Chlorophytum (Graslelie)

Nederlandse naam: Graslelie

De Chlorophytum, ook wel bekend als de Graslelie, is een populaire kamerplant met lange, smalle bladeren en bijzondere witte bloemen. Deze plant komt oorspronkelijk uit de tropische en subtropische gebieden van Afrika, en is een echte luchtzuiveraar. Hij is heel eenvoudig te verzorgen: veel indirect licht en regelmatig water geven. De Graslelie is perfect om een frisse, zuivere sfeer in huis te brengen. Hij past goed in elke ruimte en is ideaal voor iedereen die van een gemakkelijke, groene aanvulling in huis houdt!

Plantnaam: Chlorophytum

Nederlandse naam: Graslelie

  • Standplaats: Halfschaduw
  • Water: Gemiddeld
  • Onderhoud: Makkelijk
  • Bloeit: Ja
  • Luchtzuiverend: Ja
  • Giftig: Nee

Waar komt de Chlorophytum vandaan?

Deze kamerplant komt oorspronkelijk uit het zuiden van Afrika. Hij komt daar voor in vochtige bossen en droge woestijngebieden. Daarom is hij perfect voor in je woonkamer of kantoor.

De reis van deze Zuid-Afrikaanse plant naar Europa begon in de 19e eeuw. Ontdekkingsreizigers en botanisten namen exotische planten zoals de Chlorophytum mee terug naar Europa. Met zijn groene bladeren en witte bloemen maakte hij direct een grote indruk.

Eigenschappen van Chlorophytum

Wat Chlorophytum bijzonder maakt, is dat de plant de lucht zuivert. Het haalt schadelijke stoffen, zoals formaldehyde en benzeen, uit de lucht. Daardoor krijg je schonere lucht in je huis. Dat is niet alleen gezond, maar het ziet er ook nog eens mooi uit!

Chlorophytum is ook een makkelijke plant. Maak je geen zorgen over licht. Deze plant groeit in zowel zonlicht als schaduw. En geef je per ongeluk te veel of te weinig water? Geen probleem, Chlorophytum is niet zo kieskeurig. De Chlorophytum groeit ook snel. Zo heb je in een mum van tijd een groen hoekje in je huis of op je werkplek.

Wist je dat?

Deze plant niet alleen leuk is om naar te kijken, maar ook een luchtzuiverende superheld? De Graslelie staat bekend om gifstoffen zoals formaldehyde en koolmonoxide uit de lucht te verwijderen, wat haar een gezonde en mooie aanvulling maakt als kamerplant in je huis!

Soorten Chlorophytum

Ken je de verschillende soorten Chlorophytum? Elke soort geeft een unieke uitstraling aan je ruimte.

  • Neem bijvoorbeeld de Chlorophytum Comosum. Deze bekende plant heeft lange, dunne bladeren in wit en groen. De plant lijkt wel op een spin, vandaar de bijnaam ‘spinnenplant’. Deze plant zorgt voor een frisse sfeer in elke kamer.
  • Of wat dacht je van de Chlorophytum Orchidastrum? Deze plant heeft felgroene bladeren en een strakke vorm. Perfect voor moderne interieurs. Let wel op, deze plant heeft meer licht nodig dan de Comosum.
  • En dan is er nog de Chlorophytum Amundsen. Deze plant heeft donkergroene bladeren met subtiele strepen. Een elegante plant die niet veel onderhoud nodig heeft.

Hieronder vind je een overzicht van deze drie soorten:

SoortKleur van bladerenStijl van interieur
ComosumWit en groenAlle stijlen
OrchidastrumFelgroenModern
AmundsenDonkergroen met strepenRustig en elegant

Een Chlorophytum kopen

Wil je een Chlorophytum kopen? Let op een paar dingen. Kies de soort die bij je inrichting past en leer hoe je de plant het beste verzorgt.

Een belangrijk punt bij het kopen van een Chlorophytum is de grootte van de pot. De Chlorophytum houdt van een knusse pot, dus een enorme pot voor een klein plantje is geen goed idee. Geef de wortels wel wat groeiruimte. Een pot die 2-3 cm breder is dan de kluit van de plant is perfect.

Niet alleen de grootte van de pot telt, ook het materiaal is van belang. Een terracotta of keramische pot reguleert het vocht en voorkomt dat de plant te veel water krijgt – iets waar de Chlorophytum niet tegen kan.

Is de Chlorophytum giftig?

De Chlorophytum staat bekend als een niet-giftige plant voor zowel mensen als huisdieren.

Is de Chlorophytum giftig voor katten en honden?

De Chlorophytum, is niet giftig voor katten of honden. Veel mensen raden deze plant aan voor huizen met huisdieren. Toch kan te veel eten van deze plant bij sommige dieren lichte maagklachten veroorzaken. Probeer ervoor te zorgen dat je huisdier er niet te veel van eet.

Is de Chlorophytum giftig voor baby’s?

De Chlorophytum is veilig voor baby’s en jonge kinderen. Er zitten geen giftige stoffen in deze plant die schadelijk zijn voor mensen, inclusief de allerkleinsten. Net als bij huisdieren, kan te veel eten van de plant lichte maagklachten veroorzaken.

Is de Chlorophytum luchtzuiverend?

Wist je dat de Chlorophytum de lucht in je huis kan zuiveren? Deze plant neemt schadelijke stoffen uit de lucht op en zet ze om in zuurstof. Dat maakt deze plant niet alleen mooi voor in je woonkamer, hij is ook goed voor je gezondheid.

Een groot voordeel van de Chlorophytum is dat hij Formaldehyde uit de lucht kan halen. Je vindt deze chemische stof in allerlei huishoudelijke spullen zoals schoonmaakmiddelen, make-up en sommige meubels.

Deze plant neemt de formaldehyde of andere giftige stoffen op door zijn bladeren. Daarna gaan deze stoffen naar de wortels van de plant waar ze afgebroken worden en helpen bij de groei van de plant. Hoewel de Chlorophytum goed is in het zuiveren van de lucht, kan hij niet alle vieze stoffen uit de lucht halen. Zorg dus altijd voor frisse lucht in je huis voor het beste resultaat.

Kan de Chlorophytum bloeien?

Ja, de Chlorophytum, of graslelie, kan bloeien. Deze plant geeft kleine, witte bloemen. De bloemen groeien op lange, dunne stengels die zich vanuit het midden van de plant uitstrekken, vaak over de potrand heen hangen. Deze bloeistengels kunnen ook kleine babyplantjes of uitlopers produceren, die aan de uiteinden van de stengels komen. Deze babyplantjes, vaak “spiderettes” of “pups” genoemd, kun je makkelijk afnemen en opnieuw planten worden om nieuwe planten te kweken.

Let op! Het is wel goed om aan te geven dat Chlorophytum planten binnenshuis minder vaak bloeien dan wanneer ze buiten in hun natuurlijke omgeving groeien. De bloei is afhankelijk van de groeiomstandigheden, zoals voldoende licht en de juiste verzorging.

Wist je dat?

De Chlorophytum een van de populairste en makkelijk te verzorgen kamerplanten is? Deze plant heeft boogvormige bladeren en charmante kleine plantjes, die aan de uiteinden van de stengels groeien. Deze ‘baby’s’ kunnen gemakkelijk worden losgemaakt en opnieuw geplant, waardoor je snel en eenvoudig meer Graslelies kunt kweken!

Verzorging van Chlorophytum

Je Chlorophytum plant verzorgen is simpel en leuk. Volg deze stappen en je plant blijft blij en gezond.

Licht en plaatsing

Je Chlorophytum houdt van veel natuurlijk licht, niet direct in de zon. Plaats de plant bij een raam met veel licht. Zie je gele bladeren? Verplaats de plant dan naar een plaats met minder licht.

Water geven

Geef je Chlorophytum liever te weinig dan te veel water. Laat de grond drogen voor je weer water geeft. Dit voorkomt dat de wortels gaan rotten. In de winter heeft je plant minder water nodig, want dan rust hij uit.

Voeding

In de lente tot de herfst groeit je plant. Tijdens deze periode heeft je plant voeding nodig. Geef je plant kamerplantenvoeding volgens de instructies op het etiket.

Potgrond en verpotten

Gebruik potgrond die goed water doorlaat voor je Chlorophytum. Dit zorgt dat overtollig water weg kan. Een mix van potgrond met wat perliet of orchideeënmix is goed voor deze plant.

Je plant groeit snel en na twee tot drie jaar heeft hij een grotere pot nodig. Verpot je plant in het voorjaar, dan is je plant klaar voor nieuwe groei.

Lees meer over je Chlorophytum plant verzorgen

Problemen bij de Chlorophytum

Je Chlorophytum is sterk, toch kun je problemen tegenkomen. Dat is normaal en helpt je om beter te leren zorgen voor je plant. Hieronder vind je een paar veelvoorkomende problemen en hoe je deze oplost.

Gele bladeren:
Zien de bladeren van je Chlorophytum er geel uit? Dat betekent misschien dat je te veel water geeft. Deze plant houdt niet van natte voeten. Zorg dat overtollig water na elke gietbeurt goed wegloopt.

Bruine puntjes:
Zie je bruine puntjes op de bladeren? Dat kan komen door droge lucht of te weinig water. Geef je plant vaker water of verhoog de luchtvochtigheid. Zet bijvoorbeeld een bakje met water naast je plant.

Hangende bladeren:
Hangen de bladeren van je Chlorophytum? Dat kan betekenen dat de plant niet genoeg licht krijgt. Hoewel je Chlorophytum het prima doet in schaduwrijke ruimtes, heeft hij toch wat daglicht nodig. Verplaats je plant naar een plek met meer natuurlijk licht.

Groei stopt:
Groeit je Chlorophytum niet meer? Misschien komt dat door een voedingstekort. Geef hem eens in de twee weken wat vloeibare kamerplantenvoeding tijdens het groeiseizoen.

Het belangrijkste is dat je je plant goed in de gaten houdt en veranderingen opmerkt. Dan kun je snel reageren als er iets aan de hand lijkt.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Chlorophytum. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe kan ik een Chlorophytum vermeerderen?

Vermeerder Chlorophytum via stekken. Snijd een gezonde stengel met blad af en plaats deze in potgrond. Houd vochtig en verwijder verwelkte bladeren.

Hoe zorg je goed voor een Chlorophytum?

Licht, water, voeding, de juiste potgrond en op tijd verpotten zijn belangrijk als je voor een Chlorophytum zorgt. Zorg ook voor genoeg frisse lucht voor de beste resultaten.

Hoe maakt een Chlorophytum de lucht schoon?

Een Chlorophytum helpt de lucht in je huis schoon te houden. De plant haalt bijvoorbeeld formaldehyde uit de lucht. Daardoor adem jij gezondere lucht in.

Welke problemen komen vaak voor bij een Chlorophytum?

Gele bladeren door te veel water, bruine puntjes door droge lucht of te weinig water, hangende bladeren door te weinig licht en geen groei door een gebrek aan voeding. Dit zijn problemen die vaak voorkomen bij een Chlorophytum.

Hoe vaak moet je een Chlorophytum water geven?

Een Chlorophytum moet je ongeveer om de 7-10 dagen water geven. Laat de grond tussen de gietbeurten opdrogen.


Plaats een reactie