Chlorophytum (Graslelie)

De Chlorophytum, ook wel bekend als de Graslelie, is een populaire kamerplant met lange, smalle bladeren en bijzondere witte bloemen.

Deze plant staat bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen en is daarom een perfecte aanwinst voor jouw interieur.

Ben jij benieuwd naar de beste verzorgingstips voor jouw Chlorophytum? Lees dan snel verder en ontdek hoe jij deze prachtige kamerplant lang en gezond kunt houden.

Chlorophytum eigenschappen

Chlorophytum eigenschappen
Latijnse naamChlorophytum
Nederlandse naamGraslelie
Bekendste soorten

Comosum, Ocean, Spiderette, Green, Variegatum

Behoort tot de familieAsparagaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Hangplant, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Slaapkamer, Kantoor, Badkamer
Oorspronkelijk gebiedDe Chlorophytum plant komt uit Zuid-Afrika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (60-90 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe Chlorophytum kan het hele jaar door bloeien, maar de bloeiperiode is het meest uitgesproken in het voorjaar en de zomer.
LuchtzuiverendJa
StandplaatsHalfschaduw
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigNee

Waar komt de Chlorophytum vandaan?

De Chlorophytum, ook wel bekend als de spinnenplant, komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika. Het is een plant die goed gedijt in warme en vochtige klimaten en groeit van nature in tropische en subtropische gebieden. De plant is gewend aan een habitat waar veel licht is, maar niet direct zonlicht. Het groeit op verschillende soorten bodems, variërend van zand tot klei. De Chlorophytum heeft zich inmiddels verspreid over de hele wereld dankzij de populariteit als kamerplant. Deze plant is gemakkelijk te verzorgen en te vermeerderen en past in vrijwel elk interieur. Heb jij ook een Chlorophytum in huis?

Chlorophytum soorten

Er zijn verschillende soorten Chlorophytum verkrijgbaar die allemaal hun eigen unieke eigenschappen hebben. Hieronder vind je een opsomming van de 6 meest populaire Chlorophytum van dit moment:

 • Chlorophytum comosum ‘Ocean’ – Deze variant heeft fijn gekruld groen blad en witte bloemen. Het is een sterke en makkelijk te onderhouden plant die perfect is voor beginners.
 • Chlorophytum laxum ‘Stripe’ – Deze soort heeft opvallende gestreepte bladeren en groeit in een verspreide vorm. Het toevoegen van deze plant aan je interieur zorgt direct voor een speelse uitstraling.
 • Chlorophytum amaniense ‘Sunshine’ – Deze gele variant is perfect voor mensen die op zoek zijn naar een wat kleurrijkere plant. Het blad heeft een prachtige goudgele tint en vormt een mooi contrast met andere groene planten.
 • Chlorophytum saundersiae ‘Starlight’ – Deze plant heeft bonte bladeren met een crème-witte rand. Het voegt direct wat extra kleur toe aan je interieur en gedijt goed in zowel lichte als wat donkerdere ruimtes.
 • Chlorophytum bichetii ‘Bonnie’ – Deze variant heeft smalle bladeren en groeit in een compacte vorm. Het is een ideale keuze voor kleinere ruimtes en voegt een vleugje frisheid toe aan je interieur.
 • Chlorophytum orchidantheroides ‘Fireflash’ – Deze soort heeft opvallende rode bladeren en is perfect voor mensen die houden van wat meer exotische planten. Het geeft direct een tropische touch aan je interieur.

Wist je dat de Chlorophytum een van de beste luchtzuiverende kamerplanten is? Het absorbeert giftige stoffen en zorgt voor een frisse lucht in huis.

Graslelie kopen, waar let je op?

Als je op zoek bent naar een mooie en makkelijk te verzorgen kamerplant, is de Chlorophytum een goede keuze. Hier zijn zes punten die je in gedachten moet houden wanneer je er eentje koopt:

 1. Kies een plant die er gezond uitziet. Kijk naar de bladeren om er zeker van te zijn dat ze groen en stevig zijn, zonder vlekken of gebroken randen.
 2. Zorg dat de plant niet te groot is voor de pot waarin hij zit. Een overvolle pot kan ervoor zorgen dat de wortels van de plant zich niet goed kunnen ontwikkelen.
 3. Kies een locatie waar de plant voldoende licht krijgt. Chlorophytum doet het goed bij helder, indirect licht, maar kan ook in de schaduw staan.
 4. Zorg voor goede afwatering in de pot. Een Chlorophytum heeft vocht nodig, maar te veel kan leiden tot wortelrot. Zorg ervoor dat de pot gaten heeft in de bodem zodat overtollig water kan weglopen.
 5. Besproei de bladeren regelmatig met water om te voorkomen dat ze uitdrogen. Dit helpt ook om stof van de bladeren te verwijderen.
 6. Vermijd temperatuurschommelingen. Chlorophytum houdt van een constante temperatuur tussen 16 en 24 graden Celsius. Plaats de plant niet in de buurt van een tochtige plek of verwarmingsbron.

Met deze tips zul je kunnen genieten van een gezonde en mooie Chlorophytum in je huis.

Is de Chlorophytum giftig?

Wil jij graag een Chlorophytum in huis halen, maar vraag je je af of deze plant giftig is? Lees hieronder alles wat je moet weten over de giftigheid van de Chlorophytum.

Is de Chlorophytum giftig voor mensen?

Chlorophytum is niet giftig voor mensen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je per ongeluk een blaadje van deze plant in je mond stopt. Chlorophytum is een veilige keuze als je op zoek bent naar een plant die jij en je huisgenoten zonder problemen kunnen aanraken. Toch is het belangrijk om te weten dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor de sap van de Chlorophytum. Dit kan irritatie veroorzaken op de huid of in de ogen. Gebruik dus altijd handschoenen als je de plant snoeit en vermijd contact met de ogen.

Is de Chlorophytum giftig voor katten en honden?

Chlorophytum is giftig voor honden en katten. De plant kan braken, diarree en buikpijn veroorzaken bij huisdieren. In ernstige gevallen kan het leiden tot ontsteking van de nieren en in het ergste geval zelfs tot de dood. Het is daarom belangrijk om de plant buiten bereik van huisdieren te houden. Als je vermoedt dat je huisdier de plant heeft gegeten, neem dan direct contact op met een dierenarts. Zorg ervoor dat je huisdieren altijd in een veilige omgeving zijn en houd giftige planten uit de buurt.

Is de Chlorophytum luchtzuiverend?

Chlorophytum is een plant die bekend staat om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Dit betekent dat deze plant schadelijke stoffen uit de lucht kan halen, zoals formaldehyde en benzeen. Dit maakt Chlorophytum een goede keuze voor in huis, op kantoor of in elke andere omgeving waar de luchtkwaliteit verbeterd kan worden. Bovendien is de plant ook gemakkelijk te verzorgen en ziet hij er met zijn groene, wuivende bladeren ook nog eens mooi uit. Kortom, investeren in een Chlorophytum is een slimme zet voor iedereen die graag in een gezonde omgeving verblijft.

Chlorophytum verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij jouw Chlorophytum graag gezond en mooi houden? Het verzorgen van deze groene vriend is niet moeilijk, maar vereist wel wat aandacht. In dit artikel geven we jou praktische tips en stapsgewijze instructies voor het water geven, bemesten en verpotten van jouw Chlorophytum. Ook vertellen we je hoe je ervoor zorgt dat deze plant niet uitdroogt, gele bladeren krijgt of last krijgt van ongedierte. Volg onze eenvoudige richtlijnen en geniet van een prachtige, groene plant in huis.

Wil je meer weten over hoe je Chlorophytum het best kunt verzorgen? Bekijk onze Chlorophytum Verzorging pagina.

Chlorophytum onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Chlorophytum wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Chlorophytum gezond en mooi te houden.

Een ander interessant weetje over de Chlorophytum is dat het gemakkelijk te verzorgen is en weinig onderhoud nodig heeft. Het kan zelfs overleven in kamers met weinig licht.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Chlorophytum plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat voor plant is de Chlorophytum?

Chlorophytum is een groene kamerplant met lange bladeren die op gras lijken. Het is makkelijk te onderhouden en zuivert de lucht.

Hoe verzorg je een Chlorophytum?

Verzorg Chlorophytum door hem op een lichte plek met indirect zonlicht te plaatsen, regelmatig water te geven en te bemesten en dode bladeren te verwijderen.

Hoe vaak moet je een Chlorophytum water geven?

Chlorophytum moet je ongeveer om de 7-10 dagen water geven. Laat de grond tussen de gietbeurten opdrogen.

Kan een Chlorophytum tegen direct zonlicht?

Nee, Chlorophytum kan niet goed tegen direct zonlicht. Het wordt aanbevolen om het in een licht beschaduwde omgeving te plaatsen.

Hoe kan ik een Chlorophytum vermeerderen?

Vermeerder Chlorophytum via stekken. Snijd een gezonde stengel met blad af en plaats deze in potgrond. Houd vochtig en verwijder verwelkte bladeren.

Plaats een reactie