Scindapsus Epipremnum

Nederlandse naam: Scindapsus Epipremnum

De Scindapsus Epipremnum is een echte eyecatcher met zijn glanzende, hartvormige bladeren die soms goud- of zilverachtige vlekken hebben. Deze klim- of hangplant komt uit de bossen van Zuidoost-Azië. Zet hem in indirect licht en geef regelmatig water. Scindapsus is perfect om een beetje tropische flair aan je kamer toe te voegen. Het is een makkelijke plant die zowel in de hoogte als in de breedte kan groeien. Super voor een groen accent aan je muur of plafond!

Plantnaam: Scindapsus Epipremnum

Nederlandse naam: Scindapsus Epipremnum

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Scindapsus Epipremnum oorsprong

Scindapsus Epipremnum, beter bekend als de ‘Geldplant’, heeft een rijke geschiedenis. Deze plant vindt haar oorsprong in Zuidoost-Azië, specifiek op de Salomonseilanden. Het groeit er uitbundig in het wild, waarbij het hoge bomen en rotsformaties bedekt met zijn weelderige bladeren.

In de 19e eeuw introduceerden botanici deze exotische plant in Europa. Ze waren onder de indruk van haar unieke uiterlijk en aanpassingsvermogen aan allerlei klimaatomstandigheden.

Dankzij haar vermogen om te gedijen onder lage lichtomstandigheden en met minimale zorgbehoeften, werd de Scindapsus Epipremnum al snel populair bij mensen die op zoek waren naar een gemakkelijk te verzorgen huisplant.

Tegenwoordig is ze wereldwijd verspreid en siert ze vele huizen en kantoren met haar glanzende bladeren. Haar populariteit blijft stijgen dankzij het feit dat ze beschouwd wordt als een symbool van geluk en voorspoed – vandaar haar bijnaam ‘Geldplant’.

Vergeet maar niet dat ondanks haar populariteit als huisplant, de Scindapsus Epipremnum nog steeds behoort tot tropische bossen. Daarom geniet ze van warmere temperaturen tussen 16-24 graden Celsius voor optimale groei.

Dus daar heb je het: De rijke oorsprong van deze populaire kamerplant. Nu ken je niet alleen de basiszorg voor de Scindapsus Epipremnum, maar ook haar fascinerende geschiedenis en betekenis.

Scindapsus Epipremnum eigenschappen

Scindapsus Epipremnum, ook wel bekend als de ‘Geldplant’, heeft een paar opmerkelijke eigenschappen die haar onderscheiden. Ze is niet alleen aantrekkelijk voor het oog, maar ook uiterst flexibel in haar verzorging.

Een van de meest opvallende kenmerken van deze plant zijn haar weelderige bladeren. Deze zijn hartvormig en hebben een glanzende textuur met prachtige patronen van groene kleurtonen. De bladeren zijn groot, variërend in omvang van 20 tot 40 centimeter.

De plant groeit snel, vooral tijdens het warme seizoen (voorbeeld: lente en zomer). Onder ideale omstandigheden kan ze tot 2 meter hoog worden. Maar maak je geen zorgen als je ruimte beperkt is – ze is gemakkelijk te snoeien en kan zelfs getraind worden om langs een mosstok of andere steun te klimmen.

Wat betreft lichtomstandigheden, Scindapsus Epipremnum is tolerant tegenover allerlei niveaus van lichtintensiteit. Hoewel ze groeit bij indirect zonlicht, kan ze overleven onder fluorescerend licht of in schaduwrijke gebieden.

Ook houdt deze Geldplant ervan om in een vochtige omgeving te leven. Regelmatig sproeien helpt bij het nabootsen van haar natuurlijke habitat – de tropische bossen.

Qua temperatuur is zij flexibel maar verkiest zij een bereik tussen 16 tot 24 graden Celsius. Ze is niet vorstbestendig en kan schade oplopen bij temperaturen onder de 10 graden.

Houd er rekening mee dat, hoewel ze een sterke plant is, Scindapsus Epipremnum gevoelig is voor wortelrot. Dit komt meestal voor als de plant te veel water krijgt of als het water in de pot blijft stagneren.

Tot slot, een belangrijk feit om te onthouden over deze plant is dat alle delen ervan giftig zijn voor huisdieren en mensen. Hoewel het zelden ernstige symptomen veroorzaakt bij aanraking, kan inslikken leiden tot misselijkheid en braken.

Wist je dat?

De Scindapsus bekend staat om zijn opvallende bladeren met een prachtige, glanzende tekening? De hartvormige bladeren hebben vaak unieke patronen van goud, zilver of wit, wat deze plant een echte blikvanger maakt in huis. Deze natuurlijke ‘kunstwerkjes’ kunnen elke ruimte een stijlvolle touch geven.

Scindapsus Epipremnum soorten

Er bestaan allerlei prachtige Scindapsus Epipremnum soorten die je in overweging kunt nemen voor jouw huis of kantoor. Elk heeft unieke kenmerken, variërend van bladvorm tot kleurpatronen. Laten we er een paar bekijken:

 1. Scindapsus Epipremnum Aureum: Deze variant, ook wel ‘Gouden Pothos’ genoemd, kenmerkt zich door zijn hartvormige bladeren met gele vlekken. Het is de meest voorkomende soort en staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen.
 2. Scindapsus Epipremnum Marble Queen: Dit type heeft een marmerachtig patroon op de bladeren, met witte en groene kleuren die vermengd zijn. Het geeft een verfrissend tintje aan elke ruimte.
 3. Scindapsus Epipremnum Neon: Als je houdt van heldere kleuren, dan is deze variant iets voor jou! De ‘Neon’ heeft schitterende limegroene bladeren die direct opvallen.
 4. Scindapsus Epipremnum Pearls and Jade: Dit type onderscheidt zich door zijn groene bladeren met witte vlekjes die lijken op parels en jade steentjes.
 5. Scindapsus Epipremnum Cebu Blue: Met zilverblauwe bladeren brengt dit type een uniek kleurelement in huis.

Scindapsus Epipremnum kopen

Ben je op zoek naar een Scindapsus Epipremnum voor je huis of kantoor? Je bent niet alleen. Deze populaire plant, bekend om haar prachtige bladeren en eenvoudige verzorging, is een favoriet onder zowel beginnende als ervaren tuiniers. Hier zijn een paar tips voor het kopen van deze aantrekkelijke binnenplant.

 1. Kies de Juiste Soort: Met allerlei soorten zoals ‘Gouden Pothos’, ‘Marble Queen’, ‘Neon’, ‘Pearls and Jade’ en ‘Cebu Blue’, heeft elke variant unieke kenmerken en kleurpatronen die passen bij allerlei interieurs.
 2. Controleer de Gezondheid van de Plant: Bij aankoop, let op heldere, glanzende bladeren zonder tekenen van verkleuring of schade. Controleer ook op sterke wortels in gezonde aarde.
 3. Let op Grootte en Groei: De Scindapsus Epipremnum kan tot 2 meter hoog worden onder ideale omstandigheden. Houd rekening met de beschikbare ruimte voordat je een plant kiest.
 4. Vraag om Advies: Aarzel niet om hulp te vragen bij je lokale tuincentrum of online winkel. Ze kunnen je adviseren over welk type het beste past bij je behoeften en levensstijl.
 5. Wees Bewust van Veiligheidsaspecten: Alle delen van de Scindapsus Epipremnum zijn giftig voor huisdieren en mensen als ze worden gegeten. Plaats de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren.
 6. Kies een geschikte pot: Zorg voor een pot met goede drainage om wortelrot te voorkomen, een veelvoorkomend probleem bij deze plantensoort.

Is de Scindapsus Epipremnum giftig?

Na het bespreken van het onderhoud en de verscheidenheid van de Scindapsus Epipremnum, is het belangrijk om ook stil te staan bij een belangrijk aspect: de toxiciteit.

Is de Scindapsus Epipremnum giftig voor katten en honden?

Ja, inderdaad. Elke variëteit van de Scindapsus Epipremnum is potentieel gevaarlijk voor huisdieren zoals katten en honden. De bladeren bevatten bepaalde chemische stoffen die, als ze worden ingeslikt, irritatie kunnen veroorzaken in hun mond, keel en maag. Symptomen zijn onder andere braken, verlies van eetlust of moeite met slikken. Mocht je merken dat je huisdier deze plant heeft ingeslikt en symptomen vertoont, neem dan direct contact op met een dierenarts.

Is de Scindapsus Epipremnum giftig voor baby’s?

Ook hier geldt: ja. Zoals bovengenoemd zijn alle delen van deze plant giftig als ze worden ingeslikt of gekauwd door kinderen. Het gif kan branderige gevoelens in de mond of keel veroorzaken, misselijkheid opwekken of zelfs leiden tot overgeven bij baby’s en jonge kinderen. Daarom raden we aan om deze plant buiten bereik te houden van kleine kinderen.

Het is dus duidelijk dat hoewel de Scindapsus Epipremnum een prachtige toevoeging kan zijn aan je interieur, zorgvuldige plaatsing en supervisie noodzakelijk zijn om de veiligheid van je dierbaren te waarborgen.

Is de Scindapsus Epipremnum luchtzuiverend?

Ja, de Scindapsus Epipremnum functioneert inderdaad als een luchtzuiverende plant. Uit onderzoek blijkt dat deze plant schadelijke stoffen uit de lucht kan opnemen en omzetten in zuurstof. Deze werking maakt het niet alleen een decoratieve aanvulling op je interieur maar ook bijdraagt positief aan je leefomgeving.

Hoe werkt dit proces?

Deze wonderlijke eigenschap is te danken aan het fotosynthese proces dat plaatsvindt in de bladeren van de plant. Tijdens dit proces neemt de plant koolstofdioxide op en geeft zuurstof vrij, wat ons helpt ademen. Bovendien absorbeert deze groene vriend ook andere schadelijke stoffen zoals formaldehyde, xyleen en toluol die vaak voorkomen in huishoudelijke schoonmaakmiddelen en cosmetica.

Voordelen voor je gezondheid

Het hebben van een of meer luchtzuiverende Scindapsus Epipremnums in huis kan meerdere voordelen opleveren voor je gezondheid. Een schonere lucht betekent minder allergenen, wat kan helpen bij het verminderen van allergische reacties zoals niezen of jeukende ogen. Bovendien kan frisse lucht je energieker maken en concentratie verbeteren.

Bloeit de Scindapsus Epipremnum?

In zijn natuurlijke omgeving kan de Scindapsus Epipremnum wel bloeien. Deze bloemen zijn, maar klein en groenachtig wit van kleur – niet opvallend zoals bij sommige andere soorten kamerplanten. De focus ligt meer op het prachtige blad van deze plant dan op eventuele bloei.

Wist je dat?

De Scindapsus niet alleen mooi is, maar ook een van de beste planten voor luchtzuivering? Deze plant is bijzonder effectief in het verwijderen van luchtverontreinigende stoffen zoals formaldehyde en xyleen. Ideaal dus voor een gezondere leefomgeving en perfect voor wie zowel groen als frisse lucht in huis wil brengen!

Scindapsus Epipremnum verzorgen

Het verzorgen van een Scindapsus Epipremnum vraagt niet veel moeite, maar er zijn toch een paar aspecten waar je op moet letten. Volg deze stappen om jouw plant gezond te houden.

 • Water geven: Geef de Scindapsus Epipremnum regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond tussen twee gietbeurten in kan uitdrogen. Dit voorkomt wortelrot, een probleem waaraan deze plant gevoelig is. Bijvoorbeeld: In de winter, als de lucht droger is, reduceer je het water geven tot eens per 2 weken.
 • Licht: Deze plant groeit in allerlei lichtomstandigheden. Hoewel hij zich aanpast aan minder licht, bloeit hij het beste met helder indirect licht. Zet hem bijvoorbeeld niet direct voor een zonnig raam.
 • Temperatuur en vochtigheid: De ideale temperatuur voor de Scindapsus Epipremnum ligt tussen 16°C en 27°C. Hij houdt ook van hoge vochtigheid; besproei daarom soms zijn bladeren of plaats hem in de buurt van andere planten om het vochtgehalte hoog te houden.
 • Voeding: Voed jouw Scindapsus Epipremnum tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) eens per maand met algemene kamerplantenvoeding.
Lees meer over je Scindapsus Epipremnum verzorgen

Scindapsus Epipremnum problemen

Hoewel de Scindapsus Epipremnum bekend staat om zijn eenvoudige verzorging, kom je als planteneigenaar mogelijk een paar problemen tegen. Deze kunnen variëren van verkleuring van bladeren tot groeiproblemen.

Eerst en vooral, let op verkleurde of verwelkte bladeren. Dit kan duiden op een probleem met over- of onderwater geven. De Scindapsus Epipremnum geeft er de voorkeur aan dat zijn grond licht vochtig is, maar niet doorweekt. Als je plant gele bladeren begint te ontwikkelen, kan dit betekenen dat hij te veel water krijgt. Anderzijds zullen bruine, krokante bladpunten vaak aangeven dat de plant niet genoeg water krijgt.

Ook kunnen gebrek aan licht en ongeschikte temperaturen ook groeiproblemen veroorzaken bij je Scindapsus Epipremnum. Deze soort groeit bij helder indirect licht en temperaturen tussen 15 en 30 graden Celsius. Als je merkt dat je plant traag groeit of kleinere dan normale bladeren produceert, kan het nodig zijn om hem naar een helderdere locatie te verplaatsen of de kamertemperatuur aan te passen.

Ten slotte is het belangrijk op te merken dat deze plant vatbaar is voor wortelrot als hij in stilstaand water blijft staan. Zorg ervoor dat potten goede afwateringsgaten hebben en vermijd overtollig water in schotels onder de pot.

Het kan nuttig zijn om te leren hoe je deze problemen kunt identificeren en oplossen, zodat je je Scindapsus Epipremnum gezond en gelukkig houdt. Vergeet niet dat het aanpakken van problemen in een vroeg stadium cruciaal is voor het herstel van je plant. Bij twijfel, aarzel dan niet om advies te zoeken bij experts of ervaren tuiniers.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Scindapsus Epipremnum. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom is de Scindapsus Epipremnum populair?

De Scindapsus Epipremnum, ook bekend als ‘Geldplant’, is populair vanwege haar weelderige bladeren, eenvoudige verzorging en het vermogen om in verschillende lichtniveaus te groeien.

Hoe zorg je voor de Scindapsus Epipremnum?

Belangrijke aspecten van de zorg zijn regelmatig water geven, voldoende licht, een juiste temperatuur en vochtigheidsgraad, en regelmatige voeding.

Zijn er verschillende soorten van de Scindapsus Epipremnum?

Ja, er zijn verschillende soorten van deze plant, elk met unieke kenmerken. Het artikel bespreekt deze in detail.

Is de Scindapsus Epipremnum giftig?

Ja, de plant is giftig voor huisdieren en jonge kinderen. Voorzorgsmaatregelen zijn dus essentieel.

Welke problemen kunnen ontstaan bij de verzorging van de Scindapsus Epipremnum?

Problemen kunnen onder andere zijn verkleuring van bladeren, groeiproblemen en wortelrot. Deze kwesties kunnen worden veroorzaakt door over- of onderwater geven, een gebrek aan licht, ongeschikte temperaturen en wortelrot. Het op tijd identificeren en oplossen van deze problemen is belangrijk.


Plaats een reactie