Aspidistra (Kwartjesplant)

De Aspidistra is een sterke, onderhoudsvriendelijke plant die al eeuwenlang in huizen wordt gekweekt. Hij staat bekend om zijn dikke, glanzende bladeren die opgegroeide problemen in huis naadloos kunnen maskeren.

Maar hoe zorg je voor deze plant en houd je hem in topconditie? Ontdek alles wat je moet weten over de verzorging van de Aspidistra en hoe je deze kamerplant een mooie plek kunt geven in jouw interieur.

Aspidistra eigenschappen

Latijnse naamAspidistra
Nederlandse naamKwartjesplant
Bekendste soorten

Elatior, Variegata, Okame, Milky Way, Cast Iron

Behoort tot de familieAsparagaceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Aspidistra plant komt uit China en Vietnam.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsSchaduw tot halfschaduw
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigNee

Waar komt de Aspidistra vandaan?

De Aspidistra is oorspronkelijk afkomstig uit het Verre Oosten, met name uit China en Vietnam. Hier groeit hij in het wild op vochtige grond tussen de stenen en in het struikgewas. In deze gebieden kan de Aspidistra flink groeien en houdt hij van een warm klimaat. Het is dan ook een sterke plant die goed kan gedijen in allerlei verschillende omstandigheden. De Aspidistra staat ook wel bekend als de kamerplant voor beginners omdat deze plant vrijwel alles kan hebben. Zo kan je er dus vanuit gaan dat de plant zich bij jou thuis ook wel thuis zal voelen!

Aspidistra soorten

Er zijn veel verschillende soorten Aspidistra, die allemaal hun eigen kenmerken en uitstraling hebben. Ben je op zoek naar een mooie Aspidistra om je interieur op te fleuren? Dan zijn de volgende zes soorten echt populair op dit moment:

 • Cast Iron Plant: Deze Aspidistra staat bekend om zijn sterke bladeren die wel tegen een stootje kunnen. Hij heeft donkergroene, glanzende bladeren en is perfect voor als je niet zulke groene vingers hebt.
 • Milky Way: Deze Aspidistra heeft bijzondere witte stippen op zijn bladeren, waardoor hij er heel speels uitziet. Een echte blikvanger in je interieur.
 • China Moon: Deze Aspidistra heeft prachtige geelgroene bladeren die een mooi contrast vormen met zijn donkergroene onderkant. Hij geeft je interieur een exotische touch.
 • Harlequin: Deze Aspidistra heeft bladeren met verschillende tinten groen, waardoor hij een vrolijke en kleurrijke uitstraling heeft. Perfect voor als je van een speels interieur houdt.
 • Variegata: Deze Aspidistra heeft groene bladeren met witte strepen, waardoor hij er heel bijzonder uitziet. Hij voegt net dat beetje extra toe aan je interieur.
 • Golden Green: Deze Aspidistra heeft prachtig goudgele bladeren die je interieur meteen opvrolijken. Hij geeft een warme en gezellige sfeer in huis.

Wist je dat de Aspidistra ook wel bekend staat als de kamerplant vanwege zijn uitstekende aanpassingsvermogen aan omgevingsfactoren?

Kwartjesplant kopen, waar let je op?

Als je een Aspidistra wilt kopen, zijn er zes belangrijke dingen waar je op moet letten:

 1. Controleer de plant op tekenen van ongedierte zoals spinnenwebben of kleine beestjes.
 2. Kijk naar de bladeren; deze moeten frisgroen van kleur zijn en vrij zijn van beschadigingen.
 3. Let op de hoogte van de plant. Een goede Aspidistra heeft minstens 3 stengels die een hoogte van 60-90 centimeter hebben.
 4. Check of de plant in zijn pot past, want anders kan er wortelschade ontstaan.
 5. Zorg ervoor dat de pot waarin de Aspidistra zit goed gedraineerd is en plaats de plant op een lichte plaats, maar niet in de volle zon.
 6. Zorg voor goede luchtvochtigheid en geef regelmatig water zonder dat de aarde uitdroogt.

Met deze tips in je achterhoofd kun je met een gezonde en mooie Aspidistra thuiskomen!

Is de Aspidistra giftig?

Wil jij graag een Aspidistra in huis halen, maar vraag je je af of deze plant giftig is? Lees hieronder alles wat je moet weten over de giftigheid van de Aspidistra.

Is de Aspidistra giftig voor mensen?

De Aspidistra is niet giftig voor mensen. Je kunt deze plant dus gerust in huis halen zonder je zorgen te hoeven maken over toxiciteit. Echter kan het wel zo zijn dat sommige mensen allergisch reageren op het sap van de Aspidistra. In dat geval kun je het beste contact opnemen met een huisarts.

Is de Aspidistra giftig voor katten en honden?

De Aspidistra is giftig voor honden en katten. Het eten van de bladeren kan leiden tot braken, buikpijn en diarree. In ernstigere gevallen kan de giftigheid leiden tot ademhalingsproblemen, hartproblemen en zelfs de dood. Het is dus belangrijk dat je voorkomt dat je huisdier deze plant eet. Zet de Aspidistra bijvoorbeeld buiten bereik van je huisdieren of kies voor een andere plant die niet giftig is.

Is de Aspidistra luchtzuiverend?

De Aspidistra staat bekend om zijn gave om formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht te filteren. Dit zijn schadelijke stoffen die soms voorkomen in huishoudelijke producten en sigarettenrook. Een paar van deze planten in jouw huis zetten kan helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren en jezelf zo te beschermen tegen de negatieve effecten van deze giftige stoffen. Zorg dat je deze plant in je kamer hebt staan voor een schonere en veiligere leefomgeving!


Aspidistra verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Aspidistra in huis halen en ben je benieuwd hoe je deze plant het beste kunt verzorgen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze tekst geven we je praktische instructies voor de verzorging van deze populaire kamerplant. We vertellen je onder andere hoe vaak je de plant water moet geven, op welke plek je hem het beste kunt neerzetten en hoe je ervoor zorgt dat hij gezond blijft. Lees snel hieronder verder voor alle tips!

Wil je meer weten over hoe je Aspidistra het best kunt verzorgen? Bekijk onze Aspidistra Verzorging pagina.

Water geven

De Aspidistra is een sterke plant die niet vaak water nodig heeft. Geef de plant eens in de twee weken water, en zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door opdroogt. In de winterperiode mag je zelfs nog minder water geven, om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.

Standplaats

De Aspidistra doet het goed op een plek in de schaduw, en is daarom perfect voor wat donkerdere hoekjes in huis. Je kunt de plant ook op een plek in de halfschaduw zetten, maar direct zonlicht moet absoluut worden vermeden. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 10 graden Celsius komt, omdat de Aspidistra geen koude temperaturen verdraagt.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor de Aspidistra ligt tussen de 40% en 60%. Dit helpt om het blad gezond te houden en voorkomt uitdroging. Zorg voor voldoende ventilatie en besproei de plant af en toe met water om de luchtvochtigheid te verhogen.

Plantenvoeding

De Aspidistra plant heeft niet veel voeding nodig en kan prima zonder. Als je toch plantenvoeding wilt geven, doe dit dan maximaal een paar keer per jaar in de lente en zomer. Gebruik hiervoor een algemene plantenvoeding en volg de instructies op de verpakking op. Overvoeding kan de plant schaden.

Stekken

Wil je een Aspidistra stekken? Het is een gemakkelijke manier om meer planten te krijgen. Snijd een stukje van ongeveer 10 centimeter van de stengel af, zorg ervoor dat er twee of drie bladeren aan zitten. Verwijder de onderste bladeren en plant het in een pot met potgrond. Zet de pot op een lichte plek uit de zon en geef af en toe water. Na een paar weken zal de stek wortels hebben gevormd en kan je hem verpotten in een grotere pot. Zo simpel is het!

Snoeien

Om de Aspidistra het beste te snoeien, moet je eerst alle bruine en beschadigde bladeren verwijderen. Vervolgens kun je de lange stengels inkorten tot de gewenste hoogte. Zorg er bij het knippen van de stengels voor dat je dit op dezelfde hoogte doet om een verzorgde uitstraling te behouden. Het is raadzaam om de plant te snoeien in de lente of de herfst. Vermijd het snoeien in de zomer, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren. Houd er rekening mee dat de Aspidistra langzaam groeit en niet vaak hoeft te worden gesnoeid.

Verpotten

Het verpotten van een Aspidistra kan simpel zijn als je een aantal stappen volgt. Het is belangrijk om op de grootte van je plant te letten en de juiste pot te kiezen. Kies daarnaast potgrond die voedingsstoffen bevat en zorg voor voldoende drainage. Verpotten kan het beste gebeuren in de lente of zomer. Zet je Aspidistra na het verpotten op een lichte, maar niet te zonnige plek en geef hem regelmatig water. Zo kan jouw Aspidistra weer gezond groeien en bloeien.


Aspidistra onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Aspidistra wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Aspidistra gezond en mooi te houden.

Wat zijn de meestvoorkomende ziektes van de Aspidistra ?

De Aspidistra wordt vaak geplaagd door ziekten en plagen. Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende en hoe je ze kunt bestrijden:

 1. Bladluizen: deze kleine insecten zuigen het sap uit de bladeren en veroorzaken verkleuring en misvorming. Bestrijd ze met een mengsel van water en groene zeep of met een insecticide.
 2. Spint: deze mijten veroorzaken kleine gele vlekjes op de bladeren en spinnenwebachtige structuren. Bestrijd ze door de plant regelmatig te besproeien met water en door gebruik te maken van een insecticide.
 3. Schimmels: Aspidistra’s kunnen last hebben van verschillende schimmelinfecties, zoals meeldauw en roest. Bestrijd ze door aangetaste delen weg te knippen en de plant te behandelen met een fungicide.
 4. Bacteriële bladvlekkenziekte: deze ziekte veroorzaakt bruinzwarte vlekken op de bladeren. Bestrijd het door aangetaste delen af te knippen en de plant te behandelen met een bactericide.
 5. Valse schildluis: deze insecten veroorzaken kleine bruine bultjes op de bladeren. Bestrijd ze door de plant grondig te wassen met water en zeep, daarnaast kan een insecticide worden gebruikt.

Zorg ervoor dat je plant goede zorg krijgt, dit helpt bij het voorkomen van deze problemen. Geef de plant voldoende water, licht en voeding. Houd de plant goed schoon door afgestorven bladeren regelmatig te verwijderen. Daarmee houd je de plant gezond en voorkom je plagen en ziekten.

Mijn Aspidistra heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb jij last van bruine vlekken bij de planten in jouw tuin? Dit kan worden veroorzaakt door een teveel aan water, te weinig zonlicht of een gebrek aan voedingsstoffen. Om dit op te lossen, zorg je dat de planten niet te veel water krijgen en voldoende zonlicht krijgen. Ook kun je de planten bemesten. Verwijder de aangetaste bladeren en behandell de plant met fungicide indien nodig.

Mijn Aspidistra heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De gele bladeren bij de Aspidistra duiden op te veel vocht of onvoldoende licht. Zorg voor een goede afwatering en geef pas water als de grond droog aanvoelt. Plaats de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Verwijder de gele bladeren en zorg voor een gezonde groei van de plant.

Bladeren van mijn Aspidistra vallen plotseling af, wat is er mis?

Als de bladeren van jouw Aspidistra plotseling afvallen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de plant te veel of te weinig water krijgt, dat er sprake is van een insectenplaag of dat de luchtvochtigheid te laag is. Controleer of de grond vochtig genoeg is en of de plant ergens tegen aanstoot. Bestrijd indien nodig insecten en zorg voor voldoende luchtvochtigheid door regelmatig te besproeien en/of een luchtbevochtiger te gebruiken.

Een andere bijzondere eigenschap van de Aspidistra is dat het één van de meest luchtzuiverende planten ter wereld is en uitstekend geschikt voor gebruik in vervuilde binnenruimtes.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Aspidistra plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de juiste manier om een Aspidistra te verzorgen?

Zet een Aspidistra op een plek met weinig licht, geef wekelijks matig water en eenmaal per maand plantenvoeding.

Waar moet je op letten bij het verpotten van een Aspidistra?

Bij het verpotten van een Aspidistra moet je letten op de potmaat, potgrond en watergift. Geef pas water als de grond droog aanvoelt.

Kan een Aspidistra in direct zonlicht staan?

Nee, een Aspidistra kan niet in direct zonlicht staan. Het is beter om de plant in de schaduw te plaatsen.

Hoe vaak moet je een Aspidistra water geven?

Geef je Aspidistra eens per 1-2 weken water. Laat de grond tussendoor opdrogen. De plant overleeft ook drogere omstandigheden.

Wat zijn de kenmerken van een gezonde Aspidistra?

Wat zijn de kenmerken van een gezonde Aspidistra? Een gezonde plant heeft donkergroene, glanzende bladeren zonder vlekken of gele randen. Zorg voor voldoende licht en water.

Plaats een reactie