Scindapsus (Epipremnum)

Ben je op zoek naar een kamerplant die niet alleen mooi is, maar ook makkelijk te verzorgen?

De Scindapsus, ook wel bekend als de Epipremnum Aureum.

Deze groene plant met hartvormige bladeren is perfect voor beginners en ervaren plantenliefhebbers.

Wil je weten hoe je deze plant het best verzorgt?

In dit artikel geven we praktische tips en instructies om je Scindapsus te laten groeien en bloeien.

Scindapsus eigenschappen

Scindapsus eigenschappen
Latijnse naamScindapsus
Nederlandse naamEpipremnum
Bekendste soorten

Pictus, Moonlight, Argyraeus, Treubii, Exotica

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Hangplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Scindapsus plant komt uit Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan eilanden.
Maximale grootte Grote kamerplant (120-180 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigJa

Waar komt de Scindapsus vandaan?

De Scindapsus is van oorsprong afkomstig uit de regenwouden van Zuidoost-Azië en het westelijke deel van de Stille Oceaan, zoals de Filipijnen, Indonesië, Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea. Het is een populaire kamerplant vanwege zijn gemakkelijke verzorging en het vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen. Hij kan groeien op de grond of klimmen als een epifyt, vaak met behulp van luchtwortels die zich vastgrijpen aan bomen of andere oppervlakken. De plant heeft zijn populariteit tevens te danken aan het feit dat hij in verschillende kleuren en patronen te vinden is, zoals de gewone groene Scindapsus, de zilveren Scindapsus of de bonte Scindapsus.

Scindapsus soorten

Er zijn veel verschillende soorten Scindapsus, die allemaal hun eigen unieke eigenschappen hebben. Ben je op zoek naar een mooie groene kamerplant? Dan is een Scindapsus een goede keuze. Deze planten zijn namelijk niet alleen mooi, maar ook nog eens makkelijk in onderhoud.

De meest populaire Scindapsus van dit moment zijn:

 • Scindapsus pictus (ook bekend als zilverklimop)
 • Scindapsus aureus (ook bekend als epipremnum aureum of goudpalm)
 • Scindapsus treubii (ook bekend als drakenstaart)
 • Scindapsus hederaceus (ook bekend als pothos)
 • Scindapsus lucens (ook bekend als koningsklimop)
 • Scindapsus elegans (ook bekend als satijnklimop)

Deze planten hebben allemaal hun eigen unieke bladvormen en kleuren, variërend van donkergroen tot zilverachtig groen. Zorg ervoor dat je ze regelmatig water geeft en ze op een lichte plek plaatst, maar niet in direct zonlicht.

Wist je dat de Scindapsus een luchtzuiverende plant is en schadelijke stoffen zoals formaldehyde uit de lucht kan filteren?

Epipremnum kopen, waar let je op?

Als je een Scindapsus gaat kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten zodat je een gezonde plant mee naar huis neemt. Hier zijn zes belangrijke punten:

 1. Controleer het blad voor insecten of beschadigingen. Gezonde bladeren zijn glanzend en stevig van structuur.
 2. Bepaal of de plant in de juiste pot staat. Een te grote pot kan leiden tot wortelrot, terwijl een te kleine pot de groei kan belemmeren.
 3. Kies een plant die potgebonden is, zodat je kunt zien dat de wortels goed ontwikkeld zijn en niet door de pot zijn heen gegroeid.
 4. Let op de kleur van het blad. Het mag niet geel of bruin zijn, wat kan duiden op een gebrek aan voedingsstoffen of te veel zonlicht.
 5. Vraag naar de waterbehoefte van de Scindapsus. Sommige soorten hebben meer water nodig dan andere. Zorg dat je weet hoe vaak je de plant moet water geven.
 6. Bepaal of de locatie waar je de plant neerzet geschikt is voor de Scindapsus. Sommige soorten verdragen geen direct zonlicht, terwijl andere juist veel licht nodig hebben. Zorg dat je weet wat de ideale omstandigheden zijn voor jouw plant.

Is de Scindapsus giftig?

Benieuwd of de Schefflera een veilige plant is voor in huis? Lees hier meer over de mogelijke giftigheid van deze exotische kamerplant en hoe je veiligheid kunt waarborgen.

Is de Scindapsus giftig voor mensen?

De Scindapsus is giftig voor mensen. De plant bevat calciumoxalaat kristallen die bij inname irritatie in de mond, keel en maag veroorzaken. Dit kan leiden tot zwelling, brandende gevoelens en moeite met slikken. Bij contact met de huid kan de plant huiduitslag en irritatie veroorzaken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de plant niet in je mond stopt en dat je het sap niet aanraakt. Zorg er dus voor dat je de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren plaatst.

Is de Scindapsus giftig voor katten en honden?

De Scindapsus staat bekend als giftig voor honden en katten. Als zij deze plant eten, kan dat leiden tot braken, buikpijn en misselijkheid. Zorg er dus voor dat je deze plant buiten het bereik van je huisdieren plaatst. Mocht je huisdier toch van deze plant hebben gegeten en symptomen vertonen, neem dan direct contact op met een dierenarts.

Is de Scindapsus luchtzuiverend?

Ja, dat klopt! Deze groene vriend helpt de lucht in je huis te zuiveren door schadelijke stoffen zoals formaldehyde en benzeen op te nemen en af te breken. Naast luchtzuiverend is de Scindapsus ook nog eens makkelijk te verzorgen en kan hij zowel in het licht als in de schaduw staan. Zet hem bijvoorbeeld op je bureau, in de slaapkamer of in de woonkamer. Zo heb jij niet alleen een mooie plant, maar ook een gezonder leefklimaat in huis!

Scindapsus verzorgen, hoe doe je dat?

Ben jij de trotse eigenaar van een Scindapsus, ook wel bekend als ‘Devil’s Ivy’? Dan wil je natuurlijk wel weten hoe je deze mooie klimplant het beste kunt verzorgen. In dit artikel vind je alle tips en tricks voor de juiste watergift, hoe je de plant kunt bemesten en welke plaats het meest geschikt is voor jouw Scindapsus. Zo blijft jouw plant gezond en groen!

Wil je meer weten over hoe je Scindapsus het best kunt verzorgen? Bekijk onze Scindapsus Verzorging pagina.

Scindapsus onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Scindapsus wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Scindapsus gezond en mooi te houden.

Een Scindapsus kan zowel in de zon als in de schaduw groeien en is daarom een makkelijk te verzorgen kamerplant.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Scindapsus plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste plek voor mijn Scindapsus?

Zet je Scindapsus op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. De grond moet vochtig blijven en de luchtvochtigheid hoog.

Hoe vaak moet ik mijn Scindapsus water geven?

Geef je Scindapsus water als de potgrond droog is tot een diepte van 2 à 3 cm. In de zomer ongeveer één keer per week en in de winter minder vaak.

Moet ik mijn Scindapsus snoeien?

Ja, het is goed om regelmatig je Scindapsus te snoeien om de groei te bevorderen en de plant gezond te houden.

Kan ik mijn Scindapsus stekken?

Ja, je kunt een Scindapsus stekken. Snijd een stuk van de plant af met minstens één knoop en plaats het in water of potgrond.

Is de Scindapsus giftig voor huisdieren?

Scindapsus is giftig voor huisdieren, vooral katten en honden, vanwege het calciumoxalaat dat ernstige mond- en maagirritatie kan veroorzaken.

Plaats een reactie