3 jaar naar een iets grotere pot met verse potgrond voor optimaal welzijn van de plant
 7. Ongediertebeheer: Inspecteer regelmatig op tekenen van ongedierte zoals bladluizen en schaalinsecten. Gebruik een zachte doek gedrenkt in een mengsel van water en milde zeep om de plant schoon te houden.
 8. Stekken: Om een Zamioculcas te stekken, snijd je een blad af en plaats je dit in water of vochtige aarde. In water verschijnen binnen een maand wortels; ververs het water elke paar dagen. Voor aarde, zorg voor indirect licht en houd de grond licht vochtig.
Lees meer over je Zamioculcas verzorgen

Zamioculcas problemen

Hoewel de Zamioculcas een sterke plant is, kunnen er soms toch problemen optreden. Een paar veelvoorkomende uitdagingen zijn bladvergeling, schimmelgroei en ongedierte.

Bladvergeling

Bladvergeling duidt meestal op overbewatering. Deze plant houdt van droge omstandigheden, dus geef ‘m spaarzaam water. Als je merkt dat de bladeren geel worden, laat dan de grond volledig drogen voordat je weer water geeft. Het verwijderen van gele bladeren helpt ook om energie te besparen voor gezondere delen van de plant.

Schimmelgroei

Schimmel kan zich ontwikkelen als de luchtvochtigheid te hoog is of als er stilstaand water op het oppervlak van de plant blijft staan. Ventileer je kamer goed en veeg overtollig water af na het besproeien. Als schimmelsporen eenmaal aanwezig zijn, gebruik dan een anti-schimmelmiddel uit het tuincentrum om verdere verspreiding te voorkomen.

Ongedierte

Ongedierte zoals wolluis of spint kan ook bijdragen aan problemen met Zamioculcas. Voer regelmatige controles uit om deze plagen vroegtijdig op te sporen en behandel ze zo snel mogelijk met biologische bestrijdingsmiddelen.

Lichtcondities

Hoewel ZZ-plant tolerant is voor weinig licht, zal hij langzamer groeien in zulke omstandigheden. Te veel direct zonlicht kan maar bladverbranding veroorzaken. Probeer een balans te vinden door de plant op een plek met indirect licht te plaatsen.

In het algemeen, onthoud dat deze plant vergevingsgezind is en zich meestal herstelt van kleine foutjes in de verzorging. Blijf je Zamioculcas goed observeren en pas jezorg aan op basis van zijn behoeften. Met wat geduld en aandacht, kunt u genieten van een gezonde, bloeiende ZZ-plant in je huis of kantoor.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Zamioculcas. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoeveel licht heeft een Zamioculcas nodig?

De ZZ-plant is flexibel qua licht; hij gedijt in zowel laag als helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, dat kan de bladeren beschadigen.

Hoe vaak moet ik mijn Zamioculcas water geven?

Water geven wanneer de grond volledig droog is. De ZZ-plant is droogtetolerant, dus beter te weinig dan te veel water geven.

Hoe bemest ik een Zamioculcas?

Geef in het groeiseizoen (lente en zomer) elke twee maanden een lichte dosis evenwichtige vloeibare meststof.

Is de Zamioculcas giftig?

Ja, de ZZ-plant is giftig bij inname en kan huidirritatie veroorzaken. Houd hem buiten bereik van huisdieren en kinderen.

Hoe snoei ik een Zamioculcas?

Snoeien is meestal niet nodig, maar je kunt dode of beschadigde bladeren voorzichtig verwijderen om de plant netjes te houden.


Plaats een reactie