Epiphyllum (Zaagcactus)

Nederlandse naam: Zaagcactus

De Epiphyllum, ook wel de Zaagcactus genoemd, is een opvallende kamerplant met adembenemende bloemen die ’s nachts bloeien. Van oorsprong groeit deze plant in de regenwouden van Centraal-Amerika en is daardoor prachtig aangepast aan weinig licht.

In dit artikel maak je kennis met deze bijzondere plant en ontdek je alle tips en tricks voor de verzorging ervan. Lees snel verder om te leren hoe je jouw Epiphyllum nog mooier laat bloeien!

Plantnaam: Epiphyllum

Nederlandse naam: Zaagcactus

 • Standplaats: Veel licht
 • Water: Weinig
 • Onderhoud: Makkelijk
 • Bloeit: Ja
 • Luchtzuiverend: Nee
 • Giftig: Ja

Oorsprong van de Epiphyllum

De meeste cactussen vinden we in droge, woestijnachtige plekken. De Epiphyllum niet, die komt uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Daar groeit hij hoog in de bomen, met zijn wortels stevig vast aan schors of in spleten van rotsen. Ze leven als epifyten. Dat betekent dat ze op andere planten groeien zonder die te beschadigen.

De Epiphyllum is niet zoals de meeste cactussen. Hij heeft zich aangepast aan het leven in de regenwouden. Daarom houdt hij van vochtige plekken, niet van droge. Dit maakt hem een interessante plant voor in huis!

Wat maakt de Epiphyllum bijzonder?

Ken je de Epiphyllum al? Deze plant, ook bekend als de Orchidee Cactus, is echt uniek. Hij heeft bepaalde kenmerken die je niet bij andere cactussen ziet. Laten we eens kijken waarom de Epiphyllum zo speciaal is.

 • Wat meteen opvalt aan de Epiphyllum, zijn de prachtige bloemen. Ze hebben een bijzondere vorm en grootte, en de kleuren kunnen variëren. De bloemen komen meestal ’s nachts tot bloei en geven een lekkere geur af.
 • Wist je dat de Epiphyllum geen stekels heeft? In plaats daarvan heeft hij platte, bladvormige stelen. Daaruit komen zijn mooie bloemen voort.
 • De Epiphyllum is een sterke plant die in allerlei omstandigheden groeit. Zo voelt hij zich thuis in vochtige omgevingen zoals tropische regenwouden. Ook als kamerplant doet hij het goed.
 • Let op, de Epiphyllum heeft wel wat extra zorg nodig. Hij heeft een bepaalde hoeveelheid licht en water nodig. Verderop lees je hoe je voor jouw Epiphyllum zorgt.
 • De grootte van de Epiphyllum verschilt per soort en omgeving. Sommige soorten worden wel 3 meter hoog, andere blijven veel kleiner.

Wist je dat?

De Epiphyllum bekend staat om haar spectaculaire en vaak geurige bloemen? Deze bloemen kunnen enorm groot zijn en komen in een verscheidenheid aan schitterende kleuren. Wat echt bijzonder is, is dat veel soorten ’s nachts bloeien en hun bloemen slechts voor één nacht openen, wat een magisch moment creëert!

Soorten Epiphyllum’s

Wist je dat er meer dan 19 soorten Epiphyllums zijn? Elke soort heeft unieke kenmerken en bloemen met verschillende kleuren en vormen.

 • De Epiphyllum oxypetalum, ook wel ‘Koningin van de Nacht’ genoemd. Deze soort is populair vanwege haar grote, witte bloemen die alleen ’s nachts openen. Wat een prachtig gezicht!
 • De Epiphyllum anguliger, beter bekend als ‘Vishaakcactus’, heeft een aparte bladvorm. Zie je de vorm van vishaken of zigzagpatronen? En de gele bloemen? Ze ruiken heerlijk en zien er fantastisch uit.
 • De Epiphyllum guatemalense is ook een favoriet. Deze plant maakt lange, hangende takken met rode of roze bloemen. Zie je ze al hangen?
 • Niet te vergeten zijn de hybride Epiphyllums. Dit zijn kruisingen tussen allerlei soorten, speciaal gemaakt om spectaculaire bloemen en unieke vormen te maken. Klinkt dat niet spannend?

Kijk eens naar de tabel hieronder. Daar vind je een paar bekende soorten:

SoortKleur van de bloemKenmerken
E. OxypetalumWitBloeit alleen ’s nachts
E. AnguligerGeelBladeren in zigzagvorm
E. GuatemalenseRood/RozeLange hangende takken

Epiphyllum kopen

Zoek je een unieke plant? Dan is de Epiphyllum echt iets voor jou. Deze ‘Orchidee Cactus’ valt op door zijn geweldige bloemen en vormen. Maar waar vind je deze bijzondere plant?

Tuincentra en bloemisten

Start je zoektocht naar de Epiphyllum bij bekende plekken. Grote tuincentra hebben vaak allerlei cactussen, misschien ook de Epiphyllum. Bel ze even om te vragen of ze deze plant op voorraad hebben.

Online winkels

In deze digitale tijd kun je ook online zoeken. Veel webshops verkopen exotische planten zoals de Epiphyllum. Doe goed onderzoek naar betrouwbare sites voordat je iets koopt.

Is de Epiphyllum schadelijk?

Nee, de Epiphyllum, of orchideeëncactus, is niet giftig. Deze plant is veilig voor zowel huisdieren als mensen. Dit maakt de Epiphyllum een goede keuze voor huishoudens met nieuwsgierige huisdieren of kinderen, aangezien het geen gezondheidsrisico’s oplevert bij aanraking of zelfs indien per ongeluk ingeslikt. Zoals bij elke plant, is het wel altijd een goed idee om voorzichtig te zijn en toezicht te houden op huisdieren en kleine kinderen rond planten.

Is de Epiphyllum luchtzuiverend?

Deze plant staat niet bovenaan de lijst als het gaat om luchtzuivering, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Sansevieria of Areca palm. Maar weet je, alle planten dragen hun steentje bij aan een gezondere lucht door CO₂ op te nemen en zuurstof af te geven, en de Epiphyllum doet dat ook op zijn manier.

Als je op zoek bent naar een plant die de luchtkwaliteit in je huis aanzienlijk verbetert, zijn er andere opties die meer geschikt zijn. Maar voor een prachtige toevoeging aan je plantencollectie, met die mooie nachtbloemen, is de Epiphyllum zeker een winnaar!

Wanneer bloeit de Epiphyllum?

Ja, de Epiphyllum bloeit! Epiphyllums bloeien meestal ’s nachts. Hun bloemen openen zich bij zonsondergang en geven een fijne geur af. De bloemen verwelken weer bij zonsopgang.

Wist je dat het tijdstip waarop de Epiphyllum bloeit, afhangt van een paar dingen? Dit zijn:

 • De soort Epiphyllum
 • Hoe oud de plant is
 • De omstandigheden waarin de plant groeit

Een gezonde Epiphyllum die goed verzorgd is, bloeit minstens één keer per jaar. Er zijn ook soorten die vaker bloemen geven.

Wist je dat?

De Epiphyllum geen typische cactus is? Ze is een epifytische plant, wat betekent dat ze in de natuur groeit op andere planten of bomen in tropische en subtropische bossen. Deze groeiwijze maakt haar perfect voor hangende potten of manden, waar haar lange, sierlijke bladeren mooi kunnen neerhangen.

De verzorging van Epiphyllum

Je weet nu wat de unieke eigenschappen zijn van allerlei Epiphyllum-soorten. Laten we nu eens kijken hoe je ze verzorgt.

De juiste plek en grond

Epiphyllums hebben licht nodig, direct zonlicht is niet nodig. Een plaats in de halfschaduw is perfect. Gebruik een goed doorlatende grond, bijvoorbeeld een mix van cactus- of vetplantengrond met wat grof zand. Zorg dat de grond tussen twee gietbeurten volledig opdroogt. Epiphyllums houden niet van natte voeten.

Hoe geef je water?

Van lente tot herfst, tijdens het groeiseizoen, heeft je Epiphyllum regelmatig water nodig. Laat de grond tussen elke gietbeurt uitdrogen om wortelrot te voorkomen. In de winter geef je minder water – eens per maand is genoeg.

Voeden

In hun actieve groeiperiode hebben deze planten voeding nodig. Gebruik cactusmeststof en volg de instructies op het etiket.

Snoeien

Snoeien stimuleert nieuwe groei en houdt je Epiphyllum gezond en compact. Je mag lange of lastige takken terugsnoeien tot de gewenste lengte.

Lees meer over je Epiphyllum plant verzorgen

Problemen met je Epiphyllum

Net als andere planten, heeft ook je Epiphyllum soms wat extra zorg nodig. Dat kan bijvoorbeeld wanneer je Epiphyllum bladeren verliest. Kijk eerst naar hoe nat de grond is. Voelt het erg droog aan? Dan heeft je plant waarschijnlijk dorst. Is de grond nat? Dan heeft je plant misschien te veel water gehad.

Ongedierte is een ander probleem waar je Epiphyllum mee te maken kan krijgen. De meest voorkomende plagen zijn wolluis en spintmijt. Wolluizen zijn kleine witte pluisjes op de bladeren of stelen van je plant. Ze zijn makkelijk te zien. Spintmijten daarentegen zijn moeilijker te zien. Ze laten fijne webben achter op jouw plant. Houd de omgeving rondom je Epiphyllum schoon en zorg voor goede ventilatie. Zo houd je deze plagen op afstand.

Soms vallen de knoppen plotseling van je plant voordat ze in bloei komen. Dit heet knopval. Het kan komen door allerlei dingen zoals temperatuurschommelingen of een plotselinge verandering in lichtomstandigheden.

Het laatste probleem dat je wilt tegenkomen, is dat je Epiphyllum niet bloeit. Dit kan komen door een gebrek aan voedingsstoffen of onvoldoende licht. Zorg voor voldoende indirect zonlicht en geef tijdens het groeiseizoen regelmatig cactusvoeding.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Epiphyllum. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen we of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Hoe verzorg je een Epiphyllum?

Geef de Epiphyllum indirect zonlicht en water wanneer de grond droog aanvoelt. Vermijd direct zonlicht en overmatige meststoffen.

Wat is de beste standplaats voor een Epiphyllum?

Plaats een Epiphyllum op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Geef regelmatig water en bemest in de groeiperiode.

Hoeveel water heeft een Epiphyllum nodig?

Geef je Epiphyllum 1 keer per week water in de zomer en minder in de winter. Zorg dat de grond steeds licht vochtig blijft.

Welke problemen kan een Epiphyllum krijgen?

Net als andere planten krijgt een Epiphyllum soms problemen. Denk aan bladverlies, beestjes, het afvallen van knoppen en dat er geen bloemen komen.

Zijn Epiphyllums gevaarlijk voor kinderen en dieren?

Nee, Epiphyllums zijn niet giftig voor kinderen en dieren. Maar wees wel voorzichtig waar je ze neerzet in je huis.


Plaats een reactie