Monstera (Gatenplant)

Nederlandse naam: Gatenplant

Monstera, ook bekend als ‘gatenplant’, is geliefd om haar unieke bladeren met opvallende insnijdingen. Deze plant komt oorspronkelijk voor in de tropische wouden van Midden- en Zuid-Amerika. Ze houdt van een lichte plek, maar liever niet in direct zonlicht. Water geven doe je als de aarde droog aanvoelt. Een Monstera in je woonkamer zorgt voor een levendige, jungle-achtige sfeer, perfect voor een exotische touch in je interieur. Plus, ze is verrassend makkelijk te verzorgen!

Plantnaam: Monstera

Nederlandse naam: Gatenplant

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Waar komt de Monstera vandaan?

De Monstera, die je misschien beter kent als de ‘gatenplant’, komt uit het regenwoud van Midden-Amerika. In deze vochtige, schaduwrijke plek groeide de Monstera volop.

Wist je dat de Monstera een echte klimmer is? Hij klom hoog in de bomen om zonlicht te vangen. Kijk maar eens naar zijn grote, hartvormige bladeren met opvallende splitjes en gaten. Dat is ook hoe hij aan de naam “gatenplant” komt. Die gaten hadden een functie: ze hielpen de plant om harde wind te weerstaan. Ook vingen de bladeren beter licht op onder het dichte bladerdak van het regenwoud.

Woon je in Nederland en denk je dat de Monstera het hier niet goed doet? Geen zorgen! De Monstera past zich makkelijk aan en groeit ook in allerlei binnenomstandigheden. Perfect voor in je woonkamer, toch?

Wist je dat de Monstera ooit gekweekt werd voor zijn fruit? Ja, echt waar! Deze mooie plant geeft ook een ananas-achtig fruit. Tegenwoordig waarderen mensen de Monstera vooral voor zijn exotische uiterlijk en zijn vermogen om binnen te groeien.

Monstera’s zijn altijd al populair geweest. In de Victoriaanse tijd gebruikten kunstenaars ze vaak als exotisch accent in hun kunstwerken. Die populariteit is nooit weggegaan. In de jaren 60 en 70 werd de Monstera een vast onderdeel van het interieurontwerp.

Eigenschappen van de Monstera

Je hebt vast wel eens van de Monstera gehoord, ook bekend als de ‘gatenplant’. Deze plant heeft een paar unieke kenmerken. Laten we eens kijken wat de Monstera zo speciaal maakt.

Het eerste wat je opvalt aan de Monstera zijn de bladeren. Ze zijn groot, glanzend en vol met gaten. Deze gaten zijn niet zomaar voor de sier, ze vangen veel licht op. In het regenwoud, waar de Monstera vandaan komt, is licht heel belangrijk voor planten. Dankzij de gaten in hun bladeren vangen Monstera’s veel licht op zonder dat ze heel groot hoeven te groeien.

De Monstera heeft ook luchtwortels. Met deze wortels klimt de plant omhoog, tegen bomen en muren aan. Zo komt de Monstera nog dichter bij het licht.

De bloemen en vruchten van de Monstera zijn ook bijzonder. Je ziet niet vaak bloemen bij een Monstera die binnen staat. Als de plant helemaal volgroeid is, krijgt hij mooie witte bloemen die op lelies lijken. Uit deze bloemen groeien vruchten die een beetje naar ananas smaken!

Ten slotte is de Monstera een makkelijke plant voor in huis. De plant groeit goed bij allerlei soorten licht, hoewel helder indirect licht het beste is. En je hoeft de Monstera niet veel water te geven.

Wist je dat?

De karakteristieke gaten in de bladeren van de Monstera niet alleen decoratief zijn, maar ook een praktisch doel dienen? In hun natuurlijke omgeving helpen deze gaten de plant om zware regenval en sterke wind te weerstaan door de lucht en het water door te laten stromen, in plaats van de bladeren te beschadigen.

Soorten van de Monstera

Ken je de populaire Monstera Deliciosa? Je vindt nog veel meer soorten in de Monstera-familie. Elk heeft unieke kenmerken en behoeften. Laten we ze eens bekijken.

 • De Monstera Deliciosa is bekend om de zoete vrucht die de plant geeft. Haar grote, glanzende bladeren hebben opvallende gaten. Binnenshuis bereikt deze plant gemakkelijk een hoogte van 2-3 meter.
 • We noemen de Monstera Adansonii ook wel het ‘Zwitsers kaasplantje’. De bladeren zijn kleiner, maar hebben meer gaten dan de Deliciosa.
 • De Monstera Obliqua is een zeldzame soort. Je herkent hem aan zijn bijna doorzichtige bladeren. Dat komt door de vele gaten.
 • De Monstera Albo heeft prachtige witte variëraties op het groene blad, waardoor elke blad een uniek kunstwerk is.
 • De Monstera Minima is een compacte klimplant, ideaal voor kleinere ruimtes en makkelijk te verzorgen.
 • Met zijn glanzende, donkergroene, bobbelige bladeren is de Monstera Peru een opvallende, robuuste plant die structuur toevoegt aan elke kamer.
 • De Monstera Variegata is een zeldzame en opvallende variëteit in de Monstera familie. Hij pronkt met onregelmatige witte en crème variëraties op zijn bladeren, waardoor het een echte blikvanger is.

Er zijn dus allerlei soorten Monsteras om uit te kiezen! Elk van deze soorten brengt een beetje tropisch regenwoud in je huis. Ze hebben allemaal unieke zorgbehoeften. Leer de specifieke behoeften van elke soort kennen voordat je er een kiest voor je huis of kantoor.

Monstera kopen

Heb je besloten een Monstera plant aan je collectie toe te voegen? Goed idee! Laten we kijken hoe je de beste keus maakt. Een sterke, gezonde plant groeit het best in jouw specifieke omgeving.

Eerst kies je welk type Monstera je het mooist vindt. Vind je de gaten in de Monstera Deliciosa mooi, of heb je liever de kleinere bladeren van de Monstera Adansonii? Elk type heeft unieke eigenschappen en behoeften. Kies een soort die bij jou past.

Heb je je type Monstera gekozen? Dan kan het winkelen beginnen. Online zijn veel winkels. Let op, niet alle verkopers zijn even goed! Koop bij een verkoper met goede recensies en bekend is om hun kwaliteit planten.

Bezoek ook lokale tuincentra of kwekerijen. Daar werken vaak experts die je vragen kunnen beantwoorden over specifieke plantensoorten en hoe je deze verzorgt. Ook vind je hier vaak grotere planten dan online.

Het kiezen van een Monstera kost wat tijd en onderzoek. Toch is dat het waard. Zie je hoe je nieuwe plant groeit en bloeit.

Monstera, is die giftig?

Denk je erover na om een Monstera aan je plantencollectie toe te voegen? Goed om te weten dat deze plant giftig is. Voor wie en op welke manier, daar gaan we nu op in.

Is een Monstera giftig voor katten en honden?

Je wilt natuurlijk dat je huisdier veilig is bij de planten in huis. Monstera’s bevatten irriterende calciumoxalaatkristallen. Deze kristallen veroorzaken klachten als braken en speekselvloed bij inslikken. Ook huidcontact geeft irritaties. Dit geldt voor zowel katten en honden. Zorg ervoor dat je Monstera niet binnen bereik van je huisdier staat!

Is een Monstera giftig voor baby’s?

Baby’s stoppen vaak alles in hun mond, ook plantenbladeren. Bij kinderen veroorzaakt inslikken of aanraken van een Monstera-blad irritatie. Ernstige reacties zijn zeldzaam. Toch is het beter om de plant buiten bereik van kleine handjes te houden.

Maakt de Monstera de lucht schoon?

Heb je een mooie Monstera in huis en vraag je je af of deze ook nuttig is? Dan hebben we goed nieuws! Monstera’s staan bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen. Ze helpen de luchtkwaliteit in je huis verbeteren.

Naast het mooie uiterlijk brengt een Monstera ook andere voordelen met zich mee. Ze helpen bij het creëren van een gezondere, natuurlijke omgeving in je huis.

Vergeet niet dat goede ventilatie altijd belangrijk is. Laat regelmatig frisse lucht binnen door ramen en deuren open te zetten. Dit helpt ook bij het verwijderen van opgebouwde chemicaliën en verbetert de algehele luchtkwaliteit.

Terwijl je geniet van de prachtige uitstraling van je Monstera, werkt deze plant stilletjes aan het verbeteren van jouw leefruimte.

Kan een Monstera bloeien?

Wat een vreugde om je geliefde plant te zien bloeien! En ja, een Monstera bloeit. Toch komt er een ‘maar’ bij kijken.

Monstera’s zijn tropische planten uit de Araceae familie die bekend staan om hun grote, indrukwekkende bloemen. Deze bloemen lijken erg op die van hun neef, de Vredeslelie. De bloemen hebben een groot wit schutblad dat een piek bedekt. Deze piek bestaat uit honderden kleine bloemen.

Houd dit in gedachten: Monstera’s bloeien in hun natuurlijke habitat, toch is het zeldzaam om dit in huis te zien gebeuren. Dit komt doordat de plant specifieke groeiomstandigheden nodig heeft om te bloeien: hoge luchtvochtigheid, voldoende licht en ideale temperaturen.

Geduld is belangrijk als je wilt dat je Monstera bloeit. Deze planten staan erom bekend dat ze jarenlang geen enkele bloem produceren voordat ze je verrassen met hun prachtige bloeisels.

Vraag je je af hoe je de optimale groeiomstandigheden voor je Monstera kunt creëren?

 • Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht
 • Houd de temperatuur stabiel tussen 20-30°C
 • Verhoog de luchtvochtigheid in de buurt van je plant. Gebruik bijvoorbeeld een luchtbevochtiger of besproei de plant af en toe.

Wist je dat?

De Monstera verrassend aanpasbaar is en het goed doet in minder lichte binnenomgevingen? Dit maakt haar een populaire keuze voor ‘donkere’ plekjes in je woonkamer, omdat ze zowel in een zonnige als in een halfschaduwrijke hoek van je huis kan floreren.

Monstera verzorgen

Je Monstera plant verzorgen is makkelijk als je weet hoe het moet. Laten we je helpen om deze tropische schoonheid te laten bloeien in jouw huis.

Water geven is belangrijk voor je Monstera. Eens per week water geven is genoeg. Voelt de bovenste 2-3 cm potgrond droog aan? Dan is het tijd om water te geven. Pas op voor te veel water, dat kan wortelrot veroorzaken en dat is niet goed voor je plant.

Je Monstera heeft licht nodig. Deze grote plant uit de jungle houdt van helder, indirect licht. Zet ‘m dichtbij een raam waar hij veel natuurlijk licht krijgt. Let op met direct zonlicht, dat kan de bladeren verbranden.

Temperatuurregulatie is ook belangrijk voor de verzorging van je Monstera. Deze tropische plant groeit goed bij temperaturen tussen 20-30°C. Zorg dat de temperatuur in huis niet te veel schommelt, dat vindt je Monstera niet fijn.

Net als in de jungle heeft je Monstera ook luchtvochtigheid nodig. Probeer een hoge vochtigheid in huis te creëren door regelmatig met water te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken.

Je monstera verpotten

Wil je je Monstera verpotten?, kies je een nieuwe pot die 5 cm groter is met goede afwateringsgaten. Gebruik verse kamerplantengrond. Maak de aarde licht vochtig, haal de plant voorzichtig eruit en plaats deze in de nieuwe pot. Vul aan met aarde, druk licht aan en geef goed water. Zet je Monstera daarna op een plek met indirect licht. Zo blijft hij gezond en gelukkig!

Monstera stekken

Wil jij je Monstera stekken? Kies dan een stengel met een luchtwortel eraan. Snijd deze stengel dicht bij de hoofdplant af. Zet de stek in een pot met vochtige potgrond of in een glas water. Zorg ervoor dat de luchtwortel bedekt is. Plaats de stek op een plek met indirect zonlicht en houd de grond licht vochtig. Na een tijdje zal de stek wortels ontwikkelen en kun je hem verpotten.

Lees meer over je Monstera plant verzorgen

Problemen met je Monstera

Elke plant heeft soms problemen, ook je sterke Monstera. Hoewel ze makkelijk in de omgang zijn, komen er soms dingen voor die je Monstera in de weg zitten.

Heeft je Monstera gele bladeren? Dat betekent vaak te veel water. Laat de grond goed uitdrogen tussen twee gietbeurten in om wortelrot te stoppen.

Zie je bruine vlekken op de bladeren van je Monstera? Dat kan komen door te droge lucht of te weinig water. Probeer de luchtvochtigheid rondom je plant te verhogen en kijk goed naar hoeveel water je geeft.

Zet je Monstera niet in de volle zon. Dat zorgt voor zonnebrand, te herkennen aan bruine, verschrompelde vlekken op de bladeren. Zet je Monstera op een plek met indirect zonlicht om dit te voorkomen.

Merk je een insectenplaag op, zoals spintmijten of schildluis? Dat kan flink wat schade aanrichten aan je groene vriend. Kijk goed onder en rondom de bladeren voor tekenen van deze insecten en behandel ze snel met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel als dat nodig is.

Monstera’s zijn mooie planten die lang mooi blijven met een beetje liefde en aandacht. Ondanks deze mogelijke problemen, geef niet op! Met de juiste zorg overwin je alle uitdagingen en krijg je een gezonde, blije Monstera.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Homalomena. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Is een Monstera plant giftig voor mijn huisdier en kind?

Ja, Monstera planten zijn giftig voor huisdieren en kinderen. Zorg ervoor dat je ze buiten hun bereik plaatst.

Verbeteren Monstera planten de luchtkwaliteit binnenshuis?

Monstera planten verbeteren de luchtkwaliteit in huis. Ze verwijderen nare stoffen zoals formaldehyde, benzene en trichloorethyleen. Goede ventilatie in huis blijft wel belangrijk.

Onder welke omstandigheden groeit een Monstera plant het best?

Je Monstera plant groeit het best bij een temperatuur tussen 20-30°C, voldoende luchtvochtigheid en zonder direct zonlicht.

 Hoe kies ik de juiste pot voor mijn Monstera plant?

Kies een pot met genoeg gaten onderin en gebruik potgrond met organisch materiaal. Zo bevorder je de groei van je Monstera plant.

Wat zijn veelvoorkomende problemen met Monstera planten?

Bij een Monstera plant zie je vaak gele bladeren door te veel water, bruine vlekken door droge lucht of te weinig water, verbrande bladeren door direct zonlicht en last van beestjes zoals spintmijten of schub insecten.


Plaats een reactie