Monstera peru

Ontdek de prachtige Monstera peru, een prachtige kamerplant die wordt gekenmerkt door haar levendige groene bladkleur en dichte, weelderige groei.

De Monstera peru heeft mooie bladvormen die direct de aandacht trekken en maakt het tot een unieke toevoeging aan elke kamer. Het moge duidelijk zijn, deze plant is echt iets speciaals!

Lees verder om te leren hoe je de Monstera peru het beste kunt verzorgen, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Monstera peru eigenschappen

Latijnse naamMonstera peru
Bekendste soorten

Deliciosa, Adansonii, Dubia, Karstenianum, Borsigiana

Behoort tot de familieAraceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer,
Oorspronkelijk gebiedDe Monstera Peru plant komt uit Zuid-Amerika, met name uit de regenwouden van Peru en Ecuador.
Maximale grootte Kleine kamerplant (60-90 cm)
BladgrootteJa
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw tot veel licht
OnderhoudMoeilijk
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Monstera peru vandaan?

Wist je dat de Monstera peru zijn oorsprong vindt in het Amazonegebied in Zuid-Amerika? Deze groene kamerplant groeit van nature in de regio’s rondom Peru, Bolivia en Ecuador. Hier groeit hij in een vochtige omgeving met veel schaduw en beschutting van ander groen. In deze omstandigheden kan de Monstera peru uitgroeien tot een enorme plant, met bladeren van meer dan een meter groot. Door zijn populariteit als kamerplant is de Monstera peru inmiddels over de hele wereld verspreid en kan hij ook in jouw huis een prachtige aanwinst zijn. Houd wel in gedachten dat hij nog steeds van een vochtige omgeving houdt en zorg daarom voor een regelmatige besproeiing van zijn bladeren.

Monstera peru soorten

Er zijn veel verschillende soorten Monstera peru die je kunt kopen voor je plantencollectie. Ben je benieuwd naar de meest populaire Monstera peru’s op dit moment? Hieronder vind je een opsomming van de zes favorieten:

 • Monstera peru ‘Karstenianum’
 • Monstera peru ‘Aurea’
 • Monstera peru ‘Variegata’
 • Monstera peru ‘Deliciosa’
 • Monstera peru ‘Thai Constellation’
 • Monstera peru ‘Albo Borsigiana’

Iedere Monstera peru heeft zijn eigen unieke kenmerken, zoals verschillende bladkleuren en -patronen. Welke van deze populaire Monstera peru’s zou jij graag willen toevoegen aan je plantencollectie? Het is belangrijk om te weten dat sommige Monstera peru’s giftig kunnen zijn voor huisdieren, dus zorg ervoor dat je je huisdieren beschermt tegen mogelijke giftigheid van deze planten.

Wist je dat de Monstera peru een zeldzame plant is die alleen in het regenwoud van Peru groeit?

Monstera peru kopen, waar let je op?

Als je van plan bent om een Monstera peru te kopen in de winkel, zijn er een aantal belangrijke punten waar je op moet letten. Hier zijn zes punten die je niet mag missen:

 1. Inspecteer de bladeren van de plant zorgvuldig om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn en geen zichtbare insecten of ziektes hebben.
 2. Controleer de wortels van de plant om er zeker van te zijn dat ze niet te nat zijn of beschadigd zijn.
 3. Zorg ervoor dat de plant wordt verkocht in een pot die groot genoeg is om zijn wortelgestel te ondersteunen.
 4. Let op de plek waar de plant wordt verkocht en vermijd winkels waar de luchtvochtigheid te laag is, aangezien de Monstera peru een hoge luchtvochtigheid nodig heeft om gezond te blijven.
 5. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, maar niet te veel direct zonlicht, om bladverbranding te voorkomen.
 6. Let op de prijs van de plant en vergelijk deze met andere winkels om er zeker van te zijn dat je een eerlijke prijs betaalt voor de kwaliteit van de plant.

Door op deze zes punten te letten bij het kopen van een Monstera peru, kun je ervoor zorgen dat je een gezonde en mooie plant in huis haalt die gedijt onder de juiste omstandigheden.

Is de Monstera peru giftig?

Wil jij graag een Monstera peru in huis halen, maar vraag je je af of deze plant giftig is? Lees hieronder alles wat je moet weten over de giftigheid van de Monstera peru.

Is de Monstera peru giftig voor mensen?

De Monstera peru is giftig voor mensen. De plant bevat calciumoxalaat kristallen, die bij inname kunnen zorgen voor irritatie en jeuk aan de slijmvliezen van de mond en keel, en zelfs tot zwelling en ademhalingsproblemen kunnen leiden. Vermijd dus het eten van de plant en zorg dat je er niet mee in aanraking komt. Mocht je toch per ongeluk de plant hebben gegeten, of merk je irritatie aan je mond of keel, raadpleeg dan meteen een arts.

Is de Monstera peru giftig voor katten en honden?

De Monstera peru is giftig voor honden en katten. Het bevat calciumoxalaat, wat bij consumptie kan leiden tot irritatie van de ogen, mond en keel en kan leiden tot braken en diarree. Als je huisdier symptomen vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts en neem een monster van de plant mee. Vermijd contact met de plant en houd deze buiten bereik van je huisdieren.

Is de Monstera peru luchtzuiverend?

Jazeker, de Monstera peru staat bekend als een plant die de lucht in huis kan zuiveren door schadelijke stoffen op te nemen. Bovendien heeft deze plant ook een positieve invloed op de luchtvochtigheid in huis. Het enige waar je op moet letten is dat de plant giftig is voor huisdieren en kinderen. Zorg dus dat je de plant buiten hun bereik houdt. Met deze mooie en nuttige plant haal je dus niet alleen groen in huis, maar ook een natuurlijke luchtzuiveraar.


Monstera peru verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Monstera Peru in huis halen? Dat begrijpen we helemaal! Deze plant heeft namelijk niet alleen een prachtig uiterlijk, maar is ook nog eens makkelijk te verzorgen. In dit artikel geven we jou een aantal handige tips waardoor jouw Monstera Peru optimaal zal groeien en bloeien. Ontdek onder andere hoeveel water de plant nodig heeft, welke plek het beste is voor de plant en hoe je de plant kunt verpotten. Lees snel verder!

Wil je meer weten over hoe je Monstera peru het best kunt verzorgen? Bekijk onze Monstera peru Verzorging pagina.

Water geven

De Monstera peru heeft niet veel water nodig, je hoeft hem slechts eens per week te bewateren. Zorg ervoor dat de aarde tussen de gietbeurten door licht vochtig blijft, maar vermijd staand water in de pot.

Standplaats

De Monstera peru gedijt het beste op een lichte plek zonder direct zonlicht, bijvoorbeeld vlakbij een raam op het noorden of oosten. Zorg dat de temperatuur tussen de 18 en 25 graden Celsius ligt en geef regelmatig water, maar voorkom dat de wortels te lang in het water blijven staan. Zorg ook voor voldoende ruimte zodat de plant kan groeien.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor een Monstera peru ligt tussen de 40% en 60%. Te droge lucht kan bladpunten doen uitdrogen en te vochtige lucht kan schimmels veroorzaken. Een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden.

Plantenvoeding

Geef je Monstera peru. plantenvoeding? Ja, geef deze plant in het groeiseizoen elke 2-3 weken een kleine hoeveelheid van een evenwichtige, op watergebaseerde meststof. Geef het echter niet tijdens de wintermaanden wanneer de groei vertraagt. Pas op dat je niet te veel meststof geeft, anders kan het de bladeren verbranden. Controleer altijd de instructies op de meststofverpakking voordat je het aan je plant geeft.

Stekken

Wil je de Monstera peru stekken? Snijd dan een stengel af net onder een knoop met minimaal 2 bladeren. Laat de stengel een paar uur tot een dag drogen, zodat er een dun velletje over de wond ontstaat. Plant de stengel dan in een pot met potgrond en zet hem op een lichte plek uit de zon. Houd de grond vochtig, maar niet te nat en wacht geduldig af; het kan een paar weken tot maanden duren voordat de stek wortels en nieuwe bladeren krijgt.

Snoeien

Wil jij weten hoe je jouw Monstera peru het beste kunt snoeien? Door te snoeien zorg je ervoor dat de plant mooie, volle bladeren krijgt.

Volg deze stappen om jouw Monstera peru te snoeien:

 1. Kies een gezonde tak om te snoeien.
 2. Gebruik een scherpe snoeischaar om de tak te knippen.
 3. Laat een klein stukje van de tak over, zodat deze opnieuw kan groeien.
 4. Zorg ervoor dat de tak boven een knop wordt gesnoeid, zodat er nieuwe groei kan ontstaan.
 5. Snoei niet teveel takken tegelijkertijd, anders kan de plant gestrest raken.

Met deze tips hebben jouw Monstera peru planten binnenkort nog vollere bladeren.

Verpotten

Voor de beste groei van jouw Monstera peru is het belangrijk om deze op tijd te verpotten. Kies een pot die 2-5 centimeter groter is dan de huidige pot en vul deze voor een derde met verse potgrond. Plaats de plant in het midden van de pot en vul aan met meer potgrond tot ongeveer 2 centimeter onder de rand. Druk de grond voorzichtig aan en geef water om de wortels te laten settelen. Zorg dat de plant voldoende licht en water krijgt en geniet van de gezonde groei.


Monstera peru onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Monstera peru wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Monstera peru gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Monstera peru ?

Om de Monstera peru gezond te houden is het belangrijk om de meest voorkomende ziekten en plagen te bestrijden. Hieronder volgt een opsomming:

 1. Spintmijten: Deze kleine insecten zuigen het sap uit de bladeren. Het gebruik van insectendodende zeep is een effectieve manier om spintmijten te bestrijden.
 2. Wolluizen: Deze kleine, witte insecten nestelen zich in de bladoksels en op de stengels. Ze zijn te bestrijden door de plant af te spoelen met een krachtige waterstraal of met insectendodende zeep te gebruiken.
 3. Schimmels: Schimmels kunnen ontstaan bij te veel vocht en te weinig ventilatie. Om schimmel te bestrijden is het belangrijk om de plant niet te vaak water te geven, en hem op een plek te zetten waar hij genoeg lucht krijgt.
 4. Bacteriën: Deze kunnen ontstaan wanneer de plant te veel water krijgt of er te weinig zonlicht is. Om bacteriën te voorkomen is het belangrijk om de Monstera peru op een plek te zetten waar hij voldoende zonlicht krijgt, en om hem niet te vaak water te geven.
 5. Bladaantasting: Dit kan veroorzaakt worden door verschillende insecten, zoals kevers. Het is belangrijk om de aangetaste delen van de plant te verwijderen, en om regelmatig te controleren op nieuwe aantasting.

Zorg dat je plant genoeg lucht krijgt, niet te vaak water krijgt en op een plek met voldoende zonlicht staat. Controleer regelmatig op insecten en schimmels om zo de Monstera peru gezond te houden.

Mijn Monstera peru heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heeft jouw Monstera peru last van bruine vlekken? Dat kan komen door te veel zonlicht, te veel water of een te droge lucht. Zorg dat je de plant op de juiste standplaats zet, geef niet te veel water en zorg voor wat extra luchtvochtigheid. Verwijder beschadigde bladeren en voorkom verdere bruine vlekken.

Mijn Monstera peru heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Monstera peru kunnen het gevolg zijn van te veel of te weinig watergeven, te veel of te weinig licht, of een aanval van ongedierte zoals trips. Om dit op te lossen, moet je de plant grondig onderzoeken en de oorzaak van het probleem aanpakken. Je kunt de gele bladeren afknippen om verdere verspreiding te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht en zonlicht krijgt en controleer regelmatig op ongedierte.

Bladeren van mijn Monstera peru vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van je Monstera peru plotseling afvallen, kan dat duiden op verschillende problemen. Controleer of de grond niet te nat of te droog is en of de plant op de juiste plek staat met voldoende licht en niet in de tocht. Ook kan een gebrek aan voedingsstoffen de oorzaak zijn. Pas de verzorging aan en geef regelmatig nieuwe voeding. Als het probleem blijft, kan er sprake zijn van ziekte of insecten. Neem contact op met een specialist voor verdere behandeling.

De Monstera peru heeft prachtige bladeren die in de vorm van een hart zijn en soms gaten hebben.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Monstera peru plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de ideale standplaats voor de Monstera Peru?

De Monstera Peru groeit het beste op een lichte of halfbeschaduwde plek in huis met niet te veel direct zonlicht.

Hoe verzorg ik de Monstera Peru?

Geef de plant eens per week water en vermijd direct zonlicht. Zorg voor een lichtvochtige grond en geef in de lente en zomer voeding.

Moet ik de Monstera Peru bemesten?

Ja, bemest de Monstera Peru eens in de 4-6 weken met een evenwichtige meststof om zijn groei te bevorderen.

Hoe kan ik mijn Monstera Peru vermeerderen?

Vermeerder je Monstera Peru door een stuk stengel met minstens één blad en luchtwortels af te knippen. Zet het in water of potgrond en geef regelmatig water.

Zijn de bladeren van de Monstera Peru giftig?

Ja, de bladeren van de Monstera Peru zijn giftig voor mensen en dieren vanwege calciumoxalaatkristallen. Vermijd contact en houd buiten bereik.

Plaats een reactie