Phlebodium (Blauwvaren)

Nederlandse naam: Blauwvaren

De Phlebodium! Deze plant, ook wel bekend als de blauwvaren, is een populaire keuze voor in huis vanwege zijn prachtige blauwgroene bladeren en lage onderhoudsvereisten. Deze varensoort komt uit de bossen en moerassen van Zuid-Amerika. Hij groeit het beste op een plek met indirect licht en houdt van een constante vochtigheid. Ideaal voor als je je huis een rustgevende, natuurlijke touch wilt geven.

Plantnaam: Phlebodium

Nederlandse naam: Blauwvaren

 • Standplaats: Halfschaduw
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Middelmatig
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Nee

Phlebodium oorsprong

Phlebodium, meer bekend als de ‘blauwe varen’, kent zijn oorsprong in subtropische en tropische regio’s. Deze unieke plant heeft zich ontwikkeld in gebieden zoals Florida en het Caribisch gebied. Het is deze exotische achtergrond die aan de blauwe varen zijn kenmerkende uiterlijk geeft, met lange, golvende bladeren die een tint van blauwgroen hebben.

De Phlebodium behoort tot de Polypodiaceae-familie, een groep van ongeveer 60 soorten varens. Door hun natuurlijke habitat zijn ze aangepast om te overleven onder lichte schaduwomstandigheden, vaak groeiend op bomen of rotsen. Dit betekent dat ze niet extreem veel zonlicht nodig hebben om te bloeien.

Hoewel de Phlebodium voornamelijk wordt aangetroffen in tropische streken, heeft hij ook succes gevonden in huizen en tuinen wereldwijd. De plant is populair bij tuiniers geworden vanwege zijn vermogen om te gedijen met relatief weinig licht en verzorging.

Phlebodium eigenschappen

Phlebodium, ook wel de blauwe varen genoemd, bezit unieke eigenschappen die haar onderscheiden van andere planten. Laten we ze nader bekijken.

 1. Bladstructuur: De bladeren van de Phlebodium zijn lang, golvend en hebben een opvallende kleur variërend van lichtgroen tot blauwgroen. Deze kenmerkende bladkleur geeft de plant haar bijnaam ‘blauwe varen’.
 2. Groeiomstandigheden: In tegenstelling tot veel andere plantensoorten, groeit Phlebodium goed in lichte schaduwomstandigheden. Dit maakt het een ideale keuze voor plekken in huis of tuin waar direct zonlicht beperkt is.
 3. Aanpassingsvermogen: Als epifyt groeit deze plant vaak op bomen of rotsen in haar natuurlijke habitat – bewijs van haar aanpassingsvermogen en veelzijdigheid.
 4. Verzorgingsbehoefte: Een ander belangrijk aspect om te onthouden is dat Phlebodium relatief weinig verzorging nodig heeft vergeleken met andere kamerplantensoorten.
 5. Luchtzuiverende Eigenschappen: Onderzoek suggereert dat Phlebodium kan bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in huis door het verwijderen van giftige stoffen uit de lucht.
 6. Decoratieve Waarde: Dankzij haar prehistorische uiterlijk en verfijnde bladtextuur, voegt Phlebodium een uniek esthetisch element toe aan elk interieur.

Wist je dat?

De Phlebodium opvalt door zijn unieke blauwgroene bladeren? Deze opmerkelijke kleur is vrij zeldzaam in de plantenwereld en geeft de Phlebodium een betoverend en onderscheidend uiterlijk. De zachte, blauwachtige tint van de bladeren kan een rustgevende en verfrissende touch aan elke kamer toevoegen.

Phlebodium soorten

Phlebodium presenteert een scala aan soorten, elk met unieke kenmerken en groeiomstandigheden. Geef bijvoorbeeld de Phlebodium aureum, bekend als de gouden polypod. Deze soort onderscheidt zich door zijn grote, blauwgroene fronds en staat bekend om zijn vermogen om binnen te gedijen.

Een andere opvallende soort is de Phlebodium pseudoaureum. Het heeft kleinere, meer ingesneden bladeren en geeft de voorkeur aan iets vochtigere omstandigheden. Bovendien bezit het een sterke weerstand tegen ziekten, waardoor het een robuuste keuze is voor beginnende tuiniers.

Dan hebben we nog de Phlebodium decumanum, die van nature in regenwouden groeit. Hij heeft breed uitlopende bladeren met een rijke blauwgroene tint en kan goed tegen lage lichtomstandigheden binnenshuis.

Vergeet ook niet de Phlebodium ‘Blue Star’, waarvan je geniet vanwege zijn opvallende zilverblauwe bladkleur die echt opvalt in elke plantencollectie.

Onthoud dat elke Phlebodium-soort specifieke verzorgingseisen heeft, betreft watergift en belichting. Doe dus eerst wat onderzoek voordat je besluit welk type je wilt toevoegen aan jouw collectie thuis of kantoorruimte.

Zoals altijd geldt bij plantverzorging: aandacht voor detail maakt het verschil tussen een plant die gewoon overleeft en eentje die echt groeit. Met de juiste kennis van de allerlei Phlebodium-soorten, ben je goed op weg om een groene oase te maken, ongeacht je ervaringsniveau. Verdiep je in de specifieke behoeften van elke soort, geef ze de juiste zorg en geniet van het proces.

Phlebodium kopen

Phlebodium kopen kan een verrijkende ervaring zijn, mits je weet waar je op moet letten. Er bestaan allerlei plaatsen waar je deze prachtige plant kunt aanschaffen.

 1. Tuincentra: Vele tuincentra bieden een breed scala aan Phlebodium soorten aan. Hier kun je de plant direct zien en beoordelen op gezondheid en vitaliteit. Voorbeelden van bekende tuincentra zijn Intratuin, GroenRijk, en Ranzijn.
 2. Online winkels: Online winkels zoals Bol.com, Plantje.nl en Bakker.com bieden gemak bij het kopen van een Phlebodium plant. Je krijgt de mogelijkheid om te zoeken naar specifieke soorten, prijzen te vergelijken zonder van huis te gaan.
 3. Plantenkwekerijen: Bij gespecialiseerde plantenkwekerijen vind je vaak unieke en zeldzame soorten Phlebodium die moeilijk in gewone tuincentra of online winkels te vinden zijn.

Bij het selecteren van jouw perfecte Phlebodium plant is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 1. Gezondheid van de Plant: Let op gele bladeren of bruine vlekken als indicatie voor ongezonde condities.
 2. Grootte van de Plant: Afhankelijk van jouw ruimte thuis of op kantoor, kies voor een kleiner of groter formaat dat past binnen jouw beschikbare groeiruimte.
 3. Soort Plant: Houd rekening met de specifieke verzorgingsbehoeften van elke Phlebodium soort.

Het kopen van een Phlebodium plant kan een toevoeging zijn aan jouw leefomgeving, gezien de luchtzuiverende eigenschappen en het esthetische genot dat ze bieden. Door te investeren in jouw kennis over deze plantensoort, kun je een weloverwogen keuze maken die bijdraagt aan jouw groene oase thuis of op het werk.

Is de Phlebodium giftig?

Phlebodium, ofwel de blauwe varen, heeft vele bewonderenswaardige kwaliteiten en voegt een zekere charme toe aan elke ruimte. Maar hoe zit het met zijn veiligheid voor onze geliefde huisdieren en kinderen? Laten we dit nader onderzoeken.

Is de Phlebodium giftig voor katten en honden?

Bij het introduceren van nieuwe planten in uw huis, is het altijd belangrijk om rekening te houden met uw harige vrienden. Phlebodium staat bekend als niet-giftig voor katten en honden volgens de ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals). Dit betekent maar niet dat ze geen problemen kunnen veroorzaken als ze worden ingeslikt. Het kan leiden tot spijsverteringsklachten zoals braken of diarree bij uw huisdier.

Is de Phlebodium giftig voor baby’s?

Wat betreft baby’s is er geen specifieke wetenschappelijke informatie die suggereert dat Phlebodium giftig zou zijn. Het is maar nog steeds raadzaam om waakzaam te blijven. Kleine kinderen hebben soms de neiging om alles wat ze vastgrijpen in hun mond te stoppen. Hoewel deze plant waarschijnlijk niet ernstige schade zal toebrengen aan een kind, kan inslikken ongewenste reacties zoals misselijkheid veroorzaken.

Onthoud altijd dat voorzichtigheid geboden is bij het introduceren van nieuwe elementen in een ruimte waar kwetsbare individuen, zoals kinderen en huisdieren, aanwezig zijn. Hoewel Phlebodium niet als giftig wordt beschouwd, is het altijd beter om veilig te spelen en de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.

Is de Phlebodium luchtzuiverend?

Ja, het klopt volledig dat de Phlebodium een luchtzuiverende plant is. Deze unieke plant kan een rol spelen in het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis. Maar hoe gebeurt dit precies? Het antwoord ligt in het vermogen van de plant om bepaalde stoffen uit de lucht te absorberen.

Laten we eens kijken naar het proces. Door fotosynthese nemen planten kooldioxide op en geven ze zuurstof af, een proces dat bijdraagt aan frissere en schonere lucht. Maar naast kooldioxide kunnen sommige planten, waaronder Phlebodium, ook andere schadelijke chemicaliën absorberen die vaak voorkomen in huiselijke omgevingen.

Het onderzoeksteam van NASA heeft ontdekt dat deze varensoort formaldehyde kan verwijderen – een veelvoorkomende giftige stof die vrijkomt door meubels en schoonmaakproducten. Bovendien wordt aangenomen dat het ook xyleen en tolueen – chemicaliën gevonden in vele alledaagse items zoals verf, vernis en sigarettenrook – kan verminderen.

Hoewel dit betekent niet dat je jouw ventilatiesysteem compleet kunt vervangen door deze varens, biedt het hebben ervan zeker wat extra hulp bij het maken van een gezondere leefomgeving. Plus, laten we eerlijk zijn: naast hun mogelijke gezondheidsvoordelen zien ze er gewoon prachtig uit!

Dus, als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om de luchtkwaliteit in jouw huis te verbeteren, kan het toevoegen van een Phlebodium aan jouw verzameling zeker helpen. Het is niet alleen een mooie blikvanger, maar ook een natuurlijke luchtzuiveraar die bijdraagt aan een gezondere en comfortabelere leefomgeving.

Onthoud maar dat hoewel planten kunnen bijdragen aan schonere lucht, ze geen vervanging zijn voor goede ventilatie. Het is belangrijk om regelmatig ramen open te doen en indien mogelijk gebruik te maken van mechanische ventilatiesystemen.

Bloeit de Phlebodium?

Phlebodium, of blauwe varen, staat bekend om haar unieke bladstructuur en luchtzuiverende eigenschappen. Maar vraag je je af of deze plant ook bloeit? Het antwoord is helaas nee. Phlebodium produceert geen bloemen zoals veel andere planten dat doen.

De reden hiervoor ligt in de biologie van de varen. In plaats van te bloeien en zaden te produceren voor voortplanting, verspreiden varens sporen. Deze kleine reproductieve eenheden worden geproduceerd op de onderkant van het blad in structuren genaamd sporangia. Het proces is geruisloos en onopvallend; je merkt misschien niet eens dat het gebeurt.

Wist je dat?

Deze varen bekend staat om zijn luchtzuiverende kwaliteiten? De Phlebodium is niet alleen een mooie aanwinst voor je huis, maar helpt ook de lucht te zuiveren van schadelijke stoffen. Hij is bijzonder effectief in het verwijderen van formaldehyde, waardoor hij niet alleen mooi, maar ook gezond is voor je binnenruimte.

Phlebodium verzorgen

Phlebodium verzorgen vereist enige aandacht, maar met de juiste benadering is het een taak die je gemakkelijk kunt uitvoeren. Volg deze stappen om jouw blauwe varen gezond en stralend te houden.

Water geven: Geef jouw Phlebodium regelmatig water, vooral tijdens warme, droge perioden. Niet te veel, want dat kan wortelrot veroorzaken. Eenmaal per week zou voldoende moeten zijn in de zomermaanden, terwijl je in de winter minder water nodig hebt.

Lichtomstandigheden: Deze plant houdt van indirect licht. Plaats haar dus op een plek waar ze geniet van helder, maar gefilterd licht. Vermijd direct zonlicht omdat dit de bladeren kan verbranden.

Temperatuur: De ideale temperatuur voor Phlebodium ligt tussen 16°C en 24°C. Deze plant tolereert geen lage temperaturen of tocht. Zorg ervoor dat je haar op een plaats zet waar ze niet wordt blootgesteld aan extreme temperatuurschommelingen.

Voeding: Tijdens het groeiseizoen (lente en zomer), voedt jouw Phlebodium eens per maand met een milde meststof die geschikt is voor varens.

Luchtvochtigheid: Phlebodium heeft graag hoge luchtvochtigheidsniveaus – iets wat je kunt bereiken door de plant regelmatig te besproeien of door haar in een kamer met natuurlijke vochtigheid te plaatsen, zoals de badkamer.

Verpotten: Als jouw Phlebodium te groot wordt voor haar pot, is het tijd om haar te verpotten. Dit gebeurt meestal om de twee jaar. Zorg ervoor dat je een pot kiest die voldoende ruimte biedt voor groei en drainage.

Lees meer over je Phlebodium verzorgen

Phlebodium problemen

Hoewel de Phlebodium over het algemeen een makkelijk te onderhouden plant is, kan hij soms toch problemen tegenkomen. In deze sectie beschrijven we een paar van de meest voorkomende problemen en hoe je ze kunt oplossen.

 1. Verkleuring van bladeren: Neem bijvoorbeeld de verkleuring van bladeren, dit kan wijzen op allerlei problemen. Als de bladeren geel worden, krijgt jouw Phlebodium mogelijk te veel licht. Verplaats hem naar een plek met meer schaduw.
 2. Droge bruine randjes: Zie je droge bruine randjes aan de uiteinden van de bladeren? Dat duidt vaak op te droge lucht of te weinig water. Verhoog dan de luchtvochtigheid rondom jouw plant of geef hem wat extra water.
 3. Slappe hangende bladeren: Vertoont jouw Phlebodium slappe hangende bladeren? Dit kan betekenen dat hij overwaterd is. Laat in zo’n geval eerst de grond goed uitdrogen voordat je weer water geeft.
 4. Ziekten en plagen: Jouw Phlebodium kan last hebben van bepaalde ziekten en plagen zoals spintmijt of schildluis. Inspecteer regelmatig jouw plant om deze vroegtijdig te ontdekken en behandel indien nodig met een biologisch bestrijdingsmiddel.

Elk probleem heeft zijn eigen specifieke symptomen en vereist een unieke aanpak. Wees alert op veranderingen in het uiterlijk van jouw Phlebodium, ze kunnen een indicatie zijn van onderliggende problemen die extra zorg nodig hebben. Met de juiste aandacht en verzorging kan jouw Phlebodium blijven stralen en groeien.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Phlebodium. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Phlebodium?

Een Phlebodium, ook bekend als blauwe varen, is een bijzondere plant met opvallende blauwgroene bladeren. De plant groeit goed in lichte schaduw en heeft luchtzuiverende eigenschappen.

Krijgt Phlebodium bloemen?

Nee, Phlebodium krijgt geen bloemen. Het is een plant die zich voortplant door middel van sporen. Ondanks het gebrek aan bloemen, blijft het een aantrekkelijke en waardevolle toevoeging aan elke plantencollectie.

Hoe verzorg ik een Phlebodium?

Phlebodium vereist specifieke aandachtspunten waaronder adequate watergift, lichtomstandigheden, temperatuur, voeding, luchtvochtigheid en verpotten. Goede verzorging is essentieel om de plant gezond en stralend te houden.

Wat moet ik doen als mijn Phlebodium problemen vertoont zoals verkleuring van de bladeren of droge bruine randjes?

Verkleuring van de bladeren of droge bruine randjes kunnen wijzen op onderliggende problemen zoals ziekten of plagen. Het is raadzaam om de specifieke symptomen te identificeren en passende oplossingen en verzorgingsmaatregelen te treffen.

Wat zijn de tekenen van problemen bij een NephroWaar kan ik een Phlebodium kopen en waar moet ik op letten?lepis?

Je kunt een Phlebodium kopen bij plantenwinkels of online. Het is belangrijk om te onderzoeken aan welke groeiomstandigheden en verzorgingsbehoeften de specifieke soort die je kiest, voldoet. Zorg dat de plant er gezond uitziet en geen zichtbare tekenen van ziekten of plagen heeft.


Plaats een reactie