Ficus lyrata (vioolbladplant)

Nederlandse naam: vioolbladplant

Met zijn grote, vioolvormige bladeren is Ficus Lyrata, ook wel bekend als de Vioolbladplant, een echte blikvanger. Oorspronkelijk uit het tropische West-Afrika, brengt deze groene vriend een stukje jungle in je huis. Verzorging? Echt niet moeilijk! Zet hem op een lichte plek, maar niet in de volle zon, en geef regelmatig water. Deze Ficus Lyrata verandert elk interieur in een groene, levendige oase. Perfect om je woonkamer net die exotische touch te geven!

Plantnaam: Ficus lyrata

Nederlandse naam: vioolbladplant

 • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
 • Water: Veel
 • Onderhoud: Moeilijk
 • Bloeit: Nee
 • Luchtzuiverend: Ja
 • Giftig: Ja

Ficus Lyrata: waar komt hij vandaan?

De Ficus Lyrata, vaak de Vioolbladplant genoemd, is afkomstig uit het tropische regenwoud van West-Afrika. Vooral in landen als Kameroen en Sierra Leone groeit hij veel in het wild. Deze plant groeit in de natuur uit tot een majestueuze boom, die in het dichte woud opvalt met zijn unieke, grote, glanzende bladeren.

Eigenschappen van de Ficus Lyrata

De Ficus lyrata heeft een aantal opvallende eigenschappen die hem populair maken als kamerplant:

 • Blad: Groot, glanzend en vioolvormig, wat zorgt voor een opvallend visueel effect.
 • Groeiwijze: Kan hoog en rechtop groeien, wat hem ideaal maakt als statement plant.
 • Lichtbehoefte: Heeft veel indirect zonlicht nodig; tolereert geen lage lichtomstandigheden goed.
 • Waterbehoefte: Matig, laat de grond tussen gietbeurten door enigszins uitdrogen.
 • Luchtvochtigheid: Prefereert een hogere luchtvochtigheid.
 • Onderhoud: Vereist enige aandacht, vooral qua licht en water.
 • Luchtzuiverende eigenschappen: Staat bekend om zijn vermogen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
 • Giftigheid: Bladeren zijn giftig bij inname, dus het is belangrijk om ze buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen te houden.

Deze kenmerken maken de Ficus lyrata een aantrekkelijke en nuttige plant voor binnenruimtes, mits er voldoende aandacht wordt besteed aan zijn verzorgingsbehoeften.

Wist je dat?

De Ficus lyrata bekend staat om zijn luchtzuiverende eigenschappen? Hij werkt als een natuurlijke luchtfilter die helpt bij het zuiveren van de lucht in je huis. Dus, terwijl je geniet van zijn pracht, werkt hij stilletjes aan een gezonder binnenklimaat!

Soorten Ficus Lyrata

Ken je de Ficus Lyrata? Je denkt waarschijnlijk aan een plant met grote, glanzende bladeren. Dat klopt, maar er zijn ook allerlei andere soorten. Laten we die eens bekijken.

Standaard Ficus Lyrata

Je herkent de standaard Ficus Lyrata aan zijn grote, donkergroene bladeren. Ze lijken op een gitaar. Deze plant heeft veel ruimte nodig om te groeien.

Ficus Lyrata Bambino

De Ficus Lyrata Bambino is een kleinere versie van de standaard Ficus Lyrata. De bladeren zijn net zo mooi, alleen de plant blijft kleiner. Daardoor past hij goed in kleinere ruimtes.

Ficus Lyrata Compacta

De Ficus Lyrata Compacta is ook een compacte versie van de Ficus Lyrata. Deze soort heeft kleine bladeren en groeit langzaam. Daardoor is hij makkelijker te verzorgen.

Elke soort Ficus Lyrata heeft zijn eigen verzorgingsbehoeften. Ze houden allemaal van veel licht, stabiele temperaturen en vochtigheid. Ze zuiveren ook de lucht door schadelijke toxines te absorberen. Dat maakt ze populair als kamerplant.

Let op, deze planten zijn giftig voor huisdieren. Houd ze dus uit de buurt van je huisdieren. Welke Ficus Lyrata kies jij?

Ficus Lyrata kopen

Wil je een Ficus Lyrata toevoegen aan je plantenverzameling? We geven je graag tips om een mooie en gezonde plant te vinden.

Denk eerst na over de ruimte waarin de plant komt te staan. De Ficus Lyrata Standaard groeit flink en heeft dus veel ruimte nodig. Voor een kleinere ruimte zijn de Ficus Lyrata Bambino of de Ficus Lyrata Compacta beter geschikt.

Heb je al in gedachten welke Ficus Lyrata je zoekt? Let dan op de bladeren van de plant. Deze moeten glanzend en donkergroen zijn en stevig aanvoelen. Zie je verwelkte of bruine bladeren? Laat deze plant dan staan, want dit kan duiden op ziekte of slechte verzorging.

Kijk ook goed naar de pot waarin de plant staat. De wortels van een gezonde Ficus Lyrata steken niet uit de pot. Zie je wel wortels uit de pot steken? Dan is het tijd om de plant te verpotten.

Vraag bij de aankoop van je Ficus Lyrata ook naar het onderhoud van de plant. Alle soorten Ficus Lyrata hebben veel licht nodig en houden van een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid. Er zijn echter soorten die net iets andere verzorging nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van water geven of bemesten.

Is de Ficus Lyrata giftig?

De Ficus Lyrata is giftig zijn voor huisdieren en kleine kinderen. Deze plant heeft giftige stoffen. Deze kunnen schade veroorzaken bij inslikken of huidcontact.

Is de Ficus Lyrata giftig voor katten en honden?

Het sap van de Ficus Lyrata veroorzaakt huidirritatie en kan problemen geven bij inslikken. Dit geldt voor zowel katten als honden. Huisdieren die graag aan planten knabbelen of ze aanraken, lopen hierdoor risico. Deze symptomen treden op bij vergiftiging door de Ficus Lyrata: Kwijlen, braken, diaree, irritatie van de huid.

Zie je deze symptomen bij je huisdier na blootstelling aan een Ficus Lyrata? Neem dan direct contact op met de dierenarts.

Is de Ficus Lyrata giftig voor baby’s?

Het sap van de Ficus Lyrata kan ook problemen geven bij baby’s. Hun huid is erg gevoelig en ze stoppen vaak dingen in hun mond. Dat is normaal in hun ontwikkeling, maar deze plant moet je dus uit hun buurt houden. Er zijn geen ernstige vergiftigingen bij mensen bekend. Toch kan inslikken van de bladeren of huidcontact met het sap leiden tot huidirritatie, kwijlen en maagklachten.

Heb je een Ficus Lyrata en ook kleine kinderen of huisdieren? Houd de plant dan buiten hun bereik. Was ook je handen na het aanraken van de plant, zo voorkom je irritaties.

Maakt de Ficus Lyrata de lucht schoon?

Ja, de Ficus Lyrata is luchtzuiverend. Hoewel hij misschien niet zo effectief is als sommige andere kamerplanten in het zuiveren van de lucht, draagt hij toch bij aan het verminderen van binnenluchtvervuiling. Hij helpt bij het verwijderen van schadelijke stoffen zoals formaldehyde en andere vluchtige organische stoffen uit de lucht, wat bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.

Bloeit de Ficus Lyrata?

In zijn natuurlijke omgeving bloeit de Ficus Lyrata. Binnenshuis is het zeldzaam dat deze plant bloeit. Geen zorgen als je plant niet bloeit of vruchten draagt in je huis. Dit heeft geen invloed op de gezondheid of schoonheid van je plant. Mensen waarderen deze soort vooral voor zijn prachtige vioolvormige bladeren en unieke structuur, niet per se voor de bloei.

Wist je dat?

De Ficus lyrata, ook bekend als de vioolbladplant, dankt zijn naam aan zijn grote, opvallende bladeren die qua vorm doen denken aan een viool. Deze groene ‘vioolbladen’ zijn niet alleen een visueel spektakel in je woonkamer, maar ze zijn ook nog eens super Instagram-waardig!

Verzorging van Ficus Lyrata

De Ficus Lyrata is een sterke plant die weinig moeite kost om te verzorgen. Zorg dat hij op de juiste plek staat en hij groeit volop.

Licht: De Ficus Lyrata houdt van licht. Direct zonlicht is niet goed, dat verbrandt de bladeren. Zet je Ficus Lyrata daarom op een plek met veel indirect licht of gefilterd zonlicht.

Water: Teveel water vindt deze plant niet fijn. Geef pas water als de grond droog aanvoelt. In de winter is de plant minder actief, dan heeft hij minder water nodig.

Temperatuur en vochtigheid: De Ficus Lyrata komt uit een warm, tropisch klimaat. Een gemiddelde kamer temperatuur van 20-22°C is ideaal. Vorst is niet goed voor de plant. Een hogere luchtvochtigheid vindt hij fijn. Sproei hem daarom regelmatig met water.

Potgrond en bemesting: Kies voor potgrond die water goed laat weglopen. Dit voorkomt wortelrot. Tijdens het groeiseizoen voeg je elke maand vloeibare meststof toe aan het water.

Stekken: WIl jij je Ficus Lyrata stekken? Neem een gezonde tak van 10-15 cm met een knooppunt. Maak een schuine snede onder het knooppunt met een schone, scherpe snoeischaar. Zet de stek in vochtige potgrond. Geef je stek water en zet hem op een warme lichte plek zonder direct zonlicht.

Lees meer over je Ficus Lyrata plant verzorgen

Problemen met de Ficus Lyrata

De Ficus Lyrata is meestal een sterke plant. Toch krijg je soms met problemen te maken. Geen paniek! Met de juiste kennis los je deze problemen makkelijk op.

Hangen de bladeren van je Ficus Lyrata? Dat betekent dat de plant meer water nodig heeft. Zorg dat de grond vochtig is, niet nat. Geef je Ficus regelmatig kleine beetjes water, in plaats van veel water in één keer.

Zien de bladeren er verwelkt of bruin uit? Dat komt misschien door een gebrek aan licht, voeding of warmte. Deze plant heeft indirect zonlicht nodig en tijdens het groeiseizoen wat extra meststof. Zet je Ficus op een plek met genoeg licht en geef hem extra voeding in de groei periode.

Zie je kleine beestjes op de bladeren en vallen de bladeren af? Dat zijn spintmijten. Deze beestjes zuigen het sap uit de bladeren. Behandel de plant met een biologisch bestrijdingsmiddel. Blijf je plant inspecteren om te controleren of de beestjes weg zijn.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Ficus Lyrata. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de ideale groeiomstandigheden voor de Ficus lyrata?

Ficus lyrata groeit goed bij lichte tot matige indirecte zonneschijn en regelmatig water geven. Verdraagt geen tocht en overmatig water geven.

Hoe kun je Ficus lyrata stekken?

Ficus lyrata kan gestekt worden door het nemen van een stek met twee blaadjes en onderdompelen in stekpoeder, daarna in vochtige grond zetten en warm houden.

Bloeit mijn Ficus Lyrata niet?

Je Ficus Lyrata bloeit misschien niet in huis, ook al doet hij dat wel in de natuur. Geen zorgen, dit heeft geen invloed op hoe gezond of mooi de plant is. Het draait allemaal om de unieke bladeren en vorm van de plant.

Wat zijn problemen die de Ficus Lyrata vaak heeft en hoe los je die op?

De bladeren van je Ficus Lyrata kunnen slap hangen als ze te weinig water krijgen. Ze kunnen verwelken of bruin worden als ze niet genoeg licht of voedingsstoffen krijgen. Ook kan de plant last hebben van ongedierte, zoals spintmijten. Geen zorgen, met de juiste zorg en kennis groeit jouw Ficus Lyrata goed als kamerplant.

Hoe vaak moet ik mijn Ficus Lyrata water geven?

De Ficus Lyrata heeft elke 1 à 2 weken water nodig, als de bovenste paar centimeter van de aarde droog aanvoelen. Wees voorzichtig met te veel water; dit kan leiden tot wortelrot.


Plaats een reactie