Pachira (Geldboom)

De Pachira, ook wel bekend als de Geldboom, is een populaire kamerplant die je vast wel eens hebt gezien. Maar wist je dat deze plant niet alleen mooi is, maar ook nog eens geluk en welvaart zou brengen?

In dit artikel leer je alles over de verzorging van deze bijzondere plant, van de ideale standplaats tot hoe je hem het beste kunt water geven. Ook geven we je handige tips voor het stekken en verpotten van de Pachira. Lees snel verder en haal het geluk in huis met jouw eigen Geldboom!

Pachira eigenschappen

Latijnse naamPachira
Nederlandse naamGeldboom
Bekendste soorten

Aquatica, Braid, Money Tree, Malabar Chestnut, Guiana Chestnut

Behoort tot de familieMalvaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Pachira plant komt uit Centraal- en Zuid-Amerika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (60-90 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe Pachira binnenshuis kan het hele jaar door bloeien, maar de bloeiperiode vindt meestal plaats in de lente en de zomer.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenWeinig
GiftigJa

Waar komt de Pachira vandaan?

Heb je ooit gehoord van de Pachira? Het is een bijzondere plant die oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt. In het wild groeit hij vooral in tropische regenwouden en moerassen. De Pachira is ook bekend onder de naam ‘geldboom’ of ‘watercacao’ vanwege de grote noten die hij produceert. In Azië wordt de plant vaak als decoratie in huizen en kantoren gebruikt vanwege zijn mooie gevlochten stam en grote bladeren. De Pachira kan tot wel 18 meter hoog worden en heeft genoeg ruimte en licht nodig om goed te groeien. Daarnaast houdt hij van vochtige grond en is regelmatig water geven dus erg belangrijk. Door de juiste verzorging kan je een prachtige en gezonde Pachira in huis halen!

Pachira soorten

Er zijn vele verschillende soorten Pachira, elk met hun eigen unieke kenmerken. Op dit moment zijn de volgende zes Pachira bijzonder populair:

 • Pachira aquatica: Deze Pachira heeft opvallende vlezig uitziende stammen en grote, glanzende groene bladeren.
 • Pachira glabra: Deze Pachira heeft een prachtige, compacte groeiwijze en heldergroene bladeren.
 • Pachira insignis: Deze Pachira heeft grote bladeren met een opvallende tekening en een sierlijke, rechtopstaande groei.
 • Pachira macrocarpa: Deze Pachira staat bekend om zijn opvallende bloemen en grote, peervormige vruchten.
 • Pachira gossweileri: Deze Pachira heeft een interessante, gedraaide groeiwijze en donkergroene bladeren.
 • Pachira oblongata: Deze Pachira heeft lange, smalle bladeren en een elegante groeivorm.

Deze Pachira’s zijn stuk voor stuk prachtige toevoegingen aan je plantencollectie, met allemaal hun eigen unieke uitstraling.

Wist je dat de Pachira, ook wel bekend als de geldboom of de fortune tree, traditioneel worden gezien als een symbool van welvaart en geluk? Veel mensen geloven dat het hebben van een Pachira in huis geluk en rijkdom aantrekt.

Geldboom kopen, waar let je op?

Als je een Pachira wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je een gezonde en mooie plant kiest:

 1. Controleer de bladeren. Ze moeten groen zijn en er gezond uitzien zonder bruine randen of vlekken.

 2. Bekijk de stam. Deze moet stevig en rechtop staan, zonder scheuren of beschadigingen.

 3. Kijk naar de grond. De aarde moet vochtig zijn maar niet te nat, en er mogen geen schimmels of insecten te zien zijn.

 4. Controleer of de plant voldoende licht krijgt. Pachira’s hebben veel indirect zonlicht nodig om te groeien en bloeien.

 5. Controleer de pot. De pot moet groot genoeg zijn voor de plant en er mogen geen barsten of scheuren in zitten.

 6. Controleer of er genoeg ruimte is in de kamer waar je de plant wilt plaatsen. Pachira’s kunnen wel 2 meter hoog worden en hebben dus voldoende ruimte nodig om te kunnen groeien.

Als je deze punten in acht neemt, heb je een grote kans op een mooie en gezonde Pachira.

Is de Pachira giftig?

Wil jij weten of de Pachira plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Pachira giftig voor mensen?

De Pachira, ook bekend als de Geldboom, is niet giftig voor mensen. Je kunt de bladeren en vruchten gerust aanraken en de zaden en noten eten. Echter, voor huisdieren kan de Pachira wel giftig zijn. Als je huisdieren hebt, is het dus belangrijk om de plant buiten hun bereik te houden.

Is de Pachira giftig voor katten en honden?

De Pachira plant is giftig voor honden en katten. Het eten van de bladeren, wortels of zaden kan leiden tot braken, diarree en andere maagproblemen bij je huisdier. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdieren niet bij de plant kunnen. Zet de plant hoog of zet hem op een plek waar je dieren niet bij kunnen komen. Mocht je huisdier toch iets van de plant gegeten hebben en zijn gezondheidsproblemen krijgen, neem dan direct contact op met een dierenarts.

Is de Pachira luchtzuiverend?

De Pachira staat erom bekend dat het een luchtzuiverende plant is. Dit betekent dat de plant de lucht om je heen kan zuiveren van schadelijke stoffen. Dit is heel handig als je bijvoorbeeld last hebt van allergieën of als je gewoon frisse lucht wilt inademen. Bovendien is de Pachira ook nog eens een mooie plant die in veel interieurs past. Je kunt hem bijvoorbeeld in de woonkamer neerzetten, maar ook in de slaapkamer. Als je wilt dat je Pachira optimaal luchtzuiverend werkt, zorg er dan voor dat je hem regelmatig water geeft en op een plek zet waar hij voldoende licht krijgt.


Pachira verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Pachira in huis halen, maar weet je niet goed hoe je deze het beste kunt verzorgen? Geen zorgen! In dit artikel delen we praktische tips en stapsgewijze instructies zodat jij eenvoudig en effectief voor je Pachira kunt zorgen. Leer hoe je de juiste plek kiest, hoe vaak en hoeveel je moet water geven, en hoe je eventuele problemen op kunt lossen. Zo geniet je binnen no time van een mooie, gezonde Pachira!

Wil je meer weten over hoe je Pachira het best kunt verzorgen? Bekijk onze Pachira Verzorging pagina.

Water geven

Je kunt de Pachira het beste een keer per week water geven, waarbij je ervoor zorgt dat de grond tussen de gietbeurten door niet helemaal uitdroogt. Het is belangrijk om niet te veel water te geven, want dan kunnen de wortels gaan rotten. Zorg er dus voor dat de grond niet te nat blijft. Een handig trucje is om je vinger in de grond te steken voordat je water geeft. Zit er nog vocht in de grond? Dan hoef je nog niet te gieten. Zit je vinger droog tot aan de tweede kootje? Dan is het tijd om water te geven.

Standplaats

Zorg dat je Pachira op een lichte plek staat, maar vermijd direct zonlicht. De plant voelt zich het beste op kamertemperatuur en gedijt goed in een ruimte met voldoende ventilatie. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef de Pachira regelmatig wat voeding en verpot de plant als hij te groot wordt voor zijn pot.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de plant is tussen de 50% en 60%. Te droge lucht kan leiden tot uitgedroogde bladeren en te vochtige lucht kan schimmels veroorzaken.

Plantenvoeding

Je hoeft de Pachira plant niet vaak plantenvoeding te geven. Eens in de twee maanden is voldoende. Gebruik een vloeibare kamerplantenvoeding en verdun deze in het water. Geef niet teveel plantenvoeding, anders kan de plant beschadigen.

Stekken

Wil je jouw Pachira vermeerderen? Stelen is de beste manier om dit te doen! Zorg dat de stek minimaal één luchtwortel heeft en plaats deze in een pot gevuld met vochtige potgrond. Bedek de pot vervolgens met plastic om de luchtvochtigheid hoog te houden. Plaats de pot op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Vergeet niet regelmatig te besproeien en na ongeveer 8 weken zullen er nieuwe wortels ontstaan en kan je de stek verpotten.

Snoeien

Om de Pachira het beste te snoeien, begin je met het verwijderen van dode, beschadigde en zieke takken. Daarna kun je bepalen welke kant je wilt opgaan met de vorm van de boom. Knip takken tot net boven een zijtak en snoei altijd schuin, zodat er geen water op de snoeiwond blijft staan. Houd er rekening mee dat de Pachira snel groeit, dus zorg dat je regelmatig snoeit om de vorm van de boom te behouden.

Verpotten

Wil jij een Pachira verpotten? Begin dan met een pot uit te kiezen die minstens 20% groter is dan de huidige pot. Kies een pot met afwateringsgaten en vul de bodem met een laagje grind of steentjes. Meng vervolgens gelijke delen potgrond en zand voor een losse bodem en vul de pot ongeveer tot de helft. Haal de Pachira voorzichtig uit de oude pot en plaats deze in het nieuwe mengsel. Vul vervolgens de rest van de pot met het mengsel en druk het voorzichtig aan. Geef de plant tenslotte goed water om de wortels te hydrateren.


Pachira onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Pachira wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Pachira gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Pachira ?

De Pachira kan te maken krijgen met verschillende ziekten en plagen. Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende en hoe je ze kunt bestrijden:

 1. Spint: je kunt deze kleine beestjes en hun webben verwijderen met een vochtige doek en daarna de bladeren besproeien met water.
 2. Bladluis: deze zuigende insecten kun je bestrijden door de bladeren te besproeien met water en zeep of een mengsel van water en neemolie.
 3. Mijten: deze kleine beestjes kun je bestrijden door de plant te besproeien met een mengsel van water en groene zeep.
 4. Schimmels: controleer regelmatig de grond op vochtigheid en voorkom te veel water geven. Als er schimmel op de bladeren zit, verwijder deze dan met een vochtige doek en zorg voor goede ventilatie.
 5. Bloemknopval: dit kan veroorzaakt worden door te veel water geven of door tocht. Zorg voor een stabiele temperatuur en vochtigheid.

Het is belangrijk om regelmatig de Pachira te controleren op ziektes en plagen zodat je er op tijd bij kunt zijn. Zorg ook voor een goede standplaats en geef de plant niet te veel water. Met deze tips zal je Pachira gezond blijven!

Mijn Pachira heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Pachira last van bruine vlekken op de bladeren? Dit kan worden veroorzaakt door te veel of te weinig water geven, zonlicht, of een gebrek aan voeding. Zorg dat je je plant regelmatig water geeft, niet in direct zonlicht plaatst en voeding geeft om dit probleem op te lossen.

Mijn Pachira heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Pachira kunnen worden veroorzaakt door te veel water, te weinig licht, of een gebrek aan voedingsstoffen. Controleer de grond en zorg dat deze niet te nat is, geef de plant voldoende licht en voeding. Verwijder de gele bladeren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bladeren van mijn Pachira vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Pachira plotseling afvallen, kan dat verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig water, te veel water, te weinig licht of temperatuurschommelingen. Controleer of de plant voldoende water krijgt en niet te dicht bij een raam met felle zon staat. Verplaats de plant indien nodig naar een minder winderige locatie en vermijd grote temperatuurschommelingen. Let ook op mogelijke plagen, zoals spint of wolluis.

Een ander interessant weetje is dat de Pachira giftig is voor huisdieren en menselijke consumptie. De noten van de boom bevatten cyanide, wat gevaarlijk kan zijn als ze worden gegeten. Zorg er dus altijd voor dat je de boom op een veilige plek plaatst en voorkom dat huisdieren of kinderen de noten eten.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Pachira plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat voor soort plant is de Pachira?

De Pachira is een tropische boom uit de familie Malvaceae, die vaak wordt gekweekt als kamerplant vanwege zijn bloemen en ongebruikelijke vruchten.

Wat zijn de ideale omstandigheden voor het kweken van een Pachira?

Pachira’s groeien het beste in kamers met veel indirect zonlicht, temperaturen tussen 18-24 °C en regelmatig water geven.

Hoe kun je de Pachira het beste verzorgen?

Zet de Pachira op een lichte plek maar niet in direct zonlicht en geef regelmatig water zodat de grond altijd vochtig blijft.

Kan de Pachira giftig zijn voor huisdieren of kinderen?

Ja, de Pachira kan giftig zijn voor huisdieren en kinderen. De zaden bevatten alkaloïden die misselijkheid, braken en diarree veroorzaken.

Hoe vaak moet je de Pachira water geven?

Geef de Pachira eens per week water, en laat de aarde tussen de gietbeurten in licht opdrogen. Gebruik niet te veel water tegelijk.

Plaats een reactie