Monstera Obliqua

Nederlandse naam:

Met haar luchtige, bijna doorzichtige bladeren, is de Monstera obliqua een echt kunstwerk onder de kamerplanten. Ze komt uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika en houdt van een warme, vochtige omgeving. Deze ‘spookachtige schoonheid’ heeft een lichte plek nodig maar geen direct zonlicht, en houdt van regelmatig water. Haar unieke uiterlijk geeft een speels en exotisch effect aan je interieur. Plus, ze is niet al te moeilijk te verzorgen, perfect voor een beetje groen zonder gedoe.

Plantnaam: Monstera obliqua

Nederlandse naam:

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Moeilijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Waar komt de Monstera Obliqua vandaan?

De Monstera Obliqua komt uit het tropische regenwoud van Zuid-Amerika. Hij groeit daar in landen als Brazilië, Peru en Panama. Het liefst staat hij langs rivieroevers waar het warm en vochtig is en er veel indirect zonlicht is.

Heb je je ooit afgevraagd waarom de Monstera Obliqua gaten in zijn bladeren heeft? Deze plant groeit graag tegen bomen of andere dingen omhoog. Hierdoor krijgt hij zijn hangende vorm. De gaten in de bladeren helpen hem om meer licht op te vangen. Dit is ook de reden waarom mensen hem soms ‘Zwitserse kaasplant’ noemen.

Wil je zelf een Monstera Obliqua in huis hebben? Denk dan aan de plek waar hij vandaan komt. Zorg voor veel indirect licht en een hoge luchtvochtigheid. Zo maak je een ideale plek voor jouw Monstera Obliqua.

Eigenschappen van de Monstera Obliqua

Wat je meteen ziet aan de Monstera Obliqua zijn de bladeren. Ze hebben grote gaten en insnijdingen. Dat geeft de plant zijn bijnaam ‘Zwitserse kaasplant’. De bladeren groeien tot wel 45 cm lang! Denk eraan dat de plant veel ruimte nodig heeft om goed te groeien.

Heb je al gemerkt dat deze plant een klimmer is? In de natuur groeit de Monstera Obliqua vaak tegen bomen aan. Hij kan tot wel 20 meter hoog worden. Geef hem ook in jouw huis iets om tegenaan te groeien, zoals een mosstok.

Deze Monstera groeit het best in een warme, vochtige omgeving met indirect zonlicht. De perfecte temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18-27°C. Zorg dat de aarde altijd een beetje vochtig is en sproei regelmatig met water.

Wist je dat de Monstera Obliqua de lucht zuivert? Onderzoek laat zien dat hij schadelijke stoffen uit de lucht filtert en zuurstof maakt. Dat is goed voor een gezond binnenklimaat!

Als je kiest voor een Monstera Obliqua, haal je niet alleen een mooie plant in huis. Je zorgt ook voor een gezondere leefomgeving. Durf jij deze tropische schoonheid te verzorgen?

Wist je dat?

De Monstera Obliqua beroemd is om zijn extreem geperforeerde bladeren? Deze plant heeft zo veel gaten dat de bladeren bijna meer lucht dan blad lijken! Dit onderscheidt de Obliqua van zijn neef, de Monstera Adansonii, die ook gaten heeft, maar veel minder uitgesproken.

Soorten Monstera Obliqua

Wil je meer weten over de Monstera Obliqua? Er zijn allerlei soorten van deze boeiende plant. Ze hebben elk unieke kenmerken en zorgbehoeften.

Monstera Obliqua Peru valt op met zijn donkergroene bladeren. Deze plant groeit snel en is sterk. Dat maakt hem perfect voor als je net begint met tuinieren.

Heb je de Monstera Obliqua Bolivia al gezien? Deze soort heeft duidelijke gaten in de bladeren. Dat maakt hem erg mooi voor elke kamer of kas. Deze Bolivia vraagt wel iets meer zorg dan de Peru. Toch is de inspanning het resultaat waard.

Denk ook aan de Monstera Obliqua Ecuador. Deze is bekend om zijn kleine gestreepte groene bladeren. Hij groeit goed in lichte, vochtige plekken. Geef je hem wat hij nodig heeft, dan is het een prachtige hangplant.

Wat vind je van de Monstera Obliqua Suriname? Deze soort heeft langwerpige donkergroene bladeren met veel insnijdingen. Misschien ken je deze soort nog niet zo goed. Toch zorgt hij voor een prachtige aanblik waar je van gaat houden.

Welke soort Monstera Obliqua je ook kiest, ze hebben allemaal de juiste zorg en aandacht nodig. Zorg voor genoeg indirect zonlicht, houd de grond vochtig en geef de plant regelmatig voeding. Zo ziet je plant er altijd op zijn best uit.

Monstera Obliqua aanschaffen

Zin in een unieke plant? De Monstera Obliqua is echt iets voor jou. En weet je wat? Je vindt deze bijzondere plant in tuincentra en online.

Webshops met exotische planten hebben vaak de Monstera Obliqua. Kijk eens rond op Plantje.nl, Bol.com of Etsy. Daar vind je een mooie selectie van deze plant.

Online kopen van een Monstera Obliqua

Wil je een Monstera Obliqua online kopen? Let dan op een paar dingen:

 • Kies een betrouwbare verkoper.
 • Lees wat andere klanten zeggen in hun recensies.
 • Check of de webshop veilig betalen aanbiedt.

Verzorging van je Monstera Obliqua

Elke Monstera Obliqua heeft speciale zorg nodig. Het is belangrijk dat jouw huis aan die behoeften voldoet. Kijk naar de lichtomstandigheden in jouw huis. De meeste Monsteras houden van indirect zonlicht en groeien niet goed in donkere hoeken. Ze hebben vochtige aarde nodig, geen doorweekte! Te veel water veroorzaakt wortelrot, wat slecht is voor de plant.

Giftigheid van de Monstera Obliqua

Heb je ooit afgevraagd of de Monstera Obliqua, een nieuwe plant in je huis of tuin, giftig is? Laten we dit samen bekijken.

Giftig voor katten en honden?

Hou je van je pluizige vrienden? Dan wil je ze veilig houden. Helaas, de Monstera Obliqua is giftig voor je katten en honden.

De plant maakt iets dat calciumoxalaat-kristallen heet. Deze kristallen irriteren de mond, keel en maag van je huisdieren. Als ze een blaadje opeten, krijgen ze last van overgeven en diarree.

Zet je mooie Monstera Obliqua ergens waar je kat of hond er niet bij kan. Vooral als ze graag op groene dingen kauwen! Je wilt niet dat Fluffy ziek wordt door een hapje van je nieuwe plant.

Giftig voor baby’s?

Helaas, ook voor baby’s is de Monstera Obliqua giftig. Net als bij huisdieren krijgen baby’s last van mond- en keelirritatie, overgeven en diarree als ze van de plant eten.

Let op die kleine handjes die overal bij willen! Zet de Monstera Obliqua hoog genoeg zodat je kleintje er niet bij kan.

Denk aan de veiligheid van je huishouden als je planten koopt. Ken de mogelijke giftigheid van planten zoals de Monstera Obliqua. Zo maak je de beste keuze en houd je iedereen veilig.

Maakt de Monstera Obliqua de lucht schoon?

Heb je je ooit afgevraagd, “Maakt de Monstera Obliqua de lucht schoon?” Het antwoord is ja! Net zoals veel andere kamerplanten helpt de Monstera Obliqua om de lucht in huis beter te maken.

De Monstera Obliqua gebruikt fotosynthese. De plant neemt koolstofdioxide op en geeft zuurstof af. Hierdoor stijgt het zuurstofniveau in je huis. De plant helpt ook bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit de lucht.

Een van deze stoffen is formaldehyde. Je vindt deze stof vaak in huishoudelijke producten zoals schoonmaakmiddelen, cosmetica en zelfs sommige meubels. Formaldehyde kan je ogen, neus en keel irriteren. Voor mensen die gevoelig zijn, kan het zelfs een astma-aanval uitlokken.

De bladeren van de Monstera Obliqua nemen deze giftige stoffen op via hun bladopeningen. Dat zijn kleine openingen in het bladoppervlak waardoor gassen uitgewisseld worden met de buitenlucht. De plant maakt deze stoffen dan onschadelijk via zijn wortels.

Bedenk wel dat de Monstera Obliqua niet alle luchtvervuiling in huis oplost. De plant helpt, maar het is ook belangrijk om goed te ventileren, minder chemische schoonmaakproducten te gebruiken en niet binnen te roken.

De Monstera Obliqua bloeit

Heb je je ooit afgevraagd of de Monstera Obliqua bloeit? Het antwoord is ja, hoewel de bloemen niet zo opvallend zijn als bij sommige andere kamerplanten. De Monstera Obliqua, een lid van de Araceae familie, maakt wel degelijk bloemen. Ze zijn klein en groeperen zich rond een centrale spadix, een soort lichtgroen blad dat we vaak zien als “de bloem”. Deze structuur noemen we ook een spathiphyllum.

De bloemen van de Monstera Obliqua zijn misschien niet groot of kleurrijk als die van orchideeën of rozen. Toch hebben ze een subtiele charme door hun unieke vorm. Verwacht je echter niet meteen bloemen bij je Monstera Obliqua. Het duurt vaak jaren voordat deze plant begint te bloeien. Sommige planten bloeien zelfs nooit binnenshuis! Dat komt omdat ze pas bloeien als ze volgroeid zijn en in de juiste omstandigheden groeien.

Wil je dat je Monstera Obliqua bloeit? Zorg dan voor voldoende indirect licht en houd de grond gelijkmatig vochtig. Ook is het belangrijk dat de luchtvochtigheid in huis hoog is. Met deze verzorgingstips voelt je Monstera zich helemaal thuis en beloont hij je misschien op een dag met een prachtige bloeiwijze.

De Monstera Obliqua is niet alleen mooi door zijn unieke bladeren. Hij heeft ook het potentieel om subtiele, charmante bloemen te maken. Daarmee trekt hij als kamerplant nog meer aandacht.

Wist je dat?

De Monstera Obliqua een van de meest zeldzame en moeilijk te vinden Monsteras is? Hij wordt vaak verward met de meer algemeen verkrijgbare Adansonii, maar de Obliqua is veel zeldzamer en vaak ook een stuk duurder. Deze exclusiviteit maakt het een echte schat voor plantenverzamelaars!

Zo zorg je voor je Monstera Obliqua

Je Monstera Obliqua verzorgen is simpel! Volg deze stappen en houd je plant in topvorm.

De Monstera Obliqua houdt van veel licht, niet direct zonlicht. Zet je plant dus op een plek met veel licht.

Water is belangrijk voor deze plant. Houd de grond vochtig, niet doorweekt. Geef twee keer per week water in de zomer en een keer per week in de koelere maanden.

Luchtvochtigheid is iets dat mensen vaak vergeten bij het verzorgen van kamerplanten. De Monstera Obliqua is een tropische plant en groeit het beste in een vochtige omgeving.

Voed je Monstera Obliqua ook! Gebruik een vloeibare meststof die rijk is aan stikstof, een keer per maand.

Let op ongedierte zoals bladluizen en spintmijten. Zie je dat er iets mis is met je plant, roep dan hulp in van een expert!

Lees meer over je Monstera Obliqua verzorgen

Problemen met je Monstera Obliqua

Heb je een Monstera Obliqua en zie je gele bladeren, bruine vlekken of slappe stelen? Geen zorgen, we helpen je om deze problemen op te lossen!

Gele bladeren

Gele bladeren zien we vaak bij de Monstera Obliqua. Meestal komt dit door teveel water. Deze plant houdt van vocht, niet van een zwembad.

 • Voel eerst aan de grond. Is die heel nat? Dan geef je teveel water.
 • Probeer minder vaak water te geven. Als je water geeft, doe het dan goed. Het water moet tot bij de wortels komen.

Bruine plekken

Bruine plekken zien we vaak bij onvoldoende luchtvochtigheid. De Monstera Obliqua groeit goed in een vochtige omgeving, net zoals thuis in de natuur.

 • Je kan proberen om je plant elke dag met water te sproeien.
 • Of een luchtbevochtiger kopen. Dat is ook een optie.

Slappe stelen

Slappe stelen? Dat betekent misschien dat je plant niet genoeg licht of voedingstoffen krijgt.

 • Zet je plant op een plek met veel licht, maar niet in de volle zon.
 • Kijk ook eens naar de voeding. Misschien heeft je Monstera Obliqua wat extra voeding nodig.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Homalomena. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe verzorg je de Monstera Obliqua?

Elke soort Monstera Obliqua heeft zijn eigen verzorging nodig. Zorg voor genoeg indirect zonlicht, geef regelmatig water en zorg voor een hoge luchtvochtigheid. Ook is het belangrijk om de plant iedere maand te voeden. Kijk goed of er geen ongedierte op de plant zit.

Is de Monstera Obliqua giftig?

Let op, de Monstera Obliqua is giftig. Dit komt door de stof calciumoxalaat-kristallen. Houd de plant uit de buurt van je kinderen en huisdieren.

Welke soort Monstera Obliqua is makkelijk te verzorgen?

Ben je een beginner? Dan is de Monstera Obliqua Peru een goede keuze. Deze plant vraagt minder verzorging dan andere soorten.

Hoe zorgt de Monstera Obliqua voor schone lucht?

De Monstera Obliqua maakt de lucht schoon. De plant haalt schadelijke stoffen zoals formaldehyde uit de lucht. Toch is het niet genoeg om de lucht in huis volledig schoon te krijgen.

Wat zijn problemen bij het verzorgen van de Monstera Obliqua?

Je kunt een paar problemen tegenkomen bij het verzorgen van de Monstera Obliqua. Zo kunnen de bladeren geel worden als je te veel water geeft. Bruine vlekken kunnen ontstaan als de luchtvochtigheid te laag is. En als de plant te weinig licht of voeding krijgt, worden de stelen slap. Het is belangrijk om deze problemen snel te ontdekken en aan te pakken.


Plaats een reactie