Phlebodium (Blauwvaren)

Ben je op zoek naar een kamerplant die niet alleen mooi is, maar ook makkelijk te verzorgen? De Phlebodium! Deze plant, ook wel bekend als de blauwvaren, is een populaire keuze voor in huis vanwege zijn prachtige blauwgroene bladeren en lage onderhoudsvereisten.

Hoe zorg je ervoor dat jouw Phlebodium gezond blijft en goed groeit? In dit artikel delen we alle tips en trucs die je nodig hebt om deze plant te verzorgen en te genieten van zijn schoonheid.

Phlebodium eigenschappen

Phlebodium eigenschappen
Latijnse naamPhlebodium
Nederlandse naamBlauwvaren
Bekendste soorten

Blue Star, Aureum, Polypodioides, Tamaense, Decumanum

Behoort tot de familiePolypodiaceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Phlebodium plant komt uit Midden- en Zuid-Amerika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw
OnderhoudMiddelmatig
Water gevenVeel
GiftigNee

Waar komt de Phlebodium vandaan?

De Phlebodium komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Zuid- en Midden-Amerika. Deze varensoort gedijt goed in warme en vochtige omgevingen en groeit op bomen of rotsen. Vanwege de mooie blauwgroene bladeren wordt de Phlebodium ook wel de blauwvaren genoemd. De plant wordt vaak verward met de populaire hangvaren, maar is daar toch iets anders vanwege de vorm van de bladeren en de plek waar de bladeren uit de plant groeien. De Phlebodium kan in de natuur flink uitdijen en zo een groot oppervlak bedekken. Het is dan ook een prachtig gezicht om deze plant te zien groeien in zijn natuurlijke omgeving.

Phlebodium soorten

Phlebodiums zijn prachtige planten die in allerlei verschillende vormen en kleuren voorkomen. Er zijn veel soorten Phlebodium, maar wat zijn op dit moment de meest populaire? Hieronder vind je een opsomming van de 6 meest geliefde Phlebodiums:

 • Phlebodium aureum ‘Blue Star’: Deze Phlebodium heeft prachtige blauwe bladeren en is daardoor een echte eyecatcher in je interieur.
 • Phlebodium aureum ‘Blue Star Compacta’: Deze compacte variant van de ‘Blue Star’ is perfect voor kleine ruimtes en heeft dezelfde mooie blauwe bladeren.
 • Phlebodium aureum ‘Radiance’: Deze Phlebodium heeft groene bladeren met een vleugje goudkleurige accenten, wat zorgt voor een unieke uitstraling.
 • Phlebodium aureum ‘Green Wave’: De ‘Green Wave’ heeft gekrulde bladeren en een prachtige groene kleur. Het is een makkelijk te verzorgen plant, ideaal voor beginners.
 • Phlebodium aureum ‘Golden Eagle’: Deze Phlebodium heeft gouden bladeren die mooi contrasteren met de groene bladeren van andere planten. Het is een echte blikvanger in je interieur.
 • Phlebodium aureum ‘Golden Glow’: De ‘Golden Glow’ heeft groene bladeren met een goudgele gloed. Het geeft een warme en gezellige sfeer aan elke ruimte.

Met deze 6 populaire Phlebodiums kun je een prachtige en veelzijdige collectie samenstellen. Kies de varianten die jou het meest aanspreken en geniet van de schoonheid van deze bijzondere planten in je huis!

Wist je dat de Phlebodium een varensoort is die van nature voorkomt in Zuid- en Midden-Amerika?

Blauwvaren kopen, waar let je op?

Als je een Phlebodium wilt kopen in de winkel, zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten. Hier zijn zes punten om rekening mee te houden:

 1. Zorg dat de plant er gezond uitziet. Kijk naar de bladeren en stengels om te zien of er geen tekenen zijn van ziekte of plagen, zoals bruine vlekken, gele bladeren, of spinnenwebachtige draden.
 2. Controleer of de Phlebodium de juiste omstandigheden nodig heeft. Dit betekent dat hij niet in direct zonlicht moet staan, maar wel in een relatief vochtige omgeving.
 3. Zoek uit welk type Phlebodium je koopt. Er zijn verschillende soorten, zoals de Phlebodium aureum en de Phlebodium pseudoaureum, en elk heeft zijn eigen kenmerken en vereisten.
 4. Kijk naar de grootte van de plant. Wil je een kleine Phlebodium voor op een plank of een grotere voor op de grond?
 5. Overweeg de locatie van de winkel. Als je de plant in een gebied koopt waar het koud is, zorg er dan voor dat je hem goed beschermt tijdens het transport.
 6. Let op de prijs. Hoewel een goedkope prijs aantrekkelijk kan zijn, kan een hogere prijs een teken zijn van een gezondere plant die beter zal gedijen in je eigen huis.

Door rekening te houden met deze zes factoren, kun je ervoor zorgen dat je een gezonde en geschikte Phlebodium koopt die goed zal groeien en lang zal blijven leven in je huis.

Is de Phlebodium giftig?

Wil jij weten of de Phlebodium plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Phlebodium giftig voor mensen?

Phlebodium is niet giftig voor mensen en wordt zelfs gebruikt in sommige medicijnen. Het is echter wel belangrijk om te weten dat sommige soorten van het plantgeslacht wel giftig kunnen zijn. Zorg dus dat je de juiste soort hebt voordat je het gebruikt. Bij het hanteren van de plant is het verstandig om handschoenen te dragen en ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het consumeren van de plant niet aan te raden is, aangezien het kan leiden tot maagklachten en braken. Al met al is Phlebodium dus over het algemeen veilig voor mensen.

Is de Phlebodium giftig voor katten en honden?

Phlebodium is niet giftig voor honden en katten. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken wanneer je besluit deze plant aan te schaffen ondanks dat je huisdieren hebt. Echter is het belangrijk om te zorgen dat je huisdieren niet teveel van de plant eten. Dit kan voor bepaalde klachten zorgen zoals buikpijn, braken of diarree. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Houd de plant dus buiten bereik van je huisdieren en geef ze geen toestemming om eraan te gaan knabbelen.

Is de Phlebodium luchtzuiverend?

De Phlebodium, ook wel bekend als de blauwvaren, is één van de vele planten die luchtzuiverende eigenschappen heeft. Dit betekent dat de plant in staat is om bepaalde giftige stoffen uit de lucht te filteren. Het is belangrijk om te weten dat deze plant geen grote hoeveelheden lucht kan zuiveren en dat er meerdere planten nodig zijn om effect te zien. Echter, daardoor kan het wel een nuttige toevoeging zijn aan jouw woning of kantoor. Zorg dat je de plant op een lichte plek neerzet, maar niet in direct zonlicht. Verder heeft de plant weinig onderhoud nodig en is dus ook geschikt voor mensen zonder groene vingers.

Phlebodium verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Phlebodium plant in huis halen? Of heb je er al eentje staan, maar ben je benieuwd hoe je deze het beste kunt verzorgen? Het verzorgen van de Phlebodium is gelukkig niet erg ingewikkeld. In dit artikel geven we je tips over waar je de plant het beste kunt neerzetten, hoe vaak je hem water moet geven en hoe je ervoor zorgt dat de bladeren mooi blijven. Lees snel verder voor praktische instructies!

Wil je meer weten over hoe je Phlebodium het best kunt verzorgen? Bekijk onze Phlebodium Verzorging pagina.

Phlebodium onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Phlebodium wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Phlebodium gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje is dat de Phlebodium zeer goed luchtzuiverend is en giftige stoffen uit de lucht haalt.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Phlebodium plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Phlebodium?

Phlebodium is een plantensoort uit de varenfamilie. Het staat bekend om zijn luchtreinigende eigenschappen en wordt vaak gebruikt als decoratieve huisplant.

Hoe verzorg je een Phlebodium?

Zet de Phlebodium op een lichte plek zonder direct zonlicht en geef regelmatig water, maar voorkom natte voeten en geef eens in de twee weken voeding.

Waar plaats je een Phlebodium?

Phlebodium plaats je op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht en houdt de grond vochtig. Ideaal als hangplant.

Zijn Phlebodiums giftig voor huisdieren?

Ja, Phlebodiums kunnen giftig zijn voor huisdieren, zoals katten en honden. Zorg ervoor dat ze niet aan de plant knabbelen.

Wat zijn de voordelen van een Phlebodium in huis?

Een Phlebodium in huis zorgt voor schonere lucht, vermindert stress, verbetert slaap en helpt bij allergieën.

Plaats een reactie