Epiphyllum (Zaagcactus)

De Epiphyllum, ook wel de Zaagcactus genoemd, is een opvallende kamerplant met adembenemende bloemen die ’s nachts bloeien. Van oorsprong groeit deze plant in de regenwouden van Centraal-Amerika en is daardoor prachtig aangepast aan weinig licht.

In dit artikel maak je kennis met deze bijzondere plant en ontdek je alle tips en tricks voor de verzorging ervan. Lees snel verder om te leren hoe je jouw Epiphyllum nog mooier laat bloeien!

Epiphyllum eigenschappen

Epiphyllum eigenschappen
Latijnse naamEpiphyllum
Nederlandse naamZaagcactus
Bekendste soorten

Ackermannii, Hookeri, Oxypetalum, Anguliger, Curly Sue

Behoort tot de familieCactaceae
Type plant Bloeiende kamerplant
Categorie Tropische kamerplant, Hangplant,
Geschikt voor Woonkamer, Slaapkamer, Kantoor,
Oorspronkelijk gebiedDe Epiphyllum plant komt uit Midden- en Zuid-Amerika.
Maximale grootte Kleine kamerplant (30-60 cm)
BladgrootteNee
BloeitJa
BloeiperiodeDe bloeiperiode van de Epiphyllum binnenshuis is meestal in de lente en zomer, van april tot augustus.
LuchtzuiverendNee
StandplaatsVeel licht
OnderhoudMakkelijk
Water gevenWeinig
GiftigJa

Waar komt de Epiphyllum vandaan?

De Epiphyllum, ook wel bekend als de orchidee cactus, komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Centraal- en Zuid-Amerika. Deze planten groeien voornamelijk op bomen, waar ze via hun wortels voedingsstoffen opnemen. In het wild bloeien ze ’s nachts en worden ze bestoven door nachtvlinders. Door hun opvallende bloemen in alle kleuren van de regenboog zijn ze in de 19e eeuw populair geworden bij plantenliefhebbers. Tegenwoordig wordt de Epiphyllum wereldwijd gekweekt en is het een populaire kamer- en terrasplant. Met de juiste verzorging kan je jarenlang genieten van deze prachtige bloemen.

Epiphyllum soorten

Er zijn veel verschillende soorten Epiphyllum, ook wel bekend als Orchid Cactussen. Deze prachtige planten zijn geliefd vanwege hun opvallende bloemen die vaak ’s nachts bloeien. Er zijn vele variëteiten van Epiphyllum verkrijgbaar, maar de meest populaire soorten op dit moment zijn:

 • Epiphyllum anguliger (Fishbone Cactus) – Deze plant heeft platte segmenten die lijken op de botten van een vis.
 • Epiphyllum oxypetalum (Queen of the Night) – Deze plant staat bekend om zijn grote, geurende bloemen die alleen ’s nachts opengaan.
 • Epiphyllum ‘Fantasy’ – Deze hybride heeft mooie, gevulde bloemen in verschillende kleuren.
 • Epiphyllum chrysocardium (Golden Orchid Cactus) – Deze plant heeft prachtige gele bloemen en groene bladeren met een zilverachtige glans.
 • Epiphyllum ackermannii (Red Orchid Cactus) – Deze soort heeft felrode bloemen die een echte blikvanger zijn.
 • Epiphyllum ‘Flying Dragon’ – Deze unieke plant heeft gegolfde bladeren en bloemen in heldere kleuren.

Deze Epiphyllum-soorten zijn allemaal prachtige toevoegingen aan je plantencollectie en zorgen voor een spectaculaire bloei.

Wist je dat de Epiphyllum een nachtbloeier is en overdag zijn bloemen sluit? Zo'n bloem kan wel 25 cm groot worden!

Zaagcactus kopen, waar let je op?

Wil jij graag een Epiphyllum kopen? Hier zijn zes tips die jou kunnen helpen om de beste plant uit te kiezen:

 1. Kijk goed naar de bladeren. Zijn ze gezond, groen en zonder beschadigingen?
 2. Let op de stengels. Zijn ze stevig en rechtopstaand? Dit is belangrijk omdat een Epiphyllum hangt en zijn mooie bloemen laat zien vanuit zijn stengels.
 3. Controleer of er al knoppen aanzitten. Dit geeft jou een idee hoe snel de plant gaat bloeien.
 4. Controleer de grond. De grond moet vochtig zijn, maar niet te nat.
 5. Bekijk de omgeving waar Epiphyllums worden verkocht. Is de luchtvochtigheid hoog genoeg? Dit is belangrijk voor de plant om gezond te blijven.
 6. Kies een plant die past bij de grootte van jouw huis. Epiphyllums kunnen namelijk behoorlijk groot worden.

Zorg dat je bij het kopen van een Epiphyllum deze punten in het achterhoofd houdt, zodat jij thuis kan genieten van een prachtige en gezonde plant.

Is de Epiphyllum giftig?

Wil jij weten of de Epiphyllum plant giftig is? Lees dan verder en ontdek wat de risico’s zijn van deze bekende kamerplant.

Is de Epiphyllum giftig voor mensen?

Epiphyllums zijn niet giftig voor mensen. Je kunt dus gerust deze plant in je huis hebben, zonder je zorgen te hoeven maken over eventuele gezondheidsrisico’s. Het sap van de plant kan wel irritatie veroorzaken bij gevoelige huid, dus zorg dat je handschoenen draagt als je de plant snoeit.

Is de Epiphyllum giftig voor katten en honden?

Epiphyllum is giftig voor honden en katten. Het kan leiden tot symptomen als braken, diarree en gebrek aan eetlust. Als je het vermoeden hebt dat je huisdier in contact is gekomen met Epiphyllum, breng hem dan direct naar de dierenarts. Zorg ervoor dat je huisdieren geen toegang hebben tot deze plant en plaats deze op een veilige plek waar ze niet bij kunnen.

Is de Epiphyllum luchtzuiverend?

De Epiphyllum is een mooie plant die je in veel huiskamers vindt. Maar niet alleen ziet hij er leuk uit, de Epiphyllum helpt ook nog eens de lucht in je huis te zuiveren! De plant is namelijk in staat om chemische stoffen in de lucht op te nemen en om te zetten in voedingsstoffen voor de plant zelf. Hierdoor zorg jij dat je een schonere lucht inademt en je gezondheid beschermt. Zet de Epiphyllum bijvoorbeeld in de slaapkamer voor een betere nachtrust. Zorg er wel voor dat je de plant regelmatig water geeft en op een lichte plek zet. Zo blijft hij gezond en functioneel!

Epiphyllum verzorgen, hoe doe je dat?

Wil je een prachtige Epiphyllum plant in je huis of op je balkon? Deze plant is geen moeilijke klant, maar zeker de moeite waard. In dit artikel geven we jou handige tips om je Epiphyllum gezond te houden. Zo geniet je nog langer van deze bijzondere plant. We leren je onder andere hoe je Epiphyllum water geeft, hoeveel licht deze plant nodig heeft en hoe je ziektes en ongedierte kunt voorkomen.

Wil je meer weten over hoe je Epiphyllum het best kunt verzorgen? Bekijk onze Epiphyllum Verzorging pagina.

Epiphyllum onderhoud: plantproblemen opsporen en verhelpen

Als je lang van je Epiphyllum wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Epiphyllum gezond en mooi te houden.

Een ander opvallend kenmerk van de Epiphyllum is dat hij geen bladgroen bevat en dus niet via fotosynthese voedingsstoffen kan maken.


Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de Epiphyllum plant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is een Epiphyllum?

Epiphyllum is een geslacht van bloeiende cactussen die inheems zijn in Midden- en Zuid-Amerika en bekend staat om zijn grote, mooie bloemen.

Hoe verzorg je een Epiphyllum?

Geef de Epiphyllum indirect zonlicht en water wanneer de grond droog aanvoelt. Vermijd direct zonlicht en overmatige meststoffen.

Hoeveel water heeft een Epiphyllum nodig?

Geef je Epiphyllum 1 keer per week water in de zomer en minder in de winter. Zorg dat de grond steeds licht vochtig blijft.

Waar moet je een Epiphyllum plaatsen?

Plaats een Epiphyllum op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Geef regelmatig water en bemest in de groeiperiode.

Hoe vaak bloeit een Epiphyllum?

Een Epiphyllum bloeit één keer per jaar, meestal in de lente of de zomer.

Plaats een reactie