Aspidistra (Kwartjesplant)

De Aspidistra is een sterke, onderhoudsvriendelijke plant die al eeuwenlang in huizen wordt gekweekt. Hij staat bekend om zijn dikke, glanzende bladeren die opgegroeide problemen in huis naadloos kunnen maskeren.

Maar hoe zorg je voor deze plant en houd je hem in topconditie? Ontdek alles wat je moet weten over de verzorging van de Aspidistra en hoe je deze kamerplant een mooie plek kunt geven in jouw interieur.

Aspidistra eigenschappen

Aspidistra eigenschappen
Latijnse naamAspidistra
Nederlandse naamKwartjesplant
Bekendste soorten

Elatior, Variegata, Okame, Milky Way, Cast Iron

Behoort tot de familieAsparagaceae
Type plant Groene Kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Kamerplant op stam, Luchtzuiverende kamerplant
Geschikt voor Woonkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Aspidistra plant komt uit China en Vietnam.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitNee
LuchtzuiverendJa
StandplaatsSchaduw tot halfschaduw
OnderhoudMakkelijk
Water gevenGemiddeld
GiftigNee

Waar komt de Aspidistra vandaan?

De Aspidistra is oorspronkelijk afkomstig uit het Verre Oosten, met name uit China en Vietnam. Hier groeit hij in het wild op vochtige grond tussen de stenen en in het struikgewas. In deze gebieden kan de Aspidistra flink groeien en houdt hij van een warm klimaat. Het is dan ook een sterke plant die goed kan gedijen in allerlei verschillende omstandigheden. De Aspidistra staat ook wel bekend als de kamerplant voor beginners omdat deze plant vrijwel alles kan hebben. Zo kan je er dus vanuit gaan dat de plant zich bij jou thuis ook wel thuis zal voelen!

Aspidistra soorten

Er zijn veel verschillende soorten Aspidistra, die allemaal hun eigen kenmerken en uitstraling hebben. Ben je op zoek naar een mooie Aspidistra om je interieur op te fleuren? Dan zijn de volgende zes soorten echt populair op dit moment:

 • Cast Iron Plant: Deze Aspidistra staat bekend om zijn sterke bladeren die wel tegen een stootje kunnen. Hij heeft donkergroene, glanzende bladeren en is perfect voor als je niet zulke groene vingers hebt.
 • Milky Way: Deze Aspidistra heeft bijzondere witte stippen op zijn bladeren, waardoor hij er heel speels uitziet. Een echte blikvanger in je interieur.
 • China Moon: Deze Aspidistra heeft prachtige geelgroene bladeren die een mooi contrast vormen met zijn donkergroene onderkant. Hij geeft je interieur een exotische touch.
 • Harlequin: Deze Aspidistra heeft bladeren met verschillende tinten groen, waardoor hij een vrolijke en kleurrijke uitstraling heeft. Perfect voor als je van een speels interieur houdt.
 • Variegata: Deze Aspidistra heeft groene bladeren met witte strepen, waardoor hij er heel bijzonder uitziet. Hij voegt net dat beetje extra toe aan je interieur.
 • Golden Green: Deze Aspidistra heeft prachtig goudgele bladeren die je interieur meteen opvrolijken. Hij geeft een warme en gezellige sfeer in huis.

Wist je dat de Aspidistra ook wel bekend staat als de kamerplant vanwege zijn uitstekende aanpassingsvermogen aan omgevingsfactoren?

Kwartjesplant kopen, waar let je op?

Als je een Aspidistra wilt kopen, zijn er zes belangrijke dingen waar je op moet letten:

 1. Controleer de plant op tekenen van ongedierte zoals spinnenwebben of kleine beestjes.
 2. Kijk naar de bladeren; deze moeten frisgroen van kleur zijn en vrij zijn van beschadigingen.
 3. Let op de hoogte van de plant. Een goede Aspidistra heeft minstens 3 stengels die een hoogte van 60-90 centimeter hebben.
 4. Check of de plant in zijn pot past, want anders kan er wortelschade ontstaan.
 5. Zorg ervoor dat de pot waarin de Aspidistra zit goed gedraineerd is en plaats de plant op een lichte plaats, maar niet in de volle zon.
 6. Zorg voor goede luchtvochtigheid en geef regelmatig water zonder dat de aarde uitdroogt.

Met deze tips in je achterhoofd kun je met een gezonde en mooie Aspidistra thuiskomen!

Is de Aspidistra giftig?

Wil jij graag een Aspidistra in huis halen, maar vraag je je af of deze plant giftig is? Lees hieronder alles wat je moet weten over de giftigheid van de Aspidistra.

Is de Aspidistra giftig voor mensen?

De Aspidistra is niet giftig voor mensen. Je kunt deze plant dus gerust in huis halen zonder je zorgen te hoeven maken over toxiciteit. Echter kan het wel zo zijn dat sommige mensen allergisch reageren op het sap van de Aspidistra. In dat geval kun je het beste contact opnemen met een huisarts.

Is de Aspidistra giftig voor katten en honden?

De Aspidistra is giftig voor honden en katten. Het eten van de bladeren kan leiden tot braken, buikpijn en diarree. In ernstigere gevallen kan de giftigheid leiden tot ademhalingsproblemen, hartproblemen en zelfs de dood. Het is dus belangrijk dat je voorkomt dat je huisdier deze plant eet. Zet de Aspidistra bijvoorbeeld buiten bereik van je huisdieren of kies voor een andere plant die niet giftig is.

Is de Aspidistra luchtzuiverend?

De Aspidistra staat bekend om zijn gave om formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht te filteren. Dit zijn schadelijke stoffen die soms voorkomen in huishoudelijke producten en sigarettenrook. Een paar van deze planten in jouw huis zetten kan helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren en jezelf zo te beschermen tegen de negatieve effecten van deze giftige stoffen. Zorg dat je deze plant in je kamer hebt staan voor een schonere en veiligere leefomgeving!

Aspidistra verzorgen, hoe doe je dat?

Wil jij graag een Aspidistra in huis halen en ben je benieuwd hoe je deze plant het beste kunt verzorgen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In deze tekst geven we je praktische instructies voor de verzorging van deze populaire kamerplant. We vertellen je onder andere hoe vaak je de plant water moet geven, op welke plek je hem het beste kunt neerzetten en hoe je ervoor zorgt dat hij gezond blijft. Lees snel hieronder verder voor alle tips!

Wil je meer weten over hoe je Aspidistra het best kunt verzorgen? Bekijk onze Aspidistra Verzorging pagina.

Aspidistra onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Aspidistra wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Aspidistra gezond en mooi te houden.

Een andere bijzondere eigenschap van de Aspidistra is dat het één van de meest luchtzuiverende planten ter wereld is en uitstekend geschikt voor gebruik in vervuilde binnenruimtes.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Aspidistra plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de juiste manier om een Aspidistra te verzorgen?

Zet een Aspidistra op een plek met weinig licht, geef wekelijks matig water en eenmaal per maand plantenvoeding.

Waar moet je op letten bij het verpotten van een Aspidistra?

Bij het verpotten van een Aspidistra moet je letten op de potmaat, potgrond en watergift. Geef pas water als de grond droog aanvoelt.

Kan een Aspidistra in direct zonlicht staan?

Nee, een Aspidistra kan niet in direct zonlicht staan. Het is beter om de plant in de schaduw te plaatsen.

Hoe vaak moet je een Aspidistra water geven?

Geef je Aspidistra eens per 1-2 weken water. Laat de grond tussendoor opdrogen. De plant overleeft ook drogere omstandigheden.

Wat zijn de kenmerken van een gezonde Aspidistra?

Wat zijn de kenmerken van een gezonde Aspidistra? Een gezonde plant heeft donkergroene, glanzende bladeren zonder vlekken of gele randen. Zorg voor voldoende licht en water.

Plaats een reactie