Zamioculcas (ZZ-plant)

Ben je op zoek naar een kamerplant die weinig onderhoud nodig heeft en er toch prachtig uitziet?

De Zamioculcas, ook wel bekend als de ZZ-plant. Deze plant heeft donkergroene bladeren en gedijt goed in licht en schaduw. De Zamioculcas is een plant die weinig water nodig heeft, ideaal dus voor mensen zonder groene vingers.

In dit artikel leer je alles over de verzorging van deze mooie en makkelijke plant.

Zamioculcas eigenschappen

Zamioculcas eigenschappen
Latijnse naamZamioculcas
Nederlandse naamZZ-plant
Bekendste soorten

Zamiifolia, Zenzi, Raven, Zamicro, Zanzibar Gem

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Slaapkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Zamioculcas plant komt uit Oost-Afrika, met name uit Tanzania en Kenia.
Maximale grootte Grote kamerplant (180-240 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsSchaduw tot halfschaduw
OnderhoudMakkelijk
Water gevenWeinig
GiftigJa

Waar komt de Zamioculcas vandaan?

De Zamioculcas, ook wel bekend als ZZ-plant of Zanzibar-gem, komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika. In de landen Kenia, zuidelijk Tanzania en Zanzibar groeit deze plant van nature op rotsachtige hellingen en in bossen. De Zamioculcas is een van de weinige planten die goed gedijt in droge omstandigheden. Hierdoor is het ook een populaire kamerplant geworden, omdat hij weinig water nodig heeft en daardoor ook geschikt is voor mensen zonder groene vingers. Naast zijn gemakkelijke verzorging heeft de plant ook nog een prachtige uitstraling die in elk interieur past; zijn glanzende bladeren met vleugjes grijs en groen maken hem tot een echte eyecatcher.

Zamioculcas soorten

Er bestaan verschillende soorten Zamioculcas die momenteel populair zijn onder plantenliefhebbers. Hieronder vind je een opsomming van de zes meest geliefde variëteiten:

 • Zamioculcas zamiifolia: Deze variant heeft glanzende, groene bladeren die doen denken aan een varen. Hij is zeer populair vanwege zijn lage onderhoudsbehoefte en zijn vermogen om weinig licht te verdragen.
 • Zamioculcas ‘Raven’: Deze cultivar heeft diep donkergroene, bijna zwarte bladeren. Het is een perfecte keuze voor mensen die op zoek zijn naar een statementplant voor in hun interieur.
 • Zamioculcas ‘Dramatic’: Deze variëteit onderscheidt zich door zijn bonte bladeren met prachtige contrasterende kleuren. Hij voegt een speels en levendig accent toe aan elke kamer.
 • Zamioculcas ‘Zenzi’: Deze kleine variant heeft compacte bladeren en is ideaal voor mensen met beperkte ruimte. Hij past perfect op een vensterbank of op een bureau.
 • Zamioculcas ‘Super ZZ’: Deze soort is een verbeterde versie van de originele Zamioculcas zamiifolia. Hij heeft dikkere stelen en bladeren, waardoor hij nog robuuster en veerkrachtiger is.
 • Zamioculcas ‘Lucky Bamboo’: Hoewel hij niet echt tot de bamboefamilie behoort, krijgt deze variëteit zijn naam vanwege zijn bamboe-achtige uitstraling. Hij heeft slanke, lange groene stelen en is erg populair als kamerplant vanwege zijn elegante en golvende groeipatronen.

Deze zes populaire Zamioculcas variëteiten bieden een prachtige toevoeging aan elke binnenruimte, of je nu een ervaren plantenliefhebber bent of pas begint met het groene avontuur.

Wist je dat de Zamioculcas een van de meest makkelijke kamerplanten is om te verzorgen?

ZZ-plant kopen, waar let je op?

Als je een Zamioculcas koopt in de winkel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Hieronder worden de zes belangrijkste punten genoemd:

 1. De Zamioculcas heeft sterke wortels nodig die de pot goed gevuld zouden moeten hebben. Controleer of de pot groot genoeg is en of de grond niet uitgedroogd is.
 2. Het blad van de Zamioculcas moet stevig en glanzend zijn, zonder gelige plekjes. Dit is een aanwijzing dat de plant gezond is.
 3. Zorg ervoor dat de plant niet blootgesteld wordt aan direct zonlicht; de Zamioculcas groeit het beste op een plek met indirect zonlicht.
 4. Geef de plant water, maar wees voorzichtig met het geven van teveel water; de Zamioculcas heeft maar weinig water nodig. Zorg er wel voor dat de grond altijd licht vochtig blijft.
 5. Zorg dat de Zamioculcas niet op een koude plek staat en niet wordt blootgesteld aan tocht. De ideale temperatuur voor deze plant is tussen de 20-24 graden Celsius.
 6. Controleer regelmatig op ongedierte en zorg dat je deze bestrijdt indien nodig. De Zamioculcas is niet vatbaar voor veel soorten ongedierte, maar spint kan wel voorkomen bij droge lucht.

Is de Zamioculcas giftig?

Wil jij weten of de Zamioculcas plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Zamioculcas giftig voor mensen?

De Zamioculcas is giftig voor mensen. De plant bevat calciumoxalaatkristallen die bij inname irritatie van de mond en maag kunnen veroorzaken. Wees voorzichtig bij het verzorgen van de plant en zorg dat je je handen wast na het aanraken ervan.

Is de Zamioculcas giftig voor katten en honden?

De Zamioculcas (ook wel ZZ-plant genoemd) is giftig voor honden en katten. Het eten van de bladeren kan leiden tot maag- en darmproblemen, zoals braken en diarree. Zorg dus dat je huisdier geen toegang heeft tot deze plant.

Is de Zamioculcas luchtzuiverend?

De Zamioculcas, ook wel bekend als de ZZ plant, is één van de planten die luchtzuiverend wordt genoemd. Dit betekent dat de plant bepaalde giftige stoffen uit de lucht kan filteren en daardoor de luchtkwaliteit kan verbeteren. Het is belangrijk om te weten dat de plant alleen luchtzuiverend werkt wanneer je hem op de juiste manier verzorgt en op de juiste plek plaatst.

Zamioculcas verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij langer plezier hebben van jouw Zamioculcas? Dan is het belangrijk om deze kamerplant op de juiste manier te verzorgen. Met de juiste aanpak groeit deze plant zelfs onder de meest ongunstige omstandigheden nog gestaag door. Wat kun jij doen om de Zamioculcas gezond te houden? Hieronder volgen een paar praktische tips die je kunt gebruiken om deze plant goed te verzorgen.

Wil je meer weten over hoe je Zamioculcas het best kunt verzorgen? Bekijk onze Zamioculcas Verzorging pagina.

Zamioculcas onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Zamioculcas wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Zamioculcas gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje is dat de Zamioculcas giftig is voor mens en dier vanwege een stof genaamd calciumoxalaat.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Zamioculcas plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Zamioculcas?

Zamioculcas is een kamerplant die bekend staat om zijn duurzaamheid en weinig onderhoud. Het heeft dikke, glanzende bladeren.

Hoe verzorg je een Zamioculcas?

Zet Zamioculcas in een pot met goede drainage en geef matig water. Plaats op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht.

Kan een Zamioculcas in direct zonlicht staan?

Nee, de Zamioculcas kan niet in direct zonlicht staan. Het beste is licht tot halfschaduw op een warme plek.

Hoe vaak moet je een Zamioculcas water geven?

Geef de Zamioculcas water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt, ongeveer één keer per 2 weken.

Zijn Zamioculcas giftig voor huisdieren?

Ja, de Zamioculcas is giftig voor huisdieren vanwege de aanwezige calciumoxalaat kristallen in de bladeren en stengels.

Plaats een reactie