Areca (Goudpalm)

Op zoek naar een plant die uitbundig groeit en de lucht zuivert?

Ontmoet de Areca, een palm die ook wel bekend staat als de Goudpalm. Deze elegante kamerplant gedijt het beste bij lichte, goed gedraineerde grond en regelmatige bewatering. Ontdek hoe je deze prachtige plant kunt verzorgen en geef je huis een tropisch tintje.

Areca eigenschappen

Areca eigenschappen
Latijnse naamAreca
Nederlandse naamGoudpalm
Bekendste soorten

Palm, Bamboo, Golden, Dypsis, Chrysalidocarpus

Behoort tot de familieArecaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Areca plant, ook wel bekend als de betelnootpalm, komt uit Zuidoost-Azië en delen van de Pacifische eilanden, zoals de Filippijnen, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. Het wordt nu echter wereldwijd gekweekt in tropische gebieden vanwege de commerciële waarde van de betelnoot.
Maximale grootte Grote kamerplant (150-210 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Arecabinnenshuis is afhankelijk van de omstandigheden, maar meestal bloeit de plant niet in huis.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Areca vandaan?

De Areca, ook wel bekend als de Betelpalm, komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië en de Pacifische eilanden zoals Hawaï en Madagaskar. Deze plant groeit het best in warme en vochtige klimaten en wordt al eeuwenlang gebruikt in Zuidoost-Aziatische cultuur vanwege zijn medicinale en culturele waarde. Tegenwoordig wordt de Areca wereldwijd gekweekt als sierplant en om zijn noten, die worden gebruikt voor medicinale doeleinden en traditionele ceremonies. Door zijn aanpassingsvermogen kan de Areca ook groeien in drogere klimaten zoals in Afrika, India en Australië.

Areca soorten

Er bestaan veel verschillende soorten Areca, die allemaal hun eigen kenmerken en uitstraling hebben. Op dit moment zijn de volgende 6 soorten erg populair:

 • Areca catechu: Deze soort heeft heldergroene bladeren met een opvallende sierwaarde. Het is een sterke en makkelijk te onderhouden plant die goed groeit in zowel lichte als schaduwrijke omgevingen.
 • Areca lutescens: Deze palmsoort staat bekend om zijn elegantie en sierlijkheid. Het heeft mooie geveerde bladeren in een lichtgroene kleur en kan een indrukwekkende hoogte bereiken.
 • Areca vestiara: Een andere populaire variëteit, gekenmerkt door de prachtige rode stelen en nerven van de bladeren. Het is een geweldige keuze voor wie op zoek is naar een opvallende en kleurrijke toevoeging aan zijn interieur.
 • Areca sapida: Deze soort staat bekend om zijn compacte groeiwijze en donkergroene, geveerde bladeren. Het is een ideale keuze voor diegenen die een kleinere palm willen hebben, bijvoorbeeld op een bureau of tafel.
 • Areca macrocalyx: Deze Areca heeft brede, geveerde bladeren in een aantrekkelijke lichtgroene kleur. Het is een sterke en veerkrachtige soort die goed gedijt in zowel binnen- als buitenomgevingen.
 • Areca alba: Deze Areca heeft smalle, geveerde bladeren met een prachtige zilverachtige glans. Het is een sierlijke en elegante toevoeging aan elk interieur en kan goed gedijen in lichte en halfschaduwrijke omstandigheden.

Deze 6 populaire Areca’s zijn slechts een greep uit de vele verschillende soorten die er beschikbaar zijn. Ieder met zijn eigen unieke eigenschappen en uitstraling. Experimenteer gerust en ontdek welke Areca het beste bij jou en je interieur past!

Wist je dat de Areca palm door NASA is geïdentificeerd als een van de beste luchtzuiverende planten? Hij kan formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit je huis filteren.

Goudpalm kopen, waar let je op?

Als je een Areca gaat kopen, zijn er zes belangrijke punten waar je op moet letten:

 1. Kijk goed naar de wortels van de plant. Zorg dat deze stevig en gezond zijn, want dit is belangrijk voor de groei van de Areca.
 2. Controleer of de bladeren geen scheuren of beschadigingen hebben. Dit kan erop wijzen dat de plant niet gezond is.
 3. Let op de grootte van de pot. Als de pot te klein is, kan het zijn dat de plant snel te groot wordt en daardoor minder gezond.
 4. Zorg dat de standplaats geschikt is voor de Areca. De plant houdt van een warme en vochtige omgeving en kan niet goed tegen tocht.
 5. Geef de plant regelmatig water en voeding volgens de instructies op de verpakking.
 6. Houd de plant vrij van ongedierte en haal regelmatig dode bladeren weg.

Door op deze zes punten te letten kun je ervoor zorgen dat je een gezonde en mooie Areca koopt voor in je huis of kantoor.

Is de Areca giftig?

Ben je een liefhebber van de Aralia? Maar ben je ook benieuwd of deze plant giftig is? Hieronder lees je of deze populaire kamerplant gevaarlijk kan zijn voor jou en je huisdieren.

Is de Areca giftig voor mensen?

Areca not known to be toxic for humans, but the consumption of its seeds in large amounts over a long period of time can cause health issues such as high blood pressure, weight loss, and nutrient deficiencies. It is best to consume the fruit in moderation.

Is de Areca giftig voor katten en honden?

De Areca, ook wel bekend als de Goudpalm, is giftig voor honden en katten. De plant bevat een stof genaamd arecoline, die bij huisdieren kan leiden tot overmatige speekselproductie, diarree, braken, verhoogde hartslag en ademhalingsproblemen. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot de dood. Zorg er daarom voor dat je huisdieren niet in contact komen met deze plant en houd de plant buiten hun bereik. Als je vermoedt dat je huisdier deze plant heeft gegeten, ga dan direct naar de dierenarts voor medische hulp.

Is de Areca luchtzuiverend?

Ben jij op zoek naar een plant die niet alleen mooi is, maar ook de lucht in jouw huis zuivert? Wat veel mensen niet weten is dat de Areca ook zeer effectief is in het zuiveren van lucht. Dit komt doordat de plant allerlei schadelijke stoffen uit de lucht haalt, zoals formaldehyde en benzeen. Bovendien zorgt de Areca er ook voor dat de luchtvochtigheid in huis op peil blijft. Wil jij ook profiteren van deze voordelen? Zorg dan dat je een Areca in huis haalt en geniet van schone, frisse lucht!

Areca verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een weelderige Areca-palm in je interieur? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze plant het beste kunt verzorgen. De Areca valt namelijk onder de meer veeleisende kamerplanten, maar met een paar simpele stappen kan jij ervoor zorgen dat hij floreert. In dit artikel lees je hoe je de Areca-palm water geeft, hoe je hem bemest en waar je hem het beste kunt plaatsen.

Wil je meer weten over hoe je Areca het best kunt verzorgen? Bekijk onze Areca Verzorging pagina.

Areca onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Areca wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Areca gezond en mooi te houden.

Een andere interessante feit over de Areca palm is dat het sap van de bladeren een geneeskrachtige werking heeft. Het kan worden gebruikt om wonden te behandelen, lage bloeddruk te verhogen en de eetlust te stimuleren.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Areca plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Areca?

Een Areca is een type palmboom met smalle, gebogen bladeren die vaak worden gebruikt als kamerplant of voor decoratieve doeleinden.

Hoe verzorg je een Areca?

Geef de Areca (goudpalm) regelmatig water en zet hem op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Verwijder dode bladeren regelmatig.

Kan een Areca giftig zijn voor huisdieren?

Ja, de Areca (palm) kan giftig zijn voor huisdieren zoals katten en honden bij inname. Symptomen kunnen braken, diarree en lethargie zijn.

Welke soorten Areca's zijn er?

Er zijn verschillende soorten Areca-palmen, waaronder de Areca catechu, Areca triandra, Areca vestiaria en Areca macrocalyx.

Waar kan je een Areca kopen?

Je kunt een Areca kopen bij tuincentra, bloemisten en online plantenwinkels. Ook wel bekend als de Goudpalm.

Plaats een reactie