Tuin onderhouden

Het is tijd om je tuin aan te pakken! Wij geven je praktische tips om je buitenruimte om te toveren tot een plek van rust en vreugde. Laat je niet afschrikken door de grootte van je tuin. Wij zorgen ervoor dat iedere tuin, groot of klein, kan schitteren.

Jouw tuin begrijpen

Denk eens aan jouw tuin als een goede vriend. Of je nu een tuin vol verschillende soorten vaste planten hebt, een tuin vol rozen of zelfs een boomgaard, elke tuin heeft wat aandacht nodig. Om goede zorg te geven, moet je jouw tuin kennen. Laten we samen jouw tuin beter leren kennen!

De diversiteit van planten

Heb je ooit gekeken naar de planten en bomen in je tuin? Het helpt om te weten wat voor soort planten je hebt. Vaste planten blijven leven en overwinteren meerdere jaren. Dit is niet het geval voor eenjarige planten. Die moet je elk jaar opnieuw planten. En fruitbomen? Die hebben een hele aparte zorg nodig, vooral bij het snoeien.

Bodemkennis

Weet je wat voor soort grond je in je tuin hebt? De grond is de basis van je tuin, begrijp die dus goed. De structuur van de grond kan veel vertellen over wat je planten nodig hebben. Wil je je grond verbeteren? Gebruik dan organische mest, zoals compost. Turfstrooisel helpt bij het verbeteren van de structuur van de grond en maakt de grond zuur voor planten die dat nodig hebben, zoals rododendron.

Water- en lichtbehoefte van je tuin

Elke tuin heeft water en licht nodig. Weet jij hoeveel zon jouw tuin krijgt? En hoeveel water elke plant nodig heeft? Teveel water is net zo slecht als te weinig water!

Impact van het weer op je tuin

Weer beïnvloedt je tuin. Sommige planten bloeien heel enthousiast in maart, terwijl anderen pas in de zomer de show stelen. Neem een kijkje in je tuin en leer de seizoenen kennen om de groei van je planten te begrijpen.

Lokale versus exotische planten

Exotische planten zien er misschien spannend en kleurig uit. Ze hebben meestal meer zorg nodig dan de planten die bij ons vandaan komen. Lokale planten passen zich makkelijk aan aan het weer en de soort grond. Denk hieraan wanneer je je tuin plant. Leer ook over de eisen van exotische planten voordat je ze aan je tuin toevoegt.

Jouw tuin kennen is de eerste grote stap om succesvol te tuinieren. Zo leer je wat je tuin nodig heeft. Dit zorgt voor een gezondere tuin en minder stress voor jou!

Gereedschap en materialen

Weet je waarom een schuur vol tuingereedschap het werk makkelijker maakt? Het juiste gereedschap bespaart je tijd en moeite. Hier lees je alles over tuingereedschap.

Belangrijke gereedschappen voor tuinonderhoud

Elke tuinier, van balkon tot parktuin, heeft deze gereedschappen nodig:

 • Een spade, handig om te graven en planten te verplaatsen.
 • Een hark, om de grond gelijk te maken.
 • Een goede snoeischaar.
 • Een tuinslang met een sproeikop die je kunt verstellen.
 • Ronde plantenschopjes voor fijn werk.
 • Een kruiwagen voor zware klussen.

Speciaal gereedschap

Soms heb je speciaal gereedschap nodig. Bijvoorbeeld om onkruid te verwijderen of planten te helpen groeien. Denk dan aan deze dingen:

 • Tegen onkruid: een onkruidsteker, voegenkrabber of elektrische onkruidbrander.
 • Voor planten die hulp nodig hebben met groeien: plantensteunen, draad om te leiden of klimrekken.

Hoe bewaar en onderhoud je tuingereedschap?

Gereedschap blijft langer goed als je het netjes en veilig opbergt. Met deze tips blijft jouw gereedschap in topconditie:

 • Maak gereedschap schoon na gebruik. Zo voorkom je roest door aarde en plantenresten.
 • Slijp messen vaak. Scherpe messen snoeien makkelijker en dat is beter voor de planten.
 • Bewaar gereedschap met de scherpe kant naar beneden.
 • Hang tuingereedschap op als dat kan. Dat is beter voor het gereedschap en je struikelt er niet over.
 • Bewaar je gereedschap op een droge plek waar de temperatuur gelijk blijft. Zo voorkom je roest.

Zo zie je, met het juiste gereedschap is tuinonderhoud helemaal niet moeilijk. Steek je handen uit de mouwen en ga aan de slag!

Onderhoud van je tuininfrastructuur

Elk tuintje heeft zijn eigen charme. Dat komt zowel door de plantjes als door de dingen eromheen. Denk aan mooi gelegde tegels, een knus terras of een pad dat netjes is aangelegd. Al die dingen moet je goed bijhouden. Laten we eens kijken hoe je dat kan doen.

Je bestrating en terras onderhouden

Tegels in de tuin zijn goed om mee te beginnen. De eerste stap is vegen, waarbij je bladeren, aarde en ander vuil weghaalt. Daarna pak je de hogedrukreiniger. Daarmee spuit je de tegels schoon. Zorg er wel voor dat de spuitlans schuin naar beneden wijst. Ongeveer een hoek van 30 graden met de tegels is goed. Spuit lange, gelijkmatige banen. Zo haal je mos, algen en ander lastig vuil weg zonder de tegels kapot te maken.

Ook je terras moet je goed verzorgen. Eerst veeg je alle losse bladeren en vuil weg. Daarna maak je het schoon met wat zeepwater en een harde borstel. Spoel daarna alles weer goed schoon met gewoon water.

Je gazon onderhouden

Een mooi gazon is heel belangrijk voor elke tuin. Maar hoe houd je het gras mooi groen?

 • Geef je gras vaak water, op warme dagen zelfs iedere dag. Doe dat in de vroege ochtend.
 • Kijk regelmatig of er geen ongewenste plantjes, beestjes of zieke grassprietjes in je gazon zitten.
 • Kies de juiste voeding voor de grond in jouw tuin, zoals compost of organische mest.
 • Maai je gras regelmatig. Zorg wel dat het niet te kort wordt. Laat het ongeveer 2 tot 3 cm hoog zijn.
Leer meer over je gazon onderhouden

Seizoensgebonden tuinonderhoud

Ieder seizoen heeft zijn eigen kenmerken en vereist bepaalde acties. Hieronder hebben we per seizoen de taken en acties voor je op een rij gezet.

Voorjaarsonderhoud

Het voorjaar is het moment om je tuin voor te bereiden voor een seizoen vol leven en groei. Deze stappen helpen je om je gazon klaar te stomen voor de warme maanden.

 • Strooi kalk over je gazon om de pH-balans van de grond te herstellen.
 • Bemest je gazon na het strooien van de kalk. Zo geef je je gazon de voeding die het nodig heeft voor een goede start.

Zomeronderhoud

In de zomer bloeit je tuin volop. Zorg ervoor dat je tuin genoeg water krijgt.

 • Houd je tuin in de gaten tijdens een hittegolf. Droogte zie je vaak snel.
 • Geef je tuin water in de vroege ochtend of late avond. Zo voorkom je dat het water snel verdampt.

Taken voor de herfst

De herfst is de perfecte tijd om de grond voor te bereiden op de winter en om je planten extra voeding te geven.

 • Voeg compost en organisch materiaal toe aan de grond. Dit geeft een voedingsrijke bodem voor je planten.
 • Haal gevallen bladeren weg uit je tuin. Zo voorkom je ziektes en plaagdieren.

Je tuin winterklaar maken

In de winter verdienen vooral je kwetsbare planten extra zorg. Bescherm je tuin tegen de kou met deze tips.

 • Bescherm je planten tegen vrieskou. Wil je tips hoe je dit doet? Gebruik bijvoorbeeld speciale plantendekens.
 • Maak je tuingereedschap schoon. Zo heb je in het nieuwe seizoen meteen schoon gereedschap klaar liggen.

Volg bovenstaande tips op en je ziet met eigen ogen hoe je tuin ieder seizoen groeit en bloeit.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over het verpotten van je tuin onderhouden. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat zijn de meest voorkomende tuinplagen en hoe bestrijd je ze?

Last van plagen zoals bladluis, slakken, mieren of mollen in je tuin? Een slimme manier om ze te bestrijden is door gebruik te maken van hun natuurlijke vijanden. Lieveheersbeestjes zijn bijvoorbeeld dol op bladluizen. Tegen mollen zet je aaltjes in. En knoflookextract is een afweermiddel voor slakken.

Hoe verbeter je de kwaliteit van de grond in je tuin?

Een goede bodemkwaliteit is de basis voor een succesvolle tuin. Voeg organische compost of meststoffen toe om de voedingsstoffen in de grond te verrijken en de waterdoorlaatbaarheid te verbeteren. We raden ook aan om elk jaar de pH-waarde van de grond te meten. Als de grond te zuur is, breng je het in balans door kalk toe te voegen.

Welke plantensoorten zijn het beste voor mijn tuin?

De keuze van planten voor je tuin hangt af van verschillende dingen. Dat zijn bijvoorbeeld hoeveel licht er in je tuin is, welk type grond je hebt en wat het klimaat is waar je woont. Heb je een tuin met veel schaduw, dan groeien varens en hosta’s daar goed. Voor zonnige plekken zijn lavendel en rozen perfect.

Hoe vaak geef je water aan de tuin?

Je planten hebben regelmatig water nodig. In de zomer geef je je tuin twee keer per week water. Is het erg droog weer? Dan heeft je tuin vaker water nodig. Het beste moment om water te geven is ’s morgens vroeg of ’s avonds laat, dan verdampt het water niet zo snel.

Hoe bestrijd je onkruid op een milieuvriendelijke manier?

Onkruid kan soms lastig zijn. Maar je hebt allerlei manieren om ze milieuvriendelijk te bestrijden. Trek onkruid met de hand uit of gebruik een schoffel of onkruidsteker. Plant ook de tuin vol, dat ontmoedigt onkruid om te groeien. Een laag mulch op de grond is ook een goed idee, dat werkt als een natuurlijke barrière tegen onkruid.

Plaats een reactie