Aspidistra (Kwartjesplant)

Nederlandse naam: Kwartjesplant

Met zijn lange, donkergroene bladeren is de Aspidistra, ook wel ‘Kwartjesplant’, een klassieker onder de kamerplanten. Deze plant komt uit de schaduwrijke bossen van Japan en China. Hij is heel makkelijk in onderhoud; hij heeft weinig licht water nodig. De Aspidistra is dus ideaal voor donkere hoekjes in je huis en zorgt voor een rustige, groene touch in je interieur.

Plantnaam: Aspidistra

Nederlandse naam: Kwartjesplant

  • Standplaats: Schaduw tot halfschaduw
  • Water: Gemiddeld
  • Onderhoud: Makkelijk
  • Bloeit: Nee
  • Luchtzuiverend: Ja
  • Giftig: Nee

Oorsprong van de Aspidistra

In de natuur groeit de Aspidistra onder de dichte bosbomen in Japan en China. Hier is weinig licht, vandaar dat ze niet veel zonlicht nodig hebben. Je vindt ze vaak op plekken die vochtig zijn en waar de grond veel water vasthoudt. Dat maakt de Aspidistra perfect voor binnen, waar het zonlicht soms beperkt is.

De Aspidistra was ook heel geliefd in Engeland tijdens de Victoriaanse tijd. Waarom? Heel simpel: de Aspidistra is makkelijk te verzorgen, groeit ook in ruimtes met weinig licht en lucht (zoals in de Victoriaanse huizen) en ziet er mooi uit. De plant was zo populair dat hij zelfs in boeken voorkomt. In de roman “Keep the Aspidistra Flying” van George Orwell staat de plant symbool voor de middenklasse.

Eigenschappen van de Aspidistra

De Aspidistra valt op door zijn donkergroene, glanzende bladeren die rechtop groeien. De bladeren kunnen wel 60 cm hoog worden! Ze zijn stevig en dik, waardoor ze zowel droogte als te veel water aankunnen. Dit is handig als je nog leert hoe je planten water geeft.

Wat deze plant speciaal maakt? Hij bloeit op de grond! Ja, je leest het goed. De bloemen komen direct uit de basis van de plant en liggen plat op de grond. Meestal zijn ze bruin of paars met een beetje geel.

De Aspidistra groeit goed in plekken met weinig licht. Heb je een gang of een kamer zonder ramen? Deze plant voelt zich daar thuis!

Wil je meer Aspidistras? Dat kan door de plant te delen als je hem verpot. Je splitst de grote kluit in twee of meer kleinere kluiten. Zo krijg je meer planten!

Wist je dat?

De Aspidistra bijna onverwoestbaar is? Deze taaie plant staat bekend om haar vermogen om te overleven onder de meest uitdagende binnenomstandigheden, waaronder slechte lichtomstandigheden en verwaarlozing.

Soorten Aspidistras

Er bestaan meer dan 100 soorten Aspidistra. Ze zien er niet allemaal hetzelfde uit en ze zijn ook niet allemaal even groot. Maar ze hebben wel dezelfde verzorging nodig. Hieronder bespreken we een paar populaire soorten.

Je kent vast wel de Aspidistra elatior, ook wel de ijzeren plant genoemd. Deze plant heeft donkergroene, glanzende bladeren die rechtop groeien. De plant kan wel 60 cm hoog worden. Dat maakt hem indrukwekkend en mooi voor in huis.

Er is ook de Aspidistra lurida ‘Ginga Giant’, ook wel Milky Way genoemd. Deze plant verdient zeker je aandacht! De bladeren zijn kleiner en hebben spikkels die eruit zien als sterren tegen een nachtelijke hemel. Vandaar de naam Milky Way.

Hou je van iets anders? Kies dan voor de Aspidistra sichuanensis. Deze soort is bijzonder door de langere, smallere bladeren met een mooie paarse tint onderaan.

Hieronder zie je een handige tabel waarin we deze drie soorten vergelijken:

SoortHoogte (cm)Bijzondere kenmerken
ElatiorTot 60Donkergroene glanzende bladeren
Lurida ‘Ginga Giant’Minder hoog dan ElatiorSpikkelbladpatroon
SichuanensisVergelijkbaar met ElatiorPaarse onderbladen

Aspidistra kopen

Wil je een mooie Aspidistra kopen? Hier zijn wat tips om een goede keuze te maken.

Let eerst op de gezondheid van de plant. De bladeren horen donkergroen en glanzend te zijn zonder bruine of gele vlekken. Kijk ook naar de grootte van de pot. Een pot die te klein is, zorgt voor wortelrot, en dat is niet goed voor de plant.

Kijk ook naar het soort Aspidistra dat je wilt. Eerder in het artikel hebben we het gehad over allerlei soorten, zoals Aspidistra elatiorAspidistra lurida ‘Ginga Giant’ en Aspidistra sichuanensis. Elke soort heeft unieke kenmerken en verzorgingseisen.

Denk goed na over welke soort het beste bij jou past. Sommige soorten hebben meer schaduw nodig dan anderen.

En vergeet niet om rond te kijken voor de beste prijs! Je vindt Aspidistra’s op allerlei plaatsen, online en in winkels. Neem de tijd om prijzen en recensies te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Is de Aspidistra giftig?

Nee, de Aspidistra is niet giftig. Lees hieronder waarom deze kamerplant niet giftig is voor huisdieren en kleine kinderen.

Is de Aspidistra giftig voor katten en honden?

Goed nieuws voor dierenliefhebbers! De Aspidistra is een veilige keuze voor huizen met huisdieren. Volgens de ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) is deze plant niet giftig voor zowel katten als honden.

Is de Aspidistra giftig voor baby’s?

Voor de kleinste leden van je gezin geldt hetzelfde. Er is geen onderzoek dat zegt dat Aspidistras slecht zijn voor baby’s. Ze staan bekend als niet-giftige planten.

De Aspidistra is een slimme keuze voor mensen met huisdieren of kleine kinderen. Blijf wel alert als je nieuwe planten in je huis haalt en zorg ervoor dat ze buiten bereik zijn van kinderen en dieren.

Reinigt de Aspidistra de lucht?

De Aspidistra staat niet bekend als een specifiek luchtzuiverende plant. Tenminste, niet volgens studies zoals die van NASA. Net als andere groene planten draagt het wel bij aan een betere luchtkwaliteit binnenshuis.

Er is geen specifieke studie die laat zien hoe goed de Aspidistra bepaalde soorten gifstoffen uit de lucht haalt. Toch helpt elke plant die frisse lucht produceert aan een gezondere woonomgeving.

Wist je dat?

Deze plant een lange en rijke geschiedenis heeft in huizen en kantoren? De Aspidistra was enorm populair in het Victoriaanse tijdperk vanwege haar vermogen om te overleven in de vervuilde, slecht verlichte binnenomgevingen van die tijd. Ze staat symbool voor standvastigheid en betrouwbaarheid

Bloeit de Aspidistra?

De Aspidistra bloeit zelden als kamerplant. Als het gebeurt, zijn de bloemen meestal klein, dicht bij de grond, en niet erg opvallend. Deze plant wordt vooral gewaardeerd om zijn stevige, decoratieve bladeren.

Aspidistra verzorgen

Wil je leren hoe je voor je Aspidistra zorgt? Dat is niet moeilijk! Deze plant, ook wel ‘ijzeren plant’ genoemd, blijft mooi met een paar simpele stappen. Jouw Aspidistra groeit dan flink!

Kies de juiste locatie

Plaats je Aspidistra waar het genoeg indirect zonlicht krijgt. Wat betekent dat? Het licht valt niet rechtreeks op de bladeren. Het lijkt alsof het licht door een gordijn valt. Te veel direct zonlicht maakt de bladeren geel.

Water geven

Geef je Aspidistra niet te veel water. Geef je te veel water? Dan krijgt de plant misschien wortelrot. Voelt de bovenste laag aarde droog? Dan is het tijd om water te geven.

Verwijder dode bladeren

Haal dode of gele bladeren weg. Daardoor groeien er nieuwe bladeren. Dat is goed voor de plant. En je plant ziet er meteen beter uit!

Voorkom wortelrot

Geef je te veel water? Dan krijgt je plant misschien wortelrot. Dat zie je vaak bij kamerplanten zoals de Aspidistra. Wil je dat niet? Zorg dan dat overtollig water uit de pot wegloopt.

Lees meer over je Aspidistra verzorgen

Problemen met je Aspidistra

Je kent de Aspidistra als een sterke plant. Toch kan er wel eens iets misgaan. Geen nood! Hier vind je de meest voorkomende problemen en hoe je ze oplost.

Worden de bladeren van je plant geel of bruin? Dat komt vaak door te veel water. De Aspidistra houdt niet van ‘natte voeten’. Geef daarom minder water en zorg dat overtollig water weg kan lopen uit de pot.

Zie je dat de bladeren slap worden? Dan krijgt jouw Aspidistra misschien niet genoeg licht. De plant groeit goed in de schaduw, maar heeft wel wat indirect zonlicht nodig.

Zie je bruine vlekken op de bladeren? Dat is vaak een teken van wortelrot, door te veel water of slechte afwatering. Pak dit snel aan, want het kan je plant doden. Haal alle zieke delen van de plant weg en geef minder water.

Heeft jouw Aspidistra last van beestjes zoals spintmijten? Bestrijd ze met neemolie of een natuurlijke insectenspray.

Houd ook rekening met temperatuur en luchtvochtigheid. De Aspidistra houdt van temperaturen tussen 15-30°C en een hoge luchtvochtigheid – iets om in Nederland aan te denken!

Volg deze tips en je lost de meeste problemen met jouw Aspidistra gemakkelijk op.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Aspidistra als kamerplant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe zorg je goed voor je Aspidistra plant?

Zorg voor genoeg licht, maar niet direct zonlicht. Geef de plant niet te veel water en zorg voor een goede afwatering om wortelrot te voorkomen. Houd de temperatuur en vochtigheid in de omgeving constant.

Wat zijn de tekenen van te veel water geven?

Bladeren die van kleur veranderen, kunnen wijzen op te veel water bij de Aspidistra plant. Het is belangrijk om goed te letten op hoeveel water je geeft en hoe het water weg kan lopen.

Hoe behandel je slap hangende bladeren?

Slappe bladeren kunnen betekenen dat de plant te weinig licht krijgt. Verplaats de plant dan naar een plek met meer licht, maar niet direct in de zon.

Wat betekent het als er bruine vlekken op de bladeren van mijn plant zitten?

Bruine vlekken kunnen wijzen op wortelrot, vaak door te veel water of slechte afwatering. Het kan nodig zijn om beschadigde wortels weg te halen of de plant over te zetten in nieuwe grond met goede afwatering.

Hoe bescherm je je Aspidistra plant tegen beestjes zoals spintmijten?

Door de luchtvochtigheid goed te houden, kun je spintmijten op afstand houden. Zorg voor een schone omgeving en gebruik, als het nodig is, natuurlijke bestrijdingsmiddelen die speciaal bedoeld zijn voor deze beestjes.


Plaats een reactie