Pachira (Geldboom)

Nederlandse naam: Geldboom

De Pachira, ook wel bekend als de Geldboom, is een populaire kamerplant die je vast wel eens hebt gezien. Ze trekt de aandacht in elk interieur met haar gevlochten stam en mooie bladeren. Deze plant komt oorspronkelijk uit de moerasgebieden van Midden- en Zuid-Amerika. Zet haar op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht, en geef matig water. Deze plant brengt niet alleen een fris groen element in huis, maar staat ook symbool voor geluk en voorspoed. Plus, ze is vrij eenvoudig in de verzorging. Perfect voor een beetje extra ‘groen geluk’ in je woonkamer!

Plantnaam: Pachira

Nederlandse naam: Geldboom

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Weinig
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Pachira oorsprong

Duik dieper in de wereld van de Pachira. Deze intrigerende plant vindt zijn oorsprong in de tropische moerassen en regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, met name Mexico, Costa Rica, Panama en Brazilië.

De Pachira dankt zijn bijnaam ‘Geldboom’ aan een oude legende uit Taiwan. Het verhaal vertelt over een arme man die een onbekend zaadplantje vond terwijl hij land bewerkte. Ondanks zijn armoede besloot hij het te verzorgen. Uiteindelijk groeide dit plantje uit tot een boom met meerdere bladeren, wat symbool stond voor financiële groei en welvaart.

Pachira eigenschappen

De Pachira, vaak aangeduid als Geldboom, heeft een paar interessante eigenschappen die je misschien wilt kennen. Eerst en vooral, het is een snelgroeiende plant. Dit betekent dat je binnen korte tijd kunt genieten van een prachtige, volle boom in je huis of tuin.

Een van de opvallende kenmerken van de Pachira zijn z’n bladeren. Ze hebben vijf puntige bladen per stengel wat geluk en voorspoed symboliseert volgens Feng Shui-principes. Het donkergroene kleur geeft ze een rijke en weelderige uitstraling.

Wat betreft verzorging, groeit de Pachira goed in indirect licht en kan hij zelfs in schaduwrijke omgevingen overleven. De plant houdt niet van direct zonlicht omdat dit de bladeren kan verbranden.

Qua waterbehoefte is deze plant vrij eenvoudig te onderhouden. In feite kun je deze plant beschouwen als semi-waterminnend; hij houdt van veel water maar tolereert ook drogere omstandigheden.

Verder is er nog iets unieks aan de Pachira: Zijn stam wordt vaak gevlochten bij jonge planten voor esthetische redenen – dit geeft hem z’n onderscheidende uiterlijk waarvoor hij zo gewaardeerd wordt.

Tot slot komt de Pachira oorspronkelijk uit tropische gebieden, dus prefereert hij warmer weer. Maar maak je geen zorgen als je in een koeler klimaat woont, de plant is behoorlijk veerkrachtig en kan ook daar overleven.

Kortom, de Pachira is een veelzijdige plant met allerlei aantrekkelijke kenmerken die hem tot een populaire keuze maken voor zowel binnen als buiten.

Wist je dat?

De Pachira in veel culturen gezien wordt als een symbool van financieel geluk en voorspoed? Vaak gevlochten in zijn stam, wordt deze plant beschouwd als een geluksbrenger en is het een populaire keuze als cadeau voor nieuwe bedrijven of als huisplant om welvaart aan te trekken.

Pachira soorten

Pachira, beter bekend als de Geldboom, kent allerlei soorten. Elk met unieke eigenschappen en kenmerken. Hieronder volgen een paar prominente soorten die u zonder twijfel zou herkennen.

 1. Pachira Aquatica: Deze soort is misschien het meest bekend onder plantliefhebbers. Het wordt vaak geassocieerd met Feng Shui-principes vanwege zijn vijfbladige stengels die geluk symboliseren. Inderdaad, dit is de plant waarover we eerder in het artikel spraken!
 2. Pachira Glabra: Dit type Pachira heeft glanzende bladeren en produceert eetbare noten. Hoewel het niet zo populair is als de Pachira Aquatica voor binnenshuis gebruik, groeit het toch goed bij indirect licht.
 3. Pachira Insignis: Deze variëteit staat bekend om zijn opvallende bloemen met gele strepen op rode achtergrond.
 4. Pachira Macrocarpa: Deze exotische variant heeft grote vruchten die tot 12 inch kunnen groeien! Zorg ervoor dat uw pot groot genoeg is als u besluit deze thuis te laten groeien.
 5. Pachira Villosa: Met zachte harige bladeren voegt deze Pachira-soort textuur toe aan uw collectie van kamerplanten.

Elk van deze soorten biedt iets unieks aan uw tuin of interieurdecoratieplannen, afhankelijk van uw persoonlijke smaak en behoeften. Ongeacht welke soort u kiest, onthoud dat Pachira-soorten gedijen bij indirect licht en matig waterverbruik. Vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen en geef uw plant niet te veel water – het is beter om de grond tussen de gietbeurten uit te laten drogen.

Pachira kopen

Bij het kopen van een Pachira is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde factoren. Je eerste stap? Kies de juiste winkel. Vertrouwde tuincentra en online winkels bieden vaak gezonde, goed verzorgde planten aan. Zorg ervoor dat je kiest voor een winkel die garantie biedt op hun planten.

Inspecteer de plant vervolgens grondig voordat je deze aanschaft. Een gezonde Pachira heeft glanzende, levendige bladeren zonder vlekken of vergeling. Controleer ook de stam van de plant – deze moet stevig en vrij van schimmel of andere tekenen van ziekte zijn.

De grootte en leeftijd van de Pachira kunnen ook invloed hebben op je keuze. Jongere planten zijn vaak goedkoper en geven je de mogelijkheid om ze zelf op te laten groeien, terwijl oudere exemplaren direct impact hebben in jouw ruimte.

Let bij het kiezen van jouw Pachira ook op onderhoudsbehoeften. Hoewel deze plant relatief gemakkelijk te verzorgen is, vereist hij regelmatig water geven (maar niet te veel), indirect licht en temperaturen tussen 15-28 graden Celsius.

Tot slot, vergeet niet om na te denken over waar je jouw nieuwe Pachira wilt plaatsen voordat je hem koopt. De ideale plek is helder maar uit direct zonlicht – misschien een plekje bij een raam dat naar het noorden gericht is?

Door deze richtlijnen in gedachten te houden, kun je ervoor zorgen dat je een gezonde, prachtige Pachira koopt die jarenlang zal blijven groeien en bloeien.

Is de Pachira giftig?

Na het leren over de unieke eigenschappen en zorgbehoeften van de Pachira, kun je je afvragen of deze plant veilig is voor jouw huisdieren en kinderen. Het is belangrijk om te weten dat terwijl sommige kamerplanten giftige stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn, andere volkomen veilig zijn.

Is de Pachira giftig voor katten en honden?

Het goede nieuws voor dierenliefhebbers is dat de Pachira niet giftig is voor huisdieren. Of je nu een kat of hond hebt, ze kunnen vrij rondlopen zonder risico op vergiftiging bij inname van deze plant. Hoewel elke plantensoort uniek is, staat de Pachira bekend om zijn onschadelijke aard. Maar let wel op, hoewel het geen gif bevat, kan overmatige consumptie van bladeren of takken nog steeds maagklachten veroorzaken bij jouw huisdier.

Is de Pachira giftig voor baby’s?

Dezelfde regels gelden als het gaat om baby’s en peuters. De bladeren en takken van een Pachira zijn niet giftig als ze worden ingeslikt. Maar, zoals met elk object dat een baby in hun mond kan stoppen, bestaat er verstikkingsgevaar. Zorg daarom altijd voor toezicht wanneer uw kind zich in de buurt van kamerplanten bevindt.

Maar, dit betekent niet dat je een vrije hand hebt om jouw hele huis te vullen met deze prachtige groene plant! Houd rekening met de plaatsing van je Pachira. Hoewel het niet giftig is, kunnen grote planten omvallen en blessures veroorzaken. Zorg ervoor dat jouw Pachira op een stevige basis staat en buiten bereik is van nieuwsgierige handjes of huisdieren.

Zoals altijd, als je vragen of zorgen hebt over de veiligheid van een specifieke plant in jouw huis, raadpleeg dan een expert. Ze kunnen je adviseren over de beste manier om te genieten van jouw groene ruimte terwijl je ook voor ieders veiligheid zorgt.

Is de Pachira luchtzuiverend?

Ja, de Pachira staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Net als andere kamerplanten, draagt deze bij aan het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit in uw huis. Het absorbeert schadelijke stoffen uit de lucht en zet ze om in zuurstof. Voor een optimaal resultaat, plaatst u meerdere planten door uw huis heen.

Hoe werkt de luchtzuivering?

Het proces van luchtzuivering door planten heet fotosynthese. Tijdens dit proces nemen planten kooldioxide op uit hun omgeving en geven ze zuurstof vrij. Maar dat is niet alles wat er gebeurt tijdens fotosynthese. Planten nemen ook bepaalde schadelijke stoffen op uit hun omgeving, zoals formaldehyde en benzeen, die vaak voorkomen in huishoudelijke schoonmaakmiddelen en verf.

De bladeren, wortels en aarde van de Pachira vangen deze gifstoffen op waarna ze worden omgezet in onschuldige stoffen of zelfs worden gebruikt voor hun groei.

Zijn alle Pachiras luchtzuiverend?

Hoewel alle soortgelijke tropische plantensoorten een zekere mate van luchtzuiverende capaciteiten hebben, zijn sommige soortgenoten effectiever dan anderen. De Pachira Aquatica bijvoorbeeld wordt vaak aangeprezen voor haar sterke vermogen tot het verwijdering van giftige stoffe zoals formaldehyde en trichloorethyleenuit de binnenlucht.

Extra voordelen van luchtzuiverende planten

Naast het verbeteren van de luchtkwaliteit, kan het hebben van luchtzuiverende planten zoals de Pachira ook bijdragen aan een betere nachtrust. Planten nemen overdag koolstofdioxide op en geven ’s nachts zuurstof vrij, wat kan helpen bij een betere slaap.

Bovendien zorgen deze planten voor een verhoogde luchtvochtigheid in huis. Dit is gunstig tijdens de wintermaanden als de verwarming aanstaat en de lucht droger wordt.

Het houden van een Pachira in uw leefruimte is dus niet alleen esthetisch aangenaam maar draagt ook bij aan uw welzijn dankzij zijn vermogen om te functioneren als natuurlijke luchtreiniger.

Bloeit de Pachira?

Ja, de Pachira bloeit inderdaad. Deze prachtige plant produceert opvallende witte bloemen die een lust voor het oog zijn. Maar houd er rekening mee dat het niet vaak gebeurt als je hem binnenshuis kweekt.

De Bloei van de Pachira

De bloei van de Pachira is een fascinerend proces om te observeren. De bloemen openen zich ’s nachts en hebben lange, crèmekleurige meeldraden. Ze produceren ook een zoete geur, wat bijdraagt aan hun aantrekkingskracht.

Wanneer Bloeit de Pachira?

De specifieke timing van wanneer een Pachira zal bloeien varieert sterk en hangt grotendeels af van zijn groeiomstandigheden. In optimale omstandigheden komt dit normaliter vroeg in het voorjaar voor.

Wist je dat?

Ondanks zijn naam ‘Geldboom’, de Pachira eigenlijk heel gemakkelijk te verzorgen is en niet veel ‘investering’ vraagt? Hij houdt van een lichte standplaats, maar niet van direct zonlicht, en heeft slechts af en toe water nodig, waardoor hij perfect is voor zowel beginners als ervaren plantenliefhebbers.

Pachira verzorgen

Een Pachira, beter bekend als de Geldboom, groeit met de juiste zorg. Hieronder vind je duidelijke, stapsgewijze instructies voor het verzorgen van deze unieke plant.

Water geven

Begin met matig water geven aan jouw Pachira. Geef ‘m pas weer water als de bovengrond droog aanvoelt. Overbewatering kan wortelrot veroorzaken, wat je wilt vermijden.

Licht en temperatuur

Zorg ervoor dat jouw Pachira op een plek staat waar het voldoende indirect licht ontvangt. Hoewel hij ook in halfschaduw kan overleven, groeit hij sneller in helder licht. Bescherm ‘m tegen direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen.
Wat betreft temperatuur prefereert de Pachira een warme kamer (20-25°C). Vermijd drastische temperatuurschommelingen om stress bij de plant te voorkomen.

Voeding

Voed je Pachira tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) maandelijks met een goed uitgebalanceerde meststof voor kamerplanten. In herfst en winter heeft hij geen extra voeding nodig.

Snoeien

Snoei je geldboom jaarlijks om zijn grootte te beheersen en hem er vol uit te laten zien. Je kunt dit doen door de toppen van lange takken weg te knippen.

Lees meer over je Pachira verzorgen

Pachira problemen

Hoewel de Pachira een veerkrachtige plant is, kunnen er toch problemen optreden. In deze sectie behandelen we een paar veelvoorkomende problemen die je tegen kunt komen bij het verzorgen van jouw Pachira.

 1. Bladverlies: Een van de meest voorkomende tekenen dat jouw Pachira niet gelukkig is, is bladverlies. Als je merkt dat jouw plant zijn bladeren begint te verliezen, kan dit duiden op overbewatering. Verminder in dat geval de hoeveelheid water die je geeft.
 2. Gele Bladeren: Gele bladeren kunnen wijzen op allerlei problematische omstandigheden, waaronder zowel onder- als overwatering of een tekort aan licht. Probeer eerst de bewateringsfrequentie aan te passen; als dat geen verbetering oplevert, experimenteer dan met het verplaatsen van de plant naar een plek met meer licht.
 3. Bruine Bladpunten: Dit probleem kan worden veroorzaakt door droge lucht of te veel meststoffen in de grond. Zorg ervoor dat jouw Pachira voldoende vocht krijgt en pas op met het gebruik van meststoffen.
 4. Ziektes en Plagen: Net zoals elke andere plant, kan ook de Pachira last hebben van plagen zoals spintmijten of schildluizen. Houdt jouw plant goed in de gaten voor eventuele ongewone symptomen zoals gestippelde bladeren of webben rondom de stengels.
 5. Groei Problemen: Een gebrek aan groei kan erop wijzen dat jouw Pachira niet genoeg licht krijgt, of dat de plant in een pot zit die te klein is. Probeer het probleem op te lossen door de plant naar een meer verlichte plek te verplaatsen, of overweeg om hem naar een grotere pot over te potten.

Het identificeren en behandelen van deze problemen bij hun eerste verschijnen, helpt ervoor te zorgen dat jouw Pachira gezond blijft en zijn volle potentieel bereikt. Blijf alert op mogelijke signalen van stress en pas jouw verzorgingsroutine dienovereenkomstig aan.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Nephrolepis. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de lichtvereisten voor een Pachira?

De Pachira groeit goed in indirect licht. Direct zonlicht moet worden vermeden om bladverbranding te voorkomen.

Heeft de Pachira veel water nodig?

De Pachira heeft niet te veel water nodig, maar houd de grond vochtig.

Wat zijn de luchtzuiverende eigenschappen van de Pachira?

De Pachira absorbeert schadelijke stoffen uit de lucht en zet deze om in zuurstof, wat bijdraagt aan de verbetering van de binnenluchtkwaliteit.

Bloeit de Pachira?

Verpot ongeveer Ja, de Pachira bloeit. Het produceert prachtige witte bloemen die zeldzaam zijn bij binnenkweek.

Wat zijn de optimale verzorgingstips voor de groei van een Pachira?

De verzorging van een Pachira houdt in: het juist water geven, het handhaven van de ideale licht- en temperatuurcondities, voeding tijdens verschillende seizoenen en het belang van het snoeien.


Plaats een reactie