Monstera obliqua

#ERROR!

Monstera obliqua eigenschappen

Latijnse naamMonstera obliqua
Bekendste soorten

Deliciosa, Adansonii, Dubia, Karstenianum, Borsigiana

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Hangplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Monstera obliqua plant komt uit Zuid- en Midden-Amerikaanse landen zoals Colombia, Panama en Mexico.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteJa
BloeitJa
BloeiperiodeDe Monstera obliqua bloeit zelden binnenshuis en de bloeiperiode is moeilijk te voorspellen.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMoeilijk
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Monstera obliqua vandaan?

De Monstera obliqua komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en groeit daar in de tropische regenwouden. Deze plantensoort wordt ook wel de Zwaluwstaartplant genoemd vanwege de vorm van de bladeren. De Monstera obliqua is een klimmende plant en kan in het wild groeien tot een hoogte van wel 20 meter. De plant is in veel landen in Zuid-Amerika te vinden, zoals in Mexico, Panama en Colombia. Het is een populaire plant onder plantenliefhebbers vanwege de unieke bladvorm en het feit dat het een relatief makkelijk te verzorgen plant is. De Monstera obliqua is een van de kleinere soorten binnen de Monstera familie en heeft een lichtgroene kleur.

Monstera obliqua soorten

Er zijn veel verschillende soorten Monstera obliqua verkrijgbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en eigenschappen.

 • Monstera obliqua ‘Small Form’: Deze variëteit heeft kleinere bladeren en is daardoor perfect voor kleinere ruimtes.
 • Monstera obliqua ‘Variegata’: Met zijn opvallende witte en groene bladeren is deze variant een echte eyecatcher.
 • Monstera obliqua ‘Swiss Cheese’: Deze populaire variant staat bekend om zijn grote, gatenkaasachtige bladeren.
 • Monstera obliqua ‘Mexican Form’: Deze soort heeft een uniek gevormd blad dat lijkt op een Mexicaanse sombrero.
 • Monstera obliqua ‘Philodendron Ginny’: Met zijn compacte formaat en hartvormige bladeren is deze variant geliefd bij veel plantenliefhebbers.
 • Monstera obliqua ‘Borsigiana’: Deze variëteit heeft kleinere bladeren en groeit vaak in een klimmende vorm.

Wist je dat de Monstera obliqua ook wel de 'Gatenplant' wordt genoemd door de karakteristieke gaten in de bladeren?

Monstera obliqua kopen, waar let je op?

Als je op zoek bent naar een Monstera obliqua, zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat je een gezonde plant koopt.

 1. Controleer of de bladeren van de plant er gezond uitzien en vrij zijn van verkleuringen, gaten en scheuren.
 2. Verifieer dat de plant goed geworteld is in de pot en niet uitgedroogd is.
 3. Kijk ook naar de grootte van de pot en zorg ervoor dat de plant niet te groot of te klein is voor de pot.
 4. Controleer de bladeren ook op insecten of schimmels en zorg ervoor dat er geen sporen van insecticide of pesticiden te zien zijn.
 5. Zorg dat de plant biologisch gekweekt is en niet afkomstig is van illegale kweek of import.

Zorg dat je de juiste informatie hebt over hoe je de plant moet verzorgen en hoeveel water en licht hij nodig heeft. Door deze punten in gedachten te houden, kun je met vertrouwen een gezonde Monstera obliqua aanschaffen voor je collectie.

Is de Monstera obliqua giftig?

Ben je een liefhebber van de Monstera adansonii? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.

Is de Monstera obliqua giftig voor mensen?

De Monstera obliqua kan bij inname van de bladeren of stengels giftige symptomen veroorzaken bij mensen. Deze symptomen zijn onder andere brandende en irritatie van de mond en keel, misselijkheid en braken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet in contact komt met de plant en de bladeren niet inslikt. Houd de plant altijd uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Is de Monstera obliqua giftig voor katten en honden?

De Monstera obliqua is giftig voor honden en katten. De plant bevat calciumoxalaatkristallen die bij aanraking of inname irritatie en zwelling van de slijmvliezen kunnen veroorzaken. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, braken en buikpijn bij je huisdieren. Hou je planten dus buiten het bereik van je viervoeters en raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts.

Is de Monstera obliqua luchtzuiverend?

De Monstera obliqua, ook wel bekend als de ‘mini Monstera’, is een prachtige kamerplant met bijzondere vormen. Maar is deze plant ook luchtzuiverend? Jazeker! De Monstera obliqua filtert schadelijke stoffen uit de lucht zoals formaldehyde en benzeen. Dit giftige stoffen worden hierdoor omgezet in minder schadelijke stoffen, waardoor de lucht schoner wordt. Een paar andere voordelen van de Monstera obliqua zijn dat deze plant makkelijk te verzorgen is en dat hij zorgt voor een aangename groene sfeer in je kamer! Zorg dat je de plant op een lichte plek zet en dat je de grond licht vochtig houdt. Geniet van een schone lucht en een mooie plant!


Monstera obliqua verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Monstera obliqua plant op zijn best verzorgen? Deze populaire kamerplant heeft slechts een paar dingen nodig om te kunnen groeien en gedijen. In dit artikel geven we stap-voor-stap tips over hoe je je plant het beste water kunt geven, hoeveel licht hij nodig heeft en hoe je eventuele problemen kunt oplossen. Met een beetje aandacht en verzorging kun jij genieten van een prachtige en gezonde Monstera obliqua. Lees verder voor alle details!

Wil je meer weten over hoe je Monstera obliqua het best kunt verzorgen? Bekijk onze Monstera obliqua Verzorging pagina.

Water geven

Water de Monstera obliqua een keer per week, in de zomermaanden mogelijk vaker afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Laat de grond tussen de gietbeurten door gedeeltelijk opdrogen, maar voorkom dat de plant volledig uitdroogt. Geef de plant liever te weinig dan te veel water om wortelrot te voorkomen.

Standplaats

De Monstera obliqua voelt zich het beste op een heldere plek met indirect zonlicht. Plaats de plant niet in de volle zon, maar ook niet te ver van het raam, anders krijgt de plant niet genoeg licht. Zorg dat de temperatuur in de kamer tussen de 18 en 25 graden Celsius blijft en vermijd tocht. Geef de plant regelmatig water en plaats hem in een pot met goede drainage.

Luchtvochtigheid

De Monstera obliqua gedijt het best bij een luchtvochtigheid van ongeveer 60%. Als de luchtvochtigheid te laag is, kunnen de bladeren verdrogen en bruin worden. Zorg dus voor een vochtige omgeving rondom de plant door bijvoorbeeld water naast de pot te zetten of de plant regelmatig te besproeien.

Plantenvoeding

Je hoeft je Monstera obliqua niet per se plantenvoeding te geven, maar als je dit doet, kun je dit eens in de twee maanden doen tijdens het groeiseizoen. Gebruik een halfgeconcentreerde oplossing van een evenwichtige meststof en meng het met water voordat je het aanbrengt. Zorg ervoor dat je de plant niet overvoedt, want dit kan schade veroorzaken.

Stekken

Wil jij je Monstera obliqua stekken? Dat kan heel gemakkelijk! Deze plant laat zich namelijk gemakkelijk vermeerderen door middel van stekken. Knip een stek van ongeveer 10-15 cm van de plant af, waarbij je ervoor zorgt dat er minimaal twee bladeren aan de stek zitten. Verwijder de onderste bladeren, zodat er geen blad meer onder de aarde komt te zitten. Plaats de stek in een glas water, zodat er wortels kunnen groeien. Zorg ervoor dat het water regelmatig ververst wordt en plaats de stek op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Wanneer er genoeg wortels zijn gegroeid, kan de stek in de grond worden geplaatst. En voilà, jouw Monstera obliqua is gestekt!

Snoeien

Wil je jouw Monstera obliqua snoeien? Zorg er dan voor dat je gebruikmaakt van een scherpe snoeischaar. Knip de bladeren dichtbij de stengel weg. Hierdoor behoudt de plant zijn mooie vorm. Wanneer je de plant stopt met groeien, kun je ook de luchtwortels snoeien. Zijn deze erg lang en zitten ze in de weg? Knip ze dan gerust af. Zo ziet jouw Monstera er weer prachtig uit!

Verpotten

Wil jij jouw Monstera obliqua verpotten? Dat kun je het beste doen in het voorjaar of de zomer. Zorg dat je een pot kiest die ongeveer 2,5 cm groter is dan de huidige pot. Leg een laagje grind of kleikorrels onderin de pot voor drainage en vul de pot vervolgens voor de helft met potgrond. Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en verwijder eventuele verrotte wortels. Plaats de plant in de nieuwe pot en vul deze verder met potgrond. Druk de aarde goed aan en geef de plant direct water. Zet de Monstera op een lichte plek zonder direct zonlicht en geef regelmatig water.


Monstera obliqua onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Monstera obliqua wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera obliqua gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Monstera obliqua ?

De Monstera obliqua kan te maken krijgen met verschillende ziekten en plagen, zoals:

 1. Bladluizen: deze zuigen sap uit de plant en verminderen zo de groei. Bestrijd ze met een mengsel van water en zeep, of gebruik neemolie.
 2. Spintmijten: deze kleine insecten veroorzaken lichte puntschade en verspreiden zich snel. Verwijder ze met een lichte waternevel en voorkom dat de luchtvochtigheid te laag wordt.
 3. Wolluizen: deze witte insecten scheiden een kleverige substantie af en kunnen de plantenstengels en -bladeren bedekken. Bestrijd ze met een wattenstaafje gedoopt in alcohol.
 4. Zwarte vlekken op bladeren: dit kan worden veroorzaakt door overbewatering, of door een schimmel- of bacterieziekte. Zorg voor goede drainage en voorkom dat het water zich ophoopt op het bladoppervlak.
 5. Gele bladeren: dit kan worden veroorzaakt door onjuiste verlichting of gebrek aan voedingsstoffen. Zorg voor voldoende indirect licht en gebruik een gebalanceerd plantenvoedsel.

Blijf alert op deze symptomen en neem indien nodig direct actie om de gezondheid van je Monstera obliqua te beschermen.

Mijn Monstera obliqua heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Bruine vlekken bij Monstera obliqua zijn meestal het gevolg van te veel water geven, direct zonlicht of een droge lucht. Om dit te voorkomen, kun je de volgende stappen nemen: geef de plant pas water als de bovenste laag van de aarde droog aanvoelt, plaats de plant op een plek met indirect licht en zet een luchtbevochtiger neer.

Mijn Monstera obliqua heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De bladeren van de Monstera obliqua kunnen geel worden als ze te veel direct zonlicht krijgen. Zorg dat je de plant op een plek zet waar hij indirect licht krijgt en geef hem regelmatig water. Als je plant al vergeeld is, kun je de gele bladeren eraf knippen om de rest van de plant gezond te houden.

Bladeren van mijn Monstera obliqua vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Monstera obliqua plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan te wijten zijn aan over- of onderbewatering, te weinig licht, ongedierte of te veel meststof. Om het probleem op te lossen, moet je de plant zorgvuldig bekijken en de mogelijke oorzaak identificeren. Zorg voor de juiste verzorging en geef de plant voldoende tijd om te herstellen.

Een interessant weetje over de Monstera obliqua is dat de plant van nature voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika en kan groeien tot wel 3 meter hoog.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Monstera obliqua plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Monstera obliqua?

Monstera obliqua is een zeldzame plantensoort uit de Araceae-familie, die bekend staat om zijn kleine bladeren met gaten en franjes.

Hoe verzorg je een Monstera obliqua?

Een Monstera obliqua verzorg je goed door hem regelmatig water te geven, te voorzien van veel indirect licht en te bemesten tijdens het groeiseizoen.

Hoeveel licht heeft een Monstera obliqua nodig?

De Monstera obliqua heeft helder, indirect licht nodig, maar geen direct zonlicht. Plaats hem bij een raam op het oosten of westen.

Hoe groot kan een Monstera obliqua worden?

Een Monstera obliqua kan ongeveer 30 cm groot worden, afhankelijk van de omstandigheden.

Is de Monstera obliqua giftig voor huisdieren?

Ja, de Monstera obliqua kan giftig zijn voor huisdieren. Houd deze planten buiten bereik van je huisdieren om ze veilig te houden.

Plaats een reactie