Aeschynanthus (Lipstickplant)

Nederlandse naam: Lipstickplant

Ken je die plant met hangende stengels vol opvallende, felgekleurde bloemen? Dat is de Aeschynanthus, ook wel bekend als de ‘Lipstickplant’. Hij komt uit de bossen van Azië. Deze plant is snel tevreden met een plekje met indirect licht en regelmatig water maar niet te veel. De Aeschynanthus zorgt voor een speelse touch in je interieur. Je kunt hem ook prima ophangen in een mooie plantenhanger.

Plantnaam: Aeschynanthus

Nederlandse naam: Lipstickplant

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Gemiddeld
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Waar komt de Aeschynanthus vandaan?

Deze kamerplant komt uit de tropische regenwouden van Azië. Daar groeit hij het best, in een vochtige, warme omgeving.

Denk je dat deze exotische schoonheid zich thuis zou kunnen voelen in je woonkamer? Net zoals zijn familie in het wild, geniet de huiselijke Aeschynanthus van een lichte plek. Maar pas op! Hij houdt niet van direct zonlicht. Bovendien houdt hij van een hoge luchtvochtigheid, net zoals in zijn oorspronkelijke thuisomgeving.

Heb je nu een beter idee waar jouw Aeschynanthus vandaan komt en wat hij lekker vindt? Met deze informatie help je jouw eigen lipstickplant zich helemaal thuis voelen en prachtig te bloeien!

Kenmerken van Aeschynanthus

De Aeschynanthus is een exotische plant met unieke eigenschappen. Deze plant valt op door zijn lange hangende stelen, glanzende bladeren en heldere bloemen. De bloemen hebben allerlei kleuren, van diep rood tot fel oranje.

Wat de lipstickplant speciaal maakt, is zijn epifytische eigenschap. In de natuur groeit de plant op andere planten of bomen om dichter bij het licht te komen. Hierdoor is de plant perfect voor hangmanden of hoge planken waar hij naar beneden groeit.

Afhankelijk van het soort, wordt je Aeschynanthus ongeveer 50 cm tot 1 meter lang. De bloeiperiode vind je meestal in de late lente of begin zomer. Dit hangt af van de verzorging en locatie.

Kenmerken van de plantBeschrijving
Soort plant:Epifyt
Kleur van de bloem:Rood tot oranje
Groeilengte:50 cm – 1 meter
Bloeiseizoen:Laat in de lente of begin van de zomer

Soorten Aeschynanthus

De Aeschynanthus familie is groot en divers, met meer dan 150 unieke soorten. Elke soort heeft zijn eigen specifieke kenmerken, maar er zijn ook veel overeenkomsten tussen de verschillende soorten.

Een populaire soort is de Aeschynanthus lobbianus. Deze plant, met zijn felrode bloemen en glanzende bladeren, trekt altijd de aandacht. Deze plant houdt van veel licht, zet hem dus bij een raam.

De Aeschynanthus radicans, ook wel de ‘lippenstiftplant’ genoemd, is ook een favoriet. De naam ‘lippenstiftplant’ komt van de helderrode kleur van de bloemen, die lijken op lippenstift. Deze plant groeit goed in vochtige omstandigheden en staat graag in hangmanden of op hoge planken.

De Aeschynanthus marmoratus is een andere interessante soort. Deze plant heeft gemarmerde bladeren en subtiele bloemen. Deze soort heeft minder licht nodig dan andere, ideaal voor ruimtes met weinig natuurlijk zonlicht.

Hoewel elke Aeschynanthus-soort uniek is, hebben ze allemaal dezelfde basisbehoeften:

 • Zorg voor voldoende indirect licht.
 • Geef de plant regelmatig water, maar zorg dat je niet teveel geeft.
 • Zorg voor voedzame grond.
 • Zorg voor een hoge luchtvochtigheid.

Deze factoren zijn allemaal belangrijk voor de gezondheid en groei van je Aeschynanthus. Het is belangrijk om te leren hoe je deze factoren in balans brengt om aan de behoeften van je plant te voldoen.

Dit is slechts een kort overzicht van enkele populaire Aeschynanthus-soorten. Er zijn nog veel meer unieke soorten die je kunt ontdekken! Dus duik in de wereld van de Aeschynanthus en kijk welke soort het beste bij je past.

Wist je dat?

De bloemen van de Aeschynanthus lijken op kleine lippenstiften die uit de plant ‘ploppen’! Deze unieke bloemen maken haar een opvallende verschijning in elke kamer.

Aeschynanthus kopen

Wil je een mooie Aeschynanthus aan je plantenverzameling toevoegen? Dan zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten.

De juiste soort kiezen

Er zijn meer dan 150 soorten Aeschynanthus. Het is belangrijk dat je de soort kiest die bij je past. Zoek naar een soort die goed bij jou en je omgeving past. Hou je van felle kleuren? Kies dan voor de Aeschynanthus lobbianus. Hou je meer van unieke bladeren? Ga dan voor de Aeschynanthus marmoratus met zijn aparte gemarmerde bladeren.

De conditie van de plant controleren

Als je een lipstickplant koopt, kijk dan goed naar de plant. De bladeren horen gezond en groen te zijn, zonder bruine vlekken of vergeling. Kijk ook of de plant geen last heeft van ongedierte zoals trips of spintmijten.

Online kopen overwegen

Je vindt misschien niet altijd veel soorten Aeschynanthus in je lokale tuincentrum. Denk er dan over na om online te gaan winkelen. Er zijn online winkels die gespecialiseerd zijn in exotische plantensoorten. Zorg dat je een betrouwbare webshop kiest met goede klantbeoordelingen.

Een Aeschynanthus verzorgen vraagt wat tijd en toewijding. Met wat moeite heb je ook zo’n tropisch wonder in huis! Duik verder in deze fascinerende wereld en ontdek welke soort het beste bij jou past.

Is de Aeschynanthus giftig?

Wil je weten of je nieuwe plant veilig is voor iedereen in huis? Laten we dan eens kijken naar de vraag: “Is de Aeschynanthus giftig?” Het antwoord verschilt per situatie.

Is de Aeschynanthus giftig voor katten en honden?

We hebben goed nieuws voor je als je een dierenliefhebber bent! De meeste mensen geloven dat de Aeschynanthus niet schadelijk is voor huisdieren zoals katten en honden. Het is wel altijd goed om je huisdier in de gaten te houden als het bij deze plant speelt. Hoewel ze niet direct giftig zijn, kunnen sommige dieren gevoelig zijn na het kauwen op bladeren of stengels.

Elke reactie kan verschillen van mild tot ernstig, afhankelijk van hoeveel van de plant je huisdier heeft gegeten en hoe groot of klein je huisdier is. Zie je dat je huisdier moet overgeven, last heeft van diarree of minder eetlust heeft? Dan is het goed om de dierenarts te bellen.

Is de Aeschynanthus giftig voor baby’s?

Voor zover we weten, vormt de lipstickplant geen bedreiging voor baby’s en jonge kinderen. Kleine kinderen zijn vaak nieuwsgierig en stoppen graag alles in hun mond.

Zorg er daarom voor dat de Aeschynanthus niet binnen handbereik van kleine kinderen is. Hoewel de plant niet giftig is, kunnen de bladeren of bloemen een verstikkingsgevaar vormen als ze ingeslikt worden. Ook kan het sap van de plant huidirritaties veroorzaken bij sommige mensen, waaronder baby’s met een gevoelige huid.

Het beste advies voor gezinnen met baby’s en huisdieren is om altijd alert te zijn en te zorgen dat alle planten buiten bereik zijn. Ook al is de Aeschynanthus over het algemeen veilig, je kunt nooit te voorzichtig zijn als het gaat om de veiligheid van je dierbaren.

Is de Aeschynanthus luchtzuiverend?

Ben je een plantenfan en vraag je je af of de exotische Aeschynanthus ook nuttig is? Deze plant is niet alleen mooi, maar maakt ook de lucht in je huis schoner.

De Aeschynanthus haalt namelijk schadelijke stoffen uit de lucht. Denk aan formaldehyde en benzeen. Die komen vaak voor in spullen die je in huis gebruikt. De plant neemt die stoffen op en maakt er zuurstof van.

Dit helpt om je huis gezonder te maken. Het kan zelfs klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en prikkende ogen, neus of keel verminderen. Die klachten komen vaak door vieze lucht in huis.

Toch moet je weten dat de Aeschynanthus niet alle viezigheid uit de lucht haalt. Zorg daarom ook op andere manieren voor schone lucht in huis:

 • Zet regelmatig de ramen open
 • Gebruik minder chemische schoonmaakspullen
 • Rook niet in huis

Veel planten die op de Aeschynanthus lijken, zijn giftig voor huisdieren en kleine kinderen. Gelukkig is de Aeschynanthus veilig te gebruiken. Let wel altijd goed op.

De Aeschynanthus is dus niet alleen mooi om naar te kijken. De plant helpt ook om je gezond te houden. Zet deze plant in je huis of op je werkplek. Dat is een goede stap naar een gezondere omgeving.

Bloeit de Aeschynanthus?

Ben je een fan van planten en vraag je je af of de aeschynanthus bloeit? Deze tropische plant heeft niet alleen mooie groene bladeren, maar geeft ook mooie bloemen.

In welke periode bloeit de Aeschynanthus?

De aeschynanthus heeft een speciale tijd om te bloeien. Meestal begint deze plant in de late lente en de vroege zomer te bloeien. Heb geduld! Het duurt even voordat je de eerste knoppen ziet. Zorg dat je plant veel licht krijgt, maar niet in de felle zon. Een plek bij een raam op het oosten of westen is perfect.

Deze plant komt van nature uit een tropisch klimaat, dus probeer diezelfde omstandigheden thuis na te maken. Geef regelmatig water en zorg dat je aeschynanthus op kamertemperatuur blijft.

Wat doe je als de Aeschynanthus is uitgebloeid?

Geen paniek als je aeschynanthus uitgebloeid is. Het normale proces voor deze plant vraagt wat onderhoud na de bloei. Begin met het wegknippen van oude en verwelkte bloemen om nieuwe groei te stimuleren.

Door te snoeien krijg je ook een vollere plant. Het helpt ook om de groei van te lange en dunne takken in de hand te houden. Gebruik een scherpe, schone snoeischaar om de dode bloemen voorzichtig weg te knippen.

Wist je dat?

Deze plant een echte overlevingskunstenaar is? Ze groeit van nature in tropische gebieden, waar ze zich vastklampt aan bomen en rotsen. Dit maakt haar een perfecte hangplant, klaar om jouw woonruimte een tropisch tintje te geven!

Aeschynanthus verzorgen

Gefeliciteerd met je nieuwe Aeschynanthus! Deze prachtige plant heeft een beetje aandacht nodig om te bloeien. We geven je graag een paar handige tips om je plant gezond te houden.

Je Aeschynanthus houdt van vocht. Dat betekent niet dat de plant altijd nat moet zijn, maar wel dat de grond vochtig blijft. Geef je plant dus altijd water. Om de juiste luchtvochtigheid voor je plant na te bootsen, is het een goed idee om de bladeren regelmatig te besproeien. Pas op! Te veel water is net zo slecht als te weinig water.

Je Aeschynanthus houdt ook van licht. De plant heeft het liefst helder, indirect licht. Zorg ervoor dat je plant niet in direct zonlicht staat, want dat kan de bladeren verbranden.

Geef je Aeschynanthus tijdens het groeiseizoen, dat loopt van april tot september, mest. Kies voor een meststof met veel fosfor om de bloei te stimuleren.

Snoeien is ook belangrijk. Het klinkt misschien eng, maar snoeien bevordert nieuwe groei en helpt om je plant vorm te geven. Na de bloei kun je beginnen met het wegknippen van dode of vergelende bladeren en stengels.

Het verzorgen van een Aeschynanthus kan een uitdaging zijn. Met deze tips en je toewijding kan deze exotische schoonheid echter in je huis floreren. Het is echt de moeite waard! En vergeet niet: elke plant is uniek en heeft zijn eigen specifieke behoeften. Blijf observeren, leren en aanpassen aan wat je Aeschynanthus nodig heeft.

Lees meer over je Aeschynanthus verzorgen

Problemen met de Aeschynanthus

De Aeschynanthus is een boeiende plant. Toch kan het soms wat problemen geven. Geen zorgen, we helpen je met de meest voorkomende problemen en hoe je ze oplost.

Verandering van bladkleur

Zie je dat de bladeren van je Aeschynanthus van kleur veranderen of vallen? Dit kan komen door de omgeving. Misschien krijgt je plant niet genoeg licht of water. Licht en water zijn belangrijk voor deze plant. Zorg dat je plant op een plek staat met helder, maar indirect licht en geef hem regelmatig water. Pas op, te veel water is ook niet goed!

Geen bloemen

Heeft je Aeschynanthus geen bloemen? Dit kan komen door een gebrek aan meststoffen of door ongeschikte temperatuur. In het groeiseizoen heeft deze plant extra voeding nodig om mooie bloemen te maken. Gebruik hiervoor een evenwichtige meststof.

Let ook op de temperatuur in huis. Voor je Aeschynanthus is de ideale temperatuur tussen 18 en 27 graden Celsius. Probeer grote temperatuurschommelingen te voorkomen, dit kan de plant stress geven.

Ongevraagde bezoekers

Net als andere kamerplanten, kan de Aeschynanthus soms last hebben van beestjes. De meest voorkomende zijn bladluizen en spintmijten. Controleer je plant regelmatig op deze beestjes. Gebruik een zachte zeepoplossing of een insectendodend middel om ze te bestrijden als dat nodig is.

De verzorging van een Aeschynanthus kan soms een uitdaging zijn. Laat je niet ontmoedigen! Door goed te kijken, te leren en aan te passen, help je je Aeschynanthus om gezond en gelukkig te zijn in je huis.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het verpotten van je tuin onderhouden. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de verzorgingstips voor de Aeschynanthus?

Geef de Aeschynanthus regelmatig water en plaats hem in een lichte, maar niet te zonnige omgeving. Voorkom overtollig water en geef eens in de maand voeding.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een Aeschynanthu?

Als je een Aeschynanthus wilt kopen, is het kiezen van de juiste soort belangrijk. Dat hangt af van je levensstijl en de omgeving waarin je leeft. Ook is het goed om de conditie van de plant te bekijken.

Welke problemen kunnen zich voordoen bij de verzorging van een Aeschynanthus?

Je kunt tegen wat problemen aanlopen bij de verzorging van een Aeschynanthus-plant. Zo kun je te maken krijgen met bladverkleuring, het ontbreken van bloemen en plagen. Dat klinkt misschien moeilijk, maar wees gerust. Met wat observatie, leren en aanpassing kun je deze problemen oplossen. Zo houd je je Aeschynanthus-plant gezond en gelukkig in huis.

Hoe kan ik mijn Aeschynanthus stekken?

Steek een stek van ongeveer 10 centimeter in een pot met natte, voedzame grond en bedek hem met plastic om een vochtige omgeving te creëren. Zet op een heldere, warme plaats zonder direct zonlicht en wacht tot de wortels zich ontwikkelen.

Welk soort licht heeft de Aeschynanthus nodig?

De Aeschynanthus plant heeft helder en indirect licht nodig, vermijd direct zonlicht om te voorkomen dat de bladeren verbranden.


Plaats een reactie