Coffea Arabica (Koffieplant)

Nederlandse naam: Koffieplant

De Coffea Arabica, beter bekend als de koffieplant, is een echte must-have voor koffieliefhebbers. Deze plant komt oorspronkelijk uit de bergachtige regio’s van Ethiopië en Zuidoost-Azië. Hij houdt van een lichte plek, maar niet van direct zonlicht, en heeft regelmatig water nodig. Het leuke aan de Coffea Arabica is dat hij na enkele jaren echte koffiebonen kan produceren. Een perfecte plant om je huis een frisse, groene uitstraling te geven en misschien zelfs je eigen koffie te oogsten!

Plantnaam: Coffea Arabica

Nederlandse naam: Koffieplant

 • Standplaats: Veel licht
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Moeilijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Waar komt Coffea Arabica vandaan?

De Coffea Arabica, beter bekend als de koffieplant vindt zijn oorsprong in de bergen van Ethiopië. In het wild groeit de Arabica in het tropische regenwoud, vaak op hoge hoogten. Meestal tussen 600 en 2000 meter boven zeeniveau.

Het leuke aan de Coffea Arabica als kamerplant is dat het niet alleen een prachtige plant is met glanzende, donkergroene bladeren, maar het is ook de plant waarvan echte koffiebonen komen.

Hoewel het een uitdaging kan zijn om de plant thuis tot bloei en vruchtvorming te brengen, geeft het toch een beetje een exotisch en avontuurlijk gevoel aan je huis. Plus, het is altijd een leuke gespreksstarter: “Dat daar? Oh, dat is gewoon mijn eigen koffieplant!”

Eigenschappen van Coffea Arabica

Deze plant, beter bekend als de Arabische koffieplant, is niet alleen stijlvol met zijn glanzende, donkergroene bladeren, maar brengt ook een beetje van de koffiecultuur in je huis. Het is een vrij makkelijke plant om te verzorgen. Hij houdt van lichte plekken, maar niet van direct zonlicht, en je hoeft hem maar af en toe water te geven. Hij is best vergevingsgezind als je het een keer vergeet.

Hoewel het niet vaak voorkomt dat hij thuis bloeit of echte koffiebonen produceert, is het toch een prachtige, luchtzuiverende plant die voor een relaxte, tropische sfeer zorgt.

Wist je dat?

De Coffea Arabica ook bekend staat om haar mooie, glanzende groene bladeren? Deze plant voegt een stijlvolle en tropische sfeer toe aan je huis,

Soorten van de Coffea Arabica

Als je de Coffea Arabica plant onderzoekt, ontdek je allerlei soorten. Elke soort heeft een unieke smaak en groeit onder specifieke omstandigheden. Laten we een paar van deze soorten bekijken.

 • Neem de Typica, de oorspronkelijke Arabica. Deze soort groeit goed op grote hoogtes en heeft een complexe smaak. Typica is de basis van veel andere soorten en je vindt deze vooral in Centraal- en Zuid-Amerika.
 • De Bourbon is ook een populaire koffiesoort. Deze smaakt naar rood fruit en wijn, vaak met een kruidig tintje. De meeste Bourbon plantages vind je in Rwanda en Burundi.
 • Heb je al gehoord van de Caturra? Dit is een natuurlijke variant van de Bourbon, ontdekt in Brazilië. De Caturra-bomen zijn kleiner dan die van zijn ouders. Hierdoor plant je ze dichter bij elkaar en krijg je een hogere opbrengst.
 • De Gesha (of Geisha) is ook interessant. Deze soort, met bloemige smaken die aan thee doen denken, komt uit Ethiopië. Deze soort is pas echt populair geworden na het winnen van hoge prijzen op Panamese koffieveilingen.

Als je je eigen Coffea Arabica plant, kies je meer dan alleen tussen Arabica en Robusta. Je hebt allerlei soorten tot je beschikking, elk met hun eigen unieke smaken.

Koop je eigen Coffea Arabica

Wil je een Coffea Arabica plant in huis halen? Houd dan rekening met een paar dingen.

Begin met het achterhalen waar de plant vandaan komt. De herkomst van de plant beïnvloedt de smaak. Typica, Bourbon, Caturra en Gesha zijn voorbeelden van bekende soorten. Elke soort heeft zijn eigen unieke smaak.

Denk vervolgens na over welk type je wilt groeien. Ieder type heeft zijn eigen groeiomstandigheden nodig, zoals:

SoortGroeiomstandigheden
TypicaHoog in de bergen
BourbonWarm, gematigd klimaat
CaturraVan laag tot hoog in de bergen
GeshaSpecifieke, koele berggebieden

Het is belangrijk dat je weet wat jouw Coffea Arabica nodig heeft om goed te groeien. Je moet ook kijken hoeveel tijd en aandacht je aan de plant wilt besteden.

Heb je alles overwogen? Dan kun je beginnen met winkelen! Ga naar lokale tuincentra of zoek in online winkels die allerlei soorten Coffea Arabica aanbieden. Stel vragen als je die hebt. Het kiezen van de juiste Coffea Arabica is een leuk avontuur. Met genoeg zorg en aandacht, heb je binnenkort je eigen heerlijke zelfgekweekte koffie.

Is de Coffea Arabica giftig?

Nee, de Coffea Arabica, of de Arabische koffieplant, is niet giftig. Maar huisdieren en kleine kinderen kunnen wel misselijk worden als ze van de bladeren van deze plant eten.

Giftig voor katten en honden

De koffieplant is niet giftig voor katten en honden. Ze kunnen wel misselijk worden van het eten van de bladeren omdat hier een kleine hoeveelheid cafeïne in zit. Heeft je huisdier de gewoonte aan planten te knabbelen? Dan houd je de koffieplant beter buiten zijn bereik.

Giftig voor baby’s

De Coffea Arabica wordt over het algemeen niet als giftig beschouwd voor baby’s en kleine kinderen. Deze plant is vrij veilig in als kamerplant. Het is altijd een goed idee om te voorkomen dat kinderen planten eten of kauwen, omdat dit maagklachten kan veroorzaken of een verstikkingsgevaar kan zijn, zelfs bij niet-giftige planten.

Is de Coffea Arabica luchtzuiverend?

Ja, de Coffea Arabica heeft inderdaad licht luchtzuiverende eigenschappen. Net als veel andere kamerplanten kan de Arabische koffieplant bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in je huis.

Planten doen dit door koolstofdioxide op te nemen en zuurstof af te geven via het proces van fotosynthese. Daarnaast kunnen ze helpen bij het verwijderen van bepaalde gifstoffen uit de lucht en verhogen ze de luchtvochtigheid door het proces van transpiratie.

Bloeit de Coffea Arabica?

Het is mogelijk, maar niet heel gebruikelijk dat de Coffea Arabica, de Arabische koffieplant, bloeit als kamerplant. Deze planten bloeien meestal onder ideale groeiomstandigheden, zoals die in hun natuurlijke tropische habitat voorkomen, met voldoende licht, warmte en vochtigheid.

Binnenshuis bloeien is zeldzamer omdat het moeilijk kan zijn om deze optimale omstandigheden na te bootsen. De plant heeft veel indirect zonlicht nodig en houdt van een constante temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Als deze omstandigheden worden bereikt en de plant is goed verzorgd, kan hij kleine witte bloemen produceren die aangenaam geuren.

Wist je dat?

Je met de Coffea Arabica je eigen koffiebonen kunt kweken? Als je de plant goed verzorgt, kan hij kleine, eetbare kersen produceren die koffiebonen bevatten. Je moet wel geduld hebben. Het kan een paar jaar duren voordat de koffieplant gaat bloeien en er vruchten aan je koffieplant komen.

De Coffea Arabica verzorgen

Je hebt geen hogere studies nodig om een Coffea Arabica plant te verzorgen. Met wat basiskennis en aandacht krijg je prachtige resultaten.

Water geven is belangrijk voor je Coffea Arabica. Pas wel op, te veel water is net zo slecht als te weinig. Voelt de bovenste laag grond droog aan? Dan is het tijd om water te geven. Zorg dat er een gat onderin de pot zit. Zo loopt overtollig water weg en voorkom je dat de wortels verdrinken.

Licht is ook cruciaal voor je plant. De Coffea Arabica houdt van helder, indirect licht. Zet hem dus bij een raam waar veel licht komt, zonder dat de zon er direct op schijnt.

Ook de temperatuur speelt een rol. De Coffea Arabica groeit het beste bij temperaturen tussen 16 en 24 graden Celsius. Vermijd grote temperatuurschommelingen of koude tocht. Dat veroorzaakt stress bij je plant.

Voeg tot slot regelmatig voeding toe aan je verzorgingsroutine! Een goede meststof, speciaal voor kamerplanten, doet wonderen voor je Coffea Arabica.

Het verzorgen van je Coffea Arabica lijkt misschien veel werk met al deze factoren. Heb je de routine eenmaal te pakken, dan is het verzorgen van je plant net zo eenvoudig als het zetten van je ochtendkoffie.

Lees meer over je Coffea Arabica plant verzorgen

Problemen met je Coffea Arabica

Jij bent gek op je Coffea Arabica, toch? Soms duiken er problemen op. Niet getreurd, we helpen je deze problemen te herkennen en op te lossen.

Heeft je plant gele bladeren? Dit betekent vaak dat je plant te veel water krijgt. Laat de grond eerst drogen voordat je weer water geeft.

Valt het blad van je plant af? Dit gebeurt meestal als je plant niet genoeg licht krijgt. Coffea Arabica houdt van helder, indirect licht. Meer licht kan dit probleem oplossen.

Groeit je plant langzaam of niet? Je Coffea Arabica heeft voeding nodig, geef daarom een goede meststof voor kamerplanten.

Heeft je plant last van spintmijten en schimmels? Deze beestjes en ziektes zijn lastig voor je plant. Houd je plant goed in de gaten en bestrijd deze plagen snel met biologische insecticiden of schimmelbestrijders.

Heeft je plant stress door onstabiele temperaturen? Dit leidt soms tot bruine vlekken op de bladeren of zelfs bladval. Zorg voor een stabiele temperatuur tussen 15-24°C om stress te voorkomen.

Loop je tegen problemen aan met je Coffea Arabica? Hier zijn een paar snelle tips:

 • Verminder het water geven bij gele bladeren.
 • Zorg voor meer licht bij bladval.
 • Geef je plant regelmatig voeding voor een gezonde groei.
 • Bestrijd ongedierte en ziektes snel.
 • Behoud een stabiele temperatuur om stress te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Coffea Arabica plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom heeft mijn Coffea Arabica gele bladeren?

Gele bladeren zijn vaak een teken van te veel water. Geef minder water om dit probleem op te lossen.

Waarom valt het blad van mijn Coffea Arabica af?

Bladval duidt meestal op te weinig licht. Zorg voor meer licht en kijk of het probleem verdwijnt.

Waarom groeit mijn Coffea Arabica niet?

Langzame groei komt vaak door een tekort aan voeding. Geef regelmatig voeding om dit probleem te verhelpen.

Hoe bestrijd ik spintmijten en schimmels?

Bestrijd deze beestjes en ziektes snel met biologische insecticiden of schimmelbestrijders. Dit voorkomt meer schade aan je plant.

Waarom heeft mijn Coffea Arabica bruine vlekken op de bladeren?

Bruine vlekken wijzen vaak op stress door onstabiele temperaturen. Houd de temperatuur tussen 15-24°C voor een gezonde plant.


Plaats een reactie