Aeschynanthus (Lipstickplant)

Met zijn levendige bloemen en hangende groei, voegt de Aeschynanthus een speels element toe aan elke ruimte.

Deze tropische kamerplant, ook wel bekend als de Lippenstiftplant, gedijt het beste bij warme temperaturen en indirect zonlicht. Leer hoe je deze prachtige plant kunt verzorgen en geniet van zijn kleurrijke bloei.

Aeschynanthus eigenschappen

Aeschynanthus eigenschappen
Latijnse naamAeschynanthus
Nederlandse naamLipstickplant
Bekendste soorten

Mona Lisa, Lipstick, Rasta, Curly, Radicans

Behoort tot de familieGesneriaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Hangplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Aeschynanthus plant komt uit Zuidoost-Azië, met name uit Indonesië, Maleisië en Thailand.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Aeschynanthus binnenshuis is meestal in de lente en zomer, maar kan het hele jaar door bloeien onder de juiste omstandigheden.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenGemiddeld
GiftigNee

Waar komt de Aeschynanthus vandaan?

De Aeschynanthus is een plant die oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt. Deze regio omvat landen als Papua Nieuw-Guinea, Indonesië, de Filipijnen, Maleisië, Thailand en Vietnam. De plant groeit daar van nature in bossen en jungle-achtige gebieden. Eenmaal ontdekt door kwekers werd de Aeschynanthus al snel populair als kamerplant vanwege de mooie bloemen en het gemak in onderhoud. Er zijn vele soorten Aeschynanthus planten, elk met hun eigen kenmerken en kleuren. Zoek daarom altijd goed uit welke soort het beste bij jouw wensen past voor je de plant aanschaft. Je kunt de plant in een bloempot op een heldere plek met indirect zonlicht zetten en het vochtig houden voor het beste resultaat.

Aeschynanthus soorten

Er zijn verschillende soorten Aeschynanthus verkrijgbaar die allemaal hun eigen unieke kenmerken hebben. Ben je benieuwd naar de meest populaire Aeschynanthus van dit moment? Hier zijn ze:

 • Aeschynanthus pulcher: Deze plant heeft opvallende, felrode bloemen die een prachtige toevoeging zijn aan elke ruimte.
 • Aeschynanthus radicans: Ook wel de ‘lipstickplant’ genoemd, vanwege zijn rode bloemknoppen die lijken op lippenstift.
 • Aeschynanthus lobbianus: Deze soort heeft grote, felrode bloemen en is zeer geliefd vanwege zijn weelderige groeiwijze.
 • Aeschynanthus longicaulis: Deze plant heeft lange, hangende stelen met felrode bloemen, wat zorgt voor een prachtig en speels effect.
 • Aeschynanthus japhrolepis: Deze soort heeft kenmerkende gele bloemen en groeit uit tot een compacte en bossige plant.
 • Aeschynanthus microphyllus: Deze prachtige plant heeft kleine, groene blaadjes en bloeit met felrode bloemen.

Met deze verschillende soorten Aeschynanthus planten is er voor ieder wat wils. Welke zou jij graag willen hebben?

Wist je dat de Aeschynanthus ook wel 'lipstick plant' wordt genoemd vanwege de felrode bloemen die lijken op een lippenstift?

Lipstickplant kopen, waar let je op?

Als je een Aeschynanthus gaat kopen in de winkel, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een gezonde plant aanschaft. Hier zijn de zes belangrijkste punten:

 1. Controleer de bladeren: De bladeren van een Aeschynanthus moeten gezond en vol van kleur zijn. Vermijd planten met vergeelde, beschadigde of verwelkte bladeren.
 2. Kies voor een compacte plant: Een compacte Aeschynanthus is over het algemeen gezonder dan een plant die erg uitgestrekt is.
 3. Controleer de wortels: Controleer de wortels door de plant voorzichtig uit de pot te halen. Gezonde wortels zijn stevig en wit van kleur.
 4. Vermijd planten met uitdrogingsverschijnselen: Controleer of de grond vochtig is en vermijd planten die tekenen vertonen van uitdroging, zoals droge aarde of bruine bladeren.
 5. Controleer de potmaat: Zorg ervoor dat de Aeschynanthus in een pot staat die niet te groot, maar ook niet te klein is. Te grote of te kleine potten kunnen de groei van de plant belemmeren.
 6. Zoek naar planten met bloemen: Een Aeschynanthus die al bloeit in de winkel is een goede keuze, omdat je op deze manier de kleur en vorm van de bloemen al kunt zien. Bovendien tonen planten die reeds bloeien vaak aan dat ze gezond zijn.

Is de Aeschynanthus giftig?

Wil jij weten of de Aeschynanthus plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Aeschynanthus giftig voor mensen?

De Aeschynanthus is niet giftig voor mensen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je deze plant in huis haalt. In tegenstelling tot sommige andere planten die giftige stoffen bevatten, is de Aeschynanthus veilig voor zowel kinderen als volwassenen. Wanneer je huisdieren hebt is het echter wel belangrijk om op te letten, omdat sommige soorten giftig kunnen zijn voor dieren. Zorg dat je hier goed van op de hoogte bent als je ook huisdieren hebt.

Is de Aeschynanthus giftig voor katten en honden?

De Aeschynanthus plant is giftig voor honden en katten. Het sap van de plant kan braken, diarree en buikpijn veroorzaken bij huisdieren. Bovendien kan het blokkeren van het spijsverteringsstelsel leiden tot de dood van het dier. Zorg ervoor dat je huisdieren niet in de buurt van deze plant komen en plaats hem op een onbereikbare plaats, of kies een andere plant die veiliger is voor hen.

Is de Aeschynanthus luchtzuiverend?

Ben je op zoek naar planten die de lucht in je huis zuiveren? Dan is de Aeschynanthus misschien wel de perfecte plant voor jou! Deze mooie plant helpt bij het verwijderen van schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht in je huis. Door de grote hoeveelheid bladeren die de plant heeft, kan hij ook vocht opnemen en zo de luchtvochtigheid in huis verbeteren. Plaats de Aeschynanthus op een plek met veel licht en houd de grond vochtig, dan kan jij genieten van een frisse, gezonde lucht en een prachtige plant!

Aeschynanthus verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Aeschynanthus in huis halen? Deze planten, ook wel bekend als de ‘lipstick plant’, zijn prachtig met hun felrode bloemen die uit de groene bladeren tevoorschijn komen. Maar hoe verzorg je zo’n plant nu eigenlijk goed? Hieronder geven we je een aantal praktische tips en instructies voor het verzorgen van jouw Aeschynanthus, zodat je er lang van kan genieten!

Wil je meer weten over hoe je Aeschynanthus het best kunt verzorgen? Bekijk onze Aeschynanthus Verzorging pagina.

Aeschynanthus onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Aeschynanthus wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Aeschynanthus gezond en mooi te houden.

De Aeschynanthus heeft weinig verzorging nodig en gedijt het best in een vochtige omgeving met indirect licht.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Aeschynanthus plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de verzorgingstips voor de Aeschynanthus plant?

Geef de Aeschynanthus plant regelmatig water en plaats hem in een lichte, maar niet te zonnige omgeving. Voorkom overtollig water en geef eens in de maand voeding.

Hoe vaak moet ik mijn Aeschynanthus plant water geven?

Geef je Aeschynanthus plant elke 1-2 weken water en controleer regelmatig de vochtigheid van de grond met je vinger.

Welk soort licht heeft de Aeschynanthus plant nodig?

De Aeschynanthus plant heeft helder en indirect licht nodig, vermijd direct zonlicht om te voorkomen dat de bladeren verbranden.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van bruin worden van de bladeren van mijn Aeschynanthus plant?

Steek enkele centimeters van de stengel met een nieuwe groei af en plaats deze in water of vochtige grond. Hou vochtig en warm.

Hoe kan ik mijn Aeschynanthus plant stekken?

Steek een stek van ongeveer 10 centimeter in een pot met natte, voedzame grond en bedek hem met plastic om een ​​vochtige omgeving te creëren. Zet op een heldere, warme plaats zonder direct zonlicht en wacht tot de wortels zich ontwikkelen.

Plaats een reactie