Siergrassen

Wil jij je tuin opfleuren met siergrassen? In dit artikel vind je alles wat je moet weten over siergrassen. Van het kiezen van de juiste soorten tot het planten, verzorgen en combineren in je tuinontwerp.

Ontdek hoe je met siergrassen een unieke en stijlvolle uitstraling aan je tuin geeft.

Soorten siergrassen

Siergrassen zijn mooie tuinplanten, en ze zijn ook nog eens veelzijdig en onderhoudsarm. Ze fleuren je tuin op en creëren een natuurlijke sfeer. Met zo’n achtduizend verschillende soorten wereldwijd, is er altijd een siergras dat past bij jouw tuinstijl en behoeften.

Welke soorten siergrassen zijn er?

Van het elegante Lampenpoetsersgras tot het stoere Pampasgras, elk siergras heeft zijn eigen karakter. Sommige siergrassen bloeien met opvallende pluimen, terwijl anderen indruk maken met hun kleurrijke bladeren. Hieronder vind je de 10 populairste siergrassen van dit moment.

 1. Japans Bloedgras (Imperata cylindrica ‘Red Baron’): Dit gras is beroemd om zijn opvallende rode bladeren die een unieke kleurtoets geven aan elk landschap.
 2. Diamantgras (Calamagrostis): Bekend om zijn prachtige pluimen die in de zon schitteren, biedt dit gras een elegante en luchtige uitstraling.
 3. Pampasgras (Cortaderia selloana): Dit grote, weelderige gras staat bekend om zijn indrukwekkende, grote witte pluimen en wordt vaak gebruikt als een statement plant in tuinen.
 4. Blauw Schapengras (Festuca glauca): Een laagblijvend siergras met opvallend blauwgroene bladeren, perfect voor rotstuinen of als bodembedekker.
 5. Zwenkgras (Festuca): Dit fijnbladige gras is populair vanwege zijn sierlijke, fonteinachtige vorm en tolerantie voor droge omstandigheden.
 6. Zilvergras (Miscanthus sinensis): Met zijn lange, smalle bladeren en opvallende zilverachtige pluimen, is dit een favoriet voor het toevoegen van textuur en beweging in de tuin.
 7. Lampenpoetsersgras (Pennisetum): Gekenmerkt door zijn zachte, borstelachtige bloempluimen, is dit gras een prachtige toevoeging aan elke tuin, vooral in de herfst.
 8. Kleine Pampasgras (Cortaderia selloana ‘Pumila’): Een compactere versie van het traditionele pampasgras, ideaal voor kleinere ruimtes of als solitaire blikvanger.
 9. Prairie Dropseed (Sporobolus heterolepis): Dit Noord-Amerikaanse inheemse gras is geliefd om zijn fijne textuur en aangename geur, vooral wanneer de zaadhoofden rijp zijn.
 10. Hakonegras (Hakonechloa macra): Dit Japanse bosgras is gewaardeerd om zijn sierlijke, boogvormige bladeren en gouden herfstkleur, ideaal voor schaduwrijke tuinplekken.

Een van de unieke aspecten van siergrassen is hun beweging in de wind. Kies grassen die sierlijk wiegen en een rustgevend ritselend geluid aan je tuin toevoegen. Zo word je helemaal ‘Zen’ in je eigen tuin.

Wanneer bloeien siergrassen?

Siergrassen bloeien op verschillende momenten in het jaar. Van het vroege voorjaar tot in de herfst. Dit betekent dat je, door verschillende soorten slim te combineren, bijna het hele jaar door van een kleurrijke tuin kunt genieten​​.

Hieronder zie je een kort overzicht van siergrassen die in de lente, zomer of herfst bloeien.

Lente

 • Festuca glauca (Blauwzwenkgras): Geeft een vroege, blauwgroene kleur in de lente.
 • Luzula nivea (Sneeuwveldbies): Bekend om zijn mooie witte bloeiwijzen in het late voorjaar.
 • Poa pratensis (Veldbeemdgras): Komt tot bloei in de lente met subtiele bloemen.

Zomer:

 • Miscanthus sinensis (Prachtriet): Begint in de zomer te bloeien met opvallende pluimen.
 • Pennisetum alopecuroides (Lampenpoetsersgras): Bloeit in de zomer met borstelachtige bloemen.
 • Calamagrostis x acutiflora (Struisriet): Produceert in de zomer hoge, veerachtige pluimen.

Herfst:

 • Panicum virgatum (Vingergras): Staat bekend om zijn opvallende herfstkleuren en bloemen.
 • Molinia caerulea (Pijpestrootje): Krijgt in de herfst een prachtige gouden kleur.
 • Sporobolus heterolepis (Parelgras): Krijgt in de herfst luchtige, geurige bloemen.

Groenblijvende siergrassen

Natuurlijk zijn er ook groenblijvende siergrassen. Zoals bepaalde soorten Zegge (Carex) deze behouden hun bladeren en kleur in de winter. Zou houd je wat groen in je tuin als andere planten hun bladeren verliezen​​. Hieronder zie je nog een paar voorbeelden van groenblijvende siergrassen:

 1. Carex oshimensis ‘Evergold’ – Deze zegge heeft aantrekkelijke geelgroene bladeren en blijft het hele jaar door mooi​​.
 2. Festuca glauca – Blauwzwenkgras staat bekend om zijn blauwgrijze kleur en compacte groeiwijze.
 3. Luzula sylvatica – Grote veldbies is robuust en heeft weelderige groene bladeren, ideaal voor schaduwrijke plekken.

Siergrassen kopen

Bij het kopen van siergrassen zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

Siergrassen in border
 • Let op kwaliteit: Zoek naar gezonde planten met frisse, levendige bladeren. Vermijd planten die er slap of verkleurd uitzien.
 • Bedenk welke soort je wilt hebben: Beslis welke soorten siergrassen het beste passen bij je tuin. Denk aan de grootte, bloeiperiode en of ze winterhard moeten zijn.
 • Wat zijn de eigenschappen?: Controleer of de gekozen siergrassen geschikt zijn voor de omstandigheden in jouw tuin, zoals zonlicht, bodemtype en vochtigheid.

Wat is de beste plek voor siergras?

Het kiezen van de juiste plek voor jouw siergrassen is cruciaal voor hun groei en bloei. Sommige siergrassen houden van een zonnige plek, terwijl anderen juist beter gedijen in de schaduw of halfschaduw.

Kijk goed naar de specifieke behoeften van elk siergras. Over het algemeen houden de meeste siergrassen van een plek waar ze veel zonlicht krijgen​.

Welke bodem is geschikt voor siergrassen?

De bodem speelt een belangrijke rol in de gezondheid van je siergrassen. De meeste siergrassen geven de voorkeur aan goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat je bodem niet te nat is, vooral niet in de winter.

Als je kleigrond, zandgrond of veengrond hebt, kun je deze verbeteren door compost of andere organische materialen toe te voegen. Dit helpt om de bodemstructuur te verbeteren en zorgt voor betere groeiomstandigheden voor je siergrassen​​.

Siergrassen houden van goed doorlatende grond. Is je grond zwaar of kleiachtig? Verbeter deze dan met organisch materiaal. De juiste bodemsamenstelling is erg belangrijk voor de gezondheid van de grassen.

Siergrassen planten en verzorgen

Als je siergrassen gaat planten, is het belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Kies een mooie dag uit en volg deze stappen:

 1. Kies de Juiste Locatie: Afhankelijk van de soort siergras, zoek je een zonnige of halfschaduwrijke plek in je tuin. De meeste siergrassen doen het goed in de volle zon.
 2. Bereid de Grond Voor: Zorg dat de grond goed doorlatend is. Als je zware of kleiachtige grond hebt, verbeter deze dan door compost of tuinaarde toe te voegen.
 3. Plantafstand: Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de siergrassen. Sommige soorten hebben meer ruimte nodig dan andere.
 4. Water Geven na het Planten: Geef je siergrassen direct na het planten goed water, zodat ze een goede start hebben.

Hoe verzorg je siergrassen na het planten?

Na het planten, is de verzorging van je siergrassen vrij eenvoudig:

 1. Water Geven: In het eerste jaar na het planten is het belangrijk om regelmatig water te geven, vooral in droge periodes.
 2. Bemesting: In het voorjaar kun je een lichte bemesting geven om de groei te stimuleren. Gebruik hiervoor een algemene tuinmest of koemestkorrels.
 3. Mulchen: Breng een laagje mulch aan rond de basis van de siergrassen. Dit helpt vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.

Wat zijn de belangrijkste verzorgingstips voor siergrassen?

 1. Snoeien: De meeste siergrassen worden in het voorjaar teruggesnoeid om ruimte te maken voor nieuwe groei. Dit is ook het moment om dode bladeren en takken te verwijderen.
 2. Winterverzorging: Veel siergrassen zijn winterhard en hebben weinig extra zorg nodig in de winter. Laat het afgestorven loof staan voor een mooi winterbeeld en voor bescherming tegen vorst.

Hoe onderhoud je siergrassen door het jaar heen? Wij hebben de belangrijkste punten per seizoen overzichtelijk voor je op een rij gezet:

SeizoenWerkzaamheden
VoorjaarIn het voorjaar snoei je je siergrassen. Ook is het voorjaar een goed moment om eventueel te bemesten en de grond rondom de siergrassen los te maken.
ZomerLet op: Tijdens droge periodes kan het nodig zijn om water te geven, vooral bij jonge planten.
HerfstLaat afgestorven bladeren zoveel mogelijk zitten voor winterbescherming en een natuurlijke uitstraling. Wil je je siergrassen extra beschermen? Voeg dan Mulch toe.
WinterIn de winter hebben de meeste siergrassen weinig tot geen onderhoud nodig. Ze zijn over het algemeen winterhard en overleven de koude maanden goed.

Siergrassen snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel van de verzorging van siergrassen. Hier zijn enkele tips om het goed te doen:

 1. Tijdstip van snoeien: De beste tijd om siergrassen te snoeien is in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Dit helpt de planten te verjongen en bevordert een gezonde groei.
 2. Snoeitechniek: Snoei de siergrassen terug tot ongeveer 10-15 cm boven de grond. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar of heggenschaar.
 3. Specifieke snoei voor verschillende soorten: Sommige siergrassen, zoals groenblijvende soorten, hebben minder snoei nodig. Bij deze soorten volstaat het vaak om alleen de beschadigde of dode bladeren te verwijderen.

Siergrassen gebruiken in je tuinontwerp

Siergrassen zijn veelzijdig. Je kunt ze op verschillende manieren in je tuin gebruiken. Hier zijn een paar ideeën om mee te nemen in je tuinontwerp.

 1. Als solitaire planten: Sommige siergrassen, zoals het indrukwekkende Pampasgras, zijn perfect als solitaire planten. Ze creëren een opvallend middelpunt in je tuin.
 2. In bordercombinaties: Combineer siergrassen met vaste planten of bloeiende struiken voor een dynamische en aantrekkelijke border. Ze voegen textuur en beweging toe, vooral wanneer ze door de wind worden bewogen.
 3. Als natuurlijke afscheiding: Hogere siergrassen, zoals Miscanthus, kunnen een mooie en natuurlijke afscheiding vormen in je tuin, wat zorgt voor privacy en een rustige sfeer.

Speel met hoogtes en texturen: Gebruik verschillende siergrassen om lagen aan te brengen in je tuin. Combineer hogere soorten zoals Miscanthus voor hoogte met kortere, heuvelachtige grassen zoals Festuca voor textuur. Zo maak je een visueel aantrekkelijke tuin.

Welke planten combineren goed met siergrassen?

Bij het combineren van siergrassen met andere planten is het belangrijk om rekening te houden met kleur, textuur en bloeitijd. Hier zijn enkele suggesties:

 1. Met bloeiende vaste planten: Combineer siergrassen met vaste planten zoals Lavendel, Rudbeckia of Echinacea voor een prachtige kleurencombinatie.
 2. Met struiken en heesters: Plant siergrassen samen met bloeiende struiken zoals Hortensia’s of Rododendrons voor een gelaagd effect.
 3. In rots- en grindtuinen: Gebruik laagblijvende siergrassen zoals Blauwzwenkgras in rots- en grindtuinen voor een gestructureerd en onderhoudsarm ontwerp.

Hoe maak je jaarrond gebruik van siergrassen?

Siergrassen kunnen het hele jaar iets toevoegen aan je tuin. Hier zijn enkele tips:

 1. Kies verschillende soorten: Selecteer siergrassen die op verschillende momenten bloeien, zodat je het hele jaar door bloei hebt in je tuin.
 2. Combineer met seizoensplanten: Combineer siergrassen met seizoensplanten voor een steeds veranderend tuinbeeld.

Door deze ontwerptips toe te passen, creëer je een levendige en harmonieuze tuin die het hele jaar door aantrekkelijk is.

Siergrassen in potten

Niet alle siergrassen zijn geschikt om in potten te groeien, maar er zijn genoeg die het uitstekend doen! Kijk eens naar deze opties:

 • Stipa tenuissima: Dit Mexicaans vedergras is licht en sierlijk, perfect voor kleinere potten.
 • Pennisetum setaceum ‘Rubrum‘: Dit lampenpoetsersgras heeft prachtige roodachtige bladeren en staat mooi in grotere potten.
 • Festuca glauca (Blauwzwenkgras) : is compact en ideaal voor moderne, strakke tuinontwerpen in potten.

Hoe kies je de juiste pot?

Het kiezen van de juiste pot is belangrijk voor de gezondheid van je siergrassen. Ga je een pot kopen houd dan rekening met de volgende zaken.

 • Grootte: Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de wortels van het siergras. Grotere soorten hebben grotere potten nodig.
 • Drainage: Kies potten met goede drainage om te voorkomen dat de wortels te nat worden.
 • Materiaal: Terracotta, hout, of moderne materialen zoals composiet kunnen allemaal goede opties zijn, afhankelijk van je stijlvoorkeur.

Hoe verzorg je siergrassen in potten?

Siergrassen in potten hebben iets meer aandacht nodig dan die in de volle grond:

 • Water geven: Potgrond droogt sneller uit, dus controleer regelmatig en geef water als de grond droog aanvoelt.
 • Bemesten: Geef in het groeiseizoen eens per maand een lichte bemesting om je siergrassen gezond en sterk te houden.
 • Overwinteren: Als je in een kouder klimaat leeft, bescherm de potten dan in de winter tegen vorst, of verplaats ze naar een beschutte plek.

Problemen met siergrassen oplossen

Siergrassen zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden, maar soms kunnen ze te maken krijgen met enkele problemen. Hier zijn enkele veelvoorkomende zaken waar je op moet letten:

 1. Bruine of dode bladeren: Dit kan een teken zijn van te veel of te weinig water, of schade door vorst.
 2. Gebrek aan groei: Als je siergrassen niet goed groeien, kan dit te wijten zijn aan een tekort aan voedingsstoffen of ongeschikte bodemomstandigheden.
 3. Ziekten en plagen: Hoewel zeldzaam, kunnen siergrassen soms worden aangetast door ziekten of plagen, zoals schimmels of insecten.

Hoe behandel je ziekten en plagen bij siergrassen?

Als je siergrassen tekenen vertonen van ziekte of plagen, volg dan deze stappen:

 1. Ontdek de oorzaak van het probleem: Probeer eerst de oorzaak van het probleem te identificeren. Kijk naar de symptomen en doe indien nodig onderzoek of raadpleeg een expert.
 2. Pas water en bemesting aan: Vaak kunnen problemen worden opgelost door de hoeveelheid water of bemesting aan te passen.
 3. Maak gebruik van behandelingen: Voor specifieke ziekten of plagen kun je geschikte fungiciden of insecticiden gebruiken. Kies milieuvriendelijke opties waar mogelijk.

Hoe voorkom je dat siergrassen ziek worden?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele tips om je siergrassen gezond te houden:

 1. Zorg voor een goede planten hygiëne: Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten voor luchtcirculatie en vermijd te veel vochtigheid.
 2. Inspecteer je siergrassen regelmatig: Controleer je siergrassen regelmatig op tekenen van stress of ziekte.
 3. Geef de juiste verzorging: Zorg voor de juiste watergift, bemesting en snoei. Een gezonde plant is minder vatbaar voor problemen.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over Siergrassen. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe vaak moet ik mijn siergrassen water geven?

Siergrassen zijn over het algemeen droogtetolerant, maar hebben in het eerste groeiseizoen na het planten regelmatig water nodig. Eenmaal gevestigd, volstaat water geven tijdens langdurige droogte.

Wanneer en hoe moet ik siergrassen snoeien?

De meeste siergrassen snoei je in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Knip de oude stengels terug tot ongeveer 10-15 cm boven de grond.

Zijn siergrassen winterhard?

Veel siergrassen zijn winterhard en overleven koude winters. Sommige soorten, zoals bepaalde zegges en Festuca, zijn bijzonder robuust. Controleer de specifieke winterhardheid van de soort die je kiest.

Kunnen siergrassen in potten worden geplant?

Ja, veel siergrassen groeien goed in potten. Zorg voor voldoende ruimte en een goede afwatering. Kies soorten die passen bij de grootte van de pot.

Met welke planten kan ik siergrassen combineren in mijn tuin?

Siergrassen combineren goed met een verscheidenheid aan vaste planten. Kies voor contrast in textuur en kleur, zoals fijnbladige siergrassen met breedbladige bloeiende planten, voor een dynamisch effect.

Plaats een reactie