Bromelia

Nederlandse naam:

Bromelia’s, met hun felgekleurde bloemen en unieke bladpatronen, zijn echte blikvangers. Ze komen uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika, waar ze op bomen en rotsen groeien. Het verzorgen van een Bromelia is vrij eenvoudig; ze hebben voldoende licht nodig en water in de kelk van de plant. Deze planten geven een vrolijke en exotische touch aan je interieur, perfect voor een levendig en kleurrijk huis. Een leuke manier om een stukje tropen in huis te halen!

Plantnaam: Bromelia

Nederlandse naam:

 • Standplaats: Halfschaduw
 • Water: Weinig
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Bromelia’s komen uit Zuid- en Midden-Amerika. Ze groeien in allerlei omgevingen, van de regenwouden in Brazilië tot de berggebieden in Peru.

Oorspronkelijke inwoners waardeerden deze mooie plant al voordat ze populair werden in onze woonkamers. Ze gebruikten Bromelia’s niet alleen voor decoratie, ook voor medicijnen. Een paar soorten leverden vezels voor touwen en textiel.

In de 19e eeuw brachten ontdekkingsreizigers Bromelia’s mee naar Europa. Sindsdien vind je ze in tuinen en woonkamers over de hele wereld, ook in Nederland!

Eigenschappen van de Bromelia

Bromelia’s maken deel uit van de ananasfamilie en vallen op door hun bijzondere bloemen en bladeren. In plaats van gewone wortels hebben ze pseudobulben. Dat zijn verdikte stengelbases die water opslaan en de plant ondersteunen. Hierdoor past de Bromelia zich goed aan aan droge omstandigheden en arme grond.

Wist je dat Bromelia’s vocht uit de lucht opnemen via hun bladeren? Dit is anders dan bij veel andere planten die water via hun wortels opnemen. Hierdoor is een Bromelia minder afhankelijk van bodemwater en groeit hij goed in allerlei klimaten.

EigenschapDetails
FamilieAnanasfamilie
WortelsysteemPseudobulben voor wateropslag en ondersteuning
WateropnameVia bladeren, niet afhankelijk van bodemwater
GrootteVan heel klein tot meer dan 10 meter

Bromelia’s zijn echt uniek. Ze geven een exotisch tintje aan je kamer en je hebt er weinig werk aan. Dat maakt ze ideaal voor wie iets anders wil dan de gewone kamerplant. Denk aan deze eigenschappen als je verder leest over de verzorging van je eigen Bromelia.

Soorten Bromelia’s

Ben je benieuwd naar de soorten Bromelia’s? Er bestaan meer dan 3000 soorten Bromelia’s. Elke soort is uniek en heeft specifieke behoeften. Sommige groeien op bomen, andere nestelen zich liever tussen rotsen. Alle soorten Bromelia’s hebben dezelfde voorouderlijke roots. We bespreken hier een paar soorten die je in Nederlandse tuincentra vindt.

 • Een veelvoorkomende Bromelia is de Aechmea fasciata. Deze plant noemen we ook wel zilvervaasplant. Hij heeft een grote rozet van stevige bladeren en een indrukwekkende bloemstengel. De bladeren hebben een mooie zilvergrijze kleur door een dunne laag schubben.
 • De Guzmania lingulata zie je ook vaak. We kennen deze soort als scharlaken ster. De plant heeft helderrode bloemen die uit een rozet van donkergroene bladeren groeien. Ze bloeit maandenlang en geeft daardoor lang kleur aan je ruimte.
 • Daarnaast is er de Tillandsia cyanea. Deze plant noemen we ook wel ananasplant. Ze heeft bijzondere paarse bloemen en lange groene bladeren. We noemen haar ook luchtplant, omdat ze voedingsstoffen uit de lucht haalt en niet uit de grond.

Dit zijn een paar voorbeelden van de vele Bromelia’s die je voor je huis of kantoor kiest. Elke Bromelia heeft haar eigen behoeften voor licht, temperatuur en water. Volg de verzorgingsinstructies goed op om de planten mooi te houden. Bromelia’s zijn makkelijk in de verzorging en geven een exotisch tintje aan je ruimte. Met zo veel soorten om uit te kiezen, vind je zeker een die bij jouw stijl past.

Wist je dat?

Bromelia’s een unieke manier van ‘drinken’ hebben? In plaats van hun wortels, gebruiken ze hun felgekleurde bladeren om water en voedingsstoffen op te vangen. Het water verzamelt zich in de ‘beker’ of het centrum van de plant, wat een mini-ecosysteem creëert.

Bromelia kopen

Wil je een Bromelia kopen? Houd dan rekening met een paar dingen. Het belangrijkste om op te letten bij het kopen van deze exotische plant zijn:

 • De grootte van de plant
 • De kleur en vorm
 • Het type Bromelia
 • Je eigen smaak en wensen

Heb je al nagedacht over waar je de Bromelia wilt neerzetten? Dit helpt je bij het kiezen van de juiste grootte. Kleinere soorten zoals de Tillandsia cyanea zijn perfect voor je bureau of vensterbank. Grotere soorten zoals de Aechmea fasciata hebben meer ruimte nodig.

Bromelia’s bieden volop keuze in kleuren en vormen! Je vindt ze van felrood tot diepgroen en alles ertussenin. Sommige bloemen hebben zelfs verschillende kleuren in één bloem. Dat maakt ze extra bijzonder.

Je vindt Bromelia’s vaak in tuincentra of online winkels. Weet je al welke soort je wilt hebben? Hier volgt een lijst met populaire Bromelia-soorten om te overwegen:

 • Aechmea fasciata: Deze soort heeft grote zilverkleurige bladeren en een mooie roze bloem.
 • Guzmania lingulata: Deze plant vraagt weinig verzorging en heeft opvallende rode of oranje bloemen.
 • Tillandsia cyanea: Dit is een kleine soort met paarse bloemen die op ananassen lijken.

Is de Bromelia giftig?


Nee, Bromelia’s zijn over het algemeen niet giftig. Ze zijn veilig voor mensen en huisdieren, wat ze een goede keuze maakt voor in je huis.

Is de Bromelia giftig voor katten en honden?

Bromelia’s zijn niet giftig voor huisdieren zoals katten en honden. Als je huisdier in dezelfde ruimte verblijft, loopt het geen risico op vergiftiging. Let op! Hoewel ze niet giftig zijn, reageren sommige dieren gevoelig op de harige bladeren of scherpe randen van bepaalde soorten Bromelia’s. Dit leidt tot irritatie of verwondingen bij nieuwsgierige viervoeters die graag aan planten knabbelen.

Is de Bromelia giftig voor baby’s?

Bromelia’s zijn ook niet schadelijk voor mensen, inclusief kinderen en baby’s. Ze bevatten geen gifstoffen die bij inslikken ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Net als bij huisdieren, let je op mogelijke fysieke gevaren. De stekelige bladeren van sommige soorten Bromelia’s krassen op gevoelige babyhuidjes.

Voorkom ongelukken en houd planten buiten bereik van kleine kinderen en huisdieren. Staat de Bromelia toch binnen bereik? Houd dan altijd een oogje in het zeil. Met deze voorzorgsmaatregelen geniet je zorgeloos van de prachtige Bromelia in je interieur.

Is de Bromelia luchtzuiverend?

Ja, Bromelia’s helpen om de lucht in je huis of kantoor schoon te maken.

Bromelia’s zijn goede luchtzuiveraars. Ze halen slechte stoffen uit de lucht en maken daar zuurstof van. Dit doen ze met een proces genaamd fotosynthese. Vooral overdag nemen Bromelia’s koolstofdioxide op en maken daar zuurstof van. Ze halen ook andere slechte stoffen uit de lucht, zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen.

Wat Bromelia’s bijzonder maakt, is dat ze ook ’s nachts zuurstof maken. Dit doen ze met een speciaal proces genaamd CAM-fotosynthese. Bij dit proces neemt de plant ’s nachts CO₂ op en geeft overdag zuurstof af. Dit maakt Bromelia’s perfect voor in de slaapkamer, omdat ze helpen om de lucht schoon te houden terwijl je slaapt.

Je vraagt je misschien af hoeveel Bromelia’s je nodig hebt om de luchtkwaliteit te verbeteren? Studies laten zien dat ongeveer 15 tot 18 middelgrote planten per 180 vierkante meter genoeg zijn om de luchtkwaliteit in een kamer flink te verbeteren.

Bromelia’s zijn niet alleen mooi en makkelijk te verzorgen, ze helpen ook om de lucht schoon te maken. Ze zijn geen vervanging voor goede ventilatie of een luchtreiniger, maar ze helpen wel om een gezondere omgeving te maken.

Bloeien Bromelia’s?

Bromelia’s zijn bijzonder vanwege hun felle kleuren en opvallende bloemen. Elke soort bloeit op een ander moment. Jouw Bromelia bloeit normaal gesproken één keer in haar leven, meestal binnen een tot drie jaar na het planten.

Het duurt even voordat ze begint te bloeien, maar als het zover is, blijft ze drie tot zes maanden lang kleurrijk. Dat is vrij lang vergeleken met andere kamerplanten!

Wist je dat?

De Bromelia een bloem produceert die maar één keer in haar leven bloeit? Maar geen zorgen, de show gaat door, want na de bloei groeien er rond de basis nieuwe plantjes, bekend als ‘pups’. Deze ‘pups’ kunnen worden afgescheiden en opnieuw geplant, waardoor de Bromelia-familie blijft groeien!

Verzorging van de Bromelia na de bloei

Na de bloei stopt de Bromelia met bloeien. Dit is niet het einde van je plant! Hoewel de moederplant langzaam afsterft, groeien er tijdens haar leven kleine plantjes, die we ‘pups’ noemen.

Haal eerst het dode moederplantje weg om ruimte te maken voor deze pups. Verzorg daarna deze jonge plantjes net zoals je het moederplantje verzorgd hebt: zorg voor veel indirect licht, houd de grond vochtig en zorg voor frisse lucht.

Bromelia verzorgen

De Bromelia verzorgen is niet moeilijk. Je hebt alleen een beetje inzicht nodig in wat deze plant nodig heeft. Laten we starten met een paar tips voor de basisverzorging.

Wist je dat Bromelia’s graag op een plek staan waar ze indirect zonlicht krijgen? Zet ze niet direct voor het raam. Kies een heldere plek waar het licht vanzelf verspreidt. Zo blijven de kleuren van je Bromelia mooi.

Water geven aan Bromelia’s is simpel. Ze hebben niet veel water nodig zoals sommige andere planten. Vul de beker, dat is de holte in het midden van de plant, met water. Vergeet niet dit water geregeld te verversen. Zo voorkom je stilstaand water en mogelijke ziektes.

Krijg je het snel koud of warm? De Bromelia ook. Deze planten uit de tropen houden van temperaturen tussen 18 en 24 graden Celsius. Houd hiermee rekening als je bedenkt waar je jouw Bromelia wilt neerzetten.

Wist je dat je Bromelia waarschijnlijk maar één keer bloeit in zijn leven? Na de bloei maakt hij pups of kleine plantjes die je kunt losmaken en opnieuw kunt planten als ze groot genoeg zijn.

Met deze tips over de verzorging van Bromelia’s kun je vol zelfvertrouwen genieten van de exotische schoonheid van deze planten. Bromelia’s helpen ook de lucht in je huis of kantoor te zuiveren. Zo draagt jouw Bromelia bij aan een schone en gezonde leefomgeving.

Lees meer over je Bromelia verzorgen

Problemen met Bromelia’s

Net als andere planten, hebben Bromelia’s soms wat extra zorg nodig. Geen paniek! We hebben een paar tips voor je om de meest voorkomende problemen aan te pakken.

Bladeren verkleuren

Worden de bladeren van je Bromelia geel? Dat betekent dat je plant te nat is. Bromelia’s staan niet graag met hun voeten in het water. Zorg dat het water goed wegloopt en laat de potgrond een beetje opdrogen tussen de gietbeurten door.

Bruine of uitgedroogde bladeren? Dan krijgt je Bromelia misschien te weinig water. Geef wat vaker water, maar let op: geef liever regelmatig een beetje dan in één keer een hele plons.

Beestjes en ziektes

Schildluis of wolluis kunnen ook Bromelia’s lastigvallen. Deze kleine beestjes zuigen plantensappen uit de bladeren. Dat maakt de bladeren zwak en ze kunnen zelfs afsterven. Houd je plant goed in de gaten om deze plagen op tijd te zien!

Is je Bromelia toch getroffen door een plaag? Gebruik dan een biologisch bestrijdingsmiddel dat je bij een tuincentrum koopt.

Ziet je plant er ongezond uit of krijgt hij verkleurde bladeren zonder duidelijke reden? Dat kan op een ziekte wijzen. Raadpleeg in deze situatie een specialist.

Licht en warmte

Heeft je Bromelia genoeg licht, maar geen direct zonlicht? Te veel zonlicht kan de bladeren verbranden en te weinig licht kan zorgen voor minder groei of het uitblijven van bloemen.

Houd je Bromelia lekker warm. Probeer een constante temperatuur tussen 18 en 24 graden Celsius aan te houden. Dat vindt je Bromelia het fijnst.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Bromelia. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Waarom zijn Bromelia’s geliefd in Nederland?

Bromelia’s zijn geliefd door hun exotische uitstraling, makkelijke verzorging, opvallende kleuren en vormen. Ze hebben bijzondere eigenschappen, zoals het opnemen van luchtvochtigheid via de bladeren en het gebruik van pseudobulben voor wateropslag en ondersteuning.

Zuiveren Bromelia’s de lucht?

Ja, Bromelia’s zuiveren de lucht. Ze halen schadelijke stoffen uit de omgeving en zetten deze om in zuurstof. Onderzoek suggereert zelfs dat 15 tot 18 Bromelia’s per 180 vierkante meter de luchtkwaliteit flink verbeteren.

Bloeien Bromelia’s vaak?

Bromelia’s bloeien meestal één tot drie jaar na het planten. Na de bloei maken ze “pups” die extra zorg nodig hebben.

Hoe verzorg je Bromelia’s?

Bromelia’s hebben indirect zonlicht nodig, vul de beker met water voor irrigatie, houd ze op een juiste temperatuur (tussen 18 tot 24 graden Celsius), en zorg goed voor “pups” die na de bloei verschijnen.

Wat zijn veelvoorkomende problemen bij Bromelia’s?

Veelvoorkomende problemen zijn verkleuring van bladeren door te veel of te weinig water, plagen zoals schildluis of wolluis, en ziektes. Ook de juiste hoeveelheid licht en de juiste temperatuur zijn belangrijk voor de groei.


Plaats een reactie